Aanbevelingen voor de selectie en installatie van funderingsbouten

Tijdens de bouw of revisie zijn de sterkte en stabiliteit van de constructie die wordt gebouwd fundamenteel. Dankzij het gebruik van funderingsbouten is het mogelijk om de steunkolommen in het gebouw stevig te bevestigen en de nodige apparatuur veilig te bevestigen. Het principe van de werking van dergelijke ankerbevestigingsmiddelen op basis van het "anker".

Ondanks het feit dat elk type fundering een duurzaam en betrouwbaar systeem is, wordt het aanbevolen om het aan te brengen op de muren met behulp van speciaal ontworpen bevestigingsmiddelen. Het zijn funderingsbouten. Ze worden in de constructie gestoken voordat het beton wordt gestort of erna. In dit artikel zullen we de nuances van hun installatie in detail beschrijven.

Speciale functies

In de constructie, voor het bevestigen van gewapend beton of stalen constructies aan de basis, worden speciale bevestigingsmiddelen gebruikt - ankerbouten. Het gebruik ervan maakt het mogelijk om de stabiliteit van de bouwconstructie zelf aanzienlijk te vergroten. Maar ook de funderingsbouten maken het mogelijk om de dragende kolommen en andere noodzakelijke elementen van het geconstrueerde object veilig te bevestigen. Hun werkingsprincipe is gebaseerd op het type anker dat in de constructie van het bouwmateriaal zelf is ingebouwd en daarmee stevig is bevestigd. Het is erg belangrijk om de juiste ankerbevestigingen te kiezen.

De productie van deze bevestigingsproducten wordt uitgevoerd volgens een speciaal document. - het is bekend bij alle professionele bouwers GOST 24379.1-80. De ankerbouten vallen in de fundering van een gebouw en creëren een sterke verbinding die bestand is tegen zware belastingen (dynamisch en statisch). Maar dit is onderhevig aan de bouwtechnologie. Om dit alles te waarborgen, worden bij de vervaardiging uitsluitend hoogwaardige materialen toegepast. Bovenop de bouten zijn extra bedekt met een laag zink, die beschermt tegen omgevingsinvloeden.

types

Verankering wordt gebruikt voor de constructie van de fundering van verschillende typen. Daarom kunnen deze producten verschillen: maat, staalsoort, gewicht en lengte. Tegenwoordig worden deze producten op de binnenlandse markt in dit segment gepresenteerd van 15 centimeter tot 5 meter.

Wat betreft de soorten funderingsbouten, ze zijn ingedeeld in verschillende typen.

 • Gebogen. Ze worden uitgevoerd in de vorm van een metalen staaf, waarvan het ene uiteinde een gebogen vorm heeft. Uiterlijk lijkt het op een haak. Bedoeld voor installatie in de kelder van gewapend beton en aansluiting van de grote apparatuur.
 • Composite. Hun lengte kan enkele meters bedragen. De structuur bestaat uit elementen zoals een draadstang, ankerplaat, koppeling, moer en metalen pen. Deze bevestigingsmiddelen worden gebruikt in het geval dat het nodig is om de dekvloer twee structurele elementen uit te voeren. Het ene uiteinde bevindt zich in het beton en het andere is in de huls geschroefd. De diameter van de composietbout is anders (M16, M20, M24, M28, M30, M36 en andere). U kunt het uit een speciale tabel kiezen.
 • Rechte lijnen Het ontwerp van de bout is vergelijkbaar met een gewone metalen pin. Er zit een draad aan het uiteinde.De lengte kan 140 centimeter zijn. Een onderscheidend kenmerk hierbij is het feit dat de rechte bout kan worden gemonteerd in een kant en klare fundering. Voor hun betrouwbare bevestiging wordt een speciale kleefsamenstelling of cement gebruikt.
gebogen
Components
Rechte lijnen
 • Met een speciale ankerplaat. De vervaardiging van dergelijke bevestigingsmiddelen is gebaseerd op de huidige GOST 24379.1-80. Een deel van de bout is gefixeerd voordat de fundering zelf gerechtvaardigd is. Dit gebeurt via een las- of schroefdraadverbinding. Een kenmerk van dit bevestigingselement is de maat. Het kan oplopen tot 5 meter.
 • Verwijderbaar type. Er is een speciaal ankersysteem. Met zijn hulp wordt een betrouwbare bevestiging in een fundament van gewapend beton, baksteen of steen uitgevoerd. Dankzij dit bevestigingselement is het mogelijk om verschillende technische structuren te installeren. De onderste clip van de bout wordt in de fundering gelegd en de bovenste bout met schroefdraad wordt gemonteerd na het voltooien van het betonneren.
 • Met een puntige punt. De spantang is rechtstreeks in de fundering gemonteerd. Het gebied van bestemming is de bevestiging van boilers aan de muur, meubels en nog veel meer.Dankzij de speciale spanhuls van het expanderende type, vastgeklemd tijdens het aandraaien, is een sterke en betrouwbare fixatie verzekerd.
Met een speciale ankerplaat
Verwijderbaar type
Met een puntige punt

installatie

Voordat u doorgaat met de installatie van dit type montage, moet u de benodigde bouten berekenen volgens de projectdocumentatie. Dit wordt gedaan om hun prestaties te bepalen. Overweeg de afstand vanaf de rand van de fundering, evenals de diepte van het gat. Ankerbouten worden vastgehouden vanwege eigenschappen zoals verlijming, ondersteuning en wrijving. Wat de stop betreft, dit is de belasting die de bevestiger op zich neemt en compenseert zijn structurele kenmerken. Belasting zorgt voor wrijving. Maar lijmen is de compensatie van deze belastingen als gevolg van "tangentiële spanningen".

Maar het is ook de moeite waard aandacht te schenken aan het feit dat de grootte van het anker samen met de diepte van de inbedding niet groter mag zijn dan de hoogte van de fundering zelf. Dit is erg belangrijk, anders zal bij het vastdraaien van de bout zelf een schending van de fixatie optreden. U zult de vereiste betrouwbaarheid van een dergelijke verankering niet bereiken.De verbinding met de kachel moet stijf en duurzaam zijn.

Alvorens de bout in de fundering te installeren, is het noodzakelijk om de visuele inspectie uit te voeren voor mogelijke defecten in de constructie.

Verankering is geen ingewikkelde procedure. Het kan onafhankelijk worden gedaan zonder de betrokkenheid van een team van professionals.

Hiervoor moet u echter een aantal basisregels volgen.

 • Bestudeer het plan van de bouwplaats grondig en bepaal de exacte locatie voor de installatie van ankerbouten.
 • Bepaal de diepte van onderdompeling van deze gehechtheid in de reeds gevormde fundering. Het mag niet groter zijn dan zijn dikte.
 • Houd rekening met de afstand tussen aangrenzende bevestigingsmiddelen. De berekening is vrij eenvoudig: dit zijn twee waarden voor de diepte van de inbedding.
 • Funderingsbouten moeten strikt verticaal zijn.
 • De vorming van het blok van dit type bijlage. Nadat het beton volledig is opgedroogd, is het noodzakelijk om alle uiteinden van de bouten vast te maken met een ijzeren plaat of plaat met voorgeboorde gaten. Hierdoor zal de betrouwbaarheid van de hele structuur hoog zijn.
 • Als u ankerbevestigingen repareert voordat u de fundering vult, is het ook de moeite waard om van tevoren hun meest nauwkeurige locatie te berekenen op basis van het ontwerp van het gebouw.

tips

Als u twijfelt aan uw mogelijkheden, is het installeren van ankerbouten het beste om deze professionals toe te vertrouwen in hun vakgebied. Dit bespaart niet alleen je kracht, zenuwen, tijd, maar ook geld voor de reparatie van de hele structuur.

Als u de meest hoogwaardige verankering wilt kiezen, moet u hiervoor rekening houden met de volgende hoofdkenmerken:

 • de belasting die de bout kan weerstaan;
 • vereiste lengte;
 • type bevestiging, gebaseerd op de ontwerpkenmerken van de fundering;
 • type, sterkte en structuur van de basis zelf;
 • de afstand tussen de gaten;
 • omslachtig en volume ontwerp dat je moet ophangen.

  Als u een verwijderbaar ontwerp hebt, wordt de ankerwapening vóór het betonneren gemonteerd. Studs worden geïnstalleerd na het voltooien van het funderingsgieten. Wat betreft de grootte van de bevestiger, wordt deze geselecteerd op basis van het gewicht en de grootte van de constructie zelf. Hoe groter het is, hoe langer de ankerbout moet zijn. De grootte ervan kan altijd worden bepaald op basis van markering. Het eerste cijfer toont hier de buitendiameter, de tweede - de binnendiameter en de derde komt overeen met de totale lengte.

  Wat de installatie van ankerbouten betreft, deze is overal hetzelfde. De uitzondering is de schijfhardware. Het is niet nodig om de moer te draaien en het anker met een hamer te slaan.

  Aanbevelingen voor het leggen en installeren van de fundamentele bouten in de volgende video.

  Comments
  auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer