Betonnen fundering voor het huis: soorten en kenmerken van de productie

De fundering is het belangrijkste onderdeel van elk gebouw, of dit nu een hoogbouw of een grote fabriek is, waarvan de veiligheid voor het hele gebouw afhangt. Er zijn veel materialen waaruit ondersteuningsstructuren van verschillende typen zijn gemaakt. Factoren als structuuraanduiding, terreinontspanning, bodemsamenstelling, weersomstandigheden en nog veel meer kunnen de keuze van de juiste ondergrond beïnvloeden. Een van de meest betrouwbare en duurzame materialen voor de constructie van een dergelijke ondersteuning is concreet.

beschrijving

De betonnen fundering is een zelfhardend mengsel van een bindmiddel, dat bestaat uit cement, gips, hydrosilicaat en andere materialen.Bovendien bestaat het uit grind en zand in de vereiste verhoudingen, evenals water, waardoor u het droge mengsel in een dikke oplossing kunt veranderen om de ruimte tussen de fijne deeltjes met het bindmiddel te vullen. In vergelijking met andere bases heeft een betonnen fundering zulke voordelen als:

 • uniforme krimp, elimineren van scheuren en vervorming van de gehele structuur;
 • beton (en vooral gewapend beton) heeft de langste levensduur in vergelijking met andere materialen;
 • beschikbaarheid en goedkoop materiaal en werken;
 • De unieke eigenschappen van het materiaal, die direct in het werkproces kunnen worden veranderd, maken het mogelijk om zelfs complexe architectonische ideeën te realiseren.

Hoe werkt het?

Zoals bij elk ontwerp of elke constructie, moet het ontwerp van de betonnen fundering gebaseerd zijn op bepaalde bouwvoorschriften (SNiP 3.02.01-87). Ze bepalen precies hoe en in welke verhoudingen verschillende mengsels worden bereid en hoe ze worden gestapeld.

 • Zand. Voor hoogwaardig beton moeten korrels zand 1-3 mm groot zijn en mogen geen grote hoeveelheden onzuiverheden van slib of klei bevatten. Het toegestane percentage deeltjes in het zand is niet meer dan 5%.
 • Grind. De grootte van de stenen mag niet groter zijn dan 8 cm, ze mogen ook geen grote hoeveelheid onzuiverheden bevatten. In plaats van grind kunt u steenslag gebruiken die aan dezelfde eisen voldoet.
 • Cement. Er zijn verschillende soorten cement die kunnen worden gebruikt om een ​​betonmengsel te maken - het is puzzolaancement, Portlandcement van slakken, portlandcement. Dit laatste wordt het vaakst gebruikt bij de constructie van de fundering en is het meest geschikt. Bovendien heeft elk type cement een markering (300, 400, 500), die de druksterkte in kg / cm² aangeeft.

De cementgraad moet altijd 1,5-2 keer hoger zijn dan de betongraad, die afhankelijk van het gewicht voor verschillende constructies noodzakelijk is. M300 en M350-beton zijn dus geschikt voor een privéhuis met twee verdiepingen, M250 voor houten huisjes en M200-beton voor garagedeuren of hoge schuttingen.

  De ideale verhouding voor het maken van beton is de verhouding cement, zand en grind in een verhouding van 1: 3: 5. Water wordt in een zodanige hoeveelheid toegevoegd dat het nodig is voor het ontvangen van dit of dat merk beton en wordt gespecificeerd in verschillende regulerende documenten.

  Wat gebeurt er?

  Hoewel het belangrijkste basismateriaal concreet is, door zijn structurele kenmerken is het verdeeld in verschillende typen.

  • Pijler stichting is een beton recht of schroef palen, die in de grond worden geplaatst met behulp van speciaal ontworpen voor deze techniek. Het grootste nadeel van dit type is de onmogelijkheid van de kelder van het apparaat in het gebouw, evenals de behoefte aan extra isolatie.
  • Strip foundation - Dit is een continue lijn van bevroren beton, gelegen onder alle externe en interne dragende muren. Met hoogwaardige warmte- en waterdichtheid kunt u met zo'n fundament een kelder in het gebouw neerzetten. Het is een stripfundering die meestal met eigen handen wordt gemaakt, omdat er geen dure apparatuur en hoge vaardigheden voor nodig zijn.

   Bovendien is de fundering van beton onderverdeeld in de volgende typen:

   • puin beton - de oplossingslaag is bedekt met een duurzame puinsteen;
   • schuimbeton - deze fundering wordt ter plaatse geassembleerd uit geïmporteerde schuimblokken;
   • gewapend beton (monolithisch) - gelaste wapeningsstructuur wordt in ingegraven uitsparingen geplaatst en met betonoplossing op de bovenzijde gegoten.

   Hoe te doen?

   Het is niet nodig om kant en klaar beton te kopen of te betalen voor de diensten van een betonmengmachine, de oplossing is eenvoudig thuis te bereiden. Het belangrijkste is om de resulterende berekeningen en verhoudingen zo nauwkeurig mogelijk te volgen, om te proberen het proces schoon te houden. Aangezien de lintbetonfundering praktisch onder alle landhuizen wordt gebouwd, moet men dieper op het proces van de constructie ingaan.

   tekeningen

   Alvorens verder te gaan met de berekeningen, is het noodzakelijk om alle vergunningen van de lokale autoriteiten te verzamelen, zodat er geen misverstanden meer ontstaan. Na ontvangst van alle papieren, is het noodzakelijk om een ​​algemeen plan van de stichting op te stellen, de kwaliteit van het hele werk hangt af van de nauwkeurigheid en gedetailleerdheid ervan. De tekening zelf moet worden gemaakt op basis van berekeningen van de volgende indicatoren:

   • bodemtype op de site - er wordt rekening gehouden met de samenstelling, dichtheid, vochtgehalte, enz .;
   • mate van belasting verhoogd tijdens gebruik (objecten en mensen die zich in de afgewerkte constructie bevinden, evenals veranderende weersomstandigheden en neerslag);
   • gewicht van de structuur zelf. Het gemiddelde gewicht van verschillende structuren van een huis kan worden verkregen uit verschillende referentieboeken en standaarden, en hun volume en oppervlak kunnen worden verkregen door de lengte, hoogte en breedte van één structuurelement te vermenigvuldigen.

   Productieproces

   Elke constructie begint met de voorbereiding van de locatie - alle afval en gras worden verwijderd, de bovenste laag graszoden wordt verwijderd. Volgens de opgestelde tekeningen met behulp van staken en een touw, wordt de locatie van de fundering geschetst en wordt een geul gegraven langs de aangegeven grenzen, als de kelder niet is gepland, of een funderingsput, als de kelderverdieping wordt verondersteld. De greppel graaft onder de binnendragers en alle buitenmuren van het toekomstige huis.

   Na het graven van de geul, kunt u overgaan tot de constructie van de bekisting wanneer dat nodig is. Het kan worden opgebouwd uit alle resten van de planken, of het kan kant-en-klaar opvouwbaar of niet-demontabel worden gekocht in een gespecialiseerde winkel.

   Waterdichting wordt aangebracht of gelegd op het oppervlak van de geïnstalleerde bekisting, die de fundering beschermt tegen de effecten van sedimentair en grondwater. Het is het beste om zowel rol als schuurmiddel waterdicht te maken.

   Een speciaal frame is gemaakt van wapeningsstaven en in de bekisting op steenfragmenten geplaatst.Het is mogelijk om een ​​stalen buis met anderen te bevestigen, hetzij door eenvoudig lassen of door "met elkaar te verbinden". De eerste optie is minder betrouwbaar, omdat lassen de sterkte van de hele constructie vermindert. Na het installeren van de fittingen, kunt u een goed gemengde cementmortel gieten. P

   Wanneer u de oplossing met uw eigen handen klaarmaakt, is het onmogelijk om met de krachten van één persoon te doen, omdat het nodig is om onmiddellijk een grote hoeveelheid van het mengsel te bereiden. Het is het beste om een ​​speciale mixer te gebruiken of een kant-en-klare mix te kopen.

   Overstroomde, maar niet-geconsolideerde oplossing moet worden verwijderd uit luchtbellen die binnenin vastzitten, met een gewone stick om door het mengsel te "porren", buiten op de bekisting te tikken of met een speciale constructie-vibrator.

   Na al het werk dat gedaan is, blijft het alleen nog om het bevriezen van de gelegde fundering te volgen. Beton moet consistent en gelijkmatig worden uitgehard. Bij warm weer wordt het oppervlak bevochtigd met een kleine hoeveelheid water om te voorkomen dat het oppervlak barst, en in de regen wordt de oplossing bedekt met een film om overmatig vocht te voorkomen. Goed bevroren mengsel krijgt snel kracht en wordt zeer betrouwbaar.

   Elke fundering moet minstens een maand vóór de bouw van het huis zelf staan, omdat het bezinkt en vervormd kan raken.

   Bovenop de afgewerkte fundering na de krimp, is het nu al mogelijk om dragende wanden en speciale betonnen palen te plaatsen, waarop de boomstammen onder de houten vloer van de eerste verdieping kunnen worden bevestigd en verder kunnen worden afgewerkt.

   Aanvullende verwerking

   Om de afgewerkte fundering te beschermen tegen de effecten van verschillende agressieve media en de effecten van lage temperaturen tijdens de wintervorst, heeft deze extra versterking met verschillende oplossingen nodig.

   Voor de corrosiebescherming van de versterkingslaag is het niet alleen nodig om alle constructiewerkzaamheden correct uit te voeren: giet de versterking volledig met beton, verwijder luchtbellen, maar behandel het metaal ook met speciale minerale stoffen. Dergelijke stoffen bedekken de versterking met een laag oxide en zetten een extra barrière tegen vocht op.

   Om te voorkomen dat het condensaat dat zich ophoopt op het oppervlak van de betontapes door de poriën van het beton dringt en de structuur ervan vernietigt, kan de fundering van bovenaf worden bedekt met speciale bitumenmastiek. Hiermee kunt u een gladde laag maken waarop druppeltjes vocht naar beneden stromen als een wasoppervlak.Aangezien bitumenmastiek een redelijk modern materiaal is, was de oude methode om poreus beton te isoleren tegen vochtpenetratie de grondlaag, die werd gebruikt om motorolie te verfijnen, wat het mogelijk maakte om vergelijkbare resultaten te bereiken.

   Om de vorming van schimmels en meeldauw op het beton te voorkomen, volstaat het om een ​​speciale oplossing in de winkel te kopen, die op de gestolde fundering wordt aangebracht, evenals de ondergrond te verwarmen.

   Handige tips

   Experts raden aan om een ​​paar eenvoudige regels te volgen bij het maken van een concrete basis.

   • Onder de hoge en zware constructies, is het het beste om een ​​betegelde fundering of betonnen strip te bouwen. De tape zelf moet altijd enkele centimeters dikker zijn dan de muur, zodat hij niet bezwijkt onder zijn gewicht. Om de kosten van arbeid en geld te verminderen, kunt u twee soorten kelder, alternerende tape en kolomvormige basis bouwen.
   • Het is het beste om de hele stichting tegelijkertijd te vullen, maar indien nodig kunt u het in delen doen. Het belangrijkste is dat de werkonderbreking niet langer duurt dan enkele dagen. Voordat u het volgende gedeelte giet, moet u het opnieuw reinigen van vuil en stof.
     • Om het zand te controleren op de hoeveelheid onzuiverheden en vervuiling, een nogal lege transparante tank en gewoon water. Het zand wordt in de container gegoten, water wordt gegoten en alles wordt goed geroerd. Als er een sterke troebelheid is, overschrijden de onzuiverheden in het zand de toegestane snelheid en de kwaliteit van het afgewerkte beton zal veel te wensen overlaten. Zand in dit geval moet worden geselecteerd bij een andere leverancier.
     • De installatietechniek van een betonnen funderingsbandtype is vrij eenvoudig, maar hangt samen met hoge arbeidskosten. Het is mogelijk om het zelf te bouwen, maar je moet voorbereid zijn op de duur van het proces en de onvermijdelijkheid van kleine fouten. Niettemin, met inachtneming van de basisregels voor het werk, zal de resulterende constructie behoorlijk sterk en duurzaam zijn.

     Zie de volgende video voor meer informatie over hoe u zelf een concrete basis kunt maken.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer