Apparaat en installatie van bekisting voor stripfunderingen

De bouw van een privéwoning is onmogelijk zonder de bouw van het hoofddeel - de fundering. Meestal kiezen de kleine één en twee verdiepingen tellende huizen voor de meest goedkope en eenvoudig op te zetten constructie van de stripbasis, waarvan de installatie onmogelijk is zonder bekisting.

Waar is het voor?

De bekisting voor stripfunderingen is een steunschermconstructie die de vloeibare betonoplossing de vereiste vorm geeft. Zijn hoofdtaak is om de kracht van het hele gebouw te waarborgen.

Een goed geïnstalleerd ontwerp moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • bewaar de originele vorm;
 • verdeel de druk van de oplossing door de basis heen;
 • luchtdicht zijn en snel worden opgericht.

Hoe is het ontwerp?

Vorm voor de oplossing kan uit verschillende materialen worden opgebouwd. Deze omvatten hout, metaal, gewapend beton en zelfs polystyreenschuim. De bekistingsinrichting van elk dergelijk materiaal heeft zijn voor- en nadelen.

hout

Deze optie is het meest economisch: er zijn geen speciale professionele apparatuur voor nodig. Deze bekisting kan worden gemaakt van scherpe planken of multiplexplaten. De dikte van de plaat moet variëren van 19 tot 50 mm, afhankelijk van de vereiste sterkte van het scherm. Hout is echter vrij moeilijk te installeren op een zodanige manier dat scheuren en spleten niet verschijnen onder de druk van beton, daarom vereist dit materiaal extra fixatie met hulpstoppen voor versterking.

metaal

Dit ontwerp is een duurzame en betrouwbare optie waarvoor stalen platen tot 2 mm dik nodig zijn. Er zijn bepaalde voordelen van dit ontwerp. Allereerst kunnen door de flexibiliteit van staalplaten complexe elementen worden geplaatst en blijven ze luchtdicht, bovendien hebben ze een hoge waterdichtheid. Ten tweede is het metaal niet alleen geschikt voor band, maar ook voor andere vormen van bekisting.En tot slot, het deel van de bekisting dat boven de grond uitsteekt, kan op verschillende manieren worden gedecoreerd.

Naast de tekortkomingen van dit ontwerp, afgezien van de complexiteit van de opstelling en de hoge materiaalkosten, is het vermeldenswaard de hoge thermische geleidbaarheid en het aanzienlijke soortelijke gewicht, evenals de complexiteit van de reparatie ervan (argonlassen is nodig).

Gewapend beton

De duurste en zwaarste constructie is gewapende betonbekisting. Het is noodzakelijk om het extra te kopen, of u kunt professionele apparatuur en bevestigingsmiddelen huren. Niettemin is dit materiaal niet zo zeldzaam vanwege zijn sterkte en levensduur, evenals de mogelijkheid om te besparen op het verbruik van een concrete oplossing.

Van EPPS (geëxtrudeerd polystyreenschuim)

Het materiaal is ook van een hoge prijsklasse, maar het wint aan populariteit en populariteit dankzij de verscheidenheid aan vormen en maten, het lage gewicht en de hoge hitte- en waterdichtheidseigenschappen. Het is eenvoudig te installeren met uw eigen handen, en zelfs een beginner kan het aan.

Er bestaat ook de mogelijkheid om de bekisting uit gegolfde leisteen te maken. Deze optie is echter moeilijk te isoleren en te versterken, dus wordt deze vrij vaak gebruikt en alleen als er geen ander materiaal bij de hand is.En het gebruik van dure plastic panelen, die worden verwijderd en overgebracht naar een nieuwe site, is alleen gerechtvaardigd als het de bedoeling is om minstens een dozijn verschillende funderingen te bouwen.

De constructie van de bekisting met klein paneel is vrij standaard voor elk materiaal en bestaat uit verschillende basiselementen:

 • schilden van een bepaald gewicht en afmeting;
 • extra klemmen (stutten, stutten);
 • bevestigingsmiddelen (spanten, kastelen, gevechten);
 • verschillende ladders, dwarsbalken en stutten.

Voor grootschalige bekisting die is opgericht tijdens de constructie van zware gebouwen met meerdere verdiepingen, zijn naast het bovenstaande de volgende aanvullende elementen nodig:

 • jacks op de jack om schilden op het niveau te zetten;
 • steigers waar arbeiders zullen staan;
 • bouten voor afschermende schilden;
 • verschillende frames, rekken en stropdassen - voor de stabiliteit van een zware constructie in een rechtopstaande positie.

Er zijn ook met een lift instelbare bekistingen gebruikt voor hoge torens en pijpen, evenals balk- en balkschermopties, verschillende complexe structuren voor de constructie van tunnels en lange horizontale structuren.

Afhankelijk van de ontwerpfuncties, is bekisting ook onderverdeeld in verschillende typen.

 • Verwijderbaar. In dit geval worden de schermen gedemonteerd nadat de oplossing is uitgehard.
 • Verwijderbaar. Schilden blijven in de kelder en voeren aanvullende functies uit. Polystyreenblokken isoleren bijvoorbeeld beton.
 • Gecombineerd. Deze optie is gemaakt van twee materialen, waarvan er een aan het einde van het werk is verwijderd en de tweede overblijft.
 • Sliding. Door de verticaal gemonteerde wand van de kelder op te richten.
 • Vouwbaar en draagbaar. Het wordt gebruikt door professionele bouwteams. Een dergelijke bekisting van metalen of kunststof platen kan tot enkele tientallen keren worden gebruikt.
 • Inventory. Het bestaat uit multiplexplaten op een metalen frame.

making

Om de berekening en installatie van de bekisting met uw eigen handen te maken, is het noodzakelijk om allereerst een schema te maken van de toekomstige fundering. Volgens de ontvangen tekening is het mogelijk om alle hoeveelheid materiaal te berekenen die nodig is voor het monteren van de constructie. Als standaard planken met een bepaalde lengte van een bepaalde lengte en breedte worden gebruikt, moet de omtrek van de toekomstige basis worden gedeeld door de lengte en de hoogte van de basis - door hun breedte.De verkregen waarden worden vermenigvuldigd en het aantal kubieke meters materiaal dat nodig is voor het werk. De kosten van alle borden worden toegevoegd aan de kosten van bevestigingsmiddelen en fittingen.

Maar het is niet genoeg om alles te berekenen - het is noodzakelijk om de hele constructie op de juiste manier te monteren, zodat er geen enkel schild valt en het beton er niet uit vloeit.

Dit proces is behoorlijk tijdrovend en wordt in verschillende fasen uitgevoerd (bijvoorbeeld bekisting van het scherm).

 • Voorbereiding van gereedschappen en materialen. Na de berekeningen koopt u hout, bevestigingsmiddelen en alle ontbrekende gereedschappen. Controleer hun kwaliteit en gereedheid voor werk.
 • Grondwerken. De locatie waar het werk is gepland is vrij van puin en vegetatie, verwijderde de bovenste laag van de bodem en waterpas. Met behulp van touwen en staken worden de afmetingen van de toekomstige fundering overgebracht naar de voltooide locatie en wordt er een geul langs getrokken. De diepte hangt af van het type fundering: voor een begraven versie is een geul dieper dan het niveau van bevriezen van de grond, voor ondiepe emmers - ongeveer 50 cm, en voor een niet begraven - is slechts een paar centimeter voldoende om eenvoudig de grenzen te markeren.De sleuf zelf moet 8-12 cm breder zijn dan de toekomstige betonnen tape en de bodem moet worden gecomprimeerd en vlak. Aan de onderkant van het kuiltje maken ze een "kussen" van zand en grind tot 40 cm dik.
 • Bekisting productie. Paneelbekisting onder het tapetype van de fundering moet de hoogte van de toekomstige tape iets overschrijden en de lengte van een van de elementen moet liggen tussen 1,2 en 3 m. De planken moeten niet buigen onder de druk van beton en deze doorgeven aan de verbindingspunten.

Eerst wordt het materiaal gesneden in platen van dezelfde lengte. Daarna worden ze vastgemaakt met behulp van tralies, die met spijkers uit de kelder worden gedreven. Dezelfde staven worden op een afstand van 20 cm van de zijranden van het scherm en door elke meter gemonteerd. Verschillende staven maken de onderkant langer en scherpen hun uiteinden zodat u de structuur in de grond kunt steken.

In plaats van spijkers kun je schilden maken met schroeven - dus het wordt nog sterker en ze hoeven niet te buigen. In plaats van platen, kunt u vellen OSB of multiplex gebruiken met een versterking met metalen hoeken op het frame van de balk. Volgens dit algoritme worden alle andere schermen gemaakt totdat het vereiste aantal elementen is verzameld.

 • Installatie. Het proces van het assembleren van de gehele bekisting begint met het bevestigen van de schilden in de geul door te hameren in de puntige staven. Je moet ze inrijden totdat de onderkant van het schild de grond raakt. Als dergelijke puntige staven niet zijn gemaakt, zal het nodig zijn om een ​​extra basis van de stang aan de onderkant van de geul te bevestigen en de afschermingen eraan te bevestigen.

Met behulp van het niveau wordt het scherm in een vlakke horizontale positie geplaatst, waarvoor het met een hamerslag vanaf de rechterkant wordt geduwd. De verticaal van het schild is ook ingesteld op niveau. De volgende elementen zijn op de markering van de eerste geplaatst, zodat ze allemaal in hetzelfde vlak staan.

 • Versterking van de structuur. Voordat mortel in de bekisting wordt gegoten, moeten alle geïnstalleerde en geverifieerde elementen zowel van buiten als van binnen in een enkel systeem worden bevestigd. Door elke meter worden speciale rekwisieten geïnstalleerd van buitenaf en worden beide zijden van de structuur ondersteund in de hoeken. Als de bekisting op een hoogte van meer dan twee meter ligt, wordt de verstevigingsset in twee rijen geplaatst.

Opdat de tegenoverliggende schilden zich op een vaste afstand bevinden, monteren ze de tapeinden van metaal met een draad van 8 tot 12 mm dik op sluitringen en moeren.Dergelijke noppen moeten 10 centimeter langer zijn dan de dikte van de toekomstige betonstrip - ze worden in twee rijen geplaatst op een afstand van 13-17 cm vanaf de randen. Gaten worden in schilden geboord, een stuk kunststof buis wordt ingestoken en er wordt een bout doorheen gestoken, waarna de moeren aan beide zijden met een sleutel worden aangedraaid. Na voltooiing van de versterking van de constructie, is het mogelijk om waterdichtheid, versterkingsbinding te leggen en de mortel erin te gieten.

 • Demonteer bekisting. Het is mogelijk om houten planken te verwijderen nadat het beton voldoende gehard is - dit hangt af van de weersomstandigheden en kan 2 tot 15 dagen zijn. Wanneer de oplossing ten minste de helft van de sterkte bereikt, wordt de noodzaak voor de extra retentie ervan geëlimineerd.

Allereerst worden alle hoeksteunen losgemaakt, externe steunen en ringen verwijderd. Dan kunt u overgaan tot het demonteren van schilden. Noten, die bovenop de tapeinden zijn gewikkeld, worden verwijderd, metalen pennen worden verwijderd en de plastic buis zelf blijft op zijn plaats. Schilden met bevestigingsmiddelen op spijkers worden moeilijker verwijderd dan op zelftappende schroeven.

Nadat de volledige boom is verwijderd, is het noodzakelijk om de hele tape van de fundering zorgvuldig te inspecteren op overtollig beton of holtes en deze te verwijderen en vervolgens te laten totdat deze volledig is uitgehard en krimpen.

tips

Hoewel de onafhankelijke productie van verwijderbare houten bekistingen voor een betonnen kelderband de beste optie is in termen van prijs en kwaliteit, is een dergelijk ontwerp niet de goedkoopste aankoop in alle bouwfasen, omdat bij een grote diepte van het funderingsmateriaal het verbruik zeer hoog is. Er is een mogelijkheid om geld te besparen door niet alle fundamenten tegelijk in te schenken, maar in delen.

Vul met lagen

Met een funderingsdiepte van meer dan 1,5 meter kan de vulling worden verdeeld in 2 of zelfs 3 fasen. Onder de sleuf wordt een lage bekisting geplaatst en beton wordt op de maximaal mogelijke hoogte gegoten. Na een paar uur (6-8 - afhankelijk van het weer), is het nodig om de bovenste laag van de oplossing te verwijderen, waarin de cementgelei zal rijzen. Het oppervlak van het beton moet ruw zijn - dit zal de hechting met de volgende laag verbeteren. Een paar dagen later wordt de bekisting verwijderd en hoger gezet, waarna de hele procedure wordt herhaald.

Bij het gieten van de tweede en derde laag moet de bekisting de reeds ingevroren laag langs de bovenrand enigszins grijpen. Omdat er op deze manier geen fundamentele gaten in de lengte zijn, heeft dit op geen enkele manier invloed op de sterkte.

Verticale vulling

Met deze methode is de fundering verdeeld in verschillende delen, waarvan de naden over een afstand zijn verdeeld. In een van de delen wordt een sectie van de bekisting met gesloten uiteinden tot stand gebracht en de staven van de versterking moeten voorbij de zijpluggen reiken. Nadat het beton is uitgehard en de bekisting is verwijderd, wordt het volgende stuk stropdas aan een dergelijke versterking gebonden. De bekisting wordt gedemonteerd en geïnstalleerd op het volgende gedeelte, dat zich aan één kant naast het afgewerkte deel van de fundering bevindt. Op de kruising met halfgehard beton is geen zijplug op de bekisting nodig.

Een andere manier om geld te besparen, is houtbekisting hergebruiken voor huishoudelijke behoeften. Zodat het niet wordt verzadigd met cementmortel en niet een onverwoestbare monoliet wordt, kan de binnenzijde van een dergelijke bekisting worden bedekt met dicht polyethyleen. Een dergelijke bekisting maakt ook het oppervlak van de kelderstrip bijna spiegelachtig.

Om geen fouten te maken in de eerste ervaring met het zelf vervaardigen en installeren van de bekisting, is het noodzakelijk om geschikte materialen te kiezen en alle elementen goed te fixeren.

Een goed geconstrueerde constructie zorgt voor een solide basis die vele decennia zal blijven bestaan.

Zie de volgende video voor informatie over het maken van een bekisting voor strokenfunderingen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer