Ondiepvoetenbandfunderingen: kenmerken en subtiliteiten van de installatie

De fundering vormt de hoofdcomponent van elke structuur, aangezien deze fungeert als de ondersteunende structuur, waarvan de duurzaamheid en de veiligheid van de werking afhangen. Onlangs hebben voor de constructie van framehuizen, huisjes en huishoudelijke voorwerpen gekozen voor de installatie van ondiepe strookfunderingen.

Het is ideaal voor alle grondsoorten, wordt gekenmerkt door hoge sterkte en werk op het tabblad kan eenvoudig met uw eigen handen worden gedaan.

Speciale functies

De ondiepe funderingsfunderingstape is een van de moderne soorten funderingen die worden gebruikt bij de constructie van zowel gebouwen met één verdieping als twee verdiepingen, gemaakt van schuimblok, geëxpandeerde klei en hout.Volgens de voorschriften van de SNiP wordt het niet aanbevolen dergelijke funderingen te plaatsen voor gebouwen met een hoogte van meer dan 2 verdiepingen die een oppervlakte van 100 m2 overschrijden.

Dergelijke constructies worden beschouwd als een goede optie voor gebouwen op klei, maar tijdens hun ontwerp moet rekening worden gehouden met de grootte van de constructie. GOST maakt ook ondiepe plakkerige funderingen mogelijk voor onstabiele grond. Door hun ontwerpkenmerken kunnen ze meebewegen met de grond en het gebouw beschermen tegen mogelijke krimp en vernietiging, waar de kolomvormige fundering ze aan geeft.

Om de fundering betrouwbaar en duurzaam te maken, wordt deze geïnstalleerd op geboorde palen en worden monolithische gewapende betonplaten gelegd, die met 40-60 cm in de grond worden verdiept. Voor een dergelijke fundering wordt in de regel een monolithische plaat met een dikte van 15 tot 35 cm gemaakt, waarvan de afmetingen afhangen van de afmetingen van de toekomstige constructie.

Bovendien heeft de ondiepe-tape-fundering enkele kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij het bouwen ervan:

 • de basis is niet dieper dan 40 cm begraven en de breedte is 10 cm groter dan de dikte van de muren;
 • op deinende grond is het noodzakelijk om monolithische structuren van gewapend beton te creëren die helpen de belasting van bovenaf te verminderen en de deinende krachten van onderen in evenwicht te brengen;
 • bladwijzer moet worden uitgevoerd op een goed voorbereide en voorgecompacteerde bodem;
 • bij hoge grondwaterstanden moet worden gezorgd voor een hoogwaardige waterafdichting en installatie van een afvoersysteem;
 • een ondiepe fundering vereist opwarming van bovenaf, omdat de thermische isolatielaag de basis zal beschermen tegen temperatuurdalingen en zal dienen als een uitstekende warmtebron.

Voors en tegens

Tegenwoordig kunt u bij de constructie van gebouwen elk type fundering kiezen, maar de onontwikkelde stripfundering is vooral populair bij ontwikkelaars, omdat deze als de meest betrouwbare wordt beschouwd en positieve feedback heeft bij het werken op de hijgende grond en op klei. Het wordt ook vaak geïnstalleerd op een site met een helling, waar de verzonken versie van het ontwerp niet kan worden uitgevoerd. De belangrijkste voordelen van deze stichting zijn verschillende kenmerken.

 • De eenvoud van het apparaat. Met zelfs minimale vaardigheden is het ontwerp redelijk realistisch om je eigen handen te leggen zonder hefmechanismen en speciale apparatuur aan te trekken. De constructie ervan duurt in de regel enkele dagen.
 • Duurzaamheid. Met inachtneming van alle technologieën en standaarden van de bouw, zal de stichting meer dan 100 jaar meegaan. In dit geval moet speciale aandacht worden besteed aan de keuze van het merk van beton en wapening.
 • Mogelijkheid om huizen met kelder en kelder te ontwerpen. Met een dergelijke lay-out zal de gewapende betonband dienen als zowel een ondersteunende structuur als muren voor de kelder.
 • De minimale kosten van bouwmateriaal. Voor het werk heeft u alleen fittingen, beton en afgewerkte houten panelen nodig voor de vervaardiging van bekistingen.

   Wat betreft de tekortkomingen, dan kunnen sommige functies aan hen worden toegeschreven.

   • De complexiteit van de. Voor de bouw moet je eerst graafwerkzaamheden uitvoeren, daarna een verstevigd gaas en al het stortbeton aanbrengen. Om het installatieproces te versnellen, is het daarom raadzaam om de hulp van de wizards te gebruiken, maar dit brengt extra kosten met zich mee.
   • Eenvoudig te bouwen. In het geval dat het leggen in de winter wordt uitgevoerd, krijgt het beton zijn sterkte later, na 28 dagen. Dit betekent dat u een maand moet wachten, omdat de fundering niet kan worden geladen.
   • Het onvermogen om grote en grote gebouwen te bouwen. Een dergelijk fundament is niet geschikt voor huizen waarvan de bouw is gepland met zwaar materiaal.
   • De behoefte aan extra styling waterdicht.

   berekening

   Voordat u begint met het leggen van de fundering, moet u het ontwerp uitvoeren en nauwkeurige berekeningen maken. De complexiteit van de berekeningen voor ondiepe bandbasis is om de hydrogeologische kenmerken van de bodem op de site te bepalen. Dergelijke onderzoeken zijn verplicht, omdat niet alleen de diepte van de fundering ervan zal afhangen, maar ook de hoogte en breedte van de platen zullen worden bepaald.

   Om de juiste berekeningen te maken, moet u bovendien de belangrijkste indicatoren kennen.

   • Materiaal waaruit de constructie van het gebouw. De stripfundering is geschikt voor een huis van cellenbeton en voor gebouwen van schuimblokken of hout, maar zal in zijn apparaat anders zijn.Dit komt door het verschillende gewicht van de constructie en de belasting op de basis.
   • De maat en het oppervlak van de zool. De toekomstige fundering moet volledig voldoen aan de afmetingen van het waterdichtingsmateriaal.
   • Het gebied van de buiten- en zijvlakken.
   • De afmetingen van de diameter van de langswapening.
   • Mark en volume van concrete oplossing. De massa beton zal afhangen van de gemiddelde dichtheid van de oplossing.

   Om de legdiepte te berekenen, moet u eerst het draagvermogen van de grond op de bouwplaats en de parameters van de zool van de tape bepalen, die monolithisch kunnen zijn of uit blokken kunnen bestaan. Dan is het noodzakelijk om de totale belasting van de fundering te berekenen, rekening houdend met het gewicht van plafonds, deurstructuren en afwerkingsmateriaal.

   Het is ook belangrijk om de diepte van het bevriezen van de bodem te onderzoeken. Als het van 1 tot 1,5 m is, wordt de bladwijzer uitgevoerd op een diepte van ten minste 0,75 m, wanneer deze vriest op meer dan 2,5 m, wordt de basis begraven tot een diepte van meer dan 1 m.

   materialen

   Het installeren van de basis voor de constructie omvat het gebruik van hoogwaardige bouwmaterialen, en dit is geen uitzondering en een ondiepe dieptestrip.Het is opgetrokken uit een gewapend betonnen frame op een zandkussen en de lay-out kan monolithisch zijn of uit blokken bestaan.

   Voor de versterking van de basis worden stalen staven gebruikt, die, afhankelijk van hun eigenschappen, zijn onderverdeeld in de klassen А-I, А-II, А-III. Naast staven worden ook versterkende kooien, stangen en roosters in de dikte van het beton gelegd. Het raster en frame is een structuur gemaakt van dwars- en langsstangen die aan elkaar zijn bevestigd.

    Het versterkingsschema wordt gekozen in overeenstemming met de ontwerpkenmerken en hangt af van de belastingen op de fundering. Stalen staven met een diameter van 10 tot 16 mm zijn goed geschikt voor de installatie van een ondiepe bodem, ze zijn bestand tegen belastingen en strekken zich perfect uit. Transversale wapening wordt meestal uitgevoerd met gladde draad met een diameter van 4-5 mm.

    De brei-draad wordt ook gebruikt als een hulpmateriaal, het bevestigt de staven in de fabricage van het gaas en het frame.

    Om de levensduur van de fundering te verlengen, moeten alle elementen van de wapening tegen externe invloeden worden beschermd, laat hiervoor tussen de randen van de staven en het beton een opening van 30 mm open.

    Behalve de beschermlaag wordt er ook extra versteviging op steunen aangebracht, daarom kan de constructie nuttig zijn als speciale ondersteuningen die in winkels worden verkocht, evenals stukjes staal of metaalafwerking. Tijdens het leggen van de basis, is het mogelijk om bekisting te maken, het kan zowel in afgewerkte vorm worden gekocht als onafhankelijk uit houten planken worden geslagen.

    Middelmatig zand wordt gebruikt om het luchtkussen te vullen en het gietstuk wordt uitgevoerd met een concrete oplossing van verschillende merken. Tegelijkertijd wordt betonneren het beste uitgevoerd met een hoogwaardige oplossing, M100-klasse en hoger.

    Apparaatfasen

    De technologie van het installeren van een ondiepe fundering is niet bijzonder moeilijk, dus het is redelijk realistisch om al het werk met je eigen handen te doen. Voordat u begint met het leggen van de stichting, moet u een project maken, evenals een actieplan om alle activiteiten "van A tot Z" te registreren. Voor de stichting die al meer dan twaalf jaar betrouwbaar wordt onderhouden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan momenten als isolatie, waterdichtheid en bevestigingsfrequentie van de fittingen.

    Het beste van alles, als de basis monolithisch is.

    Het is ook belangrijk om een ​​eerste geodetische beoordeling van de bodem uit te voeren, waarmee het niveau van het grondwater, de samenstelling van de bodem en de vriesdiepte kan worden bepaald. De keuze van het type basis en de diepte van het tabblad is afhankelijk van deze parameters. In het geval dat een budgetoptie is gepland voor constructie, is het voldoende om eenvoudig een paar gaten in verschillende plaatsen van de locatie te boren en zelfstandig de grond te bestuderen.

    De grond waarin zich een mengsel van klei bevindt, rolt gemakkelijk in een bal, maar als het scheuren vormt tijdens de formatie, bestaat de grond uit leem. Zandgrond kan niet in een bal rollen, omdat deze in je handen zal afbrokkelen.

    Na het bepalen van de samenstelling van de grond, kunt u overgaan tot de bouw van de fundering. In de regel bevatten stapsgewijze instructies de volgende stappen:

    • de berekening van de wapeningsdwarsdoorsnede, de breedte van de tape en het opstellen van het versterkingsschema;
    • een put maken voor de kelder of een greppel voor gebouwen zonder kelder;
    • leggen van het afvoersysteem en warmte-isolatie;
    • montagebekistingen en bevestigingsarmaturen;
    • betonoplossing gieten en waterdicht maken na het strippen.

    De voltooiing van het leggen van de fundering wordt beschouwd als de isolatie van het blinde gebied, hiervoor is het bekleed met een speciaal materiaal dat bestand is tegen vocht. Als alle items van de instructies correct zijn,met de naleving van technologieën en bouwnormen, zal de resulterende ondiepe funderingsband niet alleen een betrouwbare basis voor de structuur zijn, maar ook lang meegaan, en de structuur beschermen tegen invloeden van buitenaf.

    grondwerk

    De bouw van de fundering moet beginnen met de voorbereidende voorbereiding van het land, het wordt grondig gereinigd van puin, planten en bomen, verwijder de vruchtbare grondlaag. Vervolgens wordt het markeren voltooid en worden alle metingen die in het ontwerp van het gebouw zijn aangegeven overgedragen aan het werkplatform. Gebruik hiervoor de pinnen en het touw. Allereerst worden de gevelwanden van het gebouw genoteerd en vervolgens worden twee andere wanden loodrecht daarop geplaatst.

    In dit stadium is het belangrijk om de gelijkmatigheid van de diagonalen te controleren, aan het einde van de markering wordt een rechthoek verkregen die alle diagonalen vergelijkt.

    Op de hoeken van de toekomstige constructie zijn de bakens verstopt, met een onderlinge afstand van 1 m. De volgende stap is de installatie van een houten blinde hoek waar de touwen uit zullen steken. Sommige vakmensen leggen eenvoudig de afmetingen van de fundering op de grond met een mortel. Dan graaft de geul, zijn diepte moet overeenkomen met de dikte van het zandkussen en de tape.

    Aangezien de dikte van het zandkussen meestal niet meer dan 20 cm bedraagt, is een sleuf met een breedte van 0,6-0,8 m en een diepte van 0,5 m een ​​ondiepe ondergrond.

    In het geval dat het project de bouw van zware constructies met trappen, een veranda en een oven beoogt, is het aan te raden een funderingsput te graven. Voor de vervaardiging van kussens met een dikte van 30 tot 50 cm worden steen en zand gebruikt, de meest gebruikelijke optie is een kussen bestaande uit twee lagen: 20 cm zand en 20 cm steenslag. Voor stoffige grond is het noodzakelijk om geotextiel aan de geul toe te voegen.

    Het kussen wordt in lagen geschonken: allereerst wordt de laag zand gelijkmatig verdeeld, wordt deze goed geramd, bevochtigd met water en vervolgens uitgegoten en met grind bedrukt. Het kussen moet strikt horizontaal worden geplaatst en de bovenkant is bedekt met waterdicht materiaal in de vorm van een dakbedekking.

    bekisting

    Niet minder belangrijk punt bij het leggen van de fundering is de montage van bekistingen. Om dit te bereiken, gebruiken ze schildmaterialen zoals OSB-platen, multiplex of platen van niet minder dan 5 cm dik. In dit geval moeten de platen in schilden worden neergeslagen. De bekisting moet zo worden berekend dat deze enkele centimeters hoger is dan het toekomstige betonniveau. Wat de tape-hoogte betreft, deze wordt gelijk gemaakt aan of kleiner dan de diepte van de fundering, in de regel is dit 4 tapebreedten.

    De geprepareerde schilden worden met spijkers of schroeven aan elkaar bevestigd, waarna ze extra met haringen worden ondersteund. Het loont de moeite op te letten dat alle bevestigingsmiddelen niet vastzitten en in de bekisting terecht zijn gekomen. Als dit wordt genegeerd, zijn ze na het gieten in beton en kunnen ze scheuren of schilfers veroorzaken.

    De bekisting van de fundering van de ondiepe strook wordt ook extra verstevigd met stutten gemaakt van een balk van 5 cm, dergelijke steunen worden extern op een afstand van 0,5 m geplaatst.

    Bovendien moet u in de bekisting van tevoren de gaten voorbereiden voor communicatie en de leidingen erin steken. De binnenkant van de constructie is bedekt met polyethyleen, het verhoogt de waterdichtheid en vermindert de hechting aan beton.

    Het gebruik van een vaste bekisting gemaakt van geëxtrudeerd polystyreenschuim is ook toegestaan.

    versterking

    De inrichting van dit type fundering omvat verplichte wapening. Het anker kan worden gebreid met draad of worden gebruikt voor het lassen, maar de laatste optie wordt niet aanbevolen voor het verbinden van metalen staven, omdat er na verloop van tijd corrosie op de bevestigingspunten zal verschijnen.Voor de installatie van het frame is een minimum aantal staven vereist, minimaal 4 stuks.

    Als langswapening is het noodzakelijk een materiaal te gebruiken met een geribbeld gedeelte van klasse AII of AIII. Tegelijkertijd, hoe langer de balken zullen zijn, hoe beter het frame zal zijn, omdat de gewrichten de sterkte van de structuur verminderen.

    De dwarsdelen van het frame zijn samengesteld uit een soepele en dunnere wapening met een diameter van 6 tot 8 mm. Voor de installatie van een ondiepe basis, volstaan ​​twee versterkingsbanden die uit slechts 4 longitudinale staven bestaan. Het is belangrijk dat de randen van de wapening zich 5 cm vanaf de basis uitstrekken, en de trede tussen de verticale bevestigingen is minimaal 30-40 cm.

    Het cruciale moment in het werk is de vervaardiging van de hoeken van het frame: de staven moeten zodanig worden gebogen dat de nadering naar de andere wand ten minste 40 mm afwijkt van de diameter van de stangen. In dit geval moet de afstand tussen de hoeken, gevormd door verticale balken, twee keer kleiner zijn dan de afstand in de muur.

    vullen

    De voltooiing van het werk bij het installeren van de fundering is een betonoplossing. Experts raden aan om dit fabrieksmerk te gebruiken dat niet lager is dan M250.Als de oplossing onafhankelijk wordt gemaakt, moet u eerst een betonmixer voorbereiden, omdat het moeilijk zal zijn om dit handmatig te doen. De basis moet in één keer met een oplossing worden gegoten, hiervoor wordt het gelijkmatig over het gehele oppervlak verdeeld en aangedrukt. Elke laag van de vulling moet zorgvuldig worden uitgelijnd met de markering op de bekisting.

    Ervaren vakmensen, die meer dan honderd fundamenten hebben gemaakt, adviseren aan het einde van het gieten, beton met droog cement sprenkelen, dit zal de kwaliteit verbeteren en de bovenste laag zal sneller grijpen.

    In de regel wordt één maand toegewezen voor het volledig invriezen van de basis, waarna de bouwwerkzaamheden kunnen worden voortgezet.

    Grote fouten

    Aangezien de fundering het hoofdbestanddeel van elk ontwerp is, moet de plaatsing ervan correct worden uitgevoerd, vooral met betrekking tot de geringe diepte van de basis, die op losse grond en kleigronden is geïnstalleerd. Elke fout gemaakt tijdens de bouw kan alle bouwwerkzaamheden teniet doen. Bij het fabriceren van de basis maken onervaren vakmensen verschillende veelgemaakte fouten.

    • Begin met de bouw zonder de basisafmetingen en de belasting van de fundering te berekenen.
    • De fundering wordt direct in de grond gestort, zonder besprenkeling en het maken van een zandkussen. Als gevolg daarvan zal de grond in het winterseizoen bevriezen tot beton, trekken en het lint optillen, waardoor de fundering onder invloed van vorst begint te hechten en de vloer van de begane grond zal barsten. Vooral het betreft die gevallen waarin er geen opwarming is.
    • Kies naar eigen goeddunken het aantal stangen en de diameter van de wapening. Dit is onaanvaardbaar omdat de versterking van de fundering niet klopt.
    • Bouw niet in één seizoen. De gehele werkcyclus moet zo worden verdeeld dat het leggen van de basis, het leggen van muren en de isolatie van het blinde gebied is voltooid vóór het begin van koud weer.

    Bovendien is een grote fout de bescherming van de betonnen basisfilm. Sluit het niet. Overstroomde oplossing moet toegang hebben tot luchten.

    Zie hoe je een ondiepe foundationlintstichting met je eigen handen maakt in de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer