Versterking fundatieplaat: berekening en installatietechniek

 Versterking fundatieplaat: berekening en installatietechniek

De constructie van elk gebouw omvat de vorming van de fundering, die de volledige belasting van zichzelf op zich neemt. De duurzaamheid en sterkte hangen af ​​van dit deel van het huis. Er zijn verschillende soorten bases, waaronder speciale aandacht moet worden besteed aan monolithische platen. Ze worden gebruikt op hardnekkige gronden, waar er geen significante schommelingen in het peil zijn. Een belangrijk element van dit ontwerp zijn de fittingen, waardoor de sterkte van de monoliet kan worden vergroot.

Speciale functies

Monolithische platen zijn constructies van hoogwaardig beton. Het materiaal is zeer duurzaam. Het nadeel van de basisplaat is de lage plasticiteit.Betonconstructies breken snel onder hoge belastingen, wat kan leiden tot scheuren en verzakking van de fundering.

De oplossing voor dit probleem is de versterking van de plaat met behulp van verschillende soorten staaldraad. Technisch gezien omvat dit proces de vorming van een metalen frame binnen de fundering zelf.

Al dergelijke bewerkingen worden uitgevoerd op basis van speciale SNiP, die de basistechnologie van wapening beschrijft.

De aanwezigheid van stalen frames stelt u in staat de plasticiteit van de plaat te vergroten, aangezien hoge belastingen al als metaal worden ervaren. Met versteviging kunt u verschillende belangrijke problemen oplossen:

 1. De sterkte van het materiaal neemt toe, wat al hoge mechanische belastingen kan waarnemen.
 2. Het risico van krimp van de structuur wordt verminderd en de kans op het optreden van scheuren die optreden op relatief onstabiele bodems wordt tot een minimum beperkt.

Opgemerkt moet worden dat alle technische kenmerken van dergelijke processen worden geregeld door speciale normen. Deze documenten geven de parameters van monolithische structuren en de basisregels voor hun installatie aan.Versterkingselement voor dergelijke platen is een metalen gaas, dat met de hand wordt gevormd. Afhankelijk van de dikte van de monoliet, kan de versterking worden aangebracht in een of twee rijen met een bepaalde afstand tussen de lagen.

Het is belangrijk om al deze specificaties correct te berekenen om een ​​betrouwbaar frame te verkrijgen.

schema

Versterkingsplaten is geen moeilijk proces. Maar er zijn verschillende belangrijke regels die moeten worden gevolgd in deze procedure. De installatie van wapening kan dus in een of meerdere lagen worden uitgevoerd. Het is wenselijk om enkellaagse structuren te gebruiken voor plaatfunderingen tot 15 cm dik. Als deze waarde groter is, wordt het aanbevolen om een ​​meer rijen-opstelling van kleppen te gebruiken.

De versterkingslagen zijn onderling verbonden met behulp van verticale steunen, waardoor de bovenste rij niet kan vallen.

De basisbreedte van de plaat moet worden gevormd op gelijkmatig verdeelde cellen. De stap tussen de versterkingsdraad zowel in de dwars- als in de lengterichting wordt gekozen afhankelijk van de dikte van de monoliet en de belasting daarop. Voor houten huizen kan de draad op een afstand van 20-30 cm met elkaar worden gebreid, waardoor er vierkante cellen ontstaan.De optimale stap voor bakstenen gebouwen is een afstand van 20 cm.

Als het ontwerp relatief licht is, kan een dergelijke waarde worden verhoogd tot 40 cm. De uiteinden van elke plaat, volgens standaardnormen, moeten worden versterkt met U-vormige wapening. De lengte moet gelijk zijn aan 2 dikte van de monolithische plaat zelf.

Deze factor moet worden overwogen bij het ontwerpen van structuren en het selecteren van wapeningselementen.

Plaatversterkingsschema
Vanaf de uiteinden is de plaat versterkt met U-vormige klemmen

Ondersteunende frames (verticale staven) worden geïnstalleerd in stappen die vergelijkbaar zijn met de parameters van de locatie van de wapening in het raster. Maar soms kan deze waarde verdubbelen. Maar ze gebruiken het voor stichtingen die niet bezwijken onder zeer zware lasten.

Ponszones worden gevormd met behulp van een raster met een verminderde toonhoogte. Deze segmenten vertegenwoordigen het deel van de plaat waarop het bouwframe (dragende muren) later zal worden geplaatst. Als de hoofdzone werd gelegd met behulp van vierkanten met een zijde van 20 cm, dan zou op deze plaats de trede ongeveer 10 cm in beide richtingen moeten zijn.

Bij het aanbrengen van de zone van conjugatie van de fundering en monolithische wanden, moeten zogenaamde uitlaten worden gevormd. Het zijn verticale verstevigingspennen, die worden gebreid door het hoofdversterkingsframe. Met dit formulier kunt u de sterkte aanzienlijk vergroten en een hoogwaardige verbinding van de ondersteuning met verticale elementen bieden. De fittingen tijdens de montage van de uitgangen moeten worden gevouwen in de vorm van een letter G. In dit geval moet het horizontale deel een lengte hebben die gelijk is aan twee hoogten van de fundering.

Een ander kenmerk van de vorming van versterkende kooien is de technologie van het verbinden van de draad. Dit kan op verschillende eenvoudige manieren worden gedaan:

 • Lassen. Lang proces dat alleen mogelijk is voor stalen fittingen. Het wordt gebruikt voor kleine monolithische platen met een relatief minimale hoeveelheid werk. Een alternatieve optie is het gebruik van kant-en-klare gelaste constructies gemaakt in productie. Hiermee kunt u het proces van het vormen van het frame aanzienlijk versnellen. Het nadeel van deze verbinding is dat de uitvoer een starre structuur is.
 • Gedekt. De wapening is verbonden met behulp van dunne staaldraad (diameter 2-3 mm). Het draaien wordt uitgevoerd met speciale apparaten, waardoor een beetje kan worden versneld.Deze methode is behoorlijk tijdrovend en langdurig. Maar tegelijkertijd is de wapening niet star met elkaar verbonden, waardoor deze zich aan bepaalde fluctuaties of belastingen kan aanpassen.

De technologie van versterking van de fundering kan worden beschreven door de volgende opeenvolgende acties:

 • Voorbereiding van de basis. Monolithische platen bevinden zich op een soort kussen, dat is gevormd uit puin en zand. Het is belangrijk om een ​​solide en gelijkmatige basis te krijgen. Soms, voordat beton in de grond wordt gestort, worden speciale waterdichtingsmaterialen gelegd om te voorkomen dat vocht uit het beton naar het beton kan dringen.
 • De vorming van de onderste versterkende laag. De wapening wordt achtereenvolgens eerst in de lengte en vervolgens in de dwarsrichting gepositioneerd. Bind het met draad, vorm vierkante cellen. Om ervoor te zorgen dat het metaal niet uit het beton steekt nadat het is gegoten, moet u de resulterende structuur iets optillen. Om dit te doen, omsluiten deze kleine steunen (stoelen) van metaal, waarvan de hoogte wordt gekozen afhankelijk van de hoogte van de monolithische plaat (2-3 cm). Het is wenselijk dat deze elementen van metaal zijn gemaakt.Zo wordt direct onder het rooster een ruimte gevormd, die gevuld is met beton en het metaal sluit.
 • Opstelling van verticale steunen. Ze zijn gemaakt van dezelfde fittingen als de mesh zelf. De draad is zo gebogen dat een frame wordt verkregen waarop de bovenste rij kan leunen.
 • Vorming van de bovenste laag. Het raster is op dezelfde manier opgebouwd als voor de onderste rij. Het gebruikt ook dezelfde celgrootte. Bevestig het ontwerp aan de verticale steunen op een van de bekende methoden.
 • Gieten. Wanneer het wapeningsframe klaar is, wordt het met beton gegoten. Een beschermende laag wordt ook gevormd boven en zijdelings boven het gaas. Het is belangrijk dat het metaal niet door het materiaal heen komt nadat de foundation is gestold.

Hoe te berekenen?

Een van de belangrijke elementen is de berekening van technische kenmerken van wapeningsstaven. In de meeste gevallen is de stap van het raster 20 cm, daarom moet speciale aandacht worden besteed aan de berekening van andere parameters. De procedure begint met het bepalen van de diameter van de wapening. Dit proces bestaat uit dergelijke opeenvolgende stappen:

 • De eerste stap is het bepalen van de doorsnede van de fundering. Het wordt berekend voor elke zijde van de plaat.Om dit te doen, moet u de dikte van de toekomstige fundering met de lengte vermenigvuldigen. Voor een plaat van 6 x 6 x 0,2 m is dit cijfer bijvoorbeeld 6 x 0,2 = 1,2 m2.
 • Hierna moet u het minimale versterkingsgebied berekenen dat voor een specifieke reeks moet worden gebruikt. Het is 0,3 procent van de doorsnede (0,3 x 1,2 = 0,0036 m2 of 36 cm2). Deze factor moet worden gebruikt bij het berekenen van elke zijde. Om een ​​vergelijkbare waarde voor een enkele rij te berekenen, deelt u het resulterende gebied eenvoudig doormidden (18 cm2).
 • Als u het totale gebied kent, kunt u het aantal staven tellen dat voor één rij moet worden gebruikt. Houd er rekening mee dat dit alleen van toepassing is op de doorsnede en geen rekening houdt met de hoeveelheid draad die in de lengterichting wordt gelegd. Om het aantal hengels te bepalen, moet u het gebied van één berekenen. Vervolgens wordt het totale gebied gedeeld door de verkregen waarde. Voor 18 cm2 worden 16 elementen met een diameter van 12 mm of 12 elementen met een diameter van 14 mm gebruikt. U kunt deze parameters vinden in speciale tabellen.

Om dergelijke berekeningsprocedures te vereenvoudigen, moet een tekening worden opgesteld. Een andere stap is het tellen van de hoeveelheid versterking die moet worden gekocht voor de stichting. Om het te berekenen is vrij eenvoudig in slechts een paar stappen:

 1. Eerst moet je de lengte van elke rij weten. Dit wordt in beide richtingen berekend als de basis een rechthoekige vorm heeft. Houd er rekening mee dat de lengte aan elke kant 2-3 cm minder moet zijn om de ondergrond het metaal te laten sluiten.
 2. Als je de lengte kent, kun je het aantal staven in één rij berekenen. Om dit te doen, deelt u de resulterende waarde door de roosterafstand en rondt het resulterende getal af.
 3. Om het totale beeldmateriaal te achterhalen, moet u de eerder beschreven bewerkingen voor elke rij uitvoeren en het resultaat samenvoegen.

tips

De vorming van een monolithische basis kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Om een ​​ontwerp van hoge kwaliteit te krijgen, moet u deze eenvoudige tips volgen:

 • Het anker moet in de dikte van het beton worden geplaatst om de snelle ontwikkeling van metaalcorrosie te voorkomen. Experts raden daarom aan de draad aan beide zijden van de plaat te verwarmen tot een diepte van 2-5 cm, afhankelijk van de dikte van de plaat.
 • Alleen versterking van klasse A400 moet worden gebruikt om de basis te versterken. Het oppervlak is bedekt met een speciale visgraat, die de binding met het beton na het stollen verhoogt.Gebruik geen producten van lagere klasse, omdat deze niet in staat zijn om de gewenste sterkte van de structuur te bieden.
 • Bij het aansluiten van de draad moet worden gelegd met een overlap van ongeveer 25 cm. Dit zorgt voor een meer rigide en betrouwbaar frame.

De versterkte monolithische basis is de perfecte basis voor vele soorten gebouwen. Volg bij het uitvoeren van de constructie de standaardaanbevelingen en u krijgt een duurzame en betrouwbare constructie.

Meer informatie over de versterking van de basisplaat zal de volgende video vertellen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer