Penoizol: kenmerken en nadelen

 Penoizol: kenmerken en nadelen

Bij de bouw van huizen of hun renovatie werpt vaak de vraag op van effectieve muurisolatie. Voor deze doeleinden, produceerde een heleboel materialen, verschillend in hun technische kenmerken, eigenschappen, prestaties en kosten. Onlangs is penoizol of carbamide-formaldehyde schuim steeds populairder geworden op de binnenlandse markt.

Hiermee kunt u vrijwel elk bouwwerk snel en goedkoop isoleren.

Wat is het?

Penoizoly wordt het gemodificeerde polyfoam genoemd. De consistentie doet denken aan marshmallow. Het materiaal is een schuimplastic met een cellulaire structuur. Gemodificeerd schuimplastic is een moderne warmte-isolator voor het verwarmen van gebouwen.

Vaak wordt het materiaal direct op de bouwplaats voorbereid. Vloeibaar mengsel met behulp van gespecialiseerde apparatuur vult de holtes in de muren, plafonds, daken en zolder. Dankzij de productie van isolatie op een bouwplaats worden geld, tijd en energie bespaard op de levering van een conventionele warmte-isolator en het laden en lossen ervan. Er is geen extra ruimte nodig voor de opslag van thermische isolatieproducten.

structuur

Bij de vervaardiging van penoizol worden goedkope componenten gebruikt, waardoor het afgewerkte materiaal een betaalbare prijs heeft.

Voor de productie van deze isolatie is vereist:

 • carbamide-formaldehydehars;
 • schuimcomponent;
 • fosforzuur;
 • water.

  Gedoseerde delen van deze componenten worden in een speciale uitrusting (schuimgenerator) gelegd, waaraan de perslucht wordt toegevoerd. Door het gebruik van een dergelijke inrichting wordt een schuimachtige massa gevormd, bedoeld voor het inbedden van holtes.

  Het gemodificeerde schuim heeft een witte kleur en een gelei structuur. Hiermee is het mogelijk om snel alle luchtruimten te sluiten. Het verharden van het aangebrachte schuim vindt plaats na 10 minuten. Na 4 uur wordt de massa vast en na 3 dagen krijgt het de "definitieve" sterkte. 72 uur is voldoende voor het uiteindelijke drogen van het materiaal.

  types

  Thermische isolatie van gebouwen geproduceerd door verschillende soorten penoizol. Er zijn drie soorten:

  • Vloeistof. Het type dat het meest wordt gebruikt door bouwers. De populariteit is te danken aan het gebruiksgemak. Een dergelijke warmte-isolator wordt direct op de locatie voorbereid met behulp van gespecialiseerde apparatuur. Materiaal kan in cilinders worden gekocht voor een kleine hoeveelheid werk. Luchtruimtes van vloeibaar schuim dicht bij de constructie, reconstructie of reparatie van verschillende constructies.
  • Blad of op rollen. Een dergelijk warmte-isolerend materiaal wordt gemaakt door vloeibaar schuim in de vorm te gieten. Nadat de massa is gestold, wordt deze gesneden tot vellen met een optimale lengte, gedroogd en mechanisch gereinigd. Sommige fabrikanten bieden folievel penoizol.Dergelijke materialen kunnen niet worden gelijmd. Ze moeten worden bevestigd met deuvels en bedekt met de bovenzijde.
  • Crumb. Penoizol korrels worden verkregen door ingevroren penoizol te breken tot fracties waarvan de grootte niet groter is dan 15 mm. Granulaire isolatie heeft een minimale dichtheid (tot 8 kg / m2).

  Verschillende soorten vloeibaar schuim kunnen voor verschillende constructiedoeleinden worden gebruikt.

  Waar wordt het gebruikt?

  Penoizol wordt veel gebruikt in particuliere en professionele bouw. Het wordt niet alleen gebruikt als een warmte-isolerend materiaal, maar ook als een geluidsisolerend onderdeel.

  Het wordt gebruikt voor isolatie:

  • buitenmuren;
  • gevels;
  • daken;
  • pijpleidingen;
  • plantaardige pakhuizen.

  Het materiaal is ook bedoeld om sandwichpanelen te maken. Granulaire penoizol is gebruikt voor thermische isolatie van horizontale structuren: vloeroppervlakken, zolders en vloerdekken. Folie-isolatie kan worden gebruikt voor het isoleren van waterleidingen.

  U moet zich ervan bewust zijn dat vloeibaar schuim enkele beperkingen heeft op het gebruik. Het wordt bijvoorbeeld niet aanbevolen voor gebruik in gebieden die zijn blootgesteld aan intens vocht.Deze omvatten sokkels, kelders, stichtingen. De reden is simpel: penoizol is bestand tegen meerdere cycli van bevriezen en ontdooien, maar verliest tegelijkertijd zijn isolerende eigenschappen.

  Deskundigen adviseren ook niet het gebruik van ureum-formaldehyde schuim voor het versieren van de dakpans. Het feit is dat het materiaal snel bezwijkt onder invloed van de zonnestralen, waardoor het zeer snel na de installatie zijn warmte- en geluidsisolerende eigenschappen kan verliezen.

  Speciale functies

  In termen van zijn technische parameters overtreft Penoizol veel moderne verwarmingselementen.

  De belangrijkste kenmerken van het materiaal:

  • Uitstekende thermische geleidbaarheid. Indicatoren van deze parameter variëren van 0,03 tot 0,4 W / mK. Om warmte te behouden en een aanzienlijke besparing op verwarming, is het voldoende om 10 cm dikke vellen Penoizol op de muren te plaatsen.
  • Goede geluidsabsorptie (meer dan 65%).
  • Brandwerendheid Thermische isolatieproducten op basis van carbamide-formaldehydeharsen behoren tot de ontvlambaarheidsklasse G-1 en tot de ontvlambaarheidsgroep B-2. Dit betekent dat het materiaal niet zal opvlammen in het geval van een brand en zelfs niet zal smelten.Bij langdurige blootstelling aan de vlam van vuur zal de isolatie verdampen, zonder giftige stoffen af ​​te geven.
  • Vochtbestendigheid. De warmte-isolator absorbeert vocht goed en geeft het terug zonder zijn prestaties te verliezen. Isolatie kan tot 1/5 vocht opnemen en snel verdampen.
  • Sterkte. Compressie met lineaire vervorming is 0,25-0,3 kg / cm2, en wanneer uitgerekt tot 0,05-0,08 kg / cm2.

  Penoizol kan worden gebruikt met ernstige temperatuurschommelingen van -50 tot +100 graden, wat het gebruik ervan in moeilijke klimatologische omstandigheden mogelijk maakt.

  Voors en tegens

  Vloeibaar schuim heeft vele voordelen die het onderscheiden van andere soorten warmte-isolatoren.

  Dit materiaal heeft de volgende voordelen:

  • Lage thermische geleidbaarheid.
  • Elasticiteit en elasticiteit. Dankzij deze eigenschappen vult het schuim alle scheuren en holtes, waardoor de vorming van koude luchtbruggen wordt geëlimineerd.
  • Bestand tegen mechanische belasting. Onder krachtbelastingen wordt het bevroren materiaal geplet en nadat de druk is gestopt, keert het snel terug naar zijn oorspronkelijke positie.
  • weerstand tot plotselinge temperatuurveranderingen en weerstand tegen veranderingen in vochtigheid.
  • Uitstekende dampdoorlatendheid. Vanwege deze eigenschap zal condens zich niet ophopen op de verwarmde wandoppervlakken.
  • Goede hechting. Schuim grijpt snel en betrouwbaar in contact met een van de terreinen, zodat het handig is om gebouwen met een complexe structuur te verwarmen.
  • Uitstekende bescherming tegen schimmel en meeldauw. Je kunt niet bang zijn dat insecten in een kachel beginnen of dat knaagdieren het bederven.
  • Gunstige prijs. Grondstoffen voor de vervaardiging van penoizol zijn niet duur, wat een positief effect heeft op de prijzen van het eindproduct. Nadat u de installatie van een warmte-isolator met uw eigen handen hebt voltooid, kunt u een aanzienlijk bedrag besparen op de isolatie van het huis.
  • Duurzaamheid. Correct geïnstalleerd isolatiemateriaal kan meer dan 50 jaar meegaan zonder de prestaties te veranderen.
  • Milieuvriendelijkheid. Tijdens bedrijf zendt de warmte-isolator geen schadelijke stoffen uit. Het is veilig voor de gezondheid.

  Ondanks de bovengenoemde voordelen van vloeibaar schuim kan niet worden genoemd een ideale isolatie. Het heeft een aantal nadelen.Reviews van degenen die hun huis geïsoleerd hebben met penoizol geven de krimp van het materiaal aan (ongeveer 5%). De nadelen omvatten de onmogelijkheid om de schuimmassa te bereiden en toe te passen zonder speciale apparatuur.

  Het kan worden gehuurd of gekocht en dit leidt tot extra financiële kosten.

  De nadelen van consumenten omvatten ook een hoog percentage vochtabsorptie, lage treksterkte en het onvermogen om met schuim te werken bij temperaturen onder +5 graden. Bovendien zijn er bij het installeren van het materiaal risico's van blootstelling aan fenol-formaldehyde damp schadelijk voor de gezondheid. En nog steeds schadelijk penoizol of niet is het de moeite waard om in meer detail te begrijpen.

  Schadelijk of niet?

  Volgens talrijke beoordelingen in het netwerk klagen de meeste consumenten van vloeibaar schuim over de giftige geur tijdens installatie en droging. Volgens deskundigen worden dergelijke situaties waargenomen bij de aankoop van lage kwaliteit warmte-isolator. Het is een feit dat sommige fabrikanten goedkope ureumhars met veel onzuiverheden gebruiken om geld te besparen.

  Een hoogwaardige warmte-isolator kan alleen tijdens de installatie een onaangename geur afgeven. Dit wordt verklaard door het feit dat tijdens de polymerisatie de stof formaldehydes begint af te geven. Hun aantal is echter onbeduidend. Ter vergelijking: veel moderne verf- en lakproducten stoten veel schadelijkere stoffen uit, terwijl de standaard gemaakte penoizol niet langer formaldehyde afgeeft als deze opdroogt.

  Als we de voor- en nadelen vergelijken, kunnen we concluderen dat het beter is om de goedkope isolatie van onbekende fabrikanten achterwege te laten. Het is beter om te veel te betalen en de voorkeur te geven aan bekende merken die erin zijn geslaagd het vertrouwen van consumenten te winnen.

  Overzicht fabrikanten

  Penoizol is de handelsnaam voor carbamideschuimplastic en dit teken kan alleen worden gebruikt door NST ("New Building Technologies"). Dit materiaal wordt in het buitenland geproduceerd, in elk land heeft het zijn eigen naam:

  • in het VK - flotophoto;
  • in Duitsland - animotherm;
  • in Canada, insulspray;
  • in Tsjechië - mofoterm.

  De basis voor de productie van vloeibaar schuim in Rusland wordt geproduceerd door de bedrijven CJSC Metadinea, OJSC Togliattiazot, OJSC Acron en anderen.

  accessoires

  Voor de vervaardiging van penoizol rechtstreeks op de bouwplaats en de levering ervan vereist gespecialiseerde apparatuur.Het omvat gas-vloeistofinstallaties, waarvan de functie is om de componenten waaruit het materiaal bestaat te mengen en om het afgewerkte schuim aan de vormen of plaatsen van isolatie te leveren. Naast de units voor het mengen hebben een luchtcompressor en tanks voor reagentia nodig.

  Het principe van de werking van een dergelijke installatie is eenvoudig: alle containers met noodzakelijke componenten en een compressor zijn via slangen verbonden met een gas-vloeistofeenheid. Na het mengen van de reagentia wordt schuim gevormd. Vervolgens wordt het op de bouwplaats in de mal of luchtspleten gevoerd.

  Voordat u Penoizol koopt en alle benodigde componenten voor de isolatie van het huis koopt of huurt, is het belangrijk om uzelf vertrouwd te maken met enkele van de aanbevelingen.

  Hoe te kiezen?

  Houd bij het selecteren van apparatuur rekening met een aantal nuances.

  1. Twee soorten installaties kunnen worden gebruikt voor de installatie van vloeibaar schuim: gas-vloeistof en pneumohydraulische apparatuur. De eerste, budget, is het raadzaam om te gebruiken voor het isoleren van kleine objecten, bijvoorbeeld een woonhuis. Pneumatische apparatuur is groot in omvang, prestaties en kosten.Het moet worden geselecteerd wanneer grootschalig werk nodig is.
  2. Het wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan installaties met een ingebouwde compressor en ontvanger.
  3. Let op wat de plunjerpomp en de opties ervan zijn. Kies een pomp gemaakt van roestvrij staal of kunststof. Het moet een snelheidscontrolefunctie hebben.
  4. Het is niet nodig om een ​​installatie te kopen met een schuimgenerator die aan het pomponderdeel is bevestigd.

   Het wordt sterk afgeraden om penoizol "blindelings" aan te schaffen. Vraag de verkoper om het materiaal voor te bereiden en de kwaliteit ervan aan te tonen. Steekproef moet:

   • een witte kleur hebben;
   • niet onmiddellijk in volume afnemen na het verlaten van de installatiehuls;
   • bestand tegen handpersen na 15 minuten bevriezen;
   • geen grote en heterogene poriën hebben;
   • snel herstellen na klikken.

   Als de gekookte massa aan deze eisen voldoet, kunt u deze veilig kopen.

   Tips en trucs

   Om de kosten verbonden aan de thermische isolatie van het gebouw te verminderen, is het mogelijk om geen kant-en-klare apparatuur te kopen, maar om de installatie zelf thuis te doen. Zo'n apparaat zou moeten hebben:

   • gas-vloeistofeenheid;
   • slangen voor het toevoeren van reagentia en geschuimde massa;
   • plastic containers;
   • een compressor;
   • kranen.

   Het schema van de zelfassemblage-installatie wordt getoond in Fig. 1.

   Installateurs adviseren om met penoizol te werken volgens dit schema:

   • installatie van de installatie volgens de instructies;
   • alle benodigde componenten in het vat mengen;
   • voorbereiding van het behandelde oppervlak door oude bekledingsmaterialen te demonteren (de basis hoeft niet uitgelijnd te zijn: een laag vloeibaar schuim kan alle bobbels, uitsteeksels en andere gebreken verbergen);
   • installatie van metalen of houten kisten (houten constructie moet worden behandeld met antiseptische verbindingen);
   • installatie van een houtblok uit houten staven;
   • een uniforme laag penoizol trekken of lege ruimtes opvullen;
   • afsnijden van overtollig materiaal met een bouwmes nadat het is uitgehard;
   • installatie van wapeningsnet na polymerisatie van isolatie;
   • naar het werk kijken.

   Om de warmte-isolator op een kwaliteitsvolle manier te installeren, kunt u het beste contact opnemen met gecertificeerde installatie-organisaties.

    Masters zijn in staat om snel elke structuur te isoleren en garantie te bieden voor het uitgevoerde werk.

    Positieve beoordelingen

    Duizenden binnenlandse consumenten hebben al gebruik gemaakt van Penoizol. Alle mensen die dit isolatiemateriaal hebben geïnstalleerd, merkten op dat de kamer veel warmer wordt. Hierdoor worden de energieverbruikskosten in de herfst-winterperiode verlaagd. Tegelijkertijd worden in de woning comfortabele temperatuur en luchtvochtigheid vastgelegd.

    Consumenten merkten de snelle installatie van isolatie op, en de lage kosten in vergelijking met andere soorten isolatieproducten. Het gebruik van penoizol is een geweldige manier om de kosten van bouw- of renovatiewerken te verminderen zonder hun kwaliteit te verliezen.

    Een vergelijking van de eigenschappen van penoizol en schuim, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer