Het proces van het maken van de fundering voor de oven

Een echte baksteen of "Russische" kachel is en blijft een van de belangrijkste elementen van de inrichting van veel particuliere huizen en gebouwen. Voor sommige mensen speelt het de rol van een originele ontwerpoplossing, voor anderen is het alleen de functie van verwarming. Een van de hoogtepunten in de installatie is het maken van de basis.

Speciale functies

Het installeren van een werkende en betrouwbare kachel heeft een aantal speciale functies. Veel ontwikkelaars of eigenaren van privégebieden vragen zich bijvoorbeeld vaak af of het nodig is om de fundering of fundering voor een oven voor te bereiden. Dit betekent zowel kosten als extra bouwwerkzaamheden - in het geval van gebouwen die al zijn gebouwd.

De volgende factoren stellen u in staat om zelf te bepalen of de installatie van een dergelijk ontwerp geschikt is.

 • Bodem / bodemkenmerken. Als u grondverplaatsing, aardverschuivingen of de vorming van gaten in de rots in uw territorium waarneemt, wordt de installatie van de fundering aanbevolen. Bij de installatie van de oven in een huis met een massieve / solide gewapende betonnen basis, is deze optie uitgesloten.
 • Ontwerpkenmerken van het gebouw / de constructie. Hier zijn factoren zoals de beschikbaarheid van vrije ruimte voor installatie, het materiaal aan de basis van het gebouw (steen, hout, gewapend beton) belangrijk. In houten huizen met een bakstenen fornuis zonder fundering is er een hoog risico op brand. Veel soorten bakstenen, zoals poreuze klei, houden de warmte lang vast.
 • Geschatte gewicht van de kachel. Als dit niet hoger is dan 200-250 kg, is de installatie van de fundering optioneel. Het is de moeite waard om de lading van de oven te beschouwen op basis van uw gebouw / structuur. Het gelijkmatig verdelen van het gewicht is hetzelfde als het garanderen van een lange houdbaarheid voor zowel de kachel als de basis. Gelijke druk op beide componenten vermindert wrijving en het risico van snelle slijtage. Aangezien de meeste ovens van het "Russische" type zijn - dimensionale constructies met een gewicht van meerdere tonnen, is dit item ongelooflijk belangrijk.

Veel mensen hebben hun eigen mening over deze kwestie, maar ervaren ontwikkelaars begrijpen de noodzaak om de basis te leggen. Dit dient als extra factor voor de betrouwbaarheid en stabiliteit van de kachel.

Speciale aandacht bij het installeren van de fundering moet worden besteed aan het soort grond in uw omgeving:

 • zandige leem;
 • klei;
 • leem.

Aangezien het installeren van een kachel in huizen meestal geen eenmalig gebruik is (behalve voor minder veeleisende en eenvoudig te installeren metalen ovens), is het de moeite waard om te zorgen voor het behoud van de ondergrond bij zowel hoge als lage temperaturen - voor zomer- en wintertijd.

Sommige soorten aarde met kleigehalte zetten uit bij lage temperaturen. In de bouw wordt dit deinende genoemd, dat wil zeggen, het bevriezen van vocht in de rots. De uitzetting van de grond is echter vaak ongelijkmatig en kan leiden tot scheuren en schade aan de ondergrond.

Er zijn een aantal maatregelen voor meer betrouwbaarheid bij de installatie van de fundering. Ze zijn ontworpen voor verantwoordelijke eigenaren of ontwikkelaars met gevestigde veiligheidsnormen (bouw van een openbare ruimte: een landgoed, een museum, zelfs een bibliotheek).

 • De fundering voorzien van een extra plaat.De plaat wordt geplaatst onder de basis van de fundering, bezet een groot gebied en heeft de functie van het verminderen van druk en belasting. Hoogwaardige versterking van de plaat wordt aanbevolen, dit vermindert het risico op scheuren.
 • Bij het installeren van de plaat is het wenselijk om een ​​speciaal zandig kussen te gebruiken, dat de functie van demping (druk en belasting) van de lagere rotsen tijdens bevriezen zal vervullen.
 • Om volledige veiligheid van het gebouw te garanderen, is het mogelijk om drainagebuizen te installeren of een gebouw te verwarmen / isoleren. Dit vermindert de kans op overmatige deining.

Dit is meer van toepassing op nieuwe gebouwen en constructies in aanbouw, maar men moet niet denken dat de installatie van een gewone oven zo complex en veeleisend is.

Vergeet niet dat de kwaliteitsfundatie voor de kachel vooral de veiligheid voor het hele huis is. Hoe meer kwaliteit wordt besteed aan de installatie, hoe minder extra tijd en middelen nodig zullen zijn voor reparatie en demontage.

types

Gewicht, de aanwezigheid van vrije ruimte, het niveau van grondwater en het type grond zelf zijn bepalende factoren bij het kiezen van een of ander type fundering. U kunt slechts een paar soorten funderingen vinden: betegeld (of plaat), stapel, verzonken / niet-verzonken. Sommigen praten nog steeds over dit type tapestichting.

 • Tegels de fundering vereist de installatie van zandig zand en steenslag (tot 10 cm dik), gevuld met een betonlaag van niet meer dan 5 cm, en wapeningsstructuren. Ze zijn ingesteld om de belasting gelijkmatig te verdelen. De eigenaardigheid van de tegelfundering is de stevigheid en integriteit van de gewapend beton / betonplaat. Het is mogelijk om dakbedekkingsmateriaal op bitumen te plaatsen, dit zal de structuur helpen om waterdichtheid te handhaven.
 • De eigenaardigheid van de stapel basis in eenvoud en betrouwbaarheid. De installatie ervan vereist geen extra graafwerkzaamheden - de palen kunnen in de grond worden gereden door te rijden of te trillen. In dit geval kunnen de palen worden gemaakt van sommige houtsoorten en van gewapend beton. Installatie van metalen holle palen is mogelijk - het ontwerp stelt u in staat om diep in de grond te rijden en het te vullen met beton - voor betere stabiliteit.

Dit type is een van de meest voorkomende in de constructie van gebouwen en objecten van het gemiddelde type.

U kunt het type fundering selecteren voor de plaatsing ervan ten opzichte van de vloer van het gebouw / de structuur. Hier is er een begraven type en een niet-begraven type.

 • Verzonken is nodig voor steenovens met een gewicht van 2 ton of meer. De basis voor deze stichting is poreuze klei of lössgrond. Dit laatste is een sedimentair gesteente van het niet-gelaagde type, vaak een mengsel van leemachtige en zandige leemachtige rotsen. Vergeet in dit geval niet dat de diepte van de installatie van de fundering op deze rotsen lager moet zijn dan het vriespunt in de herfst- of wintervorst.
 • Het gebruik van het niet-begraven type is gerechtvaardigd voor ovens met een gewicht van niet meer dan 1,5 ton. Tegelijkertijd vertoont het hoge kenmerken van sterkte en betrouwbaarheid in gebieden met lage grondwaterstanden en met continentaal of sedimentair gesteente.

Elk type wordt in verschillende omstandigheden op de bouwplaats gebruikt. Hier kunnen we zowel zeggen over de weersomstandigheden als over de financiën die aan de installatie zijn uitgegeven.

Hoe te bouwen?

Elk type eigenhandig maken is best mogelijk, reserveer met de nodige literatuur en geduld.

De eerste stap in een tegelachtige installatie is de voorbereiding van een holte in de grond voor toekomstige installatie.De afmetingen en diepte worden in dit geval niet door iedereen vastgelegd (hoewel er aanbevolen afmetingen zijn - tot 500 mm), moet de ontwikkelaar onafhankelijk de optimale kenmerken selecteren.

Moet het oppervlak van de put volgen, dan moet het vlak zijn.

De volgende fase is het vullen van de put met puin (tot 10-15 cm) en verdichting. Het is mogelijk om een ​​kant-en-klare oplossing in te vullen na het waterdicht maken van een ontwerp met dakbedekkingsmateriaal. De compositie van de cast in dit geval is 1/3/5 (cement, zand, steenslag). Vaak wordt dit type geïnstalleerd op de begane grond van kleine gebouwen.

De paalfundering of de fundering op schroefpalen is niet minder betrouwbaar en eenvoudig te installeren. Daarvoor moet u gaten in de hoeken van de voorgestelde plaat graven (de diameter moet minstens 20 cm zijn). Pits zijn voorgevuld met bevochtigd zand en grind (van 10 tot 15 cm) - dit is noodzakelijk om aanstampen te vergemakkelijken.

Voor het voorbereiden van de bekisting voor het verder storten van beton is de installatie van een ruberoid blad en armopoyas vereist. Na het stampen, gieten en patchen worden de palen met elkaar gemonteerd en dienen als basis voor gewapend beton of betonnen platen.Zoals eerder vermeld, is er een soort paalfundering zonder uitgraving.

De verzonken weergave is gecompliceerder in het apparaat en de installatie. Er is een consistent installatieplan.

 • Zorg ervoor dat de sloot die je hebt gegraven 10-15 centimeter groter was dan de grootte van de kachel zelf. Dit cijfer moet aan elke kant van de put gerespecteerd worden. De dieptekenmerken zijn in dit geval niet vast, elk volgt verschillende regels, maar vaker niet meer dan anderhalve meter.
 • De volgende stap is om de bodem van de uitgegraven put te comprimeren en aan te stampen. Dit kan worden gebruikt steenslag (vooraf bevochtigd of niet - u beslist). Na verdichting van de bodem van de put mag de dikte van het puin niet minder dan 15 cm bedragen.
 • Voor strakkere aanstampen kan de ontwikkelaar een zandlaag gebruiken tot 30 cm dik, de laatste wordt bevochtigd met een kleine hoeveelheid water voor meer verdichting. Wanneer de zandlaag opdroogt, moet je er nog een laag puin bovenop leggen. Deze keer - tot 20 cm.
 • De volgende belangrijke fase is het maken van houten bekistingen. Het binnenoppervlak kan vooraf worden gesmeerd met bitumen, zodat u uw constructie waterdicht maakt.
 • Verdere installatie van het verzonken aanzicht is vergelijkbaar met de installatie van de paalfundering, echter de gevormde ruimte vanaf de wanden van de grond tot de fundering is in dit geval gevuld met zand.

Het niet-begraven type wordt weergegeven door drie verschillende typen: een kolomvormige, monolithische plaat, een rooster. Elk van deze typen heeft zijn eigen installatiefuncties.

 • zuilvormig is een goedkopere optie en wordt aangeboden in de vorm van verschillende steunen van het verticale type, ondergedompeld in de eerder bereide grond met niet meer dan 30%. De geschatte afstand tussen de steunen moet 2 meter zijn.
 • Monolithische plaat meer geschikt voor installatie van de fundering op de grond zonder bodemdaling. Maar dit type is van toepassing op lichtere gebouwen, omdat het wordt beïnvloed door externe factoren - mechanische schade en andere. Hydro- en warmte-isolerende elementen kunnen onder de voltooide monolithische plaat worden geplaatst - om bevriezing in het winterseizoen te voorkomen.
 • Roostertype misschien een van de eenvoudigste vormen van een niet-begraven fundament. Het maken ervan bestaat uit het monteren van een groot aantal platen met wapening. Het bespaart uw bronnen bij het gieten.Bovendien is het roostertype beter bestand tegen vernietiging. In het geval van breuk of kraken op bepaalde delen van de fundering, wordt het risico van overdracht van schade aan een ander deel ervan verminderd.

tips

    Zoals u kunt zien, is het vervaardigen van de noodzakelijke fundering voor de kachel een moeilijk maar noodzakelijk proces voor de goede werking van elk verwarmingssysteem. Er zijn verschillende eenvoudige, opsommingen punten, met het juiste gebruik waarvan u op competente wijze een oven in uw huis organiseert.

    • Bepaal de parameters van uw territorium. Dit zijn: omgevingscondities, mogelijke mechanische schade, bereken de belasting en druk van de kachel. Voer een diepe analytische berekening uit - van uw financiële mogelijkheden tot grondwaterstandmetingen. Hoe nauwkeuriger de gegevens, hoe gemakkelijker het is om het juiste type fundering te kiezen en hoe minder moeite het u zal kosten om het te gebruiken.
    • Iedereen heeft zijn eigen financiële mogelijkheden, maar probeert niet te besparen op technologie, oplossingen en mechanismen voor hoogwaardige casting. Vergeet niet dat de prijs gelijk is aan de kwaliteit, en hoe meer het is, hoe groter de kans dat uw installatie lang meegaat en u alleen maar voldoening en vreugde zal brengen.
    • Ontdek andere bronnen, elektronisch en geschreven met kwaliteitsinformatie over de installatie van de stichting. Je moet begrijpen dat degene die zich bewust is, gewapend is in het geval van onvoorziene situaties. En ervaring is niet alleen een kwestie van theorie, maar ook van oefening.

    Het proces van het bouwen van een oven vanaf het leggen van de fundering, zie hieronder.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer