Hoe de basis te versterken: manieren en technologie om verschillende bases te versterken

 Hoe de basis te versterken: manieren en technologie om verschillende bases te versterken

Vanwege de afwezigheid gedurende lange tijd van gepland onderhoud of onder hoge belastingen, begint de fundering te instorten. Als de muren sterk genoeg zijn, besluiten de eigenaren om de fundering met hun eigen handen te repareren. Dit maakt het mogelijk om de bedrijfstijd te verlengen en geld te besparen.

Het versterken van de basis van een privéwoning gebeurt op verschillende manieren, waarvan de meeste geen gespecialiseerde kennis en technische capaciteiten nodig hebben.Professionele bouwers moeten alleen in een aantal moeilijke gevallen worden betrokken.

Kenmerken en voorbereiding

Versterking van de fundering moet in twee gevallen worden uitgevoerd: bij het detecteren van tekenen van structurele vervorming en als het de bedoeling is om vloeren toe te voegen. Voordat met het werk wordt begonnen, is het noodzakelijk om de toestand van het huis zorgvuldig te analyseren, de mate van vernietiging van de fundering of de kans op schade in de nabije toekomst te beoordelen, en pas daarna met het versterken van de werkzaamheden.

De oorzaken vaststellen

In de regel worden professionals met gespecialiseerde apparatuur uitgenodigd om gebreken te identificeren. Maar u kunt het werk zelf doen, als u alle redenen goed evalueert en de stapsgewijze handleiding volgt om de kracht van de fundering te vergroten. In geen enkel geval, wanneer defecten worden gedetecteerd, kunnen ze niet worden genegeerd, anders zal in de toekomst de onvermijdelijke vervanging van de fundering erg duur zijn.

Het is mogelijk om de primaire stadia van vernietiging te bepalen door verschillende voor de hand liggende of verborgen tekens.

Voor de hand liggende tekenen worden gemakkelijk opgemerkt met het blote oog, deze omvatten:

 • vervormde gebieden op het vloeroppervlak;
 • veranderingen in bodemniveau en de vorming van dalingen rond de basis;
 • het verschijnen van gebreken aan de buitenbekleding van het huis of de vernietiging ervan;
 • het optreden van scheuren in de kelder en muren;
 • kleine lokale vernietiging in de structuur zelf en in het aangrenzende gebied.

Met onzichtbare gebreken is het moeilijker, hier heeft u speciale apparatuur nodig. Niettemin, als tenminste iets alarmerend is, bijvoorbeeld, is het afpellen van een deel van decoratieve pleister gebeurd in de kelder of op de gevel of is de grond enigszins geërodeerd rond het huis, nodigen specialisten uit. Daarbij bescherm je jezelf tegen meer ernstige gevolgen. Deskundigen zullen snel de oorzaak vaststellen en adviseren hoe ze dit kunnen oplossen. En je kunt het probleem oplossen als je dat wilt.

Er zijn veel redenen voor de vernietiging van de fundering van het huis.

De belangrijkste zijn:

 • aanvankelijk onjuiste berekening van de belasting op de basis;
 • nabijgelegen grootschalige grondwerken;
 • schending van de constructie van de fundering;
 • bodem bevriezen;
 • slechte kwaliteit waterdichtingsbasis of gebrek daaraan;
 • overmatige besparingen in de bouw, bijvoorbeeld het gebruik van bouwmaterialen van lage kwaliteit;
 • veranderingen in bodemeigenschappen sinds de bouw van het gebouw;
 • constante trillingen (het huis bevindt zich in de buurt van de spoorweg);
 • onjuiste werking van de structuur (gebrek aan verwarming in de winter);
 • verhoogde druk op de fundering door herontwikkeling van het huis of de reconstructie ervan;
 • ontbrekende of onjuist gemaakte drainage.

Naast al het bovenstaande, de impact van de omgeving: lichte ondergrondse schommelingen, plotselinge opwarming, temperatuurschommelingen, zeer lange regens en veel sneeuw. Als gevolg hiervan stijgt het niveau van grondwater en ontstaan ​​er processen van het deinestelen van de grond.

In ieder geval is het onmogelijk om alle rampzalige gevolgen van natuurlijke instortingen te voorspellen, maar het is wel noodzakelijk om de risico's in de ontwerpfase van een huis te berekenen.

Vernietigingsanalyse

Wat zal de versterking van de fundering zijn, hangt grotendeels af van het type grond. Welke bodem de overhand heeft op de site, moet u eerst bepalen.

Je moet ook een aantal onderzoeksprocedures implementeren die de kenmerken van het werk helpen bepalen:

 • In het begin is het de moeite waard om de oude fundering te onderzoeken: de structuur, de diepte, de gebruikte materialen.
 • Voer vervolgens een bovengrondse meting uit.Het biedt een mogelijkheid om de belasting van de fundering vast te stellen, om vervormingen en scheuren te detecteren.

Elke oude basis wordt pas na verloop van tijd sterker.

Moet het worden versterkt, kan worden bepaald door de volgende functies:

 • Huis ezel meer dan de toegestane waarden.
 • De belasting op de fundering is toegenomen.
 • Een bron van intense trillingen ontstond in de buurt van het gebouw of erbinnen.

Om de juiste versterking van de fundering van het huis met uw eigen handen te maken, moet nauwkeurig worden vastgesteld of de constructie is gekrompen. Dit wordt eenvoudig geïmplementeerd: over elke scheur die op de fundering wordt gevormd, moeten markeringen (gipsbakens) worden geplaatst. Als ze tijdens de maand vervormd zijn, kun je aan de slag. Manieren om de fundamenten te versterken zijn behoorlijk divers, dus ze moeten in verschillende groepen worden verdeeld.

Base lossen

De laatste fase van het voorbereidende werk is het ontladen van de fundering, die gedeeltelijk of volledig kan zijn. Dit is een belangrijke fase, die geen verstoringen toelaat tijdens de vestingwerken. Gedeeltelijke lossing. Het wordt uitgevoerd door het installeren van tijdelijke steunen gemaakt van hout, evenals metalen en houten stutten.

Eerst worden op de eerste verdieping of in de kelder ondersteuningskussens op een afstand van 1,5-2 m van de muur geplaatst, een steunbalk op hen geplaatst en worden rekken bevestigd die vervolgens moeten worden verbonden met een balk met overlapping en met behulp van wiggen met een steunbalk.

Voor volledige ontlading van de basis is installatie van razdals (metalen balken) vereist. Onder de staflijn van het metselwerk van de muur, met elk van de twee zijden, zijn er lekke banden gemaakt waarin het noodzakelijk is om elke twee meter van de randbalka te plaatsen en deze met behulp van bouten (20-25 mm) aan elkaar te binden. Plaatsen waar randbalki met elkaar communiceren, moet je voering koken, en de afstand van de muur tot randbalki vullen met een oplossing van cement en zand.

In het onderste deel van de muur, in de buurt van de bovenrand van de kelder, door 2-3 m doorlopende gaten, waarin de dwarsbalken worden geplaatst. Onder elke dwarsbalk ingericht voor twee ondersteunende kussens. De basis onder de kussens moet worden verzegeld.

ontwerp

Alvorens met de ontwikkeling van het fundamentversterkingsproject te beginnen, is het noodzakelijk om een ​​technische inspectie van de structuur uit te voeren, die onder andere een analyse moet bevatten van de redenen die de ontoereikende draagcapaciteiten van de fundering en de funderingsgrond verklaren.Technische inspectie wordt uitgebreid uitgevoerd. Elke enquête begint met een beoordeling van bestaande ontwerp- en uitvoerende documenten met betrekking tot zowel het gebouw zelf als het territorium waarin het zich bevindt.

De inspectie van het huis zelf (zowel de bovengrondse als de ondergrondse delen) omvat:

 • bepaling van het schema van de relatieve positie van de hoofdondersteunende structuren van de structuurelementen;
 • meetwerk;
 • technische certificering van bouwwerken, inclusief de fundering;
 • het vaststellen van de fysisch-mechanische eigenschappen van bouwmaterialen en grond;
 • het opstellen van geplande en echte ladingen;
 • detectie van defecten en de redenen voor hun uiterlijk (bijvoorbeeld de foundation barstte en er ging een spleet langs de muur).

Bovendien kunnen de resultaten van deformatie en geodetische monitoring vereist zijn om de foto in de pre-projectfase te voltooien.

Belangrijkste soorten en methoden

Funderingversterking kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de mate van vernietiging van de basis, materiaal en vele andere factoren. Bovendien is de oorzaak van constructief falen van geen gering belang.

door verwering

Bescherming van de fundering tegen verwering wordt uitgevoerd tijdens chemische en fysische verwering van het funderingsmateriaal, wanneer de verweringsprocessen ervoor zorgen dat metselwerk oppervlakkig wordt beïnvloed en er geen doorgaande scheuren in de fundering zijn. In de regel gebeurt dit als de fundering is gemaakt van baksteen of puinmetselwerk, dat een lage sterkte en waterbestendigheid heeft.

Chemische verwering kan optreden wanneer het cement of de stof die aan de bindmiddelmassa wordt toegevoegd, niet bestand is tegen agressieve omgevingsinvloeden.

Om het oppervlak van de fundering te herstellen, wordt gunning gebruikt (pleisterwerk met een cementoplossing) op het gereinigde (voorbereide) zijoppervlak van de fundering of op een stalen gaas dat op zijn zijoppervlak is bevestigd.

Als de verweringsprocessen de fundering tot de volledige dikte hebben bedekt, is het noodzakelijk om het metselwerk te cementeren, waardoor de bestaande fundering wordt geconsolideerd, of om de fundering met klemmen te versterken, waardoor de draagmogelijkheden van de fundering worden hersteld.

Duurzaamheid door verbreding

Deze methode is vrij ingewikkeld in de uitvoering van hun eigen handen, maar verschillende mensen zijn in staat om dit probleem op te lossen.De zool is een kussen van gewapend beton dat dient als steun voor de fundering. Allereerst is het noodzakelijk om de fundering elke 2,5-3 meter te markeren, om de grond aan de zijkanten van de basis en eronder uit te graven.

Het moet worden gelegd onder de fundering versterkte dekvloer, giet het met een oplossing die gelijkmatig moet worden verdeeld, en verwijder luchtbellen. Dit vereist een vibrator voor beton. Aan de zijkanten moet de zool ongeveer 15 cm boven de basis worden geheven.

injectie

Versterking van de basis door een methode zoals injectie is een van de meest innovatieve methoden. Eigen handen om het te implementeren zullen niet werken. Voor het implementeren van deze methode is speciale apparatuur vereist. De essentie van de technologie ligt in het feit dat putten met een diameter van 16-24 cm onder verschillende hoeken (ongeveer 45) vanaf verschillende zijden in de fundering worden geboord, afhankelijk van de omstandigheden wordt de diameter gekozen. De diepte van de putten varieert afhankelijk van de eigenschappen van de grond. Voor een betrouwbaardere versterking van de bodem van het huis, wordt aanbevolen om te boren naar harde lagen grond. Hierna worden de putjes gevuld met de oplossing.

In de putjes gevuld met de oplossing plaatst u de injectiepalen gemaakt van wapening. Onder druk van 1-3 MPa wordt er cementmengsel of beton in gegoten.Dit proces wordt 'druktesten een put' genoemd.

Als gevolg hiervan wordt de grond verdicht, de stapel wordt met 5-10% vergroot. Verzadiging van de bodem met cement of betonmortel maakt het mogelijk om de holten en poriën te vullen, zwakke delen te versterken. Terwijl ze worden bevroren, verdiepen de oplossingen de basis en dragen ze bij tot een toename van de draagkracht.

Door technologie te verslaan

Als resultaat van het gebruik van de bovenstaande methode, krijgt u:

 • versterking van de grond onder het huis;
 • extra versteviging van de fundering met palen van gewapend beton.

Versterkt door schiettechnologie is een ideale optie om de basis van een bakstenen huis te herstellen. Het is uiterst moeilijk om dergelijk werk met uw eigen handen uit te voeren, het is beter om het aan specialisten uit te besteden.

Als je ervan overtuigd bent dat je het alleen aan kunt, dan heb je nodig:

 • punch;
 • installatie voor het aanbrengen van een beton- of mortelmix (shot-gun);
 • cement, grind en zand;
 • shovel.

De basis wordt in 2 fasen versterkt: in eerste instantie wordt gewerkt vanaf één zijde van de basis en pas na een week worden ze overgeschakeld naar de andere kant.Een dergelijke tijdelijke pauze maakt het mogelijk om de structuur maximaal te versterken.

De te vangen gebieden moeten minimaal 2,5 m lang zijn. Een greppel van 2 m breed en 1,5 m diep graaft, het metselwerk vrijgemaakt van de grond wordt gereinigd en inkepingen van ongeveer 1,5 cm diep worden erop aangebracht.

U kunt een lijst van betonstaven toepassen en factureren (als u het aantal verdiepingen van het gebouw wilt vergroten).

Maak een oplossing van beton, meng cement, zand, grind en water en gebruik een schietkanon dat op de fundering is aangebracht en vul alle scheuren en spleten. Versterking door gunning-technologie is een van de optimale versterkingsschema's, omdat het niet alleen het draagvermogen van de basis, maar ook de vochtondoorlatendheid aanzienlijk verhoogt.

stapel

Versterkte palen versterken

Er zijn omstandigheden waarbij het boren van putten niet haalbaar is vanwege de eigenschappen van de grond, de toestand van het huis of een werkverbod, vergezeld van trillingen en geluid. In dergelijke situaties worden ingesprongen stapels geoefend. Het versterken van de fundering van een bakstenen huis kan met behulp van dergelijke stapels worden uitgevoerd.

De technologie van de geïnjecteerde en geboeide palen lijkt sterk op elkaar. Het verschil is dat in ons geval de palen die al klaar zijn om te rijden worden gebruikt, ze hoeven niet met hun eigen handen met beton gestort te worden.

Het gebruik van dergelijke paalfunderingen maakt het mogelijk om, indien nodig, de lading volledig over te brengen naar een nieuwe fundering.

Schroef stapels

Het verstevigen van de basis van het huis met schroefpalen verschilt van het gebruik van de hierboven beschreven palen doordat het onmogelijk zal zijn om zijn positie aan te passen nadat de paal in de grond is geschroefd.

Als gevolg hiervan worden twee technologieën gebruikt:

 • "Stieren" - 2 hellende palen worden geschroefd vanaf verschillende randen van de fundatiestrook. Om toegang vanaf de binnenkant van het gebouw mogelijk te maken, moet de vloer op bepaalde plaatsen worden gedemonteerd: de tape wordt door palen samengeperst en loopt niet leeg.
 • De klassieke methode van amplificatie - in MZLF (ondiepe strookfundering). Door diamantgaten worden gaten gemaakt, palen worden verticaal van beide kanten geschroefd (zo dicht als de muren van het huis toestaan), het huis wordt opgetild door krikken, een I-balk of een kanaal wordt in het gat gerangschikt, waarvan de einden aan de palen worden gelast.

Met behulp van ebbs of clips

Volgens deze technologie kan de basis worden gelegd om de fundering te versterken door middel van ebben, een gewapend betonmantel of klemmen.

Gesterkt door eb en vloed

Deze versterkingsmethode is relevant voor de fundering, gemaakt van puin of baksteen.

procedure:

 • Gewapend beton gietstukken worden gebruikt in plaats van een frame gemaakt van versterking. Ze moeten vanaf twee kanten worden geïnstalleerd en zodanig worden ingedrukt dat hun bovenkant de muur niet raakt en het onderste segment tegenovergesteld is.
 • Vervolgens moet u de structuur met krikken en dassen beveiligen, sleuven graven met grepen tot 2 meter.
 • De ruimte tussen de eb en de muur is gevuld met mortel.

Versterking kooi

De methode bestaat uit het bouwen langs een verouderde fundering van gewapend betonnen of betonnen juk, dat is verbonden met de oude basis door het boren van kanalen in de grond en het leggen van gewapende betonnen balken of wapening. Dit verhoogt het draagvermogen van de fundering aanzienlijk en door een toename van het ondersteuningsoppervlak neemt de diepgang van het gebouw af. Versterkte betonklemmen zijn onderverdeeld in brede en verticale structuren. In de verbrede kooi wordt het lagere segment weergegeven over de grenzen van de hoofdcontour van de muur op een afstand gelijk aan de dikte.

De installatie van de klem van gewapend beton wordt in de volgende volgorde uitgevoerd:

 • Langs de omtrek van de contouren van de fundering wordt een greppel van 2-5 meter breed en een diepte gelijk aan de diepte van de fundering gegraven.
 • De fundering wordt gereinigd van de grond en gaten voor wapeningsstaven worden erin geboord in een dambordpatroon.
 • Staven met een diameter van 15 tot 20 mm worden in deze gaten gedreven zodat ze 20-25 cm uit de bodemwand kijken.
 • Aan de uiteinden van de staven is een dubbelkernraam geconstrueerd van wapening, waarop plaatwerk wordt vastgezet door lassen, dat fungeert als een bekisting voor het gieten van betonoplossing.
 • In de bekisting wordt een oplossing gepompt, na het stollen waarvan de langs de omtrek afgegraven sloot bedekt is met aarde.

De methode om de basis te versterken met een versterkte mantel wordt ook gebruikt. Dit ontwerp onderscheidt zich van de kooi alleen door het gebied van de kelderomgeving: de kooi is gesloten langs de gehele contour van de kelder en het shirt wordt gebruikt om sommige defecte gebieden te versterken.

Versterking van de tape basis

De basis van de meeste particuliere huizen is een stichting van het bandtype. De eigenschappen van dergelijke bases hebben de technische mogelijkheid om plaatselijk de belastingen te overschrijden die door de normen worden toegestaan.Dit type fundering is in staat om plaatselijke zwelling van de grond te ervaren. Alle soorten funderingen worden op een stenen bedstone geplaatst. Als het schokkend is, is het belangrijk om dit proces op tijd te stoppen.

Om de stripfundering te versterken, wordt een gat gegraven in een hoek van 35 graden in de directe nabijheid van de basis. De diepte moet het niveau bereiken van het metselwerk van bedsteen. Vervolgens wordt in de uitgegraven put een buis geplaatst waarvan de diameter gelijk is aan 150 - 200 mm. Met behulp van een pijp is de betonoplossing gevuld met een laag cementgehalte en een hoog gehalte aan steenslag of grind (mager beton).

Vullen gaat door tot volledige verzadiging van de grond. In dit stadium is het noodzakelijk om alle werkzaamheden twee uur te stoppen. Gedurende deze periode is het noodzakelijk om het gedrag van de bodem te observeren met betrekking tot de verzadiging ervan met een oplossing. Als de oplossing begint te vertrekken, is het nodig om de put na enkele dagen verder te vullen. Volgens de praktijk, voor de absolute verzadiging van de bodem vereist twee of drie keer herhaling van het proces. De bewaking van de situatie gebeurt via bakens. In het geval van een kleine verandering in hun positie gaan ze door naar de volgende fase.

Een geul met een breedte van 200-350 mm wordt langs de basiscontour gedruppeld. Aan de buitenzijde en op de bodem wordt een plankconstructie opgebouwd die vergelijkbaar is met de bekisting. De verstevigingspennen worden in de basis gedreven en een versterkt gaas wordt eraan bevestigd. In de resulterende structuur wordt gegoten een oplossing van beton, waarin er een vulmiddel is uit fracties van klein grind en grind. Een dergelijke structuur zal deze hoek van het huis aanzienlijk versterken en de belasting gelijkmatig verdelen in een horizontaal vlak, waardoor het neerslagproces thuis wordt gestopt.

cementering

Het verschil tussen cementeren (injectie) is dat wanneer het zich in de holte van de basis bevindt, holle buizen worden geïnstalleerd. In de regel wordt deze methode gebruikt voor een puinbasis waarin zich veel holtes bevinden. De beschikbaarheid van de techniek wordt bereikt vanwege het feit dat de holten tussen het puin en de stenen zijn gevuld met cementmortel en kleine scheuren zijn uitgesmeerd. Holle buizen worden zodanig geïnstalleerd dat ze meer dan 40 cm voorbij de houder uitsteken en noodzakelijkerwijs met een oplossing worden gefixeerd.

Om de holtes van de buizen te vullen, wordt er cement met een lagere dichtheid in gegoten dan in de kooi. Het werk moet op de voorgeschreven manier worden uitgevoerd: eerst moet je een clip maken, na twee dagen, wanneer het uithardt, moet je de meegeleverde tubes van tevoren invullen. Cementering is alleen mogelijk wanneer de basis zijn draagvermogen behoudt.

In die gevallen waarin als gevolg van weersinvloeden en schendingen van de kelder metselwerk scheuren hebben gevormd in het oppervlakkige deel van het gebouw, is het gebruikelijk vullen van open scheuren met cementmortel mogelijk niet aan de vereisten. Dan wordt het aanbevolen om de sterkte van de structuur te vergroten door andere constructieve maatregelen.

Deskundig advies

Nadenken over hoe de basis van een huis te versterken, De volgende factoren moeten in aanmerking worden genomen:

 • De druk op de fundering van een oud houten huis kan worden verminderd door het niveau van deiniging van de grond te verlagen. Om dit te doen, wordt een zandzak onder de basis gebouwd en er wordt een kleiriem omheen geplaatst.
 • De mobiliteit van de grond zal aanzienlijk worden verminderd als het drainagesysteem wordt geplaatst. Dit zal de dichtheid van de grond verhogen, waardoor de sterkte van de basis wordt vergroot.
 • Isolatie van de kelder en de fundering zal het proces van vernietiging aanzienlijk vertragen en de levensduur verlengen.
 • Afdichting die aansluit op het blinde gebied beschermt de basis tegen neerslag. Om de hoeveelheid vocht die in de grond rond de fundering dringt te verminderen, is het mogelijk door een systeem van goten op het dak.

Om de stichting goed te kunnen versterken, moet u rekening houden met het advies van ervaren professionals. Ze raden aan om een ​​keuze te maken voor de versterkingsmethode, afhankelijk van de staat van het gebouw, de reconstructieve mogelijkheden en de kenmerken van de constructie. Bovendien moet u rekening houden met de staat van het grondwater.

Als de schade klein is en het sediment van de fundering compleet is, kan het worden beperkt tot het afdichten van de scheuren met een oplossing van cement. Bij sterke krimp is het noodzakelijk om de oorzaak van het optreden ervan te elimineren. In het bijzonder, als de vervorming van de fundering het uitwassen van de grond heeft veroorzaakt, dan is het noodzakelijk om de cementmortel in de gevormde lege ruimtes te injecteren. Aan de voet van het huis vullen putten en onder hoge druk ze met een oplossing. Deze laag versterkt de basis perfect en wordt gekenmerkt door waterdichtende eigenschappen.

Om de basis van de ondiepe strook (MSLF) te versterken, adviseren deskundigen het gebruik van schroef-, geboorde of bruine injectiepalen. Als de techniek voor boren en injecteren ontbreekt, moet het werk handmatig worden uitgevoerd.

Hiertoe graven de gebouwen in problematische gebieden of langs de gehele omtrek van de fundering de grond uit. Vul de sloot met metselwerk of monolithisch beton. Close-up van de scheuren in het huis, met name door baksteen sluizen, is noodzakelijk na stabilisatie van het neerslagproces. Als het huis nog niet is gaan zitten, installeren ze bakens om de tijd te bepalen voor de voltooiing van de neerslag op plaatsen waar het huis of de fundering is gekraakt.

Elke methode om de fundering te versterken, wordt individueel ontwikkeld op basis van de resultaten van inspecties en ontwerpinformatie. Eigenaren van particuliere woningbouw moeten bedenken dat het werk aan de versterking alleen kan worden uitgevoerd na een grondig onderzoek, het verkrijgen van de resultaten van het onderzoek en alle nodige conclusies.

Hoe je het huis kunt versterken en scheuren kunt voorkomen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer