Handvatten voor binnendeuren: variaties en aanbevelingen voor selectie

 Handvatten voor binnendeuren: variaties en aanbevelingen voor selectie

Handgrepen voor binnendeuren vormen een belangrijk onderdeel van de deurbeslag en zijn breed vertegenwoordigd op de moderne markt. Het productassortiment onderscheidt zich door een grote verscheidenheid aan modellen, waaronder zowel eenvoudige overheadproducten als hoogtechnologische apparaten uitgerust met een vergrendelingsmechanisme.

Speciale functies

Deurgrepen verschenen lang geleden en ijzeren ringen, kettingen en haken werden de eerste apparaten die door de mens werden gebruikt om de deur te bedienen. In die tijd stond usability voorop en was de decoratieve component niet zo belangrijk.Echter, in de loop van de tijd zijn de opvattingen van de mens veranderd, begonnen mensen meer aandacht te schenken aan het verschijnen van modellen en vanaf het begin van de 16e eeuw begonnen ze complete kunstwerken te maken.

Als we naar historische bronnen kijken, kunnen we zien dat vanaf ongeveer deze periode de deurknoppen uitstekende sierlijke vormen begonnen te nemen en werden gemaakt in de vorm van mythische afbeeldingen of de vorm van dierenkoppen. Even later begonnen de modellen verdeeld te worden volgens het principe van het behoren tot een bepaalde kamer, en tegen het einde van de 17e eeuw was er een duidelijke gradatie ontstaan. Producten die zijn geïnstalleerd op de luxueuze deuren van de paleishallen werden onderscheiden door hun speciale elegantie, rijke uiterlijk en vaak bedekt met vergulding. Tegelijkertijd leken de deurklinken van slaapkamers, keukens en bijkeukens veel bescheidener.

Vandaag, met de dominantie van wetenschappelijke en technologische vooruitgang en de opkomst van moderne stijlen met een inslag voor minimalisme, begint de lijn tussen verfijnde woonkamerhendels en praktische modellen voor badkamers en keukens te verslijten. Er verschenen een groot aantal prachtige universele producten op de markt, waarvan de installatie in elke kamer van het appartement kan worden uitgevoerd zonder de harmonie van het interieur aan te tasten.Moderne modellen hebben een grote verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren, waardoor het gemakkelijk is om een ​​keuze te maken en een stijlvol en functioneel ding te kopen.

Installatie van handgrepen aan binnendeuren geproduceerd volgens de huidige GOST 14624 84, die de hoogte van de producten op een afstand van 100 cm van de vloer regelt. Deze regels zijn echter uitsluitend van toepassing op openbare organisaties die verplicht zijn om aan alle vereisten van SanPiN te voldoen. Installatie van handgrepen in een privéwoning of appartement voorziet niet in strenge eisen, daarom worden ze vaker ingesteld op een hoogte van 1 tot 0 tot 150 cm.

Om de kans op letsel en gebruiksgemak van het slot te verminderen (indien aanwezig in het ontwerp), moet het handvat op een afstand van 5-8 cm vanaf het einde van het deurblad worden gemonteerd.

types

De indeling van handgrepen voor binnendeuren gebeurt op vier gronden.

Vaste modellen

Dit is het oudste type deurknoppen, dat bijna onveranderd tot ons kwam. Producten zijn geprefabriceerde of gegoten constructies van verschillende vormen en ontwerpen, die met behulp van bevestigingsmiddelen of lijmelementen op een neergelegde manier op de deur worden gemonteerd.De functionaliteit van stationaire soorten is uiterst beperkt en bestaat uit het openen en sluiten van deuren. Het vergrendelingsmechanisme in de vaste handgrepen ontbreekt.

Stationaire modellen

Ze kunnen twee soorten prestaties hebben: single en pair. De eerste zijn ontworpen voor installatie aan één kant van het deurblad en zijn eraan bevestigd met zelftappende schroeven of gelijmd. De tweede zijn aan beide zijden van de deur gemonteerd en zijn verbonden met behulp van een lange pen die het canvas doorboort en aan de uiteinden een draad heeft. De installatie van pennen vindt plaats door ze helemaal op de pin te schroeven en wordt beschouwd als een van de meest betaalbare montage-opties.

De kracht van de verbinding en de levensduur verdienen de meeste voorkeur om de eerste optie te kiezen. Dit komt door het feit dat de schroefdraadverbindingen snel worden losgemaakt en de handgrepen beginnen te bengelen, maar voor kamers met weinig verkeer zijn dergelijke modellen redelijk geschikt. Bovendien omvat de installatie van gepaarde handgrepen, in tegenstelling tot de installatie van afzonderlijke producten, geen gaten voor de schroeven op de deur. Om ze te installeren, is een smal kanaal voldoende waarin de pin zal worden gestoken.Hierdoor blijft de deurbekleding praktisch intact, in de toekomst is deze vrij geschikt om oude stationaire handgrepen te vervangen door een ander type.

De meest populaire soorten stationaire handgrepen zijn bolvormige en tulpvormige modellen, evenals U-vormige beugels. De eerste worden vaak in een dubbele versie geproduceerd en onderscheiden zich door een beknopt uiterlijk en lage kosten. Nietjes worden vaak gebruikt in combinatie met rolgrendels, waardoor u de deur in de gesloten positie kunt vergrendelen. Modellen verschillen in een grote verscheidenheid aan vormen en ontwerpen, zijn de ideale oplossing voor zware algehele doeken, maar ook onvervangbaar op de deuren die zijn geïnstalleerd op plaatsen met veel verkeer. Daarnaast hebben nietjes hoge antivandaliteiten en worden ze aanbevolen voor gebruik op openbare plaatsen en onderwijsinstellingen.

De voordelen van stationaire modellen zijn eenvoudige installatie, lage kosten, de afwezigheid van een groot aantal onderdelen en complexe mechanismen, een breed bereik en de mogelijkheid om aanzienlijke belastingen te weerstaan. De nadelen zijn de afwezigheid van een valgrendel of vergrendeling, evenals de noodzaak om enige fysieke inspanning te leveren bij het sluiten en openen van de deur.

Duw modellen

Producten uitgerust met een grendel en een duwmechanisme vertegenwoordigen de meest talrijke handgrepen voor binnendeuren. Dergelijke apparaten bestaan ​​uit een hendel, een fale latch (in gewone "doggie") en een slot. Sommige modellen zijn uitgerust met een cilinderslot dat kan worden geopend met een sleutel of een magnetisch apparaat. Het bedieningsprincipe van de duwhandgrepen is vrij eenvoudig: wanneer de deur gesloten is, gaat de tong, die een afgeschuinde vorm heeft, gemakkelijk de groef in, die zich op de aanslagplaat van het deurframe bevindt. Wanneer u het canvas opent, hoeft u alleen maar op de hendel te drukken en het "trekt" de tong onmiddellijk in de behuizing van het apparaat - de deur gaat gemakkelijk open.

Push-modellen zijn er in verschillende uitvoeringen. Het aantrekkelijkst is het rozetontwerp, waarbij het slot afzonderlijk van het blok wordt geïnstalleerd, dat op zijn beurt bestaat uit de grendel en het handvat. De socket kan rond of vierkant zijn en omvat de installatie van elk type vergrendeling: mechanisch of magnetisch model.

De tweede uitvoeringsvorm van de drukinrichtingen wordt weergegeven door een handgreep op een gemeenschappelijke pad, met een sleutelgat en een draaitafel voor de klep erop.Dit type constructie omvat de installatie van het slot en de grendel als een enkele eenheid, die juist vanwege deze functie zeer harmonieus in het klassieke interieur lijkt.

Drukproducten zijn vaak gestileerd antiek. Ze zien er vrij organisch uit, maar nemen veel ruimte in beslag op de deur en komen niet overeen met de meeste moderne interieurs.

De voordelen van de drukknoppen zijn: betrouwbaarheid van het ontwerp, een ruime keuze aan verschillende modellen, hoge ergonomische kwaliteiten en bruikbaarheid. Dergelijke apparaten kunnen zelfs worden geopend als de handen ergens mee bezig zijn. U hoeft alleen maar met uw elleboog op de handgreep te drukken en de deur met uw schouder te duwen. De nadelen zijn onder meer de mogelijkheid om aan de handgreep of kleding te blijven hangen, evenals de hoge kosten van sommige modellen.

Draaibare modellen

Deurgrepen van dit type zijn beter bekend als knoppen, gekenmerkt door een afgeronde knop en een grendel. Bijna alle producten zijn uitgerust met een vergrendelingsmechanisme waarmee de grendel in de gesloten positie kan worden vergrendeld en sommige zijn bovendien uitgerust met een vergrendelingsmechanisme. Het bedieningsprincipe van de knop is absoluut identiek aan het werkingsprincipe van de duwhandvatten, met het enige verschildat de knoppen een valgrendel hebben die wordt geactiveerd door middel van een afgeronde knop, en in drukmonsters door middel van een handgreep.

De voordelen van roterende apparaten zijn het ontbreken van het risico om te worden gegrepen en gewond, een beknopt uiterlijk, lage kosten en een groot bereik. De nadelen zijn een zwak mechanisme, het ongemak van het openen van de deur met drukke of natte handen, evenals een korte levensduur en frequente inbeslagname van de val van de val.

Modellen van de verborgen uitvoering

Deze pennen zijn de perfecte keuze voor veel moderne stijlen, waaronder minimalisme en techno. Ze zijn volledig onzichtbaar op het doek en hebben geen uitstekende elementen. Producten kunnen een eenvoudig ontwerp hebben en dienen alleen voor het openen en sluiten van deuren, en kunnen worden uitgerust met een grendel met een slot of een magnetisch slot.

De voordelen van verborgen handgrepen zijn het gebruiksgemak op schuif- en schuifzeilen en in het deurcompartiment. Dit komt door de structurele kenmerken van producten waarmee u het canvas volledig in de nis van de deur kunt verbergen, zonder bang te zijn aan de hendel te haken.De nadelen zijn de hoge kosten en de noodzaak om het gebied te hameren en te boren voor hun installatie op het canvas.

Productiematerialen

Voor de productie van pennen gebruikte een aantal materialen met verschillende prestatie-eigenschappen, sterkte, uiterlijk en prijs.

aluminium

Dit metaal wordt vaak gebruikt voor de vervaardiging van pennen en heeft een aanvaardbare prijs, brede beschikbaarheid van de consument en veelzijdigheid. Modellen kunnen op de deuren van de gebouwen worden geïnstalleerd voor elk doel, inclusief ruimtes met overmatige luchtvochtigheid, zoals doucheruimtes, baden, zwembaden en badkamers. Dit komt door de hoge anticorrosie-eigenschappen van aluminium en het vermogen om blootstelling aan extreme temperaturen te verdragen.

Aluminiummodellen hebben vaak een decoratieve coating in brons of oud zilver, waarmee ze de deuren van woonkamers en kasten kunnen versieren.

De nadelen van aluminiumproducten zijn onder meer het onvermogen om te gebruiken op zware en algemene doeken, het snelle verlies van het oorspronkelijke uiterlijk en lage weerstand tegen schokken en mechanische belastingen.Als gevolg hiervan is het onpraktisch om dergelijke handvatten te installeren op openbare plaatsen met veel verkeer, terwijl ze redelijk geschikt zijn voor huisdeuren.

Tsamak Alloy (TSAM)

Dit materiaal is het populairste materiaal voor het maken van pennen. Verschilt aantrekkelijk uiterlijk, hoge duurzaamheid en comfortabel voor de massakosten koper. De legering omvat zink, aluminium en koper, en magnesium wordt gebruikt als een legeringscomponent bij het smelten. Als gevolg hiervan absorbeerde het materiaal de beste prestatie-eigenschappen van elk van de metalen en werd het terecht de leider in de vervaardiging van modellen van het middelste prijssegment.

De voordelen van TsAM-grepen zijn een hoge weerstand tegen corrosie en slijtage, een aantrekkelijk uiterlijk en een aangenaam aanvoelende structuur. Er waren geen gewichtige nadelen bij tsamak-pennen, maar zoals alle populaire producten zijn ze niet verzekerd tegen de productie van namaakproducten met laagwaardige grondstoffen van lage kwaliteit.

Daarom moet u pennen kopen in gespecialiseerde winkelketens van vertrouwde leveranciers en fabrikanten.

messing

Handgrepen van messing zijn niet goedkoop. Modellen zien er nobel uit in het interieur en verliezen hun oorspronkelijke uiterlijk in de loop van de jaren niet. De voordelen van koperen modellen zijn hun hoge sterkte en lange levensduur. Bovendien is messing niet gevoelig voor roest en kan het worden gebruikt in natte ruimtes. Het moet worden opgemerkt en gematigde antimicrobiële effect van messing producten, evenals hun natuurlijke nobele veroudering en warm aanvoelt structuur.

De nadelen zijn onder meer te hoge kosten, problemen bij het verwerven en het risico van vervalsingen. Echte messingproducten begonnen steeds minder in de schappen te verschijnen, dus als u ze koopt, moet u de bijbehorende documentatie zorgvuldig lezen, ervoor zorgen dat dit product echt van koper is en niet van de tsamak.

Roestvrij staal

Metaal wordt ook veel gebruikt bij de vervaardiging van deurgrepen, maar is meer geschikt voor toegangsgroepen. De voordelen van staalmodellen zijn de hoge sterkte, lange levensduur en het esthetische uiterlijk van verchroomde modellen.Bovendien zijn de producten goed bestand tegen hoge mechanische en schokbelastingen, daarom wordt staal vaak gebruikt bij de vervaardiging van handgrepen. Onder de minnen kan worden opgemerkt de koude structuur en de rustieke uitstraling van matte producten.

plastic

Het materiaal heeft geen hoge sterkte, dus het wordt gebruikt bij de vervaardiging van stationaire handgrepen voor lichte binnendeuren. De voordelen van kunststofmodellen zijn lage kosten en een groot aantal kleuren, vormen en ontwerpen. Bovendien zijn plastic producten niet bang voor hoge luchtvochtigheid en aangenaam om aan te raken. Onder de minnen valt een korte levensduur en een te eenvoudig uiterlijk.

hout

Producten van dit materiaal zien er heel natuurlijk en nobel uit. Houten handgrepen zijn de ideale keuze voor deuren uit een reeks natuurlijke rassen en gefineerde stoffen. Houten handgrepen zijn vaak versierd met steentjes, houtsnijwerk en keramische inserts. De voordelen van houten handvatten zijn natuurlijk uiterlijk en natuurlijke oorsprong. Modellen zijn veilig voor het milieu en veroorzaken geen allergische reacties.

De nadelen zijn hoge kosten en het onvermogen om te gebruiken in te natte ruimtes. Sommige producten, zoals grenen en vuren, zijn vrij zacht en slijten snel.

glas

Glazen handgrepen zien er erg mooi uit in het interieur en passen bij de meeste moderne stijlen. Het materiaal wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de vervaardiging van stationaire afgeronde modellen met een paaruitvoeringen. Glasproducten worden in een breed scala gepresenteerd met een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren. Het grootste nadeel van glazen pennen is hun hoge kosten. Ondanks het gebruik van glas met hoge sterkte bij de fabricage, hebben de modellen een lage weerstand tegen mechanische belastingen en breken ze af, zelfs bij kleine schokken.

silicone

Het materiaal wordt gebruikt om duwhandvatten en voeringen voor hen te vervaardigen. Het wordt gebruikt om de veiligheid van kinderen te vergroten bij het gebruik van de deur. De kosten van siliconenmodellen zijn vrij democratisch en bedragen 120-150 roebel. De producten worden in een breed scala aan kleuren geproduceerd en zijn vaak versierd met tekeningen van een andere kleur of in de vorm van een inzetstuk.Siliconen pads worden apart gekocht en zijn niet inbegrepen in de set.

Kleur en ontwerp

De moderne markt van deurbeslag biedt een enorm aantal verschillende vormen en kleuren. Dit vergemakkelijkt de selectie enorm en stelt u in staat producten te kopen die in zowel moderne, antieke als klassieke stijlen zijn gemaakt. Het kleurenpalet van producten is ook divers.

Samen met de traditionele zilveren, vergulde en verchroomde modellen, is er een enorme keuze aan kleuren, waaronder klassieke zwart, witte en bruine versies, evenals grijs, blauw, groen en zelfs oranje producten. De laatste zijn erg in trek voor liefhebbers van moderne interieurs, zoals techno, hi-tech en minimalisme. Antiqued gepatineerde producten hebben veel vraag naar retrostyle.

Topproductbeoordeling

De meest populaire fabrikanten die deurgrepen produceren voor binnendeuren zijn gelukkige bedrijven.

  • Spaanse archie is een bedrijf met een wereldwijde reputatie en is al heel lang actief op de markt van de deurapparatuur.Alle producten van het bedrijf zijn vervaardigd van een gepatenteerde staalsoort en onderscheiden zich door een speciale elektroforetische coating. Dankzij moderne technologie hebben modellen een lange levensduur en een onberispelijk uiterlijk.
  • Producten van Morelli uit China het heeft een hoogwaardig, ongebruikelijk ontwerp en redelijke prijzen. Voor de vervaardiging van handgrepen wordt een lichte en mooie ZAM gebruikt, waardoor de producten hun oorspronkelijke uiterlijk behouden en niet in de lucht worden geoxideerd. Bovendien reageren modellen van Tsamak goed op spuitgiettechnologie en het proces van galvaniseren.
  • Italiaanse Colombo Het vertegenwoordigt hoogst artistieke modellen, waarvan de kosten 15.000 roebel kunnen bereiken. Het ontwerp bevat gegoten monogrammen en patronen, doordrenkt van de geest van de aristocratie en het tonen van oud Italië in het interieur. Samen met de luxueuze modellen bevat de Colombo line-up ook varianten van de gemiddelde prijscategorie, waarvan de kosten beginnen bij drieduizend roebel. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van duwhandvatten, uitgerust met een vergrendeling en een vergrendelingsmechanisme.
  • Abloy Finse pennen ontvang een groot aantal positieve beoordelingen en zijn ontworpen voor de massaconsument.Producten verschillen in hoge kwaliteit van het kasteel-apparaat, stijlvolle en moderne uitstraling en de democratische prijs. Het is heel goed mogelijk om een ​​mooie en hoogwaardige Abloy-drukknop te kopen voor 2-3 duizend roebel.
  • Palladium Company uit Rusland produceert een grote verscheidenheid aan modellen van drukmodellen, beugels en knoppen. De producten van de fabrikant zijn ontworpen voor de massaconsument: de goedkoopste beugel kan bijvoorbeeld worden gekocht voor slechts 50 roebel. Een eenvoudige knop met een falev-sluiting en een blocker kost 250-300 roebel, en wanneer u een push-model koopt, kunt u gemakkelijk binnen 550-600 roebel blijven.

Producten worden gepresenteerd in een breed scala aan kleuren en ontwerpen. In de lijn zijn er zowel traditionele, zonder franjes, producten bedoeld voor massale installatie in verschillende instellingen, als stijlvolle, hoogwaardige modellen, gemaakt in klassieke en moderne stijlen.

Hoe te kiezen

Voordat je een pen gaat kopen in het appartement, Het is noodzakelijk om aandacht te schenken aan een aantal belangrijke punten.

  • Ten eerste moet u het technische paspoort van het product zorgvuldig controleren en controleren of het materiaal waaruit het is vervaardigd, is gecertificeerd en goedgekeurd voor gebruik.
  • Ten tweede is het noodzakelijk om de werking van de grendel en het vergrendelingsmechanisme te controleren en het product te inspecteren op chips, krassen en scheuren.

Het is raadzaam om te evalueren of het handvat prettig aanvoelt en geen ongemak veroorzaakt. Dit is een vrij belangrijke indicator, omdat u elke dag contact moet maken met het product en de bestaande metaalstromen of kleine ruwheden geïrriteerd beginnen te raken.

Met betrekking tot het uiterlijk moet worden opgemerkt dat de deurhendel in kleur moet worden gecombineerd met andere elementen van de deurbeslag, zoals een slot, scharnieren en onlays, evenals met de binnenste objecten van de kamer en meubels. Bijvoorbeeld, een verchroomd zilvermodel zal onenigheid hebben met bronzen elementen en er iets vreemds uitzien. Maar zo'n product past perfect in de meeste moderne stijlen, zoals modern, loft, minimalisme, techno en hi-tech. Op dat moment zijn gele, bronzen en gouden handvatten perfect voor klassieke en retro interieurs.

Bij het kiezen van een model moet rekening worden gehouden met het uiterlijk van de deuren. Dus chroom-, zilver- en palladium-modellen zien er geweldig uit op deuren met wengé of gebleekte eikenafwerking.Doeken onder een moer en kers zijn beter om uit te rusten met goud of met koper beklede producten.

Bovendien is het noodzakelijk om de geometrie van de deurpanelen te correleren met de vorm van de toekomstige hendel, dat wil zeggen een product te kiezen zodat hun vormen elkaar ten minste overlappen. Op een doek met horizontale of verticale inserts van reguliere geometrische vormen zou een gebogen drukmodel met monogrammen er bijvoorbeeld belachelijk uitzien. Voor zo'n deur is het beter om een ​​directe duwhandgreep te kiezen, gemaakt in een moderne stijl.

Houd er rekening mee dat voor deuren in dezelfde kamer dezelfde handgreepmodellen moeten worden gekocht. Bij het kiezen van knobov moeten begrijpen dat na hun installatie in het deurblad zijn niet-standaard boringen, bereiken van vijf centimeter.

Daarom kan hun installatie in de toekomst bepaalde problemen veroorzaken: in het geval van het vervangen van een knop door een model van een ander type, bijvoorbeeld, duwen, zal het onmogelijk zijn om het gat te sluiten.

Met de juiste keuze kunnen deurgrepen zelfs het eenvoudigste canvas opfleuren en afwisseling aan het interieur geven. Een bekwame installatie en zorgvuldig gebruik zijn de sleutel tot een lange en foutloze service van deurbeslagen en deuren in het algemeen.

Zie hoe de deurhendels verschillend zijn en hoe ze te selecteren, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer