Soorten bulkisolatie voor wanden en plafond

 Soorten bulkisolatie voor wanden en plafond

Momenteel, tijdens de constructie van gebouwen, worden interne en externe energiebesparende bekledingen vaak uitgevoerd met bulkmaterialen. De wereldwijde markt biedt een enorme selectie van deze optie voor isolatie. In dit artikel ontdek je welke soorten losse isolatie voor muren en plafond, welke typen isolerende aanvulling beter zijn om te kiezen voor de wanden, en welke voor de vloer en het plafond.

Soorten losse isolatie

Fabrikanten van losse korrelvormige warmte-isolatoren presenteerden een vrij grote selectie van materiaal. Bulkisolatie is gemaakt van papier, steen, hars, polymeren en zelfs klei. Laten we eens kijken wat de voor- en nadelen van bepaalde soorten zijn, en de belangrijkste technische kenmerken beschrijven.

Ter vervanging van de isolatie in het huis was correct uitgevoerd, moet je wat ervaring hebben. Hulp bij dit en aanbevelingen van experts. Het is noodzakelijk om alles in de juiste verhoudingen te mengen, een hygroscopisch materiaal te kiezen en schuimchroom kan ook worden gebruikt.

Uitgebreide klei

Waarschijnlijk is dit het oudste en meest bekende type grondstof. In moderne constructie kan geëxpandeerde klei de "klassiekers" van losse warmte-isolatoren worden genoemd. Deze soort heeft een goed voordeel - lichtgewicht en poreuze structuur. Het wordt geproduceerd door het roosteren van licht-gelegeerde klei en is een milieuveilige grondstof. Geëxpandeerde klei brandt niet en neemt praktisch geen vocht op, gaat geen chemische reacties aan, begint geen schimmel, leeft geen muizen.

Het grootste nadeel is dat met de mogelijke opname van vocht de klei het niet weggeeft - een natte isolatielaag is erg moeilijk te drogen.

Er zijn drie soorten van deze grondstof:

  • geëxpandeerd kleigebied (screening);
  • geëxpandeerde kleigroep;
  • geëxpandeerd kleigrint.

Opgemerkt moet worden dat deze losse warmte-isolator veel goedkoper is dan zijn concurrenten. Het kan worden gemengd met zaagsel, terwijl de isolatielaag iets groter moet zijn, omdat het hout een lagere warmteoverdrachtsweerstand heeft.

Gekorreld polystyreenschuim

We horen deze losse isolatie vaak onder een andere naam - schuim. Als je goed naar een stuk polystyreenschuim kijkt, zie je dat het uit veel ballen bestaat. Als ze goed zijn losgemaakt, neemt hun dichtheid af en neemt het volume toe.

Dit type warmte-isolator wordt voornamelijk gebruikt bij het vullen van de holten in de reeds voltooide constructies. De baby wordt simpelweg uitgeblazen met behulp van een speciaal apparaat, terwijl het heel belangrijk is om het proces naar de maximale verdichting te brengen. Het nadeel van deze grondstof is dat deze na verloop van tijd kan krimpen.

Het gebruik ervan is mogelijk voor het verwarmen van de vloer, het plafond en schuine daken. Maar het gebruik van geëxpandeerd polystyreen op dit gebied wordt nog steeds besproken:

  • aan de ene kant is het een licht materiaal, dat wordt gebruikt bij de isolatie van muren en daken, of wordt gebruikt als additief voor beton (polystyreenbeton);
  • aan de andere kant waarschuwen ze voor de giftigheid en ontvlambaarheid ervan.

Dit materiaal in de vorm van isolatie is relatief recent gebruikt en de eigenschappen ervan zijn nog niet volledig bestudeerd. Styrofoam neemt geen vocht op, maar is bang voor zeer hoge luchttemperaturen.

vermiculiet

Velen weten niet eens wat vermiculiet is, ondanks zijn natuurlijke oorsprong. De basis van dit thermisch isolatiemateriaal is mica, wat de gelaagde structuur verklaart. Tijdens de productie van vermiculiet wordt de toevoeging van chemische additieven en onzuiverheden vermeden, waardoor het veelvuldig gebruikt kan worden bij het verwarmen van loggia's, balkons en woongebouwen.

Wanneer deze isolator met een laag van 5 cm in slaap valt, wordt het warmteverlies met 75% verminderd en bij een dikte van 10 cm neemt het warmteverlies met 92% af. Levensduur is onbeperkt omdat er geen bederfelijke onzuiverheden in zitten. Isolatie brandt niet en is niet giftig.

Zelfs met een sterke bevochtiging van een afzonderlijk gebied, zal deze verwarmer gelijkmatig vocht over het gehele gebied verdelen, en dan volledig naar buiten brengen. Dankzij deze "slimme" eigenschap worden alle gevolgen van het bevochtigen van de isolator geminimaliseerd.Het zal geen schimmel en ziekteverwekkers ontwikkelen en de belasting van de ondergrond van constructies met dit type isolatie zal minimaal zijn.

En het kan ook worden gemengd met zaagsel in een verhouding van 50/50.

zaagsel

Zaagsel wordt de deeltjes van gerecycled hout genoemd, verkregen door zagen, uiterlijk zien ze eruit als fijn stof. Deze bulkisolatie wordt traditioneel al meer dan een eeuw gebruikt. En toch, vanwege zijn neiging om vocht te absorberen, zal zaagsel uiteindelijk rotten. Velen van hen worden gemengd met andere materialen, zoals klei of vermiculiet. Het is belangrijk om te weten dat alleen klein zaagsel kan worden gebruikt als isolatie, dat wordt verkregen door hout te verwerken op moderne machines met hoge toerentallen.

Isolatie van cellulose - ecowool

Deze losse isolatie is een mengsel van gemalen krantenpapier (81%), antiseptica (12%) en vlamvertragers (7%). Voor de eerste keer op de wereldwijde bouwmarkt begon dit type warmte-isolator ongeveer honderd jaar geleden, maar in Rusland werd het ongeveer tien jaar geleden bekend. Boorzuur is de belangrijkste antiseptische component en borax als een vlamvertrager (vlamvertragend element). Dankzij deze stoffen rechtvaardigt ecowool zijn naam volledig.Het materiaal is niet-toxisch en milieuvriendelijk.

Minus ecowool - snelle absorptie van vocht, wat leidt tot krimp van isolatie, daarom wordt het in gebieden met hoge luchtvochtigheid niet aanbevolen om het te gebruiken. Cellulose-isolatie is ideaal voor de bouw van complexe structuren, omdat de vezels van het materiaal alle holten opvullen in de energiebesparende afwerking.

Schuimglas korrels

Schuimglas is gemaakt van gebroken glas, dat in de kleinste deeltjes wordt gebroken, gesmolten en vervolgens met steenkool gemengd. Dientengevolge wordt kooldioxide vrijgemaakt uit deze legering, die luchtbellen vormt in de structuur van het schuimglas. De fabricage van deze warmte-isolator is vrij duur, waardoor het zeer zelden wordt gebruikt in particuliere bouw. Maar het wordt vaak gebruikt in industriële faciliteiten of in de bouw van hoogbouw.

Dit materiaal is te vinden in twee fracties - in de vorm van korrels en puin. De voordelen hiervan zijn dat het geen water opneemt, niet verbrandt, geen stoom toestaat, een hoge druk- en buigsterkte heeft.

Meestal wordt deze losse isolatie vanwege het lage gewicht gebruikt voor het plafond.Foamglass kan worden gebruikt voor de vervaardiging van cementmortels, bijvoorbeeld bij het gieten van dekvloeren of funderingen, ter vervanging van gewoon grind.

Cellen Babe

Het is een mengsel van poreus puin en zand, geproduceerd door het vergruizen van cellenbeton en afval. De breuken zijn altijd van verschillende grootte (tot drie centimeter) en vaak van onregelmatige vormen, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de isolatie - de vorm van het bed bedekt verandert niet.

Het wordt niet alleen gebruikt als bulkisolatie, maar ook als extra bedding voor isolatie van geluid in muren, plafonds. Perfect ondersteunt een optimale luchtvochtigheid en luchtuitwisseling. Vaak wordt dit materiaal gebruikt in plaats van geëxpandeerde klei in lichte betonmengsels, bijvoorbeeld bij het gieten van de fundering. In dit geval verwarmt dit onderdeel bovendien de ondergrond en beschermt het tegen uitzetting.

De kosten van cellenbeton kruimel zijn laag, wat niet verhindert dat het wordt gebruikt als een goedkope drainage en isolatie van wegdekken. Het enige nadeel is het afstoffen van kleine stukjes bij het opvullen.

perliet

Het wordt geproduceerd door het smelten van vulkanisch erts (zuur glas) op een temperatuur van 1000 graden.Wanneer het erts wordt verwarmd, verdampt het water in zijn structuur en krijgt het materiaal een poreuze structuur. Het volume aan grondstoffen neemt soms toe tot 90%. De gerede korrels nemen geen vocht op, maar geven stoom af. Voor betere isolatie met deze grondstof wordt het behandeld met bitumen, vervolgens worden de deeltjes aan elkaar gelijmd en veranderen in een enkele isolerende laag van elke vorm.

De belangrijkste kenmerken van deze losse isolatie is dat deze niet brandt, geen vocht opneemt, stoom toelaat, chemisch inert is. Tijdens isolatie is het nadeel dat de membranen niet kunnen worden gebruikt, omdat ze verstopt raken met perlietstof.

Granulaire Penoizol

In het dagelijks leven wordt het ook thermohol of schuimisolatiekruimel genoemd. De basis van deze warmte-isolator is geharde ureumhars. Het productieproces bestaat uit het pletten van het gepolymeriseerde materiaal in fracties van 10-15 mm. Dergelijke korrels behouden hun elasticiteit. Het voordeel van een dergelijke isolatie is dat wanneer het wordt fijngemaakt, het volume van de kruimel verschillende keren toeneemt.

Penoizol lijkt qua uiterlijk op sneeuwvlokken, op het eerste gezicht kan het gemakkelijk worden verward met geëxpandeerd polystyreen, maar het is nog steeds anders.De structuur is kleiner en vrij zacht, zeer licht van gewicht - geschikt voor verwarming van zowel muren als vloeren. Het is niet onderhevig aan verbranding en neemt geen vocht op.

Om goed in slaap te vallen met deze warmte-isolator, moet je de hulp van een speciale blaasmachine gebruiken, omdat deze veel langer handmatig zal zijn.

Kenmerken van grondstoffen

Na het bekijken van de belangrijkste soorten bulkisolatie, kunt u kort samenvatten - het zijn altijd secundaire grondstoffen. Het wordt geproduceerd door verschillende soorten afval te verwerken, gaande van cellulose tot mineralen. Losse warmte-isolatoren zijn in de meeste gevallen pure ecologische grondstoffen. Een veel voorkomend nadeel hiervan is de noodzaak om een ​​scheidingswand uit te voeren: de isolatie wordt tussen de vloer en de hoofdvloer gevuld, bijvoorbeeld een muur.

montage

Er zijn verschillende basisregels voor de installatie van bulkmaterialen. Maar voor elk type zijn er enkele nuances, daarom raden deskundigen aan om de instructies te volgen met een volledige technologische beschrijving van de opvulling van deze of die isolatie.

Laten we kennis maken met de algemene aanbevelingen voor de juiste uitvoering van werkzaamheden aan energiebesparende voering van bulkmaterialen.

  • Isolatie van hellende daken vindt plaats buiten na de installatie van de dampremmende laag. Voor een goede en gelijkmatige verdeling van de thermische isolatie langs de helling, is het noodzakelijk om dwarsaanslagen te installeren.
  • Bij het opwarmen van de vloer en kelder na het opvullen van grondstoffen is het belangrijk om het goed aan te stampen. Dit wordt gedaan om krimp van de isolatie en daaropvolgende vervorming van de afwerking te voorkomen.
  • Bij het afwerken van ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals baden, sauna's, heeft een laag aanvullingsisolatie extra hoogwaardige hydro- en dampisolatie nodig.
  • Vullen van warmte-isolatoren zijn zodanig gestapeld dat ze niet door de scheuren en barsten van de afwerking heen worden gemorst.

Losse isolatie kan worden gebruikt om elke ruimte in bouwconstructies te vullen. Dit type isolatie leidt niet tot een schending van de hoofddecoratie en de structuur ervan. Als het onmogelijk is om isolatie te isoleren met traditionele platen of rollen, zijn bulkgoederen dan ook van harte welkom.

Dankzij een enorm scala aan aanvullend isolatiemateriaal krijgt de consument de mogelijkheid om een ​​onafhankelijke beslissing te nemen om een ​​of andere grondstof te kiezen.

Beoordeling van perliet bulkisolatie zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer