Hoe maak je een sauna met je eigen handen?

Wie droomt er niet van in de buurt van hun eigen sauna? Het antwoord is natuurlijk positief, omdat de voordelen van een thuissauna duidelijk zijn. Allereerst - het is rust en ontspanning. Bovendien kunt u in de stoomkamer perfect zitten met een vriend, plezier beleven, bovendien is het helende effect van de stoomkamer onbetwistbaar.

Speciale functies

In de moderne tijd is het niet nodig om de stad uit te gaan of een bezoek te brengen aan openbare instellingen, omdat je een stoombad in de buurt kunt uitrusten. U hoeft dit niet in een apart gebouw te doen. Sauna van klein formaat past misschien in een woonwijk of op het platteland. Een thuis gelegen sauna is in de regel gebouwd in de vorm van een hut van houten materialen en is zo afgewerkt dat deze beter warm blijft en stoom creëert.Maar indien gewenst, kan de stoomkamer in een afzonderlijke structuur worden opgesteld.

Configuraties van gepaard kunnen ook verschillen. Maar tegelijkertijd is het nodig om structuren met verschillende configuraties op één principe te bouwen en in dezelfde volgorde te volgen. En het is mogelijk om vergelijkbare werken zelfstandig aan te kunnen, zonder gebruik te maken van de hulp van experts.

Het is voldoende om een ​​geschikte ruimte voor een stoomcabine te kiezen - deze moet gesloten en droog zijn. Het is ook noodzakelijk dat de kamer werd voorzien van water en stroom, de aanwezigheid van ventilatie is welkom. In dit geval is het mogelijk om de cabine voor de stoomkamer te plaatsen. Het blijft om een ​​beslissende houding aan te nemen, gereedschappen en materialen, om de theorie te bestuderen en de praktische implementatie van zijn plan te beginnen.

Bij het bouwen van een sauna moet je rekening houden met een aantal kenmerken die het ontwerp van de sauna heeft. Ze bepalen de betrouwbaarheid van het gebouw en de tijd van zijn service. En dit is vrij belangrijk, dus we vermelden ze. Ten eerste, als de locatie van de banken van een rij is, moet er minstens 40 centimeter van de ene bank naar de andere zijn. Deze afstand is het geschiktst voor degenen die zullen stomen. Ten tweede moeten de hoeken van de stoomcabine worden uitgerust met verlichtingsapparatuur.Het licht zal vallen, zodat bijna het hele gebied van de stoomkamer zal worden verlicht.

Voor het gemak moeten banken zijn uitgerust met ruggen of verticale trim. Dit biedt alle bezoekers comfort en stelt u in staat om zoveel mogelijk te ontspannen. Het is beter om de vloeren met keramische tegels of andere materialen te bedekken, zolang het bestand is tegen hoge temperaturen en constant vocht. Alleen zo'n vloer kan zijn dienst lange tijd dienen. Maar het moet worden opgemerkt dat de plaatsen die moeten bewegen, moeten houten zijn. De boom warmt niet veel op, dus het is mogelijk om met het grootste comfort rond de stoomkamer te bewegen.

Als u besluit om een ​​dergelijk apparaat thuis te maken, moet aan alle normen worden voldaan. U moet de juiste toestemming verkrijgen.

Stijl en ontwerp

De stijl en het ontwerp van een stoomcabine, u moet natuurlijk tot in het kleinste detail nadenken. Eerst moet je de indeling van de kamer in overweging nemen. De klassieke versie van de driekamerstoombad wordt meestal gebruikt: een kleedkamer of kleedkamer, wasruimte of een douchekamer en het stoombad zelf. Traditionele Russische baden bevatten meestal twee kamers, zoals de stoomkamer en de douche, in de regel verenigen. Daarom moet u bij het kiezen van een stoombad in de Russische stijl rekening houden met dit feit.Op verzoek en als u geld heeft, kunt u een aantal optionele kamers toevoegen in de sauna. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ​​lettertype of een zwembad uit te rusten, een ruimte voor spellen - een biljartkamer of soortgelijke kamers, u kunt ook een keuken, een rustruimte, een toilet of een rookruimte toevoegen.

Tegelijkertijd kan de stijloplossing van de sauna ook anders zijn. Bijvoorbeeld de Russische stijl, die al eerder werd genoemd. Het onderscheidt zich door terughoudendheid en beknoptheid in details. In de regel is het een enorme tafel, veel winkels en kachelbanken, berkentwijgen, houten vaten en emmers. Een dergelijk interieur kan met behulp van biljart of bijvoorbeeld een tv worden gemaakt.

Ook populair bij het ontwerp van de stoomcabine is een oude stijl. Vaak wordt hij vergezeld door vervalste items, houten gebruiksvoorwerpen en andere soortgelijke items. Ook kenmerkend voor deze stijl is de aanwezigheid van ingewikkeld houtsnijwerk op houten elementen. Daarnaast kunt u eiken- of berkenbezems aan de muur hangen. Ze kunnen ook worden vertegenwoordigd door geurig gras. Dit alles kan in de praktijk worden gebruikt en als decoratieve elementen worden opgevoerd of opgeslagen.

Wat te bouwen?

Je moet een sauna bouwen in de aanwezigheid van een bepaald gereedschap en materiaal. De aanwezigheid van timmerwerktuigen, auto's, schoppen, betonmolens, troffels, gebouwniveau en capaciteit waarin de oplossing zal worden voorbereid. Tegelijkertijd is voor het handmatig mengen van de oplossing het gebruik van een metalen container en een schepschop vereist. Of u kunt een bouwmixer gebruiken, evenals een elektrische boormachine. Dit vereist meer kracht en een speciaal mondstuk. Bovendien moet tijdens het bouwen van een stoombad een elektrische decoupeerzaag worden gebruikt. Dankzij hem kun je een snee maken, knippen en dergelijke. Ze kunnen worden gebruikt voor praktische doeleinden of als decoratieve elementen.

Je hebt ook vernis, impregnatie en verf nodig. Hetzelfde is nodig voor het versieren.

Als we het hebben over materialen, moet je er op letten dat je niet kunt doen als je een sauna zonder een boom bouwt, vooral als je een houtketel hebt met een thermostaat. Dit is het meest optimale materiaal dat wordt gebruikt in baden, stoombaden en sauna's. De beste zijn sauna's van linden, abashi en esp.Dit hout is ook geschikt voor de uitrusting van een stoomkamer in de woonkamer. Opgemerkt moet worden dat het onmogelijk is om verschillende soorten hout te gebruiken. Maar iedereen kan het ras kiezen dat bij hem past.

Hout kan geschikt zijn voor de sauna.

 • Scandinavische dennen. Een speciale functie is de roze tint, die een bepaald decoratief effect creëert. Tegelijkertijd heeft grenenhout bijna geen knopen, maar het vertoont duidelijk een patroon in de vorm van krullen. Maar tegelijkertijd begint de boom na verloop van tijd donkerder te worden en snel ouder te worden. Daarom vindt niet iedereen pine een geschikte optie.
 • Alder. Deze boom wordt gekenmerkt door een hoge dichtheid, evenals de aanwezigheid van een lichtrozebruine tint. Ook zal hout het oog verrukken met een ingewikkeld ringpatroon. Maar gewoonlijk trimt els de buitenkant in de stoomkamer.
 • Hemlock. Dit type hout heeft een roze-bruine kleur. Ook heeft de boom geen hars en knopen. Maar er is een patroon - parallelle lijnen.
 • Scandinavische spar. Tint - lichtgeel. Tegelijkertijd komen op het hout vaak kleine knopen tevoorschijn.
 • Linden. In lindenhout zijn er geen knopen en hars. En dit is ongetwijfeld een pluspunt.Dergelijk materiaal kan worden gebruikt in elke verwarmer met een regelaar.
 • Aspen bomen. Deze boom zal ook niet opvallen hars. Bovendien zal esphout niet rotten. Aspen onderscheidt zich ook door een lichtbeige kleur.
 • Abashi. Dit is Afrikaans eikenhout, dat zich onderscheidt door zijn dichtheid, gladde structuur, laag niveau van thermische geleidbaarheid, evenals lichtbruine tinten en donkere punten.

Hoe doe je het zelf?

Voorafgaand aan de bouw van de stoomcabine moet het opstellen van zijn project. Je kunt het op bestelling maken, je eigen maken of een voltooid prototype zoeken. Om geen fouten in het ontwerp te maken, wordt het aanbevolen om te beslissen hoeveel mensen de sauna zullen ontwerpen. Er moet aan worden herinnerd dat een gemiddelde persoon ongeveer 2 vierkante meter nodig heeft. Daarom is voor het berekenen van zes gasten gemiddeld 12 vierkante meter nodig.

Op basis van de berekening van het totale gebied wordt bepaald welk vermogensniveau van verwarmingsapparatuur vereist zal zijn. om de gewenste temperatuur in de stoomkamer te bereiken. Het is ook beter om te plannen bij het plannen van hoe de badplanken worden geplaatst.Van hen naar de oven zou ongeveer een meter moeten zijn. Het is ook een goed idee om de optimale afstand van de plank naar de plank en naar de bank te plannen en te berekenen. Het is even belangrijk om de locatie te bepalen van de leidingen die water, ventilatieopeningen en afvoeren leveren. Tijdens de verbinding van al deze systemen moet u uiterst voorzichtig zijn.

Het wordt aanbevolen om in deze lijst zowel de verlichting op te nemen, als ook de boekhouding van het gebied op kamers met extra functies. Er kan een infraroodlamp worden toegevoegd. Het schetsen van tekeningen en tekeningen moet worden uitgevoerd in overeenstemming met de lay-out.

Ongeacht de locatie van de sauna, moet u eerst de fundering leggen - giet de fundering of de vloer. Als het is bedoeld om betonnen vloer te gieten, moet men bedenken dat een dergelijke laag tot het einde moet drogen voordat enig ander werk binnenshuis kan worden gedaan. In de regel vindt volledige droging binnen vier weken plaats. Vervolgens wordt op het oppervlak van het beton in verschillende lagen dakbedekking gelegd. In dit geval is het voor het gieten mogelijk om te zorgen voor de aanwezigheid van ventilatiepijpen voor verdere beademingsapparatuur.

Stel vervolgens de balken in. De aanbevolen afmetingen zijn 15 bij 15 of 20 bij 20 centimeter. Het is beter om het contact van de staven en de fundering uit te sluiten, daarom wordt de rail eerst op het beton gelegd en vervolgens op de balk. De lege ruimte tussen de houten elementen moet worden gevuld met warmte-isolerend materiaal, u kunt bijvoorbeeld montageschuim of juteafdichtingen gebruiken. Het is belangrijk om de staven veilig met elkaar te verbinden. Daarom worden metalen bevestigingsmiddelen niet aanbevolen om te gebruiken - ze werken slecht samen met hoge temperaturen en vochtigheid. Maar het is goed mogelijk om de groeven en pinnen te gebruiken.

Bovenop de staven is het noodzakelijk om duurzame platen en dakleer te bevestigen. Hierna wordt aangeraden om gedurende 0,5 jaar niets aan te raken om het hout te laten zitten. Vervolgens kunt u deur- en raamopeningen maken en monteren. Opgemerkt moet worden dat dure kwaliteitshout geen tijd nodig heeft voor krimp.

Het is belangrijk om de antiseptische en brandvertragende behandeling van hout niet te vergeten, anders is het ras niet bestand tegen vocht. Dit zijn impregneermiddelen die kunnen worden gebruikt op het materiaal of al op de afgewerkte wanden, vloer, plafond en planken.

De afwerking van de kamer moet houten lambrisering zijn. - ceder of vuren duig. De keuze van dit materiaal is het meest optimaal. Het is wenselijk om een ​​materiaal te kiezen waarop geen hars en knopen zitten. Tegelijkertijd moeten het plafond en de muren vóór de afwerking van de stoomkamer worden geïsoleerd, geïsoleerd van stoom met minerale wol en een andere isolatielaag. Dan kun je de duig gebruiken.

Vloeren moeten worden afgezet met een speciaal materiaal, dat moet worden gekozen vanwege zijn vermogen om hoge temperaturen en vochtigheid te weerstaan, zonder welke het onmisbaar is in de stoomkamer. Een goede keuze is bijvoorbeeld om keramische tegels of soortgelijk materiaal te gebruiken. Installatie van tegels uitgevoerd met behulp van het standaardschema. Eerste niveau van de basis, dan de tegels repareren. Hiervoor is het het beste om een ​​speciale map te gebruiken.

Het is raadzaam om de vloer van de sauna houten of met houten elementen te maken. Een goede optie zou zijn om houten planken te gebruiken. Het gebruikt logboeken als bevestigingsmiddelen. Het is het beste om planken te gebruiken die vijf centimeter dik zijn.Zodat de vloeistof sneller weggaat, kunt u een kleine afstand tussen de planken laten of tijd besteden aan het bouwen van een afzonderlijk luik, dat de geperforeerde rooster zal sluiten. U kunt ook uitstromen naar het riool bouwen.

Wanneer de vloer in de sauna gereed is, kunt u nadenken over het belangrijkste element van de stoomruimte - de kachel. Het is vermeldenswaard dat voor het installeren van de oven je de opstelling van de basis moet doen. Funderingen variëren in type en grootte. U kunt de juiste kiezen, rekening houdend met de individuele kenmerken van de verwarmingsapparatuur. De beste keuze zou zijn om een ​​kleine metalen oven aan te schaffen. Omdat de kachel het beste is om rivierstenen te gebruiken. Een dergelijke keuze zal voornamelijk te wijten zijn aan het feit dat de kasseien voor iedereen toegankelijk zijn, bestand zijn tegen vrij hoge temperaturen en niet beginnen te barsten.

Het is onwaarschijnlijk dat het maken van een Finse sauna thuis in het huisje erg verschilt van het bovenstaande, behalve dat rekening wordt gehouden met de kenmerken van de bodem, het doel en de frequentie van bezoeken. Over het algemeen blijven de principes hetzelfde. Je kunt het ook stap voor stap uitrusten in het landhuis, bijvoorbeeldin de badkamer of in de kelder of in een aparte ruimte. Zorg ervoor dat u muurisolatie uitvoert en in het tweede geval hoogwaardige drainage organiseert.

Handige dingen

Het is beter om een ​​sauna uit te rusten met luchtroosters. In dit geval, met ventilatie moet elk van de kamers een stoomkamer zijn. De eenvoudigste methode van zijn uitrusting is het creëren van een uitlaatgat bijna bij het plafond, evenals het creëren van een toevoerkanaal bij de vloer. Je kunt de ventilatie op een andere manier doen. Vergeet ook niet om het meubilair te regelen.

De aanwezigheid van lampen in de stoomkamer is ook handig. Dit kan een speciale, onvergelijkbare atmosfeer in de stoomkamer creëren. Ze zijn beter uitgerust met speciale frames om te beschermen tegen hoge vochtigheid en temperatuur. Om dezelfde reden wordt de lamp gesloten met een verzegelde dop.

Het is ook nuttig om op te letten bij de aanschaf van de weerstandsklassen, die op de verpakking of in de instructies moeten worden vermeld.

U moet vooraf denken en de lamp correct kiezen. Van het plafond tot de lamp is het wenselijk om een ​​afstand van 30 centimeter aan te houden. En boven de verwarming zijn armaturen in het algemeen niet toegestaan.

Verticale planken kunnen ook handig zijn. Ze kunnen bezems, emmers, containers, accessoires en andere gebruiksvoorwerpen plaatsen. Ze kunnen worden gemaakt met behulp van houten staven. Het wordt ook niet aanbevolen om metalen bevestigingsmiddelen te gebruiken. Volgens de Russische traditie moeten de planken op de tegenoverliggende wand van de kachel worden geplaatst. Schappen moeten ook worden omhuld met hout, zodat er geen gaten in zitten zodat het vocht sneller uitdroogt. Een nuttig detail is ook een voetsteun of hoofdsteun.

Tips en trucs

Zelfs voordat u de stoomcabine gebruikt, moet u zich vertrouwd maken met de regels die u in staat stellen om deze te bezoeken zonder uw gezondheid in gevaar te brengen.

Aanbevelingen zijn de volgende regels:

 • voordat u begint te baden, moet u het gebruik van een warme douche zonder zeep niet verlaten;
 • u kunt niet meteen op de bovenste plank worden geplaatst, omdat dit de huid nadelig beïnvloedt, moet het voorbereid zijn op temperatuurveranderingen;
 • Het is ongezond om te gaan staan ​​of zitten, voor maximale tevredenheid is het beter om het in een buikligging te doen;
 • bij het minste ongemak is het beter om het stoombad onmiddellijk te verlaten, de gevolgen kunnen onomkeerbaar zijn;
 • het is absoluut niet aan te raden om meer dan vijftien minuten in de sauna in de sauna te zitten, het is ongezond;
 • direct na de sauna is het het beste om naar de douche te gaan om het zweet af te spoelen, waarna je meteen het zwembad kunt gebruiken;
 • nadat het stoombad nuttig is om de diensten van een massagetherapeut te gebruiken, zodat u een betere bloedcirculatie kunt bereiken;
 • het is nuttig om water te drinken, en hoe meer hoe beter;
 • alcohol drinken in een sauna leidt alleen maar tot negatieve gevolgen, dus het is beter om het op te geven;
 • Het dragen van kleding moet niet de eerste twintig minuten zijn, omdat het lichaam tijd nodig heeft om te drogen.

Vergeet ook niet dat kinderen die niet vier jaar oud zijn, niet naar de stoomcabine kunnen worden gestuurd. Zorg voor uw gezondheid en de gezondheid van mensen in uw omgeving.

Succesvolle voorbeelden en opties

Een van de beste voorbeelden van het plaatsen van een stoomcabine is in de buurt van de doucheruimte in een stadsappartement. Deze optie is vooral handig voor diegenen die willen ontspannen in de stoomkamer op werkdagen na het werk.

Het is natuurlijk beter om een ​​sauna te bouwen uit hout. Bovendien zijn alle planken en containers - emmers, tonnen, enz., Ook beter om te kiezen uit natuurlijke materialen.

  Wanneer u een bad bouwt met uw eigen handen, kunt u uitstekende ontwerpvaardigheden vertonen. Sauna kan een echt platform zijn voor de implementatie van artistieke ideeën.U kunt bijvoorbeeld de muren in een cirkel rangschikken, zoals op de foto.

  Het is vermeldenswaard dat het bereik van opties enorm is, dus alleen jij hoeft een keuze te maken. Houd rekening met je eigen wensen, behoeften en vergeet de bestaande financiële mogelijkheden niet.

  Dus het zelf bouwen van een sauna is een ingewikkeld bedrijf, waarbij het advies van experts niet tussenbeide komt. Echter, volgens de bovenstaande instructies, bouw je je eigen sauna naast de woning of er direct in zit het heel echt. Je hoeft alleen maar geduld te hebben, hoogwaardige materialen te kopen en aan het werk te gaan. Het resultaat zal je uiteraard plezieren, omdat je een geweldige plek krijgt om te ontspannen, te rusten en je geliefden te ontmoeten.

  Bekijk in de volgende video hoe je een sauna met je eigen handen kunt bouwen.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer