Op welke afstand is het nodig om schroefpalen te installeren?

Het bepalen van de afstand tussen de palen in de constructie van de fundering voor een privéwoning vereist de naleving van de methodiek, die rekening houdt met vele factoren. Ze omvatten parameters die zowel de eigenschappen van de stapels zelf, als de specifieke kenmerken van de bodem en de weersomstandigheden van het gebied beschrijven. Maar het belangrijkste punt is de totale belasting die de constructie op de fundering heeft.

Er zijn technieken voor typische plaatsing van palen, evenals regels die de meest belaste delen van het gebouw aangeven. Om de exacte plaatsing van de palen te bepalen, is het noodzakelijk om hun aantal te berekenen en, volgens de instructies, de steunen in het plan van de fundering te plaatsen.

Specifieke locatie van palen, afhankelijk van het type fundering

Om de exacte afstand tussen de schroefpalen te bepalen bij het bouwen van een frame of blokhuthet is noodzakelijk om wat berekeningen te maken. Meestal varieert deze afstand van 1 tot 3 meter. Tijdens de constructie van tijdelijke of kleine niet-essentiële gebouwen, wordt deze berekend met het oog, wat niet is toegestaan ​​bij het ontwerpen van permanente gebouwen.

Bij het vinden van de exacte afstand tussen de palen, wordt rekening gehouden met de lengte van de balken van de rooster, omdat ze twee uiteinden hebben om tegen de toppen van de geschroefde steunen te rusten. Deze regel is van toepassing op frame- en blokhutten, maar het maakt niet uit of de grilling uit beton is gegoten. In dit geval worden de balken daarin eenvoudigweg niet gebruikt.

Bij gebruik van platen als materiaal voor de fundering, wordt de afstand tussen de schroefpalen bepaald door de ontwerpdocumentatie, rekening houdend met hun gewicht en structurele kenmerken. In dit geval worden de berekeningen ingewikkelder, maar de principes van het positioneren van de steunbalken blijven hetzelfde - de palen moeten worden geïnstalleerd onder de dragende muren, bij de toegangspoort, onder de kolommen, enz.

Opties voor het plaatsen van palen en hun doel

Een juiste plaatsing van palen is de basis van de integriteit en duurzaamheid van de fundering en de gehele constructie. Bij het plaatsen van de steunen, volgens de belasting, is het mogelijk om kritieke gebieden te vermijden die de verzakking van heipalen en delen van het huis bedreigen.Als het gebouw complexe contouren heeft, vereist het plaatsen van steunen speciale aandacht.

Hiervoor ontwikkelde verschillende basistechnieken.

 • Enkele bezetting. De palen worden geïnstalleerd onder de steunen van framestructuren, in de hoekverbindingen van de muren en onder alle dragende elementen. Hun interval kan echter niet meer dan 3 meter zijn.
 • Tape plaatsing. De palen bevinden zich onder de dragende muren met het verschil van het enkele type, dat het interval van hun locatie merkbaar wordt verminderd en vaak slechts een halve meter bedraagt. Deze techniek wordt gebruikt wanneer het nodig is om een ​​grote belasting te weerstaan ​​(bijvoorbeeld een zwaar 2 of 3 verdiepingen tellend gebouw).
 • Spray accommodatie. Dit type is nodig om zware enkele of groepsstructuren te behouden. Er is geen definitieve stap voor dit type, omdat vaak de palen dicht bij elkaar worden geplaatst in een chaotische volgorde die overeenkomt met de uitgeoefende belasting. Hun plaatsing is rechtstreeks afhankelijk van de berekening van drukzones. De enige voorwaarde - de elementen moeten aanwezig zijn rond de omtrek en het gebied van de plakfundering waarvoor ze steunen zijn.
 • Solide plaatsing of pool veld. De steunen worden overal onder het gebied van de plakfundering geïnstalleerd, de stap is ongeveer 1 meter. Deze techniek wordt gebruikt voor massieve gebouwen of op gronden met een zwak draagvermogen.

In de bouw van standaard frame particuliere huizen, niet verschillende enorme massa, bijna altijd gebruikt een enkele of tape plaatsing van palen.

Kenmerken van de berekening

Bij het berekenen van het stapelpad moeten bepaalde essentiële criteria worden overwogen. Dit zal toelaten om de elementen niet te dichtbij te hebben, tevergeefs geld te spenderen, en niet te ver te brengen, waardoor de fundering en het hele huis bloot staan ​​aan het gevaar van bodemdaling.

De volgende punten worden meegenomen in de berekeningen van professionele bouwers:

 • de massa van de structuur (frame, dak, decoratie, enz.);
 • de massa van interne vulling (apparatuur, meubels, dingen en huurders);
 • dynamische factoren (windbelasting, sneeuwgewicht op het dak in de winter);
 • bodem draagvermogen;
 • technische parameters van schroefpalen;
 • veiligheidsfactor.

Om de payload te bepalen bij het berekenen van het interval van plaatsing van palen met behulp van de juiste SNiP. Voor een woonstructuur met één verdieping is de belasting bijvoorbeeld vastgesteld op 150 kg per 1 vierkante km. m.gebied. Wind- en sneeuwbelastingsindicators zijn referentie en worden voor elke regio ingesteld, afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden. De veiligheidsfactor is gemiddeld van 1,1 tot 1,25.

Voordat de locatie van de stapels wordt gepland, moet het aantal worden berekend. Het wordt bepaald op basis van de totale ondersteuningslast. Het totale gewicht wordt gedeeld door het draagvermogen van één stapel, waardoor het exacte aantal steunen wordt gevonden. Vervolgens worden ze met gelijke intervallen geplaatst rond de omtrek van het gebouw en onder de ondersteunende structuren.

De tweede optie is de opstelling van palen, gepland op basis van het bepalen van de belasting op 1 lineaire meter van de grillage. Om het te berekenen, is het noodzakelijk om de totale belasting van het gebouw te delen door de totale lengte van alle dragende wanden en vervolgens te delen door de draagcapaciteit van het geselecteerde type palen. Het resultaat is een indicator die het vereiste aantal ondersteuningen bepaalt om de 1-meter-grilling te ondersteunen. Daarna wordt het vereiste interval voor het plaatsen van palen bepaald, voldoende om de fundering te behouden. Deze methode wordt gebruikt voor meer massieve gebouwen en wordt zelden gebruikt voor laagbouwhuizen.

Als u de geschatte draagcapaciteit van stapels van een bepaald type wilt bepalen, moet u de tabel met de relevante indicatoren bekijken. Meer accurate informatie gebruikt in de uiteindelijke berekeningen wordt door de fabrikant aangegeven in de specificatie voor een bepaald product. Houd er rekening mee dat de minimale afstand waarop de palen worden geschroefd voor het huis en het terras 108 cm is.

Regels voor de locatie van schroefpalen onder de fundering

Om de structuur te behouden en een gelijkmatige belasting te garanderen, moeten de steunen worden geplaatst volgens de vastgestelde volgorde op plaatsen met de grootste belasting.

De volgende zones kunnen worden onderscheiden:

 • in de hoeken van de verbinding van de gevelmuren;
 • op de kruispunten van steunmuren en binnenwanden;
 • bij de ingangsopening;
 • op het binnengebied met een interval van niet meer dan 2 meter;
 • onder het fornuis of de open haard (2 stapels of meer);
 • onder de ondersteunende muur, waarop een extra constructie zoals een balkon of mezzanine is aangebracht, waardoor de belasting op de muur lokaal wordt verhoogd.

Na het vinden van het exacte aantal palen, begint een fase van schematische rangschikking van de ondersteuningen in termen van de fundering. In dit geval moet rekening worden gehouden met de bovenstaande regels voor de plaatsing ervan onder de lagerelementen en op kritieke punten van de constructie.De balans moet gelijkmatig worden verdeeld tussen de belangrijkste steunen. Dus wordt bepaald door de stap in de opstelling van schroefpalen.

Stapel tel voorbeeld

Overweeg de kenmerken van de berekening op het voorbeeld van een vierkantvormig huis met een omtrek van 8x8.

Andere kenmerken van het gebouw zijn onder andere:

 • frametype, dak in leisteen, veranda;
 • kelderafmetingen - 8x8, de hoogte van de structuur - 3 meter;
 • het huis heeft 3 kamers, gevormd door de kruising van een stevige muur van 8 meter lang en scheidingswanden van 4 meter lang;
 • het frame is gemaakt van 150x150 hout, de rooster is 200x200;
 • de muren zijn bedekt met sandwichpanelen.

Berekening van het oppervlak van de muren:

 • buiten - 8 * 3 * 4 = 96 vierkante meter. m;
 • intern - 8 * 3 + 4 * 3 = 36 vierkante meter. m.

Berekening van de massa van de wanden bij gebruik van tabelwaarden voor een massa van 1 vierkant. m:

 • uitwendig (lager) - 50 * 96 = 4800 kg;
 • scheidingswanden - 30 * 36 = 1080 kg;
 • het totale gewicht is 4800 + 1080 = 5880 kg.

Berekening van de massa van de kelder en zolderverdiepingen met behulp van tabelwaarden voor een massa van 1 m² M. m:

 • begane grond - 8 * 8 * 150 = 9600 kg;
 • zolder - 8 * 8 * 100 = 6400 kg;
 • het totale gewicht is 9600 + 6400 = 16000 kg.

Om de massa van de extra belasting te bepalen (interne vulling van het huis: afwerkingsmaterialen, dingen, uitrusting), wordt de tafelwaarde 350kg / 1kv gebruikt. Bij het berekenen van de belasting voor een huis met twee verdiepingen wordt het gewicht van de extra belasting vermenigvuldigd met 2.

8 * 8 * 350 = 22400 kg.

Berekening van de totale belasting op de fundering:

16000 + 22400 = 38400 kg.

Berekening van het aantal palen met de formule K = P * K / S, waarbij:

"P" - de totale belasting;

"K" is de betrouwbaarheidscoëfficiënt (in het voorbeeld 1.4);

"S" is de maximale belasting per stapel (deze waarde is gebaseerd op de specificiteit van de stapel, in het voorbeeld is het een steun met een diameter van 300 mm).

Bodemweerstand wordt bepaald door de specifieke kenmerken van het gebied waar het huis wordt gebouwd. In het voorbeeld is dit een grond met een gemiddelde dichtheid van 3 kg. / cc zie, zwakke bevriezing van 1 meter en diep grondwater.

38400*1.4/2600=20.6

Op basis van de berekening kunnen we concluderen dat u in dit geval 21 stapels moet gebruiken.

      Het gegeven voorbeeld toont een mogelijke variant van berekeningen. Er wordt geen rekening gehouden met de specifieke details van de individuele structuur, die van invloed kan zijn op het uiteindelijke aantal palen en hun plaatsing in het plan van de stichting.

      Een van de belangrijkste punten - thuis afwerken van materialen en andere dingen, wat ongeveer de helft van de belasting is. De tabelwaarde is gebaseerd op het gemiddelde gewicht van de materialen. Als massieve beplating wordt gebruikt, bijvoorbeeld platen van graniet of marmer, metselwerk van steen of baksteen, enz., Kan de algehele belastingsindicator aanzienlijk veranderen.In dergelijke omstandigheden is een nauwkeurige berekening van het gewicht van alle elementen met betrekking tot de extra belasting onontbeerlijk.

      Zie deze video voor paalfunderingen en aanbevolen afstand tussen palen.

      Comments
       auteur
      Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

      Inkomhal

      Woonkamer

      slaapkamer