Stichting paal en strook: voor- en nadelen, aanbevelingen voor de bouw

De noodzaak om de stabiliteit van kapitaalgebouwen op bewegende of drassige grond te waarborgen, veroorzaakt een zoektocht naar nieuwe funderingssystemen. Dat is de paalfundering, waarbij de voordelen van twee soorten funderingen worden gecombineerd.

Speciale functies

De tape-fundering is een tape-basis op de steunen (palen), waardoor een stabiel ontwerp met een hoge veiligheidsmarge wordt bereikt. In de meeste gevallen wordt een soortgelijke basis gecreëerd voor grote laagbouw op "probleem" -gronden (klei, organisch, ongelijke reliëfs, met water verzadigd).

Met andere woorden, de sterkte van de structuur wordt verzekerd door de lint (meestal ondiepe diepte) fundering waarop de wanden worden ondersteund, en de sterke hechting aan de grond wordt verschaft door palen die onder het bodemvriesniveau worden aangedreven.

Dit type fundering is niet ontworpen voor constructie met meerdere verdiepingen. Meestal worden op zo'n basis particuliere huizen niet meer dan 2 verdiepingen hoog gebouwd met het gebruik van lichtgewicht materialen - hout, cellenbetonblokken (cellenbeton en schuimblokken), holle steen en sandwichpanelen.

Voor het eerst werd de technologie toegepast in Finland, waar overwegend houten huizen worden gebouwd. Dat is de reden waarom de gecombineerde fundering optimaal is voor huizen gemaakt van hout of framestructuren. Zwaardere materialen vereisen een toename van het aantal bases en soms het zoeken naar andere oplossingen.

Meestal wordt een dergelijke fundering geplaatst op drijvende klei, fijne zandgronden, in moerassige gebieden, slecht absorberende grond, en ook in gebieden met een hoogteverschil (niet meer dan 2 m hoog).

De diepte van de stapel wordt meestal bepaald door de diepte van de vaste grondlagen. Monolithische betonnen fundering wordt in de bekisting gegoten, gelegen in een greppel van 50-70 cm diep. Maak voordat u begint met werken een onderzoek naar de put- en ponsproeven. Op basis van de verkregen gegevens wordt een schema voor de depositie van bodemlagen opgesteld.

Het gebruik van stripvoeten op palen maakt het mogelijk de operationele kenmerken van het object in aanbouw aanzienlijk te vergroten.

Enkele voordelen van het systeem zijn enkele posities.

 • De mogelijkheid van kapitaalconstructie op "grillige" bodems - waar het onmogelijk is om de stripbasis te gebruiken. Vanwege de zware belasting van het object, zal het echter niet mogelijk zijn om alleen stapels te gebruiken.
 • In dit type fundering is het mogelijk om de gevoeligheid van de stripbasis voor het hijsen van grond en grondwater te verminderen.
 • Het vermogen om de strookfundatie te beschermen tegen overstroming en om een ​​groot deel van het basisgewicht over te brengen naar de hardere grondlagen tot een diepte van 1,5-2 m.
 • Een dergelijke ondergrond is ook geschikt voor duurzame bodems die onderhevig zijn aan seizoensgebonden vervormingen.
 • Hogere bouwsnelheid dan de constructie van de fundering met een diepe fundering.
 • De mogelijkheid om een ​​object met een kelder te krijgen, dat kan dienen als een nuttige of technische ruimte.
 • Toegankelijkheid van het gebruik van materialen die worden gebruikt voor de organisatie van de fundering en voor de constructie van muurconstructies.
 • Het verminderen van de kosten en de complexiteit van het proces in vergelijking met de organisatie van stripvoet.

Er zijn nadelen aan zo'n stichting.

 • Verhoog bij het gieten van de fundering van het aantal handmatige handelingen. Dit komt door het onvermogen om graafmachines en andere apparatuur te gebruiken voor het graven van sleuven als gevolg van gehamerde palen.
 • Het onvermogen om de resulterende kelderruimte te gebruiken als een volwaardige kamer (zwembad, rustruimte), zoals mogelijk is met de apparaattape strip. Dit nadeel kan worden genivelleerd door een put te graven, maar de kosten en arbeidsintensiviteit van het proces nemen toe. Bovendien is deze aanpak niet mogelijk op elk type bodem, zelfs niet in de aanwezigheid van palen.
 • De behoefte aan een grondige analyse van de bodem, de samenstelling van een grote projectdocumentatie. In de regel wordt dit werk toevertrouwd aan specialisten om onjuistheden en fouten in berekeningen te voorkomen.
 • Een vrij beperkte keuze aan bouwmaterialen voor de muren - dit moet noodzakelijkerwijs een lichte constructie zijn (bijvoorbeeld van hout, cellenbeton, holle steen, framehuis).

inrichting

De belasting van het gebouw op de grond wordt overgebracht door een stripfundering, geïnstalleerd langs de omtrek van het object en onder de dragende elementen en stapels. En ondersteuning en met tape versterkte versterking.De installatie van de eerste wordt uitgevoerd door een bored-methode of door de technologie van het gieten van beton asbest buizen geïnstalleerd in de putten. De geboorde methode omvat ook het vooraf boren van putten waarin de dragers zijn ondergedompeld.

Tegenwoordig worden ook schroefpalen gespreid, met bladen in het onderste deel van de steun om in de grond te schroeven. De populariteit van de laatste is te wijten aan het gebrek aan behoefte aan complexe grondvoorbereiding.

Als we het hebben over schroefpalen tot 1,5 m, kunnen ze onafhankelijk van elkaar worden gedraaid, zonder speciale apparatuur.

Driftpalen worden zelden gebruikt, omdat deze methode het optreden van grondtrillingen veroorzaakt, die de sterkte van de basis van naburige objecten nadelig beïnvloeden. Bovendien houdt deze technologie een hoog niveau van ruis in het proces in.

Afhankelijk van de eigenschappen van de grond, worden heipalen en hangende analogen onderscheiden. De eerste optie wordt gekenmerkt door het feit dat het ontwerp van de pilaren rust op vaste lagen van de grond, en de tweede - de structurele elementen staan ​​in het ongewisse vanwege de wrijvingskracht tussen de grond en de zijwanden van de steunen.

berekening

In het stadium van berekening van materialen, is het noodzakelijk om het type en het aantal palen te bepalen, geschikt voor hun lengte en diameter. Het is noodzakelijk om deze werkfase zo verantwoordelijk mogelijk te benaderen, omdat de sterkte en duurzaamheid van het object afhangen van de nauwkeurigheid van de berekening.

De bepalende factoren bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid materialen zijn de volgende posities:

 • belasting van de fundering, inclusief wind;
 • de grootte van het object, het aantal verdiepingen erin;
 • kenmerken en technische kenmerken van materialen die voor de bouw worden gebruikt;
 • bodemkenmerken.

Houd er bij het berekenen van het aantal palen rekening mee dat deze zich in alle hoeken van het object moeten bevinden, evenals op de kruising van de dragende muurconstructies. Langs de omtrek van het gebouw worden de steunen geïnstalleerd in stappen van 1-2 m. De exacte afstand is afhankelijk van het materiaal van de gekozen wanden: voor slakkenblokken en poreuze betonoppervlakken is het 1 m, voor houten of kozijnhuizen is dit 2 m.

De diameter van de dragers hangt af van de hoogte van het gebouw en de gebruikte materialen. Voor een installatie op een verdieping zijn schroefsteunen met een diameter van minimaal 108 mm vereist, voor geboorde palen of asbestpijpen is dit 150 mm.

Bij gebruik van schroefpalen moeten modellen met een diameter van 300 - 400 mm worden geselecteerd voor permafrostgronden, 500-800 mm - voor middelzware tot zwaardere, vochtverzadigde.

Het is belangrijk dat ze een corrosiebestendige coating hebben.

Onder de bijgebouwen - terrassen en veranda's - en zware constructies in het gebouw - kachels en open haarden - hebben we onze eigen fundering nodig, versterkt met steunen langs de omtrek. Het is ook noodzakelijk om ten minste één stapel te installeren aan elke zijde van de omtrek van de tweede (extra) fundering.

montage

Om te komen tot de implementatie van de stripfundering op stapels, is het noodzakelijk om geologische onderzoeken uit te voeren - observaties en analyse van de bodem in verschillende seizoenen. Op basis van de verkregen gegevens wordt de vereiste belasting van de fundering berekend, het optimale type palen, hun grootte en diameter worden geselecteerd.

Als u besluit om een ​​paalfundering met uw eigen handen te maken, zullen de bijgevoegde stapsgewijze instructies dit proces vereenvoudigen.

 • Op de vrijgemaakte plaats voert u een markering uit onder de basis. De tape geul kan ondiep zijn - ongeveer 50 cm. De bodem van de geul is gevuld met zand of grind, die zorgt voor de afvoer van de betonnen basis en het verminderen van de deinende grond.Als we het hebben over een grote kelder, wordt de uitgraving ingetrokken.
 • Op de hoeken van het gebouw, op de kruising van de constructie, evenals rond de omtrek van het gebouw met een stap van 2 m, wordt op palen geboord. De diepte van de resulterende putten zou 0,3-0,5 m lager moeten zijn dan het niveau van grondbevriezing.

De diameter van de put moet enigszins groter zijn dan de diameter van de gebruikte steun.

 • In het onderste deel van de putten moet een zandpad van 15 - 20 cm hoog worden gemaakt, dat vochtig zand moet worden bevochtigd en goed aangedrukt.
 • Asbestbuizen worden in de putjes gestoken, die als eerste gegoten beton zijn met 30-40 cm, en vervolgens worden de pijpen met 20 cm opgetild. Als gevolg van deze manipulaties vloeit beton uit en vormt een zool. Zijn functie is om de structuur te versterken, waardoor een betere hechting van de steunen aan de grond wordt gegarandeerd.
 • Terwijl beton wordt geplaatst, wordt de verticale uitlijning van de pijpen uitgevoerd met behulp van een niveau.
 • Na stollen van de basis van de buis, wordt de versterking uitgevoerd - een rooster wordt erin gestoken, gemaakt van stalen staven verbonden door metaaldraad.

De hoogte van het rooster moet de hoogte van de buis overschrijden, zodat het rooster de bovenkant van de grondtape bereikt.

 • Op het oppervlak is er houten bekisting, versterkt op de hoeken met balken en versterkt van de binnenkant met versterking. Dit laatste is een staaf die met elkaar is verbonden door middel van draad en het vormen van een rooster. Het is noodzakelijk om op de juiste manier verbinding te maken met elkaar versterkingsstapels en tape - dit zorgt voor de sterkte en stevigheid van het hele systeem.
 • De volgende fase - stortpalen en betonbekisting. In dit stadium is het belangrijk om de oplossing zodanig te gieten dat de opeenhoping van luchtbellen in de dikte van het beton wordt voorkomen. Voor dit doel worden diepe vibrators gebruikt en bij afwezigheid van het apparaat kunt u een gewone staaf gebruiken, waarbij het betonoppervlak op verschillende plaatsen wordt doorboord.
 • Het oppervlak van het beton wordt geëgaliseerd en beschermd door afdekmateriaal tegen de gevolgen van neerslag. In het proces van het verkrijgen van concrete sterkte, is het belangrijk om de temperatuur en vochtigheidsomstandigheden te observeren. Bij warm weer moet het oppervlak worden bevochtigd.
 • Nadat het beton is uitgehard, wordt de bekisting verwijderd. Experts adviseren om het materiaal waterdicht te maken, omdat het hygroscopisch is. Verzadiging met vocht leidt tot bevriezing en barsten van de ondergrond.In dit geval kunt u de opgerolde materialen (dakbedekkingsmateriaal, moderne membraanfolies) of waterdichtmakende bitumen-polymeercoatings aanbrengen. Om de hechting met de waterdichtinglaag te verbeteren, wordt het betonoppervlak voorbehandeld met primers en antiseptica.
 • De constructie van de fundering wordt meestal voltooid met de isolatie, waardoor het warmteverlies in het huis kan worden verminderd om een ​​gunstig microklimaat te bereiken. Geschuimde polystyreenplaten die zijn gelijmd op een speciale samenstelling of polyurethaanschuim dat op het oppervlak van een fundering is gespoten, worden meestal als isolatie gebruikt.

tips

Om de gladheid van de buitenste wanden van de tape te bereiken, kan polyethyleen worden gebruikt. Ze zijn bekleed met de binnenkant van houten bekisting, waarna de betonoplossing wordt gegoten.

Gebruikersrecensies en professioneel advies stellen ons in staat om te concluderen dat de oplossing voor het gieten moet worden bereid uit cement van een soortelijke sterkte van ten minste M500. Minder duurzame merken bieden onvoldoende betrouwbaarheid en stevigheid van de constructie, ze hebben onvoldoende vochtbestendigheid en vorstbestendigheid.

De beste oplossing is een oplossing van 1 deel cement en 5 delen zand en weekmakers.

Bij het betonneren is het onaanvaardbaar om de mortel vanaf een hoogte van meer dan 0,5-1 m in de bekisting te laten vallen. Het is onaanvaardbaar om het beton met schoppen in de bekisting te verplaatsen - het is noodzakelijk om de menger te herschikken. Anders verliest het beton zijn eigenschappen en bestaat er een risico op verplaatsing van het versterkende wapeningsrooster.

Giet bekisting moet in een keer. De maximale werkonderbreking mag niet meer dan 2 uur bedragen - dit is de enige manier om de degelijkheid en integriteit van de fundering te waarborgen.

In de zomer wordt de foundation, om te beschermen tegen uitdroging, afgesloten met zaagsel en ontslag, dat van tijd tot tijd voor de eerste week wordt bevochtigd. In de winter is de verwarming van de tape noodzakelijk, waarvoor over de hele lengte een verwarmingskabel wordt gelegd. Het blijft staan ​​totdat de basis de laatste kracht krijgt.

Vergelijking van de sterkte van de wapeningsband met staven en lassen laat ons concluderen dat de tweede methode de voorkeur verdient.

Met de introductie van schroefpalen met uw eigen handen, is het belangrijk om hun verticale positie te bewaken. Gewoonlijk draaien twee arbeiders breekijzers of hefbomen, die de basis verdraaien, en een andere controleert de nauwkeurigheid van de positie van het element.

Om dit werk te vergemakkelijken, kan een boorput vooraf worden geboord, waarvan de diameter kleiner moet zijn dan de steun, en de diepte - 0,5 m. Een dergelijke technologie zorgt voor een strikt verticale positie van de paal.

Eindelijk, thuis ambachtslieden aangepast huishoudelijk elektrisch gereedschap voor het schroeven in stapels. Dit vereist een boormachine met een vermogen van 1,5-2 kW, die met een paal wordt samengehouden door middel van een speciale sleutel-versnellingsbak, gekenmerkt door een verhouding van 1/60. Na het starten van de boor draait de stapel, en de werker blijft om de verticaal te regelen.

Voordat u stapels koopt, moet u ervoor zorgen dat de anticorrosielaag beschikbaar en betrouwbaar is. Dit kan worden gedaan door de documentatie bij de producten te bekijken. Het is ook aan te raden om met een muntrand of -sleutels op het oppervlak van de stapel te krabben - idealiter zal dit niet lukken.

Installatie van palen kan worden uitgevoerd bij lage temperaturen. Maar dit is alleen mogelijk als de grond bevriest tot maximaal 1 m. Bij bevriezing tot een grotere diepte moet speciale apparatuur worden gebruikt.

Het is beter om beton te gieten in het warme seizoen, omdat het anders nodig is om speciale additieven te gebruiken en het beton te verwarmen.

Over het bouwen van een lintfundatie met uw eigen handen, kunt u leren van de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer