Houten meubilair voor een bad: hoe maak je de juiste keuze?

Wanneer het bad gebouwd is, staat de zaak achter zijn interne opstelling. Hier moet alles tot in het kleinste detail worden doordacht - van welk meubelstuk om er in te plaatsen tot het materiaal waaruit het moet worden gemaakt, vooral als het onafhankelijk wordt gemaakt. Hout wordt beschouwd als het meest milieuvriendelijke materiaal, het is het meest geschikt voor een bad. Maar niet elk type hout is even geschikt, bijvoorbeeld voor een stoombad en een gootsteen. Overweeg welk type array het best is om te kiezen voor elke zone van het bad.

Stoomruimte

Het stoombad wordt beschouwd als een centrale plaats in het bad, de temperatuur kan 100 graden worden. Het maakt meestal alleen planken van hout met hoge dichtheid en goede tolerantie voor temperatuurveranderingen, lage thermische geleidbaarheid, het mag ook geen hars bevatten. Deze eigenschappen hebben linde, populier en espen.Naaldhout is meer geschikt voor meubels in een kleedkamer of woonkamer, omdat bij verhitting hars vrijkomt, wat gepaard gaat met brandwonden. Hoewel es gemakkelijk te verwerken is en goedkoop is, heeft het een onaangename eigenschap - deze boom kan van binnenuit rotten.

Dezelfde eigenschap heeft een els, die rot rauw. Aspen kan worden gebruikt voor de vervaardiging van gietpannen en -kuipen. Populier is duurzaam, gemakkelijk te verwerken, maar heeft een lange levensduur. Eik kan ook worden gebruikt voor een stoombad, maar de kosten ervan zijn hoog. De linde is het best geschikt voor deze kamer, het is gemakkelijk te verwerken, heeft een lage thermische geleidbaarheid, zijn producten zijn zeer duurzaam.

Bovendien produceert linde bij verhitting een aangename geur en heeft het genezende eigenschappen. Abashi (Afrikaanse eik) heeft vergelijkbare eigenschappen, het wordt gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid. Bovendien is het zeer licht vanwege zijn lage dichtheid en vochtbestendig, maar duur.

schappen

Om zelfstandig planken, banken en banken voor de sauna te maken, moet u eerst de kamer van de stoomruimte meten, een schets tekenen, de bevestigingspunten markeren.Van een staafframe is gemonteerd. Zitplaatsen voor planken zijn gemaakt van goed gepolijste platen. Borden kunnen het best op een afstand van 1 of 1,5 cm van elkaar worden geplaatst om de planken goed te laten drogen.

De breedte van de plank is gemiddeld 60 cm om comfortabel te zijn. Soms zijn de planken 90 cm breed, meestal zijn de planken in stappen geplaatst, op twee of drie niveaus en de afstand van de vloer tot de onderste laag mag niet minder zijn dan 60 cm, anders zal het niet comfortabel zijn om te zitten. De lengte van de plank is meestal van 1,5 tot 1,8 m, zodat u naar de volledige hoogte kunt gaan.

Zelf planken maken is niet moeilijk. Om te beginnen wordt het voorbereide hout gemalen, rond de scherpe hoeken. Vervolgens wordt elk detail bedekt met een houtverduurzamingsmiddel om de groei van bacteriën, schimmels en verval te voorkomen.

Maak vervolgens het frame:

 • houten palen worden verticaal elke 60 cm geplaatst;
 • bevestig de planken aan de muur;
 • vervolgens worden de voorbereide planken voor de bank vastgemaakt, terwijl voor het vastzetten speciale eiken wiggen nodig zijn, omdat zelftappende schroeven of spijkers niet kunnen worden gebruikt voor zitplaatsen in de stoomkamer.

Bevestig de planken en verwijder ze ongeveer 10 cm uit de muur voor een betere houtdroging. Uiteindelijk is het nodig om de planken te behandelen met olie-impregnatie om het te beschermen tegen vocht en de levensduur te verlengen. In geen enkel geval kunnen de planken met olieverf of andere chemische samenstellingen worden gehanteerd - bij verhitting stoten ze giftige dampen uit.

het wassen

Een brede bank is noodzakelijk om te wassen om het wassen gemakkelijker te maken, evenals ontlasting, kuipjes, emmers, hangers. Hier doen naaldhout en hardhout het, het is niet bang voor vocht en verliest zijn uiterlijk niet. Tussen de bank en de muur laat je een afstand van 10 cm, zodat het water kan stromen en de boom sneller droogt.

Ook onder de zitting moet ruimte zijn voor beter drogen. Het oppervlak wordt behandeld met formuleringen die alleen op natuurlijke oliën zijn gebaseerd. De bank voor het wassen heeft meestal een eenvoudig ontwerp, maar is tegelijkertijd stabiel. De benen van de bank zo breed mogelijk geplaatst.

Voor het maken van banken, moet u gepolijste platen van de gewenste grootte nemen en deze op korte afstand van elkaar plaatsen.Vervolgens, loodrecht op de planken aan elke kant, spijkert u de staven vast die de planken bij elkaar houden. Dan moeten ze de benen spijkeren. De afgewerkte bank is bedekt met een speciale oliesamenstelling vanwege zijn slijtvastheid.

doopvont

Als de ruimte het toelaat, kunt u in het bad het lettertype regelen. Vroeger, na een stoombad, was het gebruikelijk om in een bak met koud water te duiken. Deze tradities zijn op dit moment bewaard gebleven. De vorm van het lettertype kan vierkant, rond, ovaal, driehoekig zijn. De ovale vorm is het meest praktisch, het neemt minder ruimte in beslag en is duurzamer in zijn constructie.

Boom voor het lettertype moet worden geselecteerd met een hoge vochtbestendigheid en dichtheiddan zal het een lange tijd duren. Meestal is het gemaakt van lariks, ceder, eiken en ook van beuken. Lariks is een natuurlijk antisepticum, het is niet vatbaar voor de vorming van schimmels, daarnaast heeft het een helende werking op het menselijk lichaam en ademt het een aangenaam aroma uit. Bestand tegen hoge temperaturen.

Lettertypen gemaakt van beuken genezen ook het lichaam, geven kracht, verhogen de immuniteit. Beuken is bestand tegen extreme temperaturen, het is een zeer duurzaam materiaal.Cedar is verschillend qua hars (hars) en natuurlijke fytonciden, waardoor schimmel en schimmels zich niet kunnen vermenigvuldigen en een therapeutisch en bacteriedodend effect hebben op het lichaam. Cedar is rijk aan essentiële oliën en heeft een gunstig effect op het cardiovasculaire systeem, verlicht stress, verhoogt de fysieke activiteit en is effectief bij de behandeling van luchtwegaandoeningen.

Maar het meer populaire hout voor het lettertype is eik. Zijn liefde voor zijn kracht en duurzaamheid, evenals voor zijn therapeutisch effect op het lichaam. Eiken draagt ​​bij tot de normalisatie van slaap, metabolisme, heeft een wondhelend effect. Om ervoor te zorgen dat de boom niet uitdroogt, is het noodzakelijk om wat water onder het deksel in het lettertype achter te laten zodat het niet snel verdampt. Aldus wordt de vereiste vochtigheidsgraad gehandhaafd.

Rust kamer

In de recreatieruimte of woonkamer kunt u meubels naar uw smaak en stijl kiezen. Voor recreatiegebieden hebben een tafel en banken. De tafel kan rechthoekig, vierkant, ovaal of rond zijn. Een ronde tafel neemt veel ruimte in beslag, dus meestal geven ze de voorkeur aan een vierkant of een rechthoek.

De grootte van de tafel hangt af van hoeveel personen tegelijkertijd in het bad en in de grootte van de rustruimte aanwezig zullen zijn. De banken kunnen zowel met als zonder rugleuning zijn.

De tabel van de afgeronde logboeken ziet er origineel uitbovendien is het gemakkelijk om te doen. In de rustruimte kunt u schappen, voetsteunen en hangers rangschikken. Ze zijn eenvoudig te monteren en nemen weinig ruimte in beslag. Meubilair moet worden met een goed gepolijst oppervlak, glad.

Afmetingen van baden dicteren de grootte van het meubilair erin. Als de kamerparameters niet toestaan ​​dat een grote tafel wordt geplaatst, kunt u een kleine of vouwoptie gebruiken.

Doe het zelf

Voor zelfproductie van meubels in het bad zijn gereedschappen nodig die waarschijnlijk thuis of in het land zullen zijn:

 • schroevendraaier;
 • slijpmachine;
 • cirkelzaag;
 • bouwniveau;
 • meetlint;
 • square;
 • lijn;
 • een potlood;
 • een hamer;
 • schaafmachine;
 • tang;
 • handmatige molen;
 • zelftappende schroeven;
 • metalen hoeken.

Alle delen van het toekomstige meubilair moeten eerst worden geschuurd met een schuurmachine en vervolgens met schuurpapier, zodat er geen splinters zijn.Het hout wordt eerst in de gewenste lengte gesneden, vervolgens wordt een frame gemaakt waarop de platen worden bevestigd, in overeenstemming met de tekening.

Om een ​​tafel te maken voor een bad, is een scherpe plank gemaakt van linde, els, eik, larikshout of ander hout nodig, de staven kunnen van dezelfde boom zijn gemaakt. Alle voorbereide onderdelen worden in één ontwerp geassembleerd met behulp van bouten, in overeenstemming met de geselecteerde schets. Voor de vervaardiging van werkbladen naast het vereiste aantal planken van de gewenste lengte en breedte. Als je van de rand van de planken afstapt, wordt er 1 bord loodrecht vanaf elke kant genomen.

Borden voor tafelbladen kunnen zowel zij aan zij als op korte afstand van elkaar worden gelegd. De tafel kan zowel op 4 directe poten worden gemaakt als gekruist, vastgenageld aan het tafelblad.

De gekruiste benen doen dit: zet de voorbereide staven in een kriskras patroon en snij ze met een ijzerzaag naar de bevestigingspunten aan elkaar. Daarna bevestigt een speciale lijm of schroeven elk paar poten. Zodat de tafel op een horizontaal oppervlak kan staan, worden de hoeken van de steunen omgehakt. Beide paar poten zijn verbonden door een dwarsbalk evenwijdig aan de vloer. Het resultaat is een redelijk stabiele tafel.

Nu is het in de mode om meubelen te "verouderen". Dit gebeurt met vernis en verf, maar deze methode is niet geschikt voor meubels in de stoomcabine. Het proces van "veroudering" zal enige tijd duren, maar het resultaat is de moeite waard - met dergelijke meubels wordt elke kamer comfortabeler. Om het effect van de oudheid te creëren, heb je Belinka nodig in een warme schaduw en Pinotex van donkere kleur.

Eerst moet je een meubelstuk specifiek "verwennen", hiervoor kun je krassen op het oppervlak plaatsen, kloppen met een hamer. Bedek het oppervlak vervolgens met Pinotex en breng een antiseptisch middel aan nadat het is opgedroogd. Schuurpapier creëert dan een versleten effect.

De volgende stap is om "Belinka" van een lichtere tint te bedekken, zodat de donkere laag zichtbaar is. Wanneer de verf droogt, penseelbewegingen mee zoals we de bovenste laag wissen. De laatste fase bedekt de boom met wit azuur. Met de hulp kunt u ook het effect van 'witgekalkte meubels' creëren.

Om dit te doen, wordt het oppervlak eerst behandeld met een stijve borstel., vervolgens bedekt met wit azuurblauw, en na drogen opnieuw behandeld met een stijve borstel. De boom wordt prominenter en krijgt een mooie lichte tint, wat een zeer verfrissende coating is.Deze methode is geschikt voor degenen die hun houten meubels willen opwaarderen.

Om een ​​meer verfijnd interieur in het bad te creëren, gebruik je gesneden meubels, maar het is duurder, en als je het zelf doet, dan zal het veel tijd kosten. Als oud en onnodig houten meubilair (stoelen, dressoirs, kasten, tafels, fauteuils) thuis blijven, kan het een tweede leven krijgen met behulp van decor, ideeën kunnen worden verzameld via workshops op internet.

Overweeg een aantal decoratierichtingen die geschikt zijn voor oude meubels:

 • De eenvoudigste manier is om de kast of commode te lijmen met zelfklevende folie. Pas vóór het plakken is het nodig om het oppervlak met alcohol te ontvetten. De kleur van de film kan naar wens worden gekozen, in overeenstemming met de binnenkant van het bad.
 • De volgende manier is decoupage van meubels. Hier heb je servetten nodig met een patroon, PVA-lijm, penselen, acrylverf en lak om te bevestigen.
 • Je kunt meubels ook transformeren door er verschillende patronen in te branden.
 • Met verschillende stencils kunt u een tekening met verf voor hout toepassen.

Zoals je kunt zien, zijn er vele manieren om houten meubels te versieren.

Meubels voor het interieur van het bad moeten niet alleen mooi, maar ook praktisch en duurzaam zijn. Het mag de ruimte niet overdreven volproppen, met andere woorden, er moet niet te veel in het bad zijn en het is niet nodig. In de stoomkamer zijn er planken, in de wasruimte staan ​​brede banken, krukken, hangers en planken. In de rustruimte - een tafel, banken, planken, hangers, houten kledingkast. U kunt een bank plaatsen, dit kan zijn met lederen bekleding of textiel.

Hout voor meubels moet ook worden geselecteerd in overeenstemming met de badzone. Voor de stoomkamer - een boom met een hoge hittebestendigheid en dichtheid (linde, populier). Voor het wassen - met hoge vochtbestendigheid (esp, els). In het recreatiegebied kunt u houten meubels gemaakt van coniferen, eiken, elzenhout en andere materialen.

  Zoals u kunt zien, is houten meubilair in het bad niet alleen ecologisch veilig, praktisch en gezondheidsvoordelen, het is ook een ruime keuze aan ontwerpoplossingen en een eindeloze ruimte voor het manifesteren van ontwerpideeën.

  Je kunt een masterclass in houtsnijden zien in deze video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer