Functies lay-out "brezhnevka"

Appartementen "Brezhnevka" - de zogenaamde huisvesting van het oude fonds, dat wijdverspreid is in ons land. In elke stad werden tientallen huizen uit die tijd bewaard. Vergelijkbare appartementen zijn tot nu toe in trek. Als u woningen op de secundaire markt moet kopen of verkopen, moet u weten wat de typische huizen van de vorige eeuw onderscheidt.

Bouwfuncties

Het is niet moeilijk om te raden waar de naam van de huizen vandaan kwam. Tijdens het bewind van de beruchte partijleider L. I. Brezhnev vond grootschalige ontwikkeling plaats van de gebieden van Vladivostok naar Kaliningrad. "Brezhnevka" verving de nauwe "Chroesjtsjov", die niet altijd een goede lay-out had. In de nieuwe fase van de bouw verlieten de architecten 5 verdiepingen en begonnen ze nieuwe huizen te bouwen met een hoogte van 8-9 en 12-16 verdiepingen.Deze beslissing was het gevolg van de snelle bevolkingsgroei in de steden, waardoor het mogelijk was om met een minimum aan inspanning een groter aantal Sovjetfamilies te hervestigen.

Het hoogtepunt van de bouw viel op 70-80 jaar van de vorige eeuw. Nieuwe huizen werden voornamelijk gemaakt van platen van gewapend beton, die het mogelijk maakten om het proces van hun constructie te versnellen en de geluidsisolatie te verbeteren. Ondanks de voordelen van deze oplossing werden de appartementen kouder. Er was ook een alternatief - steen, dus een aantal huizen werd zonder platen gebouwd. De hoogte van de bakstenen "brezhnev" bereikte in de regel 16 verdiepingen. Dergelijke gebouwen werden opgetrokken in de vorm van gebouwen met enkele of dubbele toegang.

Op de trap "Brezhnev" zijn 3-4 appartementen. Voor het eerst verschenen in dergelijke huizen liften en vuilniskokers in de ingangen. Een ander voordeel van geprefabriceerde huizen was de aanwezigheid van twee liften - passagiers- en vrachtvervoer, terwijl hun mechanismen onder het dak waren en de trappen en afvalverwerking zo ver mogelijk van de appartementen verwijderd zijn, wat de hoorbaarheid aanzienlijk vermindert.

Beschrijving van de appartementen

Voor het eerst verschenen niet alleen comfortabelere een-, twee- en driekamerappartementen, maar ook ruime vierkamerappartementen in de huizen van die periode. Een dergelijke behuizing was bedoeld voor grote gezinnen.De woonruimte van het appartement is aanzienlijk toegenomen en de indeling is handiger geworden.

Er zijn ongeveer 40 soorten standaard appartement-indelingen, en hun typische afmetingen zijn:

 • een kamer - 27-34 vierkante meter. m;
 • een slaapkamer - 38-47 vierkante meter. m;
 • drie-kamer - 49-65 vierkante meter. m;
 • vier-kamer - 58-76 vierkante meter. m.

Qua oppervlakte is een "brezhnevka" met twee kamers ongeveer gelijk aan een "Chroesjtsjov" met drie kamers, maar de beelden van de keukens en gangen blijven hetzelfde. Vaak bevinden de ramen zich op parallelle wanden van het gebouw, dat wil zeggen dat ze de binnenplaats aan de ene kant en de drukke straat aan de andere kant overzien. In de smalle gang is er een plek voor een ingebouwde kledingkast, er zijn ook mezzanines en bergingen in het appartement.

In sommige varianten van de indeling onder de vensterbank in de keuken bevindt zich een zogenaamde winterkoelkast. In veel typische huizen werden de muren dunner en dit maakte de appartementen koud in de winter en warm in de zomer. Natuurlijk, "Brezhnevka" inferieure appartementen met een nieuwe verbeterde lay-out, maar toch zijn ze een betere optie dan de "Chroesjtsjov".

Maten opties

Als het gedeelte van de gang en keuken slechts licht is toegenomen, is de verbetering van het comfort van de kamers duidelijk.

De woonruimte in een appartement met drie kamers is ongeveer hetzelfde:

 • keuken - 5-7 vierkante meter. m;
 • slaapkamer - tot 10 vierkante meter. m;
 • kinderen - ongeveer 8 vierkante meter. m;
 • woonkamer - 15-17 vierkante meter. m.

De indeling en de grootte van de kamers zijn afhankelijk van de reeks huizen. De hoogte van de plafonds in vergelijking met de "Chroesjtsjov" steeg van 2,5 m naar 2,7 m. De architecten probeerden de ongeïsoleerde doorgangsruimtes achter te laten en de gecombineerde badkamers alleen in appartementen met een slaapkamer achter te laten. Deze verbeteringen hebben het leven enorm vergemakkelijkt en de kwaliteit van leven verbeterd. Helaas waren het toilet en bad nog steeds erg krap.

Layout Series II-67 Tishinskaya
Layout Series II-49
Planning P-43-serie
Planning P-46-serie

Ontwerpideeën

Verbeter de "brezhnevka" -dromen, misschien elke eigenaar. In de regel klagen veel bewoners in de eerste plaats over de kleine keuken en de onmogelijkheid om een ​​ruim opbergsysteem in de gang in te richten.

Alle werkzaamheden aan herontwikkeling en reparatie van het appartement moeten worden vertrouwd door professionals, omdat het niet moeilijk voor hen zal zijn om het plan van het appartement te bestuderen, een gedetailleerde analyse uit te voeren, geschikte reparatieopties te selecteren, alle werkzaamheden aan herontwikkeling met hogere autoriteiten te coördineren.

De ouderdom van het gebouw, de achteruitgang van technische installaties, de locatie van de muren en ramen beïnvloeden ook de mogelijkheid om "brezhnevki" te bewerken. In de regel zijn alle wanden van het appartement van invloed, dus de mogelijkheid van herontwikkeling is in de meeste gevallen zeer beperkt, maar dit betekent niet dat dit onmogelijk is. Zelfs op 30 vierkante meter. m kan een stijlvol en modern interieur creëren.

 • Als de configuratie van het appartement dit toelaat, kunt u de muur tussen de keuken en de woonkamer afbreken, waardoor u vrij veel vrije ruimte vrijmaakt voor de uitrusting van een modern studio-appartement.

Zones kunnen worden toegewezen met behulp van kleur, stilistische accenten, de juiste selectie van meubels en gordijnen en andere technieken.

 • Balkon is beter te bevestigen aan de woonkamer. Als we omvangrijke werkzaamheden uitvoeren om de aanpassing, herontwikkeling, de loggia, te harmoniseren, kunt u de woonruimte met enkele vierkante meters vergroten. Dergelijke reparaties zullen echter duur zijn: demontage van de muur, versteviging, beglazing, overdracht van verwarming en isolatie vergt grote financiële kosten. Wees hier klaar voor.
 • De keuken kan op verschillende manieren worden vergroot, bijvoorbeeld om te combineren met een balkon of, als er geen balkon is of in een andere kamer, met de volgende kamer.Zoals hierboven vermeld, zijn bijna alle wanden van het appartement dragende, dus je kunt ze niet slopen, maar je kunt met de BTI coördineren de constructie van een extra opening in de muur. Zo'n boog zal erg handig zijn, zal bijdragen aan de sfeer van licht en lucht en je kunt beide kamers visueel groter maken.

Deze optie is alleen mogelijk voor appartementen met een elektrisch fornuis. Keuken met gasfornuis moet worden geïsoleerd van de leefruimte.

 • De badkamer in de "brezhnevka" is in de meeste gevallen gescheiden, maar heeft een extreem klein gebied, dus het is bijna onmogelijk om een ​​moderne wasmachine in de badkamer te plaatsen. De enige uitweg is om het toilet en de badkamer te combineren; dit zal de vrije ruimte vergroten, moderne apparaten huisvesten, of zelfs een hoekbad bouwen.

In sommige gevallen kan een gecombineerde badkamer worden uitgebreid ten koste van de gang, maar als een groot gezin in een appartement woont, is het de moeite waard om serieus over deze optie na te denken, omdat een dergelijke herontwikkeling het comfort van de bewoners aanzienlijk zal beïnvloeden.

 • Een ander probleem voor alle eigenaren is de keuze van meubels voor een smalle gang.Om de gang gemakkelijker te maken, kunt u de ingebouwde kledingkast demonteren. Zo zal je 1,5-2 vierkante meter vrijgeven. m en in staat om een ​​comfortabele en ruime structuur uit te rusten voor opslag.

Geef bij het versieren van kamers in "Brezhnevka" de voorkeur aan lichte tinten en niet-omvangrijke meubels, plaats de kamers op verschillende manieren en dan kunt u een stijlvol en ideaal appartement creëren om te wonen.

Hoe u een boog van gipsplaat maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer