Wat is het verschil tussen een sauna en een sauna?

In de wereld zijn er vele variëteiten van alle soorten baden en sauna's. In Rusland werd het bad beschouwd als een loyale assistent, verlichten van vele kwalen. In Japan wordt het furo genoemd. Er zijn veel meningen over welke van de baden het nuttigst is voor een persoon, omdat het in de meeste culturen de belichaming is van bepaalde tradities, waar er rituelen en methoden zijn om het lichaam te verwarmen en te verjongen.

Sommige mensen zien tegenwoordig niet de fundamentele verschillen tussen een sauna en een bad. We zullen vandaag praten over hun functies, voor- en nadelen.

Ontwerpkenmerken

Russisch bad is een apart gebouw van naaldhout met een wachtkamer en een stoomcabine. De oven is gemaakt van baksteen en gietijzer.

De Finse sauna heeft vele soorten stoombaden:

 • saunatent;
 • sauna vat;
 • bos sauna;
 • aarde sauna.

De Finse stoomcabine kan eenvoudig in het appartement worden geïnstalleerd, voor het bouwtoestel wordt hout - ceder of esp gebruikt. In tegenstelling tot baden, is er altijd een douche.

De grootste stoombad bevindt zich in de Turkse baden., omdat het een technische ruimte, kamers met verschillende niveaus van verwarming en een kleedkamer omvat. Stoom wordt geleverd via een heteluchtpijp. In de muren zijn pijpen met water. Waterketels produceren stoom en door kleine gaten valt het in de stoomkamer.

Sauna's en baden vervullen dezelfde taken, omdat ze een persoon helpen in een poging om gezond en aantrekkelijk te zijn. Baden werden gebruikt in het oude Rome, in Rusland, en vertegenwoordigden een plek om te wassen, waarbij het lichaam tegelijkertijd contact maakt met hete lucht en water met verschillende temperaturen.

Verschillen en overeenkomsten

Elke cultuur, waar een traditioneel bad of sauna aanwezig is, heeft unieke kenmerken van het uitvoeren van genezingsprocedures, maar ze worden uitgevoerd volgens een vergelijkbare techniek die hen verenigt: dankzij een paar worden slakken en andere giftige stoffen en afbraakproducten via zweetklieren uit het lichaam verwijderd.En bij hoge temperaturen wordt de moleculaire structuur van pathogene micro-organismen vernietigd, die als gevolg daarvan afsterven.

Naast de doeltreffendheid van baden en sauna's in termen van herstel, geven ze ook plezier aan een soort tijdverdrijf, ontspanning en rust, wat op zijn beurt een helende werking heeft op de psychische gezondheid van bezoekers.

Eerder werden zowel de baden als de sauna's verwarmd met behulp van brandhout en kolen, de moderne versies hebben enkele wijzigingen ondergaan als gevolg van technische vooruitgang. Hoewel Russische baden nog steeds worden verwarmd met hout, hebben moderne sauna's meestal elektrische kachels. In de baden werkt de kachel op deze manier: de stenen bevinden zich in de kachel en de deur is gesloten.

  Wanneer het nodig is om de temperatuur te verhogen, wordt deze geopend en wordt water op de hete kasseien gegoten, stoom wordt gevormd door verdamping van water en de deur wordt weer gesloten. Het niveau van warmte van de stenen hangt af van de warmte in de kamer. Stenen hebben lange tijd goede eigenschappen om warm te blijven, en een gesloten sjerp verbetert alleen dit effect.

  In de sauna is dit proces enigszins anders - de stenen bevinden zich op een open oppervlak, ze gieten er geen water op,omdat je bij hoge temperaturen gemakkelijk kunt verbranden door stoom. Over elektrische modellen in het algemeen is het gieten van water verboden.

  Er is een Turkse versie van de sauna, waar de vochtigheid ongeveer 100% is, bij een temperatuur van 45 ° C. Het Duitse bad is anders dan de Rus, omdat het niet is verdeeld in vrouw en man. Meestal is de ruimte opgedeeld in zones - in één zijn er zwembaden en glijbanen, in de andere zijn er stoombaden. In de laatste zijn zowel mannen als vrouwen. Stenen in de Duitse stoomruimte worden bewaterd, daarnaast worden essentiële oliën gebruikt.

  Er zijn ongebruikelijke Duitse stoombaden, bijvoorbeeld een sauna-bioscoop of een sauna-planetarium.

  Temperatuur en vochtigheid

  Het belangrijkste verschil tussen een bad en een sauna is een paar. Vanwege het verschil in de locatie van de stenen, zal het in het eerste geval nat zijn, in het tweede geval - droog. Het is heel gemakkelijk om dit verschil te voelen, en ook om het verschil van deze indicator te zien door de vochtigheidsgraad in twee kamers te vergelijken: in het bad varieert het tussen 40-70%, in de sauna is de optimale waarde 6-8%.

  In de baden is de normale temperatuur 50-70 ° C, in de sauna mag deze niet lager zijn dan 90 ° C. Vanwege de lage luchtvochtigheid in het stoombad, wordt het door een persoon gemakkelijk verdragen, behalve als er om gezondheidsredenen contra-indicaties zijn.

  Zo blijkt in het bad minder warm en vochtiger te zijn, en in de sauna - integendeel.

  ventilatie

  De functionaliteit van de stoombad hangt direct af van de competente organisatie in beide kamers. Het bad is ook anders dan de sauna door middel van ventilatie. Het ventilatie-apparaat in de laatste wordt binnen en buiten uitgevoerd met dezelfde druk. In de baden wordt een overmatige druk gevormd, waardoor stoomvorming plaatsvindt.

  Het verschil in drukniveau bevordert de vorming van lichte stoom, wat op zijn beurt het risico van te hoge luchtverwarming vermindert. De heetste stoom hoopt zich aan de bovenkant op, waardoor het zweefproces intensiever plaatsvindt op een hoge bank.

  attributen

  Het gebruik van een bezem - het fundamentele verschil tussen het Russische bad. Het heeft een heerlijk aroma, dat alleen wordt versterkt door vocht. Een warme bezemmassage is niet beperkt tot een ontspannend effect, omdat de heilzame bestanddelen in de plant door de open poriën in de weefsels dringen tijdens het kloppen, waar ze beginnen te werken als versterkende en revitaliserende verbindingen. Natuurlijk is de kwaliteit van grondstoffen ook belangrijk.van waaruit ze een bezem maakten voor een bad.

  Er zijn verschillende varianten van dit integrale kenmerk van de Russische sauna.

  • Bezem van eiken takken - zijn belangrijkste eigenschap is het vermogen om tannines vrij te maken onder invloed van hoge temperaturen. Het wordt aanbevolen voor gebruik bij bezoekers met verschillende huidproblemen, omdat het een gunstig effect op het heeft. Bovendien hebben phytoncides in de schors van de boom een ​​verstevigend effect op het zenuwstelsel en de bloedvaten.
  • Berk bezem zorgt ervoor dat tannines en flavonoïden, rijk aan hout, onder de huid doordringen. Berkenbladeren kleven aan het lichaam, absorberen actief gifstoffen en slakken die vrijkomen door de poriën onder invloed van temperatuur en het massage-effect van het tikken op een bezem op de huid. Een bezem van dergelijk materiaal wordt geadviseerd om in het Russische bad te gebruiken voor mensen die lijden aan verschillende aandoeningen van het ademhalingssysteem, evenals voor rokers met ervaring.
  • Bezem verzameld uit brandnetelbladeren- een apparaat voor ervaren en vastberaden mensen. De plant bevat een grote hoeveelheid mierenzuur.
  • Bessenbezem gemaakt van de vroege scheuten van deze struik. Het wordt aanbevolen voor mensen met griep en verkoudheid.
  • Naald bezemsdie zijn verzameld uit ceder, spar of spar hebben wondgenezing eigenschappen, hebben een ontstekingsremmend effect. Ze worden geadviseerd om te gebruiken met een sterke hoest. Bovendien verbeteren de naalden de gemoedstoestand en een gunstig effect op het zenuwstelsel.

  Neem voor de vervaardiging van badbezems vaak takken van limoen, eucalyptus, esdoorn en rowan. Ervaren badmeesters maken gecombineerde bezems die een complex effect op een persoon hebben.

  De Finse sauna heeft geen bezems nodig, omdat ze eenvoudigweg uit elkaar vallen als ze worden blootgesteld aan droge stoom. Soms gebruiken kenners van dit apparaat een bezem in de wachtkamer van de Finse saunaruimte - het effect van een dergelijke toepassing zal veel erger zijn.

  Maar het zwembad - een essentieel kenmerk van de nominale Finse sauna. Zijn belangrijkste taak is om een ​​contrast te bieden tussen de hete stoom in de stoomkamer en de koelte van het water.

  Russische baden zorgen niet voor de aanwezigheid van zwembaden, ze worden meestal in de buurt van natuurlijke watermassa's gebouwd of gebruiken koud water dat uit een emmer stroomt.En baden in de winter in het ijsgat nadat het bad een traditionele en eeuwenoude Russische bezetting is, waardoor een extreme temperatuurdaling optreedt, komt er veel adrenaline vrij, wat ook bijdraagt ​​aan de verjonging van het lichaam en het verkrijgen van maximaal genot.

  Effect op het lichaam

  De belangrijkste functie van het bad is het opwarmen van het hele organisme, waardoor de verwijdering van toxines en slakken zal plaatsvinden. Dit proces bestaat uit zweten, waarbij schadelijke ophopingen via de huid verdampen.

  Te veel warmte is beladen met shock-weefsel. Daarom zijn verschillende badcondities, in vergelijking met de hogere temperaturen van de sauna, meerdere malen beter. Als gevolg van de zachtere warmte, vindt verwarming in baden geleidelijk plaats, waardoor het risico op aritmie of vasculaire spasmen wordt geëlimineerd. Dit schema maakt het mogelijk om een ​​gezondheidseffect uit het bad te krijgen, zelfs voor die bezoekers die problemen hebben met hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Het Russische bad is een ideale plaats voor de behandeling van ziekten van de ademhalingsorganen, door zijn bezoek neemt het volume van de longen toe en wordt het slijmvlies geregenereerd.

  Maar de Finse sauna heeft ook een aantal positieve nuances - in een staat van stress worden alle vitale systemen van het lichaam geactiveerd, waardoor maximaal zweten begint. Voor mensen met een slechte gezondheid is een sauna gecontra-indiceerd, omdat het vochtgehalte en de temperatuur in de sauna hetzelfde zijn. Hete en droge lucht kan aanvallen van verstikkingshoest veroorzaken, evenals slijmvliezen uitdrogen.

  De saunaruimte en de droge hitte hebben een gunstig effect op het genezingsproces in het geval van ziekten van het urogenitale systeem en leverziekten. Het wordt niet aanbevolen om de sauna te bezoeken voor patiënten met tuberculose, zenuwaandoeningen en hypertensie.

  Het effect van droge stoom op de huid is de vernietiging van bacteriën op het oppervlak van de huid, evenals het spoelen van talg, waardoor de poriën verstopt raken en ze niet kunnen "ademen". Om huidvervuiling te voorkomen, raden experts aan om direct na de sauna te douchen.

  Onder de verschillen kan het gedrag van bezoekers in het bad en de sauna worden onderscheiden. In het eerste geval is het tijdverdrijf actiever in de stoombad, omdat de massage wordt uitgevoerd met een bezem,je hebt van tijd tot tijd nodig om de stenen water te geven en stoom te stomen, en in de sauna kun je gewoon op het schap zitten of liggen.

  In het Russische bad is het niet aan te raden om meer dan 15 minuten tegelijk te zijn. Om het lichaam te laten afkoelen, moet je de kamer 5-10 minuten verlaten. In de Finse stoomruimte maximaal 10 minuten spenderen met pauzes van de bezoeken gedurende een half uur. Het aantal bezoeken mag niet meer dan 3 keer zijn. In het Turkse bad kun je meerdere uren stomen.

  Maar wat de stoomkamer ook is, het is gegarandeerd een helend en verstevigend effect op de persoon, hoewel het door zijn eigenaardigheden het lichaam op een andere manier beïnvloedt.

  Wat is beter om te kiezen?

  Bij het kiezen tussen verschillende soorten stoombaden moet rekening worden gehouden met persoonlijke voorkeuren. Een belangrijke rol speelt natuurlijk de menselijke gezondheid. Bad heeft soms de voorkeur als het probleem wordt beschouwd vanuit het oogpunt van gezondheidsbevorderende maatregelen. Door de voortdurende verbetering van de technologie kwamen echter procedures in de sauna beschikbaar, omdat er alternatieve verwarmingstoestellen zijn waarmee de sauna in de woning gemakkelijk kan worden uitgerust.

  Een Russisch bad kan alleen in een privé-huis worden gebouwd, waar op de binnenplaats een plaats is voor een dergelijk gebouw. Want de sauna heeft niet per se een groot gebied nodig, het kan erg compact zijn. De constructie van een bad vereist een bepaald oppervlak en fundering met de verplichte thermische isolatie van de kamer.

  De belangrijkste taak bij de bouw van een sauna of een bad is de opstelling van de oven en ventilatie. Echter, in de optie om een ​​sauna voor thuis te regelen, kan deze worden beperkt tot het gebruik van een gas- of elektrische verwarmer. De constructie van de sauna impliceert een rioleringstoevoer, omdat deze een zwembad heeft, hoewel een gewone douche redelijk geschikt is voor thuisgebruik.

  Voor het Russische bad is al het bovenstaande niet nodig, het zal voldoende zijn om het uit te rusten in de buurt van een bron of in de buurt van een klein reservoir.

  Het feit dat een dergelijk bad en hoe het verschilt van de sauna, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer