Standaard plafondhoogte in een woonhuis

 Standaard plafondhoogte in een woonhuis

Bij het bouwen van een woonhuis, bij het bepalen van de hoogte van het plafond, kiezen veel intuïtief een keuze ten gunste van de standaard.

Begrijpen hoe deze beslissing geschikt is, het zal mogelijk zijn alleen na de bouw van het huis en het leven erin. Maar je kunt sommige nuances begrijpen, de voor- en nadelen evalueren, zelfs in de planningsfase.

Geaccepteerde normen

Het is noodzakelijk om eerst enkele bestaande voorschriften en normen in overweging te nemen. Naast puur praktische normen, afhankelijk van de complexiteit van het werk en de kosten, is er een wettelijk vastgestelde reeks bouwvoorschriften (bouwvoorschriften en voorschriften).Dit document stelt de minimaal toegestane hoogte van de woning vast op basis van brandveiligheid en veiligheid van de structuur van de constructie.

Volgens hem:

 • de hoogte van de lokalen en keukenruimte mag niet minder zijn dan 2,5 m;
 • de hoogte van gangen en hallen - 2,1 m;
 • de hoogte van de zolder hangt af van de hellingshoek en is 1,3 m onder een hoek van 30 ° en is niet genormaliseerd onder een hoek van 45 ° en meer.

Minder hoogte maken is niet alleen ongemakkelijk, maar ook onveilig.

De minimale hoogte, genormaliseerd volgens de regels, is niet altijd optimaal. Onder de bouwers hebben hun eigen normen, ondersteund door ervaring en expertise. Natuurlijk hangt het allemaal af van elk individueel geval.

Voor een luxe stenen landhuis bijvoorbeeld, moet je geen plafonds maken van dezelfde hoogte als voor een bescheiden houten huis in het dorp, maar Als we uitgaan van de gemiddelde grootte van een bakstenen of houten huisje, is de standaardhoogte 2,7-2,9 m.

Met dit nummer kunt u een balans vinden tussen lage lage plafonds en dure hoge plafonds. De meeste landhuizen zijn gebouwd volgens deze norm. En niet zonder reden: De standaard hoogte heeft enorme voordelen die velen niet opmerken.

Voor- en nadelen van de standaardhoogte

De gemiddelde waarde in de bouw van een privé-landhuis is vaak de beste. Wanneer het doel is om een ​​comfortabel huis te bouwen zonder extra kosten en franje, zou de beste oplossing zijn om de normen te volgen.

Nadelen van hoge plafonds

 • De bouw van kamers met hoge plafonds is veel duurder, ze nemen meer materiaal in beslag. Dit geldt vooral voor huizen met twee verdiepingen, dus de plafonds op de tweede verdieping worden meestal lager gemaakt dan op de eerste verdieping.
 • Door het volume van de kamer te verhogen, worden ook de verwarmingskosten verhoogd.
 • Heel vaak heeft het geen zin: enkele tientallen bovenste centimeters blijven ongebruikt en hangen in onnodige ruimte.

Nadelen van lage plafonds

 • Psychologisch gevoel van vernauwing en ongemak.
 • De complexiteit van de keuze van meubels en accessoires. Het is noodzakelijk om meubilair zo te kiezen dat het de ruimte niet comprimeert en geen overlast veroorzaakt.

Het kiezen van een standaard hoogte zal al deze nadelen omzeilen en uw verblijf in het huis zo aangenaam mogelijk maken.

Speciale functies

Er zijn verschillende nuances en niet altijd is de standaardhoogte de beste.Voor de bouw van een eenvoudige, goedkope, maar tegelijkertijd comfortabele en gezellige woning - zeker, maar in gevallen waar het belangrijk is om het huis ook ongebruikelijk, gedistingeerd en verfijnd te maken, is het beter om anders te handelen.

Standaard hoogte is optimaal, gemiddeld voor alle indicatoren, maar dit is ook het grootste nadeel, als het doel is om iets unieks te bouwen. Bovendien zijn er voor verschillende specifieke gevallen specifieke benaderingen.

In het geval van de constructie van een kozijnhuis, wordt de hoogte meestal kleiner gemaakt, waardoor de plafonds worden teruggebracht tot 2,3-2,5 m.

In Finland zijn de meeste huizen bijvoorbeeld op deze manier gebouwd. Dit wordt verklaard door de snelheid van constructie-montage en besparingen. Maar desondanks is het leven in dergelijke huizen niet minder prettig: als het dichterbij komt, krijgt wonen meer comfort.

Bakstenen huizen om te bouwen en te vergroten met een paar tientallen centimeters is vrij eenvoudig, trouwens met goede isolatie zijn ze eenvoudig te verwarmen, zodat de plafonds in dergelijke huizen hoger kunnen worden gemaakt. Door de hoogte op te trekken tot 3-3,2 m, kunt u interessante ontwerpoplossingen aantrekken en een moderne, prachtige interieurdecoratie realiseren.

In blokhutten kan een toename in hoogte een aardige cent kosten, zowel qua constructie als onderhoud.. Daarom is het voor dergelijke huizen dat de standaardoptie voor plafondhoogte de meest ergonomische is. Hout is geen gemakkelijk materiaal en er is zorg voor nodig. Daarom is het belangrijk om bij het bouwen rekening te houden met de eigenschappen ervan.

Voor herenhuizen en huizen met twee verdiepingen, zoals eerder vermeld, zijn er andere normen. Om te besparen op de bouw en verwarming, zijn plafonds op de tweede verdieping meestal 10-20 centimeter lager dan op de eerste verdieping. Als er een zolder is, hangt alles af van de hellingshoek. Het belangrijkste is dat de laagheid van de plafonds geen ongemak veroorzaakt.en al het andere is een kwestie van prijs. U moet rekening houden met het gedeelte van de ruimte en de functionaliteit van de ruimte. Hogere plafonds moeten worden gemaakt voor hogere plafonds, en voor badkamers en gangen - laag.

Bij individuele ontwerpprojecten zijn de wetten compleet anders en afhankelijk van de persoonlijke wens van de klant en de ontwerper.

tips

Om de woonruimte van een privéwoning esthetisch aantrekkelijker te maken, zijn er veel interieuroplossingen die de meeste mensen simpelweg niet weten. Mensen die standaardhoogten hebben gekozen, kunnen de volgende aanbevelingen toevoegen om visuele schoonheid en volume toe te voegen aan de ruimte:

 • je zou glanzende spanplafonds moeten gebruiken - ze trekken aan de ruimte en verzadigen het met een reflecterend licht;
 • in de decoratie van de muren moet je meer verticale lijnen en spiegels toevoegen - dit zal de ruimte dieper en visueel hoger maken;
 • het is raadzaam om de muren en het plafond in één toon te schilderen, en de vloer - een lagere toon, dat wil zeggen, donkerder;
 • het plafond is beter om licht te maken;
 • Windows moet dichter bij het plafond worden geplaatst om er meer licht op te krijgen dan op de vloer.

ontwerp

De keuze van plafonds met standaardhoogte opent perspectieven voor een gevarieerd en goedkoop ontwerp: van banale wallpapers (het is beter om behang met strepen te verkiezen, omdat ze het uiterlijk subtieler maken) tot geavanceerde auteurspatronen die interessante ideeën kunnen brengen in het interieur van de ruimte. Met behulp van een kleine ladder kun je zelfstandig de hoogste delen van de muren bereiken en deze versieren.

Een kamer met een standaard plafondhoogte is te vergelijken met een standaard vel papier, zo vertrouwd met creativiteit.Er zijn natuurlijk zowel grote als kleine formaten, maar het is de standaard die zo vertrouwd en gemakkelijk is om iets van jezelf te creëren.

psychologie

Huizen zijn gebouwd voor mensen en mensen om in te leven, hun gevoelens en indrukken van het leven in een bepaald huis - het belangrijkste om je op te richten. Een normale hoogte is er een die geen onaangename emoties veroorzaakt: hij drukt niet, maakt je niet ongemakkelijk, maar creëert tegelijkertijd niet het gevoel in een openbare ruimte te zijn.

Het huis is een plek waar je moet ontspannen, jezelf op je plek voelen, rusten. Hoe vreemd het ook mag lijken, veel hangt af van de hoogte van het plafond.

Er moet aan worden herinnerd dat kamers zeer multifunctioneel kunnen zijn. Voor luidruchtige feesten heb je één ding nodig, voor stille bibliotheken een andere. Plus de standaardhoogte, omdat deze aan alles kan worden aangepast. Bovendien is het absoluut zeker een win-win-optie in het geval dat het exacte doel van de kamer onbekend is. De gevoelens die de kamer je geeft, zijn het belangrijkste dat een kamer aan een persoon kan geven.

Het plannen van een chalet is een belangrijk proces en je zou het van alle kanten moeten benaderen, maar allereerst vanuit je eigen gevoelens.Of u plafonds van standaardhoogte wilt maken of niet, is de keuze van de bouwer, waarbij het belangrijk is om verantwoord en serieus te benaderen, omdat er waarschijnlijk geen kans is om het opnieuw te doen. Het is noodzakelijk om alles goed te analyseren, de vooruitzichten te beoordelen, zodat na voltooiing van de bouw en afwikkeling alleen de meest aangename indrukken worden verkregen.

Een beetje meer informatie over het kiezen van de hoogte van het pand van het huis is te vinden in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer