Thermische isolatieplaten: hoe te kiezen?

Tegenwoordig kunt u met het assortiment thermische isolatiematerialen het beste product kiezen voor klanten met elk budget. Vooral populair in de afgelopen tijd, isolatie in de vorm van platen. Ze zijn eenvoudig te installeren, blijven in vorm en dienen vele jaren zonder problemen te veroorzaken. Het artikel bespreekt hoe de juiste warmte-isolerende platen moeten worden gekozen.

  Speciale functies

  Het is noodzakelijk om de selectie van de warmte-isolerende materialen zeer verantwoord te benaderen, omdat het ervan afhangt hoe comfortabel en warm het in uw huis zal zijn. Tegenwoordig verkopen speciaalzaken hoogwaardige coatings die worden gebruikt voor het isoleren van verschillende bases.Dit kan het plafond zijn, en de muren en zelfs de vloer. Bovendien produceren veel fabrikanten praktische platen die zijn ontworpen voor het buitenste deel van de muurvloeren.

  Volgens de meesters is het leggen van isolatie in de vorm van platen veel handiger. Hiervoor hoeft u geen speciale dure apparatuur te gebruiken, zoals bijvoorbeeld in het geval van polyurethaanschuim. Met al het werk is het mogelijk om zelfstandig om te gaan, zonder toevlucht te nemen tot professionals.

  Het is vermeldenswaard dat Betegelde isolatie verdraagt, net als de andere modificaties, het contact met water en vocht niet. Sommige materialen absorberen geen overmatig vocht, maar onder de reguliere invloed verliezen ze nog steeds nuttige eigenschappen. Dat is de reden waarom dergelijke coatings eenvoudigweg een hoge waterdichtheid vereisen. Niet onnodige installatie en betrouwbare dampremmende laag. Bijvoorbeeld, in het geval van de regeling van dakbedekking zonder een dergelijke "taart" kan het gewoon niet doen.

  De meeste moderne kachels zijn duurzaam, duurzaam en niet-ontvlambaar. Natuurlijk zijn er goedkopere opties, maar ze worden als tamelijk kwetsbaar beschouwd. Het is noodzakelijk om met dergelijke platen zo zorgvuldig mogelijk te werken om ze niet te beschadigen.

  Betegelde isolatiematerialen hebben verschillende diktes.Deze parameter beïnvloedt de positieve eigenschappen van de coating. Hoe dikker de vellen, hoe warmer ze zijn.

  Met het gebruik van hoogwaardige tegelkachels kan aanzienlijk worden bespaard op het verwarmen van het huis. Veel huiseigenaren beweren dat met een dergelijke toevoeging, het huis zeer comfortabel en gezellig wordt. Vaak, na een betrouwbare isolatie, weigerden mensen om extra kachels te kopen.

  Het assortiment thermische isolatiematerialen van vandaag is geweldig. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de markt vol is van gevaarlijke en giftige coatings die een negatief effect hebben op de gezondheid van huishoudens. Daarom adviseren deskundigen veel aandacht voor de milieuvriendelijkheid van de doeken.

  Wettelijke vereisten

  In een groot assortiment isolatieplaten kunt u "verdwalen". Wanneer u een aankoop doet, moet u niet alleen vertrouwen op de directe producent die het materiaal heeft uitgegeven, maar ook op de wettelijke vereisten waaraan het gekochte product moet voldoen.

  Isolatiematerialen moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • ze moeten worden gekenmerkt door het laagst mogelijke niveau van thermische geleidbaarheid, anders heeft het weinig zin om ze te installeren;
  • soortgelijke materialen moeten ook een lage dampdoorlatendheid hebben;
  • isolatie mag niet ontvlambaar zijn, anders is het gebruik ervan gewoon onveilig;
  • hoogwaardig warmte-isolerend materiaal moet bestand zijn tegen rotting en ontleding;
  • thermische isolatiematerialen moeten ook geluidsisolerende eigenschappen hebben (in verschillende mate);
  • ze moeten niet bang zijn voor temperatuurschommelingen en contact met agressieve chemicaliën;
  • soortgelijke onderdelen moeten zo duurzaam en slijtvast zijn;
  • isolatie moet milieuvriendelijk zijn (op dit moment voldoen niet alle materialen aan deze eis, dus ze moeten zeer zorgvuldig worden gekozen);
  • hoogwaardige platen met thermische isolatie-eigenschappen moeten niet bang zijn voor contact met oplosmiddelen.

  Tegenwoordig kunnen we, bij het beoordelen van de warmte-isolerende materialen van verschillende typen, platen onderscheiden die tot verschillende klassen behoren. In dit geval is de norm de indicator van de thermische geleidbaarheid van lucht bij 0,025 W / (M / 0C).

  Als de plaat een waarde heeft die zo dicht mogelijk bij de opgegeven parameter ligt, bestaat er geen twijfel over de aanschaf ervan.

  Het gemiddelde cijfer voor thermische isolatiematerialen die worden gebruikt in particuliere constructies varieert van 0,021 tot 0,029 W / (M / 0C).

  Wat betreft de technische kenmerken, ze zijn ook verschillend voor verschillende kachels. De dikte van minerale wolplaten begint bijvoorbeeld vanaf 5 cm en kan 12 cm bereiken, terwijl deze parameter voor polystyreendoeken varieert van 20 tot 200 mm.

  Wanneer u isolatieplaten koopt, moet u de verkoper om een ​​kwaliteitscertificaat vragen. Dit document moet alle informatie over het product omvatten. Betegelde isolatie moet worden gemaakt in overeenstemming met GOST. Als u weigert het document te verstrekken, is het beter om af te zien van de aanschaf van dergelijk materiaal.

  types

  Tegenwoordig zijn er in de bouwmarkt verschillende populaire soorten tegelisolatie, die elk hun eigen onderscheidende kenmerken, voor- en nadelen hebben. Laten we eens nader bekijken wat voor soort isolatiemateriaal wordt aangeboden door moderne fabrikanten.

  steenwol

  Een van de populairste en meest gewilde kachels van vandaag is minerale wol. Het is ook verkrijgbaar in platen en heeft uitstekende thermische prestaties. De volgende eigenschappen zijn typerend voor dit milieuvriendelijke en praktische materiaal:

  • betegelde minerale wol is niet bang voor hoge temperaturen, evenals hun verschillen;
  • zelfs in langdurig contact met hoge temperatuurwaarden, begint de minerale wol niet te smeulen en stoten ze chemische geuren uit;
  • dit populaire materiaal kan gemakkelijk in contact komen met agressieve chemicaliën zonder hoge kwaliteit te verliezen;
  • minerale wol in platen wordt door veel consumenten gekozen, omdat het wordt gekenmerkt door hoge dampdoorlatendheid (dankzij deze eigenschap kan het worden gebruikt in ruimtes met hoge luchtvochtigheid);
  • het materiaal is vrij soepel en neemt gemakkelijk de vorm aan van de basis waarop het past.

  Natuurlijk heeft betegelde minerale wol zijn eigen zwakheden, waaronder:

  • niet de hoogste snelheden;
  • lage hardheid;
  • groot gewicht (minerale plaatwol is een zwaarder materiaal dan, bijvoorbeeld, polystyreen);
  • hoge kosten.

  Maar het moet ook worden opgemerkt dat het noodzakelijk is om met minerale wol in beschermende kleding en bril te werken - irritatie zal vaak op de huid achterblijven na contact met dit materiaal.

  bazalt

  Basalt (of steen) isolatiematerialen zijn niet minder relevant en genieten van een benijdenswaardige vraag. Ze worden gebruikt voor wand- en dakisolatie. Bovendien kunnen ze over vrij goede geluidsisolerende eigenschappen beschikken, en dit is een van de redenen waarom veel huiseigenaren ze kiezen.

  Basalt-isolatie heeft ook veel positieve eigenschappen.

  • Materiaal op basis van basaltvezels is naadloos bestand tegen hoge temperaturen.
  • De levensduur van hoogwaardige basaltisolatie is gemiddeld 50 jaar. Tijdens de werking verliest dit materiaal zijn positieve eigenschappen niet en hoeft het niet voortdurend te worden bijgewerkt.
  • Het heeft uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.
  • Niet bang voor temperatuurveranderingen.
  • Gemakkelijk bestand tegen indrukwekkende belastingen.

  Polystyreenschuim

  Niet minder populair tegenwoordig zijn polystyreen isolatiematerialen.Dergelijke platen zijn veel goedkoper dan mineralen, dus veel consumenten kopen ze.

   Polystyreenschuim isolatie is perfect voor het regelen van particuliere woongebouwen, waardoor ze nog relevanter zijn in onze tijd.

   De populariteit van deze materialen is te danken aan hun positieve eigenschappen.

   • Polystyreenschuim isolatie is lichtgewicht, dus ze zijn eenvoudig te installeren en te transporteren.
   • Deze materialen zijn behoorlijk duurzaam. Bijvoorbeeld voor een pauze - 80 kPa en voor compressie - 130 kPa.
   • Styrofoam is goedkoop en wordt in veel winkels gevonden.
   • Handig en gemakkelijk gefixeerd op verschillende bases.
   • Dit materiaal is hygroscopisch en bestand tegen vocht.

   Als u besluit om het huis te verwarmen met dergelijk betaalbaar materiaal, moet u weten welke nadelen dit heeft:

   • geëxpandeerd polystyreen is ontvlambaar;
   • dit materiaal heeft matige geluiddichte eigenschappen;
   • verdraagt ​​niet het contact met oplosmiddelen;
   • alleen het gebruik ervan voor het verwarmen van residentiële woongebouwen is mogelijk.

   Perliet-cement

   Gebruik bij de constructie van grote industriële gebouwen vaak praktische en betrouwbare perlitocement-isolatiematerialen.Dergelijke platen worden gemaakt op basis van dergelijke grondstoffen zoals perliet, die wordt gemengd met cement en speciale asbestpulp.

   Deze materialen hebben hun verspreiding ontvangen vanwege de volgende positieve eigenschappen:

   • perlite platen zijn vuurvaste materialen die niet bang zijn voor blootstelling aan hoge temperaturen;
   • dergelijke materialen zijn niet bang voor mechanische schade;
   • perliet tegelisolatie heeft uitstekende warmte- en geluidsisolerende eigenschappen;
   • ze zijn niet bang voor negatieve omgevingsfactoren;
   • zijn milieuvriendelijk en veilig voor de menselijke gezondheid;
   • zijn niet giftig;
   • niet onderworpen aan mechanische schade;
   • niet bang voor agressieve chemicaliën.

   Een groot aantal defecten in deze verwarmer wordt niet in acht genomen. Men hoeft alleen maar rekening te houden met het feit dat het vanwege zijn kwetsbaarheid niet de meest geschikte is wat betreft vervoer.

   Naast perlite platen, maakt de constructie van grote industriële faciliteiten even sterke platen van cellenbeton. Deze materialen worden vervaardigd in lengten van 70-100 cm, breedte 50 cm en dikte van 6-12 cm. Deze coatings zijn in veel opzichten vergelijkbaar in hun parameters met perliet.

   glasvezel

   Glasvezelisolatieplaten worden geproduceerd uit de gerecyclede glasindustrie. Dergelijke materialen worden vaak gebruikt voor muurisolatie met onregelmatigheden en kuilen. Dergelijke coatings zijn perfect voor thermische isolatie van plafonds, vliesgevels en kelders.

   Deze materialen hebben de volgende voordelen:

   • ze worden gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid;
   • zijn chemisch resistent;
   • verschillen niet in hygroscopiciteit;
   • zijn milieuvriendelijk;
   • elastisch en samendrukbaar.

   Het nadeel van glasvezelmaterialen is hun vermogen om vocht te absorberen. Dit kenmerk heeft echter geen invloed op de eigenschappen van glasvezel om warmte vast te houden.

   hout

   Voor de isolatie van huizen worden ook houtvezel of materialen op basis van zaagsel gebruikt. Dergelijke coatings bevatten componenten zoals chips, harsen en antiseptica. Van deze componenten worden vaste en duurzame platen spaanplaat verkregen, die vaak worden gebruikt voor het nivelleren van vloeren en isolatie van huizen.

   En ook voor de isolatie van huizen, gebruik gecomprimeerde kurk en gedroogde graanschuren.

   Toepassingsgebied

   Moderne isolatiematerialen worden op verschillende gebieden gebruikt. Zie hun lijst:

   • warmte-isolerende platen zijn geschikt voor gevels;
   • vloeren;
   • plafonds;
   • kelders;
   • binnen de zolder (woon) ruimte;
   • loggia's;
   • dakconstructies;
   • kelderisolatie.

   Hoogwaardige materialen kunnen worden gebruikt voor zowel binnen- als buitenwoningen.

   fabrikanten

   Op dit moment zijn er veel vooraanstaande en geadverteerde fabrikanten die klanten hoogwaardige en betrouwbare isolatiematerialen aanbieden. Laten we nader kennismaken met de meest gevraagde van hen.

   Isover

   Isover is een populair merk dat minerale wol met een onovertroffen kwaliteit produceert. Bovendien heeft het assortiment van deze fabrikant zowel producten voor particuliere als voor industriële constructie. Het bereik van Isover bevalt veel consumenten met zijn diversiteit.

   Ook biedt het merk een keuze van kopers isolatoren speciaal ontworpen voor het dak, evenals platen van verschillende afmetingen. Met behulp van dergelijke materialen kunt u besparen op hulpprogramma's.

   "TekhnoNIKOL"

   Tegenwoordig is Pir van TechnoNIKOL thermische isolatiematerialen erg populair. Deze fabrikant is in veel landen bekend en haar producten worden vaak gekozen door meesters (zowel beginners als ervaren).

   Platen uit de Pir-serie onderscheiden zich door uitstekende thermische geleidbaarheidseigenschappen, het vermogen om geen vocht in hun structuur te absorberen, niet-ontvlambaarheid voor branden en vlamondersteuning. Bovendien Deze kachel rot niet en dient vele jaren.

   Rockwool

   Rockwool is een wereldleider in de productie van warmte- en geluidsisolatiematerialen van de hoogste kwaliteit. Merkproducten zijn gemaakt van milieuvriendelijke steenwol en zijn beschikbaar voor zowel particuliere als grotere bouw. Daarnaast worden Rockwool-grondstoffen gebruikt voor technische en scheepsisolatie.

   Volgens de fabrikant zijn de warmte-isolerende platen in staat om het microklimaat in de leefruimte aan te passen, waardoor het zo comfortabel en gezellig mogelijk wordt gemaakt. Dergelijke bruikbare materialen kunnen niet alleen de wanden verwarmen, maar ook de vloer, het plafond, de zolder, het balkon, de open haard, het bad en de sauna.

   Merkproducten zijn niet bang voor temperatuurschommelingen, dus het kan veilig in de buurt van een hete elektrische kachel komen.

   "Penoplex"

   Penoplex is de grootste Russische fabrikant van hoogwaardige bouw- en decoratiematerialen. Op dit moment zijn warmte-isolerende materialen van dit merk toonaangevend in de markt.

   Het bereik van "Penoplex" wordt vertegenwoordigd door duurzame producten voor zowel particuliere als grote bouw. Daarnaast biedt het bedrijf niet alleen isolatie voor muren, vloeren en daken, maar ook voor funderingen, kelders, kelders, balkons, loggia's, pijpleidingen en septische tanks.

   Tips en trucs

   Als u op zoek bent naar isolatie voor vloeren, dan moet u verwijzen naar de materialen met hogere stijfheid. Dergelijke producten zijn naadloos bestand tegen zware belastingen en zullen op geen enkele manier lijden.

   Bij het transport van perlietisolatie wordt het aangeraden speciale vellen te gebruiken en de verpakking zo strak mogelijk vast te maken. Anders kan het materiaal beschadigd raken omdat het kwetsbaar is.

   Als u op zoek bent naar het goedkoopste en goedkoopste materiaal voor isolatie van huizen, moet u op het schuim letten. Dergelijke coatings hebben een lage prijs, maar het is het overwegen waarddat ze gemakkelijk ontbranden en bijtende rook / geur verspreiden met giftige stoffen. Vanwege dergelijke nuances wordt schuimplastic niet aanbevolen voor isolatie in woonhuizen.

   Het is mogelijk om over te gaan tot het plaatsen van warmte-isolerende platen alleen na zorgvuldige voorbereiding van de basis - in het begin wordt grondig gereinigd van elke verontreiniging. Bovendien moeten alle "natte" werkzaamheden worden voltooid voordat isolatie wordt aangebracht.

   Koop warmte-isolerende platen alleen bij bekende en grote fabrikanten. Anders riskeert u laagwaardig of giftig materiaal te verkrijgen dat niet alleen een korte tijd zal duren, maar ook schadelijk is voor uw gezondheid.

   Selecteer platen die geschikte formaten hebben. Om dit te doen, meet de basis die u gaat opwarmen. De meest voorkomende parameters zijn dus: breedte van 50 cm tot 100 cm, lengte van 100 cm tot 200 cm.

   Bij het kopen van isolatie, is het raadzaam om vertrouwd te raken met het kwaliteitscertificaat. Het moet alle informatie over het product omvatten. Zorg ervoor dat er geen gevaarlijke of giftige stoffen in het materiaal zitten. Als enige parameters u in de war brengen, of de verkoper weigert om documenten te verstrekken,het is beter om naar een andere isolatie te zoeken.

   In de volgende video leert u meer over isolatieplaten.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer