Kenmerken van de planning van appartementen van verschillende groottes

In de keuze van appartementen speelt een grote rol lay-out. De kenmerken ervan zullen een doorslaggevende factor zijn bij het kopen na de financiële component en het bepalen van de oppervlakte van het huis.

Wat is het?

De combinatie van kamers, niet-residentiële gebouwen, maten en vormen, hun verhouding en totale oppervlakte vormen het appartementsplan. De lay-outs van appartementen zijn verschillend: van typisch in woonhuizen met meerdere verdiepingen tot individuele indelingen van appartementen in nieuwe woningen. Het gebied varieert - van kleine appartementen van 5 bij 5 meter of 6 bij 6 meter tot grote delen met 5-kamerappartementen of woningen met een vrije indeling in nieuwe gebouwen. De voordelen van de laatste zijn niet voor de hand liggend, maar de ernstige nadelen liggen voor de hand.

Het Bureau voor Technische Inventarisatie - BTI, dat in 2017 90 jaar oud is geworden, geeft documenten uit over technische overheidsboekhouding en inventaris van onroerendgoedobjecten.Toelichting bij de plattegrond van het huis - een uitleg van het architectuurproject met een lijst van kwantitatieve en kwalitatieve kenmerken van het appartement.

Het plan bevat niet alleen gegevens over het aantal kamers en beeldmateriaal, maar ook informatie over alle delen die in werkelijkheid bestaan ​​of alleen over de schets - over de ondersteunende muren en scheidingswanden, over de locatie van badkamers, keukens, opgangen.

Het certificaat van eigendom wordt uitgegeven op basis van BTI-documentatie over de status en planning van het onroerend goed. Door het aangaan van wettelijke rechten om over het onroerend goed te beschikken, verwerft de eigenaar de verantwoordelijkheid voor het onderhoud ervan. Daarom is het, voordat u een appartement kiest, noodzakelijk om zowel de juridische complexiteit van de aankoop als de lay-outs van appartementen op de primaire en secundaire woningmarkt te begrijpen.

types

Kenmerken die kenmerkend zijn voor een groot aantal appartementen in gebouwen met meerdere verdiepingen worden gecombineerd tot een voorwaardelijke groep, die wordt beschouwd als een type lay-out.

Een typische lay-out is inherent aan een reeks huizen gebouwd in een bepaalde periode, individueel - een project uitgevoerd op verzoek van de klant in één exemplaar, in het vrije deel zijn er geen scheidingswanden die de ruimte van het appartement verdelen.

95% van de woningvoorraad in Rusland zijn de soorten indelingen die hieronder worden beschreven.

Standaard en onverdeelde appartement lay-outs van oude huizen verscheen in de 20e eeuw:

 • "Stalinka" - hoge plafonds van ruime appartementen in huizen met 2-4 verdiepingen zonder lift, gecombineerde badkamer, vaak houten vloeren die kunnen worden versleten. De vaste ouderdom van huizen gebouwd in de jaren 40-60 jaar heeft geen invloed op de hoge kosten van appartementen in hen, die zich bevinden op rustige, gezellige binnenplaatsen of in historische gebieden;
 • "Hruschev periode" - appartementen met bescheiden opnames in gebouwen met vijf verdiepingen zonder lift met een kleine keuken en vaak een gecombineerde badkamer, met doorloop en geïsoleerde (in bakstenen huizen) kamers en de meeste ondersteunende muren (in paneelwoningen). Ondanks de verslechtering van het fonds (huizen ouder dan 50 jaar), zijn appartementen populair vanwege hun lage kosten;
 • in "Brezhnevki" de lay-out is handiger dan die van de "Chroesjtsjov", er is meer ruimte en keukens, hogere plafonds en dikkere binnenmuren.

De huizen van Stalin hebben hoge plafonds in appartementen, ruime kamers. Vooroorlogs - met een unieke architectuur, vaak in Empire-stijl, zijn de naoorlogse gebouwen gemaakt van minder dure bouwmaterialen, maar de appartementen hebben ook een groot oppervlak.Om het huisvestingsprobleem in een door oorlog verscheurd land op te lossen, werden mensen verrekend in een "stalinka" - een gezin per kamer.

De lay-out van stalinistische huizen uit beide periodes is de beste van de beschreven, het aantal kamers is meestal 1-2-3-4, zelden vijfkamerappartementen.

Plannen 60-90 jaar van de twintigste eeuw:

 • verbeterde - rekening gehouden met de tekortkomingen van de oude lay-outs, heeft een verhoogd totaal beeldmateriaal, een aparte badkamer, isolatie van kamers. In de huizen boven 5 verdiepingen is er een lift en een vuilstortkoker. Verschillende materialen werden gebruikt - bakstenen huizen en gewapend beton werden gebouwd. In de verbeterde "brezhnevka" keukens vanaf 8 m, in appartementen met meerdere kamers - vanaf 12 m;
 • nieuw - verbeterde de eerste Sovjetplanning, ontwikkeld van het midden van de jaren '70 tot het einde van de twintigste eeuw. Appartementen kregen nog meer keukenruimte, een aparte badkamer. De configuratie, het aantal verdiepingen, de principes van het bouwen van huizen zijn veranderd.

Het einde van de jaren 90 wordt gekenmerkt door de opkomst van nieuwe huizen - baksteen, paneel en monolithisch, de markt is gevuld met luxe woningen. Nieuwe technologieën maken individuele planning mogelijk.

Vanaf het midden van de nul jaren van de eenentwintigste eeuw kreeg de gratis planning van een appartement het recht op leven.Het belangrijkste kenmerk is de besparing van de ontwikkelaar vanwege het ontbreken van de noodzaak om vliesgevels op te zetten. We noemden dit aan het begin van het artikel, nu zullen we in detail uitleggen wat gratis planning is.

Frame-monolithische huizen zijn gebouwd met de verwachting dat er geen vliesgevels in de appartementen zijn. Dit maakt het project minder duur voor een ontwikkelaar die adverteert voor een "gratis" lay-out, voor de gevolgen van het kiezen waarvoor alleen de misleide koper verantwoordelijk is.

Verkopers presenteren deze lay-out als een absolute zegen, alsof de eigenaar de ruimte op een of andere manier kan beheren: plaats de wanden op elke plaats, verplaats de risers in plaats van een badkamer, maak er drie, verplaats de keuken waar u maar wilt en verhoog de badkamer drie keer ten koste van aangrenzende kamers.

Zeggend dat een persoon naar eigen goeddunken de lege ruimte kan plannen en onmiddellijk de fantasieën in werkelijkheid kan belichamen, misleiden de verkopers van woningen de koper.

In feite gebeurt alles zo: je koopt een appartement van één vierkante meter en door muren te bouwen krijg je een eigendom van een kleiner gebied. Dat wil zeggen, u kunt het al verkopen als een appartement met een meter die u met uw middel hebt gesneden.De eerste misleiding is dat het appartement goedkoper had moeten zijn vanwege het ontbreken van afwerkingen en muren, die het gebied verminderen wanneer ze worden gebouwd.

De BTI heeft een plan met de definitie van residentiële niet-residentiële gebieden en de locatie van de muren. Schrijft u de voordelen van een gratis plan, dan krijgt u er niets over te horen. Je zult tenslotte leren over de noodzaak om de bestaande lay-out te veranderen - over herontwikkeling, waar je zeker niet op hebt gerekend, het verkrijgen van kale muren en de droom van creatieve vrijheid. Dat wil zeggen dat u op dat moment zult begrijpen dat het noodzakelijk is om de benodigde documenten te verzamelen en het project te coördineren, dat dit allemaal een behoorlijke hoeveelheid tijd zal vergen. Daarom zullen ontwikkelaars zwijgen als partizanen, om je mooie illusies niet te vernietigen - dit zal hun tweede misleiding zijn.

Risers, badkamer en keuken zijn waar ze oorspronkelijk werden ontworpen en gepland. Badkamerruimte ten koste van woonkamers kan niet worden verhoogd, alleen ten koste van de gang, indien mogelijk. Het aantal badkamers wordt in één keer gelegd en is afhankelijk van de risers: er zijn er twee - er zijn er twee, geen twee - er is één badkamer. Het is verboden om radiatoren over te brengen, je kunt de dragende muren niet slopen, omdat je de loggia niet deel van de kamer maakt,maar je kunt de ramen en deuren ervan verwijderen door de ruimte op een dergelijke manier te combineren, maar niet anders, en er worden ook normen voor minimummaten van woonkamers vastgesteld. De ontwikkelaar en hier zullen zwijgen, voor de derde keer bedrogen.

Het enige voordeel van deze lay-out is de afwezigheid van de noodzaak om de wanden te demonteren.

Wanneer u begint met repareren en het blijkt dat uw planningsideeën niet overeenstemmen met het plan dat is goedgekeurd voor gebruik, moet de herontwikkeling in de BTI worden gecoördineerd. Dat wil zeggen, de reparatie zal worden uitgesteld, deze kan niet worden gestart zonder coördinatie. Het zal tijd kosten om een ​​nieuw plan te krijgen (van enkele maanden), voor reparaties - vanaf 3 maanden. Al die tijd zul je ergens moeten wonen, misschien is de enige optie om een ​​huis te huren - nieuwe uitgaven. Dit zal problemen №4 zijn als gevolg van direct bedrog of te weinig engagement van de verkoper.

Voordat de bouw van het huis voor elk appartement de lay-out heeft ontwikkeld en goedgekeurd. En als u het niet eens bent over een nieuwe lay-out en reparaties uitvoert zonder coördinatie, zullen er in de toekomst problemen zijn met de verkoop van een appartement.

Het blijkt dat alleen mensen die niet beperkt zijn in budget een flat zonder muren kunnen betalen.De herontwikkeling is duur, de reparatie van de goedgekeurde individuele planning kan tot 50% van het aankoopbedrag van het appartement bedragen.

De vastgoedmarkt is divers, u kunt een geschikte lay-out vinden of het door de bouwer goedgekeurde project minimaal aanpassen, de reparatie voltooien en na overeenstemming bereiken over kleine wijzigingen in het plan, wat eenvoudiger is dan grootschalige coördinatie.

De "Europese" lay-out is een van de meest rationele in de moderne markt. Het onderscheidt zich doordat het zones in een klein gedeelte van een appartement redelijk verdeelt, waardoor het comfort en de economie wordt geboden dankzij een vermindering van beeldmateriaal, waarvoor het wordt gewaardeerd door jonge gezinnen. Woonkamer in een flat met een keuken, er is een aparte een of twee slaapkamers.

Dit zijn de 1-2-kamer appartementen-transformatoren, die respectievelijk worden getransformeerd naar 2-3-kamer appartementen met behulp van een scheidingswand geplaatst tussen twee grote ramen van de woonkamer.

Als u niet verstoken bent van creatief denken en veeleisend bent in de keuze, kunt u zelf een onafhankelijk ontwerp proberen.

Maak een tekening met de hand of gebruik verschillende computerprogramma's die zijn ontworpen om huizen en appartementen te ontwerpen:

 • Professioneel - 3D Studio MAX, ArchiCAD, AutoCAD;
 • Gratis - FloorPlan 3D, House-3D en Sweet Home 3D.

Met hen realiseert u de droom van het perfecte interieur en de beste planning van het appartement. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ​​"circulaire" van een appartement te maken met een gratis lay-out, wanneer alle kamers vloeiend in een cirkel in elkaar overvloeien. Vanuit de keuken kun je de woonkamer binnenstappen of studeren, van daar naar de slaapkamer, van de slaapkamer voor volwassenen naar de kinderkamer, van de kinderkamer naar de keuken, en in het midden kan een badkamer zijn, waar de deuren van 2-3 kamers zo nodig binnenkomen en sluiten.

types

De belangrijkste soorten appartementsgebouwen in Rusland zijn, zoals gezegd, "Stalin", "Chroesjtsjov", "Brezhnevka" en hun gemoderniseerde versies. De laatste, volgens de naam, verschenen later dan de eerste twee en werden gebouwd in de jaren 70-80, ze hadden al een lift en, in het algemeen, zijn ze comfortabeler dan de "Stalinok" en "Chroesjtsjov".

Dit soort lay-outs heeft betrekking op typische gebouwen, zoals huizen van verschillende reeksen, die werden gebouwd in de USSR volgens standaardontwerpen van bakstenen, RC-platen. Paneelconstructie omarmde ons land in de jaren 60-90 van de 20e eeuw en loste de kwestie op van het bieden van individuele woningen aan de burgers (of op zijn minst gemeenschappelijke, in huizen met appartementen in een gemeenschappelijke keuken) die na de oorlog door de Sovjetregering waren opgericht.

Panelen met 9 verdiepingen (evenals 5-10 verdiepingen) groeiden, "zoals paddestoelen na regen", de technologie van de bouw van huizen-ontwerpers toegestaan ​​om dit zo snel mogelijk te doen. Hun grote spleten "zongen" in hun monologen van satirici Raikin, Zadornov. Maar geprefabriceerde huizen zijn nog steeds in gebruik en zijn nog steeds in gebruik, en tot nu toe zijn er appartementen gekocht, hoewel deze huizen moesten dienen, zoals gepland door de Sovjetautoriteiten, voornamelijk tot het jaar 2000.

Voorbeeld: huizen met 9 verdiepingen uit de P-57-serie hadden drielaagse paneelwanden van 32 cm dik, rechte en driehoekige balkons, 1-2-3 slaapkamerappartementen met een totale oppervlakte van 32,6 tot 63,2 vierkante meter. m en een keuken tot 7 m2, gipswanden. Ze werden gebouwd tussen 1963-1970, de huizen van de serie hadden elk 12 verdiepingen. De voordelen zijn onder meer een aparte badkamer (die mensen nu graag combineren) en een klein aantal dragende muren - de mogelijkheid van herontwikkeling. Door nadelen - beeldmateriaal van de keuken.

Vijf verdiepingen tellende gebouwen gemaakt van gewapend betonnen platen zijn kleine beelden, een gecombineerde badkamer, een mini-keuken, geen lift, doorloopkamers in een loft of tweekamerappartementen. Er waren ook verbeterde indelingen in huizen met 5 tot 10 verdiepingen tellende panelen met appartementen van 1 tot 4 kamers.

Modelhuizen in de Sovjet-Unie werden ongeveer 100 afleveringen vrijgegeven.

Uitgaande van geprefabriceerde huizen, kwamen we bij het thema van het bepalen van de soorten lay-outs:

 • "Klein gezin" - een klein appartement met één kamer met een gecombineerde badkamer;
 • Het hotel-type appartement is klein in omvang in het algemeen en in delen;
 • "Studio" en "gedeeltelijke studio" zijn opties voor de vrije vorm van planning - zonder muren en met één scheidingswand, respectievelijk bij de meter iets meer dan de eerste opties.

Studio-appartementen 30-33 vierkante meter. m of 40-50 vierkante meter. Er zijn één en twee vensters, de L-vormige indeling van een kleinere studio wordt als niet succesvol beschouwd vanwege het feit dat de keuken in de hoek geen daglicht heeft. In een studio met één raam moet je het verdelen tussen de keuken en de slaapkamer. Wanneer de ramen twee zijn, een is kleiner, de andere is groter, ze zijn in tegenovergestelde zijden en de kamer is een vierkant of rechthoek, in twee gedeeld door een scheidingswand, en vormt 2 delen van het appartement - een privé en gemeenschappelijke ruimte, waardoor de keuken-woonkamer uit de keuken komt.

Op te merken valt de indeling van appartementen in 2 typen - met geïsoleerde en aangrenzende kamers. Het eerste type heeft de voorkeur, omdat afzonderlijke kamers de mogelijkheid van eenzaamheid en rust bieden. Daarnaast heeft hij meer keuken.

Aangrenzende kamers, waarvan er één een doorgang is, is een slechte lay-out en niets compenseert het grootste nadeel - het gebrek aan persoonlijke ruimte.

Veel voorkomende soorten lay-outs:

 • "Leningradka" of "Lenproekt" - appartementen in paneel- of blokhuizen van 70-80 jaar, lang, op één lijn, multi-toegang en meerdere verdiepingen. De appartementen erin met ramen aan één kant (behalve de hoekkasten) met een grote badkamer, strekken zich uit langs een brede gang aan de ene kant van het huis, en dankzij de dragende muren tussen de appartementen is er een goede geluidsisolatie;
 • "Vest" of "vlinder" - een soort planning, waarbij in een tweekamerappartement tegenover elkaar staan, aan weerszijden van het huis, evenals hun ramen. De onderkant van het "shirt" is meestal de ingang en aan het einde van de "mouwen" zijn er raamopeningen;
 • "Tsjechisch" of "Tsjechisch project" - typische lay-outs van verschillende series. De huizen van 70-90s werden gebouwd 9-verdiepingen tellend paneel, beton, zelden baksteen, "bezaaid" met balkons, met een lift. Het omvat verschillende balkons in een appartement met 3-4 kamers. De keuken is klein - 6-7 m, plafonds vanaf 2,5 m hoog, aparte badkamer, kamers meestal geïsoleerd;
 • 2-3-kamer appartementen in de oude serie zijn "lineair" type, zoals "Leningrad" of "Tasjkent", wanneer alle ramen zich aan één kant van het huis bevinden. Typisch, de "lineaire" 3-kamer in de oude paneel huizen - dit is een verbeterde "Chroesjtsjov", maar soms zijn ze te vinden in moderne huizen.

De onroerendgoedmarkt biedt ook niet-standaard oplossingen in luxe huizen met appartementen met één of twee verdiepingen en een ongewone indeling in huizen van een economy-klasse. De meest voorkomende innovatie - panoramische ramen, die veel licht geven aan het appartement.

Appartementen met twee verdiepingen worden gepresenteerd in 2 versies - klaar en met een hoog plafond voor het zelf oprichten van de tweede verdieping.

Mansaren en appartementen met toegang tot het dak zijn nog steeds zeldzaam, maar er is veel vraag naar.

Grootte projecten

Aan het begin van het artikel sprak over de belangrijke documenten voor een appartement in de BTI. Herontwikkeling zou met de overeenkomst moeten gebeuren, en het is beter vóór dan na dat er geen onaangename verrassingen zijn. Immers, zelfs de overdracht van de schaal van enkele centimeters kan illegaal zijn. U moet vertrouwd raken met de projectdocumentatie voordat u een appartement koopt, om niet verantwoordelijk te zijn voor de ongeoorloofde herplanning van de vorige eigenaars. In de documenten vindt u de symbolen in de planning van het appartement dat u koopt of wilt repareren.

Mogelijke notatie:

 • bij het toegangsnummer van het appartement;
 • gas en elektrische kachels;
 • toiletpotten, bidet;
 • vuilnisgoot;
 • ventilatie;
 • Autowassen;
 • lichte openingen.

In de explicatie zal worden weerspiegeld de grootte en het doel van het pand, in de verdieping documentatie - appartement lay-out - plan van bovenaf, in de data sheet - serie, aantal verdiepingen, vloerconstructie van het huis. Lees zorgvuldig alle kamers van het appartement, groot, klein, residentieel en nut. Kleine en duplex-appartementen zijn in hun eigen voordeel, elk met zijn eigen belangrijke functies, zoals bij elk huis: twee verdiepingen, vijf verdiepingen, negen verdiepingen tellende gebouwen of gebouwen met een hoog torentype.

Er zijn geen kleinigheden in het bestuderen van projectdocumentatie - het aantal verdiepingen, vloeren, de leeftijd van het huis, gebruikte technologieën en materialen, de vorm van het dak, het ventilatiesysteem, de nooduitgang, de aanwezigheid van herontwikkelingen in de geschiedenis van het appartement - alles is belangrijk. Maar de grootte van het appartement, het aantal kamers en het bedrag dat wordt besteed aan huisvesting, compenseren deze kennis niet en bieden geen comfort in de nieuwe woonruimte zelf.

Problemen worden niet opgelost door een enkele aankoop van duur onroerend goed. Iemand die een kleine woonruimte verwerft, zal zich meer op zijn gemak voelen dan iemand die de kwestie van de keuze formeel aanpakt.

Echt veilige en hoogwaardige woningen worden door de koper gevonden,die alle juridische nuances en kwalitatieve kenmerken van het toekomstige huis en appartement ontdekt, zonder teveel te betalen voor extra opties.

Hier ziet u specifieke schema's van grote en kleine appartementen.

Computerproject van de Europese lay-out, bovenaanzicht.

Klassieke aangrenzende lay-out.

Vijfkamer-, 7-kamer appartementen in ons land zijn nog steeds zeldzaam vanwege de lage vraag.

Het metrische gebied is afhankelijk van het type lay-out. Voor "kleine gezinnen", "hotels" en studio's is het 18-20, 28, 34-35, 36-37, 38, 40 vierkante meter. 2-kamer "Tsjechisch", "Leningrad" - van 44-45 tot 47-50 vierkante meter. m, ze - 4-kamer, hebben een oppervlakte van 78 tot 89 vierkante meter. m, en de 90-meter "Tsjechische" heeft ook 3 balkons met een keuken van 8-10 m! Op 3-kamer metrisch gebied - van 60-70 vierkante meter. m.

In de huizen van de series 111-97 1970-90 werd het gebied van tweekamerwoningen met een laag gezin in de negen verdiepingen tellende gebouwen van 42 vierkante meter gebouwd. m, de gebruikelijke 2-kamer - tot 54 vierkante meter. m, en 3-5-kamer appartementen van huizen uit de 97e serie waren vierkante meters van 100 vierkante meter. m - 103-145 m2.

Geïsoleerde kamers, g-vormige indeling:

Het schema van de Europese planning van een appartement van 38,5 vierkante meter. m.:

Meubilair opties

Zie opties voor mooi interieurontwerp.

Appartement met 1 slaapkamer 28 m2. Regeling van meubilair in de kamer - een functionele en gezellige optie:

Woonkamer in het appartement met een Europese stijl met een rode bank en dezelfde felrode accenten in het interieur:

2-kamer appartement van 65 m2 in de "Stalin" met doorloopkamers - van de woonkamer naar de slaapkamer, witte en blauwe kleuren:

Slaapkamer in hetzelfde appartement:

Gezellige lichte hal:

Appartement met interessante, innovatieve ideeën op het gebied van ontwerp en indeling van de gebouwen:

De badkamer van dit appartement, gescheiden van de slaapkamer door een scheidingswand:

Hoe te kiezen?

Als u de indeling van het appartement kiest, moet u rekening houden met de volgende punten:

 • Om jezelf te beschermen en herontwikkeling te doen in het oude of nieuwe huis, maak je jezelf bekend met het BTI-plan: zorg ervoor dat er geen ongecoördineerde herontwikkelingen zijn, zoek uit waar de draagmuren zijn en welke kunnen worden gedemonteerd
 • Het is beter om een ​​appartement te kiezen dat niet grenst aan de liftschacht, maar ook om ten minste één kamer zonder muren te hebben die overeenkomt met zijn buren;
 • Hoek- en begane grond appartement kan in elk huis vochtig en koud zijn;
 • De delen van de wereld zijn belangrijk - in het noorden is het koud en donker, in het zuiden is het te zonnig en benauwd in de zomer. Bij voorkeur oost en west. Hetzelfde met het balkon, loggia;
 • De muren die grenzen aan de buren zouden moeten dragen, dan zal het lawaai van de buren je niet storen;
 • De beelden en lay-out zijn afhankelijk van de samenstelling van het gezin, - ongeacht wat dan ook, iedereen zou persoonlijke ruimte moeten hebben;
 • Studio's moeten worden gekozen met de mogelijkheid om een ​​privézone met een partitie te sluiten;
 • Hoe hoger de plafonds, hoe ruimer en meer lucht, maar de ventilatie zou goed moeten werken - zorg ervoor dat;
 • In de appartementen van nieuwe gebouwen zijn voor- en nadelen. Pluspunten - hoge plafonds, comfortabele liften, redelijke planning, geen slijtage. Nadelen - gebrek aan reparatie, de behoefte aan herontwikkeling, gelijktijdig met de reparatie van de buren, het onvermogen om onmiddellijk binnen te gaan;
 • Het kiezen van een onveilig gebied - met arme buren, slechte infrastructuur, nabijheid van de industriële zone en hoogspanningslijnen, winkels en cafés onder de ramen, een drukke snelweg - er is geen sprake van comfort. Maar parken en groene ruimten in de buurt zijn een voordeel;
 • Een appartement zonder dragende muren kan opnieuw worden gepland door een nieuw plan met de BTI overeen te komen, een appartement met 1 kamer om te bouwen in een studio of een studio in een appartement met 1 of 2 kamers;
 • De muur tussen de afzonderlijke badkamer en het toilet kan worden verwijderd door ze te combineren voor een groter gebied;
 • De gesloten lay-out zou niet met doorgangsruimten moeten zijn;
 • Het is belangrijk om een ​​plaats onder de pantry of de pantry als een kamer te hebben;
 • Woonkamers zonder natuurlijk licht moeten dat niet zijn;
 • Groot beeldmateriaal in Rusland is duur vanwege de verwarming;
 • Niet-standaard kamers zijn origineel, maar niet voor iedereen geschikt, in tegenstelling tot traditionele vormen - een vierkant en een rechthoek;
 • Extra en dimensionale gangen - irrationeel ruimtegebruik;
 • Met een zadeldak, de laatste verdieping is niet verschrikkelijk, zelfs een voordeel lijkt - het ontbreken van buren van bovenaf.

Er zijn 3 hoofdtypen lay-outs: open, gesloten en gedeeltelijk gesloten. Elk heeft zijn eigen voordelen voor een specifieke categorie klanten.

Een gesloten klassieker met geïsoleerde kamers zal een groot gezin behagen, voor de leden waarvan privacy belangrijk is en de mogelijkheid om elkaar niet te hinderen. Dergelijke plannen met variaties zijn in oudere en comfortabelere nieuwe huizen. Meestal ligt de keuken naast de badkamer, er zijn geen uniforme regels voor de verhouding tussen kamers onderling, het hangt allemaal af van het type opstelling en het aantal kamers. Soms neemt een gang veel ruimte in beslag. Maar vertegenwoordigers van verschillende generaties en familieleden met verschillende slaapschema's zullen zich comfortabel voelen in een dergelijk appartement, waarvan de indeling traditionele interieuroplossingen omvat.

Absoluut open planning wordt gekozen in twee gevallen - als het geld beperkt is of als het geld voldoende is voor dure oplossingen. Jonge gezinnen kiezen vaak studio-appartementen van een klein gebied - tot 40 m, en veranderen ze in volwaardige 1-2-kamer appartementen, heel geschikt voor een gezin van 2-3 personen.

Een klein gebied is visueel en functioneel in zones onderverdeeld, waarbij in de eerste situatie verlichting en kleuren in meubilair en decoratie worden gebruikt, gebieden worden gemarkeerd, vloerniveaus worden gewijzigd. En in het tweede geval, het kiezen van transformeerbare meubels, die in verschillende situaties een ander doel hebben.

De omvang van gratis abonnementen voor mensen met een onbeperkt budget is alleen afhankelijk van hun wensen en verbeeldingskracht - in dit geval kan het idee van een volledig open ruimte worden gerealiseerd.

Er is een compromisoptie - gedeeltelijk gesloten planning. De privéruimte is voor buitenstaanders gesloten en de keuken, de woonkamer en de eetkamer worden gecombineerd. Dit kan zowel in een klein appartement als in een onbeperkt gebied worden gerealiseerd, bijvoorbeeld op de eerste verdieping van een appartement met twee verdiepingen.

En het is beter om partities te doen in dit geval die niet doof maar decoratief zijn, de ruimte te verdelen en er niet van te eten.

Vaak is er zo'n variant van de laatste lay-out: de keuken, eetkamer en woonkamer bevinden zich op dezelfde lijn, waardoor alle familieleden en gasten tegelijk kunnen worden bekeken en geuren die uit de keuken doordringen worden door ventilatie weggehaald, verborgen achter schuifwanden als een verrassing wordt voorbereid of ze ongepast zijn.

Als u al deze keuzevoorwaarden in aanmerking neemt, vermijd dan ernstige fouten en zoek de lay-out die bij u past.

Hoe te plannen?

Een groot appartement zal niet goed zijn in termen van comfort, als de ruimte verkeerd is opgevuld, dan is het leeg vanwege een gebrek aan meubilair, dan is er een overschot aan dingen en het belangrijkste voordeel is de ruimtelijkheid. In een krappe woning met omvangrijk meubilair en lage plafonds ervaren mensen stress vanwege het gebrek aan bruikbare ruimte en ruimtelijkheid.

Er is een uitweg in dergelijke gevallen - herontwikkeling of een minder dure optie - vervanging van meubilair en nieuwe decoratie. Hier helpen modulaire, embedded, converteerbare meubels voor kleine appartementen, het principe van visuele illusies in het interieur, het gebruik van schermen, scheidingswanden en schuifdeuren.

Het resultaat van de nieuwe planning is om het probleem van een redelijke verdeling van het gebied op te lossen.

De regels voor kleine appartementen zijn:

 • Meubels op bestelling maken op basis van exacte individuele metingen van het pand, omdat het moeilijker is om geschikte meubels te vinden. Het zal niet mogelijk zijn om het tot op de centimeter op te rapen, in tegenstelling tot de ingebouwde custom-made versie. Dan is de keuken-woonkamer in de studio de perfecte ruimte voor rust en werk;
 • Kies lichte tinten van meubilair en afwerkingen, gooi de donkere weg, want ze verminderen de ruimte. Handige reflecterende oppervlakken, diagonale installatie van vloeren, hoge meubels voor lage plafonds. Pastelkleuren geven lichtheid en ruimtelijkheid. Het lage plafond moet lichter zijn dan de muren om hoger te lijken;
 • Verlichting, kies een lokale, bestaande uit verschillende bronnen, wat handig is en breidt de ruimte uit met de methode van verlichting van zonering. Spiegels vergroten ook visueel het gebied en spelen de rol van extra verlichting;
 • Heldere kleuren kunnen aanwezig zijn, maar in detail, - afbeeldingen, accessoires;
 • Het opslagprobleem wordt opgelost door een podium met een horizontale ladekast te plaatsen en deze onder het bed of de tafel in de keuken te plaatsen. De kledingkast wordt overgebracht naar één plek langs de vrije muur, waardoor de algehele kast wordt verwijderd.Het opbergsysteem waarmee het is gesloten met een scherm - mobiel of textiel;
 • Niet alle partities slopen om geen privé-gebieden te verliezen - dit geldt voor alle beelden;
 • Schuifdeuren en scheidingswanden zijn nodig in volledig of gedeeltelijk gesloten lay-outs, als ruimtebesparend.

De vrije indeling van een groot appartement kan en moet functioneel zijn. Houd rekening met het principe van zonering van persoonlijke en gemeenschappelijke ruimte.

In kleuren zijn er geen beperkingen, behalve smaak, maar ook bij de keuze van stijlen.

Beste handige oplossingen

Een ideale lay-out impliceert het gemak van zonering, de juiste verhoudingen van de kamers en ergonomie, de aanwezigheid van de nodige ruimtes - woon- en werkruimten, hun optimale gebieden en een geschikt interieur.

Verhoudingen zijn belangrijk voor psychologische waarneming - er is een proportionaliteitsprincipe van de totale lengte van het aantal kamers. Als de oppervlakte van het appartement 90 m is, zou dit 3 kamers moeten zijn. De verhouding tussen de hoogte van de plafonds en de oppervlakte van een appartement moet ook kloppen: een comfortabele plafondhoogte begint vanaf 2,7 m met een open ruimte van maximaal 25-30 m, of 2,5 m voor een oppervlakte van maximaal 20 m.

Smalle kamers zijn beter opnieuw gepland, maar laat geen open ruimtes zonder partities, ze worden ook onderdrukt.De ideale lay-out is vrij van irrationeel gebruik, onnodige gangen. Toegang tot elk gebouw dat ze moet zijn vanuit de gang of hal.

De meest comfortabele appartementen kunnen bijna elke lay-out zijn, mits deze overeenkomt met uw ideeën over het gemak en de rationaliteit van ruimtegebruik.

Een voorbeeld van een gezellig appartement met een klein vierkant, bovenaanzicht.

Meestal zijn de studio's rechthoekig van vorm, maar er zijn ook L-vormige of hoekige lay-outs. In eerste instantie kun je ze niet handig noemen vanwege het beeldmateriaal en de locatie van de keuken in de hoek zonder raam, maar als je de ruimte goed indeelt, plaats je een glazen schuifwand voor de keuken, verbeter je het ventilatiesysteem, bereik je meer gemak van plannen.

De "circulaire" lay-out zal de originele oplossing zijn - herontwikkeling en de transformatie ervan in een tweekamerappartement met een oppervlakte van 35-40 m.

Mislukte beslissingen impliceren een schending van de principes van goede planning.

Voorbeelden van schending van de principes van een harmonieuze verdeling van de ruimte:

 • Verkeerde verhoudingen - de oppervlakte van het appartement is niet evenredig met het aantal kamers;
 • Gebrek aan totaal beeldmateriaal en opslag;
 • Er is geen balkon of loggia, privégedeelte, natuurlijke verlichting in de woonkamers en in de keuken;
 • Verlaat ramen alleen noord of zuid;
 • De discrepantie tussen de afmetingen en vormen van meubilair tot de grootte van de kamer.

Heeft een onregelmatige lay-out:

 • Slaapkamer of een andere woonkamer zonder ramen;
 • Een badkamer in het appartement met meer dan 3 kamers;
 • De afwezigheid van de zogenaamde "donkere" kamer ten minste één in 2-3 woonkamers is een probleem met de opslag van dingen;
 • Een slecht ventilatiesysteem elimineert elke voordelige lay-out;
 • Duplex appartement zonder lift voor ouderen is een slechte optie;
 • Niet-standaard kamerformulieren houden verband met de planning en het ongemak van de bediening;
 • Ongemakkelijk één uitgang naar de loggia.

Interessante ideeën

Ontwerpers en hun eigen verbeelding geven ons ideeën over appartementsplanning en interieurontwerp in de loftstijl, knusse klassiekers, Scandinavische, tedere Provance, hi-tech, die houden van al het ultramoderne. Nieuwe gebouwen maken het mogelijk om het gebied onaangetast door het ontwerp te gebruiken als een schone lei, om thuis de maker van de ruimte te voelen!

Woonkamer in de Scandinavische stijl - netheid, orde, functionaliteit, lichte muren, natuurlijke materialen en levende planten.In dit geval helpt de lay-out bij het oplossen van zowel esthetische als gemaksproblemen - heldere grote ramen geven licht en lucht, en de kleur van het interieur ondersteunt en verbetert deze. Omdat het werkoppervlak zelfs vensterbanken betreft, werkt de kachel, is deze mooi en verwarmt hij in de winter, dankzij het ontwerp dat de kamer groter lijkt. Het meubilair is gunstig geplaatst:

11 foto

De keukenlounge in loft-stijl biedt een bureau. Oud afgeveegd tapijt, mosterdkleurige leren tafel en rode stijlvolle fauteuil zorgen voor chique en comfort. De ruimte vergroot de glanzende vloer en de witte kleur van de oppervlakken, maar een grote kamer drukt niet in met leegte omdat deze is gevuld met handige en praktische dingen van een geschikte grootte:

Laat je inspireren door deze ideeën, zoek naar nieuwe!

9 foto

Hoe je een appartement in het nieuwe gebouw kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer