Hoe isoleer je het plafond in het bad?

Het uitvoeren van badprocedures geneest en versterkt het hele lichaam. Fans van deze actie geven er de voorkeur aan om hun eigen bad op de site te krijgen. Net als elke andere structuur moet het badhuis worden opgewarmd door de muren, het plafond en de vloer. Aangezien de verwarmde lucht naar het plafond stijgt, is de isolatie van de zolder en de plafondruimte noodzakelijk. Het zal het mogelijk maken om comfortabele warmte binnenshuis te houden.

Waarom dit?

De belangrijkste kamers in het Russische bad zijn het stoombad en de kleedkamer. In de stoomkamer werd een hoge temperatuur en stoom gehandhaafd. Verwarmde vochtige lucht heeft de neiging te ontsnappen door openingen in het plafond en de wanden. Het is onmogelijk om een ​​luchtdichte stoomkamer van hout te maken. Een groot warmteverlies treedt op door het plafond wanneer de warme lucht stijgt. Om de uitstroom van warmte te verminderen, installeert u isolatie.Warmte-isolerend materiaal fungeert als een barrière en beschermt de stoombad tegen snelle koeling. Thermische isolatie van de stoomkamer zal het warmteverlies verminderen.

Het is mogelijk om het plafond te verwarmen vanaf de zolder of vanaf de onderkant. De technologie van thermische isolatie omvat het apparaat van een meerlagige structuur. Het resultaat van een hoogwaardige isolatie van het plafond is een vermindering van de verwarmingskosten en een langere tijd die nodig is om de comfortabele warmte in de kamer te behouden.

Soorten plafondconstructies

Bad kan zonder of zolder worden gebouwd. De aanwezigheid van een zolder hangt af van het type dak. Plat dak impliceert niet de constructie van een zolderruimte. Als het dak is opgezet, kunt u een koude zolder of zolder op de tweede verdieping regelen. Voor het zolderdaktype zijn krachtige balken nodig. Voor een bad wordt een goede isolatie buiten het plafond uitgevoerd.

Volgens de methode van het apparaat zijn plafondconstructies:

 • boord;
 • panelen;
 • grazen.

Het plamuurplafond is omhuld met getrimde of tong-en-groefplaten aan de onderkant van de zolderbalken. In dit geval wordt de belasting verdeeld over de draagbalken. Of de installatie van extra draaibanken noodzakelijk is, hangt af van het gewicht van de houten planken waarmee het plafond is genaaid. Correct geplaatste kaarten kunnen als afwerking worden achtergelaten.Het indienen wordt uitgevoerd in de badkamer.

De positieve kant van de plafondvijl van binnenuit:

 • hoge sterkte;
 • geschikt voor verschillende delen van de kamer;
 • opstelling van een penthouse is mogelijk;
 • de zolderruimte blijft functioneel.

Paneelplafond is een set onderdelen gemaakt van panelen of panelen. Elk paneel is uitgerust met een warmte-isolatielaag. Op het plafond balken vastgemaakt kader van kratten. Beschermt vervolgens de gehele ruimte van de kamer. De vochtwerende afdichting wordt in de voegen gelegd. In de stoomkamer moeten naden zorgvuldig worden besteed.

Vloerplafonds kunnen worden aangebracht als de breedte van het saunahuis de 2,6 meter niet overschrijdt, aangezien het plafond op de wanden wordt gelegd. Installatie is eenvoudig - dikke platen worden bovenop de dragende muren gelegd. Met vloeren plafonds, kan de zolderruimte niet worden gebruikt voor het opslaan van zware en grote items, omdat het ontwerp niet veel gewicht weerstaat. Vloeren wordt beschouwd als het goedkoopste type plafondconstructie.

Materiaalkeuze

Het bad is een specifieke ruimte waar een hoge temperatuur leidt tot een verhoogd brandgevaar.Alle bouwmaterialen vereisen een strikte naleving van de brandveiligheid. Houten structuren worden verwerkt door vuurbeschermende verbindingen.

Aan de kachel stellen ook hogere eisen:

 • Brandwerendheid. Isolatie mag niet branden.
 • Ecologische zuiverheid. Isolatie mag geen giftige stoffen bevatten.
 • Vochtbestendigheid. Hoge luchtvochtigheid leidt tot de vernietiging van bouwmaterialen.
 • Biopersistentie. In de isolatie mag geen schimmels ontwikkelen, knaagdieren en insecten verstikken.
 • Beschermende functies. De warmte-isolator mag geen koude lucht van de zolder naar de stoomkamer leiden. Isolatie is een barrière voor hitte, houdt het binnen.

Om baden van de zolder te isoleren, worden warmte-isolatoren in de vorm van platen, rollen en los materiaal gebruikt.

massa

Tot bulkisolatie behoren:

 • geëxpandeerde klei;
 • zaagsel;
 • Ecowool;
 • vermiculiet;
 • polyurethaanschuim;
 • cellenbeton.

Het gebruik ervan is effectief, omdat er tijdens de installatie geen verbindingen zijn die koudebruggen kunnen worden en isolerende functies verminderen. Rollen produceren minerale wol en polyethyleenschuim.Materialen in de vorm van platen voor badfaciliteiten worden niet vaak gebruikt - het is schuim en penoplex.

Expanded clay is een poreuze gebakken klei van verschillende fracties.

Voor sauna-gebouwen wordt het beschouwd als een ideale isolatie, omdat het de volgende kenmerken vertoont:

 • hoge sterkte zorgt voor een lange levensduur;
 • niet-ontvlambaar, bestand tegen hoge temperaturen;
  • het is een milieuvriendelijke natuurlijke grondstof;
  • het is handig om te vullen, stof niet, hoeft niet voorbereid te worden;
  • het begint geen knaagdieren, schimmelt niet, wordt niet beïnvloed door de schimmel;
  • Dit is een betaalbaar goedkoop materiaal.

  Een groot aantal positieve eigenschappen van geëxpandeerde klei doet niets af aan de tekortkomingen waarmee tijdens de installatie rekening moet worden gehouden. In vergelijking met kunstmatige warmte-isolatoren heeft geëxpandeerde klei een 2 keer hogere prestatie voor thermische geleidbaarheid. Dit feit wordt in aanmerking genomen en de laag van 25-35 cm is bedekt met claydiet, wat het mogelijk maakt om een ​​goed warmte-besparend effect te bereiken.

  De kleikorrels zelf zijn licht, maar de dikte van de opvullaag is zwaar.

  Om een ​​aanzienlijk gewicht te weerstaan, hebben we krachtige plafondbalken en sterke zomenplafonds nodig.Bij het bouwen wordt het van tevoren berekend.

  Het volgende kenmerk van claydite is watergevoeligheid. Tijdens het sinteren op granules van claydiet, wordt een glasachtige film gevormd. Dit vermindert de waterabsorptiecapaciteit van het natuurlijke materiaal. Maar nog steeds voor een warmte-isolator, is de vochtabsorptie van 10-20% behoorlijk hoog. Om de opeenhoping van vocht in het materiaal te voorkomen, waardoor het gewicht toeneemt, dient u waterdicht te maken. Met inachtneming van alle omstandigheden van installatiewerken wordt het verwarmen door uitgezette klei veilig en duurzaam.

  Opwarming van zaagsel - de gebruikelijke manier van thermische isolatie van badplafonds, die in onze tijd van belang is. Zaagsel is een ecologisch natuurlijk materiaal dat wordt verkregen door houtverwerking. Dit is de goedkoopste en meest betaalbare manier om het plafond te isoleren vanaf de zolderverdieping.

  Zaagsel heeft negatieve eigenschappen:

  • de effectiviteit van thermische isolatie is afhankelijk van de dichtheid en dikte van de laag zaagsel;
  • hoge mate van ontvlambaarheid en ontvlambaarheid;
  • hoog vochtabsorptieniveau;
  • muizen kunnen eindigen;
  • zaagsel vereist arbeidsintensieve voorbereiding en extra materialen.

  Om de brandbare en hygroscopische eigenschappen te verminderen, wordt schoon zaagsel niet op het plafond aangebracht, maar gemengd met cement en een meerlaagse constructie opgezet. De bodem is geëgaliseerd met klei, en nat zaagsel vermengd met cement en kalk worden vervolgens geplaatst. Om te voorkomen dat de vorige laag barst tijdens het drogen, kunt u het geheel bedekken met aarde. Het blijkt dus "ademende" isolatie te zijn, bestand tegen water en vuur.

  Moderne isolatie voor bad - ecowool. Het bestaat uit cellulosevezels met chemische additieven die de eigenschappen van het materiaal verbeteren.

  Warming ecowool-baden gerechtvaardigd, omdat het veel positieve aspecten heeft:

  • vlamvertragende additieven maken het niet-ontvlambaar;
  • ecologische zuiverheid door de natuurlijke samenstelling;
  • thermische isolatie is vergelijkbaar met kunstmatige isolatie;
  • boorzuur in ecowol laat knaagdieren niet groeien en micro-organismen vermenigvuldigen zich;
  • een laag gewicht stelt u in staat om een ​​laag van elke dikte aan te brengen;
  • in het geval van bevochtiging na drogen zijn isolerende eigenschappen op hetzelfde niveau behoudt;
  • lange levensduur.

    Bij gebruik van Ecowool is goede ventilatie van de zolderruimte noodzakelijk.Dit is nodig om het vochtgehalte van de isolatie te verminderen, omdat de vochtopname tot 20% kan bedragen. Ecowool kan nat en droog worden aangebracht.

    Betere isolatie met een kleinere dikte geeft een natte methode met behulp van spuitapparatuur. Dit kan een beperking zijn bij het aanbrengen van eco-wol.

    Vermiculiet bestaat uit mica grondstof, geëxfolieerd bij een temperatuur van 900 graden. Volgens zijn eigenschappen lijkt vermiculiet op geëxpandeerde klei. Het is brandwerend, betrouwbaar, lichtgewicht, biostabiel, milieuvriendelijk. Maar het niveau van zijn thermische isolatie is hoger en vergelijkbaar met de minerale wol. Vermiculiet neemt gemakkelijk water op en verdampt damp bij ventilatie zonder zijn kwaliteiten te verliezen.

    Polyurethaanschuim wordt zelden gebruikt als verwarming van baden vanwege de hoge kosten ervan. Maar deze kachel is zijn geld waard, omdat hij geen negatieve operationele eigenschappen heeft. Het is een vloeibaar plastic gespoten met een speciaal apparaat. De monolithische en hermetische laag is gemaakt. Polyurethaanschuim heeft de laagste thermische geleidbaarheid en wordt niet blootgesteld aan vuur en water. Beperkt het gebruik van polyurethaanschuim hoge kosten voor het aantrekken van externe organisaties voor installatie.

    rolls

    Gewalste minerale wol is een wijdverspreide vezelisolatie die wordt gebruikt om verschillende structuren te isoleren. De samenstelling varieert afhankelijk van het type minerale wol. Glaswol is gemaakt van een glaslegering. Grondstoffen voor steenwol zijn mineralen van gesteenten.

    Een beperking van het gebruik van glaswol is de moeilijkheid van installatie. Een soort kamnevaty - basaltwol, vaak zelfstandig opgewarmd. Voor een stoombad is het de moeite waard om een ​​optie te kiezen met folie aan één kant van de rol gelijmd.

    Een van de voordelen van het gebruik van het bad zijn:

    • wol brandt niet, maar smelt als er brand ontstaat;
    • hoog niveau van thermische isolatie;
    • een laag gewicht laadt het plafond niet;
    • Het is handig om de minerale wol te verwarmen, vanwege zijn zachtheid en elasticiteit kan hij op een ongelijke ondergrond worden gelegd;
    • Er is geen voedingsbodem voor muizen en insecten in watten.

    Het belangrijkste nadeel van minerale wol is hygroscopiciteit - vochtopname kan oplopen tot 40%. Omdat de badomgeving vochtig is, wordt het leggen van hoogwaardige waterdichting en dampbescherming een noodzaak. Twijfelachtige en milieukwaliteit van basaltwol.Verbinden van de vezels bij de productie van chemische verbindingen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

    Als dampscherm en om de verhittingssnelheid van het bad te verhogen, worden reflecterende folierollen van geschuimd polypropyleen of polyethyleen gebruikt. Het materiaal heeft zichzelf bewezen aan de goede kant, omdat het materiaal een laag gewicht heeft, waterafstotende eigenschappen heeft en een lage thermische geleidbaarheidcoëfficiënt heeft. Het wordt beschouwd als een milieuvriendelijk materiaal dat bestand is tegen UV-licht en chemische oplosmiddelen. Wanneer het branden in water breekt en koolstofdioxide uitstoot. Polypropyleen is bestand tegen temperaturen tot 200 graden, polyethyleenschuim - tot 120 graden.

    platen

    Efficiënte goedkope kachelisolatie - schuimplastic, het wordt niet gebruikt voor badgebouwen, omdat als de temperatuur stijgt boven 70 graden, het materiaal vervormt en smelt om bijtende giftige rook te produceren.

    Om het schuim te vervangen komt Penoplex - geëxtrudeerd polystyreenschuim. Het heeft uitstekende gegevens over de thermische isolatie en hydrofobe eigenschappen. Door het lichte gewicht en de grootte van de platen 60 * 120 cm kunt u het plafond snel opwarmen. Materiaalplaten mogen niet in contact komen met de hete buis.Het is ook onderhevig aan vernietiging onder invloed van ultraviolet. Het nadeel van penoplex is de lage milieuvriendelijkheid, daarom is het gebruik van het plafond voor isolatie in een bad een controversiële beslissing.

    Platen kunnen worden geproduceerd met minerale wol. Het behoudt alle eigenschappen van de rolversie, het enige verschil zit in stijfheid.

    Dampscherm en waterdichting

    De noodzaak om stoom en waterdichtheid in te stellen, hangt af van het type warmte-isolator. Installatie van beschermende lagen is nodig voor minerale wol, ecowool, geëxpandeerde klei, zaagsel. Er is een specifieke regel voor de volgorde van plaatsing van lagen. De eerste laag is gelegd dampscherm, dan isolatie. De bovenkant is gesloten met waterdichtheid met een ventilatieafstand van 2-5 cm.

    Een hoge luchtvochtigheid in het bad betekent het leggen van een hoogwaardige dampremmende laag. Het voert twee functies tegelijk uit - het beschermt u tegen het binnendringen van stoom van de kamer naar de hydrofobe isolatie. De barrière zal niet toestaan ​​dat vocht wordt opgenomen in de thermische isolatie, het gewicht ervan verhogen, de thermische geleidbaarheid verergeren. Ook zal dampbescherming geen vocht in de zolderruimte laten binnendringen, waardoor condensatie op houten dakconstructies ontstaat.

    Dampremmende laag kan worden geïnstalleerd vanaf de zolder of binnen. In geval van interne bescherming, wordt het dampschermmateriaal bevestigd tussen de ruwe plafondbekleding en de buitenbekleding. Externe dampscherm verspreidt zich over de zolderverdieping en balken.

    De belangrijkste taak tijdens de installatie is het creëren van de meest hermetische dampschermlaag.

    De volgende dampremmende materialen worden gebruikt:

    • 2-3 cm dikke klei;
    • asfalt;
    • proolifenny karton;
    • vetvrij papier;
    • dakbedekking;
    • dampschermmembraan;
    • Kraft papier folie basis;
    • glas doek folie;
    • folie op basis van lavsan.

    Waterdicht maken is nodig zodat vocht van de zijkant van een koude zolder niet in de isolatie komt. Water kan zich vormen als gevolg van condensatie als de zolderruimte niet voldoende wordt geventileerd. Er kunnen ook daklekken optreden. De bovenste laag waterdichting beschermt de isolatie tegen nat worden.

    Voor afdichting een laag dik polyethyleen, dakbedekkingsmateriaal of moderne waterdichtingsfilm aanbrengen.

    walkthrough

    In overeenstemming met het gebruikte type isolatie en het type plafondconstructie, zijn de installatiemethoden verschillend.thermische isolatie. De keuze van de structuur van het plafond hangt af van de grootte van het bad, het budget, het aantal "werknemers", het type isolatie.

    De plafondconstructieoptie is geschikt voor kleine badgebouwen. Dit is een handige en goedkope methode. Het plafond is op de muren gelegd. Zo'n plafond kan zijn met een zolder, maar vaker wordt het gemaakt zonder een zolder. De vloer kan hout bevatten met groeven of reguliere ongedekte, maar goed gepaste platen met een dikte van meer dan 4,5 cm.

    Rolisolatoren zijn goed geschikt voor plafonds met vloeren.

    Met het gebruik van minerale wol isoleert het er als volgt uit:

    • Een dampscherm is verspreid over de houten vloer. Een goede oplossing zou zijn om verijdeld polyethyleenschuim of polypropyleen te gebruiken. Het geeft extra isolerende eigenschappen aan de isolerende laag. De verbindingen zitten strak vast.
    • Minerale wol wordt bovenop gelegd in een rol. Als basaltwol is geïnstalleerd, met aan één kant een folie, dan kunt u voorkomen dat u een dampschermfolie legt. Bij gebruik van polypropyleen kan de dikte van de laag minerale wol met 20% worden verminderd.
    • Dan is minerale wol bedekt met waterdicht materiaal.
    • Leg aan het einde de ruwe plankenvloer.

    Gebruik voor het plafond van de vloer geen zware isolatiematerialen, zoals geëxpandeerde klei. Het is noodzakelijk dat de isolatielaag klein is, minder dan 15 cm. Als de laag de hoogte van de muur overschrijdt, is het nodig om een ​​beschermende doos over de muur te bouwen, waardoor de gehele structuur wordt verlengd.

    Je kunt ook de traditionele manier gebruiken om het plafond te verwarmen met een opilcocementmengsel. Neem voor de voorbereiding een emmer droog zaagsel en een halve liter cement. Dit mengsel wordt geroerd, waarbij geleidelijk water in kleine porties wordt toegevoegd. Het resultaat zou een vochtig, homogeen, los mengsel moeten zijn.

    Bedek dit materiaal geleidelijk over de volledige oppervlaktedikte van 10 cm, goed aangedrukt. Na het drogen wordt een monolithische structuur gevormd. Als er barsten verschijnen door ongelijkmatige verdamping van de vloeistof, worden deze besmeerd met vloeibare klei. Bovenop kun je geen waterdichting aanbrengen, en moet de bodem worden gelegd met een dampremmende laag.

    De constructie van het plafond onder het plafond kan met de hand worden gemaakt zonder enige hulp.In dit geval worden houten balken op de muren geplaatst. Stevige balkenplafonds kunnen de basis vormen voor een zolder op zolder. Het plafond is gezoomd aan de onderkant van de balk en de bovenzijde zal een zolderverdieping worden. Tussen de balken past isolatie.

    Als warmte-isolator kunt u alle soorten bulkisolatie, rollen en platen minerale wol gebruiken.

    Als laadmateriaal wordt geselecteerd, worden de installatiewerkzaamheden in deze volgorde uitgevoerd:

    • Aan de onderkant van de balken zijn goedkoop hout gezaagd.
    • Aan de onderkant van de ruwe platen dampfilm dampremmende laag, bevestiging van een houten lat.
    • Na bescherming tegen stoom wordt het plafond afgesneden met een duig, geïnstalleerd met een opening van 2 cm.
    • Aan de zijkant van de zolder wordt het oppervlak verkregen, gedeeld door overlappende bundels. In deze krat gegoten isolatie vereiste dikte. Als een verwarmer opwarmt in de opening van het plafond, moeten deze worden afgedekt. De warmte-isolatielaag moet 2-4 cm onder de balk liggen, dit is een natuurlijk ventilatiegat.
    • Zoldervloeren worden op de balken van planken of planken gelegd. Als geëxpandeerde klei wordt gebruikt voor isolatie, dan is een waterdichtheid onder de vloer nodig.

    Minerale wol in rollen en platen is gemonteerd volgens het volgende algoritme:

    • Loods bevestigt loodrecht op de balken de dampremmende laag vanaf de zijkant van de kamer.
    • Installeer vervolgens de plafondbekleding. Toegepaste voering, scherpe planken of gegroefde houten planken.
    • Minerale wol wordt in een afstandhouder tussen de vloerbalken geplaatst. Als de afmeting van de rol of plaat niet overeenkomt met de breedte tussen de liggers, moet de bodem worden opgebouwd uit een rek of een rooster. Als de dikte van de wol groter is dan de balk, dan is het noodzakelijk om de houten lamellen op de ontbrekende hoogte te vergroten. Je kunt op een andere manier omgaan met het gebrek aan hoogte - een kleinere laag watten kan worden gecompenseerd door de penoplex in de bovenste laag te leggen.
    • Bovenop de overlappende balken wordt waterdicht materiaal gelegd.
    • Op de waterdichting genageld ruwe planken, die dienen als een vloer voor een zolder.

      Als een paneeltype wordt gekozen als het creëren van een badplafond, is voorbereidende voorbereiding vereist. Bereken de afmetingen van de panelen op basis van de breedte van de interblock-reeks. Het lay-outschema doordenken. Tussen de balken en de panelen een opening van 4-5 cm achter.

      Panelen zijn gemaakt van laagwaardig gezaagd hout, waardoor twee lagen loodrecht op elkaar staan, aan elkaar bevestigde zijkanten. Alle houten delen worden behandeld met vuur en biobeschermende samenstelling. Op elk paneel wordt een reflecterend dampschermmateriaal gelegd. Een alternatief is basaltwol met folie. Op de dampremmende laag is een stuk minerale wol geplaatst, een laag ecowool, een mengsel van zaagsel met cement of losse klei. Het paneel is klaar voor installatie.

      In deze vorm wordt het panel overeenkomstig het schema naar de zolder verhoogd. Ga vervolgens naar de installatie, in hetzelfde vlak met de balken van de overlap. Openingen tussen de balken en panelen doorboord met isolatie. Het blijkt cellulaire structuur, die is bedekt met een vochtwerende film. Zolderbalken kunnen op de zolderverdieping worden geïnstalleerd. Het opheffen van zware panelen en montage impliceert geen zelfinstallatie.

      Tips van experts

      Voor badstructuren is het criterium van de milieuvriendelijkheid van de verwarming belangrijk, daarom is het beter om natuurlijke warmte-isolatoren te kiezen die voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften. Uitgebreide klei, voorbereide zaagsel-cement opvulling, vermiculiet zijn goed geschikt voor thermische isolatie.Ze kunnen onafhankelijk worden gelegd volgens de installatietechniek.

      Bij het installeren van isolatie moet u een beschermende stalen kast voor de schoorsteenpijp bouwen. In de doos kun je in slaap vallen in klei. Er moet voor worden gezorgd dat de houten constructies de schoorsteen niet raken.

      Bij isolatie met minerale wol is het beter om een ​​meerlaagse installatie te kiezen met overlappende eerdere verbindingen. Deze methode voorkomt warmteverliezen door de naden van de isolatie. Dit heeft geen invloed op de kosten van de isolator, aangezien deze wordt verkocht in kubieke meters. U hoeft de dikte van de geplande laag niet te overschrijden, maar kies een dunnere rol watten.

      Foliematerialen zijn relevanter voor saunagebouwenomdat de folie infrarode warmtestralen reflecteert van het plafond, waardoor de verwarmingssnelheid van de stoomkamer wordt verbeterd. Dit vermindert de stookkosten. Dampbescherming met folie kruipt met reflecterende zijde naar beneden. Voor het bevestigen van de gewrichten van dampschermfolie gebruikte folielint. Om een ​​dichte dampremmende laag te vormen, overlapt u de naden met 10 cm en zet u ze vast.

      De dikte van de gemonteerde laag van een specifieke warmte-isolator wordt berekend op basis van klimaatkenmerken en de thermische geleidingscoëfficiënt van het materiaal.

      De gemiddelde dikte van de isolatielaag voor natuurlijke isolatie is 25-35 cm, voor kunstmatige materialen is deze 15-20 cm.

      Hoe groter het temperatuurverschil tussen de omgeving en het verwarmde stoombad, hoe sneller de hete lucht de kamer verlaat. Een goede afdichting van alle scheuren, gaten en technologische gaten voorkomt de snelle uitstroming van warmte. Monolithische warmte-isolerende laag met hermetische reflecterende dampbescherming zal het warmteverlies aanzienlijk verminderen.

      Hoe en wat een bad te isoleren, zie de volgende video.

      Comments
       auteur
      Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

      Inkomhal

      Woonkamer

      slaapkamer