Stichting paalfundering: ontwerpkenmerken en installatietechniek

Voor de constructie van residentiële en industriële gebouwen worden verschillende soorten funderingen gebruikt, maar een constructie met een rekstok verdient speciale aandacht. Het wordt meestal gekozen in gevallen waar op het land scherpe verschillen zijn in reliëf, deinende en zwakke grond. Dit type basis is ook zeer geschikt voor de ontwikkeling van gebieden in de permafrostzone.

Technische specificaties

De heipaalfundering is een gewapend beton, houten of stalen basis, gevuld met beton, waarin alle elementen in één structuur zijn verbonden. Het apparaat kan een monolithisch beeld hebben van een bladwijzer (bedekt met een plaat) of zijn opgebouwd met een hangende grille.De hangende fundering wordt gekenmerkt door een open opening tussen het bodemoppervlak en de roerder, deze moet verder worden verwarmd en bedekt met waterdichting. Wat betreft de monolithische optie, het is gevormd uit een betonnen frame, waarbij de hoogte van de platforms is uitgelijnd met stapels van verschillende lengte.

Omdat tijdens het leggen van de basispalen worden gebruikt, begraven in de grond tussen de dragende laag en het lagere niveau van bevriezen, is het moeilijk om de bouwbelasting daartussen te verdelen. Daarom wordt de funderingsstapel vaak uitgevoerd door teams uit het kanaal en de balk. Alle steunen van dit ontwerp zijn in een knoop gemonteerd met behulp van speciale tapes en beton. Het is vermeldenswaard dat de combinatie van grillage en heipalen betrouwbaarheid en stabiliteit geeft aan de lagerbasis.

Afhankelijk van hoe de fundering wordt gelegd (hout, metaal, beton of gewapend beton), krijgt de fundering voor bouwen verschillende technische kenmerken. Volgens de voorschriften van de SNiP is het toegestaan ​​om constructies te bouwen met lage en hoge roosters, die zich boven het maaiveld bevinden. Ze zijn meestal gemaakt van metalen buizen met een grote doorsnede of van beton.In dit geval is het maken van grillen van beton veel moeilijker, omdat het noodzakelijk is om nauwkeurig de plaats van het gieten van de band uit de grond te berekenen.

Het belangrijkste kenmerk van de fundering is dat de roosters in het apparaat zijn verwerkt, perfect bestand zijn tegen ongelijke lasten en een stevige passing geven aan de basis. De slijpmachines herdistribueren de lading, waardoor het reeds "genivelleerde" gewicht van het gebouw wordt overgebracht naar de palen en het gebouw wordt beschermd tegen de vorming van scheuren in de wanden.

lot

In tegenstelling tot andere soorten funderingen, verdeelt de heipaalfundering idealiter de draaglasten van gebouwen naar de grond, daarom kunt u er zeker van zijn dat het nieuwe gebouw betrouwbaar meer dan twaalf jaar meegaat en niet alleen wordt beschermd tegen plotselinge temperatuurveranderingen, maar ook tegen seismische activiteit. Dergelijke structuren worden veel gebruikt voor zowel openbare als individuele bouw. Vooral geschikt voor locaties op een helling met uitpuilende permafrostaarde en een complex terrein.

  Bovendien worden dergelijke grondslagen aanbevolen:

  • voor de bouw van een bakstenen huis;
  • in frame constructie;
  • voor constructies uit gas silicaatblokken;
  • op bodems met hoge dichtheid;
  • bij hoge plaatsing van grondwater;
  • op onstabiele grond met drijfzand.

  De constructie van de stapel-rooster maakt het ook mogelijk de vloeren direct op de grond te leggen zonder het oppervlak verder te egaliseren en diepe tape te gieten, omdat de palen met verschillende hoogten alle onregelmatigheden compenseren en het hoogteverschil elimineren. Het is mogelijk om een ​​dergelijke fundering te gebruiken bij de constructie van gebouwen met een gewicht van meer dan 350 ton - het zal veel betrouwbaarder en zuiniger zijn dan een strip of tegelbasis. Maar in dit geval is het noodzakelijk om in het project een hogere veiligheidsfactor in te bouwen, die niet zoals gewoonlijk 1.2 zou moeten zijn, maar 1.4.

  Sterke en zwakke punten

  De stichting voor het heien van de heistelling is een enkel systeem bestaande uit een rooster en steunen.

  Vanwege de aanwezigheid in de structuur van de betonnen basis, versterkt met versterkte elementen, fungeert de basis als een betrouwbare ondersteuning voor gebouwen en wordt deze gekenmerkt door verschillende voordelen.

  • Hoge economische voordelen. Installatie vereist geen hoge financiële kosten, omdat de werkzaamheden op het land worden geminimaliseerd.
  • Stabiliteit.Het grote draagvermogen maakt het mogelijk om hoge gebouwen te bouwen met zware bouwmaterialen in hun decoratie.
  • Geavanceerde bouwdekking. In vergelijking met andere soorten funderingen, kan landontwikkeling worden uitgevoerd op elk type bodem dat niet geschikt is voor het leggen van traditionele funderingen. Moeilijke geometrie van het landschap, hellingen en hellingen zijn geen obstakel voor werk.
  • De mogelijkheid om stapels gescheiden van de grillage te vormen. Dankzij deze nuance wordt de betonmix aanzienlijk gered. Bovendien kunt u zowel een kant-en-klare als een zelf voorbereide oplossing gebruiken.
  • Handige locatie van palen met kabellijnen en ondergrondse pijpleidingen. Dit vereenvoudigt de creatie van het project en schendt de functionaliteit van de instellingen niet.
  • Hoge sterkte. De monolithische bundel van de rooster en steunen beschermt de structuur tegen de krimp van de grond, zodat de structuur tijdens de werking niet breekt of vervormt.
  • Gebrek aan voorbereidend werk. Om de fundering van de heistelling te leggen, is het niet nodig een put te vormen, wat het constructieproces vereenvoudigt.
  • Goede thermische isolatie.De ruimte tussen de grond en de basis als gevolg van de verbeterde opstelling van de rooster maakt geen koude luchtstromen mogelijk - dit vermindert warmteverlies en maakt het gebouw warm.
  • Geen risico van overstroming. Paalstructuren, verhoogd tot twee meter boven de grond, beschermen de constructie tegen mogelijke overstromingen.
  • Eenvoudige installatie. Het bezit van minimale bouwvaardigheden, het is mogelijk om een ​​dergelijke stichting met uw eigen handen te bouwen, zonder toevlucht te nemen tot de hulp van ambachtslieden en zonder gebruik te maken van grondverzetapparaten.
  • Korte arbeidsvoorwaarden.

  De bovenstaande voordelen zijn alleen relevant als de installatie van de basis is gemaakt in overeenstemming met alle bouwtechnologieën en het gebouw wordt bediend volgens de berekende belastingen ervoor.

  Naast de voordelen heeft dit type fundering ook nadelen:

  • De onmogelijkheid om op rotsachtige grond te bouwen - vaste minerale rotsen maken het onmogelijk om heipalen te plaatsen.
  • Problematische installatie in gebieden met horizontale verplaatsing. Het wordt niet aanbevolen om werkzaamheden uit te voeren aan bodems die kunnen verzakken, omdat anders de stabiliteit van de steunen zal worden verbroken en de grond zal falen.
  • Voor gebouwen, waarvan de bouw is gepland in ruwe klimatologische regio's met lage temperaturen, zullen we extra maatregelen moeten overwegen voor het leggen van hoogwaardige thermische isolatie.
  • Dergelijke gronden zijn niet voorzien voor de uitvoering van projecten van huizen met een kelder en kelder.
  • De complexiteit van de berekening van het draagvermogen van de steunen. Onafhankelijk berekenen dit cijfer is moeilijk. Bij de kleinste onnauwkeurigheden kan de fundering scheeftrekken en als gevolg daarvan zal de geometrie van de hele structuur veranderen.

  Ondanks de tekortkomingen heeft de stichting van de paalgrill goed samengewerkt met bouwvakkers en heeft hij alleen positieve feedback ontvangen van huiseigenaren.

  types

  De dragers die worden gebruikt bij de constructie van de paalfundering worden geselecteerd in overeenstemming met de belasting van het gebouw, het type grond en klimatologische omstandigheden. Ze kunnen worden gemaakt van metaal, beton, hout of uit composietmaterialen.

  Daarom worden, afhankelijk van de eigenschappen van de palen en de methode van hun installatie, bepaalde soorten funderingen onderscheiden.

  • Schroef. Het is gemaakt van holle metalen buizen met een open uiteinde.Werken worden handmatig of met behulp van speciale apparatuur uitgevoerd. Om de constructie op schroefsteunen sterk te maken en de pijpen tegen oxidatie te beschermen, wordt hun holle gedeelte met mortel gegoten.
  • Vervelen. Het wordt gevormd op een landperceel door beton in een eerder voorbereide versterkte put te gieten die zich op aangedreven palen bevindt. Gewatteerde foundation heeft een hoge sterkte.
  • Gewapend beton. De installatie wordt uitgevoerd met geprefabriceerde kolommen van gewapend beton die in de put zijn aangebracht.
  • Drop. In de regel worden dergelijke bases gekozen voor de constructie van grote objecten. De steunen zijn verstopt met behulp van speciale apparatuur, waarna de betonoplossing wordt gegoten.

  Bovendien kan de fundering verschillen in de diepte van de funderingsgrille en het gebeurt:

  • verzonken;
  • grond;
  • verheven boven de grond tot een hoogte van 30 tot 40 cm.

  In de grond voorkomende grillage wordt meestal gebruikt bij het installeren van palen die bedoeld zijn voor zware constructies van cellenbeton of bakstenen. Voer in dit geval bovendien de sierplaat uit en de fundering kan als kelder van het gebouw dienen. Wat betreft de constructie van houten constructies,dan is een fundering met een opgeheven rooster ideaal geschikt voor hen - dit bespaart geld op bouwmaterialen en een verhoogde structuur zal beschermen tegen grondstoten.

  Ontwerp en berekening

  Een belangrijk punt voor het leggen van de fundering is de exacte berekening. Hiertoe maakt u een project en een plan voor de toekomst van het gebouw. Vervolgens wordt een basislijntekening getekend en de lay-out van de palen moet worden aangegeven, gezien hun locatie op de kruispunten met de wanden en in de hoeken. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de breedte tussen de palen minstens 3 m is. Als de afstand tot hun rand meer dan drie meter bedraagt, moeten er extra steunen worden geïnstalleerd. Bovendien is het noodzakelijk om het oppervlak van de palen te berekenen - hiervoor wordt eerst de vaststelling van hun aantal gedaan, de minimale hoogte en dikte geselecteerd.

  Voor de juiste berekeningen is het ook nodig om een ​​aantal andere indicatoren te kennen:

  • de massa van het toekomstige gebouw - het is noodzakelijk om niet alleen alle afwerkingsmaterialen te berekenen, maar ook het geschatte gewicht van de interne "vulling";
  • het draagvlak - met behulp van het bekende gewicht van de constructie en de betrouwbaarheidscoëfficiënt, wordt de belasting op de steunen gemakkelijk bepaald;
  • afmetingen en dwarsdoorsnede van palen - vanwege het bekende aantal steunen, kan hun aantal worden vermenigvuldigd met het geselecteerde gebied en kan de gewenste waarde worden verkregen

   Alle resultaten moeten worden vergeleken met het eerder gedefinieerde referentiegebied. In sommige gevallen is het noodzakelijk het oppervlak van de steunen te verkleinen of te vergroten, omdat hun draagvermogen zal afhangen van de diameter en het type grond.

   Stadia van de bouw

   De basis op stelten en grillen is een complexe structuur, maar het is redelijk realistisch om het zelf te maken. Om een ​​dergelijke fundering betrouwbaar te kunnen bedienen, moeten tijdens het werk speciale TISE-technologie en stapsgewijze installatie-instructies worden gebruikt.

   De constructie van de funderingsstapel fungeert als volgt:

   • berekening van de basis en creatie van het project;
   • voorbereiding en markering van de bouwplaats;
   • goed boren en sleuven graven;
   • bekistingvorming;
   • versterking;
   • gietbeton mortel en stijve gewrichten.

   Elk van de bovenstaande items is belangrijk, dus in elke fase van de constructie moet de kwaliteitscontrole worden gecontroleerd, omdat de geringste fout of onnauwkeurigheid en vervolgens een negatieve invloed op de werking van het gebouw.

   Application markup

   Vóór de start van de bouw is de werkplaats zorgvuldig voorbereid. Om dit te doen, wordt allereerst de site vrijgemaakt van mechanische obstakels in de vorm van stenen, wortels en bomen. Vervolgens wordt de grond goed geëgaliseerd en wordt de vruchtbare laag verwijderd. Na dit zet markup die de locatie van de palen aangeeft. Het werk wordt uitgevoerd met behulp van een koord en houten palen.

   De opmaak moet strikt langs de diagonalen worden geplaatst. Koorden zijn uitgerekt om het binnen- en buitenoppervlak van de muren te markeren. Als er een onnauwkeurigheid is, worden er afwijkingen van het project verkregen en kan de fundering tijdens het gebruik worden vervormd.

   In het geval dat er kleine verschillen in hoogte op de site zijn, is de markup eenvoudig uit te voeren. Voor gebieden met een complex terrein is de hulp van ervaren vakmensen vereist. Er moet ook speciale aandacht worden besteed aan de hoeken van het gebouw - deze moeten 90 graden zijn.

   het graven van geulen

   Nadat u de grenzen van de fundering hebt bepaald, kunt u doorgaan met grondwerken. Graaf eerst een greppel onder de rooster en boor vervolgens gaten waarin de palen later worden geïnstalleerd. Werken worden meestal uitgevoerd met behulp van een handgereedschap als schroot, schop en boor.Als financiële kansen het toelaten, kunt u gespecialiseerde apparatuur bestellen.

   Afhankelijk van het doel van de toekomstige constructie en het type grond, wordt de optimale breedte van de rooster gekozen. Voor huishoudelijke voorwerpen is een toegestane waarde 0,25 m, voor mobiel - 0,5 m, en voor woongebouwen stijgt dit cijfer tot 0,8 m. Wat betreft de diepte, kan de grill op 0,7 m liggen.

   In de uitgegraven greppel moet je de bodem en muren controleren op gelijkmatigheid - dit zal het laserniveau helpen. Daarna ligt er een zandkussen op de bodem van de geul, het zand wordt gekozen als een grote fractie. Na het leggen wordt het oppervlak bevochtigd met water en zorgvuldig aangedrukt. Zandkussen kan niet minder zijn dan 0,2 m. De volgende fase van graafwerkzaamheden is de voorbereiding van gaten voor verticale palen: gaten worden geboord met een diepte van 0,2-0,3 m.

   Vervolgens worden pijpen in de voltooide putten geïnstalleerd, die de rol van bekisting zullen spelen, en de bodem is bedekt met waterdichtend materiaal - dit zal de structuur tegen vocht beschermen.

   Grillage voor installatie

   Een belangrijk punt in de constructie is de installatie van de grille. Kies voor het werk meestal een metalen element dat eenvoudig aan de uiteinden van de palen kan worden gelast.Om de structuur gelijkmatig ladingen te laten overbrengen, moet deze strikt horizontaal worden geplaatst. In het geval dat de inrichting van de fundering voor het project het gebruik van gewapend beton lage grillage omvat, voer dan aanvullend de vulling uit van gemalen steen van de middelste fractie. Verpletterde steen in verschillende lagen van 5 cm gegoten en goed verdicht.

   Bekisting wordt op de voorbereide basis geplaatst. De breedte van de tape moet de breedte van de wanden overschrijden en de hoogte wordt berekend in overeenstemming met de indicatoren van de basis. Het monteren van de aanslagen en het monteren van de planken doet in veel opzichten denken aan de bewerkingstechniek voor strokenfunderingen.

   Wat betreft de wapening, in de meeste gevallen, vergelijkbaar met de constructie van de tape, zijn twee riemen gemaakt van geribbelde versterking van boven en onder. Ze zijn samengebonden met stapels. De uiteinden van de wapening die uit de palen komt, buigen: de ene rij is vastgemaakt aan de bovenste en de andere - aan de onderkant.

   Uitlaten van de wapening mogen niet minder dan 50 mm van de diameters van de stangen verwijderd zijn. Als bijvoorbeeld een versterking met een doorsnede van 12 mm wordt gebruikt, is het raadzaam om deze met 60 mm te buigen.

   Vastgelegde onderdelen leggen

   Nadat alle werkzaamheden aan de vervaardiging van het frame zijn voltooid, is het noodzakelijk om de plaatsing van communicatiesystemen te overwegen.Leg hiervoor de dozen en leidingen voor riolering, elektriciteit, sanitair en verwarming. We mogen het leggen van leidingen voor technische systemen en luchtwegen niet vergeten. Als deze fase niet wordt uitgevoerd, is het na de constructie voor installatiewerkzaamheden noodzakelijk om beton te hameren, wat de integriteit ervan kan aantasten en het gebouw kan beschadigen.

   Gietoplossing

   De laatste stap in de installatie van de fundering is het gieten van een betonoplossing. Voor het betonneren wordt meestal cementmerk M300, steenslag en zand gebruikt. Het mengsel wordt bereid in een verhouding van 1: 5: 3. Tegelijkertijd wordt de oplossing niet alleen gegoten maar ook extra getrild. Hierdoor is het oppervlak duurzaam en uniform.

   Allereerst is het beton uitgegoten gaten voor palen en vervolgens de bekisting zelf. De workflow is wenselijk om in één keer uit te voeren. Als echter, in stappen in beton, het uiterlijk van onregelmatigheden en luchtbellen. De optimale temperatuur voor gieten is + 20C - met deze indicator kan de bekisting na vier dagen worden verwijderd. Gedurende deze periode zal het beton kracht krijgen en klaar worden voor verdere bouwwerkzaamheden.

   Soms wordt het leggen van de basis uitgevoerd bij een temperatuur lager dan + 10 ° C - in dit geval moet u wachten op volledige droging gedurende minimaal 2 weken. In de winter moet het gestorte beton verder worden verwarmd en verwarmd.

   Handige tips

   De fundering voor de fundering van de fundering moet op de juiste manier worden gemonteerd en moet voldoen aan alle bouwtechnologieën - dit zal zijn technische en operationele karakteristieken helpen vergroten.

   Als bouwwerkzaamheden door beginnende vakmensen worden uitgevoerd, moeten ze rekening houden met enkele aanbevelingen van ervaren professionals.

   • De installatie moet beginnen met de berekeningen. Bepaal hiervoor het type bodem en de diepte van de grille. Met een onvoldoende diepte van het leggen van de ondersteuning, kan het gebouw krimpen en barsten, waarna het zelfs kan instorten.
   • De enorme rol wordt gespeeld door onderzoek naar de bodem waarop het draagvermogen van een ontwerp afhankelijk is. Rotsformaties en steenachtige bodems hebben de hoogste tarieven. Als het niet juist is om de samenstelling van de bodem te bepalen, leidt dit tot fouten in de berekeningen van de belasting van de constructie, waardoor deze in de grond zal zinken.
   • Er moet een goede verbinding zijn tussen de palen en de grille, omdat onder invloed van de druk van de grond de onstabiele structuur kan instorten.
   • Ongeacht het type fundering, moet een zandkussen worden gelegd op de diepte van de vorstpenetratie, vooral met betrekking tot de werking van de basis tijdens de winterperiode. Bevroren grond kan uitzetten en de grille doen breken.
   • De rostverk mag niet in contact komen met de grond of erin worden begraven. Het is noodzakelijk om een ​​kleine laag aarde rond de omtrek van de site te verwijderen, vervolgens een bekisting te installeren, het zand te bedekken en beton te gieten.
   • Het moet de stap tussen de stapels nauwkeurig tellen. Deze indicator wordt bepaald in overeenstemming met de belasting op de fundering, diameter en aantal wapening.
   • Tijdens de versterking moet het nodige aantal ventilatieproducten worden geleverd. Alle interne compartimenten moeten worden verbonden met de uitgangen naar de straat.
   • Een grote rol in de apparaatbasis speelt isolatie en waterdichtheid. Ze moeten worden gelegd voordat de fundering met beton wordt gegoten.
   • De bodem van de put of sleuf moet worden geramd en niet losgemaakt. Sta niet toe dat de grond van de muren afbrokkelt. Bovendien moeten sedimentaire wateren wegstromen uit de geul of uitgraving, anders wordt de bodem nat en zal deze ongeschikt zijn voor het gieten van de oplossing.Het is ook onaanvaardbaar in de loopgraven de aanwezigheid van overmatige steilheid van de hellingen.
   • Zwakke grond vereist versterking met stapels en goede aanvulling.
     • Het zand dat wordt gebruikt om het luchtkussen op te vullen, moet worden bevochtigd en onder de contour worden verdeeld in een hoek van 45 graden.
     • De bekisting moet stevig worden vastgemaakt, omdat deze bij het gieten met beton de lading niet kan weerstaan ​​en kan instorten. Bekistingsafwijking vanaf de verticaal van meer dan 5 mm is niet toegestaan.
     • De hoogte van de fundering is gemaakt met een kleine marge van 5-7 cm vanaf de hoogte gespecificeerd in het project.
     • Tijdens de versterking van het frame wordt aanbevolen staven te gebruiken met een totale dwarsdoorsnede van ten minste 0,1% van het oppervlak van het betonelement. Het is het beste om een ​​gladde wapening te kiezen, zonder sporen van roest, vuil en verf.
     • Het is niet wenselijk om de wapening te bevestigen met behulp van lassen - dit kan de sterkte van de wapening verminderen.
     • Het merk van te vullen beton moet worden gekozen afhankelijk van het ontwerp van de ondergrond en de klimatologische omstandigheden in de regio.

     Over wat de ontwerpkenmerken van de stichting zijn, zie de volgende video:

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer