Frame bad: de voors en tegens van ontwerpen

Frameconstructie wint aan populariteit onder fans van badprocedures en eigenaren van privépercelen. De constructie van een badkuip is een uitstekende optie voor diegenen die niet veel geld kunnen geven, maar een gebouw willen vinden op de site, die door zijn basisparameters niet onderdoet voor vergelijkbare duurdere projecten. Bovendien hebben de badkuipen een vrij aangenaam uiterlijk, dat met behulp van de buitenbekleding zeer origineel en esthetisch kan worden gemaakt. Laten we in detail de kenmerken van alle fasen van de constructie van een bad in een lijst bekijken, de subtiliteiten van de selectie van bouwmaterialen en de huidige ontwerptrends.

Voors en tegens

De constructie van het bad op basis van het frame zorgt voor de snelheid van de constructie, omdat het constructieprincipe vrij eenvoudig is. De frametechnologie heeft nog een aantal andere voordelen.

 • Het gebouw zal een zeer budget zijn. Dit is mogelijk vanwege de beschikbaarheid en lage materiaalkosten.
 • Geen behoefte aan een sterke basis. Het zal genoeg lichtgewicht optie zijn.
 • De kamer warmt snel op. Dit is mogelijk vanwege de lage thermische geleidbaarheid.
 • Alle communicatie kan binnen de muren worden uitgevoerd. Dit behoudt de esthetische uitstraling van het gebouw.
 • Het vermogen om het bad direct na de bouw te gebruiken. En dat allemaal dankzij de afwezigheid van inkrimping.
 • Alle gebruikte materialen zijn milieuvriendelijk. Stomen hier is echt nuttig.
 • Het is niet nodig om bouwmachines te gebruiken. Maar dergelijke huren kan erg duur zijn.
 • Er zijn geen speciale vaardigheden vereist voor de onafhankelijke constructie van een bad met frame. Installatie beheerst zelfs een beginner in dit bedrijf.
 • Constructie kan bij elke luchttemperatuur en weersomstandigheden worden uitgevoerd. Klimaatomstandigheden hebben geen invloed op het proces.

 • Bij afwezigheid van ernstige fouten in de bouw van een dergelijke structuur zal een lange levensduur. Het belangrijkste is om te handelen volgens de instructies.

 • De bouwmethode zegt al dat zo'n gebouw gemakkelijk te repareren is. Het is mogelijk om een ​​van de modules te vervangen en dit heeft geen nadelige invloed op de andere module of het hele gebouw als geheel. Indien gewenst kan het bad mobiel worden gemaakt (transporteerbaar), maar slechts weinigen doen hun toevlucht tot deze methode.

Al deze onbetwiste voordelen dragen bij aan de groeiende populariteit van badkuipen. Toegegeven, ze hebben ook een tamelijk tastbaar nadeel: tijdens neerslag kan vocht in parallelle staven doordringen.

Om dit te voorkomen, kan het zorgvuldig volgen van bepaalde regels helpen.

 • Het gebruik van thermische isolatie tijdens de bouw is noodzakelijk. Hiermee kunt u de warmte langer vasthouden, wordt de strakheid bevorderd en voorkomt u dat er vocht binnendringt. Als een thermisch isolatiemateriaal is goed geschikt minerale wol of glasvezel.
 • Dampremmende uitrusting zal condensatie helpen voorkomen en de levensduur van het hout verlengen.
 • Een eenvoudig type fundering (pool, kolomvormig) is ideaal voor het rangschikken op dichte bodems.

  Nadat u de belangrijkste kenmerken van de framestructuur hebt bekeken, kunt u een toekomstig bad gaan ontwerpen.

  projecten

  Opties 2 x 4, 3 x 4, 4 x 4 m

  Als je begint met de bouw van zo'n klein bad, moet je alle interne ruimte zo efficiënt mogelijk kunnen gebruiken. Dergelijke mini-baden worden vaak gebouwd op locaties waar het nodig is om grondgebied te bewaren of als een uitbreiding van het huis. Tegelijkertijd kunnen niet meer dan twee mensen in zo'n klein bad baden.

  In het voltooide project van het toekomstige bad, moet het aantal kamers gedetailleerd zijn. (stoomcabine, douchekamer, kleedkamer, zwembad, etc.). Typische 3 x 4 badprojecten omvatten aparte kamers voor een stoombad, een ontspanningsruimte en een doucheruimte. Gebruik voor verwarming vaak een boiler of houtkachel.

  Dergelijke kleine gebouwen hebben hun voordelen.

  • De mogelijkheid om te besparen op bouwmaterialen. Het standaardhout heeft een lengte van 6 meter, wat betekent dat u het eenvoudig in tweeën kunt knippen (als de lengte van de muur 3 meter is), zodat er bijna geen afval is. Of in 3 delen met een muurlengte van 2 meter.
  • Dergelijke baden zijn vrij snel gebouwd. Met het voltooide project en de tekening kunt u het werk binnen 2 weken voltooien.
  • Besparen op de hoeveelheid materiaal zal zich richten op de kwaliteit ervan. Goed hout met hoogwaardige impregnering gaat vele jaren mee.

   Bij het plannen van de bouw van het bad, is het de moeite waard eraan te denken dat elke nieuwe constructie op de site moet worden geregistreerd in het kadaster.

   Projecten 6x6 badkuip met een loft

   Als de grootte van de site u toelaat een luxe ruim bad te bouwen, waarom niet? Vooral degenen die niet alleen van zichzelf willen stomen, maar ook vrienden uitnodigen.

   Baden met een zolder zijn vaak zo ontworpen dat de trap vanuit de woonkamer naar de zolderverdieping leidt. Het voordeel van een gebouw met twee verdiepingen is dat de tweede verdieping veel extra ruimte biedt, terwijl de kosten niet significant stijgen, omdat het grootste deel van de kosten naar de bouw van de fundering gaat.

   ontwerp

   De laatste fase van de bouw van een landhuis is binnen en buiten.

   Het is duidelijk dat het wordt uitgevoerd naar de smaak van de eigenaar, maar zelfs hier zijn er enkele universele regels die beter te volgen zijn.

   • De binnenbekleding van het bad kan niet worden geverfd. Bij verhitting geeft de verf een onaangename geur en schadelijke stoffen af.
   • Het is beter om de binnenbekleding zes maanden of een jaar na de voltooiing van de constructie te starten. Gedurende deze tijd krimpt het gebouw op natuurlijke wijze.

   De belangrijkste methoden voor buitenafwerking zijn gips,gevelbeplating of dakspaan gemaakt van naaldbomen, blokhut, tegel. Thermopanelen en gevelstenen worden minder vaak gebruikt.

   Absoluut alle materialen die worden gebruikt voor de inrichting van het bad, moeten een aantal kenmerken hebben:

   • weerstand tegen vocht, hete lucht en direct contact met water;
   • in geen geval mag het materiaal toxines afgeven bij blootstelling aan hoge temperaturen;
   • duurzaamheid en lange levensduur;
   • milieuvriendelijkheid.

    Het meest voorkomende materiaal dat alle bovenstaande kenmerken combineert, is natuurlijk een boom. Het absorbeert gemakkelijk vocht en droogt snel, is absoluut veilig voor de mens en heeft zijn eigen unieke geur (die iedereen al lang in verband brengt met badprocedures).

    Vervolgens moet het type lambrisering worden bepaald, waarvan er veel zijn. Immers, als u een wandpanelen van slechte kwaliteit kiest, kan deze water krijgen en opzwellen. Of omgekeerd, om kleiner te worden, scheuren te vormen (dit is mogelijk met de aankoop van ruwe voering).

    Stoomkamer decoratie

    Traditioneel worden hardhouten bomen gebruikt voor binnenbekleding.Ze stoten geen teer uit bij verhitting, verwarmen en drogen niet erg snel. Daarom is het uiterlijk van de schimmel bijna uitgesloten. Sauna's en stoombaden zijn vaak afgewerkt met as, dat bekend staat om zijn duurzaamheid. Bovendien heeft deze boom een ​​zeer mooi intern patroon, waardoor de kamer een esthetische uitstraling krijgt.

    Alder is ook heel populair voor binnenbeplating. En het is geen toeval: de boom absorbeert geen geuren en heeft een natuurlijke ongebruikelijke kleur (bruinroze). Buitenlandse fabrikanten van sauna's maken ze vaak els.

    Maak het wassen af

    Ervaren bouwers worden geadviseerd om de wasspar clash te spoelen. Het heeft een mooie fel oranje kleur en is bestand tegen vocht. Maar er zijn geen strikte regels, dus u kunt kiezen uit verschillende opties: tegels, vochtbestendige vezelplaten, gipsplaat.

    Inrichting van de ontspanningsruimte

    Dit is misschien de enige kamer in het bad waarvoor ontwerp eerst komt, en dan bruikbaarheid en functionaliteit.

    De enige vereiste voor het ontwerp van een rustruimte is de weerstand van meubels en decoratieve elementen tegen hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid.

    Traditioneel is de decoratie gemaakt van milieuvriendelijke materialen (het zal niet zo prettig zijn om vanuit de stoomkamer naar de kamer te komen met het ontwerp van solide kunststoffen).

    Het meest logisch zou decoratie in etnische stijl zijn. Het impliceert houten meubels, vitrage, een samovar en andere attributen van de oude Russische cultuur.

    Minder vaak is een rustruimte ontworpen in minimalisme of in Scandinavische stijl.

    Voor degenen die graag hun eigen kamer willen decoreren, maar niet weten wat ze moeten kiezen voor een bad, is er een geweldige oplossing: een huisgemaakt glas-in-loodraam. Met de uitvinding van een kleeflaag met kleefstof is glas in lood niet langer de kunst van de uitverkorenen, en beschrijven we in detail het proces van de creatie ervan.

    De technologie is belachelijk eenvoudig: de kleurenfilm wordt in stukjes gesneden (dit kunnen bepaalde karakters, geometrische vormen of abstracties zijn) en worden op het raam geplakt. Zo kun je een mooie imitatie van gekleurd glas krijgen. Loodband kan op de verbindingen tussen de gelijmde figuren worden geplakt. Zo'n glas-in-loodraam heeft een grote verscheidenheid aan variaties, vereist geen grote uitgaven voor de productie, verhoogt de sterkte van glas en dient als een origineel ontwerpelement.

    Gevolgd om vertrouwd te raken met het stap voor stap schema van het creëren van het originele glas-in-loodraam. Als u het ontwerp voor verschillende kamers in het bad doordenkt, moet u letten op de juiste organisatie van de verlichting. Het licht moet niet te helder zijn, omdat het in eerste instantie naar het bad komt voor ontspanning en rust. Maar het zachte en verspreide licht is perfect bestand tegen de functie van kalmerende en ontspannende bezoekers. Daarom moeten apparaten voor verlichting met hoog vermogen worden losgelaten.

    Vaak wordt de verlichting gerangschikt met behulp van kleine gloeilampen gelijkmatig verdeeld rond de kamer of rond de omtrek van het plafond. LED-lampen zijn perfect - ze leveren warme verlichting van hoge kwaliteit en oefenen zo min mogelijk belasting op het elektriciteitsnet uit.

    materialen

    De berekening van materialen moet worden gemaakt in de planningsfase van het bad. Nadat u de grootte, het type fundering, het materiaal voor isolatie en het type ventilatie hebt bepaald, kunt u doorgaan met de berekeningen.

    Voor de constructie van baden op een frame-shield-gebaseerde basis is niet erg veel bouwmateriaal. Beschouw de variatie van materialen die worden gebruikt voor de constructie van elk element van de structuur.

    Het materiaal voor het frame kan een houten balk of een metalen profiel zijn. Meestal geven tuinders de voorkeur aan hout: het weegt weinig en is gemakkelijk te monteren. De optimale doorsnede wordt beschouwd als 5 tot 10 voor ondersteuningen en 10 tot 10 voor racks op de hoeken. Planken voor hemelbekleding nemen een dikte van 34 cm en een breedte van 13-15 cm.

    Het is noodzakelijk om een ​​materiaal te kiezen voor het bedekken van het frame in de ontwerpfase. Omdat bij het monteren van het frame tussen de racks, er precies voldoende ruimte overblijft om op één plaat te passen. Dit helpt onnodige hiaten te voorkomen. Velen kiezen voor georiënteerd strandbord. Voor werken met hem zijn geen speciale vaardigheden en bouwmachines vereist. Hoewel de cementscheerplaat alleen kan worden gesneden met behulp van de slijper.

    Minerale wol, schuim of glasvezel zijn geschikt voor isolatie. De dikte van het isolatiemateriaal moet hetzelfde zijn als de dikte van het hout waarvan het frame is gemaakt.

    Om de damp en de waterdichting op de juiste manier te organiseren, is het onwenselijk om dakbedekkingsmateriaal te gebruiken. Het is een feit dat het bij verhitting een niet erg aangename geur afgeeft.

    Het is beter om het alleen te gebruiken voor externe waterdichting en bij het leggen van de fundering.En de foliefilm zal perfect de taak van dampscherm kunnen opnemen.

    Interieur is meestal gemaakt van houten lambrisering, maar het kan worden ingericht met volledig verschillende materialen, het hangt allemaal af van de verbeelding van de eigenaar.

    Je hebt ook metalen platen en stenen nodig om de ruimte rond de oven zo veilig mogelijk uit te rusten.

    Het grootste deel van de schatting gaat vaak naar de materialen voor de stichting. Hier hangt de lijst af van het specifieke type fundering (er zijn bijvoorbeeld geen schroefpalen nodig voor de constructie van een conventionele stripfundering). Maar beton wordt voor bijna elke ondergrond gebruikt. Daarom is het de moeite waard om erachter te komen waaruit het bestaat en hoe je het correct moet kiezen.

    cement

    Dit materiaal bestaat uit klei, kalk en speciale additieven. Aanvankelijk heeft het de vorm van zand, na verdunning met water, wordt het de consistentie van deeg, waarna het stolt en zo hard als steen wordt. Overstroomd beton begint na 50 minuten uit te harden en duurt bij volledige droging enkele dagen. Droog beton kan zijn kracht verliezen als het niet op de juiste manier wordt opgeslagen of getransporteerd. Het materiaal heeft sterkteklassen die de moeite waard zijn om op te letten bij het kopen.

    zand

    Zand wordt gebruikt bij het mengen van betonoplossingen als vulstof.Het kan een rivier zijn of een carrière. River heeft een hoge kwaliteit, omdat er weinig verschillende onzuiverheden zijn. In dezelfde carrière bevat vaak veel stof en klei. Alvorens aan het cementzand toe te voegen, moet zand worden gezeefd en gespoeld.

    grind

    Grind wordt kleine stenen van natuurlijke oorsprong genoemd en wordt ook gebruikt als toeslagmateriaal voor het mengen van beton. Grind is verdeeld in rivier, zee en bergen.

    steenslag

    Dit zijn ook kleine stenen, maar ze worden verkregen door grotere stenen te malen. Kan klein, middelgroot en groot zijn. Bij het kiezen van puin, moet u op alle kenmerken letten: sterkte, vorstbestendigheid en de mate van radioactiviteit. Verpletterde steen die wordt gebruikt bij de bereiding van beton, mag geen klei of anorganische onzuiverheden bevatten.

    Water is een zeer belangrijk onderdeel van de betonoplossing. Drinkwater is perfect voor het handmatig vervaardigen van beton of voor het afdichten van de funderingslagen. Technisch of natuurlijk water is ook geschikt als het schoon genoeg is. De belangrijkste vereiste voor water is de afwezigheid van vet, olie, suiker en andere kunstmatige toevoegingen.

    Bladverliezende houtsoorten passen perfect voor de vervaardiging van het frame van het toekomstige bad. Ze zijn goed voor hun lage gevoeligheid voor vervorming en een hoge mate van thermische isolatie.

    Natuurlijk kiezen velen voor een goedkoper materiaal (bijvoorbeeld dennenhout), maar het past alleen voor de montage van het frame. Voor afwerking is het ongewenst om het te gebruiken, omdat bij verhitting hars vrijkomt, dat kan worden verbrand.

    Uiteraard zal voor de constructie een groot aantal bevestigingsmiddelen nodig zijn. Hun soorten en hoeveelheden worden bepaald door het ontwerp van het toekomstige bad. Het is beter om spijkers, schroeven, zelftappende schroeven met een grote marge te nemen, omdat het erg moeilijk is om te tellen hoeveel ze nodig zullen zijn tijdens de constructie.

    Hoe warm te worden?

    De meest voorkomende materiaal - opgerolde isolatie ongeveer 4-5 cm dik. Minder vaak gebruikte matten of minerale wol. De verwarmer moet tussen de rekken worden geplaatst en vervolgens op latten worden genageld. Polyethyleen is goed geschikt voor thermische isolatie. Het is niet raadzaam om ruberoid te gebruiken, omdat het bij verhitting een onaangename geur afgeeft.

    Niet erg gebruikelijk, maar vrij hoogwaardig en milieuvriendelijk materiaal voor rietplaten. Hun dikte is meestal 15 centimeter, wat geweldig is voor de frameconstructie.In de technologie van zijn montage is er niets om het te onderscheiden van de installatie van andere verwarmers. Er is één belangrijke nuance waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van rietplaten voor het verwarmen van een bad. Het is ontvlambaar. Daarom is het de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan antivoorbehandeling voordat u met het werk begint.

    Een mengsel van gips en zaagsel wordt door sommige bouwers ook als verwarming gebruikt. Het is heel eenvoudig om een ​​dergelijk mengsel zelf te bereiden door gedroogd zaagsel te mengen met cement of gips in een verhouding van 10 tot 1. Deze isolatie is waarschijnlijk de goedkoopste van de bestaande.

    Polymere materialen kunnen ook worden gebruikt voor isolatie. De voordelen liggen voor de hand: lage kosten, eenvoudige en snelle installatie, laag gewicht en goede thermische isolatie van het materiaal. Wat is het belangrijkste - volledige immuniteit tegen vocht. Maar er zijn ook nadelen: polymere materialen branden snel, zijn niet bedoeld voor gebruik in kamers met hoge temperaturen en kunnen na verloop van tijd onaangename geuren afgeven.

    Basalt-isolatie was in één keer heel populair. Dit is een soort wol gemaakt van minerale vezels en lijm.

    Dit materiaal heeft veel voordelen.

    • Basalt-watten houden de warmte goed vast.
    • Het vermogen om temperaturen te weerstaan ​​zo veel als 900 graden.
    • Het kan meer dan twintig jaar dienen, omdat het in de loop der jaren niet verslechtert en zijn eigenschappen niet verliest.
    • Geluidsisolatie in het bad, geïsoleerd met basaltwol, zal verschillende keren toenemen.
    • Het materiaal neemt geen vocht op, waardoor het niet in het frame kan blijven hangen.

     Het lijkt erop dat het hier is - de perfecte isolatie. Maar niet alles is zo eenvoudig. Het belangrijkste nadeel van basaltwol werd pas in 2014 ontdekt. Tot die tijd werd het beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke materialen. Maar het bleek dat de hechtmiddelsamenstelling, de bindvezels, formaldehyde-dampen afgeeft. Natuurlijk is de populariteit van deze kachel dramatisch gedaald.

     Met de isolatie van de vloerbedekking, de geëxpandeerde klei of een andere aanvulling, kan schuim worden gebruikt voor het plafond.

     Het moet een zeer verantwoordelijke benadering zijn voor het stadium van opwarmingsbaden. Immers, met de kwaliteit van het werk dat in dit stadium wordt uitgevoerd, zal de warmte veel langzamer gaan, wat betekent dat er minder kosten zullen zijn voor het verwarmen van het bad.

     stichting

     Voor frameconstructies is geen sterke basis nodig, dankzij de kleine massa van het frame zelf, kunt u het eenvoudigst doen.De meest populaire optie is de pijlerstichting. Asbestcementbuizen gevuld met beton zullen dienen als dragers.

     Stapsgewijze instructies voor de uitrusting van de kolomfundering.

     • Eerst moet u asbestcementbuizen selecteren en kopen. De optimale diameter van dergelijke buizen is 10 cm en de lengte is 3-4 meter. Hun aantal hangt af van het gebied van het toekomstige bad. Het aantal ondersteuningen kan variëren, maar ze moeten onder alle hoeken van de structuur worden geïnstalleerd.
     • De tweede fase is het graven van gaten met een diameter van ongeveer 20 cm en ongeveer 1,5 meter diep. Het zal gemakkelijker zijn als er een benzineboor is, maar het is mogelijk om met de hand gaten te graven, het duurt gewoon veel langer.
     • Vervolgens moet u de buis doormidden snijden en ze in de resulterende putjes plaatsen. De plaats rond de buizen is bedekt met zand en zeer zorgvuldig verdicht.
     • Dan moet je de betonoplossing mengen. Dit kan worden gedaan volgens het standaardschema van verhoudingen - 1 eenheid cement zelf, 2 eenheden zand, 4 eenheden puin en water.
     • In het laatste stadium worden de buizen gevuld met beton. Na het volledig drogen van de fundering, kunt u overgaan tot de constructie van de resterende delen van het bad.

     Houten fundament

     Voor kleine gebouwen met afmetingen van 3 x 4, 3 x 5, 4 x 5 of 3 x 6 meter, kunt u een eenvoudige houten basis uitrusten. Dit is een goede optie voor mobiele kleigronden. Vergeet niet dat het dak en de muren van kleine gebouwen licht moeten zijn. Anders moet u nadenken over een solide basis.

     Stichting paalschroeven

     Voor een grote frameconstructie is deze optie het meest geschikt.

     De bouwtechnologie is eenvoudig:

     • markering is gemaakt voor de locatie van de palen;
     • gaten voor palen worden in de grond geboord, terwijl de diepte wordt bepaald op basis van het type grond en het niveau van het grondwater;
     • stapels worden in de gaten geschroefd;
     • de laatste stap is om de strapping te bouwen.

     Strip foundation

     Voor het hijsen van grond is de tapestichting ideaal.

     Het kan ook met eigen handen worden uitgerust, volgens de instructies.

     • Op de site onder het bad moet je een greppel graven van ongeveer 45 cm breed en ongeveer een halve meter diep.
     • Deze geul is gevuld met zand naar de top. Als een cake wordt het fundament in lagen gelegd en elke laag zand moet worden aangedrukt, water toevoegen helpt.
     • Plaats vervolgens de bekisting met afmetingen van ongeveer 45 tot 30 cm.De bekistingsbasis kan worden versterkt met metalen buizen en stangen.
     • Dan kun je beton gieten.
     • Na het volledig drogen van het beton is de fundering bedekt met dakleer. Dit zorgt voor de nodige waterdichtheid van de frameconstructie.

     Muren en vloer

     Om sterke muren van een badkuip te bouwen, volstaat het om een ​​aantal regels te volgen:

     • Het hout moet goed worden gedroogd. Niet aanbevelen om een ​​berk te bouwen, omdat deze snel rot. Esp, linde of lariks, met goede thermische isolatie-eigenschappen, zijn beter geschikt.
     • Borden van alle kamers, met uitzondering van de stoomkamer en douche, worden van binnenuit behandeld met antiseptica. Buiten meestal aangebrachte vernis. De onderste band is gemaakt van spijlen, bevestigd met spijkers.
     • Het is noodzakelijk om de hoekpalen in beton te ommuren.
     • In de bekleding moet de dakspaan deze overlappen om de vorming van openingen tussen de platen te voorkomen. Ook beschermt deze methode tegen het binnendringen van vocht.

     De handigste manier om het frame te verzamelen in de vrije ruimte op de binnenplaats. De afstand tussen de palen is afhankelijk van het type materiaal dat voor de afwerking wordt gebruikt. Zodat de bladen een stevige wand organiseren en ze niet hoeven te worden aangepast,u kunt een stap van 60 cm maken. Dezelfde waarde is geschikt bij het installeren van isolatie die tussen de racks is geplaatst.

     Op die plaatsen waar de gaten worden gemaakt voor ventilatie, kunt u de intervallen met nog eens 30-35 cm vergroten.De afstand tussen de verticale steunen is gevuld met thermische isolatie.

     Externe voering is vaak gemaakt van houten voering horizontaal gelegd.

     Vloer opstelling

     Het ontwerp en de vloer kunnen verschillen, afhankelijk van de badkamer waar het voor is gemaakt. Waar er altijd water zal zijn, is het beter om een ​​schenkvloer te maken. Het is samengesteld uit gewone platen niet nauw, maar met kleine openingen, zodat water in de grond stroomt. Isolatie zoals een vloer is niet vereist.

     Werk aan het leggen van de vloer begint een log te leggen. Steunposten zijn vereist als de afstand tussen de steunpunten groter is dan 3 meter. Op plaatsen waar de lagers de basis raken, wordt het dakleer in verschillende lagen gelegd. Boards worden bovenop de logs gemonteerd. Het gieten van de vloer is vaak niet gefixeerd, om hem op te tillen en te drogen.

     In de rest van de kamers (stoombad, kleedkamer en lounge) zijn de vloeren ook vrij eenvoudig.De balken worden aan de boomstammen bevestigd en de planken voor de ondervloer worden opgehangen. Dakbedekkingsmateriaal en isolatie met een dikte van ongeveer 10 cm worden erop gelegd Bij het installeren van planken voor een schone vloer moet u rekening houden met dampschermapparatuur met glassine.

     Voor de vloer onder de douche heb je een heel andere technologie nodig. Je kunt zelfs een aparte basis maken voor deze kamer. Asbestcementbuizen dienen als vertraging voor een dergelijke vloer. Bovenop snijdt een scherp geschaafd bord van ongeveer 5 cm dik.Tussen de planken moeten kleine openingen van 5-6 mm worden achtergelaten. Na voltooiing van alle fasen van de vloer wordt ingedrukt met plinten.

     dak

     Samenvattend, de dakconstructie bestaat uit twee hoofdelementen: het dakspant en de vloer zelf met draaibanken. Het kan ook een zolderverdieping omvatten, maar vaak zijn platte daken er zonder. Het dak voor het bad kan een enkele of dubbele gevel zijn. Quadruple ontwerpen komen veel minder vaak voor. Het schema van hun constructie is vrij eenvoudig en zelfs een beginnende bouwer zal ermee omgaan.

     Het dak met één helling wordt geconstrueerd als het bad aan de woonkamer is bevestigd of, indien nodig, geld bespaart. De voordelen hiervan zijn het ontbreken van eisen aan de hoogte van het dak, lage kosten en eenvoudige constructie.

     Geveldak doet dat vaak in boombakken. De eigenaar kiest de hoogte en de helling, rekening houdend met de weersomstandigheden in de regio en het bestaan ​​van plannen voor het verdere gebruik van de onderdakruimte.

     Rassen van daksystemen worden getoond in het diagram.

     De hellingshoek van het dak kan onafhankelijk worden bepaald, hoe meer het zal zijn, hoe gemakkelijker de neerslag van het dak glijdt. Een te steile helling mag niet op de grond worden uitgevoerd met krachtige windvlagen. In de besneeuwde gebieden van het noorden zou een hoek van 45 graden optimaal zijn, en op plaatsen met schaarse winterneerslag is het beter om een ​​plat dak uit te rusten. Er moet aan worden herinnerd dat hoe kleiner de hoek van het dak, des te minder materiaal nodig is en de kosten uiteraard lager zijn.

     ondersteuningen

     De steunen zijn de balken en de fundering voor de spanten, die zich langs de omtrek van de muren bevindt (Mauerlat). Balken kunnen niet meer dan een halve meter voorbij de muren reiken, anders zijn extra steunen vereist. Het shed-daksysteem wordt ondersteund door muren op verschillende niveaus en de dakspanten worden bevestigd met behulp van dakframes en liggers.

     Manieren om spanten te installeren

     Spanten - de basis van het toekomstige dak. De eenvoudigste manier om uit kant-en-klare elementen te bouwen, deze te verbinden met schroeven of schroeven.Nicks moeten uitsluitend op de ondersteuningspunten worden gedaan en welke precies worden weergegeven in het diagram.

     Spanten zijn achterliggend en hangend. Laten we elk van de variëteiten nader bekijken.

     Opknoping spanten

     Dergelijke spanten sluiten elkaar aan op het hoogste punt en vormen een voelbare horizontale druk. Om dit te verminderen, moet je een lagere riem bouwen, die in dit ontwerp de basis van de "driehoek" kan worden genoemd.

     Het is de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan de verbindingen in zo'n truss-systeem, ze moeten zo betrouwbaar en rigide mogelijk zijn om grote lasten aan te kunnen.

     Rafter Rafters

     Dit type wordt vaker gebruikt voor sheddaken. Het is niet nodig om spanten aan te halen. Ze worden net langs de helling geïnstalleerd en leunen op de mauerlat, die op zijn beurt op de dragende muren rust. Varianten van het bouwen van een systeem met nasl spanten worden getoond in het diagram:

     Spanten voor een zadeldak

     De basis van dit dak - spanten van dezelfde grootte, afwisselend geïnstalleerd. Op basis hiervan passen het dak, isolatie, hydro- en dampisolatie later. Afhankelijk van de ontwerpkenmerken is een "gelijkbenige driehoek" een aanvullingextra elementen om te versterken.

     Voor gemak en veiligheid kunt u een daksysteem op de grond monteren. Het is waar, dan moet het worden opgetild, waarvoor een heel team van werknemers of speciale bouwmachines nodig is.

     Professionele bouwers adviseren om te beginnen met een sjabloon die precies hetzelfde is als alle volgende dakspanten. Om dit te doen, moet je de twee truss-spanten op het bovenste punt verbinden met een spijker. Vervolgens worden de tegenovergestelde uiteinden geplaatst op het punt van de toekomstige steun en gefixeerd. Het is belangrijk om tijdens het werk te controleren of de installatie van spanten duidelijk verticaal is. Je kunt dit doen met een schietlood.

     De installatie begint met de installatie van front truss trusses, waartussen u aan het koord moet trekken (in de toekomst zal het dienen als een gids). De standaardafstand tussen de spanten is 1,2 meter, maar de waarde kan zowel naar boven als naar beneden variëren, afhankelijk van de kenmerken van elk individueel dak.

     Dakspanten voor dak met enkele spoed

     De basis voor isolatie is gelegd voor dergelijke daken met een optimale stap van 0,5 meter.Als de afstand tussen de steunen minder dan 5 meter bedraagt, kunnen extra standaards worden weggelaten.

     Voor de omtrek van het gebouw worden de spanten meestal uitgevoerd met 40-45 cm, wat zal helpen om de dakrand aan te brengen. Een bar of plank is geschikt voor het materiaal van de lat. De toonhoogte tussen de elementen wordt bepaald aan de hand van het type dak. Voor een zacht dak, geschikte plankdraaibewerking met intervallen van 1-2 cm. Voor dakbedekking van platen - van hout met een afstand tussen elementen van 20 tot 45 cm.

     De installatietechniek impliceert het begin van het werk vanaf de nok en een geleidelijke beweging naar de dakrand. Voor bevestiging met behulp van conventionele schroeven of schroeven.

     ventilatie

     De uitrusting van het ventilatiesysteem is een van de belangrijkste fasen in de constructie van een bad met frame. Niet alleen comfortabele badprocedures, maar ook de veiligheid van mensen binnen hangt af van de kwaliteit ervan.

     Voor het aanbranden van kolen of hout wordt gebruikt. Om niet door koolmonoxide te worden vergiftigd en het binnendringen van verbrandingsproducten in het interieur te voorkomen, is hoogwaardige ventilatie noodzakelijk. Het helpt ook om te gaan met de vorming van schimmel en condensaat.

     Op bepaalde tijdstippen vanuit het stoombad kan de lucht niet ontsnappen, dit betekent dat de ventilatie goed gesloten moet zijn. Het is wenselijk om een ​​systeem te organiseren met de mogelijkheid om de beweging van lucht in het bad met de hand te regelen.

     Het is belangrijk om van tevoren over het systeem na te denken, zelfs in de ontwerpfase. In het voltooide gebouw is ventilatie zeer problematisch.

     Voor verschillende soorten gebouwen zijn afzonderlijke ventilatiesystemen gesuggereerd. Dit geldt ook voor framebaden.

     Het is erg belangrijk dat er een plaats is waar overtollig vocht en warmte kan worden achtergelaten. Voor framestructuren adviseren professionals installatie van aangrenzende ventilatie. Ze kan zich ontdoen van overtollige stoom en in plaats daarvan frisse lucht binnenbrengen.

     Het zal twee gaten vergen - door de ene lucht zal de kamer binnenkomen, door de andere naar buiten. Het zijn geïnstalleerde buizen, die kunnen worden aangevuld met de installatie van ventilatoren. Zo'n systeem werkt in alle weersomstandigheden.

     Voor een goede ventilatie moet je deze gaten goed plaatsen. Dan kan de lucht grofweg binnenkomen waar het zou moeten gaan en waar het vandaan zou moeten komen.

     Er zijn verschillende standaard gatenpatronen. Het eerste ding om te overwegen is de locatie van de oven in het bad. Als het zich in de stoomruimte bevindt, zal het volgens één schema moeten werken, of daarbuiten, volgens een ander schema.

     De inlaatpijp moet zich redelijk dicht bij de vuurhaard bevinden, maar onder het niveau van de schoorsteen. Uitlaatpijpen worden vaak geplaatst in de tegenoverliggende muur onder het plafond.

     Soms maken baden in het kader twee uitlaten (niet ver van elkaar, maar op verschillende hoogten) en één inlaat. Het helpt om de beweging van luchtmassa's in het bad te regelen. Er is een duidelijke regel: hoe hoger de uitlaatpoort, hoe sterker de stuwkracht. Dat wil zeggen, het is niet noodzakelijk om de uitlaatpijp zowel in het midden van de wand als nabij de ingang te maken. Anders verliest de ventilatie zijn functionaliteit.

     Poortkleppen hebben een speciale betekenis. Hiermee kunt u de luchtstroom in de kamer regelen. Dit is erg belangrijk als het buiten winderig is. Het wordt aanbevolen om niet alleen kleppen te sluiten om de leidingen te sluiten, maar ook om de ventilator binnenin te installeren.

     Dit geeft de mogelijkheid om het bad goed te ventileren, zelfs als er geen wind op straat is.

     Met behulp van de stoomkamer moet u de kleppen om de drie uur openen en de lucht bijwerken. Anders kan in bad gaan onveilig worden.

     Ventilatie voor een bad met een kachel in de volgende kamer met een stoomcabine

     Deze optie is de meest gebruikelijke plaatsing van de oven. Het grote voordeel hiervan is de afwezigheid van vuil in de stoomkamer en warmtebehoud (aangezien het niet nodig is om de deur vaak te openen).

     Aangrenzende ventilatie is geschikt en om stoom in de stoomkamer te krijgen, moet je een soort tunnel onder de vloer organiseren. Zijn rol kan worden uitgevoerd door een gewone pijp.Aan beide uiteinden van deze buis moet een rooster worden geïnstalleerd en aan de uitlaat is een schuifafsluiter nodig om de luchttoevoer te regelen.

     De optimale plaats voor de uitrusting van een extract is de tegenoverliggende muur (of een muur op een diagonaal). Haar rol kan een doos met afmetingen van ongeveer 25 tot 30 cm uitvoeren.

     Het is belangrijk om te onthouden dat alle ventilatieopeningen dezelfde maat moeten hebben. Anders zal het systeem simpelweg niet normaal kunnen functioneren: de warme lucht zal bijvoorbeeld sneller uitgaan dan de kou de tijd heeft om naar binnen te gaan en op te warmen.

     Ventilatiesysteem voor bad met fornuis in de stoomruimte

     De optie om de vlamkast direct in de stoomruimte te plaatsen, is niet populair. Het neemt tenslotte veel ruimte in beslag en er blijft afval achter op de vloer van brandhout en kolen. Maar voor zo'n ruimte zijn er aparte regels voor de opstelling van ventilatie. Vreemd genoeg is alles veel gemakkelijker.

     Sommige saunabezitters verspillen zelfs geen tijd aan de organisatie van een extra ventilatiesysteem, maar laten gewoon stoom door de enigszins geopende deur ontsnappen. In dit geval komt verse lucht het stoombad binnen met behulp van een blazer in elke kachel. Als de oven geen volwaardige buis heeft, is het noodzakelijk om de ventilatie uit te rusten volgens alle regels - met inlaat- en uitlaatpijpen.

      Een kachel zonder pijp kan beter op een soort podium worden geplaatst, zodat het handiger is om vanaf de straat een pijp mee te nemen. Het zorgt er ook voor dat de lucht rustig in het gebouw kan circuleren.

      beoordelingen

      Als er twijfels zijn over de constructie van het dachabad op het framesysteem, kun je vragen stellen over de beoordelingen van de eigenaren van dergelijke gebouwen op de internetforums. Hier wijken de meningen natuurlijk af: sommigen schrijven dat ze ontevreden zijn over het bad vanwege de snel verschijnende schimmel op de muren. Vaak is dit te wijten aan het feit dat de kamer te snel afkoelt.

      Dit kan worden bestreden met behulp van hoogwaardige isolatie. Low-grade schuim of minerale wol zal immers niet in staat zijn om de noodzakelijke functies volledig uit te voeren. Ook goedkoop polystyreen kan plotseling in brand vliegen.

      Zelfs in de beoordelingen schrijven vaak over een aanzienlijke inkrimping van het bad. Sommige voorbeelden wezen op krimp van ongeveer 10 cm in slechts 1,5 jaar. Dit leidt respectievelijk tot de vervorming van het exterieur en het interieur.

      Waarschijnlijk zal het niet mogelijk zijn krimp van het bad volledig te voorkomen, maar dit kan worden geminimaliseerd door gebruik te maken van gezaagd hout na het drogen van de kamer.

      De eigenaren die niet op isolatie en andere bouwmaterialen hebben bespaard, merken een groot voordeel: in vergelijking met de houtconstructie is de frameversie veel minder arbeidsintensief en complex.

      Als u de meest populaire beoordelingen samenvat, dan zijn de belangrijkste problemen van dergelijke baden de hoge kosten van isolatie, krimp en onvoldoende brandweerstand. Desondanks worden framesauna's steeds populairder vanwege de uitgebreide lijst met voordelen.

      Tips en trucs

      • De pilaren die de basis vormen van de wanden van het bad moeten op plaatsen met de grootste belasting worden geplaatst: onder de hoeken en dragende muren, onder de oven.
      • Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter het gebouw wordt geïsoleerd. De breedte van de frameplaten is ook van groot belang. Een bord met een minimale breedte van 15 cm wordt aanbevolen.
      • Voordat u doorgaat met de constructie van het frame zelf, moet u ervoor zorgen dat de ondergrond volledig droog is. Een goede droging moet geleidelijk gebeuren. Om dit te doen, moet de hele structuur worden bedekt met polyethyleen voor ongeveer 3 dagen, dan verwijderen en wachten nog een paar dagen.
      • Als u de bodem van de vloer plaatst, moet u ruimte vrijlaten voor de basis van de kachel.
      • Moderne bouwmaterialen maken het bijna onbrandbaar, maar de overvloed aan hout doet je nadenken over brandveiligheidstechnieken. De muur waaraan de kachel is bevestigd, is beter uit baksteen te leggen. Het is niet overbodig om baksteen op het platform rond de kachel te leggen en de vloer moet bedekt zijn met een metalen plaat zodat kolen (vonken) die uit de rough zijn gevallen, niet worden verbrand.
      • Als de kachel in het bad van metaal is, dan zal het noodzakelijk zijn om het frame vooraf te verstevigen op de plaats van installatie. Voor een steenoven moet je een aparte fundering uitrusten. Je moet ook een kamer voorzien waar een container met water zal zijn voor het geval er geen water in het bad is.
      • Het is duidelijk dat als u ruimte wilt besparen, u een saunaruimte van elke grootte kunt ontwerpen. Maar het stoombad heeft een minimale maximale grootte van 2,5 bij 2,5 meter. Als het kleiner is, zal dit veel ongemak veroorzaken bij gebruik.
      • Na het leggen van de ondervloer, moet deze worden behandeld met een waterdichtingsoplossing. Dit verlengt de levensduur en beschermt het tegen vocht in kleine scheuren in het beton. Deze laatste kan op zijn beurt niet alleen het materiaal van de vloer beschadigen, maar ook de isolatie.
      • Om vocht te voorkomen, moet u een dampscherm aanbrengen vóór de isolatielaag, die condensaat kan verzamelen.
      • Bij het kiezen van isolatie, moet speciale aandacht worden besteed aan de kenmerken met betrekking tot hoge temperaturen. Immers, een bad is een bepalende factor. Het is de moeite waard eraan te denken dat veel materialen perfect de functie van opwarming vervullen, maar onder invloed van hoge temperaturen beginnen ze verschillende stoffen uit te stoten die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden.
      • Omdat ik geen professionele bouwer ben en niet veel ervaring heb, is het de moeite waard om veel tijd te besteden aan het opstellen van een project. Het is noodzakelijk om alle stadia van het werk, de benodigde materialen in detail te beschrijven en te schatten hoeveel mensen nodig zijn om het werk te voltooien. Het zal tenslotte heel vervelend zijn om te begrijpen dat je niet in de gelegenheid bent om door te gaan omdat er een belangrijke stap is weggevallen bij het opstellen van het plan.
      • Wanneer er een sterke behoefte is aan het besparen van materiaal, kunnen stro, zaagsel en andere beschikbare materialen worden gebruikt voor isolatie. Maar hun gebruik a priori is onveilig, omdat ze een zeer hoge ontvlambaarheid hebben.Het is noodzakelijk om de beste optie te vinden, om niet te veel te spenderen, maar ook om niet elke keer het leven te riskeren als je het bad verdrinkt.

      Prachtige voorbeelden

      Het ontwerp van de ontspanningsruimte in een traditionele stijl: houten banken, een samovar en kalme, warme verlichting dragen perfect bij aan ontspanning na het nemen van badprocedures.

      Dit is de originele manier waarop u houten lambrisering in de stoomkamer kunt neerzetten. In dit voorbeeld zijn de lampen heel goed verborgen: ze zijn zelf niet zichtbaar en het licht is prachtig verspreid door de originele houten elementen.

      Optie bad met frame en een kleine veranda. Het ziet er vrij eenvoudig uit en tegelijkertijd worden alle basisregels van het decor in acht genomen.

      Deze rustruimte is volledig afgewerkt in hout, wat niet verhindert dat de spiegel en de gestoffeerde meubels harmonieus passen. Om de kleur van het basismateriaal te evenaren, hebben de lampen voor dit ontwerp geel gekozen.

      Een treffend voorbeeld van design in ecostyle: alle elementen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, het canvas met etnische ornament is geweldig voor gordijnen en tafelkleden. Meubelframes zijn ook gemaakt van hout dat dicht bij de natuurlijke vorm staat.

      In dit geval was het ontwerp erg wreed.Dierenhuiden, ijzeren elementen en een massieve biljarttafel gemaakt van hout vormen een echt "mannelijk hol" waarin je tijd met vrienden kunt doorbrengen.

      Minimalisme wordt vaak gebruikt om baden te ontwerpen, maar dit voorbeeld kan een maatstaf worden genoemd. Het contrast van muurkleuren in combinatie met de compositie van schilderijen en stijlvol meubilair ziet er geweldig uit.

      Deze decoratie wordt duidelijk uitgevoerd door deze vakmensen. Hier en gesneden meubels, en een mozaïek van kleine tegels en mooie houten composities aan de muur. Dit alles zorgt voor een unieke compositie en moet rusten.

      Maar het interessante ontwerp in de maritieme stijl. Zelfgemaakte tafel in de vorm van een spiraal met een touw is een originele oplossing die elke liefhebber van ongewone meubels kan herhalen.

      Deze ontwerpoptie ziet er erg rijk en duur uit. Bijna geen enkele particuliere eigenaar heeft het zelf ontworpen, maar hij heeft duidelijk gevoel voor stijl. Vanzelfsprekend kostte dit ontwerp veel tijd, metselwerk alleen al op de achterwand vereist veel inspanning en tijd. Open haard apparatuur is ook een zeer arbeidsintensief proces, maar het resultaat is bewonderenswaardig.

      In dit ontwerp slaagden ze erin om donker en licht hout correct te combineren, een gesmede lamp en romantisch romantische jaloezieën op de ramen. Dit decor kan nauwelijks aan een bepaalde stijl worden toegeschreven, maar het ziet er allemaal erg esthetisch origineel uit.

      Chique decor element - kroonluchter. Natuurlijk, om de horens te imiteren, werd hoogstwaarschijnlijk gewoon hout gebruikt, maar het werd zo mooi verwerkt dat de associaties vanzelf kwamen. Zo'n kroonluchter met een niet erg krachtige gloeilamp kan mooie schaduwen op de muren werpen, die de atmosfeer aanvullen.

      Een vrij eenvoudig maar interessant ontwerp van de rustruimte met een keramische tegelvloer, een kunstmatige barbecue en een glas-in-loodraam. Let ook op de methode van verlichtingsapparatuur: de lampen zijn verborgen in de plafondsteun. Ze zijn dus geen speciale decoratie van dit interieur, maar ze laten de ogen ook niet afleiden van de belangrijkste elementen.

      Hoogwaardig rieten meubilair is een uitstekende oplossing voor het aankleden van een ontspanningsruimte. Het gaat goed met een bar geschilderd in een lichte kleur. Maar het is vermeldenswaard dat de eigenaren van de baden de muren vaak niet van binnenuit schilderen, maar ze in hun oorspronkelijke vorm laten.

      Het herkenningspunt van elk gebouw met twee verdiepingen is een trap. Dit voorbeeld toont een chic gebogen ontwerp met smeedijzeren balustrades. Dergelijke projecten worden meestal op bestelling gemaakt en vereisen grote financiële investeringen, maar een dergelijk element kan een bad veranderen van gewoon mooi naar chic.

      Het ontwerp van zo'n stoombad kost veel tijd en moeite, maar het resultaat ziet er ongelooflijk ambitieus en majestueus uit. In dit bad wil je de hele tijd gasten brengen, want de dimensies stellen je in staat heel wat mensen te plaatsen.

      Eigengemaakt gebrandschilderd glas - de perfecte ontwerpoplossing voor raamdecoratie in de stoomcabine. Het ziet er veel indrukwekkender uit dan een eenvoudig gordijn en sluit tegelijkertijd het uitzicht vanaf de buitenkant van het gebouw. De methode om een ​​dergelijk glas-in-loodraam met uw eigen handen te maken, staat hierboven in het artikel.

      Hier zien we het originele apparaat in de vorm van een douche met een basis van hout. Je kunt natuurlijk veel werk doen en iets soortgelijks aan jezelf (of een bestelling van de meester) maken, maar je kunt opnieuw een soortgelijk effect bereiken met een film met een patroon dat een houtpatroon imiteert. Toegegeven, zo'n film zal niet lang in de cabine blijven bestaan.

      Hoe je een bad uit te rusten, zie de video hieronder.

      Comments
       auteur
      Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

      Inkomhal

      Woonkamer

      slaapkamer