De subtiliteiten van het plannen van "Stalinok"

De appartementen van Stalin vormen een niche op de vastgoedmarkt en zijn nog steeds in trek vanwege hun talrijke voordelen. De woningvoorraad uit de periode 1930-1950, die in de volksmond eenvoudig "Stalinka" wordt genoemd, heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Het is een hele laag van het tijdperk in de bouw en planning van appartementsgebouwen.

Typen en soorten

Volgens de chronologie van de bouw kunnen stalinistische huizen in twee soorten worden verdeeld: vooroorlogs en naoorlogs. Deze gradatie is belangrijk bij het kiezen van een appartement, aangezien de bouwtijd de indeling en afmetingen van de appartementen aanzienlijk beïnvloedde.

De vooroorlogse

Beginnend in het midden van de jaren '30 en doorgaand tot de oorlog, was de bouw niet beperkt in middelen en tijd, en daarom werden residentiële gebouwen gebouwd met speciale zorg, maximale aandacht voor detail en zorg over decor.De gebouwen onderscheiden zich door sierlijke gevels, architectonische hoogstandjes, omvang en gemak van plannen. Ze werden niet alleen gebouwd als comfortabele behuizing, maar ook als een externe decoratie van steden. In de constructie meest gebruikte rode baksteen.

naoorlogs

Als gevolg van de oorlog en de totale vernietiging van steden, was het al te lang om na te denken over de fijne kneepjes van de architectuur. Duizenden mensen zijn dakloos geworden, het was de taak om de bouw van gebouwen te vereenvoudigen en in de kortst mogelijke tijd de bevolking leefruimte te bieden. De bouw van huizen gebeurde vanuit een goedkopere witte baksteen, er werd minder aandacht besteed aan het uiterlijk van de gebouwen en de indeling van de appartementen veranderde aanzienlijk in een rationele richting. Begonnen om te verschijnen appartementen gang type - gemeenschappelijke en slaapzalen.

Ondanks alle problemen van de tijd hadden de huizen van Stalin hun karakteristieke kenmerken zowel voor als na de oorlog en waren ze verdeeld in 'nomenklatura' en gewone huizen.

Nomenclatuur huizen

Nomenclatuurhuizen of wolkenkrabbers voor senior managers van de Sovjet-elite, gebouwd volgens individuele projecten, werden een versiering van de centrale straten van steden en vormden de belichaming van de droom van comfortabele huisvesting.Klassieke architecturale vormen van hoge gebouwen met een mezzanine werden een kenmerkend kenmerk van nomenclatuurhuizen. Liften, vloeren van gewapend beton, hoge plafonds (meer dan 3 m), stucversiering, ruime kamers zijn de belangrijkste kenmerken van de nomenclatuur "Stalinok". Planning ging in de regel uit van appartementen met 3 en 4 kamers.

Typische huizen

Typisch "Stalin", zelfs vóór de oorlog, onderscheidde zich door een eenvoudige uitvoering, een meer bescheiden lay-out en de afwezigheid van versieringen op de gevel van gebouwen. Het appartementsgedeelte is aanzienlijk afgenomen. In typische gebouwen vaak eenkamer- en tweekamerappartementen, evenals gebouwen van het gangtype. De architectuur is eenvoudig en ongecompliceerd: decoraties gemaakt van stucwerk zijn standaard, of helemaal afwezig, de gevelsteen is niet gepleisterd. De gebouwen hebben geen lift, en vaak een badkamer. In de type "gang" -gebouwen kan de badkamer één zijn voor meerdere appartementen.

Speciale functies

Stalin-huizen zijn nog steeds erg populair in de vastgoedmarkt. Dit komt door de toegenomen betrouwbaarheid van gebouwen, hoge geluids- en warmte-isolatie van de muren, ruime appartementen, hoge plafonds, die vaak meer dan 3 m bedragen.

In termen van thermische isolatie overschrijden huizen van die tijd aanzienlijk alle latere constructies van de Sovjet- en post-Sovjetperiode. De dikte van de muren in veel huizen bereikt een meter, wat zorgt voor een betrouwbare warmte behoud en beschermt het appartement tegen het lawaai van de straat.

Een ander voordelig kenmerk van de "Stalinok" was het gebruik van interne kolommen en liggers (vloeren van gewapend beton). Dankzij deze structuren dragen de meeste wanden niet, waardoor het vrijwel mogelijk is om binnenshuis elke renovatie uit te voeren.

Voor- en nadelen

De appartementen van Stalin behoren tot de elite-woningen, in de eerste plaats dankzij ruime kamers en hoge plafonds, brede gangen, ruime keukens en grote opslagruimten. Want de huizen van Stalin worden gekenmerkt door hoge ingangen en het aantal appartementen op de trap, in de regel twee of drie.

De bouw van dit soort huizen werd uitgevoerd met strikte inachtneming van de bouwtechnologie, waardoor ze tot op de dag van vandaag in uitstekende staat zijn bewaard.

De nadelen van de "Stalinok" omvatten zeker het feit dat het noodzakelijk is om verouderde technische communicatie in de loop van de tijd te veranderen.Sinds de constructie zijn de watertoevoer- en bedradingssystemen behoorlijk versleten. Watervoorziening in de "stalinist" wordt vaak gemaakt van de bodem tot aan de ingang, dus vaak hebben de bewoners van de bovenste verdiepingen van het huis te kampen met een ontoereikende waterdruk.

Oude bedrading is niet bestand tegen hoge spanning door de overvloed aan moderne elektrische apparaten. En dit probleem wordt niet altijd opgelost door het systeem in een enkel appartement te vervangen.

Herontwikkelingsopties

Zoals eerder vermeld, hebben stalinistische huizen voldoende mogelijkheden voor herontwikkeling vanwege het minimum aantal hoofdmuren en vloeren. De functie van ondersteunende structuren wordt uitgevoerd door balken van gewapend beton - liggers, die onder het plafond kijken, zijn niet erg esthetisch, maar zijn wel degelijk ontvankelijk voor decoratie.

Ondanks het feit dat de grootte van de kamers in de "Stalin" beduidend groter is dan in vierkante meters dezelfde behuizing in andere soorten huizen, hebben de bewoners zichzelf ten doel gesteld om de leefruimte te verbeteren.

De gang

Meestal worden lange gangen onderworpen aan herontwikkeling, waarvan de ruimte voor een ander doel kan worden gebruikt.Om bijvoorbeeld het oppervlak van een van de kamers verder te vergroten en de langwerpige vorm van de gang te veranderen.

Het moet gezegd dat visueel van vorm veranderen van de gang heel goed mogelijk is zonder herontwikkeling. Na het ophalen van de juiste verlichting, geschikte kleurenschaal en materialen, is het mogelijk om een ​​prachtige galerij van ontwerpwerk te ontvangen. Schilderijen aan de muren, kunstwerken op smal verlichte sokkels of consoles, plafonddecoratie, spiegels - dit alles kan de ruimte veranderen in een onafhankelijke, stijlvolle kamer.

kamers

De herontwikkeling van ruimtes kan op verschillende manieren worden opgelost, afhankelijk van de geschiktheid van de doelen. De meest gebruikelijke optie is om de twee kamers samen te voegen.

Een andere populaire optie voor ruime 'stalinki'-hallen is om de woonkamer op te delen in twee zones, waarvan er één als kinderkamer kan dienen. Driekamerappartement zal een uitstekende studioruimte zijn voor recepties en werk, als de twee kamers worden gecombineerd tot één, en de derde kamer als een slaapkamer.

Het probleem van het tekort aan vierkante meters wordt soms op een ongebruikelijke manier opgelost - de constructie van de mezzanine.De mezzanine is een opgebouwd vloerplafond in de hoofdruimte. Zo kan in een ruime hal de ene helft in twee delen worden verdeeld in een verhouding van 1 meter boven en 2 meter lager. Op de "tweede" verdieping is er een comfortabele slaapplaats en daaronder een studie. Dit is een uitstekende gelegenheid om de vereiste vierkante meters op te slaan. Bovendien behoeft een dergelijke herontwikkeling niet de goedkeuring van de relevante autoriteiten, omdat geen structurele kenmerken van het gebouw niet worden geschonden.

keuken

Ondanks het feit dat de keuken in de "Stalin" in omvang meer is dan in andere soorten huizen, zal het vierkant maken van de bruikbare ruimte nooit overbodig zijn. Daarom is de optie om een ​​woonkamer en een keuken te combineren zo populair.

Deze methode wordt ook toegepast wanneer de muur tussen de keuken en de woonkamer de snelle toegang van de ene kamer naar de andere belemmert. De muur kan geheel of gedeeltelijk worden afgebroken en vormt een multifunctionele studio. In het geval van gedeeltelijke sloop van de muur, wordt een brede doorgang gemaakt in de vorm van een boog, die visueel de zones van de ruimte scheidt.

badkamer

Grote ruimte voor fantasie biedt ruimte voor de badkamer.In de regel is er in de huizen van de stalinistische constructie een aparte badkamer, die niet altijd handig en esthetisch is. Door twee kamers met elkaar te verbinden, ontstaat een vrij ruime badkamer, die desgewenst fantasie van ontwerpers op twee niveaus kan maken. In dit geval, op verschillende niveaus bevinden zich bad, jacuzzi, douche.

plafonds

De hoogte van de plafonds in de "Stalin" stelt u in staat om eenvoudig moderne gebouwen met meerdere niveaus te installeren en biedt uitstekende mogelijkheden voor de installatie van verlichtingsarmaturen.

Versterkte betonnen balken (dwarsbalk), die wordt beschouwd als een van de minnen van dit type huizen, kunnen gemakkelijk worden geslagen in een van de plafondniveaus.

Vensterbanken

De dikte van de muren van huizen gebouwd door Stalin is niet alleen een uitstekende thermische isolatie, maar ook brede, diepe vensterbanken. Ze hebben voldoende ruimte voor het regelen van een miniatuur-wintertuin of het installeren van een zachte plek met kussens om boeken te lezen.

Een brede vensterbank kan ook een voortzetting van de werkplek zijn als u een bureau naast het raam installeert. Dezelfde optie is ideaal voor een opvouwbare desktop, waarvan het tafelblad zich terugtrekt naar de muur onder het raam en werkaccessoires op de vensterbank kunnen blijven.

Zolder en kelder

Stalinistische huizen hebben een zadeldak, waardoor eigenaren van de bovenste verdiepingen een ruime zolder kunnen regelen. Dit kan natuurlijk een aantal problemen veroorzaken, maar een volwaardige ruimte onder het dak zal nooit overbodig zijn.

In het ontwerp van het twee verdiepingen tellende "Stalinok" is geen kelder, daarom zetten de bewoners van de eerste verdieping vaak een mini-kelder onder de vloer van het appartement, waar ze producten en voorbereidingen konden opslaan. Dit is echter ook een nadeel van dergelijke gebouwen - om de communicatie te bereiken in geval van een ongeluk, moeten sanitaire voorzieningen de bewoners van de eerste verdieping storen en de verdiepingen openen.

reparaties

Bij het plannen van een grote onderhoudsbeurt moet rekening worden gehouden met de hoge kosten en het volume van toekomstige werkzaamheden.

Naast de gebruikelijke reparatiekosten kunnen de volgende worden toegevoegd:

  • Als het huis in plaats van gewapend betonnen vloeren van hout is, moet u een dekvloer met hoofdvloer maken. Het is noodzakelijk voor vloeren van hoge kwaliteit;
  • Grote hoeveelheid pleisterwerk, verhoogd verbruik van alle bouwmaterialen;
  • Vervanging van water- en rioolbuizen. Het verwarmingssysteem zal hoogstwaarschijnlijk ook moeten worden veranderd;
  • Verplichte vervanging van elektrische bedrading in het geval dat dit sinds de Sovjettijd niet is veranderd. Bedrading in woningen 30-50-er jaren kan gewoon niet het voltage van alle moderne elektrische apparaten weerstaan;
  • De vuilstortkoker in de Stalinks heeft vaak direct toegang tot de keuken, wat de reden kan zijn voor de verspreiding van insecten en knaagdieren. In de meeste gevallen is het verzegeld en gedecoreerd.

Ondanks alle reparatiemoeilijkheden blijven huizen van het Stalin-type een van de meest elite types van woningen. Een deel hiervan hangt samen met de monumentaliteit van het gebouw, met de Sovjet-kwaliteit, die geen enkel nieuw gebouw kan evenaren. Anderen zijn onder de indruk van de infrastructuur rond stalinistische huizen en architecturale oplossingen. "Stalinki" bevindt zich over het algemeen in centrale straten op loopafstand van haltes en tegelijkertijd zijn ze voorzien van ruime binnenplaatsen met een goed landschap.

Zie de volgende video voor informatie over het opnieuw plannen van de "stengel".

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer