Voering voor een bad: wat is beter?

De binnenkant van het bad moet grondig worden benaderd, rekening houdend met alle kenmerken die verband houden met hoge temperaturen en vochtigheid in een dergelijke kamer. Tegenwoordig is er in de moderne wereld een enorme selectie afwerkingsmaterialen voor sauna's en baden, die kunnen zijn gebaseerd op steen, hout, speciale soorten plastic.

Zoals de praktijk van ervaren vakmensen laat zien, moet onvoorwaardelijke voorkeur in deze kwestie worden gegeven aan speciaal afwerkingsmateriaal - wandbekleding. Het heeft een aantal voordelen, samen met anderen, vanwege zijn kwaliteiten.

Speciale functies

 • Voering is een milieuvriendelijk natuurlijk materiaal dat van verschillende houtsoorten kan worden gemaakt.
 • Elk bad of sauna in zijn structuur bevat meestal meerdere kamers, zoals een wachtkamer, een doucheruimte en de stoomkamer zelf.Deze kamers verschillen van elkaar in hun functionaliteit en in de vereisten voor decoratie. Voering - universeel en geschikt voor elk van hen.

Dit materiaal is bestand tegen hoge temperaturen, water en hoge luchtvochtigheid.

 • Een belangrijk kenmerk van de lambrisering is de veiligheid voor het menselijk lichaam. Zitplaatsen, evenals de muren van de kamer in het bad mogen niet branden. De boom kan niet opwarmen tot hoge temperaturen, dus het is bijna onmogelijk om er een verbranding van te krijgen.
 • Voering heeft een hoge esthetische kwaliteit, heeft in zijn arsenaal een verscheidenheid aan ontwerpoplossingen die de schoonheid van elke verfijnde connaisseur kunnen plezieren. Om zo'n diversiteit te begrijpen, is het noodzakelijk om beter vertrouwd te raken met de soorten voering.

types

Voering is verschillend in uitvoering en is zowel door uiterlijke kenmerken als door hun eigenschappen verdeeld. Deze eigenschappen worden beïnvloed door de houtachtige component en het type verwerking. Afhankelijk van deze twee kenmerken is het onderverdeeld in de klassen "Extra", "A", "B" en "C". Besteed aandacht aan elk van hen.

 • Extra klasse - een uitstekende en duurste graad van voering. Hij is, net als iedereen, perfect voor elk interieur en verschillende ontwerpoplossingen. Deze klasse kan elite worden genoemd. Fabrikanten doen er alles aan om zichtbare gebreken aan het oppervlak te voorkomen. Gebruik voor transport zelfs een speciale vacuümverpakking.

De dikte van de platen is meestal slechts 12,5 mm. Het oppervlak voelt glad aan, heeft geen vervormingen. Deze look is perfect geschikt voor zowel continue afwerking als voor gedeeltelijke dressing van een bepaalde plek op de kamer.

 • Klasse A voering niet veel minder dan het vorige type, heeft een plat oppervlak zonder zichtbare externe defecten. Het enige dat is toegestaan, is wat oppervlakteruwheid, meestal niet zichtbaar voor het oog.
 • Gegoten klasse "B" heeft op het oppervlak verschillende soorten defecten, bijvoorbeeld wormgaten, spanen, scheuren, slijpen. Hun kwantitatieve verhouding mag echter niet meer bedragen dan 15 mm per strekkende meter. Bovendien zorgt deze voering ervoor dat defecten in het eindgedeelte kunnen worden uitgevoerd, maar onder één voorwaarde: ze mogen de bouwkwaliteit niet beïnvloeden.
 • Voeringklasse "C" - het goedkoopste afwerkingsmateriaal.Het ziet er nogal onhandig uit, omdat het de aanwezigheid van veel defecten erkent, zoals kernen, wormgaten, scheuren, slijpen, rotten en zelfs gedeeltelijke afwezigheid van knopen.

Het dokoppervlak van de groeven van deze klasse van voering kan ook in een lelijke toestand zijn, wat in vele opzichten het proces zal compliceren en de kwaliteit van zijn samenstelling zal beïnvloeden. De grootte van het huwelijk mag echter niet groter zijn dan een vijfde van het vlak van de meter.

Nadat we de materiaalsoorten hebben begrepen, gaan we verder met het bekend maken van de houtsoorten waaruit het is geproduceerd.

Linden boom

Het uitstekende materiaal verschilt in de verhoogde slijtvastheid en duurzaamheid. Door de uitstekende waterbestendigheid kunnen er zich geen microscheuren op het oppervlak vormen en wordt het beschermd tegen vervorming tijdens het droogproces. Hoge warmtegeleidende eigenschappen zullen ook een gunstige rol spelen in de stoomkamer, zodat u snel en gelijkmatig warmte door de kamer kunt verspreiden, waardoor de tijd voor koeling wordt verkort.

Het materiaal heeft nog een ander pluspunt: relatief lage kosten met goede sterkte-eigenschappen. Linden-aroma, zoals het bekend is, heeft een kalmerend effect op een persoon en bevordert de ontspanning, wat een noodzakelijke eigenschap is van de stoomkamer zelf.

Pijnboom

Wanneer u zachthout gebruikt voor het afwerken van baden, dient u voorzichtig te zijn, rekening houdend met de interne kenmerken van dergelijk hout. Het feit is dat dennen een hoog harsgehalte hebben, dat niet wordt gekenmerkt door de afgifte van nuttige etherische oliën. Integendeel, de samenstelling van zijn hars is giftig wanneer hij rijk is. Daarom wordt de bekleding van dit type hout niet aanbevolen voor gebruik in stoomruimten waar hoge temperaturen aanwezig zijn. Het is echter uitermate geschikt voor wachtruimtes en vloerontwerp, waar lage temperaturen heersen.

esp

Voering van esp heeft zijn voordelen. Op het gebied van veiligheid moet dit materiaal de hoofdrol krijgen. Het feit is dat dergelijk hout de laagste thermische geleidbaarheid heeft, respectievelijk, het risico op brandwonden wordt geminimaliseerd. Op het gebied van duurzaamheid en duurzaamheid is de voering van espen niet veel minder dan lindeblokken.

els

Els overtreft de bovengenoemde patronen in zijn waarde, en daar is een redelijke verklaring voor. Door eigenschappen is het zelfs nog beter om te gebruiken. Het ideaal gladde oppervlak heeft geen defecten en daarom is er geen extra slijpen en polijsten nodig na de installatiewerkzaamheden.

ceder

Bruikbare eigenschappen van cederhoutsoorten zijn al lang bekend. Dankzij de helende eigenschappen wint dit type wandpanelen steeds meer aan populariteit. Antibacteriële componenten, evenals het aangename aroma van essentiële ceder etherische oliën helpen om verschillende insecten af ​​te weren.

Edele roze tint, die uiteindelijk verzadiging verwerft, heel aangenaam voor het oog. Met langdurige werking is het mogelijk om een ​​mooie robijnrode tint te bereiken.

Het enige nadeel van het ras is de hoge kosten, die vaak het gebruik van een dergelijke lambrisering in de elite dure inrichtingen mogelijk maakt.

eik

Eiken hout is het meest exquise en zeldzaam van het bovenstaande en verdient daarom speciale aandacht. Voering van dergelijk materiaal ziet er echt indrukwekkend uit. Door de textuur heeft eiken een heel mooi patroon en een lichtgrijze kleur met een unieke tint. Vanwege de hoogste sterkte en dichtheid zijn producten van Canadese eik het meest duurzaam.

Andere rassen

Spar, lariks en jeneverbes kunnen ook worden gebruikt als materiaal voor voering.Om rekken in de stoomruimte te creëren, raden experts gelijmde berken aan. Verschillen van soorten spelen een rol en hebben invloed op de duurzaamheid van hout en planken. Het verschil zit in de esthetiek van het materiaal. U kunt de meest geschikte optie in uw huis kiezen.

Volgens de structuur en de verwerking van de voering zijn er de volgende soorten:

 • standaard;
 • Blokhuisen;
 • Softline;
 • landhauz;
 • Amerikaan.

De grote populariteit won de zogenaamde eurolining. Het is gemakkelijk en snel om mee te werken, het heeft meer handige groeven voor verbinding, een speciaal ventilatiekanaal en grootschalige afmetingen, zowel in de breedte als in de lengte.

montage

Nadat u het wandpaneel hebt gekocht, moet u het een goede "rust" geven in de kamer waar het zal worden gebruikt. Een dergelijke rust is nodig om hout te laten drogen. Het proces zou minstens een dag moeten duren. Als dit niet gebeurt, kan de clapboard die aan de muur is bevestigd, weglopen, wat leidt tot de vorming van openingen tussen de elementen.

Om de efficiëntie van het bad te verhogen, moet er vóór het plaatsen van een dampremmende laag geïnstalleerd worden. Folie of polyethyleen folie, die op vooraf geïnstalleerde latten in een meter pitch is gemonteerd, is daarvoor een uitstekend materiaal. Daarna moet je doorgaan naar de kist.

Gebruik in zijn rol meestal latten met een rechthoekige doorsnede - 20 tot 40 mm. De horizontale toonhoogte wordt ongeveer een halve meter tussen deze geplaatst. Een dergelijke draaibank zorgt voor nivellering van het vlak van het oppervlak en creëert een opening tussen de dakspaan en de muur, waardoor de nodige ventilatie wordt geboden.

Het krat wordt meestal vastgezet met schroeven of lange deuvels. Houd er rekening mee dat de onderste staven moeten worden versterkt en 5 cm van de vloer moeten worden teruggetrokken, omdat de plint op deze plaats wordt gehouden. hetzelfde geldt voor het plafondgedeelte.

In het interval tussen de muur en de latten kunt u desgewenst een kachel van minerale wol plaatsen. Vergeet in dit geval echter niet om er nog een extra isolatielaag op te leggen, zodat deze geen overtollig vocht opneemt. We moeten nadenken over de isolatie in de ontwerpfase van de trailer om het bruikbare gebied niet te verliezen.

Directe montage van het eerste element van het wandpaneel moet verticaal vanuit de hoek van de ruimte worden uitgevoerd. Voor de bevestiging is het de moeite waard om een ​​zelftappende schroef of een speciale decoratieve nagel te gebruiken. De rest van het installatieproces wordt uitgevoerd met behulp van spijkers, zelftappende schroeven of bevestigingsmiddelen - klemmen.Het is het beste om de klemmen te bekleden om het uiterlijk van het wandpaneel te behouden zonder enige schade.

By the way, met deze versie van de bekleding is het gemakkelijkst om te produceren en te ontmantelen.

Om met Klyaymer te werken, heb je een kleine hamer nodig, evenals kleine anjers. Kleimer geplaatst in de voering van de groef en gefixeerd met spijkers.

Na deze activiteiten kunt u beginnen met het monteren van de plinten. Bij het werken met hen worden de klemmen niet meer gebruikt en wordt de installatie uitgevoerd met spijkers of zelftappende schroeven.

Aanvullende verwerking van voering

Na de montage kan de lambrisering worden behandeld met bepaalde verbindingen die hem beschermen tegen verschillende insecten en vocht, en bedekken met andere speciale oplossingen die het risico van ontsteking verminderen. Dankzij dergelijke coatings kunt u bovendien spelen met zijn schakeringen, waardoor de kleur wordt verbeterd of verkleind.

Als het hout wordt opgeblazen, opgezwollen of zwart gemaakt, blijkt het slecht te zijn behandeld met speciale impregnering. De composities zelf moeten van hoge kwaliteit zijn. Om het risico van vervorming te verminderen, moeten de ruimtes worden geventileerd.

Tips en trucs

Het is de moeite waard om een ​​paar algemene aanbevelingen te vermelden bij het gebruik van clapboard als afwerkmateriaal voor baden.

 • In de stoomkamer mag geen naaldachtige voering worden gebruikt. Het is een feit dat dergelijke stenen in staat zijn om hars vrij te maken bij verhitting, wat niet altijd goed is voor de gezondheid van de mens en allergische reacties kan veroorzaken. Geef de voorkeur aan hardhout.
 • Bestudeer zorgvuldig de lijnklassen om fraude door verkopers te voorkomen.
 • Let tijdens het drogen van de planken op de juiste locatie. Het is beter om het op een plat oppervlak te leggen om vervormingen te voorkomen.
 • Controleer tijdens het installatiewerk regelmatig gemonteerde krattenrails met behulp van het constructieniveau. Dit zal zijn kromming in de toekomst vermijden.
 • Bij het bevestigen van het eerste element van een wandpaneel met een spijker of een zelftappende schroef, boor een gat erin met een dunne boor om het risico van een scheur in de wandpanelen te voorkomen.
 • Leg de planken niet te strak op elkaar, omdat ze, vocht ophopend, kunnen opzwellen, wat later zal leiden tot het losmaken van de planken van de muur.
 • Volg bij het kiezen van voering de regels van GOST.De staatsnorm heeft specifiek normen ontwikkeld voor het veilige gebruik van dit materiaal.
 • U moet een dakspaan kopen van fabrikanten die positieve feedback hebben.

De deur naar het badhuis kan ook voorzichtig worden afgedekt met een duig. Denk van tevoren aan veiligheid: de bedrading moet geïsoleerd zijn. Installatie-instructies moeten strikt worden nageleefd.

Prachtige voorbeelden

Voering in het bad kan horizontaal worden gemonteerd. Op deze manier kunt u de warmte binnen zoveel mogelijk houden.

Soms wordt het materiaal verticaal gefixeerd. Het is minder waarschijnlijk dat dit tot een schimmel leidt, omdat de ventilatie toeneemt.

Hoe je de voering kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer