Indeling eenkamer appartement: de beste ontwerpmogelijkheden

Vooral appartementen met één kamer zijn erg gewild, omdat ze een van de budgetopties zijn. Dergelijke woningen worden gekocht door alleenstaanden, beginnend specialisten, jonge gezinnen. Zelfs een klein appartement met één kamer kan gezellig en comfortabel worden gemaakt als het redelijk is om de keuze van de planning te benaderen.

Typen lay-outs

Er zijn verschillende soorten lay-outs voor een appartement met één kamer:

 • Typerend voor verschillende opties: standaard, hoek met ramen, met een nis. Meestal in de vijf verdiepingen tellende gebouwen en gebouwen met meerdere verdiepingen zijn er appartementen met een typische planning;
 • Custom;
 • Studio.

De appartementen met één slaapkamer zijn gevarieerd: er zijn kleine "Chroesjtsjov" in 30-37 vierkante meter. m, en ruimere moderne ruimte van 40-42 vierkante meter. m.

typisch

Bij het regelen van een dergelijk appartement, is het noodzakelijk om een ​​aantal zaken op te lossen:

 • wanddecoratie;
 • plaatsing van meubels;
 • Ontwerpfouten omzetten in voordelen.

Eenkamerappartement is ideaal om voor 1-3 personen te wonen, vaak in dergelijke omstandigheden wonen gezinnen met een kind of zelfs twee. In dergelijke gevallen moet u voorzichtiger zijn met het in zones onderbrengen van de leefruimte.

Het appartementsplan omvat:

 • het plan van alle gebouwen, rekening houdend met de ontwerpkenmerken (nissen, ventilatieschachten, enz.);
 • communicatieschema (gas, water en elektriciteit);
 • prospectief meubilair;
 • beoordeling van verbruiksgoederen;
 • berekening van de arbeidskosten van werknemers.

Nadat je het plan hebt voorbereid, kun je aan de herontwikkeling van het appartement beginnen. Mogelijk moet u ramen en deuren vervangen, muren isoleren, leidingen vervangen en loodgieterswerk plaatsen. Het is nodig om het oppervlak van de muren, de vloer en het plafond voor te bereiden, wat het schoonmaken, vullen en vullen inhoudt. Pas na de definitieve keuze van de interieurstijl zijn aangekochte bouwmaterialen, meubels en de bijbehorende elementen van het decor.

Het verdient de voorkeur om reparatiewerkzaamheden vanuit de keuken te starten en de kamer in twee delen te verdelen: kookhoek en eethoek (dineren). Als de appartementen zijn uitgerust met gasfornuizen, wordt het gebied geoptimaliseerd door de scheidingswanden te demonteren zonder de dragende muren te verwijderen. De badkamer blijft op zijn plaats.

Het enige dat kan worden gedaan, is om het toilet te combineren met de badkamer.

 • Eetkamer moet goed verlicht zijn, zo comfortabel mogelijk. Het wordt aanbevolen om de tafel bij het raam te plaatsen. Het ontwerp is beter om zachte pasteltinten te gebruiken. De vloer in de keuken is wenselijk om tegels te leggen, laminaatvloeren. Deze materialen zien er harmonieus uit in bijna elke kamer. Het plafond kan op meerdere niveaus worden gemaakt door een compositie van lampen direct boven het eetgedeelte te plaatsen. De wanden zijn bedekt met waterdichte verf of geplakt met een reinigingsbehang.
 • Werkgebied het is uitgerust met maximale multifunctionaliteit met minimale ruimte. De standaard muurbekleding in het werkgebied is van keramische tegels. Moderne fabrikanten bieden andere opties voor coatings die bestand zijn tegen mechanische, thermische belastingen, hoge luchtvochtigheid: decoratieve pleister, MDF-panelen, gehard glas, kunststof.

De woonkamer in een appartement met 1 kamer is een plek voor recreatie en voor het ontmoeten van gasten. Het is wenselijk om de rustruimte in het meest afgelegen en rustige deel van het appartement te plaatsen, omdat er daar niet erg heldere verlichting is aangebracht.Zo'n plek zou de ruimte achter het meubilair kunnen zijn (bijvoorbeeld een kast of muur), een muurnis of een doelgericht afgesloten ruimte. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de wijziging van de standaard "Chroesjtsjov", met een geschatte oppervlakte van 30 vierkante meter. m.

Reparaties in deze onpraktische appartementen beginnen met een hoofdrenovatie.

 • Apart toilet en badkamer worden gecombineerd, waardoor het comfort tijdens het baden wordt verhoogd.
 • De muur in de gang is beter te verwijderen en de "Chroesjtsjov" in de studio te draaien.
 • Nadat u goed hebt nagedacht over het plaatsen van alle benodigde items in de keuken en de woonkamer, kunt u de muren verplaatsen om ruimte vrij te maken.
 • De keukenmuur kan volledig worden gedemonteerd, waardoor de "Chroesjtsjov" uiteindelijk een studio wordt. Vergeet niet dat met deze benadering er bepaalde problemen zullen zijn: geuren uit de keuken in de woonwijk, het gebrek aan geluidsisolatie, de noodzaak om de ruimte in te delen. Het oplossen van deze problemen is eenvoudig genoeg.
 • Maak de grens tussen de keuken en de kamer, je kunt de balk gebruiken.
 • Verschillende vloerbedekking verdeelt de ruimte in zones. Bijvoorbeeld, in de keuken kunnen keramische tegels worden gebruikt, en in de woonkamer - laminaat.
 • Om geuren het hoofd te bieden, wordt een kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem ondersteund.
 • In de "Chroesjtsjov" vaak gemaakt pantry, die kan worden omgezet in een kast. Het is ook mogelijk om een ​​berging te combineren met een woongedeelte.

Een ander type appartement - "vest", ook wel "vlinder" genoemd. Daarin eindigt de hal met een gecombineerde of aparte badkamer en aan beide zijden van de gang zijn er toegangsdeuren naar de keuken en de woonkamer. Deze opstelling biedt geen mogelijkheid om de keuken en woonruimtes te combineren, en heeft alleen betrekking op het zoneren van de ruimte of een toename van de kamer door de gang.

Een van de meest voorkomende typen appartementen is "Tsjechisch". Ze zijn typerend voor paneelhuizen met 9 verdiepingen. Hun oppervlakte is 32 vierkante meter. m met een standaard lay-out. Appartementen "Tsjechen" zijn gemakkelijk te herbouwen, omdat niet alle wanden in deze tot de dragers behoren. De Tsjechische indelingen bieden vaak een schuin balkon en soms zijn de aanwezigheid van 2 loggia's, die aan de woonkamer kunnen worden bevestigd, voorverwarmd. Krappe gangen kunnen worden uitgebreid door de hoeken van de muren af ​​te ronden. Als u de badkamer wilt vergroten, kunt u de muur verplaatsen, terwijl u de voordeur in de richting van de keuken verschuift.

In de prefab huizen met 9 verdiepingen, gebouwd in de jaren 70-80, werd vaak Poolse planning gebruikt. De "polka" appartementen zijn blootgesteld met een groter oppervlak dan de "Chroesjtsjov" (het "polka" -gebied - 35 m² M) en een direct balkon.

gewoonte

Meestal zijn appartementen met één kamer met een niet-standaard planning te vinden in frame-huizen. Ze hebben originele, ongebruikelijke vormen: waaiervormig, veelhoekig, buisvormig, bolvormig en andere. In de moderne markt voor de verkoop van woningen worden dergelijke appartementen bijzonder gewaardeerd.

Elk van hen vereist de ontwikkeling van een individueel interessant ontwerp dat de originaliteit van de ruimte benadrukt.

Studio appartement

Jongeren en Bohemians geven de voorkeur aan moderne studio-appartementen, waar de muur alleen de badkamer scheidt (badkamer, toilet). Meestal hebben dergelijke appartementen in de nieuwe economy class een oppervlakte van maximaal 40 vierkante meter. De studio's lijken veel groter dan appartementen met één kamer met een vergelijkbaar oppervlak. De afwezigheid van een scheidingswand tussen de keuken en het woongedeelte maakt de kamer ruimer en moderner. De indeling van een dergelijk appartement zorgt voor de indeling in zones afhankelijk van hun functionele taken.

Zonering is mogelijk met behulp van:

 • Kleur. Om de muren in verschillende functionele gebieden te bedekken, past u verf of behang in contrasterende kleuren toe;
 • Regeling van meubilair. Het bevindt zich afhankelijk van de functies van zonering;
 • Split niveau. Een gebied dat is ontworpen voor recreatie kan bijvoorbeeld hoger zijn dan andere delen van een appartement. Dit wordt bereikt door de installatie van een podium dat wordt gebruikt voor opslag;
 • Plafondverlichting. Het is mogelijk om structuren op meerdere niveaus te installeren;
 • Schermen, scheidingswanden kunnen verschillen: van gipsplaat (met of zonder niches), meubels (kledingkast, planken met boeken, bloemen, decoratieve figuren), glas (met los zand, aquaria).

Afhankelijk van de behoeften van de bewoners, is het appartement verdeeld in een keuken-woonkamer, slaapkamer, kinderkamer en studeerkamer. Voordat u met de herontwikkeling begint, is het raadzaam om het eindresultaat duidelijk te presenteren. Het zou niet overbodig zijn om een ​​plan op papier te maken om een ​​project te maken.

Bij het plannen van een studio, is het noodzakelijk om rekening te houden met bepaalde regels:

 • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er een goede ventilatie is zodat de voedselgeuren zich niet over de woonwijk verspreiden.
 • Een slaapplaats moet zo veel mogelijk uit de voordeur worden verwijderd.
 • In de keuken, die de rol speelt van de eetkamer, moet u een tafeldorpel of toog gebruiken.
 • Als u een balkon heeft, wordt het aanbevolen om het te combineren met een woonwijk. Dit zal de leefruimte vergroten en licht toevoegen. Het moet het balkon grondig opwarmen. De scheidingswand tussen het balkon en de kamer, zonder problemen omgebouwd tot een rek voor een bar.
 • Bij het afwerken van de badkamer het gebruik van vochtbestendige materialen aanbevelen, en deze in felle kleuren versieren. Hiermee wordt de ruimte visueel vergroot en gevuld met licht. De ruimte met hoge luchtvochtigheid is betegeld en de rest is gepleisterd.
 • De studio kan ook een kleedkamer hebben: hiervoor gebruiken ze een kast met ingebouwde constructie.

Na vastberadenheid met de planning rusten ze een appartement uit en beginnen ze vanaf de vloer. Ontwerpers worden niet aangeraden om een ​​coating van hout te kiezen, omdat de houten vloer niet bestand is tegen frequent nat reinigen. De bekleding moet zowel in een woonzone als in de keuken universeel zijn. De beste optie is een combinatie van linoleum en tegels. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden, van hoge kwaliteit, hebben een lange levensduur en worden tegen redelijke prijzen verkocht.

Een eenkamerkamer met twee kamers maken

Als er een idee was om vanuit één kamer twee onafhankelijke kamers te maken, dan is zo'n optie in de "Chroesjtsjov" moeilijk, maar mogelijk. Een gunstige factor bij deze transformatie van het appartement is de afwezigheid van een gaspijplijn. In dit geval kunt u een volledige omsingeling van zones uitvoeren: verplaats de keuken naar de woonkamer en plaats het werkgebied langs de muur aan de achterkant van de keuken. Dit zorgt voor de toevoer van water zonder bewegende communicatie, simpelweg door de spuitmonden uit te zetten. Uit de voormalige keuken blijkt dus een volwaardige ruimte en de woonkamer is omgebouwd tot een keukenstudio, uitgerust met een krachtige afzuigkap en inbouwapparatuur. Soms wordt de woonkamer gecombineerd met de gang, waardoor ook de bruikbare oppervlakte aanzienlijk toeneemt.

Geluk voor herontwikkeling hoek appartement optie. Het biedt een ongehinderde luchtcirculatie en uitstekende verlichting in alle ruimtes van de kamer. Wanneer de hoekige locatie van het appartement is er een goede gelegenheid om de ruimte af te bakenen via de drie beschikbare vensters. Met een dergelijke verlichting kunt u van een eenkamerappartement een gezellig tweekamerappartement maken. Om dit te doen, is het niet nodig om een ​​hoofdmuur te bouwen, het is genoeg om een ​​schuifwand of rekken te installeren zonder een achterwand. Geschikt voor zoneringskasten of -stoelen.Recreatiegebied wordt aanbevolen bij het raam aan de rechterkant van de ingang.

We optimaliseren de ruimte en regelen het meubilair

Bij het maken van ramen moet men de mogelijkheid van rationeel gebruik van het raamoppervlak niet vergeten, omdat deze functioneel moeten zijn. Dorpels spelen de rol van een tafel voor een computer of planken voor keukenapparatuur (multikokers, waterkokers, magnetrons en andere). Keukenmeubels zijn wenselijk om op bestelling te maken. Dit zal helpen om rekening te houden met alle functies van de kamer. De keuken is optimaal ingericht met inbouwapparatuur. Het is beter om een ​​kast te installeren die groter is dan een paar kleintjes.

Houd in gedachten dat het meer rationeel is om multifunctionele meubels te gebruiken, die naar behoefte worden getransformeerd. Voorbeelden hiervan zijn een podium, een verborgen pantry of een salontafel als mand voor kleine spullen. In plaats van een enorm bed is het praktischer om een ​​slaapbank of een transformerend bed te kopen. Dit ontwerp wordt overdag in een nis verwijderd of staat in een verticale positie.

In de badkamer zou een meer verstandige optie zijn om een ​​douchecabine uit te rusten in plaats van een omvangrijk bad. De cabine zal ruimte besparen voor de installatie van de wasmachine.

Wanneer u meubels koopt voor een klein appartement met één kamer, moet u weten dat de meest succesvolle stijl voor dergelijke kamers multifunctioneel minimalisme is. Dezelfde regel is van toepassing op de organisatie van de zone voor de baby. Dus, de wieg moet worden afgeschermd van de "volwassen" zone en zo ver mogelijk weg van de woonkamer om een ​​rustige rest van het kind te verzekeren. Het is noodzakelijk om na te denken over de plaatsen voor games, voor de studententafel, zorg ervoor dat je goede verlichting organiseert. In het kindergedeelte kun je tweevoudige meubelcomplexen gebruiken, wanneer je op de eerste verdieping een studentenbalie of een ruimte voor spellen hebt en op de tweede - een slaapplaats. Bij het plannen van het ontwerp van een eenkamerwoning met twee kinderen moet rekening worden gehouden met hun leeftijd. De tiener heeft zijn eigen "hoekje" nodig, en de baby kan bij volwassenen leven.

Mooie ideeën van modern design

Een van de originele ontwerptips is dat vensterhellingen de ruimte visueel kunnen vergroten als ze zijn versierd met een spiegelmozaïek. Bij het afwerken van de muren is het noodzakelijk rekening te houden met de noodzaak van zonering. Maak niet alle muren hetzelfde.De keukenruimte van de muren kan bijvoorbeeld worden gestileerd als rode baksteen en in de woonkamer wordt behang gebruikt. Het is de moeite waard om opties te kiezen met uitzicht op de stad of architecturale structuren.

Een uitstekende oplossing die overeenkomt met de minimalistische stijl is een zwart-witprinter die perfect past in lichte monofone wanden. Als belangrijkste in de woonkamer, kunt u een witte kleur kiezen die, indien gewenst, kan worden aangevuld met beige-grijs-blauwe spatten. Een belangrijk element in het interieur van deze appartementen - spiegels die de ruimte uitbreiden door licht toe te voegen.

Je moet ze echter niet op alle muren hangen - er moet overal een maatstaf zijn.

Bij het kiezen van meubels en decoratieve accessoires moet de haalbaarheid van het vinden van hen in het appartement worden overwogen. Het is niet nodig om de kamer te vullen met nutteloze dingen. De optimale stijl is minimalisme. Elk interieuraccessoire moet een functie vervullen. Bijvoorbeeld, heldere paarse kussens in tegenstelling tot een lichtgrijze comfortabele bank vergroten de ruimte visueel. Dit effect is mogelijk met andere combinaties van koude en heldere tonen.

Er moet aan worden herinnerd dat elke herontwikkeling moet voldoen aan de bouwwetgeving.Om uw huis comfortabel en gastvrij te maken, is het niet nodig om een ​​enorm penthouse te kopen. Je kunt gelukkig zijn in een gezellig eenkamerappartement van 33 of 36 vierkante meter. m.

Over hoe je een tweekamerappartement krijgt van een eenkamerappartement - de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer