De fundering op de helling: de selectie en installatie van een geschikt type basis

Het bouwen van een fundament op een vlak perceel met moderne technologie is eenvoudig. Soms liggen sites voor toekomstige bouw echter op steile hellingen. Huizen op schuine oppervlakken hebben hun voordelen: ze worden beter beschermd tegen wind en overstromingen en zijn kosteneffectiever. Bovendien is het uitzicht vanaf de berg meestal indrukwekkend. Maar onder invloed van grote neerslag en grondwater wordt de grond geleidelijk zacht.

In de toekomst kan dit leiden tot een verschuiving van de bovenste lagen van de bodem. Om uzelf tegen onaangename gevolgen te beschermen, moet u een basis selecteren en bouwen. Hoe dit te doen, vertel dit artikel.

Speciale functies

Het bouwen van een fundering voor een huis op een helling is geen eenvoudig proces dat een speciale benadering en therapietrouw vereist, omdat de fundering het hoofdbestanddeel van elk gebouw is.Voor een hellend oppervlak wordt meestal een strip, stapel of getrapt voetstuk gekozen.

Eerst moet je de hellingshoek berekenen, gemeten in procent. Als de helling ongeveer 10 procent is, duidt dit op een hoge voorspanning. Hoe steiler de helling, hoe meer inspanning en materialen nodig zijn. Als de hellingshoek niet meer dan acht procent bedraagt, kan het podgorny-deel met aarde worden ingegoten. Als de hoek meer dan acht procent is, moet je een kelder bouwen.

Het is de moeite waard eraan te denken dat de fundering op een site met een helling niet hoger mag zijn dan vier van de breedte. Vóór de bouw moet de site in vierkanten worden verdeeld en op elk van hen om maatregelen tegen aardverschuivingen te nemen.

types

Ribbon foundation - vandaag een van de meest populaire ontwerpen. Deskundigen adviseren echter om dit type fundering alleen te bouwen op hellingen met een minimale helling. Ook de moeite waard om de verschillende contra-indicaties van landmeters te overwegen.

De stripfundering is een gesloten lus van gewapende betonnen balken en wordt zowel onder de buitenkant als onder de binnenwanden gelegd, indien nodig.Dit type is ideaal voor constructies met zware overlapping, evenals als de plannen de creatie van een kelder omvatten. Er zijn twee soorten stripbasis: monolithisch en geprefabriceerd.

De paalfundering is een solide structuur van palen, die in de grond worden begraven en van bovenaf worden verbonden door steunen. Veel deskundigen zijn het erover eens dat de paalfundering het beste is voor de constructie van ondersteunende constructies op de hellingen. Dit is een effectieve en praktische optie om de fundering op elke diepte te regelen.

Het installatieproces is eenvoudig, maar vereist speciale apparatuur. Bovendien is dit type economisch voordeel in vergelijking met andere opties. Palen kunnen worden gemaakt van hout, gewapend beton of metaal. Voor deinende grond (klei, leem, zandige leem) gelden speciale eisen. Hier is de paalfundering ook geschikt.

lint
stapel

Het kolomaanzicht is ook geschikt om de fundering op een helling te leggen. Het voorziet in de bouw van pilaren in alle hoeken. U moet echter rekening houden met enkele nuances in de constructie: elke pijler moet worden verzekerd door een steunmuur, die de stabiliteit van de fundering verbetert.De kolomversie is economisch en betrouwbaar, vereist geen extra waterdichtheid. Maar het is alleen van toepassing op houten of frame huizen.

De getrapte fundering heeft een cascade-opstelling in de vorm van richels. Het is geschikt voor hellingen met een hoge hellingshoek, als de uitlijning van het oppervlak om welke reden dan ook niet kan worden uitgevoerd. De algehele helling van deze optie is volledig in overeenstemming met de natuurlijke helling van de site. Het leggen van een getrapte fundering heeft het uiterlijk van een klassieke betonstrip, opgebouwd uit verschillende hoogtestappen.

Een plaatfundering met hoogteverschil op een perceel met een helling is de optimale oplossing voor de constructie van huizen en huisjes van baksteen, gasbeton en andere materialen. Deze basisoptie biedt betrouwbare ondersteuning voor laagbouw en is bijzonder duurzaam.

zuilvormig
podium
plaat

Tijdens de constructie van een plakfundering op kleine diepte vormen ze een solide basis van monolithisch gewapend beton. Het gewicht van de wanden en het dak wordt gelijkmatig verdeeld over het volledige oppervlak van de basis. Dit ontwerp zal elke beweging van de grond kunnen maken.Het minpunt van de ondergrondse kelderverdieping is hoge uitgaven voor installatie en materialen.

Hoe een project kiezen?

Bij het bepalen van welke fundering meer geschikt is voor een kelderverdieping op een oneffen gedeelte, moet het niveau van het hoogteverschil worden bepaald, evenals een studie van het type terrein in het terrein. Slecht geplande constructie op een helling kan uiteindelijk resulteren in het instorten van de grond. Voor het berekenen van de benodigde berekeningen is het beter om experts uit te nodigen.

Als de hellingshoek:

 • minder dan 3% is een vlak oppervlak;
 • van 3% tot 8% - een kleine afwijking;
 • tot 20% - gemiddelde helling;
 • meer dan 20% - steile helling.

In de eerste twee varianten is het mogelijk om een ​​stripfundering te bouwen. Als het onmogelijk is om het oppervlak waterpas te stellen of de hellingshoek te vergroten, wordt het type met tapediepte geplaatst. Voor grote hellingen is alleen een kolomvormige basis geschikt. Maar de paalfundering is geschikt voor hellingen.

Wat het type bodem betreft, het is onderverdeeld in:

 • kraakbeen - sterke grond van zand, klei en puin;
 • zandig - gaat gemakkelijk door vocht;
 • rotsachtig - het meest duurzaam, terwijl het geen vocht doorlaat;
 • klei - zwelt gemakkelijk op en bevriest.

Hoe meer vocht in de grond, hoe meer het zwelt wanneer het bevriest, waardoor de fundering uit de grond wordt gedrukt. Daarom, in het geval van moeilijke grond, wordt de basis ingesteld onder het vriesniveau.

Tijdens de constructie van de stripfundering steekt een deel van de basis diep in de helling. Het apparaat van een dergelijke stichting is een kostbare onderneming, maar als u van plan bent een bakstenen of betonnen huis te bouwen, dan is de tape-versie de beste keuze.

De paalfundering kan worden gebruikt voor de constructie van elk type constructie, of dit nu een woonhuis is, een garage of een bad, en ook onder elke hellingshoek. Onder deze optie kan de constructie van de basis om het te gebruiken voor elk doel zijn. Het enige nadeel van het paaltype is de onmogelijkheid om een ​​huis met een kelder te bouwen.

De kolomversie wordt aanbevolen voor suburbane gebieden. Het is geschikt voor het gebied tussen de heuvels.

Ook hangt de keuze van het type fundering af van of u de kelder wilt gebruiken voor het regelen van een kelder, een wijnkelder, een woonkamer of een garage om ruimte te besparen. Vergeet de holdingstructuren niet. Ze helpen aardverschuivingsprocessen voorkomen wanneer het onmogelijk is om het oppervlaktereliëf te veranderen. Dergelijke structuren voor verschillende soorten funderingen op een ongelijk oppervlak kunnen worden weergegeven als basisplaten en balken, paalstructuren en pilaren, steunberen en afdichtingen, liggers en bekledingswanden.

Hoe te doen?

Om het fundament met uw eigen handen goed te kunnen leggen, moet u zich houden aan een bepaalde technologische sequentie. Als u een huis van beton of baksteen wilt bouwen, is de keuze voor een strookvoet ideaal. Monolithische stripfundering vereist geen lange voorwaarden. Bovendien verschilt de constructie van een lintbasis op een oneffen oppervlak niet veel van de constructie van dergelijke gebouwen op een vlakke ondergrond.

De bodem van de put moet strikt horizontaal zijn. Voor het gieten wordt een kussen van beton of zand op de bodem gelegd. Het is noodzakelijk om de druk op de grond te verminderen. Voor het bekleden wordt bekisting geïnstalleerd, die boven het maaiveld uitsteekt tot een hoogte die gelijk is aan de parameters van de kelderverdieping. Bovendien zal op de helling van de perceelbekisting een grotere hoogte zijn. Verdere fittingen passen in de fundering. Dan moet je beton gieten.

Het is noodzakelijk om continu lagen van 20 cm in te vullen. Tegelijkertijd is het belangrijk om op voorhand de hoeveelheid beton die nodig is tijdens de installatie correct te berekenen.

Pijlerstichting is geschikt voor lichte particuliere huizen. Het kan worden gemaakt van monolithisch gewapend beton of geprefabriceerde betonblokken. Het wordt aanbevolen om bepaalde stapsgewijze instructies te volgen.

 • Om te beginnen wordt aan de bovenkant van de site een keermuur geplaatst.
 • Verder wordt volgens hetzelfde schema een keermuur in het onderste deel geplaatst.
 • Tussen vasthoudtapes goot de grond met laag-voor-laagverdichting. Hierdoor kan de bovenste site de ineenstorting van de grond bevatten.
 • Langs de omtrek van het huis wordt een passage van gaten uitgevoerd, waarvan de afmetingen moeten overeenkomen met de parameters van de pilaren.
 • In kuilen de basis leggen. In dit geval moet het trimmen van afzonderlijke stijlen zorgvuldig in de hoogte worden uitgelijnd.
 • Voer een grillage uit aan de rand van de kelder van het huis.

De paalfundering, die het meest economisch is, is geschikt voor steile hellingen en onstabiele bodems. De palen worden zodanig op de grond geschroefd dat hun toppen op hetzelfde niveau liggen. Het proces bestaat ook uit verschillende fasen.

 • Op het bovenste punt wordt de stapel verdiept, waarvan het zichtbare deel gelijk is aan de hoogte van de basis voor een kleinere afmeting.
 • Stel vervolgens de volgende hoekstapel in, waarvan de lengte van het zichtbare deel gelijk is aan de lengte van de dop in de grotere aanduiding.
 • Vervolgens worden alle stapelelementen zo geïnstalleerd dat het bovenste punt van elk horizontaal ligt.
 • Om de paalfundering te versterken, kunt u gewapende betonklemmen gebruiken, die over de gehele lengte van de palen worden geïnstalleerd.

tips

Het is belangrijk om het volgende te weten.

 • Voordat u begint met de bouw van de fundering, moet u ervoor zorgen dat de helling van de site een creatie van de natuur is en niet een hoogte die kunstmatig wordt gecreëerd door een persoon die grond of afval naar deze plek bracht.
 • Geef voordeel aan de zuidelijke en westelijke kanten. In een huis gebouwd aan een van deze kanten, is het aangenamer om tijd door te brengen en de prachtige zonsondergangen te bewonderen.
 • De ingang van het huis is een belangrijk moment in de bouw van het gebouw op de helling. Bij grote hellingen is toegang vaak slechts vanaf één zijde mogelijk.
 • Zorg voor technische communicatie. Bijvoorbeeld, een put voor water, gelegen aan de onderkant van de helling, vereist dat rekening wordt gehouden met de hoogte van het huis, evenals het verschil in reliëf.
 • Het belangrijkste punt dat ook van te voren moet worden overwogen, is het verwijderen van smeltwater, omdat smeltende sneeuw kan leiden tot uitspoeling van de grond. Daarom is het beter om drainagesystemen zowel vanaf het dak als vanaf andere locaties te installeren. Zonder een drainageapparaat zult u het waarschijnlijk niet redden.
 • De vegetatie op de site absorbeert overtollig water en de wortels versterken de helling.
 • Het ontwerpen van het toekomstige huis begint altijd met een schets en lay-out van objecten op de site. Dit is een van de meest cruciale momenten op de bouwplaats.Als je nadenkt over alle nuances, zul je je toekomstige huis in detail zien.

Het is niet praktisch om niet-begraven of ondiep begraven fundamenten te bouwen met muren van meer dan 7 meter, omdat de tape kan barsten als gevolg van deinende bodemverschijnselen.

Hoe je een huis bouwt op een oneven perceel, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer