Hoe een funderingsput te graven?

De fundering is de basis waarop het hele gebouw rust. Dat is waarom het noodzakelijk is om zijn apparaat zeer serieus te nemen. We moeten advies inwinnen bij professionals, een groot aantal berekeningen maken, alles controleren en analyseren. Vaak, om geld te besparen, doen mensen zelf het graven van de put, maar in dergelijke gevallen is het belangrijk om te begrijpen wat en hoe te doen.

Graven - dit is wat de apparaatkuil beëindigt. Maar dit proces begint met de berekeningen die in de voorbereidende fase gaan. Het omvat de zoektocht naar speciale voertuigen, de aankoop van de nodige gereedschappen, kleding en uitrusting, de selectie van een team van werknemers (indien nodig).In elke fase is het nodig om veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden, omdat de betrouwbaarheid en veiligheid van de constructie ervan afhangt.

Tijd voor werk

Beginnende bouwers denken vaak na over hoe laat het beste is om te werken aan het graven van een put. Op het eerste gezicht is er slechts één voor de hand liggend feit - in de winter is het niet de moeite waard om te doen, omdat het uiterst moeilijk is om de bevroren grond te graven. Dit betekent echter niet dat alle andere seizoenen geschikt zijn voor werk.

Een goede specialist zal antwoorden dat er twee geschikte seizoenen zijn: zomer en herfst. Het is onmogelijk om dit soort werk in het voorjaar uit te voeren. In deze tijd van het jaar begint het proces van ontdooien van de aarde, waardoor een grote hoeveelheid water vrijkomt, die moet worden weggepompt. Daarom zijn extra kosten voor gespecialiseerde apparatuur vereist.

Een goed seizoen kiezen om aan het werk te gaan, is een goede manier om geld te besparen. Maar als u nog steeds met natte grond moet werken, denk er dan aan dat u een speciaal systeem moet uitrusten voor het verwijderen van vocht (hiervoor wordt de drainage van grind geconstrueerd).

Het herfstseizoen is niet volledig geschikt voor deze activiteit. Je kunt alleen werken in het eerste, warme gedeelte. Late herfstvorst begint, de grond gedraagt ​​zich onstabiel - bevriest 's nachts, ontdooit gedurende de dag. Het kan een stempel drukken op het verloop en de kwaliteit van het werk.

Natuurlijk is het onmogelijk om een ​​ondubbelzinnige put in het koude seizoen te verbieden. Als er een overweldigende behoefte is aan zijn dringende creatie, is het mogelijk. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat dit "plezier" u anderhalf tot twee keer duurder zal zijn.

Als je een kuil onder de kelder of onder de fundering van een gewoon huis met je eigen handen wilt maken, moet je allereerst een tekening en een werkplan maken.

species

Voordat je aan het werk gaat, moet je duidelijk definiëren welk type pit je moet graven. Het hangt af van het type fundering.

Er zijn verschillende parameters waarmee rekening moet worden gehouden bij het indelen van de loopgraven in afzonderlijke categorieën:

 • de aanwezigheid of afwezigheid van hellingen, hun aantal;
 • de aanwezigheid of afwezigheid van hoeksteunen;
 • de aanwezigheid of afwezigheid van verticale schuine wanden;
 • greppel of put (dit aspect wordt bepaald door het type fundering - plak of plakband).

Als je een tape-fundering bouwt, moet je een puttengraaf graven langs de perimeter, evenals op de plaatsen waar de dragende muren zullen worden geplaatst.

Als een fundering gepland is, die plaat wordt genoemd (dat wil zeggen dat het huis een kelder heeft), dan moet de funderingsput gegraven worden rond de omtrek van het gebouw en op de plaats waar de kelder is gepland.

Hier is een lijst van grondwerken die als eerste moeten worden uitgevoerd:

 • bepalen welk type bodem op de site aanwezig is, om een ​​onderzoek uit te voeren (dit is noodzakelijk voor het plannen van de diepte van de fundering);
 • verken de technische kenmerken van het gebouw om de belasting van de fundering te bepalen (alle bijzonderheden die van invloed zijn op het gewicht, tot aan de dakbedekkingen) worden in aanmerking genomen;
 • bereken de diepte van de put (dit soort berekening wordt het best vertrouwd door professionals);
 • analyse van de categorie en de staat van het klimaatkenmerk van deze band om seizoensbewegingen van de grond te identificeren.

Voorbereiding en berekening

Voordat u begint met het uitgraven van de uitgraving, moet u de lengte en breedte ervan berekenen. Natuurlijk zijn ze afhankelijk van de parameters van het gebouw zelf (de lengte en breedte) en de diepte van de basis van de constructie. Er is een regel voor het bepalen van de grootte van het gebouw: de afmetingen van de fundering moeten 40 cm meer zijn dan de breedte en lengte van de gevel, aangezien er ook een fundering nodig is voor de gevelversiering. Daarom is het aan beide zijden nodig om nog eens 20 cm aan de maat toe te voegen.

Zoals reeds vermeld, hangt de grootte van de put ook af van de diepte, omdat in de dwarsdoorsnede de put de vorm van een trapezium zou moeten hebben. Dit komt door veiligheid. De muren (bij het uitgraven van de uitgraving) moeten hellingen hebben. De afmetingen van het huis met 40 centimeter worden alleen op het onderste deel van de put geprojecteerd. In dit geval moet de bovenkant deze afmetingen overschrijden met een hoeveelheid gelijk aan de diepte van de zool. Dit zorgt voor een verhouding van 45 graden tot de muren. Dit wordt gedaan om de muren te beschermen tegen het afstoten van de grond.

Het nulniveau ziet er als volgt uit: de grootte van de put (lengte en breedte) is gelijk aan de grootte van het huis (respectievelijk lengte en breedte), verhoogd met de diepte van de put. De afmetingen van de put ter hoogte van de zool zijn gelijk aan de parameters van de gevel, verhoogd met 40 centimeter. Als de zool 0,5 m is begraven, kun je niet aan deze regel voldoen, omdat de wanden van de put dan verticaal zijn.

Om het oppervlak van de voetafdruk te bepalen, wordt aanbevolen de voorberekende belasting te delen door een bepaalde waarde van de grond en het niveau van de toegestane belasting (deze gegevens worden verkregen door een onderzoek uit te voeren).Nadat de grootte van de funderingsput is berekend, is het mogelijk om deze te graven.

Het graafproces van de put is verdeeld in verschillende voorwaardelijke werkfasen.

 • Maak een site voor de fundering, verwijder 40 centimeter bovengrond.
 • Uitgepompt vocht leidt, als het werd gevormd, overtollig water van de site af.
 • Verwijder de grond (op een diepte die eerder is berekend). Als de put dieper is dan 125 centimeter, zijn speciale steunbalken geïnstalleerd om te voorkomen dat het land over de muren schuift.
 • In de pitsteps gerangschikt als de gronddiepte ongeveer 500 centimeter is (het is beter om de berekening van de dieptestappen toe te vertrouwen aan een ervaren specialist).

Ontwikkeling voor verschillende soorten bases

Onder het type funderingstape

Als het de bedoeling is om een ​​kelder van een bandtype te bouwen, wordt de funderingsput een geul begraven in de grond, die zorgt voor bekisting in het interieur. De afmetingen worden berekend volgens het volgende schema: de afmetingen van het huis (lengte en breedte) worden met 0,3-0,4 meter verhoogd. De breedte van de sleuf zelf is de som van de breedte van de wanden en de opening van 0,5 meter met de verwachting van de constructie van de bekisting.Het is belangrijk om te weten dat de grootte van de greppel minimaal één meter moet zijn (er wordt rekening gehouden met het minimumlint van 0,4 meter).

In eerste instantie worden de afmetingen van de toekomstige uitgraving op de grond geschetst, na het verwijderen van de bodemlaag van 20-30 centimeter voor nivellering. Kies de hoogste hoek en begin met graven (handmatig of met een graafmachine), dieper de grond rond de perimeter ingaan en de diepte beheersen met behulp van mijlpalen.

De wanden van de put, verzonken door meer dan 0,5 meter, zijn versterkt met schilden op stutten, die worden verwijderd na de installatie van de bekisting. Geëxtradeerde grond wordt in de buurt opgeslagen voor opvulling en afvoer.

Onder de basis van plaattype

Voor dit type fundering gelden andere regels.

 • In het geval van kleine penetratie, zijn de parameters gelijk aan de lengte en breedte van de gevel van het gebouw. In het geval van aanzienlijke penetratie - de som van de lengte (breedte) van de gevel en de hoogte van de fundering.
 • De ontwikkeling vindt plaats in stappen: de grond wordt verwijderd in lagen van 0,5 meter. Elk van de lagen heeft kleinere afmetingen dan de vorige. Dientengevolge, zou op de muren een hoogte van 0,5 meter en een breedte van 25 centimeter moeten krijgen.
 • Handarbeid wordt hier niet gebruikt, het graven gebeurt met speciale apparatuur.

De eerste fase is het verwijderen van de 30 centimeter dikke grondlaag. Breng vervolgens op het oppervlak de grootte van de put aan. Langs deze grenzen maakt u de eerste graafdiepte van 0,5 meter. Tegelijkertijd wordt de grond verwijderd van het centrale deel naar de randen.

Vanaf de eerste laag gaan ze naar de volgende laag, verminderen de grens met 25 centimeter, en zo verder naar de bodem van de put. Geëxtraheerde grond gesorteerd op het zand en de rest. Zand wordt achtergelaten voor beddengoed.

Onder de basis van de kolom

Maak in dit geval een kleine greppel (tot 0,5 meter) langs de randen van de gevel. Maak onderaan gaten voor het monteren van pilaren. Ze beginnen de aarde met 20-30 centimeter te verwijderen, markeren de randen, scheuren een geul van 0,5 meter erover af, maken gaten aan de onderkant. Door middel van mijlpalen wordt de diepte op een standaard manier geregeld.

Als er een paalfundering wordt gemaakt, is er geen put nodig. Er worden putten geboord waarin de palen worden gemonteerd. Graven in dit geval is helemaal niet nodig.

Deskundig advies

Allereerst moet de constructie van de uitgraving worden uitgevoerd in strikte overeenstemming met de wettelijke voorschriften die zijn vastgelegd in de SNiP.Ze regelen de normen voor de grootte van de putten voor specifieke grondsoorten, enz. Ook moet elk werk dat wordt uitgevoerd bij het maken van de put gepaard gaan met strikte naleving van veiligheidsvoorschriften en technologisch correcte methoden.

Het is beter om dit soort werk te vertrouwen aan professionals die de juiste training hebben gevolgd.onderwijs, ervaring en (niet de minst belangrijke) documenten die hen het recht geven om relevant werk te produceren. Maar helaas maakt het leven zijn eigen aanpassingen. Onbetwistbaar is het feit dat de onafhankelijke uitvoering van bouwwerken aanzienlijke bedragen voor het budget kan besparen.

Deze situatie heeft echter een keerzijde. Bij een onafhankelijke constructie van de put bestaat een groot risico om fouten te maken die onherstelbaar kunnen zijn. Het is goed, als het alleen maar uitgaat in het verwende materiaal, het gebruikte geld en de slechte stemming. Maar oneigenlijk bouwwerk is een proces dat een direct gevaar kan vormen voor het leven en de gezondheid van mensen. Neem daarom contact op met het team van professionals als u niet overtuigd bent van uw capaciteiten.

Zie de volgende video voor meer informatie over het graven van een funderingsput.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer