Thermische isolatie van de wanden van het huis: wat is het en welke materialen zijn nodig?

Bij het bouwen van huizen, mensen geven om hun duurzaamheid en uiterlijke schoonheid, in een poging om het meeste te halen uit de beschikbare ruimte. Maar het probleem is dat dit in het Russische klimaat niet genoeg is. Zorg voor een verbeterde thermische beveiliging, ook als de constructie op relatief warm terrein wordt uitgevoerd.

Functies en beschrijving

Thermische isolatie van de wanden van een huis is een combinatie van materialen en technische oplossingen die voorkomen dat warmte door de wanden lekt. Om dit probleem op te lossen is het volgende vereist:

 • infraroodstralen reflecteren in het interieur van het huis;
 • blokkeer, indien mogelijk, het vrijkomen van warmte;
 • complicatie van de convectielek zo veel mogelijk;
 • de veiligheid van de hoofdstructuren garanderen;
 • een stabiele waterdichtmakende isolatielaag bereiken (zelfs waterdicht is bovendien beter beschermd).

Een dergelijke definitie moet helaas helaas worden gecorrigeerd. Immers, het creëren van een ondoordringbare thermische thermische schaal rond het huis in de praktijk is ofwel erg moeilijk en kostbaar, ofwel volledig onhaalbaar om technische redenen. Grote problemen worden veroorzaakt door de zogenaamde koude bruggen die de stevigheid van thermische bescherming verbreken en de effectiviteit ervan verminderen. Er zijn maar twee manieren om dit probleem radicaal op te lossen: het gebruik van schuimglas of het schieten van de rand met de kelder naar de rand. Maar beide regelingen hebben belangrijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Naast koude bruggen, moet je aandacht besteden aan:

 • blazen van materialen en structuren;
 • hun interactie met vocht;
 • de behoefte aan een dampremmende of dampdoorlatende huls;
 • bevestigingskracht en zijn nuances;
 • zonlichtintensiteit;
 • gemiddelde jaarlijkse en maximale hoogte van de sneeuwbedekking.

Grondstofoverzicht

Groot belang bij de isolatie van wanden is de nauwkeurigheid van de keuze van het basismateriaal.Dus organische middelen voor thermische bescherming worden in de eerste plaats vertegenwoordigd door schuim van heterogene dichtheid. Ze hebben een soortelijk gewicht van 10 tot 100 kg per 1 cu. Hiermee kunt u het optimale schema voor de belasting van de fundering en thermische eigenschappen kiezen. Maar er is een ernstig nadeel: slechte weerstand tegen brand, dus er is behoefte aan structurele bescherming van vuurvaste materialen.

Andere organische warmte-isolatieproducten zijn:

 • afvalproducten van bosafval en verworpen hout;
 • turf gebaseerde platen;
 • landbouwafval (constructie van stro, riet, enzovoort).

Hittebestendige bescherming op dergelijke manieren is best mogelijk. Maar het is noodzakelijk om te verzaken tegen een slechte weerstand tegen water, tegen destructieve biologische agentia. Daarom worden moderne blokken zoals isolatie steeds minder gebruikt. Minerale materialen zijn veel gewild:

 • steenwol;
 • glasvezel;
 • blokken van perliet en vermiculiet;
 • cellenbeton en een aantal andere producten.

Minerale wolborden doen, de smelt van bergstenen of metallurgische afvalstoffen verwerken tot de toestand van glasvezel.De specifieke massa van de verkregen producten varieert van 35 tot 350 kg per 1 cu. Maar met een opmerkelijk niveau van warmteretentie is minerale wol niet sterk genoeg en verslijt gemakkelijk door water. Alleen de modernste varianten ervan hebben de nodige bescherming.

Traditioneel gebruiken sommige mensen muurisolatie. geëxpandeerde klei. Maar zo'n beslissing kan nauwelijks optimaal worden genoemd. Zelfs de lichtste kwaliteit geëxpandeerde klei heeft een aanzienlijke belasting van de basis. En het zal veel gebruikt moeten worden, omdat drie keer meer warmte (met dezelfde laag) zal uitgaan dan door de meest efficiënte isolatiematerialen. En tot slot wordt de laag uitgezette klei gemakkelijk nat en droogt deze zeer slecht. Het is niet verrassend dat de film van verschillende typen steeds wijdverspreider wordt. Het helpt de waterdichtheid van het binnenste deel van de wanden te vergroten, vooral manifesteert zich polyethyleen.

In sommige gevallen wordt thermische bescherming van muren gebruikt polyurethaanschuim. De betrouwbaarheid van een dergelijke coating wordt gewaardeerd door bouwers. Maar je zult zeker beschermende kleding moeten dragen voor de toepassing ervan. Schuimisolatie maakt stoom mogelijk en remt de waterstroom.Toegestaan ​​voor het dichten van openingen bij het plaatsen van een kunststof venster in de muur.

Monolithische isolatie van platen is gemakkelijker te installeren dan schuim en vereist meestal geen gespecialiseerde apparatuur.

Moderne fabrikanten hebben geleerd om vellen te maken die bij een groot temperatuurbereik kunnen werken en de elasticiteit te behouden. Met behulp van dezelfde structuren is het eenvoudig om hittebescherming te bieden voor leidingen en andere communicaties die het huis binnenkomen. Thermisch isolatiemembraan Er zijn twee hoofdtypen: de eerste houdt de binnendringing van waterdamp tegen vanuit de kamer en de tweede zorgt ervoor dat de stoom die zich in de wand vormt vrij kan blijven. De belangrijkste waarde bij het kiezen van het tweede type materiaal moet worden gegeven aan hun dampdoorlatendheid, dat wil zeggen het aantal uitgaande dampen per tijdseenheid. Flexibele meerlaagse isolatie wordt toegepast om leidingen te isoleren of om warmtestralen binnen de buitenste folieomhulling te reflecteren.

kenmerken van

Hoogwaardige thermische isolatie voert bijna altijd tegelijkertijd de rol van geluidsisolatie uit. De keuze voor een dergelijke oplossing is gerechtvaardigd, omdat het nodig is om bouwkosten te minimaliseren en de totale dikte van de wanden te verminderen.Betrouwbare geluidsonderdrukking is onmogelijk te implementeren, als u geen rekening houdt met de verschillen in luchtgeluid (bewegende lucht) en percussie (uitgezonden tijdens vibratie van structuren). De muren moeten mensen volledig isoleren van luchtgeluid. Buitenmuren hebben tegelijkertijd een ongelijk niveau van bescherming, dat niet gestandaardiseerd is.

De standaardwaarden voor geluidsbescherming zijn slechts minimale richtlijnen, ze mogen in geen geval kleiner zijn. In de praktijk wordt aangeraden deze cijfers met 5-7 dB volledig te overschrijden, waarna de situatie comfortabeler wordt. Voor buitenmuren wordt de absorptie van luchtgeluid aanbevolen van 55 dB, en in de buurt van spoorwegen, luchthavens, federale snelwegen - ten minste 60 dB. Geluidsabsorptie wordt verzekerd door poreuze of vezelachtige zware materialen; meestal voor dit doel minerale wol, zand toe te passen. Relatief recent is een op polymeer gebaseerd membraan met een sponsachtige structuur met een dikte van niet meer dan 0,5 cm gebruikt.

In de meeste gevallen wordt de geluidsdemper geplaatst tussen de materialen die het geluid reflecteren. Maar soms in de praktijk gebracht uit twee lagen, vier lagen of vijf lagen coating.

Om de penetratie van geluid binnenin te minimaliseren, is het noodzakelijk om de bruggen van de akoestische transmissie te verbreken met behulp van speciale bevestigingen. Zorg ervoor dat u akoestische bevestigingen gebruikt, die worden vertegenwoordigd door vele soorten. Alleen experts kunnen de juiste optie kiezen.

Beoordeling door fabrikanten

Vergelijking van de eigenschappen van afzonderlijke materialen is logisch om de vergelijking van het niveau van specifieke fabrikanten aan te vullen. Basalt wolmerk "Tizol" het is zeer gemakkelijk gemonteerd, de grootte van de vellen maakt 100x50 cm. Maar het is noodzakelijk om te overwegen dat het blad kan worden verspreid als gevolg van niet-uniforme dichtheid op verschillende plaatsen, ook daarin kunnen defecten verschijnen. Tijdens het seizoen daalt de wol met 15-20 mm. Koop "Tizol" kan in elke speciaalzaak zijn.

Concurrerend bedrijf "Rokvol" kan basalt-watten aanbieden met een dichtheid van 37 kg per 1 cu. m. Ook hier gaat alles goed met de installatie met kaderopeningen van 59 cm. Met één pakket kunt u ongeveer 6 m2 van de muur bedekken. Het vinden van de producten van het bedrijf is eenvoudig in veel winkels. Tara is zeer betrouwbaar, zelfs ruwe behandeling (binnen gematigde limieten) zal het materiaal niet beschadigen; Levensduur zal huiseigenaren verrukken.

Techno Rocklight behoort ook tot het aantal gemakkelijk te installeren materialen.Er zijn vier hoofdgrootten, zodat u in bepaalde gevallen het optimale beeld kunt kiezen. Maar de verkorte vezels vallen gemakkelijk uit elkaar, omdat het werk is toegestaan ​​om alleen met handschoenen door te gaan en een masker te dragen. Koop 'Rocklight' in bepaalde regio's van de Russische Federatie werkt niet. De container is niet betrouwbaar genoeg, tijdens het laden kunnen de balen uit elkaar vallen.

Minerale wol stevig "Isover" verkocht in rollen en platen. Technologen zijn erin geslaagd hun traditionele weerhaak te overwinnen en hun kracht te vergroten. Dergelijke goederen worden verkocht in alle gespecialiseerde winkels. Knippen en stylen zijn vrij eenvoudig. Maar er zijn ook problemen - onaangename geuren, de noodzaak om beschermende apparaten te gebruiken, onvoldoende informatie-inhoud van de inscripties op de verpakking.

producten Knauf Het heeft een breed scala aan opties en dempt geluid effectief. De samenstelling van de minerale wol van de Duitse onderneming mist toxisch fenol-formaldehyde en vele andere componenten. Materiaalafbrokkeling is uitgesloten, de blokken zijn erg licht.

Je kunt de plaat op een handige hoek plaatsen. Wat de problemen betreft, moet je opnieuw bescherming gebruiken.

Hoe te kiezen?

Na de stempels te hebben behandeld, is het de moeite waard om nogmaals de kenmerken van specifieke soorten te bestuderen. Deskundigen adviseren om te anticiperen op de studie van reviews om het juiste type isolatiemateriaal te bepalen. Het is uiterst zeldzaam nu bulkopvullers worden gebruikt, voornamelijk rollen en platen worden gebruikt. Bovendien wordt een onderscheid gemaakt in de vezelachtige, vloeibare en cellulaire formaten. Het gebruik van het tweede type zonder speciale apparatuur kan moeilijk zijn.

Het is erg belangrijk om te weten of een specifieke verwarmer alleen geschikt is voor binnen- of buitenmuren. Bij het kiezen, is het ook de moeite waard om uit te zoeken hoe groot de warmtegeleidingscoëfficiënt is: hoe kleiner deze is, hoe groter de hoeveelheid warmte die in het huis achterblijft. Als u een lange levensduur van de coating wilt bereiken, gaat de voorkeur uit naar materialen die minimaal water absorberen. Dezelfde omstandigheid heeft direct invloed op de weerstand tegen het verschijnen van de schimmel. De volgende belangrijke parameter is vlambestendigheid; zelfs bij verhitting tot 1000 graden verliezen individuele materialen hun oorspronkelijke structuur niet.

Zelfs als de isolatie aan deze vereisten voldoet, is het handig om erachter te komen hoe goed het is:

 • weerstaat vervormingsinspanningen;
 • stopt stoom;
 • is bestand tegen de gevolgen van knaagdieren en micro-organismen.

Voor de interne isolatie van de wanden van het huis is het moeilijk om iets volmaakter te vinden dan geëxpandeerd polystyreen. Borden die ervan zijn gemaakt zijn altijd dun en verminderen de beschikbare ruimte niet. De uitsluiting van vochtopname helpt om de dauw naar buiten te brengen en het bevriezen van muren te verminderen. Wat even belangrijk is, in veel gevallen is het mogelijk om te doen zonder dampremmende laag.

Maar wanneer het de bedoeling is om de muren van buitenaf te isoleren, is het beter om polyurethaanschuim te gebruiken.

Polyurethaanschuim wordt voornamelijk op het te beschermen oppervlak gespoten, waardoor een monolithisch canvas ontstaat dat geen enkel gewricht heeft en een gebied waar warmte zou wegvloeien. Uitstekende hechting maakt het mogelijk dit materiaal op elk oppervlak te gebruiken. Onder organische isolatiemiddelen in de eerste plaats zijn minerale wolproducten. Een voordelige versie daarvan is altijd voorzien van een folielaag. Je moet in de eerste plaats geen financiële afwegingen maken, het resultaat zal in elk geval van slechte kwaliteit zijn.

Procestechnologie

Het gebruik van minerale wol voor thermische isolatie is gerechtvaardigd in situaties waarin de isolatie buiten niet mogelijk is.De eerste stap is natuurlijk om het vuiloppervlak te reinigen. Het is vooral belangrijk om sporen van schimmel te verwijderen en de getroffen gebieden te behandelen met antiseptische mengsels. De kleinste uitsparingen en scheuren moeten worden afgedicht met cementformuleringen. Een effectieve methode om ondiepe (tot 30 mm) gaten te verwerken, is het gebruik van schuim.

Als hun diepte groter is, is het noodzakelijk om het schuim aan te vullen met een kabel. Het is noodzakelijk om antiseptica en primers zorgvuldig toe te passen, elke laag moet drogen voordat de volgende laag wordt aangebracht. Om de efficiëntie van het werk te maximaliseren, moet u het oppervlak vlak maken, met een bijzonder hoge druk op de structuur of frameloze isolatie. Op het oppervlak van baksteen, schuim of cellenbeton zet gips, en op de top van het is een laag van vloeibare waterdichting. Frames worden gevormd uit houten of stalen profielen.

De afstand tussen de verticale steunen is iets kleiner dan de breedte van de isolatierollen. Dan is de kruising zeer betrouwbaar. De opening naar de muurconstructies is zo gemaakt dat de plaat daar past en slechts enkele tientallen millimeters luchtspleet overblijft.Dit wordt bereikt door het gebruik van puntkleefstofmengsels.

Platen hebben de voorkeur boven rollen omdat ze minder rollen; het gebruik van horizontale balken helpt dit probleem op te lossen.

Installatie van dampschermen wordt gemaakt met de bovenste delen van de structuren, terwijl het werk horizontaal beweegt. De belangrijkste bevestigingsmethode is dubbelzijdig plakband. Een dampscherm kan op houten substraten worden bevestigd met behulp van een meubelnietmachine. Het wordt aanbevolen om een ​​overlap van minimaal 100 mm te maken, waarbij de hoeken, de vloer en de plafonds elkaar overlappen. Montagetape en bouwtape zijn ideaal voor het afdichten van voegen.

De benadering van de film naar het oppervlak betekent de noodzaak om dergelijke gebieden te vullen met vloeibare afdichtmiddelen. Boven de "cake" wordt een lattenrooster met latten geplaatst, de montagebreedte is van 1,5 tot 2,5 cm. Dankzij het contrarooster is het mogelijk om een ​​volledige ventilatiekloof te maken. Daarop is de decoratieve frontschaal geplaatst. Om het gebruik van een dampremmende laag te weigeren, is aan de binnenkant een folie gemonteerd die diep in de ruimte moet worden gedraaid.

Anders wordt er gewerkt aan het gebruik van opgerolde blokken. Op het oppervlak van de nietjes zijn gerangschikt in de vorm van de letter "P", kunt u profielen van metaal te installeren. De typische verticale afstand is 0,6 m en de horizontale afstand kan iets kleiner zijn. Bij het meten van de benodigde hoeveelheid minerale wol mogen we de tolerantie van 0,1 m niet vergeten. De nokken van de clips blokkeren de beweging van de isolatie verticaal. Wanneer ze worden ingedrukt, plaatst u profielen en voegt u GCR toe.

Volgens professionals is de isolatie van binnen veel slechter dan buitenisolatie van woongebouwen. Dit is de meest effectieve optie in de praktijk, bovendien selecteert het geen bruikbare plaats en wordt condensatie voorkomen. Een ander belangrijk voordeel van deze oplossing is het voorkomen van koudebruggen. Externe isolatie van vorst wordt uitgevoerd met behulp van een natte of droge techniek. Natte optie omvat het aanbrengen van een isolerende laag direct op de muur en daaropvolgend afwerken.

De totale dikte van het isolatieblok bedraagt ​​150 mm. Minerale wol "put" op de lijm of paraplu-hardware. De basis wordt aanbevolen om te versterken.Hierna wordt een gelaatsafwerking uitgevoerd, die ook een beschermende functie heeft. Een soortgelijke oplossing wordt aanbevolen voor bakstenen en cellenbetongebouwen. Geprefabriceerde huizen voor het leggen van Minvaty bedekt met harde vloeren van georiënteerde platen.

Het is onaanvaardbaar om minerale wol te installeren tijdens regen en bij hoge luchtvochtigheid. Theoretisch kan het drogen, maar het zal erg lang duren om te wachten. Isolatie buiten wordt altijd overlapt door een vochtbarrièrefilm. Een metalen schort wordt op de hellingen geplaatst, die betrouwbaar beschermt tegen contact met neerslag, en tegen wind en regen. Rond het glas moeten alle openingen worden afgesloten met schuim; het is wenselijk om te zorgen voor de bescherming tegen vocht.

Het is onmogelijk om onszelf te beperken tot de isolatie van één muur, het is erg belangrijk om te zorgen voor de dakwarmtebescherming. Door het plafond verlaat het gebouw tot 1/5 van de totale warmte.

Aangezien de meeste hellende daken zijn uitgerust met licht ontvlambare materialen, moet alleen onbrandbaar isolatiemateriaal worden gebruikt. Bovendien moet hij vrijelijk waterdamp doorlaten en het water zelf niet opnemen. Voor een plat dak moet de isolatielaag zo sterk en stabiel mogelijk worden ingesteld.anders is het niet bestand tegen de gecreëerde belasting.

Hoe bereiden?

Berekeningen van isolatie-elementen zijn uiterst belangrijk. Als u ze slecht vasthoudt of helemaal niet, kunt u serieuze problemen tegenkomen. Dus, zwakke isolatie zal het niet toelaten om een ​​aangename temperatuur te handhaven in de gebouwen van het huis. Bovendien zal het dauwpunt naar de binnenkant van de muur worden verplaatst. Condensatie veroorzaakt infectie door schimmels en andere rottende organismen. Een te krachtige isolatie lost dit probleem op, maar dit is economisch niet gerechtvaardigd, omdat een toename in de dikte van de laag de praktische eigenschappen slechts in geringe mate verhoogt.

Het is noodzakelijk om rekening te houden met thermische weerstand, die is genormaliseerd voor verschillende regio's en belangrijke nederzettingen. Competente berekening stelt u in staat de dunste (zoveel mogelijk) muur te bouwen en de consumentkwaliteiten van het huis niet te verslechteren. De standaardformule voor de berekeningen lijkt op αyt = (R0tp / r-0.16-δ / λ) · λyt. Links van het gelijkteken staat de vereiste isolatiedikte. Aan de rechterkant, na de genormaliseerde weerstand, ga je:

 • wanddikte;
 • warmte-verliescoëfficiënt via het onderdeel van de drager;
 • indicator van warmteverlies door isolatie;
 • materiaaluniformiteitsindex voor warmtestroom.

Thermische eigenschappen in lucht "taart" muren mogen niet in aanmerking worden genomen voor externe bekleding en de meest geventileerde pauze. De keuze van een geschikte breedte van een enkele rol of plaat is te wijten aan overwegingen van gemak tijdens het werken.

Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat hoe minder verbindingen worden gemaakt, hoe betrouwbaarder de gemonteerde constructie zal zijn.

Hoe maak je jezelf?

Het is vrij eenvoudig om de muurisolatie zelf te installeren. Maar er zijn een aantal nuances die vaak over het hoofd worden gezien door amateur-handwerkslieden. Dus, tijdens de koude periode van het jaar, is het de moeite waard om de uitlaatventilatiekanalen lichtjes te bedekken en ze volledig te blokkeren tijdens een lange afwezigheid. Aangezien tot 80% van alle verliezen door de wanden optreden in hittestralen, verdienen reflecterende warmte-isolatoren de voorkeur boven gewone wanden. In reeds geëxploiteerde huizen, is het vaak noodzakelijk om interne isolatie te doen, waarvoor een extra installatie van een dampremmende laag vereist is.

Thermische isolatie van wanden geeft alleen een positief resultaat als de thermische beveiliging van de kelder vooraf volgens alle regels is voorbereid. deDe geventileerde gevel wordt gecreëerd door de isolatielaag op de deuvels te bevestigen of door een frame met een buitenafwerking op elke handige manier te gebruiken. Als de muur is gemaakt van baksteen, kunt u een beroep doen op een goede ligging. Het onvermogen om het te ventileren betekent dat het nodig is om vochtbestendige oplossingen aan te brengen. Warmte-isolerende gips speelt slechts een ondersteunende rol, daarnaast is het noodzakelijk om een ​​substraat te maken van een gaas dat is gecoat met een primer.

Handige tips van de profs

Negeer de voordelen van het pleisteren van geïsoleerde wanden niet. Ja, het is arbeidsintensiever en vuiler dan het afwerken van droge blokken, maar u kunt afwerken en extra warmte besparen combineren. De waterdampdoorlaatbaarheid van de muurkoek moet geleidelijk van binnen naar buiten toenemen; elke andere laagverhouding is fundamenteel verkeerd. Vermiculiet is extreem duur, maar het is gemakkelijk om deze moeilijkheid te omzeilen - je hoeft het alleen niet autonoom te gebruiken, maar als onderdeel van warm pleisterwerk. Een dergelijke oplossing kan, vanwege zijn uitstekende damppermeabiliteit, bijna overal worden gebruikt.

Over de fijne kneepjes van het kiezen van isolatie voor de muren van het huis, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer