Een huis met een plat dak: ontwerpkenmerken, voor- en nadelen

Er zijn veel opties voor het ontwerpen van een dak voor een woonhuis. Vandaag de dag, samen met tentstructuren, moderne technologieën en materialen maken het mogelijk om platte varianten te maken. Het is de moeite waard om meer in detail na te denken over wat een huis met een plat dak, zijn ontwerpeigenschappen en voors en tegens is.

beschrijving

Traditioneel, in gematigde en noordelijke breedtegraden, werd een heupdak met hellende hellingen gebouwd, wat de opeenhoping van sneeuw op het oppervlak van de sneeuwbedekking verhinderde en overvloedige regenval naar het neerslagsysteem toestond. Huizen met een plat dak waren gebruikelijk in de zuidelijke regio's, waar geen zware regen viel, en de sneeuw viel in de winter helemaal niet uit. Maar de ontwikkeling van bouwtechnologieën en de opkomst van moderne materialen, met name waterdichting, maakten het zonder problemen mogelijk om een ​​horizontaal dak te creëren in alle regio's, zelfs in de omstandigheden van het verre noorden.

Plat dak - dit is de overlapping, die zich horizontaal direct boven de woonverdiepingen van een woonhuis bevindt. Verschillende lagen isolatiemateriaal die beschermen tegen vocht, kou en stoom, evenals een systeem van drainagesystemen, zorgen ervoor dat u een betrouwbare bovenste bescherming kunt creëren in een privéwoning van één, twee of drie verdiepingen.

Wees niet bang dat het plafond van de bovenste verdieping zal lekken, want met de juiste aanpak en hoogwaardige materialen zijn ze volledig uitgesloten. Het belangrijkste is om een ​​dergelijk dak goed te bedienen en de dekking tijdig aan te passen volgens de garantieperiode.

Voor gebouwen met een recht dak, neemt de functionaliteit toe, omdat het dakoppervlak kan worden gebruikt. In veel opzichten is de installatie van dergelijke constructies vereenvoudigd in vergelijking met de tentopties, waar het truss-systeem moet worden opgericht. Ze hebben nog veel andere voordelen.

Principe en soorten constructie

Om te beginnen moet worden opgemerkt dat het platte dak in een woonhuis niet strikt horizontaal is, om waterophoping en de afvoer daarvan te voorkomen, wordt een helling van ongeveer 5-7 ° verschaft. Het principe is hier hetzelfdezoals de schuine daken van het dak - ze bevinden zich onder een lichte helling, die onzichtbaar is vanaf de grond, maar laat al het geaccumuleerde vocht in de rioolbuis weglopen. Ook op een plat dak: water verzamelt zich op een bepaalde plaats door de oneffenheden van het oppervlak, maar het platform ziet er horizontaal uit, u kunt het gazon veilig opbreken of het gebied uitrusten.

Drainagesysteem op een soortgelijk dak bevat speciale trechters.waarin regenwater onder invloed van de zwaartekracht doorstroomt en vervolgens met behulp van een slangsysteem door de afvoer of onder de grond stroomt. Deze apparaten zijn gemaakt van plastic dat niet wordt blootgesteld aan vocht en rot, gemonteerd in isolatielagen op het dak en worden voorzien van een beschermend gaas aan de bovenkant, zodat de nek en het drainagesysteem niet verstoppen. Een dergelijke waterinvoertrechter is ontworpen voor ongeveer 100 - 150 vierkante meter. m van het dakoppervlak, van hier kun je hun totale aantal berekenen. Gewoonlijk is voor een klein landhuis 1-2 stukjes.

Plat dak kan worden geëxploiteerd en onbenut. Als het praktisch niet wordt gebruikt, dat wil zeggen dat het meerdere keren per jaar wordt opgetild om de integriteit en het onderhoud te controleren, bevat de coating de volgende lagen van onderaf: thermische isolatie, dampscherm en waterdichting.De technologie van vloeren hier is bijna hetzelfde als in residentiële appartements- en industriële gebouwen.

De volgende veel voorkomende soorten onbenutte platte daken bestaan: gegolfd en monoliet.

 • Het eerste optieframe. Eerst wordt een omhulsel van metalen profielen of houten balken op de betonnen basis gemonteerd, er worden isolatiematerialen in geplaatst. Vervolgens worden metalen platen aan het frame bevestigd. Dit is een relatief goedkope optie, eenvoudig te installeren, het ontwerp is licht van gewicht. Maar lopen op zo'n dak is bijna onmogelijk, omdat de profielen doorhangen en vervormen.
  • Monolithische coating want een plat dak bevat meerdere lagen. Een dampdichte film van heet bitumen wordt rechtstreeks op de betonplaat gelegd, vervolgens worden minerale wol en waterdichting aangebracht en wordt een cementgebonden dekvloer versterkt met versterkt gaas van boven ingegoten. Zo'n ongebruikt dak zal veel gewicht hebben, maar het zal het huis op betrouwbare wijze beschermen tegen neerslag en kou.

  Een andere optie is als het dak constant betrokken is, er mensen overheen lopen, er zijn een aantal objecten.Vervolgens verandert de isolatielaag in de volgende volgorde: ten eerste is er een waterdichtheid waarover thermische isolatie is geïnstalleerd. Daarom wordt dit dak inversie genoemd.

  De volgorde van de vloermaterialen is als volgt: Eerst wordt een bitumen-polymeermembraan op de vloerplaat geplaatst en vervolgens wordt een laag thermische isolatie gemaakt van penofola, polystyreenschuim of geëxpandeerd polystyreen geplaatst. Als er een verlangen is om een ​​groen grasveld op het dak van uw huis te maken, wordt er een scheidende en filterende laag geotextiel over deze isolatoren gelegd en vervolgens een vruchtbare laag waarop natuurlijk gras zal groeien.

  Zo'n dak met een vruchtbare laag kan vrij worden gebruikt gedurende de warme periode, met een goed geïnstalleerd drainagesysteem is het niet bang voor regen. Op het dak kun je een kinder- of sportterrein plaatsen, ligbedden of banken opzetten, bloembedden opbreken en zelfs een picknick houden. Operabele daken met een groene coating zijn tegenwoordig niet alleen in zomerhuisjes, maar ook in stedelijke huizen.

  De plaatsing van een plat dak eindigt niet bij het leggen en gieten van isolatielagen en het leggen van afvoersystemen. Voor een goede werking is het noodzakelijk om ventilatie te creëren.Vocht en zijn dampen kunnen zich ophopen tussen de isolatielagen, later tijdens vorst kan de isolerende koek barsten, er verschijnen bubbels op, er treedt onthechting op. Om dit te voorkomen, gebruikt u beluchters - plastic of metalen buizen met doppen in de vorm van een paraplu, die in de dakbedekking zijn gemonteerd. De lucht die er doorheen komt als gevolg van het drukverschil, tast de waterdamp uit de isolatielagen aan, ze blijven volledig droog.

  Een ander belangrijk punt na de platte dakbedekking is de constructie van bliksembeveiliging. Het moet niet worden verwaarloosd, want ondanks de geringe waarschijnlijkheid dat een onweersbui kan leiden tot de meest rampzalige gevolgen in een landhuis. Een bliksem-ontvangend rooster wordt geïnstalleerd in de isolatielagen, als ze niet brandbaar zijn of als ze brandbaar zijn, bovenop hen op speciale houders op een hoogte van 10-12 cm van het oppervlak. Alle knooppunten van dit raster zijn verbonden in een bliksemafleider van dikke geleidende draad die naar de grond gaat.

  Sterke en zwakke punten

  Laagbouw met een plat dak, gebouwd volgens verschillende projecten, wordt al meer dan een jaar in ons land gebruikt.Beoordelingen van de eigenaren, die al jaren in dergelijke huizen wonen, zullen helpen om alle voor- en nadelen van dergelijke structuren te benadrukken.

  Ze hebben de volgende voordelen:

  • materialen sparen - het is niet nodig om een ​​ingewikkeld daksysteem te bouwen en het dakwerk wordt vereenvoudigd;
  • de bouwsnelheid in vergelijking met dual-slope en vooral hippe daken;
   • gemak van reparatie en verandering van dakbedekking;
   • met het apparaat van een plat dak kunt u er een platform op maken voor verschillende behoeften: een gazon, een recreatiegebied met een tuinhuisje, een fitnessruimte, een kinderhoek, enz.;
   • het is mogelijk om ramen in het plafond te installeren, dit is een zeer origineel interieurontwerp plus een extra bron van natuurlijk licht op het plafond;
   • dakwerk zal veel veiliger zijn dan in het geval van een schilddak;
   • bij sterke windvlagen bestaat er geen risico op verstoring van massieve vakwerkgewelven en bekleding.

   Volgens beoordelingen van de eigenaren van dergelijke huizen, kun je ook wijzen op de nadelen van een plat dak:

   • in tegenstelling tot tentstructuren, zal op dergelijke daken in de wintersneeuw zich ophopen in grote volumes, die regelmatig met de hand moeten worden schoongemaakt;
   • installatie van een afvoersysteem is vereist;
   • u zult constant de integriteit van het dak moeten controleren, geen lekkage;
   • ondanks het schijnbare installatiegemak, heeft platte dakbedekking veel nuances, isolatielagen en dakgoten moeten zo correct mogelijk worden gemaakt, anders kan lekkage niet worden voorkomen.

   Veel projecten van particuliere huizen met een horizontaal dak kwamen uit Europa, waar het klimaat milder is. Daarom moeten dergelijke beslissingen worden aangepast in overeenstemming met onze zwaardere weersomstandigheden.

   Wat te doen?

   Plat dak kan van verschillende materialen zijn gemaakt, hun keuze is afhankelijk van de bouwstructuur zelf.

   • Als het huis baksteen, gas silicaat of betonblokken is, dan kan een plaat van gewapend beton worden gebruikt als een dakbedekking. In dit geval zal het dak zo sterk mogelijk zijn, u kunt er omvangrijke en zware voorwerpen op plaatsen. Dergelijk overlappend materiaal heeft geen bescherming tegen vocht, dus u moet in ieder geval een afdichtingslaag van bitumen of dekvloeren maken met een membraan van lager bitumen-polymeer.
   • Houten dakbedekkingsvloeren van een vergelijkbaar ontwerp zullen minder kosten dan beton, ze kunnen op een landelijke locatie zelf worden gemaakt.Een frame met balken is op de wanden geïnstalleerd, u kunt 10x4 cm of andere geschaafde staven nemen zoals anderen, zolang ze het gewicht van toekomstige isolatie en andere objecten op het dak kunnen dragen. Het hout is behandeld met een antiseptische en brandwerende oplossing. Dak van hout kan worden bedekt met panelen op houtbasis, karton of metalen platen.
   • Als afdichting voor huizen met een plat dak, wordt bitumen van oudsher gebruikt. Dit organisch materiaal op basis van koolwaterstof, dat wordt geproduceerd tijdens de destillatie van aardolie. Het heeft uitstekende waterdichtende eigenschappen, wordt niet aangetast door vocht, rot, is niet bang voor vorst. Het grootste nadeel van bitumen wordt beschouwd als de niet-milieuvriendelijkheid ervan - het bevat schadelijke componenten, bij verwarming geeft het een scherpe geur af. Desondanks is er nog steeds vraag naar bitumenisolatie, ook bij de bouw van huizen met een plat dak.

   Bitumen kan worden gerold en vloeibaar. Meestal wordt voor maximale efficiëntie een combinatie van deze twee typen gebruikt. Eerst wordt de hete oplossing op het voorbereide gereinigde oppervlak gegoten en vervolgens worden rollen vast bitumen opgerold.Met deze combinatie kunt u eventuele microscopische scheuren en scheuren sluiten en het dak betrouwbaar tegen vocht beschermen.

   • Er zijn andere moderne waterdichtingsmaterialen die schoner en onschadelijker zijn dan bitumen. Deze omvatten bijvoorbeeld euroruberoid. Het is ook gemaakt op basis van bitumen, maar dankzij synthetische weefsels en polymeren in de samenstelling, stoot het minder schadelijke stoffen en geuren uit. Euroruberoid is verkrijgbaar op rollen, voor kracht, wordt het bestrooid met speciale minerale chips.
   • Er is bespoten waterdichtheid voor het dak in de vorm van poeders en spuitbussen. Het wordt op het oppervlak aangebracht met behulp van speciale apparatuur. Dergelijke mengsels worden vervaardigd uit weekmakers, cement, synthetische harsen en verharders. Hun voordelen zijn dat ze niet alleen beschermen tegen vocht, maar ook de zonnestralen reflecteren, niet in stoom laten.
   • Ter bescherming tegen neerslag wordt veel gebruik gemaakt van waterdicht maken van coatings. Zij wordt als vloeibaar dakbedekkingsmateriaal met een rol of borstel op het dakoppervlak aangebracht. Van dergelijke materialen zijn emulsie, rubber, polymeermastiek en primers met name gebruikelijk.
   • Er zijn opties voor bulk-waterdichting in de vorm van korrels, die vocht goed absorberen en niet laten lekken in de woonkamer. Voorbeelden zijn geëxpandeerde klei en gemalen steen.Hun voordeel is dat het geen complexe installatie vereist - de korrels komen net op het niveau van het dak, verkruimelen en gelijkmatig over het oppervlak gladstrijken.
   • Als dampscherm wordt meestal een polyethyleenfilm met een dikte van 0,1 - 0,5 mm gebruikt, die over de gehele breedte van het dak onder de isolerende laag wordt gelegd. Ter bescherming tegen de kou worden veel effectieve materialen gebruikt: minerale wol, schuimplastic, polystyreenschuim, polystyreenschuim en andere.
   • Zeer spectaculair en indrukwekkend qua uiterlijk zijn massieve glazen daken. Het transparante plafond in het huis vergroot visueel de ruimte, creëert een unieke luchtatmosfeer, het is altijd zo licht als mogelijk in de kamers. Het is niet erg moeilijk om dergelijke vloeren te monteren, het is genoeg om een ​​frame te maken van metalen profielen of houten frames en het te glazuren. Maar de werking van het glazen dak is gecompliceerd, in de winter is het noodzakelijk om het constant schoon te maken van de sneeuwlaag. Daarom is het het beste om een ​​stevig plafond te maken met kleine dakramen.

   Ontwerpopties

   Plat dak kan worden geïnstalleerd in een een-twee verdiepingen tellende huis met een klein gebied, en in een ruime cottage.In een groot gebouw kun je een hellend heupdak combineren met een horizontaal dak, bijvoorbeeld voor een bijgebouw of veranda. De vorm van het dak kan ook anders zijn: vierkant, rechthoekig en complexer. Het belangrijkste bij een niet-standaard project is om de hellingen en het systeem van overlaten correct te berekenen, zodat er zich geen vocht ophoopt op het oppervlak.

   Op het inversiedak kunnen airconditioners, ventilatiesystemen, televisieantennes, communicatieboxen en andere apparatuur worden geplaatst. Als het dak wordt gebruikt als een platform voor recreatie of ander actief tijdverdrijf, dan is het noodzakelijk om een ​​hek langs de randen te installeren.

   Ook bij de installatie van een soortgelijk dak in één keer is het de moeite waard om te zorgen voor een gemakkelijke verhoging naar boven met een leuning. Er zijn veel projecten gebruikt inversiedak met tekeningen die kunnen worden begeleid bij de bouw van hun huis.

   Installatie-instructies

   Voor de bouw en inrichting van een plat dak is het de moeite waard om stap voor stap het plan van alle werken te doorbreken.

   • Het begint met de keuze van vorm, type en materialen voor de vloer. Houd er rekening mee dat de belasting van een dergelijk ontwerp altijd intenser is,dan op tentopties. Op basis hiervan moet u een tekening maken van het framesysteem met balken en plafonds. De schets geeft de geometrische vormen, maten, kleuren, materialen, noodzakelijke communicatie aan. Het is het beste om een ​​visueel idee te hebben van hoe het toekomstige dak eruit zal zien voor uw huis.
   • Vervolgens moet u een keuze maken voor een toekomstige isolerende coating. Het moet worden geleid door het bestaande klimaat, de kenmerken van de overlapping van de bovenverdieping, de benoeming van het dak - het zal worden geëxploiteerd of niet. De voorkeur moet worden gegeven aan moderne polymere materialen, opgerold of gespoten. Ze moeten hoge isolerende eigenschappen hebben en tegelijkertijd onschadelijk zijn.
   • Als het noodzakelijk is om een ​​dak van een frame te maken, begint de installatie van de lat met het voorbereiden van de rails, het zagen ervan. Alle voorbereidende werkzaamheden: polijsten, coaten met beschermende vernissen, markeren en snijden moet op de grond worden uitgevoerd, in een speciaal daartoe ingerichte ruimte. Voor het ophijsen van fragmenten van het frame en montage op het dak, is het noodzakelijk om een ​​sterke en vaste steiger met brede steigers te gebruiken. Werken moeten worden uitgevoerd bij helder en droog weer.
   • Zet vervolgens op het frame de overlap vast en monteer de isolerende taart. Voor het afdekken met isolatielagen, is het noodzakelijk om een ​​afvoersysteem met trechters en afvoerslangen te installeren, ventilatieopeningen en beluchters te voorzien, en een bliksemsysteem. Om een ​​maximale bescherming van het dak tegen vocht te bereiken, is het noodzakelijk om de dichtheid van alle verbindingen en verbindingen te verzekeren. Ze moeten verder worden behandeld met mastiek, kit of isolatietape.

    Nadat alle beschermende lagen zijn geïnstalleerd, kan het dak worden uitgerust volgens zijn project: maak hekken en balustrades, giet de vruchtbare laag en plant groene ruimtes, plaats meubels en andere items.

    De installatie van een plat dak is heel goed mogelijk om het zelf te doen, met steigers, de benodigde materialen en een set beschikbare gereedschappen: een ijzerzaag, hamer, boor, meetlint, niveau- en montagemes.

    Voorbeelden van spectaculair ontwerp

    Plat dak in een woonhuis kan op verschillende manieren worden weergegeven. Sommige voorbeelden, die u zelf op een landsite hebt gemaakt, moeten nader worden bekeken.

    Niet-geëxploiteerd plat dak in een uitbreiding met één verdieping van een woonhuis.Dankzij effectieve isolatiematerialen konden we een eenvoudig en elegant ontwerp met een onregelmatige vorm creëren. Het glanzende oppervlak reflecteert de zonnestralen goed en tijdens regen neemt het vocht zich niet op op het dak.

    Het dak van het hightech gebouw is zeer ruim en heeft een ongewone vorm. De site wordt niet gebruikt voor een recreatiegebied, er staan ​​alleen zonnepanelen op. Indien nodig kunt u hem en andere apparaten en communicatie plaatsen.

    Plat dakterras boven de garage. Het project is interessant omdat je het bovenste platform direct vanuit de woonkamer op de tweede verdieping van een landhuis kunt betreden.

    Moderne technologieën maken het zelfs mogelijk om een ​​zwembad te creëren op het dak van een landhuis met één of twee verdiepingen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt: het volstaat om effectieve waterdichtmakende materialen op te nemen, een vloer te installeren die het gewicht van een kom met water kan weerstaan ​​en een drainagesysteem te bouwen. Maar zo'n project zal echt indrukwekkend zijn.

    Een landhuis met een plat dak zal veel comfortabeler worden als u er een volledig gazon op bakt. Isolatiematerialen en de vruchtbare laag zijn niet erg duur, en het resultaat is een prachtig recreatiegebied.

    Hoe je een plat dak monteert, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer