Hoe maak je een fundament van asbestcementpijpen?

Bij het kiezen van het type fundering moet de huiseigenaar eerst rekening houden met de kenmerken van de bodem en de structuur zelf. Belangrijke criteria voor het kiezen van een of ander basissysteem is de betaalbaarheid van de prijs, het verminderen van de arbeidsintensiteit van de installatie, de mogelijkheid om werk te verrichten zonder de inzet van speciale apparatuur. Het fundament op asbestbuizen is geschikt voor "probleem" -bodems, heeft lagere kosten in vergelijking met andere basismodellen.

Speciale functies

Een paar decennia geleden werden asbestcementbuizen praktisch niet gebruikt in de particuliere woningbouw, die in de eerste plaats te danken was aan de mythe van hun ecologische onveiligheid op dat moment, en ten tweede, gebrek aan kennis en praktische ervaring in de technologie van het gebruik van dit materiaal.

Tegenwoordig is een zuilvormige of paalfundering op asbeststichtingen tamelijk wijdverspreid., vooral op de bodem, waar het onmogelijk is om de tape-basis uit te rusten. Deze bodems zijn voornamelijk klei en leem, vochtverzadigde bodems, evenals gebieden met een hoogteverschil.

Met behulp van asbestcementbuizen kan het gebouw met 30-40 cm omhoog worden gebracht, wat handig is voor gebieden in laaglanden, uiterwaarden en ook seizoensgebonden overstromingen. In tegenstelling tot metalen palen zijn asbestcementpalen niet gevoelig voor corrosie.

Asbestpijpen zijn bouwmaterialen op basis van asbestvezels en Portlandcement. Ze kunnen onder druk en drukloos zijn. Alleen drukmodificaties zijn geschikt voor de bouw, ze worden ook gebruikt bij de organisatie van putten, boorgaten.

Dergelijke buizen hebben een diameter in het bereik van 5-60 cm, zijn bestand tegen drukken tot 9 atmosfeer, worden gekenmerkt door duurzaamheid en goede hydraulische weerstandscoëfficiënten.

Over het algemeen is de technologie van hun installatie standaard - de meeste paalfunderingen worden op dezelfde manier geïnstalleerd.Voor buizen worden putten voorbereid waarvan de locatie en diepte overeenkomen met de ontwerpdocumentatie, waarna ze worden neergelaten in de voorbereide begraving en gevuld met beton. Meer details over de installatietechnologie zullen in de volgende hoofdstukken worden besproken.

Voors en tegens

De populariteit van dit type fundering is voornamelijk te danken aan het vermogen om een ​​site met een "probleem" -grond geschikt te maken voor de bouw. Asbestcementbuizen kunnen met de hand worden geïnstalleerd zonder speciale apparatuur, die hen onderscheidt van metalen palen. Het is duidelijk dat dit de kosten van het object vermindert.

De afwezigheid van een grote hoeveelheid grondwerk, evenals de noodzaak om grote gebieden te vullen met een oplossing van beton, veroorzaken een lagere arbeidsintensiteit van het installatieproces en een hogere snelheid.

Asbestcementbuizen zijn veel goedkoper dan palen, terwijl ze een betere vochtbestendigheid vertonen. Op het oppervlak vormt geen corrosie, er is geen degradatie van het materiaal en het verlies van zijn sterkte. Dit maakt constructie mogelijk in overmatig vochtverzadigde bodems, evenals in overstroomde gebieden.

Als we de kosten van een kolomvormige fundering op een asbestcementbasis vergelijken met de kosten van een tape-analoog (zelfs ondiep), is de eerste 25-30% goedkoper.

Bij het gebruik van stapels van dit type is het mogelijk om het gebouw te verhogen tot een gemiddelde hoogte van 30-40 cm, en met een juiste verdeling van de belasting - zelfs tot 100 cm. Niet elk ander type fundering vertoont dergelijke kwaliteiten.

Het belangrijkste nadeel van asbestcementbuizen is hun lage draagvermogen. Dit leidt tot de onmogelijkheid om ze te gebruiken bij de bouw van wetlands en organische bodems, en stelt ook bepaalde eisen aan de constructie. Het object moet low-rise van lichte materialen zijn - hout, gasbeton of frametype constructie.

Vanwege het kleine draagvermogen is het noodzakelijk om het aantal asbestcementbuizen en daarmee putten voor hen te vergroten.

In tegenstelling tot metalen tegenhangers, worden dergelijke steunen gekenmerkt door de afwezigheid van een "anker" -eigenschap, en daarom zullen, indien niet-naleving van de installatietechnologie of fouten in berekeningen bij het hijsen van de grond, de steunen uit de grond worden geperst.

Zoals bij de meeste paalwoningen, worden objecten met asbestcement fundamenten zonder kelder gebouwd. Natuurlijk, met een groot verlangen, kan het worden uitgerust, maar het is noodzakelijk om een ​​put te graven (om een ​​krachtig drainagesysteem op met vocht verzadigde bodems te bouwen), wat in de meeste gevallen irrationeel is.

nederzettingen

De bouw van elk type fundering moet beginnen met het opstellen van projectdocumentatie en het opstellen van tekeningen. Ze zijn op hun beurt gebaseerd op gegevens die zijn verkregen tijdens geologische onderzoeken. Deze laatste suggereren een laboratoriumanalyse van de bodem in verschillende seizoenen.

Het verkrijgen van informatie over de samenstelling van de grond en hun kenmerken maakt het boren van een testput mogelijk, waardoor de gelaagdheid van de grond, de samenstelling ervan, de aanwezigheid en het volume van het grondwater duidelijk wordt.

De sleutel tot een solide basis is een nauwkeurige berekening van de draagkracht. De steunen van paalfunderingen moeten vaste grondlagen bereiken die onder het vriespunt liggen. Daarom moet u voor dergelijke berekeningen de diepte van het bevriezen van de bodem kennen. Dit zijn constante waarden die afhankelijk zijn van de regio, ze zijn vrij verkrijgbaar in gespecialiseerde bronnen (internet,officiële documentatie van instanties die bouwvoorschriften in een bepaalde regio reguleren, laboratoria die grondanalyse uitvoeren, enzovoort).

Na de nodige vorstbestendigheidscoëfficiënt te hebben geleerd, moet nog een 0,3-0,5 m worden toegevoegd, omdat het juist dergelijke asbestcementbuizen zijn die boven de grond uitsteken. Meestal is dit een hoogte van 0,3 m, maar als het gaat om overstroomde gebieden, neemt de hoogte van het bovengrondse deel van de buizen toe.

De diameter van de leidingen wordt berekend op basis van de belastingsindicatoren die de fundering beïnvloeden. Om dit te doen, ontdek het soortelijk gewicht van de materialen waarvan het huis is gebouwd (ze worden uiteengezet in de bouwcode). In dit geval is het noodzakelijk om niet alleen het gewicht van de materialen van de wanden samen te vatten, maar ook de coatings en vloeren van het dak, de bekleding en de thermische isolatie.

Gewicht per 1 asbestcementpijp mag niet groter zijn dan 800 kg. Hun installatie is vereist rond de omtrek van het gebouw, op hoge belastingspunten, evenals op de kruispunten van de dragende muren. Installatie stap - 1 m.

Na het ontvangen van informatie over de soortelijke massa van het materiaal, wordt meestal een extra 30% toegevoegd aan deze waarde om de coëfficiënt van de totale druk van het huis in gebruik op de fundering te verkrijgen.Met dit aantal is het mogelijk om het aantal pijpen, een geschikte diameter en ook het aantal kleppen te berekenen (met een snelheid van 2-3 staafjes per steun).

Gemiddeld worden voor frameconstructies en niet-residentiële voorzieningen (tuinhuisjes, zomerkeuken) buizen met een diameter van 100 mm gebruikt. Voor cellenbeton of blokhutten - producten met een diameter van minimaal 200 - 250 mm.

Het betonverbruik is afhankelijk van de diameter van de steun. Dus is ongeveer 0,1 kubieke meter oplossing nodig om 10 m van een pijp met een diameter van 100 mm te vullen. Voor een soortgelijke vulling van een buis met een diameter van 200 mm, is 0,5 kubieke meter beton vereist.

montage

De installatie moet noodzakelijkerwijs worden voorafgegaan door bodemanalyse en redactie, die alle noodzakelijke berekeningen bevat.

Dan kunt u beginnen met het voorbereiden van de site voor de stichting. Allereerst is het noodzakelijk om afval van de site te verwijderen. Verwijder vervolgens de bovenste bodemlaag van de grond, breng het waterpas en stamp het oppervlak aan.

De volgende stap is de markering - volgens de tekeningen op de hoeken, evenals op de kruispunten van de ondersteunende structuren, worden pennen aangedreven waartussen het touw wordt uitgerekt. Na voltooiing van het werk, moet u ervoor zorgen dat het resulterende "patroon" overeenkomt met het ontwerp en ook de loodrechtheid van de zijden die door de hoeken worden gevormd, controleren.

Nadat het markeren is voltooid, gaat u verder met het boren van leidingen. Gebruik voor het werk de oefening en verdiep bij zijn afwezigheid de verdieping handmatig. Hun diameter is 10-20 cm groter dan de diameter van de steunen. Diepte - 20 cm meer dan de hoogte van het ondergrondse deel van de buis.

Deze "voorraad" is nodig om een ​​laag zand te kunnen slapen. Het wordt ongeveer 20 cm op de bodem van de depressie gegoten, vervolgens wordt het verdicht, bevochtigd met water en opnieuw geplet. De volgende fase is de primaire waterdichtheid van buizen, die de bekleding van de bodem van de put (bovenop het verdichte zand "kussen") van dakbedekking omvat.

Nu worden de buizen neergelaten in de uitsparingen, die worden genivelleerd en gefixeerd met tijdelijke steunen, meestal houten. Wanneer buizen worden ondergedompeld in bodems met een hoog vochtgehalte over de gehele lengte van de ondergrondse gang, zijn ze bedekt met bitumen afdichtingmastiek.

Betonmortel kan met de hand worden besteld of geprepareerd. Gemengd cement en zand in hoeveelheden van 1: 2. Water wordt aan deze samenstelling toegevoegd. Het zou een oplossing moeten zijn, de consistentie van een vloeiend deeg. Daarna worden 2 delen grind erin gebracht en het wordt nog steeds goed gemengd.

Beton wordt in de pijp gegoten tot een hoogte van 40-50 cm, en dan wordt de buis 15-20 cm omhoog gebracht en gelaten totdat de oplossing hard wordt.Met deze technologie kunt u een "basis" onder de buis creëren, waardoor de weerstand tegen het hijsen van de bodem toeneemt.

Wanneer de betonoplossing volledig hard wordt, worden de wanden van de buis waterdicht gemaakt met dakleer. Tussen de wanden van de uitsparing en de zijvlakken van de pijp valt in slaap rivierzand, dat goed is aangedrukt (het principe is hetzelfde als in de opstelling van het "kussen" - giet zand, tamp, giet water, herhaal de stappen).

Tussen de pijpen draai de snaar, nogmaals overtuigd van de nauwkeurigheid van het niveau en ga verder met de versterking van de buis. Hiertoe zijn meerdere stangen verbonden met dwarse draadbruggen, die in de buis worden neergelaten.

Het blijft nu om betonoplossing in de buis te gieten. Het gebruik van een vibrerende heimachine maakt het mogelijk om het behoud van luchtbellen in de dikte van de oplossing te elimineren. Als het er niet is, prikt u de gevulde oplossing op verschillende plaatsen met versteviging en sluit u de resulterende gaten op het oppervlak van de oplossing.

Wanneer de oplossing sterker wordt (ongeveer 3 weken), kunt u beginnen met het waterpas zetten van de bovengrondse delen van de basis, hun afdichting. Een van de positieve kenmerken van deze ondersteuning is het vermogen om het proces van het voorbereiden van de fundering te versnellen. Zoals bekend is, heeft beton 28 dagen nodig voor een volledige set sterkte.Buizen die het beton omgorden spelen echter de rol van een permanente bekisting. Dankzij dit kan verder werk worden gestart in 14-16 dagen na het gieten.

De steunen kunnen onderling worden verbonden door balken of een monolithische plaat verenigen. De keuze voor een bepaalde technologie is meestal gebaseerd op de gebruikte materialen.

Balken worden voornamelijk gebruikt onder een frame en bakstenen huizen, evenals kleine gebouwen voor huishoudelijke doeleinden. Voor huizen gemaakt van cellenbeton of arbolit wordt meestal een rooster gegoten, wat extra wordt versterkt. Ongeacht de gekozen technologie, is het noodzakelijk om de versterking van de pilaren te verbinden met het krachtelement van de basis (balken of versterking van de grille).

beoordelingen

Consumenten die de basis op asbestcementpijpen gebruiken, laten meestal positieve beoordelingen achter. Huiseigenaren merken op de beschikbaarheid en lagere kosten van het huis, evenals de mogelijkheid om al het werk met hun eigen handen te doen. Net als bij het gieten van een monolithische of plaatbasis, hoeft u geen betonmixer te bestellen.

Voor kleigronden in de noordelijke regio's, waar sprake is van een sterke zwelling van de grond, raden bewoners van geconstrueerde huizen aan de ondersteuningsstap te vergroten, zorg ervoor dat ze worden gemaakt met de onderstaande uitbreiding en verhoog het aantal wapening.Anders duwt de grond tegen de pijp.

Uit de onderstaande video leer je over de voordelen van een stichting gemaakt van PVC-buizen, asbest of metaal.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer