Japans bad: soorten en subtiliteiten van arrangement

 Japans bad: soorten en subtiliteiten van arrangement

Russische en Finse baden (sauna's) zijn bekend bij alle inwoners van Rusland, maar hetzelfde kan niet worden gezegd over de Japanse baden. Ze zijn extreem exotisch, zelfs qua uiterlijk, nauwelijks herkend. Een dergelijke benadering van het badbedrijf heeft zijn voordelen, en het is noodzakelijk om ze te begrijpen.

Wat is het?

Japans bad voor degenen die er voor de eerste keer zijn gekomen, het ziet er niet eens vreemd uit: het is moeilijk om van het idee af te komen dat dit helemaal geen bad is. Je zult een ton gevuld met water zien. Er zijn steentjes of warm zaagsel naast het bad, maar het is onmogelijk om te raden hoe deze dingen te gebruiken, wat hun betekenis is. Onder voorbehoud van strikte regels in het bad in Japanse stijl, kunt u buitengewoon veel plezier beleven. Hoewel het een bad wordt genoemd, is er noch de gebruikelijke kachel noch de banken in aanwezig.Begrijp dat dit alles onmogelijk is, zo niet om er rekening mee te houden dat het Japanse bad wordt gerepresenteerd door drie verschillende typen.

Typen en kenmerken

Voor een beter begrip houden we elk type Japans bad in detail.

furako

Wanneer het woord "mysterieuze" furaco wordt uitgesproken, betekent dit gewoon een vat, waarin heet water wordt gegoten. Maar als ze het hebben over het Furaco-lettertype, dan is dit al een heel bad met een houtkachel (en dit bad heeft noodzakelijkerwijs een ronde vorm).

Als een bron van gebruikte grondstoffen:

 • eiken;
 • lariks;
 • ceder;
 • pijnboom

Het vat is uitgerust met een interne bank om te wassen. Natuurlijk moet de capaciteit van het product groot genoeg zijn. Furaco is gemaakt volgens de traditie met een dubbele bodem, zodat u de oven erin kunt zetten. Zodat het ongebruikte vat niet afkoelt, zal het worden uitgerust met afdekkingen.

ofuro

Zogenaamde cederdozen, in een ervan gebruiken ze zaagsel, in de andere kiezelstenen is dit systeem noodzakelijk voor een van de belangrijke stadia van het werk. Dit schema impliceert een rechthoekige vorm ofuro, de doos is bijna altijd gemaakt van ceder of eiken massief. De typische verwarmingsmethode is lager. In moderne producten worden veel gebruikte apparaten voor elektrische verwarming. Wat de grootte betreft, ze moeten zodanig zijn dat het voor de ofuro in volle groei kan zijn.Binnenin zet je minimaal 40 kg zaagsel. Verwarming afhankelijk van de grootte van het bad wordt verzorgd door een elektrische installatie met een capaciteit van 1500 - 6000 watt.

Sento

In tegenstelling tot de vorige twee woorden, is dit niet langer een apart apparaat, maar de naam van een openbaar Japans bad. Het biedt een zwembad met water, met een temperatuur van 50 - 55 graden. Neem voor het baden meestal een contrastrijke douche. Daarna gaan bezoekers naar comfortabele lounges en nemen deel aan een theeceremonie. Moderne Japanse baden bieden aanvullende diensten, waaronder massages, cosmetische maskers en medische omhulsels. Elke klant kan het programma strikt volgens zijn voorkeuren kiezen.

Met alle verschil in de namen in het arrangement, blijven de belangrijkste principes strikt ongewijzigd. In tegenstelling tot de sauna wordt herstel en zuivering bereikt zonder de werking van aanzienlijke temperatuur of hoge luchtvochtigheid. Gebruik warm water, zaagsel en kiezelstenen. De dozen waarin bezoekers van een Japans bad worden ondergedompeld, hebben dikke metalen wanden, deze moeten zijn uitgerust met elektrische verwarmingsmiddelen.Ten opzichte van het Japanse bad met het Fins, Russisch, Turks, alleen het gebruik van houtverwarming. Al het andere is anders. Het verschil is te wijten aan verschillende filosofieën, traditionele culturele normen. Het boeddhisme heeft een negatieve houding ten opzichte van het doden van dieren, wat in de Middeleeuwen alleen toegestaan ​​was om zeep te maken (er was geen andere technologie). Omdat de Japanners de weg zijn gegaan om het meest warme water te gebruiken dat zonder zeep kan worden gebruikt, zal de behoefte aan cosmetische en hygiënische middelen verdwijnen.

Furaco en Ofuro werden om andere redenen erg populair (vanwege de overvloed aan thermische bronnen die typisch zijn voor Japan). Deze omstandigheid maakte het mogelijk om vele baden te bouwen die natuurlijk warm water verbruikten, en bijna geen brandstof spendeerden.

Opgemerkt moet worden dat er zelfs in zo'n klein eilandland sprake is van een interne culturele differentiatie.in sommige regio's verwijzen de namen "furaco" en "ofuro" respectievelijk naar het bad en het vat. Maar de aanpak verandert niet: het is mogelijk om de capaciteit met zaagsel pas na het zwemmen te gebruiken. Om het resultaat te verbeteren, worden natuurlijke componenten van plantaardige of minerale oorsprong aan het water toegevoegd.Zelfs ervaren zwemmers met een goede gezondheid mogen niet langer dan 15 minuten in Furaco en Ofuro verblijven, voor beginners of mensen met een verzwakt lichaam is dit keer drie keer minder.

  Als je in een ton zit, moet je voorkomen dat je je hart onder water dompelt. Als er zelfs maar het minste ongemak is, moet u de container onmiddellijk verlaten, zonder rekening te houden met aanpassing in een paar minuten. Het is goed als een bezoeker van een Japans bad voor een duik gaat douchen.

  De voordelen zijn als volgt:

  • verbetering van de bloedcirculatie en nieren;
  • verhoogde bescherming tegen fysieke en mentale stress;
  • helpen bij het verliezen van gewicht;
  • normalisatie van de huid.

  Dit alles wordt alleen onder één voorwaarde bereikt - het juiste gebruik van badprocedures en het elimineren van typische fouten. Meestal wijzen ze in Japanse openbare baden een speciale medewerker toe die uitlegt wat ze moeten doen en hoe. Naast de douche voor het wassen, is het raadzaam om de benen te laten uitdoen, een massage te krijgen. Het eerste vat waarin ze worden gedompeld, is gevuld met water met een temperatuur van maximaal 45 graden. Daarna gaan ze naar de tweede tank, waar de vloeistof al is opgewarmd tot 45-50 graden.

  Om ruimte te besparen, gebruikt water in commerciële gebouwen en particuliere woningen meestal slechts één vat, waarbij de verwarming van water erin wordt gevarieerd met behulp van gespecialiseerde apparatuur.

  Na het baden, veeg droog en ga in het bad duiken. met ceder of ratelzaagsel. Met dit deel van de badprocedure kunt u ontspannen en zweten, naast een stevige portie biologisch actieve stoffen in hout. Gebruik daarnaast kruiden en etherische oliën. Het droge gedeelte van het bad is erg heet, het warmt op tot 60 graden. Het is absoluut onacceptabel om naar een Japans bad te gaan voor kinderen jonger dan drie jaar, evenals zwangere vrouwen. Het verbod is van toepassing op iedereen met aandoeningen van het hart en de bloedvaten. Het is onaanvaardbaar voor patiënten met tuberculose, andere acute infecties.

  Locatie selectie

  De uitrusting van het Japanse bad in open ruimtes heeft zijn eigen fijne kneepjes. U moet een plaats kiezen waar de zon niet te veel opwarmt. Anders zal het hout opwarmen en uitdrogen. Het wordt aanbevolen om furaco lange tijd niet in een droge modus te laten staan. Het is onaanvaardbaar om een ​​bad te bouwen waar het krapte veroorzaakt. Het is onmogelijk dat zij zelf dichtbij was. Het is belangrijk om de kamer van een Japans bad niet te uitgebreid te maken: dit zou de noodzaak inhouden om een ​​onnodig gebied te verwarmen.

  Het verwijderen van het gebouw uit andere gebouwen en objecten is ook nodig omdat het de bescherming tegen vuur verhoogt. Wanneer er niet veel ruimte op het perceel is, is het de moeite waard om een ​​furaco te combineren met een woonhuis, en niet om het op straat of in een apart gebouw te zetten. Bovendien helpt de keuze voor een oplossing op twee niveaus om het bezette gebied te verkleinen. Op het eerste niveau bevindt zich het bad zelf, en het bovenste niveau wordt afgevoerd naar de rustruimte. Indien gewenst, kunt u de verschillende delen van het Japanse bad in hoogte verdelen, u kunt ontspannen in het huis.

  Kenmerken van de constructie

  Gebruik in Japanse baden meestal een houtkachel op basis van hoogwaardig roestvrij staal. In het geval van onafhankelijk werk, moet speciale aandacht worden besteed aan de perfectie van het vatontwerp en de afmetingen ervan. Voor drie personen die tegelijkertijd wassen, maken ze furaco met een diameter van 150-160 cm, een hoogte van 100-120 cm. De vaten die bij de planten worden geproduceerd hebben afmetingen van respectievelijk 130-200 en 100-120 cm, de wanddikte is van 4,2 tot 4,8 cm Als je met je eigen handen een Japans bad gaat bouwen, moet je overwegen: dit ontwerp zal vrij zwaar zijn.

  Op de grond zal druk zetten:

  • groot vat water;
  • oven;
  • een doos met een aanzienlijk deel van het zaagsel;
  • bezoekers en de meubels die ze gebruiken.

  De basis wordt meestal op tape- of kolomschema's gemaakt, ijverig de horizontale plaatsing van het gebouw bereiken, de afwijkingen moeten minimaal zijn. Daarom is het in het gebied waar er zelfs relatief kleine onregelmatigheden zijn, verplicht om palen te gebruiken. De gaten worden geboord rond de omtrek, de opening ertussen is precies 150 cm .De frames van de palen moeten worden versterkt, nadat ze in de put zijn geplaatst, worden ze altijd met beton gegoten. Na het drogen van het frame erop leggen kolommen van stenen, die moeten worden beschermd tegen contact met vocht.

  Waar de oven zal opstijgen en furaco, is een speciale fundering opgezet (noodzakelijk monolithisch). Met een reserve van 10 cm diameter wordt een speciale sleuf gegraven met een zorgvuldig opgevuld zandkussen van 10 - 15 cm dik en de volgende grindlaag wordt ook met behulp van geïmproviseerde middelen aangedrukt. Dat de basis onbuigzaam was, paste het versterkingsraamwerk toe dat met beton was gevuld. Boven de pilaren van het grootste deel van de fundering, moet dit gedeelte 50-100 mm stijgen, het is onmogelijk om te doen zonder de pijlers waterdicht te maken.

  Als het gaat om muren, kunt u het volgende aanvragen:

  • rond hout;
  • afgeronde logboeken;
  • hout;
  • geprefabriceerde frames.

  De beste en stevige structuren zijn die van ceder of massief eikenhout, maar dergelijke producten zijn voor de meeste mensen niet betaalbaar. De beste vervanging voor hen is het gebruik van grenen en larikshout. Anders zijn er geen verschillen in de constructie van de wanden van de Japanse en Russische baden. Wat betreft het dak, ongeacht de aanwezigheid van een of twee hellingen, moet de hoek minimaal zijn. Voor de constructie van spanten kunt u het hout kiezen dat het meest toegankelijk is, als het maar duurzaam was en lange tijd werd gebruikt. De keuze van dakbedekkingsmateriaal is ook onbeperkt.

  De innerlijke ruimte is veel specifieker. Het is niet nodig om een ​​stoombad uit te rusten. Om de watertemperatuur op een optimaal niveau te houden, moet de ruimte heel zorgvuldig worden geïsoleerd. Traditioneel kiezen Russische bouwers voor dit doel linde- of grenen dakspanen.

  Het is absoluut onacceptabel om synthetische materialen te gebruiken bij het afwerken., zelfs als ze uitzonderlijk goed het uiterlijk van een natuurlijke coating reproduceren. In het Japanse bad, zoals elke andere, kan de wasruimte niet worden uitgerust met stopcontacten.Het elektrische gedeelte (behalve de vochtdichte verlichting) wordt in de wachtkamer geplaatst. Roestvaststalen kachels zijn het meest geschikt, hoogwaardig gietijzeren kuip zal de warmte lang helpen bewaren.

  aanbevelingen

  Omdat Furaco een vrij ingewikkelde constructie is en het voor niet-professionals moeilijk is om het voor te bereiden, is het beter om een ​​individueel project te bestellen of een kant-en-klaar monster te kopen. Voor de productie is het de moeite waard om planken van bomen te gebruiken die niet minder dan 200 jaar zijn gegroeid. Na voltooiing van het oppervlak van het vat moet worden bekleed met was (dit zal de levensduur te verlengen). Want de verbinding kan geen metalen structuren aannemen. Zorg ervoor dat je een paar trappen van hout maakt, zodat je de furaco kunt betreden en deze autonoom kunt verlaten, zonder dat je met elkaar in conflict komt.

  Als de loop van bovenaf op de kachel wordt geplaatst, wordt het aanbevolen om een ​​betrouwbare thermometer in de oven te plaatsen: dan zal het gemakkelijker zijn om de temperatuur van het water te regelen. Bij het kiezen van een ontwerp met een interne oven, wordt een verticale scheidingswand gebruikt, waardoor gebruikers niet worden blootgesteld aan het risico van brandwonden. De kachel moet volledig in water worden ondergedompeld: u moet alleen constructies nemen die kunnen worden afgedicht.Furaco, verwarmd door externe ovens via het verwarmingswatertoevoersysteem, is de modernste en veiligste oplossing.

  In het laatste geval zal het nodig zijn om een ​​extra buis te voorzien voor het aftappen van de gekoelde vloeistof (de klep onderaan helpt de tank te drogen). Houtverwarming heeft de voorkeur voor straatbaden, in het gebouw waar het elektrische systeem vaker wordt gebruikt. Naleving van de echte Japanse traditie impliceert een grote omvang van de ontspanningsruimte.

  Boeddhistische ontspanning en rust vereisen het gebruik van grote tafels, stoelen en comfortabele banken, met de nadruk op de plek waar u thee kunt zetten. Een hygiënische knoop in het Japanse bad is strikt vereist. Voor de bovenste waterdichtheid van de funderingspijlers wordt het aanbevolen om vloeibaar bitumen te gebruiken, overlapt met twee lagen dakbedekkingsmateriaal. Bij het afwerken van het interieur kan de den en spar niet worden meegenomen: deze rassen zijn gemakkelijk te verwarmen (het risico op brandwonden is groot). Elk hout moet worden behandeld met antiseptische verbindingen. Er wordt altijd een ventilatiesysteem gemaakt waardoor de ruimte sneller droogt.

  Zaagselbad in Japanse stijl is gevuld met tot 50 graden verwarmd zaagsel.Cederzaagsel met een mengsel van rijstzemelen en geraspte medicinale planten wordt traditioneel beschouwd als het meest waardevol vanwege de genezende eigenschappen ervan. Men moet niet denken dat het gebruik van een Japans bad in een stadsappartement een onbereikbare droom is.

  De imitatie ervan wordt bereikt door speciale technieken:

  • water wordt in het bad gegoten, verwarmd tot precies 37 graden;
  • in 12-15 minuten baden, moet je de temperatuur soepel verhogen tot 41-43 graden;
  • verwarmde bezoekers naar buiten komen, badstof aantrekken;
  • zweten duurt ongeveer een half uur;
  • geschikt drankje - thee met toevoeging van frambozen of honing;
  • De procedure wordt voltooid door drogen aan de lucht en twee uur in bed onder de dekens.

  Nadat je deze manier van wassen hebt geprobeerd, zal het gemakkelijker te begrijpen zijn of een Japans bad echt nodig is of dat het een ongerechtvaardigde exotische is. En als de beslissing positief blijkt, zijn alle subtiliteiten en nuances al goed bekend. Het is tijd om binnen een paar maanden aan de slag te gaan om een ​​van de kanten van het leven in een afgelegen Aziatisch land aan te raken.

  Bekijk het Japanse bad in de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer