Monolithische stripfundering: kenmerken van de constructie

Monolithische stripfundering is een ondeelbaar systeem van staalwapening en beton. Dit type fundering wordt langs de omtrek onder alle wanden en scheidingswanden van een gebouw gelegd. Met de juiste berekening en montage is de monoliet duurzaam, betrouwbaar en stabiel. Hij is geschikt voor gebouwen en structuren van verschillende groottes en doeleinden.

De organisatie van een monolithische strookfundering is het meest geschikt in geval van lage grondwateroptredens, anders is het noodzakelijk om een ​​afvoersysteem aan te brengen.

Speciale functies

Het ontwerp van de fundering verzamelt alle lasten van het gebouw en verdeelt de belasting over de funderingsgrond, die de wanden beschermt tegen vervorming door grondbewegingen.Het belangrijkste ontwerpkenmerk van de stripfundering is de regel - de hoogte moet minstens tweemaal zo breed zijn als breed. Onder de voorwaarde van versterking van beton, kan het significante ladingen, meer dan stapel, zuilvormige en grillage stichtingen dragen. Monolithische stripfundering gebruikt voor de constructie van verschillende objecten. Het kan worden gebruikt om zowel laagbouw voor verschillende doeleinden (individuele huizen, huisjes, badhuizen, bijgebouwen) en bijgebouwen (kassen, uitbreidingen, hekken) te bouwen.

Bij het ontwerp en de installatie van een monolithisch lint moeten verschillende voorschriften in acht worden genomen. Bij het berekenen worden ze geleid door de gegevens volgens de bouwregio volgens SNiP 23-01-99 "Bouwklimatologie", SNiP 2.02.01-83 "Funderingen en bouwsels". In het stadium van selectie van materialen en de installatie van bekisting, GOST R 52085-2003 "Bekisting. Algemene technische voorwaarden ", GOST 5781 82" Armature ".

De basis van dit type heeft veel voordelen.

 • Sterkte. Met de juiste berekening is de monoliet bestand tegen de belasting van het gebouw in alle omstandigheden.
 • Duurzaamheid.De levensduur van een monolithische stripfundering is 150 jaar. Deze duur wordt bereikt vanwege de integriteit van de structuur en de afwezigheid van naden. Vergeleken met "linten" van baksteen, betonblokken, die een levensduur van 30-70 jaar hebben, is de keuze voor een monoliet voor duurzame gebouwen nuttiger.
 • De mogelijkheid van het apparaat kelder en kelder.
 • De mogelijkheid om een ​​gebouw van elke configuratie te bouwen, omdat een monolithische stripfundering direct in de bekisting wordt gegoten, de vorm en de grootte van de fundering kan zijn. De binding aan de fabrieksgrootte van blokken ontbreekt hier.
 • De mogelijkheid van zelfinbedding. Het technische proces van installatie en gieten is vrij eenvoudig, dus het is niet nodig om gespecialiseerde bouwmachines aan te trekken of hoog gekwalificeerde specialisten in te huren. Je kunt een monolithische "tape" met je eigen handen leggen.

De monoliet heeft ook nadelen, waaronder in de eerste plaats de hoge kosten van de fundering, die bestaat uit de materiaalkosten (beton, vulstoffen, staalwapening, opvulmaterialen, waterdichtheid), de kosten van het werk (grondwerk, bundel van wapening, installatie van bekisting), benadrukt. .

Bij zelflegging heeft u een team nodig van 4-5 personen, een betonmixer en een apparaat voor het trillen van beton.

inrichting

Verstevigde betonnen funderingen kunnen van twee soorten zijn.

 • Ondiepe diepte-opties kan worden gebruikt op rustige, niet-heipalen grond met een goed draagvermogen voor kleine gebouwen (framegebouwen, houten huizen). In dit geval is de tape voldoende om 10-15 cm onder te dompelen in een vaste laag grond, die zich onder de vruchtbare zachte laag bevindt. Opgemerkt moet worden dat de totale hoogte van de fundering volgens de voorschriften minimaal 60 cm moet zijn.
 • Monolithische stripfunderingen diepe fundering pak onder zware huizen. In de regel worden ze met 10-15 cm onder het bodemvriesniveau volgens de klimatologische normen verlaagd. Het is belangrijk dat de basis rust tegen een stevige laag grond met een hoog draagvermogen. In dit opzicht kan het nodig zijn om het fundament te verdiepen tot de noodzakelijke ondersteuning.

   De productietechnologie van stripfundaties varieert. Zulke grondslagen zijn als volgt:

   • geprefabriceerd - bestaat uit blokken van gewapend beton en geprefabriceerde kussens.Geprefabriceerde funderingen worden zeer snel gebouwd; er is bouwmateriaal nodig voor de installatie;
   • monolithisch - dergelijke structuren worden onmiddellijk op de bouwplaats gemaakt. Versteviging wordt in de bekisting gelegd en beton wordt gestort. Monolithische versterkte fundering vereist geen betrokkenheid van bouwmachines, omdat het onafhankelijk kan worden gedaan, zelfs zonder gespecialiseerde vaardigheden.

    Het belangrijkste materiaal van de betonconstructie is Portlandcement. Zijn merk wordt geselecteerd op basis van het project. Voor de bouw van afzonderlijke laagbouwwoningen wordt meestal Portlandcement M400 gebruikt. En ook in de samenstelling van de betonvulling zijn vulstoffen (grind en zand) en water inbegrepen. Het ontwerp kan buttobetonnoy zijn, in dit geval worden puinstenen gebruikt als opvulling.

    Gewapend beton heeft de beste sterkte-eigenschappen voor de fundering. Dit is een betonskelet versterkt met een stalen frame. Het wapeningsnet bestaat uit langs- en dwarsstangen die met elkaar zijn verbonden door middel van brei-draad. Bekisting is een verplicht element van de monoliet. Het wordt verzameld uit houten planken, platen multiplex en spaanplaat.Het meest voorkomende gebruik van planken van 25-40 mm dik uit naaldbossen. Onder hen zijn schilden gemonteerd, die in de put zijn bevestigd.

     Door het soort materiaal en het vullen van de betonmix zijn monolithische funderingen onderverdeeld in typen als:

     • beton;
     • gewapend beton;
     • puin beton.

      Een belangrijke kwestie bij het ontwerpen en installeren van funderingen is een constructieve oplossing van vloeren. Bij het aanleggen van een fundering van een monolithische strip blijft de grond onder de vloer verzadigd met vocht, van waaruit de vloer bescherming behoeft. Met een lage basis worden vloeren op de grond gemaakt. De put om verzakking te voorkomen wordt opgevuld op de aangestampte grond met puin en zand. Over hen is de waterdichtingslaag aangebracht. De vloerplaat is niet verbonden met de funderingsband, de naden zijn voorzien van waterdichting. Voor het verwijderen van overtollig vocht moet bovendien een afvoersysteem rond het gebouw worden aangebracht, inclusief regenrioleringen om regenwater van de kelder af te voeren. Deze activiteiten zijn vrij duur.

      Een treffend voorbeeld van de basis van de monolithische strip van het apparaat is een versie met een blind gebied.Vloerplaten in de vorm van vloeren worden meestal gebruikt om een ​​ondervloerruimte te creëren. In dit geval zijn in de kelder van het huis luchtroosters gemaakt die tijdens het hele jaar door open zijn.

      Bij het maken van een geventileerde ondergrondse ruimte kunt u alle warmte-isolerende materialen gebruiken.

      berekening

      Het ontwerpen van de fundering begint met de berekening. Aanvankelijk is het noodzakelijk om de diepte van de leg, de hoogte van het bovengrondse deel en de breedte van de tape te bepalen. De parameters van de diepte en breedte van de fundering van de monolithische strip zijn afhankelijk van het type bodem, de diepvriesdiepte, de massa van het gebouw. Als de "tape" van de fundering wordt begraven, wordt de diepte van de constructie berekend op basis van de maximale diepte van de vorstinbraak op de ontwerplocatie plus 25-30 cm

      Als de fundering ondiep is, wordt de fundering bepaald door de aard van de grond met de volgende minimumdieptes:

      • kleigrond - 75 cm;
      • zandige en leemachtige bodems - 45 cm;
      • rotsachtige en rotsachtige gronden (inclusief kunstmatig voorbereid, met schuren, puin, grind) - tot 45 cm.

       De breedte van de fundering moet ervoor zorgen dat niet meer dan 70% van het draagvermogen van deze grond naar de grond wordt overgebracht.De minimale dikte van de fundering van de monolithische strip is 30 cm. De berekening van de breedte bestaat uit het verzamelen van de volledige berekende belasting op de fundering, die moet worden gedeeld door de totale lengte van de fundering en het draagvermogen van de grond.

       Bij het verzamelen van ladingen worden de volgende waarden in aanmerking genomen:

       • projectgewicht thuis. Het bestaat uit de massa van alle bouwwerken - muren, plafonds, dakbedekking. Geschatte waarden kunnen worden overgenomen van SNiP II-3-79 "Building heat engineering";
       • sneeuw en windbelasting. Ze worden bepaald voor elk klimaatgebied en worden berekend volgens SNiP 2.01.07-85 "Belastingen en gevolgen";
       • gewicht van huisuitrusting, meubilair, mensen. Het wordt berekend volgens de voorschriften. Er wordt een waarde van 195 kg per vierkante meter van elk plafond genomen, inclusief de vloeroverlapping op de eerste verdieping.

       Het totale gewicht wordt vermenigvuldigd met een factor 1,3 om de uiteindelijke belasting op de fundering te bepalen. De waarde wordt verkregen in kilogrammen. De lengte van de fundering wordt in totaal bekeken onder alle dragende wanden en scheidingswanden. Het draagvermogen van de grond op de locatie wordt ongeveer bepaald. Minimum is 2 kg / cm².Het is geschikt voor alle soorten bodems, behalve klei en leem.

       De hoogte van het verhoogde deel van de strookfundering hangt af van de diepte van de fundering en de breedte van de "tape" van de basis. Voor deze parameter wordt de maximale waarde berekend waarbij de structuur stabiel is en stevig bij de basis wordt gehouden.

       Het is mogelijk om de toegestane hoogte op twee manieren te bepalen:

       • waarden worden genomen in een verhouding van 1: 1;
       • de hoogte wordt berekend ten opzichte van de zool. De geprojecteerde breedte van de "tape" wordt vermenigvuldigd met 4.

        Na het berekenen van de parameters van de fundering van het gebouw, wordt ook de benodigde hoeveelheid bouwmaterialen berekend. Het opstellen van een schatting maakt een continu bouwproces mogelijk. Vanuit dit oogpunt is het belangrijk om het vereiste volume beton te berekenen. Het volume van het gietstuk wordt beoordeeld op basis van de hoogte, breedte en lengte van de fundering, aan de hand van de formule voor het berekenen van het volume van het parallellepipedum.

        De totale hoogte wordt hierbij in aanmerking genomen: bovengrondse en ondergrondse delen.

        De hoeveelheid wapening wordt in totaal berekend voor het frame op basis van de lengte van de longitudinale stangen en verticale staven, evenals hun aantal. Verticale stangen worden meestal ingesteld op 50 cm en op de hoeken.Hun hoogte is minder dan de hoogte van de fundering met 10-15 mm. Het is ook noodzakelijk om de bekisting te berekenen. Het oppervlak van alle oppervlakken aan de zijkant kan worden berekend door de hoogte van de fundering met tweemaal de omtrek te vermenigvuldigen. Daarna moet u het gebied van het bord bepalen (de lengte moet met de breedte worden vermenigvuldigd). Het oppervlak van de zijvlakken wordt gedeeld door het oppervlak van het bord en het aantal bekistingsplaten wordt verkregen.

        De schattingen voor zelfleggende monolithische stripfundaties omvatten het volgende:

        • materialen voor het opvullen van "kussens" (zand, steenslag, cement);
        • gebruiksklaar beton;
        • fittingen;
        • zachte draad voor bindwapening;
        • platen voor bekisting;
        • waterdichtmakende materialen (bitumen, dakbedekkingsmateriaal, plastic folie);
        • blinde oppervlaktematerialen (plaat, beton, zand, schuimplastic);
        • bouwgereedschap;
        • aanwerven van werknemers of uitrusting voor grondwerken;
        • apparatuur voor beton (betonmixer, vibropress).

        Bepaal na het bepalen van de vereiste afmetingen van de voet van de monolithische strook een tekening van het ontwerp van de fundering, gewrichten en pasvorm. Het getoonde voorbeeld toont de lay-out van een monolithische stripfundering voor een huis met afmetingen langs de assen van 9800x11300 mm.Het omvat het souterrainplan, sectie, wapeningsschema.

        Het resulterende diagram verklaart de volgende informatie:

        • hoofdstructuurelementen en hun afmetingen;
        • de exacte afmetingen van het gebouw in de assen;
        • de afstand tussen de elementen in de assen en in grootte;
        • exact niveau van de fundering;
        • waterdichting en warmte-isolatie. De tekeningen ondertekenen het gebruikte bouwmateriaal voor de werken;
        • het diagram geeft de plaats van vorming van de basis en het blinde gebied aan;
        • het apparaat van de toekomstige vloerbedekking met een knoop van een prileganiye van een vloer
        Oprichting van het huis 9800x11300

        constructie

         Ongeacht of u een stichting maakt met uw eigen handen of met het inhuren van werknemers, wetende dat de technologie erg belangrijk is. Stap-voor-stap procesbesturing is vereist in alle stadia van de installatie.

         De installatie van een monolithische stripfundering bestaat uit verschillende fasen.

         • Voorbereiding van de bouwplaats. De eerste stap is het puinruimen, een plaats voorbereiden voor het opslaan van materialen. Afmetingen van de put worden naar het schoongemaakte gebied gevoerd. Volgens de gemarkeerde afmetingen van het huis, wordt een vruchtbare grondlaag gebaggerd. De hoeken van de toekomstige basis zijn gemarkeerd met pinnen, de richting van de muren is gemarkeerd met koorden.Het markeringswerk gebeurt op gebouwniveau.
         • Grondwerken. Het snoer is gegraven in de diepte van de fundering. De breedte van de sleuf wordt bepaald door de ontwerpbreedte van de tape, rekening houdend met de installatie van de bekisting. Laat dit meestal 20-30 cm aan elke zijde.
         • Voorbereiding van de basis. De bodem van de greppel is bedekt met een laag zand, afhankelijk van het type grond. Voor deinende grond moet de laagdikte minstens 20 cm zijn. Het beddengoed wordt geramd en bekleed met een waterdichtingslaag.
          • Montage en installatie van bekisting. Voor de installatie van bekistingsplanken planken voorbereiden. Bij het installeren van de bekisting moet de schermwand strikt verticaal zijn, terwijl de rand van de planken 5-10 cm hoger moet zijn dan de bekisting, de planken moeten samen met schroeven of spijkers worden vastgemaakt en in een sleuf met steunen en pennen worden gemonteerd. Het is belangrijk om dit stadium zeer zorgvuldig te maken, zodat wanneer het beton wordt gegoten, de bekisting zijn vorm behoudt. De bekistingswanden zijn bedekt met een film of mastik voor eenvoudige demontage nadat het beton is uitgehard.
          • Breien versterkende kooi. Nadat u de bekisting hebt geïnstalleerd, kunt u met wapening beginnen. Het geraamte van de wapening wordt gebreid van langsstaven A-III en dwarsstalen staven.Versterkt gaas bij plaatsing in de bekisting zorgt voor een beschermende laag van 30 mm. Hiervoor kunt u trimhengels gebruiken.
          • Gieten betonmix. Na de installatie van de fittingen is het noodzakelijk om beton te storten. Kwaliteitscontrole, procescontinuïteit en de temperatuur ervan zijn hier belangrijk. Het vullen van bekistingen produceert gelijkmatig. Om dichtheid, uniformiteit, verwijdering van luchtbellen te bereiken, moet beton na het gieten worden getrild.
          • Zorg voor beton. Alle verdere werkzaamheden worden uitgevoerd nadat het beton is uitgehard. Gemiddeld kan de installatie aan de muur 1-2 weken na het gieten beginnen. Voor het waterdicht maken van de zijvlakken van de monolithische strip op de tape bedekt met bitumenmastiek. Daarna kunt u aanvullen.

          tips

          Bij het bouwen van de fundering van het huis moet je rekening houden met veel nuances.

          • De temperatuur van het proces van verharding van beton hangt af van de temperatuur tijdens het werk. Bij warm weer is de gegoten fundering bedekt met plasticfolie om vocht te behouden en de bovenkant van de pour droogt niet uit.
           • Het optimale temperatuurniveau tijdens het storten van beton wordt geacht ongeveer + 20 ° C te zijn, met een massavesting van 50% op de derde dag.Verder kunt u de bekisting verwijderen en verder werken. Bij een temperatuur van ongeveer + 10 ° C is deze periode 10-14 dagen. Temperatuur van + 5 ° C vereist bekistingwarmte-isolatie of betonnen verwarming, het beton stolt natuurlijk niet op dit niveau van warmte. Ongeveer 28-30 dagen moeten verstrijken voordat het definitieve stollen van beton.
           • Het is belangrijk om bij het installeren van een monolithische stripstichting rekening te houden met de plaats van passage van communicatie. Hiervoor worden door de bekisting kunststofbuizen van de juiste grootte gelegd.

           Zie de volgende video voor het maken van een basis voor monolithische stroken.

           Comments
            auteur
           Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

           Inkomhal

           Woonkamer

           slaapkamer