Hoe FBS-blokken van de stichting te kiezen en te installeren?

Funderingsblokken stellen je in staat om sterke en duurzame basissen te bouwen voor verschillende structuren. Gunstig afsteken tegen de achtergrond van monolithische constructies met praktisch nut en snelheid van opstelling. Overweeg de positieve en negatieve aspecten van de funderingsblokken, evenals de onafhankelijke installatie van dit ontwerp.

Speciale functies

FBS-blokken worden gebruikt voor de constructie van funderingen en wanden van de kelder, evenals voor ondersteunende structuren (rekken, bruggen, opritten). Opdat funderingsblokken een hoge duurzaamheidindex zouden hebben en lange tijd zouden kunnen dienen, moeten ze specifieke technische kenmerken hebben.

De dichtheid van bouwmaterialen moet minstens 1800 kg / cu zijn.m, en binnenin het materiaal mag geen luchtleemtes bevatten. De funderingsblokken binnenin kunnen zowel versterkt als niet-versterkt zijn. De laatste variatie is vrij gebruikelijk. De versterkte producten worden op bestelling gemaakt.

FBS fungeren als een vaste bekisting, fittingen worden in de holtes geïnstalleerd en gevuld met een betonoplossing. Ze hebben knipsels voor praktische installatie van verschillende communicaties. In overeenstemming met GOST worden alle soorten van dergelijke blokken gebruikt voor de constructie van wanden, subvelden en vaste structuren worden gebruikt voor de constructie van de fundering.

In het productieproces worden de blokken verdicht op triltafels, voor het gieten gebruiken ze gespecialiseerde vormen, die het mogelijk maken om de geometrie van de constructie nauwkeurig te observeren. Materialen met een gebroken geometrie zijn niet in staat om dicht metselwerk te vormen, en te grote naden zullen later een bron van vochtpenetratie in de structuur zijn. Voor versneld harden en uitharden wordt beton gestript. Met dit productieproces kan beton binnen 24 uur een stabiliteit van 70% bereiken.

In termen van stijfheid en sterkte zijn funderingsblokconstructies inferieur aan monolithische bases, maar ze zijn goedkoper en praktischer.Funderingsblokken zijn het meest geschikt voor bodems met een hoog zandgehalte.

Op plaatsen met kruimelige en zachte grond is het beter om de constructie van een dergelijke basis te verlaten, omdat de structuur kan zinken, wat zal leiden tot verdere vernietiging van het gebouw.

Blokontwerpen zijn bestand tegen de effecten van de deinende krachten van de grond. In die omstandigheden waarin de tape-betonsystemen kunnen breken, buigen de blokken alleen. Deze hoogwaardige geprefabriceerde fundering wordt geleverd door niet-monolithisch ontwerp.

De extra's

Fundamentbouw met het gebruik van FBS is een groot vraag bij de consument vanwege de bestaande voordelen van dit bouwmateriaal.

 • Hoge vorstgraad. Deze bouwmaterialen kunnen op elke temperatuur worden geïnstalleerd, omdat het product speciale koudebestendige additieven bevat. De structuur van de structuur van gewapend beton onder invloed van lage graden blijft ongewijzigd.
 • Hoge weerstand tegen agressieve omgeving.
 • Redelijke kosten van producten.
 • Een brede selectie van maten van blokontwerpen.Dit maakt de bouw van zeer kleine gebouwen mogelijk, evenals grootschalige speciale productie-objecten.

cons

Om de fundering van de fundering te regelen, is speciale hijsapparatuur nodig. Dit betekent dat u bepaalde financiële kosten moet maken voor het huren van speciale apparatuur.

Block foundation is sterk en duurzaam, maar de constructie ervan wordt geassocieerd met een aantal ongemakken.

 • Materiële kosten voor verhuur van hijsmateriaal.
 • Wanneer de units één voor één worden geïnstalleerd, ontstaan ​​littekens in de constructie, die extra waterdichtheid en thermische isolatie vereisen. Anders zal vocht binnendringen in de kamer, en zal alle thermische energie erdoorheen gaan. In de toekomst zullen dergelijke factoren leiden tot de vernietiging van gebouwen.

types

GOST, dat de regels voor de productie van FBS vaststelt, voorziet in producten met de volgende afmetingen:

 • lengte - 2380,1180, 880 mm (extra);
 • breedte - 300, 400, 500, 600 mm;
 • hoogte - 280, 580 mm.

Voor de constructie van kelder- en ondergrondse wanden zijn funderingsblokken gemaakt van 3 types.

 • FBS. Markering staat voor continue bouwmaterialen.De sterkte-indicatoren van dit product zijn hoger dan die van andere variëteiten. Alleen dit type kan worden gebruikt om een ​​basis voor een huis te bouwen.
 • FBV. Dergelijke producten verschillen van het vorige type doordat ze een langsinkeping hebben, die bedoeld is voor het leggen van technische communicaties.
 • FSF - het zijn holle bouwmaterialen gemaakt van beton. Lichtgewicht blokproducten hebben vierkante openingen.

Er zijn ook kleine structuren, zoals 600x600x600 mm en 400 mm. Elk ontwerp is een rechthoekig parallellepipedum met groeven in de uiteinden voor een nauwe opslag, gevuld met een speciaal mengsel tijdens de constructie van de fundering of muur, en constructielidgers, waarvoor ze worden opgepakt voor transpositie.

FBS-structuren zijn gemaakt van silicaat of geëxpandeerd klei-beton. De groep betonsterkte zou moeten zijn:

 • niet minder B 7, 5 voor beton met markering M100;
 • niet minder dan B 12, 5 voor beton met markering M150;
 • voor zwaar beton - van В 3, 5 (М50) tot В15 (М200).

De vorstbestendigheid van de funderingsblokken moet ten minste 50 cycli bevriezen en ontdooien zijn en de waterbestendigheid moet W2 zijn.

Bij de aanduiding van een soort zijn de afmetingen in decimeters gemarkeerd en afgerond. De definitie geeft ook het concrete model aan:

 • T - zwaar;
 • P - op cellulaire vulstoffen;
 • C - silicaat.

Bekijk een voorbeeld, FBS -24-4-6 t - dit is een betonblok met afmetingen van 2380x400x580 mm, dat uit zwaar beton bestaat.

Het gewicht van de blokken is 260 kg en hoger, daarom is gespecialiseerde funderingshefapparatuur vereist voor de constructie van de fundering. Voor de bouw van residentiële gebouwen voornamelijk gebruik blokken, waarvan de dikte is 60 cm. De meest gevraagde massa van blokken is 1960 kg.

De grootste afwijking van de parameters mag niet meer zijn dan 13 mm, de hoogte en breedte van 8 mm, de parameter snijdt 5 mm.

inrichting

Van het fundamentele blok kunnen producten 2 soorten frames worden gebouwd:

 • band;
 • zuilvormige.

De kolomvormige constructie is ideaal voor de constructie van kleine structuren op deinende, zandige bodems, evenals op bodems met een hoog grondwatergehalte. Het voorgefabriceerde frame met tape is geschikt voor verschillende steenstructuren in één rij.

Beide soorten bases worden gelegd volgens de algemene technologie voor de blokken.Blokproducten worden op de wijze van het leggen van stenen gelegd (één voor één) met cementmortel. In dit geval moet worden opgemerkt dat de cementmassa een redelijke hoeveelheid vloeistof bevat. Te veel water zal de hele structuur vernietigen.

Om de sterkte van de fundering tussen de wanden van de horizontale en verticale rijen blokproducten te vergroten, wordt wapening aangebracht. Dientengevolge, na het gieten van het cementmengsel en het leggen van de volgende rij blokken, zal de fundering een stevige funderingssterkte hebben.

    Als het bouwplan een ondergrondse garage, kelder of begane grond bevat, dan moet in de grond een put worden gemaakt waarin de fundering wordt aangebracht. Betonplaten worden geïnstalleerd als vloer voor de kelder of er wordt een monolithische gietvloer gegoten.

    installatie

    Stapsgewijze instructies voor zelfinstallatie van blokproducten omvatten:

    • voorbereidend werk;
    • grondwerken;
    • opstelling van de zool;
    • installatie van bekisting en versterking;
    • het kussen gieten;
    • legblokken;
    • waterdicht maken;
    • installatie van de versterkte riem.

    Voorbereidende werkzaamheden

    Opgemerkt moet worden dat het frame van blokproducten, in tegenstelling tot monolithische structuren, in een vrij korte tijdsperiode wordt opgericht. En na de installatie kunt u doorgaan met het uitlijnen van de muren. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is de correcte berekening van de parameters van de funderingsband.

    • De breedte van de toekomstige fundering moet groter zijn dan de ontwerpdikte van de wanden van het gebouw.
    • Blokproducten moeten vrij in de voorbereide greppel passeren, maar tegelijkertijd moet er vrije ruimte zijn voor het werk van de bouwers.
    • De diepte van de greppel onder de omtrek van de basis wordt berekend op basis van het totale gewicht van het toekomstige gebouw, op het niveau van bevriezing van de bodem, evenals op de kenmerken van de bodem.

    Alvorens verder te gaan met de installatie, is het noodzakelijk om een ​​schema te maken van de toekomstige fundering. Voor deze taak moet u een lay-out van blokproducten tekenen. Het is dus mogelijk om de volgorde van installatie van materialen en hun verband te begrijpen.

    Vaak wordt de breedte van de eerste rij van de basis van het blok op 40 cm gehouden, voor de volgende twee rijen wordt deze coëfficiënt teruggebracht tot 30 centimeter. Als u de noodzakelijke bouwparameters en het aantal fundamentele blokken kent, kunt u naar de ijzerhandel gaan voor de aankoop van bouwmaterialen.

    grondwerk

    De eerste stap is om de bouwplaats te onderzoeken. Plan waar de speciale apparatuur zal worden geplaatst. En u moet er ook voor zorgen dat de bouwplaats het werk kan hinderen, interferentie wordt geëlimineerd.

    • De hoeken van de toekomstige structuur worden bepaald, waarin de inzet wordt geplaatst. Een touw of een touw wordt ertussen gespannen en daarna worden tussenliggende speciale markeerelementen aangebracht op de delen van de toekomstige constructie van de binnen- en buitenwanden.
    • Graven is uitgevoerd. Volgens de regels moet de diepte van de put gelijk zijn aan de diepte van grond bevriezen met de toevoeging van 20-25 centimeter. Maar in bepaalde gebieden kan de diepte van het bevriezen van de grond ongeveer 2 meter zijn, de kosten van een dergelijke opstelling zijn irrationeel. Daarom werd de gemiddelde diepte genomen als 80-100 cm.

    Regeling van hoofdkussens

    Er zijn 2 varianten van het blokbasisapparaat: op een kussen van zand of op een betonnen basis. De tweede variant is geschikt voor onstabiele bodems, maar voor het storten van beton zijn extra kosten en inspanningen vereist. Voordat het kussen wordt gerangschikt, is de procedure voor het installeren van beide opties hetzelfde.De procedure voor het bouwen van een fundering op een betonnen basis begint met de installatie van bekisting en wapening.

    Grind 20-40 fracties, zand, wapening worden van tevoren voorbereid. Vervolgens worden de volgende werkstappen uitgevoerd:

    • de muren en de bodem van de put zijn uitgelijnd;
    • de bodem van de put is bedekt met een laag zand van 10-25 centimeter, overgoten met water en zorgvuldig verdicht;
    • Het zandkussen is bedekt met een laag grind (10 cm) en gecomprimeerd.

    Bekisting installatie en versterking

    Een geribbelde plank is geschikt voor het opvangen van bekistingen, waarvan de dikte 2,5 cm moet zijn.De bekistingsplaten worden op een geschikte manier bevestigd. In principe worden hier schroeven voor gebruikt. De bekisting wordt langs de wanden van de put geïnstalleerd, een dergelijke installatie moet op gebouwniveau worden gecontroleerd.

    Voor de versterking van de structuur worden metalen staven met een diameter van 1,2 - 1,4 cm gebruikt, die met behulp van een flexibele draad in een rooster met cellen van 10x10 centimeter worden verbonden. In principe wordt de wapening in 2 lagen uitgevoerd, terwijl de onderste en bovenste roosters op dezelfde afstand van het puin worden geplaatst en vervolgens worden gestort. Om de roosters vast te maken, worden loodrechte staven van de wapening in de basis gedreven.

    Als u van plan bent een groot en zwaar gebouw te bouwen, moet het aantal versterkte lagen worden verhoogd.

    Kussens gieten

    Vul de volledige structuur met betonmix. De oplossing moet langzaam in een gelijkmatige laag worden gegoten. Als u verschillende gebieden doordringt die doorboord zijn met wapening, is het nodig om overtollige lucht te verwijderen. Het oppervlak van het kussen is waterpas.

    Nadat alle procedures zijn voltooid, blijft de constructie 3-4 weken staan ​​om voldoende stevigheid te verkrijgen. Op warme dagen wordt beton af en toe bevochtigd met water om te voorkomen dat het barst.

    Metselwerk blokken

    Voor het leggen van de funderingsblokken is een kraan nodig die de massieve constructie optilt. Jij en je assistent moeten de blockproducten repareren en installeren op de daarvoor bestemde plaatsen. Voor installatie hebt u een betonmarkering M100 nodig. Gemiddeld vereist de installatie van 1 eenheid 10-15 liter betonmix.

    In eerste instantie worden de blokken geïnstalleerd in de hoeken, voor een betere oriëntatie wordt het touw tussen de producten gespannen en worden de FBS-spanten op hun beurt gevuld. Daaropvolgende blokrijen worden in de tegenovergestelde richting op de oplossing gestapeld.

    waterdicht

    Voor het uitvoeren van waterdichting, is het het beste om vloeibare mastiek aan te brengen, die grondig de binnen- en buitenwanden van de fundering bedekt. In gebieden met zware neerslag raden deskundigen aan om een ​​extra laag dakbedekkingsmateriaal aan te brengen.

    Bevestigde versterkte riem

    Om het risico van vernietiging van de hele structuur in de toekomst te elimineren, moet het worden versterkt. Vaak wordt voor de sterkte van de basisstructuur een gewapende betonnen riem op de oppervlaktelaag gegoten, waarvan de dikte 20-30 centimeter is. De wapening is aangebrachte wapening (10 mm). In de toekomst worden er platen op deze riem geïnstalleerd.

    Ervaren meesters kunnen de noodzaak van het uitvoeren van een versterkte riem uitdagen, omdat ze geloven dat de platen de lading voldoende verdelen, je hoeft ze alleen maar goed te monteren. Maar volgens deskundigen die al met dit ontwerp werken, is het beter om de installatie van armopoyas niet te negeren.

    Het ontwerp is als volgt:

    • Bekisting is gemonteerd langs de contouren van de fundamentele muren;
    • versterkt gaas wordt in de bekisting geplaatst;
    • gegoten betonoplossing.

    In dit stadium is de installatie van de basis van blokproducten voltooid.De technologie is arbeidsintensief, maar eenvoudig, je kunt het zelf bouwen, zelfs zonder een bepaalde ervaring. Nadat u alles volgens de instructies hebt gedaan, bouwt u een veilige en sterke basis die een lange operationele periode zal dienen.

    tips

    Overweeg de aanbevelingen van specialisten bij het leggen van de fundamentele blokkades.

    • Negeer de implementatie van waterdichtheid niet, omdat het de bescherming van de structuur tegen neerslag is.
    • Voor thermische isolatie is het beter om polystyreenschuim of polystyreenschuim te gebruiken, dat aan de buiten- en de binnenkant van de kamer is gemonteerd.
    • Als de grootte van de betonblokken niet overeenkomt met de omtrek van de basis, ontstaan ​​er holten tussen de blokproducten. Om ze te vullen, gebruiken ze monolithische inserts of gespecialiseerde extra blokken. Het is belangrijk dat deze aggregaten dezelfde sterkte hebben als fundamentele blokmaterialen.
    • Bij het monteren van de fundering is het noodzakelijk om een ​​technologisch gat te verlaten waardoor communicatie-elementen in de toekomst worden bewaard.
    • In plaats van het cementmengsel, kunt u een speciale lijmoplossing gebruiken.
    • Tijdens de constructie van de stripfundering is het noodzakelijk gaten open te laten voor ventilatie.
    • Na het voltooien van de installatiewerkzaamheden voor honderd procent materiaal, moet u ongeveer 30 dagen wachten.
    • Na de bereiding van de cementmassa is het verboden om water toe te voegen, omdat dit tot verlies van bindende eigenschappen zal leiden.
    • Het bouwen van een fundament van blokken kan het beste in de zomer worden gedaan. Dit helpt om wat moeilijkheden te voorkomen met de geometrische nauwkeurigheid van het graven van de put. Na de regen moet je wachten tot de grond helemaal droog is en dan mag je doorgaan met de installatie.
    • Als het betongieten al is voltooid en het begint te regenen, moet de hele constructie worden bedekt met plastic folie. Anders zal het beton barsten.

    Zie de volgende video voor informatie over het selecteren en installeren van Foundation FBS-blokken.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer