Wat zou de diepte van het leggen van de strookfundering moeten zijn?

Bouwers streven er altijd naar om hun werk gemakkelijker en goedkoper te maken, om het verlies van tijd te verminderen. De complexiteit en complexiteit van het funderingswerk bij het kiezen van een lintachtige basis blijkt optimaal te zijn, wat het erg populair maakte. Het is echter belangrijk om rekening te houden met alle subtiliteiten en om veelvoorkomende technische fouten te voorkomen.

Speciale functies

Lintfundering hoort rond de omtrek van het huis te worden gerangschikt, ook onder de binnenste dragende muren. Vaak is zo'n fundament gebouwd onder zwaargewicht huizen gemaakt van natuursteen, baksteen of betonblokken. Maar het is ook compatibel met gebouwen met gewapende betonnen vloeren. Een ander voordeel van de tape is de geschiktheid voor plaatsingkelders en kelders. Het is veel moeilijker en soms onmogelijk om plaatstructuren uit te rusten met dergelijke kamers.

Reeds een algemene beschrijving laat zien dat de diepte van de linten meestal vrij groot is. De eenvoud van de gebruikte technologie rechtvaardigt echter het gebruik ervan in laagbouw en bij de bouw van aanvullende faciliteiten. Gordelbases werken ook goed, zelfs wanneer het risico bestaat dat het gebouw ongelijk krimpt. Dit komt meestal door de heterogene samenstelling van de grond, die verschillende mechanische eigenschappen heeft. Wanneer u een kelder bouwt, kunt u de funderingsstructuur gebruiken in de vorm van kant-en-klare hoofdmuren.

De serviceperiode is sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Dus beton en puinsteen kunnen tot twee eeuwen achter elkaar werken. Maar veel hangt af van:

 • laden en de wijzigingen ervan;
 • de kwaliteit van de gebruikte materialen;
 • kenmerken van de oplossing;
 • bodemeigenschappen en klimatologische parameters van het gebied.

De tape kan worden gemaakt in een monolithische vorm, van geprefabriceerde eenheden of een combinatie van deze twee benaderingen.

  Voor de vervaardiging van de fundering gebruikte men naast beton en puinsteen soms ook hun mengsel of metselwerk.De tape is zowel in de vorm van een rechte contour als met openingen gemaakt, de geometrische vorm is een rechthoek of een trapezium. In elk geval wordt de breedte niet minder dan die van de ondersteunde muur genomen, en idealiter - 100 - 150 mm meer. De grote verscheidenheid aan soorten strokenfunderingen betekent niet dat ze willekeurig kunnen worden gekozen, er zijn vrij strenge bouwnormen.

  Wettelijke vereisten

  De bouw van een funderingsstrook van een kleine boekenlegger onder een huis met één verdieping is zelfs mogelijk op een kussen van zand en grind, het helpt geld te besparen en de productie van werk te versnellen zonder enig risico. Maar dit werk kan alleen op bepaalde bodems worden gedaan:

  • onwillig om op te zwellen;
  • volledig droog;
  • gekenmerkt door uniform bevriezen.

  Versterkte betontape met een geringe diepte onder een klein woonhuis is 0,3-0,5 m breed onder de grond, de hoogte van de kelderverdieping bedraagt ​​minimaal 0,3 m. Voor het meest nauwkeurige werk, begin met de markup en graaf dan greppels waarvan de wanden verticaal gelijk moeten zijn. Met een kleine inlaat kunt u met sleuven van 0,5 en 0,6 m bij elkaar komen in de sleuven. Wanneer de uitgravingen worden uitgegraven en geëgaliseerd, wordt een zandpad van 200 - 400 mm gemaakt.Het is verondersteld te zijn gestampt, omdat hoe dichter de basis is, hoe kleiner de afname van het hele huis in de loop van de tijd.

  Zandvulling gebeurt in lagen van 150 mm, het is nodig om het te bevochtigen voordat het wordt geschuurd. Voor de hoogste mechanische sterkte wordt grind van bovenaf gegoten met water met een vloeibare betonoplossing.

   Voor het vormen van de bekisting gebruikt u planken van 2 cm dikte aan één zijde. In plaats daarvan kunt u meer doen:

   • leisteen in de vorm van vlakke platen;
   • plaatwerk;
   • multiplex.

   De bekisting wordt versterkt met behulp van stutten en steunpennen, deze moet verticaal en horizontaal worden gekalibreerd. Binnenin de constructie is een dicht waterdichtingsmateriaal aangebracht. Om de vereiste dikte van dit materiaal was minder, moet u de diepte van de bladwijzer te selecteren, met de nadruk op het niveau en de beweging van het grondwater.

   De basis in de vorm van een lint voor een bakstenen huis met twee verdiepingen wordt in een put geplaatst, gevuld met 0,3 m zand. Aangezien het huis moet worden uitgerust met sanitaire voorzieningen, is het aan te bevelen om een ​​dekvloer van cement en zand toe te voegen tot 0,1 m dik boven water en rioolbuizen.

    De waterdichtheid wordt op de bevroren dekvloer aangebracht, maar de warmte-isolerende laag is niet altijd nodig. Dan komt het frame gemaakt van het netwerk van versterkende stalen en vervolgens de bekisting.Pas daarna kun je de tape als zodanig gieten. De zool van de basis onder het huis moet noodzakelijk 200-250 mm dieper zijn dan de vrieslijn. Schuimblokken huizen zijn lichter dan bakstenen gebouwen van vergelijkbare grootte.

    Maar dit betekent niet automatisch dat u de fundering dichter bij het oppervlak kunt leggen. We zullen alle parameters moeten analyseren die de geologische structuur van de site kenmerken. Daarnaast rekening gehouden met de ernst van het project overlapping, meubels, sneeuwbelasting, die mogelijk aanwezig zijn op het dak, zelfs voor een korte tijd. Onder de verschillende opties voor bladwijzers in de diepte moet degene die u zich kunt veroorloven om materiële redenen kiezen. De grond in verschillende gebieden bevriest door 100-180 cm, en in de meeste gevallen wordt er gekozen om tot 150 cm te leggen.

    Het is noodzakelijk om er rekening mee te houden dat zelfs bij het gebruik van informatie uit geologische verkenning en normen van SNiP tijdens berekeningen, het mogelijk is om alleen de minimaal noodzakelijke waarden te vinden.

    Om de duurzaamheid en risicopreventie volledig te garanderen, is het de moeite waard om de basis van de kelder 10 cm verder te plaatsen.

    Loopgraven worden onmiddellijk uitgedacht en uitgegraven met een reserve voor alle benodigde lagen van bedding, dekvloeren en extra structuren.Een relatief lichte woning op de grond, die niet de neiging heeft om te hijsen, kan op de basis worden geplaatst met een diepte van 600 mm, gemaakt in de vorm van een zwevende tape. Een dergelijk ontwerp moet zorgvuldig worden berekend, alleen hiermee kunt u vernietiging voorkomen bij het verplaatsen van grondmassa's.

    De tape voor cellenbeton moet niet minder zorgvuldig worden berekend dan onder een baksteen of ander zwaar materiaal. De lichtheid van de bovengrondse structuren is bedrieglijk, zonder zorgvuldige berekeningen van de sterkte en draagkracht van de steun zullen ze onbetrouwbaar blijken. Het project van de stichting moet worden voorbereid, zoveel mogelijk het drijfvermogen uitdoven. Voor zwaardere muurmaterialen zijn het onbetekenende, maar lichtgewicht cellenbetonblokken worden gemakkelijk uit de grond geduwd.

    Waarschuwing: de meeste architecten zijn van mening dat het onder gasbeton in het algemeen beter is om in stapels te rijden en niet om de tape te vullen.

    Als de keuze echter wordt gemaakt ten gunste van de opvulsteun, zijn ze bij de berekening primair gericht op:

    • de massa van de muren en de druk die ze uitoefenen op 1 pog. m;
    • massa van alle verdiepingen;
    • de ernst van dakmaterialen en onderliggende structuren.

    Hoe te berekenen?

    De diepte van voorkomen waarnaar wordt verwezen in verschillende bronnen en speciale literatuur is niet de diepte van een loopgraaf die wordt afgescheurd. Onder deze term begrijpen experts de kloof die het bodemoppervlak scheidt van het laagste vlak van de fundering. De tape zonder uitsparing wordt uiterst zelden gebruikt, omdat het laadvermogen extreem klein is. De minimale penetratie is vaker diep, maar tegelijkertijd is het grillig. We zullen het effect van de krachten van het deinzen van de grond moeten berekenen.

    De diepte van het leggen kan niet minder zijn dan 50% van de diepte van het bevriezen van de grond. Als het grondwaterniveau hoog is, wordt dit meestal uitgevoerd op 100-200 mm onder de vrieslijn. Een uitzondering wordt gemaakt voor rotsachtige bodems, grindmassa of zandsubstraat met grofkorrelige korrel. In moerassige grond, op veen en soortgelijke gronden, moet de tape onder de probleemlagen worden geplaatst. Soms is er alleen maar genoeg geul tot een massieve massa gevuld met zand; maar een dergelijke beslissing kan alleen worden gemaakt door getrainde professionals.

    Als uit de berekeningen blijkt dat het nodig is om sleuven te diep te graven, moet je op zoek naar alternatieve oplossingen.

    Door de fundering en de aangrenzende grond te verwarmen, wordt de noodzakelijke uitgraving aanzienlijk verminderd. De organisatie van kwaliteitsafvoer heeft niet de laatste functie, het helpt beschermen tegen vorst penetratie. Zandkussen moet zowel onder de tape zelf als aan de zijkant worden geplaatst. De beste manier om het probleem op te lossen is een gecombineerde aanpak - een combinatie van kussens, isolatie en drainagestructuren.

    Het gemiddelde punt van de bladwijzer verandert afhankelijk van het feit of het huis is verwarmd of niet, of het is gepland om een ​​kelder te maken. Voor onverwarmde gebouwen is er voldoende reserve van 10%, en als het gebouw wordt verwarmd, hebt u 30% nodig.

    Let op: het wordt afgeraden om de tape dieper dan 150 cm te plaatsen. Bevriezing wordt berekend door speciale factoren. Het is 0,23 voor klei en leem, 0,34 voor grond uit grote fragmenten en 0,28 voor zand.

    Het is mogelijk om een ​​put te graven voor een eenvoudige betonnen strook geplaatst onder schuren, kippenhokken en kleinschalige bijgebouwen van 0,5 tot 1 m diep. Voor de meeste van deze structuren, behalve voor de meest massieve, is 80 cm voldoende, maar een woongebouw, zelfs een relatief klein (één verdieping), moet hieronder worden bevestigd, de wortel is ongeveer 2 meter hoog. De verschillen zijn echter niet hiertoe beperkt.Bij woningbouw wordt verondersteld dat de tape wordt versterkt, die onmiddellijk zijn breedte vergroot.

    De bekisting moet een wapeningsijzer van wapeningsstaaf bevatten. Een stelletje staven wordt bereikt door het gebruik van breiendraad. De sterkte na het gieten wordt gemiddeld in 28 - 42 dagen bereikt. Alleen op de geharde tape kun je de muur plaatsen. Bij de bouw van het huis met een kelder is de geulstechniek niet geschikt, de sloot wordt verplicht. Als u van plan bent een behuizing van twee verdiepingen en hoger te bouwen, moet u standaardblokken van verhoogde sterkte gebruiken; hun lengte wordt zeker in aanmerking genomen.

    tips

    Het wordt niet aanbevolen om greppels breder dan 400 mm te maken. Een totaal van 0,2 m wordt op de opvulling en het strooisel gelegd, alleen dergelijke lagen bieden een echte garantie tegen doorzakken.

    Volgens deskundigen is het voor de vorming van een funderingsband in bulk de moeite waard cement uit categorie M-300 te nemen.

    Om de constructie zichzelf te rechtvaardigen, wordt de oplossing alleen gevormd uit zuiver water, wordt de afwezigheid van onzuiverheden van klei en grond in inerte materialen bereikt en worden verhoudingen strikt in acht genomen.

    De diepte van de stripfundering voor het huis, de berekening en constructie van de stripfundering met hun eigen handen, wordt getoond in de volgende video

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer