Functiesplanning "Chroesjtsjov"

Na het sensationele verhaal van de renovatie van Moskou Chroesjtsjov, werden potentiële kopers op de woningmarkt verdeeld in twee kampen: een groep vurige tegenstanders van gebouwen met een bouwlaag van vijf verdiepingen en degenen die deze gebouwen redelijk vreedzaam waarnemen. De reden voor deze scheiding is dat ze, met alle tastbare nadelen van geleidelijk terugwijkende paneelgebouwen, ook duidelijke voordelen hebben, die de nieuwe gebouwen niet altijd opscheppen.

Voors en tegens van gebouwen

Het voor de hand liggende voordeel van gebouwen met vijf verdiepingen is dat deze huizen praktisch niet 'bakken' in de zomer, dus het is erg moeilijk om airconditioners aan de muur van een dergelijk huis te vinden - bewoners van appartementen vinden het eenvoudigweg niet nodig om ze te kopen en te installeren, omdat bakstenen gebouwen niet sta warmte toe, ook als het appartement aan de zonzijde ligt.In dit geval is het in grotere mate noodzakelijk om te vrezen voor de hitte, die samen met de zonnestralen zal doordringen.

Als je dit probleem wilt oplossen door dichte jaloezieën te hebben opgehangen, stort het appartement in een koele duik.

Bovendien houden de gebouwen met vijf verdiepingen in de winter de warmte goed binnen in het appartement. Zelfs de hoekkamers zullen niet nat en vochtig zijn. Dit komt grotendeels door het feit dat de indeling van het appartement geen groot beeldmateriaal impliceert, en de locatie van de batterijen in de appartementen zorgt ervoor dat de kamers zoveel mogelijk worden verwarmd.

Veel mensen die onlangs een flat namen in een nieuw gebouw als een hypotheek, scheuren nu letterlijk hun haar, omdat pas na het verhuizen hen duidelijk werd dat absoluut alles wat hun buren overkomen in hun appartementen te horen is. Het komt op het punt van absurditeit - niet alleen het geluid dat afkomstig is van een naburig appartement, maar ook dat van de bewoners van een andere ingang kan zorgen baren. Een soortgelijke situatie wordt waargenomen in termen van ventilatie - als je 's morgens wakker wordt, weet je precies wat je buren zullen hebben voor het ontbijt van twee verdiepingen lager dan vandaag. De gebouwen met vijf verdiepingen (met name gebouwd in 1962) zijn in dit opzicht aanzienlijk beter dan nieuwe gebouwen - de geluidsisolatie in hen is echt goed.Toegegeven, een uitzondering kan worden gemaakt door oudere gebouwen, waar de muren tussen de kamers erg dun werden gemaakt. Voor deze huizen zijn bovenstaande voordelen niet relevant.

In dezelfde ingang in sommige gebouwen vindt u appartementen met verschillende indelingen, dus als u een appartement koopt, behoudt u zich het recht voor op een bepaalde keuze.

Bijna alle appartementen in gebouwen met vijf verdiepingen zijn uitgerust met een balkon, dat naar eigen goeddunken kan worden gebruikt: om te glazuren en te veranderen in een volwaardige loggia, open te laten en een kleine zomerveranda te plaatsen, een wasplaats te drogen van het balkon. In sommige appartementen in de lay-out lag de aanwezigheid van een opslagruimte.

Dragende wanden in huizen van dit type zijn tamelijk dik (ten minste 64 cm), wat het huis sterk en betrouwbaar maakt, in staat om de effecten van vele externe factoren te weerstaan. De ervaring leert dat dergelijke gebouwen niet bang zijn om grond te verplaatsen, hun muren breken niet, ook niet als het gebouw zich in de buurt van het reservoir bevindt. Bovendien wordt door statistieken bevestigd dat deze gebouwen stil blijven staan ​​in het geval van seismische activiteit.

Voer herontwikkeling in "Chroesjtsjov" veel goedkoper en sneller uitdan in elk ander gebouw - de bouwers hoeven geen puncher te hanteren tijdens de sloop van de dragende muren, een beitel en een hamer zijn voldoende. Herontwikkeling van een appartement in een paneelgebouw maakt het mogelijk om over fantasieën te zwerven, het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk om hier een appartement met twee niveaus te maken, dat u eenvoudigweg kunt vergeten als er reparaties worden uitgevoerd in een betonnen gebouw.

Maar de tekortkomingen van de "Chroesjtsjov" veel. De belangrijkste zijn zeer lage plafonds, die een benauwende atmosfeer kunnen creëren voor een beïnvloedbare persoon.

De indeling van deze appartementen suggereert een ongelooflijk krappe keuken en hal. In de gang in de letterlijke zin, verspreiden twee mensen zich niet. De meeste standaard meubelsets zijn niet geschikt voor "Chroesjtsjov" gangen - ze passen er gewoon niet. Hetzelfde kan worden waargenomen in de keukens. U kunt eenvoudig de mogelijkheid vergeten om tegelijkertijd een gasfornuis en een afwasmachine in een dergelijke keuken te installeren, anders is er geen ruimte voor gewone keukenladen.

De indeling van de appartementen in de "Chroesjtsjov" bepaalt mede of de badkamer wordt gecombineerd met een badkamer of niet.In het geval van appartementen in paneelwoningen wordt de indeling van een aparte badkamer niet verondersteld - de kamer is een gecombineerd toilet en badkamer. Bovendien kan deze kamer ook niet bogen op grote beelden. Niet elke wasmachine past daar - vaak moeten de bewoners van dergelijke appartementen een wasbak opofferen om een ​​wasmachine te installeren, omdat er, zoals hierboven vermeld, ook geen plaats is in de keuken.

Als we het hebben over een tweekamer- of driekamerappartement, moet je erop voorbereid zijn dat hier een van de kamers zeker de entree zal zijn, d.w.z. dat het niet kan worden veranderd in een kinderkamer, slaapkamer of studeerkamer. De verbeterde lay-out met het gebruik van schermen en scheidingswanden zal nog steeds een meer rationele verdeling van woningmeters mogelijk maken, maar dit is niet altijd mogelijk.

Beschrijving van de appartementen

De vijf verdiepingen tellende gebouwen, die tegenwoordig beter bekend staan ​​als "Chroesjtsjov", werden voor het eerst gebouwd in het midden van de jaren '50, tijdens de volgende crisis in de bouwmarkt, toen duizenden mensen dringend huisvesting nodig hadden. Het voordeel van deze gebouwen in die tijd was hoe snel ze konden worden gebouwd.Aangezien de prioriteit bij de ontwikkeling van het project precies de snelheid was, besteedden de subtiliteiten van de interne planning niet veel aandacht. Dientengevolge kregen de Russen veel standaard appartementen en, na een bezoek aan een vriend te hebben gekregen, kon je gemakkelijk achterhalen in de planning van zijn huis zijn appartement.

Maar zelfs onder deze monotonie zijn er enkele soorten lay-outs:

  • Typische opties. Een standaard appartement in de "Chroesjtsjov" vertegenwoordigt in de regel huisvesting bestaande uit een of meerdere kamers, een keuken van 6 meter, een kleine gang en een zeer kleine badkamer. Appartementen in huizen met 5 verdiepingen zijn van een kamer (31 m² M.) en 2 kamers (44-45 meter in oppervlakte, waar ongeveer 32-33 meter vallen op de leefruimte) tot zelfs 4-kamerwoningen, hoewel dit komt veel minder vaak voor. De afmetingen van het terrein zijn ook standaard. Driekamerappartementen hebben bijvoorbeeld in de regel een oppervlakte van 58 meter, waarvan er 48 zijn gereserveerd voor woningen. Vierkamerappartement - misschien wel de meest geschikte woning voor het geval u van plan bent een radicale herontwikkeling uit te voeren.
  • Niet-standaard type appartementen vertegenwoordigd door de zogenaamde vrachtwagen (nu is dit ongewone type planning beter bekend als "euro-single") en "vesten",waar twee kamers toegang hebben tot de derde. In de moderne huizenmarkt zijn deze opties het meest in trek.

Ontwerpkenmerken

Bij het kiezen van een stijlrichting in het ontwerp van uw appartement, moet u in eerste instantie vertrouwen op de kenmerken van de lay-out. Aangezien het bovenstaande herhaaldelijk is opgemerkt dat de "Chroesjtsjov" niet beroemd is om grote beelden van het gebouw, moet de nadruk bij het ontwerp liggen op minimalisme, de visuele uitbreiding van de ruimte, evenals de toegenomen functionaliteit van meubilair.

Trouwens, hier kunt u zich een dergelijke "begroeting uit het verleden" herinneren als een transformerend meubelstuk.

De meest voor de hand liggende oplossing voor een appartement met één kamer is bijvoorbeeld een slaapbank. Hiermee wordt elke kamer in een minuut van de slaapkamer naar de woonkamer. Het is ook handig om een ​​tafelboek te kopen. Op doordeweekse dagen kan hij bescheiden langs de muur staan, en wanneer gasten binnenkomen of aan de vooravond van een groot feestmaal, kan een dergelijke tafel in het midden van de kamer worden geplaatst als deze wordt gedemonteerd.

Bovendien mogen we niet vergeten dat zelfs in de kleinste appartementen van de "Chroesjtsjov" er een balkon is, en daarom is er altijd de mogelijkheid om er een voortzetting van de kamer van te maken.

Vooral populair zijn nu studio-appartementen. En de eigenaren van "Chroesjtsjov" maken steeds vaker een dergelijke herontwikkeling - de muur tussen de keuken en de kamer wordt verwijderd. Het resultaat is een ruime kamer met twee (en soms drie) ramen en een klein keukenblok in de nis.

Het ziet er zeer modern uit en bovendien is het een handige optie - als gasten komen, hoeft u niet te worden verscheurd tussen de keuken en de woonkamer.

En de verhoogde ruimte suggereert de mogelijkheid van zonering, waardoor eigenaars van een eenkamerappartement kunnen "spelen" met een scherm of meerdere vierkante meters kunnen verdelen voor een rust- en slaapruimte.

Mooie ideeën in het interieur

U kunt het gebrek aan vrije ruimte in de badkamer compenseren door het standaardbad te vervangen door een moderne douche. Dit zal natuurlijk de eigenaars van appartementen de mogelijkheid ontnemen om in het schuimbad te weken, maar het zal het mogelijk maken om een ​​wasmachine in de kamer te installeren.

Bovendien, douchen altijd visueel "lift" het plafond, dat, zoals hierboven al vermeld, in de "Chroesjtsjov" is zeer laag.

Je kunt in plaats van de standaarddeuren deuren transformeren, accordeons vouwen of zelfs de kleppen verlaten, waardoor alleen de netjes gedecoreerde bogen overblijven.Hierdoor wordt de ruimte visueel vergroot en kan de lucht vrij circuleren.

Een andere zeer gewaagde, maar zeer interessante manier om ruimte te transformeren, is om keukenkasten niet langs een muur te plaatsen, maar langs een raam. Op deze manier wordt een bepaald aantal meters gewonnen in de keuken en krijgt de kamer zelf een ongewone uitstraling. Nogmaals, het lost het probleem van extra licht in de keuken op - nu is het mogelijk om direct bij het raam te koken, het is niet nodig om de achtergrondverlichting uit te voeren.

Voor interessante ideeën herontwikkeling "Chroesjtsjov", zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer