Fundamentbouw: stapsgewijze instructies om zelf de hand te leggen

De bouw van om het even welk huis, bad of zelfs enkel een schuur begint altijd met de voorbereiding van de stichting. Maar om het nogal moeilijk te maken, zijn er nogal wat potentiële problemen die elke bouwer, of het nu een professionele of een amateur is, verplicht is om te elimineren. Om te beginnen is het de moeite waard om te begrijpen wat de kelder onder het huis eigenlijk vertegenwoordigt.

Wat is het?

De fundering is een ondergronds, veel minder vaak een onderwateronderdeel van elke structuur, dat statische en dynamische spanningen doorgeeft aan een bodemfundering. Een goed ontwerp impliceert een overdracht van impulsen waarbij het onmogelijk is om de normen van krimp en versnelde vernietiging van het huis te overschrijden.

Er zijn een aantal technieken waarmee dit effect wordt bereikt:

 • verdeling van actieve krachten over een aanzienlijk gebied;
 • verwijdering van de grond tot een sterke massa;
 • het overwinnen van losse laag op sommige plaatsen als gevolg van stapels;
 • verhoog de sterkte van de oppervlakte-array.

De eenvoudigste optie is om volledig rotsachtige grond te bouwen, er is daar geen sprake van krimp of te klein. Het is veel moeilijker om funderingen te maken en te ontwerpen waarbij de grond wordt gekenmerkt door hoge samendrukbaarheid. Erger nog voor architecten en ontwikkelaars van het grondgebied met verschillende eigenschappen van de bodem.

Het type substraat bepaalt de voorkeursopties voor de basis van het huis. De contactruimte wordt berekend op basis van de opkomende belasting en de geprojecteerde respons van de grond.

species

In de laagbouw van huishoudens wordt een veel kleiner aantal funderingsopties gebruikt dan in de industriële sector. Daarom is het mogelijk en noodzakelijk om elk type het dichtst te bestuderen om het optreden van fouten te voorkomen. Samen met linten en platen van monolithische uitvoering zijn glasachtige bases ook op grote schaal gezocht. De naam is niet toevallig - een overbelasting krijgt een gestippelde structuur, dan wordt deze kracht precies verdeeld waar de druk erg groot kan zijn.Onder de grote gebouwen van geringe hoogte is het een "bril" die in veel gevallen is gemonteerd.

Belangrijk: neem de naam van deze stichting niet letterlijk. Geometrisch lijkt het het meest op stappen in de vorm van trapezoïdes, waarvan de pieken al met de basis worden vergeleken.

Opgemerkt moet worden dat onder lage gebouwen glazen in principe niet mogen staan.

Ze worden bij voorkeur geplaatst onder:

 • bruggen over reservoirs gegooid;
 • Overgangen en kruisingen over spoorlijnen;
 • ondergrondse garages, parkeerplaatsen;
 • gelijkvloerse magazijn-, sport-, entertainment- en handelsinstellingen;
 • werkplaatsen en aanvullende faciliteiten in energiebedrijven.

  Stakannye-stichtingen worden strikt gevormd in het kader van de technische specificaties en GOST's, er kan hier in principe geen amateurinitiatief zijn. Het bepalen van de eigenschappen van de bodem en het materiaal, het maken van een foto van geologische formaties wordt uitgevoerd door grondige tests. Voor elk specifiek geval ontwikkelen ontwerpinstituten speciale reeksen glasfunderingen, waarvan de kenmerken zo strikt mogelijk worden vastgelegd.

  De belangrijkste componentdetails zijn:

  • plaat, die de rol van ondersteuning speelt, is geïnstalleerd op een kussen van zand en puin, bezetten de bodem van de put;
  • een kolom;
  • podkoladnik, hij lijkt het meest op het glas;
  • een pilaar van beton met steunbalken onder de muren.

   Zware versterkte "glazen" stippen, en daarom is de belasting op de grond minimaal. De snelheid van het werk is indrukwekkend, zelfs heel goed bekend met de constructie. Bovendien heeft de behoefte aan speciale machines bij het heffen van zware delen geen nadelige invloed op de timing van het werk. Door een laag contact met de grond kan de wateropname worden geminimaliseerd. Onder gebouwen van aanzienlijke omvang is het "glas" zeer goed, maar onder het particuliere huis rechtvaardigt het zichzelf niet.

   Een geglazuurde ondergrond kan niet worden gemaakt als u het oppervlak niet goed schoonmaakt in een perfect vlakke staat. Het is verboden de plaat boven 1 m te leggen. Tijdens dit proces wordt de geometrie voortdurend gecontroleerd met behulp van niveaus en niveaus. Glazen na levering op de bouwplaats worden gereinigd van alle puin, ze worden opgetild en geïnstalleerd met behulp van een kraan. U moet langzaam werken en zorgvuldig de posities van de krassen controleren.

   Raster van draad zal helpen om de individuele elementen te verbinden. De verwijderde grond kan niet worden verwijderd, het is handig voor het opvullen van de uitgraving naar de bovenkant van de gemonteerde eenheid. Plaats vervolgens de steunbalken op de bril zelf of op de palen.

   Het gebruik van wiggen onder de kolommen van industriële gebouwen is strikt noodzakelijk. In de particuliere en individuele constructie van een "zwevend" type basis.

   Natuurlijk mag er geen vloeistof in of eromheen zitten. Integendeel, de structuur die wordt gecreëerd, is een stijve, versterkte plaat van gewapend beton, die zich onder het hele volume van het toekomstige huis bevindt. "Zwemmen" wordt beperkt tot het aanpassen van de ondersteuningslast die ontstaat. Een dergelijke oplossing verandert bijna niet onder de actie van grondbewegingen, in tegenstelling tot metalen buizen (palen), ze worden niet vervormd door koude deinende krachten. In de meeste gevallen worden platen met een dikte van 25-30 cm gebruikt, waaronder een laag zand en grind van vergelijkbare grootte.

   Een serieus probleem met zwevende gronden is een aanzienlijk verbruik van bouwmaterialen. Het is onmogelijk om de plaat te vullen waar het gebied ten minste een andere helling heeft dan de meetfout.En zelfs in de meest gunstige gevallen is het niet mogelijk om een ​​kelder of kelderruimte te organiseren. Vereisten voor communicatie worden strenger, hun bedrading en planning worden filigraan. Bovendien, als er fouten worden gemaakt met de infrastructuur, zijn de complexiteit en de kosten van hun correctie onaanvaardbaar hoog.

   materialen

   Veel bij het kiezen van het type fundering en de optimale organisatie ervan hangt af van het soort bouwmaterialen dat aan de bovenkant wordt gebruikt. Een bakstenen muur is dus zwaarder dan een vergelijkbare (of zelfs iets grotere) houten structuur, dus je moet er een stevige, stabiele basis onder maken. Een gebouw met een diepe fundering van een ondersteuning wordt door de meeste experts als het meest betrouwbaar en duurzaam beschouwd, maar de complexiteit van het voorbereiden van een dergelijk element maakt het alleen acceptabel voor een groot bakstenen huis.

   Naast betonstroken worden vaak drie soorten palen gemonteerd:

   • vervelen;
   • schroef;
   • score.

   Zelfs zonder speciale geologische en geofysische studies is het duidelijk dat de eigenschappen van de grond op verschillende plaatsen niet hetzelfde zijn. Zijn samenstelling en mechanische parameters beïnvloeden rechtstreeks de keuze van het optimale en toelaatbare type materiaal.

   Ook is het noodzakelijk om rekening te houden met de vrieszone, de kenmerken van de bovengrondse structuur, het klimaat, het grondwater, middelen die beschikbaar zijn voor de ontwikkelaar.

   • gewapend beton;
   • asbestpijpen;
   • metalen constructies.

   Maar het hout, zelfs bijzonder duurzaam en verwerkt volgens alle regels van bescherming, kan niet worden herkend als een tamelijk effectieve oplossing. In de meeste gevallen kiezen onafhankelijke ontwikkelaars voor gewapend beton, omdat dit materiaal universeel is en geschikt voor alle bekende grondsoorten. Het kan worden bereid met behulp van cement, zand van verschillende fracties, grind en wapeningsstaven. De installatie van stalen stroken gebeurt in de bekisting, nadat ze zijn verbonden, wordt de mortel erin gegoten.

   Door de verhoudingen van de componenten, de consistentie en het toevoegen van speciale additieven te wijzigen, kunt u de eigenschappen van het afgewerkte gietstuk flexibel aanpassen.

    Tijdens de bouw van gebouwen op een sterke bodem, bestaande uit rotsen, kan worden gebruikt voor het leggen van de fundering van natuursteen en lichte variëteiten van buttobeton. Dezelfde materialen worden aanbevolen voor gebruik op de meeste bodems die in de winter niet onderhevig zijn aan deiningen.Maar het moet worden opgemerkt dat de naleving van de werkmethodiek kritiek wordt. De onjuistheid van de contouren van natuursteen maakt het moeilijk voor hen om uniform te lay-out. Het is erg moeilijk om de geconstateerde tekortkomingen te corrigeren, hiervoor moet u bijna altijd een hijswerktuig noemen.

    Daarom wordt veel eenvoudiger beton gekozen (zelfs zonder versterkende inzetstukken). Als bindmiddel worden naast cement ook polymeren met een speciale samenstelling en de combinatie van silica met kalk soms gebruikt voor de productie van beton. Maar het laatste type, dat het maken van silicaatbeton mogelijk maakt, vertoont zich zeer slecht wanneer de grond overvloedig verzadigd is met vocht of onderhevig is aan bevriezing tot grote diepten.

    In plaats van het met eigen handen te vullen, kunt u kant-en-klare blokken installeren, maar dit is een minder nauwkeurige en betrouwbare manier. Industriële halffabrikaten zijn nodig voor pijler- en stripfunderingen.

    Veel aandacht is natuurlijk besteed aan het zand. Behalve dat het deel uitmaakt van een concrete oplossing, wordt het "gemarkeerd" in een andere rol - het onderliggende kussen. Het is aan te raden om dergelijke voeringen te maken als de onderliggende rotsen brokkelig zijn en alleen de opkomende belasting niet dragen.In beide gevallen, wanneer zand wordt gebruikt in de constructie van de fundering, is vooral de loopbaanvariatie met een groot deel vereist. Als versterking worden speciale staven gebruikt, waarvan de geometrie is ontworpen voor een perfecte hechting op de betonmassa.

    Hout wordt gebruikt in de vorm van dragers in de bekistingsconstructies. De lage prijzen en beschikbaarheid van dit materiaal laten helaas niet toe om het hoofdprobleem, dat wil zeggen, een korte gebruiksperiode te negeren. Als u een natuursteen kiest, moet u niet alleen de kenmerken en de kosten ervan goed begrijpen, maar ook de transportkosten. De groeve steen is goedkoper en praktischer dan graniet of zandsteen, je kunt het krijgen zonder overmatige kosten. Voor het verwarmen van funderingen wordt traditioneel claydiet gebruikt, maar het is zinvol om na te denken over andere, meer moderne en praktische isolatiematerialen.

    Speciale functies

    Het ontwerp van een bepaalde fundering hangt in grote mate af van het type waartoe het behoort. Voor laagbouw wordt het privé-gebouw gekenmerkt door het volledige bereik van klassieke bases en hun onderlinge combinaties. De platen worden steevast alleen in de bekisting gegoten, ze kunnen niet op een steile helling en op een ondergrond worden gebruikt.Monteren van pilaren uit betonnen rekken en glazen put niet alle mogelijke opties uit; het is best mogelijk om de oplossing in een buis- of schermbekisting te gieten. Deze bekisting heeft een zeer breed onderste deel, maar het laadvermogen is minder dan dat van een stapel.

    De tape-basis kan worden samengesteld uit de funderingsblokken FBS, bekleed met puin, versierd met baksteen of ingebed in de bekisting.

    Als de grond vatbaar is voor zwelling, vereist de tape:

    • drainage werken;
    • opvullende niet-metalen materialen;
    • thermische beveiliging van de meest problematische delen van de structuur.

    Wat betreft stapels, elke ondersoort heeft specificiteit. Dus, verveelde uitvoering manifesteert zich goed in gebieden met moeilijk terrein of met zwakke grond. Maar tegelijkertijd maakt het gebrek aan waterdichtheid het onmogelijk om dergelijke dragers te gebruiken met middelmatig en hoog niveau van grondwater. Schroefsteunen hebben geen technologische beperkingen, maar het wordt aanbevolen om ze alleen onder houten gebouwen te gebruiken.

    Alle funderingen van palen en palen zijn bedoeld om uit te rusten met een grillage, het kan op verschillende manieren worden gedaan, maar het is in ieder geval bedoeld als steun voor de wanden en als verhoging van de ruimtelijke stijfheid.Onder de trap in het huis, noodstroomaggregaten, ovens, hoofdopenhaarden, enzovoort, is het nodig om autonome grondslagen te organiseren.

    Wanneer een uitbreiding wordt geconstrueerd, is het raadzaam om de voorkeur te geven aan oplossingen op palen en op pilaren. Ongeacht of deze of andere basistypes zijn gekozen, het is erg belangrijk om een ​​technologische kloof te laten tussen de hoofd- en de secundaire fundering.

    Ter informatie: de daksystemen van de dakblokken moeten ook autonoom zijn. Het kolomsysteem is aantrekkelijk vanwege zijn uitzonderlijke eenvoud en het vermogen om vrijwel alle werkzaamheden zonder assistenten uit te voeren. Het bericht zou in één keer moeten worden gegoten.

    De composietstructuren van de fundering, samengesteld uit pilaren, zijn:

    • platen met een dikte van 0,3 m;
    • gewapende betonnen rekken;
    • verticaal kader versterken;
    • roosteren van verschillende materialen.

    Met alle deugden, zal de pilaarversie de last van de zware muren niet aankunnen. Het zal slecht werken op natte grond, op de bodem die gevoelig is voor verzakking en kruip. Het wordt niet aanbevolen om een ​​vergelijkbare aanpak te gebruiken als er steile hellingen zijn.Maar zwelling is niet te gevaarlijk, het is genoeg van een typische reeks maatregelen om dit te voorkomen.

    Pijlers zijn beter dan palen in die zin dat ze na de bouw extra bekistingen en waterdichting mogelijk maken.

    Particuliere ontwikkelaars waarderen de lintfunderingen met een kleine diepte. Het is veel moeilijker om ze uit te rusten dan om het even welke polen. Voor wapening worden frames gebruikt waarvan de verbindingspunten zijn versterkt met ankers. Om de buitenlaag van beton langer te laten duren, worden voeringen en zijringen gebruikt.

    Extra dekking bieden:

    • waterdichting laag;
    • isolatiemateriaal aan de buitenrand;
    • blind gebied (voorkomen van zwelling);
    • niet-metalen materialen (voor hetzelfde doel);
    • opvullen van de sinusholtes (zodat de tape niet naar de oppervlakte wordt getrokken).

    U hoeft de tape alleen te verdiepen als u kelderverdiepingen heeft. In elk geval is het niet van toepassing op verzakkingen en natte bodems. Als de constructie op een helling wordt uitgevoerd, helpt stapsgewijs betonwerken vaak, maar zelfs als het niet mogelijk is om zware wanden met vertrouwen te installeren. Het onbetwiste voordeel van de tape is het gemak van het werken met toegangspunten van technische communicatie en het ontbreken van beperkingen op de hoogte van het huis.Vloeren kunnen op de grond worden gebouwd, we staan ​​ook de installatie van plafonds op balken toe. In de moeilijkste gevallen waar de tape, palen en heipalen niet werken, is het raadzaam om platen te gebruiken.

    Opgemerkt moet worden dat zelfs deze zeer betrouwbare technologie objectieve limieten heeft. Als de grond een lage weerstand heeft, kan de plaatbasis afnemen. Onder invloed van deinende krachten die op de overhangende helling ontstaan, kan het blok opzij bewegen. De drijvende plaat wordt gekenmerkt door de identieke dikte van de omtrek, het vereist een aanzienlijke consumptie van bouwmaterialen.

    De geribbelde versie maakt het mogelijk om de dikte van het centrale gebied te verminderen; Er zijn ook oplossingen met ingebouwde vloerverwarming en met de voorbereiding onder de kelder.

     Ongeacht de gebruikte optie, moeten alle funderingen luchtstroom hebben. Ondergronds accumuleert voortdurend vocht dat verdampt uit de grond. Waterdamp is zeer gevaarlijk voor elke bouwconstructie, voor elk afwerkingsmateriaal. Er moet meer aandacht worden besteed aan gebouwen gemaakt van hout en allerlei soorten huizen in gebieden waar radonaccumulatie waarschijnlijk is. De afwezigheid van bevriezing van de bodem veroorzaakt dat vocht zelfs in de winter ondergronds lekt.

     Als u niet voor de producten zorgt, verzamelt en bevriest het water op verschillende delen van de fundering, aan de achterkant van de verdiepingen van de eerste verdiepingen. SNiP bepaalt dat, zelfs in ideale gevallen, de totale oppervlakte van de ventilatiekanalen ten minste 0,25% van de kelderruimte of de technische ondervloer moet zijn. En wanneer er wordt gewerkt in gebieden met een hoge radonconcentratie, neemt dit cijfer met 2-3 toe. Bovendien is het de moeite waard om te overwegen producten van minder dan 0,05 vierkante meter uit te rusten. Het is gewoon niet logisch. Hun maximale waarde is 0,85 vierkante meter. m, omdat als je deze grootte overschrijdt, je de structuur zorgvuldig moet versterken.

     Welke vormen doen het voedsel - beslissen zelf huiseigenaren. Meestal kies je een rechthoek, deze configuratie is niet alleen eenvoudig, maar ook de meest esthetische uitstraling. Maar de locatie van de gaten buiten moet uniform zijn in het gebied. Het is mogelijk om de vorming van niet-geventileerde "zakken" uit te sluiten als u zich niet van de hoeken van meer dan 90 cm van de hoeken verwijdert (metingen worden langs de binnenzijden verricht). De meest effectieve oplossing is een symmetrische opstelling van een even aantal gaten.

     Hoe hoog de luchtwegen worden afgeleverd, wordt bepaald aan de hand van de hoogte van de eerste verdieping boven de grond. Maar hun laagste punt moet niet dichter bij de grond zijn dan 20-30 cm. Als je deze regel niet volgt, kun je in de lente- en herfstmaanden de ondergrondse baai onder ogen zien.

     Belangrijk: wanneer het huis is uitgerust met interne dragende muren, is het noodzakelijk om luchtwegen te maken voor elke ondergrondse ruimte. Als de berekeningen resulteren in een onnodig groot aantal gaten, wat het ontwerp van de fundering kan verzwakken, is het noodzakelijk om dit probleem te omzeilen door de afmeting van het individuele kanaal te vergroten.

     Naast ventilatie houdt een rationele opstelling van de fundering ook het opvullen in. Huizen van permanente bewoning, het hele jaar door verwarmd, laten ze niet door de onderliggende grond bevriezen. Daarom is het onder dergelijke gebouwen toegestaan ​​om elke vorm van dumping te gebruiken, zelfs uit klei. Projecten waarin het de bedoeling is om overlappende balken te geleiden, is het aan te raden om het van binnenuit te vullen met klei als het goedkoopste materiaal. Zand zal moeten worden gebruikt onder zwevende vloeren in de vorm van een laag van ten minste 100 mm.

     Aanzienlijke hoeveelheden bouwwerk maken het heel gerechtvaardigd om het te vullen met aarde van de bouwstrook die uit de loopgraven is verwijderd. Alleen het bovenste gedeelte kan worden gevuld met zand om de voet te vullen.In gebieden met hoge grondwaterstanden wordt steenslag gebruikt. Als de watervoerende laag relatief diep ligt, mag het zand worden opgeslagen.

     Ter informatie: de organisatie van externe lemen kastelen die worden beschreven in de bouwcodes van verouderde edities is nu verboden.

     Verdichting van de te vullen grond is verplicht om de 0,2 m. De aanwezigheid van grote stenen in de opvulling (meer dan 0,25 m) is onaanvaardbaar. Indien nodig wordt drainage gevormd in de vorm van langskanalen die zijn verbonden met een enkel circuit, dat langs de gehele omtrek van het gebouw staat. Om een ​​fundament te leggen met niet-metalen materialen op verschillende diepten. Dus, met episodische verwarming van het huis, is 0,2 m zand in de buurt van de binnenmuren voldoende.

     Als er geen verwarming is en de grond 100 cm kan bevriezen, moet een sinus 200 mm worden gevormd die verzadigd is met inerte materialen. Maar wanneer de vriesdiepte 2 m bereikt, moet 50 cm van de beschermlaag worden geplaatst.

     Belangrijk: het tellen van deze diepte van opvulling komt van de planningstekens, meestal van het blinde gebied. Het mag ¾ uitsparingen van de zolen van de banden niet overschrijden. Alleen bij het vormen van overlappingen in boomstammen mag het begraven materiaal niet worden gecomprimeerd, in alle andere gevallen is het uiterst belangrijk.

     Onder de dekvloer is het altijd nodig om de opvulling te verdichten tot een hoogte van 0,95 m. Het is noodzakelijk om het stampen af ​​te maken, hetzij in handmatige of gemechaniseerde modus, nadat er geen spoor op de grond is achtergelaten. Waterig zand, leem en zandige leem is onpraktisch, het kan leiden tot overmatige verzadiging van de bodemhorizons met water. Zware grond kan worden bevochtigd tot niet meer dan 23%, en lichte zandige klei met een maximum van maximaal 14%. In ieder geval is het onacceptabel om de dekvloer te monteren voordat de grond volledig droog is.

     De voet moet onder alle monolithische funderingen worden gebruikt.

     Haar rol is drievoudig:

     • het verminderen van de hoogte van de beschermende lagen;
     • eliminatie van doorbraak van cementmelk in de onderste lagen;
     • bedek de zolen van de kelderafdichting.

      De grond, gelegen langs de buitenranden van de kelder, is niet beschermd tegen de kou. Dit betekent dat het zal opzwellen, en niet-uniform door het hele volume, en er zal een kracht zijn die de betonnen voet omhoog trekt. Er zijn drie hoofdoplossingen voor dit probleem, een daarvan is opvullen. Je kunt het blinde gedeelte ook opwarmen en een band van 0,6 - 1,2 m breed rondom het hele huis vormen. Een andere manier is om een ​​glijdende, samendrukbare isolatie te maken.

      Zijn essentie ligt in het feit dat star geëxtrudeerd polystyreenschuim aan de buitenmuren is bevestigd. Vervolgens wordt de basis, gefixeerd in de grond, bedekt met een paar lagen polyethyleen. Platen PSB-25 zijn gemonteerd, ze moeten strikt verticaal en stevig tegen de muur worden geplaatst. Zandvellen kunnen deze vellen vasthouden, dus er is geen extra bijlage vereist. De deinende krachten verpletteren onveranderlijk polystyreen, maar zijn stijging over een laag van gladgemaakte film beschadigt het belangrijkste niveau van thermische bescherming niet.

      Terugkerend naar de zool onder de fundering, is het vermeldenswaard dat het meestal tweemaal de breedte van de basis is. Om te vertrouwen op de hele lengte van de zool kon stabiel worden uitgerust met de zogenaamde voet (andere functies waar we al naartoe gingen). In geïndustrialiseerde landen wordt deze ondersteuningsstructuur voorgeschreven door alle bouwnormen en technologische normen. Het dubbel controleren van alle afstanden tussen herkenningspunten geplaatst door landmeters helpt om fouten te elimineren. Alleen dan worden alle installatielijnen met snoeren getoond.

      Bestratingen gemaakt van puin kunt u besparen op bouwwerkzaamheden. De dikte van de gemaakte laag mag niet minder zijn dan 200 mm. Maar het probleem kan te maken hebben met de lage stijfheid van het te vormen substraat. Het heeft daarom geen zin om puin onder de fundamenten van ernstige, verantwoordelijke gebouwen te vullen. Maar onder de economische blokken, schuren, rechtvaardigt zo'n beslissing zichzelf volledig.

      Betonvoorbereidingslaag wordt veel gebruikt onder de platen en banden. Naast het verhoogde draagvermogen is dit ook te wijten aan het gemak van het organiseren van dit soort funderingen op starre onderliggende oppervlakken. Dit voordeel is vooral belangrijk in de wintermaanden, wanneer de eigenschappen van de bodem dramatisch verslechteren.

      Volgens standaardregels wordt pre-concreting uitgevoerd in strikte oplossingen van M-350 en hoger.

      Hoe te kiezen?

      Ongeacht hoe zorgvuldig de grond wordt gemaakt, drainage, als het type van de hoofdfundering onjuist is gekozen, zullen al deze werken en constructies bijna nutteloos zijn. Wanneer de bouwplaats bestaat uit gemakkelijk bewegende natte klei of stoffig zand, vatbaar voor diepvriezen, moet u geen strookfundering kiezen. Zodra de lente komt, zal de ijzige deining worden vervangen door een daling.Dit zal onvermijdelijk leiden tot het optreden van scheuren en zelfs breuken. Het ergste van alles is dat zelfs een onmiddellijke reparatie van alle regels met het gebruik van geschikte gereedschappen en materialen al machteloos is.

      Maar als er geen dergelijke problemen met de bodem zijn, heeft de tape een duidelijk voordeel: een versnelde installatie, zelfs zonder de hulp van professionals. Daarom wordt het aanbevolen om het in de eerste plaats te beschouwen als een woonhuis, binnenplaatsgebouwen en baden. Monolithische stripfundering van beton kan tot 150 jaar werken en tegelijkertijd kan iedereen het monteren zonder zelfs geld te besteden aan het huren van krachtige bouwmachines. De vergoeding voor de tape is erg hoog en je kunt hem niet in de koude maanden monteren.

      Problematische bodems die vaak voorkomen, vooral in gebieden met nieuwe ontwikkeling, zijn gemakkelijk te "winnen" met behulp van een plaat. De snelheid van installatie op hetzelfde voorbereidingsniveau is dezelfde als die van de tape-basis. Slab-substraten vullen zelfverzekerd gedurende 1-2 maanden in. Nauwkeuriger gezegd, gieten is sneller, maar het duurt lang voordat het mengsel bevriest. Tijdens de beklimming en afdaling bewegen de gebouwen op de plaat gelijkmatig, en dit elimineert het gevaar van hun vernietiging.

      De monolithische structuur kan zowel op het oppervlak als met enige penetratie worden gemonteerd; de voordelen worden doorgestreept tegen aanzienlijk hogere kosten.

      De oplossing voor het probleem van complexe grond is mogelijk ten koste van palen. Het vervuilde type wordt uitsluitend gemonteerd met behulp van speciale apparatuur en een zeer divers type - zowel betontransportsystemen, vorkheftrucks als boormachines zijn vereist. Als je van plan bent om een ​​kleikasteel rond de paalsteunen te bouwen, moet je het met speciale pompen pompen. Natuurlijk, het gebruik van een hele vloot van voertuigen en de betrokkenheid van verschillende professionals aanzienlijk verhoogt de kosten van bouwwerkzaamheden.

      Als het doel is om kosten en arbeidsintensiteit te verlagen, kunt u een schroefontwerp gebruiken.

      nederzettingen

      De funderingstekening wordt alleen voorbereid nadat alle noodzakelijke berekeningen en berekeningen van lineaire en sterkteparameters zijn voltooid. Externe afbeeldingen worden afzonderlijk opgenomen, de totale schaal loopt van 1: 100 tot 1: 400. Gebruik de axiale markering om het schema naar het terrein over te brengen. Het is absoluut noodzakelijk om in de documentatie de opening te vermelden van de uiterste naar de centrale assen.Een ander essentieel element van elk goed doordacht schema is een raster van coördinaten.

      Tijdens de berekeningen worden de volgende parameters berekend:

      • de mate van penetratie in de bodem;
      • sectie geometrie;
      • breedte van de dragers van de tape;
      • diameter en interne dikte van palen.

      Wat belangrijk is, wordt volgens de resultaten van goed uitgevoerde berekeningen duidelijk welke soorten en merken bouwmaterialen in een bepaald geval moeten worden toegepast. Ervaren ontwikkelaars leggen altijd een zekere reserve voor alle indicatoren met betrekking tot duurzaamheid en stabiliteit. Zelfs als het niet onmiddellijk wordt gebruikt, helpt het op zijn minst om fouten te corrigeren, de gevolgen van de groei van belastingen in de tijd te doven en de kritieke waardevermindering van de constructie uit te stellen.

      De tekening moet laten zien wat voor soort basis er wordt gebruikt en hoe het georganiseerd is. Even belangrijk is het aantonen van de punten van binnenkomst van technische systemen en de beschrijving van hun technische mogelijkheden.

       De secties zouden moeten tonen:

       • externe contouren van steunblokken;
       • blind gebied (voor externe muren);
       • waterbeschermingsapparatuur;
       • de afmetingen van de richels, als de fundering of de onderdelen ongelijkmatig in de hoogte zijn gemonteerd.

       De tape-bases zijn getekend met de aanduiding van niveaus, het is mogelijk om de zichtbaarheid van dergelijke markeringen te vergroten door markeringen met een draai weg van een specifieke sectie te plaatsen.Voor de nulmarkering op een funderingsschema neemt u het vlak van de verdiepingen van de eerste verdieping. Bovendien demonstreren ze het bodemoppervlak, de kelderlijn en de sneden. Het punt van de doorsnede van het lint op het hoofdplan is gemarkeerd met gebroken lijnen en pijlen die de richting aangeven. Kies voor schalen 1: 20, 1: 25 en 1: 50.

       Professionele bouwers, die de tekeningen voorbereiden, voegen daaraan de algemene specificatie toe van alle onderdelen onder het nulmerkteken, de laadtafel, assemblageplannen voor geprefabriceerde ondersteuningen en een lijst met aanvullende opmerkingen. Palen worden geplaatst onder de buitenmuren rond de omtrek en de binnenste dragende muren worden op steunen geplaatst. De opening van het ene been naar het andere, in welke richting het aftellen ook wordt uitgevoerd, kan maximaal 3 meter zijn.

       Als u van plan bent een grillage te maken, wordt een afzonderlijk schema van een dergelijk ontwerp gemaakt. Daarmee worden specificaties of toelichtingen op materialen voorbereid.

       De hoogte van de fundering neemt toe als u van plan bent om een ​​basis te vormen. Accurate informatie over de waarde ervan is te vinden in bouwcodes. In ieder geval moet de basis 100 mm boven het berekende niveau van de maximaal voorspelde sneeuwmassa uitstijgen. Linten moeten, zelfs op plaatsen waar geen of heel weinig sneeuw is, een hoogte van 0,3 m hebben.De afstand tot het rioolstelsel wordt weerspiegeld in het dwarsprofiel van de straat, het wordt gecoördineerd met de plaatsing van een andere ondergrondse infrastructuur.

       Om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen, mogen we de overwegingen van het gemak niet vergeten bij het inrichten, inspecteren en repareren van netwerken. Het wordt ook aanbevolen om rekening te houden met de noodzaak om aangrenzende pijpleidingen te beschermen, om kabels van elkaar te scheiden. Een andere overweging is het behoud van het behoud van funderingen en ondergrondse voorzieningen, waardoor de dichtheid van de waterleidingnetten wordt gewaarborgd.

       De leidingen van de druk moeten zich op 5 m van de basis van het huis bevinden en de niet-drukleidingen - minstens 3 m. Als u de kruising van de waterleiding en het rioolstelsel moet maken, moet het afvoerkanaal eronder worden geplaatst.

       Stadia van de bouw

       De bouw van een eigen huis met eigen handen in het stadium van funderingswerken, valt op zijn beurt in een aantal fasen uiteen.

       Allereerst blijkt het type geschikte technologie, waarbij af te stoten van:

       • algemene toestand van de bodem;
       • vrieslijnen;
       • de hoogte van de staat van het grondwater.

        Speciale referentie-edities worden gebruikt tijdens het werken, maar het is veel correcter om een ​​volledig geologisch onderzoek uit te voeren.Ongeacht de technische nuances zorgt elke stapsgewijze instructie voor de installatie van waterdichtheid en drainage van water. Monolithische funderingen worden geplaatst door betonoplossing in de bekisting te gieten.

        Tapes worden gemaakt door greppels te graven, terwijl de productie ervan wordt verdeeld in de volgende fasen:

        • opruimen en verdichten van de funderingsput;
        • opstellen van een zand- of grindbed;
        • het leggen van hydraulische bescherming;
        • het controleren van de verticale wanden;
        • plaatsing van verstevigingskooien en vullen van de bekisting met beton;
        • ontkisting en externe waterafdichting.

         Een kolomvormige fundering bouwen moet anders zijn. De grond wordt op een diepte van 100 tot 300 mm gebracht, verwijdert de heuvels en vult de put met aarde. Horizontale lijnen worden gecontroleerd door bouwniveaus. De palen worden geplaatst op de kruising van de muren, deze rijglijnen worden gebruikt voor het graven van gaten en het installeren van bekistingen. Dan komt de beurt om verticale wapening te leggen en beton in de bekisting te gieten.

         De verzamelde mechanische sterkte van de pilaren is bedekt met omsnoering. Als u kleine huizen en bijgebouwen bouwt, kunt u ondersteunende kolommen van hout gebruiken. Maar het moet worden voorbereid vanwege het gebruik van antiseptische mengsels.

         De vorming van monolithische basen heeft zijn eigen kenmerken. De eerste stap in het werk is zorgvuldig voorbereid en gereinigd van vuil. Bepaal of u apparatuur nodig heeft voor uw werk, het is mogelijk door de hoeveelheid bouwwerkzaamheden. Maak de put op dezelfde diepte als de funderingslijn. De bodem van de loopgraven wordt verondersteld te worden verdicht, bedekt met zand en geramd, en probeert de kleinste holtes te elimineren. Een dunne laag beton wordt over de zandmassa gegoten, waarin de wapening wordt ingebracht en waterdichting wordt aangebracht. Op droge dagen wordt het oppervlak met water overgoten en bedekt met neerslag.

         Stapelfunderingen worden weergegeven door verschillende typen; Residentiële gebouwen op terrein met moeilijk terrein moeten op schroefpalen worden geplaatst. De diameter wordt berekend op basis van de belasting die is gemaakt. Op geselecteerde plaatsen worden inzetten gepleegd, een bedruip wordt gebruikt om putten te maken. Schroeflagers worden geschroefd met behulp van pijpsegmenten of een speciaal gereedschap.

         Het is noodzakelijk om te controleren of de bovengrondse fragmenten van palen met elkaar samenvallen, indien nodig wordt het overtollige metaal of beton afgesneden.

         Tips en trucs

         Het wordt aanbevolen om een ​​stripfundering te maken van betonconstructies van categorie B22.5. Om ze te krijgen, neem 1 deel cement M-200, 2 delen grof zand en 2,5 delen grind. Als een armatuur hiervoor moeten stalen staven worden gebruikt met een doorsnede van 0,8 - 1,2 cm. Het installeren van ondiepe tape wordt aanbevolen voor de bouw van huizen met één verdieping op een stabiele bodem. Een voorwaarde voor succes is de locatie van de ondersteuning boven de grondvrieslijn.

         Om alle lijnen uit te lijnen, moet je een laser niveau gebruiken; Speciale aandacht wordt besteed aan de verificatie van hoeken, de afwijking daarin is zelfs slechter dan in de geometrie van rechte delen van de wanden. Onder het bad en economische blok is het onmogelijk om een ​​fundering te maken met een breedte van minder dan 250 mm; op deinende grond (silty) en op zanderige massa is de minimumwaarde 500 mm. Als een hoogwaardig huis met één verdieping wordt gebouwd, zijn deze parameters 400 en 800 mm. Het ingebedde deel is ontworpen om de blokken voor de fundering te verbinden, maar ook trappen, muurpanelen en vloerstructuren kunnen eraan worden bevestigd. Elk type commercieel geproduceerd metaal kan worden gebruikt als ingesloten onderdelen.

         Er zijn speciale technieken waarmee u een fundering kunt bouwen op een site met veel water. Allereerst moet er een afvoersysteem worden aangelegd, dat alleen schade aan bouwconstructies en hun verzakking vermijdt. Palen of geprefabriceerd beton beschermen ook tegen water, maar het gebruik ervan is erg duur en moeilijk. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de sokkel en de nuances van de uitvoering ervan. De wand van gewapend beton wordt optimaal gecombineerd met de palen en met de tape - de voortzetting van het buitenoppervlak van de fundering.

         Technologie creëert een betonfundering van beton, zie de volgende video.

         Comments
          auteur
         Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

         Inkomhal

         Woonkamer

         slaapkamer