De subtiliteiten van herontwikkeling "Chroesjtsjov"

Voor het tweede derde deel van de 20e eeuw verhuisden tientallen miljoenen mensen van landelijke hutten en eenpersoonskamers in slaapzalen en gemeenschappelijke appartementen naar afzonderlijke woningen. Toen was het een grote doorbraak, maar het niveau van eisen is de afgelopen decennia sterk gestegen. En comfortabel leven is nog lang niet uitgeput door centrale verwarming, warm en koud water, gastoevoer. Appartementen "Chroesjtsjov", gebouwd in de jaren 1950-1960 zijn voor het grootste deel niet erg perfect gepland, maar om dit probleem met due diligence op te lossen is niet moeilijk.

Bouwfuncties

Panel-vijf verdiepingen tellende gebouwen waren helemaal geen originele uitvinding, ze combineerden de trends ontwikkeld in Duitsland (compacte huizen) en de VS (blokhuisbouw). De bouw van de huizen van de eerste serie samen met de afwerking duurde ongeveer 50 dagen,De maximale reductie in de kosten en versnelling van de constructie werd bereikt vanwege de kleine dikte van de steunwanden. De constructies voorzagen niet in het gebruik van liften, omdat men geloofde dat een gezond persoon in staat was om de vijfde verdieping te beklimmen en er zelf uit te komen. Balkons werden verwijderd uit een deel van de projecten, van vijf tot zeven vierkante meter werden toegewezen aan de keukens.

Cellenbeton, geëxpandeerde klei, ondanks zijn goede sterkte, bieden geen behoorlijke geluidsisolatie en blijven zwak warm. Bakstenen gebouwen van vijf verdiepingen kunnen 90-100 jaar dienst doen, maar dit kan alleen worden bereikt met kwaliteit, tijdige revisie en onderhoud.

Verbeterde indelingen zijn de beschikbaarheid van balkons en andere verbeteringen die in de projecten van Chroesjtsjov zijn geïntroduceerd vanaf het midden van de jaren zestig (tot een dergelijke constructie in 1985 werd voltooid). In de meeste gevallen hebben de ontwerpers al aparte sanitaire voorzieningen verzorgd. Hoge plafonds kunnen oplopen tot drie meter, hoewel de typische nog steeds laag zijn, tot 250 cm .Zo zijn er nog steeds geschikte kamers aanwezig, dit is de "voorouderlijke eigenschap" van de hele behuizing van de beschreven categorie.

Hoekkamers met twee ramen zijn in de winter de koudste plek in het hele huis.Maar het onbetwistbare voordeel van een dergelijke eigenschap is een behoorlijke verlichting van de ruimte.

Het is raadzaam in dergelijke appartementen met een slaapkamer om maximale symmetrie van de verlichting te bereiken. Het installeren van gestoffeerde meubels kan het niveau van het dagelijks comfort aanzienlijk verhogen.

De wanden (scheidingswanden) die aangrenzende kamers verdelen, zijn niet bijzonder robuust. Daarom is het onmogelijk om ze te gebruiken voor het ophangen van zware voorwerpen of zelfs geladen planken. Maar de sloop tijdens de herontwikkeling wordt sterk vereenvoudigd en versneld.

Beschrijving van de appartementen

Tweekamerappartement in typische projecten uit de beginperiode komt veel vaker voor dan in studio. Niettemin, het bereik van de problemen is hetzelfde: het gebied is klein, de kamers bevinden zich lukraak, er zijn doorgangskamers. Als het appartement twee kamers heeft, varieert het gebied van 41 tot 46 vierkante meter en is een kamer gemaakt in de grootte 30-31 m2. Ongeacht het gebied, er was een pantry of een ingebouwde kledingkast en een garderobe-koelkast (een uitsparing onder de keuken vensterbank).

Alle appartementen van de Chroesjtsjov-reeks van 1-2-3-4 slaapkamerappartementen, het oppervlak van de kamers kunnen erg variëren.Dus, woonkamers bezetten van 14 vierkante meter, slaapkamers van 8 vierkante meter. m, kinderkamers vanaf 6 vierkante meter. De meest "ongelukkige" keuken, hun oppervlakte begint bij 4,5 vierkanten en zelfs in de ruimste varianten is het 6 of 7 vierkante meter. Appartement met twee slaapkamers kan 60 vierkante meter bereiken. m of zelfs een beetje groter, maar er zullen nog steeds aangrenzende kamers zijn.

Vierkamer "Chroesjtsjov" heeft een oppervlakte van 62 tot 72 vierkante meter. m, in deze belichaming, ten slotte, was er isolatie van alle kamers van elkaar. Het is niet verrassend dat ontwerpers en liefhebbers van herontwikkeling deze eigenschap zeer op prijs stellen. Bijna altijd is er geen behoefte aan radicale veranderingen in de interne ruimte, je kunt langskomen met kleine aanpassingen.

Vaker zijn er echter appartementen van de Chroesjtsjov-reeks van 30, 43 of 45 vierkante meter. De eigenaardigheid kenmerk voor huisvesting van elke soort ruimte is de uitgang van de ramen van alle appartementen, behalve de hoek degenen, in een richting. Dit is precies wat alle huizen uit de 1-335-serie, actief gebouwd tussen 1963 en 1967, lijken.

Een belangrijk punt: bij herplanning moeten idealiter niet alleen esthetische problemen worden opgelost, maar ook problemen met de gebruikte infrastructuur.Ongeacht de serie, het bouwjaar en de nuances van de distributie van gebouwen, zijn bedrading en andere communicaties overbodig en voldoen niet aan de eisen van de huidige consument. Het aansluiten van energie-intensieve huishoudelijke apparaten wordt erg gevaarlijk.

Goedkeuring voor afstemming

Opgemerkt moet worden dat de wetgeving die de herontwikkeling van woningen en andere gebouwen regelt, niet alleen is uitgevonden. De geringste verandering, zelfs kleine muren, om nog maar te zwijgen van de peiling, kan tot verschrikkelijke gevolgen leiden.

Stel dat u zeker weet dat een soort muur of scheidingswand niet is geladen, maar toch, omwille van algemene vrede en vertrouwen, om conflicten en claims van buren te elimineren, is het beter om het project op te stellen en te coördineren.

Geen enkele dragende muur kan worden beïnvloed door de herontwikkeling, zelfs in de kleinste mate. Nadat er een onbeduidende verandering is geconstateerd, zullen de regelgevende instanties met goede reden een boete opleggen of andere sancties toepassen. Het is belangrijk om rekening te houden met andere subtiliteiten, minder voor de hand liggend. Bijvoorbeeld:

  • Het is volgens de bestaande regels verboden om badkamers, keukens en toiletten uit te breiden ten koste van woonkamers (u kunt alleen ruimte nemen vanuit de technische ruimten).
  • Uitbreiding van keukens ten koste van badkamers is onaanvaardbaar.
  • Als de keuken, voordat de keuken werd uitgebreid, de woonruimte gebruikt, is het niet toegestaan ​​om sanitaire voorzieningen en gasfornuizen te installeren.
  • Keuken uitgerust met gasfornuizen, het is verboden om te combineren met woonkamers (als er geen tussendeuren zijn).

Als je de dragende muur niet wilt slopen, maar alleen om er een opening van beperkt formaat in te maken, dan is dit toegestaan ​​volgens de regels. Maar het zal nodig zijn om de noodzaak van een dergelijk besluit te onderbouwen, de onmogelijkheid van een andere uitweg uit de situatie en de veiligheid van het geplande gat. Een voorwaarde voor het toestaan ​​van dergelijk werk is een technisch onderzoek van de muur, zowel in uw appartement als op aangrenzende verdiepingen. Het is ten strengste verboden om enig werk dat de toegang tot de algemene thuiscommunicatie en -apparaten die ze besturen zou bemoeilijken.

In het laatste geval hebben we het ook over je veiligheid: stel je voor wat er zal gebeuren als een gaspijp wordt dichtgemetseld met een "vreselijk en verwoestend uitzicht", en dan zal gas lekken en zich ophopen in een afgesloten holte. Of het water begint naar binnen te sijpelen, het materiaal beetje bij beetje weg te spoelen totdat het het vaste deel van de muur vernietigt.

Geen van de herontwikkeling, zelfs als veilig en acceptabel beschouwd, past niet in huizen die wachten op sloop. Het combineren van balkons met woonkamers en keukens is alleen mogelijk wanneer projecten toelaten om schuifwanden te installeren. Het is onmogelijk om een ​​warme vloer aan te sluiten op de gemeenschappelijke leidingen van warm water en verwarming, omdat dit een onvoorziene belasting veroorzaakt en de balans van deze belangrijke systemen volledig kan verstoren. Het verbod dekt ook de overlapping van ventilatie of de overdracht van zijn traject.

Ideeën voor reparatie

Je moet niet boos zijn over de beperkingen, vooral omdat ze allemaal gemakkelijk te omzeilen zijn door tijdelijke oplossingen. Eenkamer appartement "Chroesjtsjov" -formaat kan worden omgezet in een studio, dit is een geweldige optie voor jongeren. De essentie is de afschaffing van scheidingswanden die de doorgang rechtstreeks van de woonkamer naar de keuken en naar de gang voorkomen. Het is belangrijk op te merken dat het toilet niet wordt aangeraakt: het kan alleen op de eerste verdieping worden verplaatst.

Een andere manier om het probleem van ruimtegebrek op te lossen, is de samensmelting van keukens met gangen, waarbij de deuren naar de kamer worden verplaatst van de ingang naar de woning. Met de tweede optie kunt u ingebouwde kasten in de gangen installeren.Het is nog steeds een goed idee om na te denken over de verwering van een balkon of loggia, over verwarming daar, maar gekwalificeerde professionals moeten een dergelijke beslissing nemen, probeer niet zelfstandig te handelen!

Een kamer "Chroesjtsjov" in bakstenen huizen met zeer kleine sanitaire voorzieningen en keukens met de standaard opstelling van scheidingswanden worden verbeterd door het verlaten van de baden. Installeer in plaats daarvan douchecabines, die zullen helpen om het gebied van de badkamer beter te gebruiken. Een muur is een beetje aflopend, de keuken loopt iets uit en de gang krimpt juist.

Op een balkon kunt u een kledingkast en een bureau erop plaatsen en er zelfs een kantoor plaatsen. Dit type herontwikkeling is geschikt voor een gezin van drie kinderen en twee volwassenen. Maar de appartementen van het "studio" -formaat zijn bij de meeste mensen niet erg populair, als je kinderen hebt, is het beter om zo'n beslissing te weigeren.

Een andere manier om opnieuw te plannen is dat partities worden uitgevoerd. Wanneer de zijwand van de gang wordt verschoven naar de zijkant van de kamer en de voormuur bijna tot aan de deur van de badkamer wordt verplaatst, kunt u de gang uitbreiden, een ingebouwde kast of zelfs een kleedkamer erin plaatsen.Het gebrek aan ruimte in de kamer wordt gecompenseerd door een deel van de keukenruimte weg te halen, maar door de muur naar de deur naar de badkamer te verplaatsen, kunt u een koelkast plaatsen. Het deel van de eetkamer dat deel uitmaakt van de keuken, komt de kamer binnen en de installatie van schuifdeuren of een toegangsploeg van het type "accordeon" zal het gebied harmonischer maken.

Een kamer "Chroesjtsjov" kan worden omgevormd tot een studio met een aparte slaapplaats waar het bed en een kleine kledingkast worden geplaatst. Laat het meubilair er een beetje bij, maar een van de belangrijkste plaatsen is geïsoleerd.

Aantrekkelijke oplossing met de oprichting van "appartement-kantoor", waarin een grote woonkamer samenvalt met de keuken en de gang. Al deze ruimte wordt een plaats van eten en dagelijkse rust. De kleine kamer wordt 15 centimeter breder, omdat de scheidingswand is verplaatst, is deze kamer gereserveerd voor de slaapkamer en de kledingkast. Maar de gebruikelijke verschuiving van schotten is niet beperkt tot, vormen een studie, tussen het en de woonkamer is er een transparante muur.

Afhankelijk van uw discretie, kunnen schuifdeuren de kast visueel integreren in de gemeenschappelijke ruimte of scheiden; bad in de badkamer wordt vervangen door een douche en een wasmachine. Een extra langwerpig tafelblad wordt daar toegevoegd, compleet met laden.

Woonkamer interieur

Opdat de gasten, die u voor de eerste keer (en zelfs later) in het opnieuw ontworpen 'Chroesjtsjov' zal accepteren, onmiddellijk de essentie van het ontwerpidee begrijpen, moet u de woonkamer competent regelen. Optimaal, volgens deskundigen, zijn lichte tonen geschikt voor het interieur van deze kamer, ze zullen helpen om op zijn minst visueel het hoofd te bieden aan het gebrek aan ruimte. Maar welk soort licht materiaal op de muren moet u kiezen, u beslist en alleen u!

Wijdverbreid gebruik:

  • behang voor schilderij;
  • vinyl behang;
  • zeefdruk;
  • glasvezel;
  • versierde blokken en ontwerpen.

Extra opheffing van het plafond zorgt ervoor dat lichtbronnen naar boven kijken. Zodat het licht niet alleen de monotone ruimte laat zien, is het ook logisch om rechthoekige schilderijen, originele gordijnen en gordijnen te gebruiken. Hoge vazen ​​en metalen bloemstandaarden dragen bij aan het interieur van gratie en elegantie, maken de kamer levendiger.

Volgens deskundigen moeten woonkamers in de "Chroesjtsjov" worden ontworpen in de geest van klassiekers of minimalisme. Alle andere oplossingen, indien relevant, alleen in sommige gevallen en in het kader van high-end ontwerp van authoring.Het onafhankelijk ontwerpen en implementeren van een goede omgeving is erg moeilijk. Het minimalistische interieur is aantrekkelijk omdat slechts een beperkte hoeveelheid meubilair wordt gebruikt, voor het grootste deel van een modulair type, de decoratie is gevormd uit homogene materialen van ingetogen kleur. Heldere accessoires, als ze te vinden zijn, alleen als een expressief accent, en niet als een dominant exemplaar.

Een klassieke woonkamer wordt vaak gemaakt wanneer een keuken wordt gecombineerd met deze kamer. Het is raadzaam om raam- en deuropeningen in gebogen of in elk geval te imiteren. De klassieker is perfect gecombineerd met spiegels, reproducties van schilderijen van beroemde kunstenaars, beelden. Het is toegestaan ​​om een ​​of twee voorwerpen te gebruiken die zijn versierd met smeden, maar denk goed na of ze in een bepaalde ruimte niet te zwaar zullen zijn.

Zet meubels nooit rond de omtrek, het absorbeert visueel de ruimte en vermindert alleen de expressiviteit ervan. Een goed idee is het Provençaalse plafond of het gebruik van glanzend materiaal ervoor. Zoals in elk ander appartement, moet in de "Chroesjtsjov" de inrichting van de woonkamer worden gecoördineerd met het interieur van de andere kamers (of in ieder geval worden gescheiden van hen door de overgangstrip als het verschil te groot is).

Tegelijkertijd zijn stijlvolle en praktische oplossingen voor de vloer parket, laminaat en linoleum die passen bij de kleur van het meubilair, dus het moet al een vloer worden of niet worden gekocht zonder de kleur van het interieur te hebben gekozen. Combinaties van meerkleurige coatings of rijke, in het oog springende patronen zijn ongewenst: ze zijn emotioneel afstotelijk.

Achtergronden daarentegen kunnen worden gecombineerd - meestal aan de onderkant laten ze relatief lichtere delen toe, en het gebied erboven wordt één toon donkerder. Gebruik drie, maximaal vier decoratieve elementen tegelijkertijd, anders krijg je een te bonte look.

Door deze principes te observeren, is het zelfs in een studio-appartement mogelijk om een ​​interieur te creëren dat in alle opzichten uniek en handig voor u is.

Over het opnieuw plannen van "Chroesjtsjov" in overleg, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer