Saunadecoratie: ontwerpideeën

 Saunadecoratie: ontwerpideeën

Regelmatig gebruik van de sauna zorgt voor vitaliteit en gezondheid. Steeds vaker overwegen de eigenaren van huisruime de bouw van een sauna of een bad bij de planning van het terrein. De grootte van dit gebouw is afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de eigenaar. Appartementsauna's beslaan een minimum aan ruimte, het land is geschikt voor twee verdiepingen met een terras. Overweeg de verschillende opties voor het regelen van een thuissauna.

8 foto

Speciale functies

Droge stoom van de sauna wordt verwarmd tot 100-110 graden Celsius, het is lang gecontra-indiceerd, dus tussen pauzes in het stoombad zijn lange pauzes van 25 tot 30 minuten nodig. Om aan alle aanbevelingen voor de adoptie van de sauna te voldoen, zijn de volgende ruimtes nodig: stoombad, douche of zwembad en een lounge.Elk van deze kamers heeft zijn eigen kenmerken van decoratie. De grootte van deze kamers kan ook variëren. De locatie van de sauna in de vorm van een apart gebouw of hut in een stadsappartement heeft invloed op de ontwerpkeuze.

Sauna in een stadsappartement is een miniatuurstoombad., gemaakt volgens alle kanonnen van de stoomkamer, maar wordt verwarmd door elektriciteit. Het vereist geen installatie van de schoorsteen, alle gebouwen zijn alleen bezet door winkels. In de buurt van de douchebar. Het hele complex neemt niet meer dan een paar meter ruimte in beslag. Materiaal voor het afwerken van de sauna in het appartement is gekozen licht, zodat de belasting op de ondersteunende structuren van het huis niet verandert. Hoge eisen worden gesteld aan milieu-indicatoren - op een klein oppervlak is het gemakkelijker om de decoratie met linde of ceder te betalen, die als de beste houtsoorten voor sauna's worden beschouwd.

Sauna in een apart gebouw van baksteen, cellenbeton of boomstammen, of ingebouwd in een particulier herenhuis, stelt u in staat om een ​​reeks ruime kamers uit te rusten. De keuze voor afwerkingsmaterialen wordt groter, omdat we voor een afzonderlijk bad onze eigen berekening maken van ondersteunende structuren met betrekking tot de afwerking.De kamer is een kachel met een schoorsteen op vaste brandstof of gas, wat een element is van het totale ontwerp. De douche of het zwembad heeft ook invloed op de visuele perceptie van het object. De ontspanningsruimte is ingericht met meubels, banken, fauteuils, een massagetafel of accessoires voor cosmetische ingrepen.

Elk van deze gebouwen moet zijn eigen temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden hebben. Dit moet worden overwogen bij de selectie van afwerkingen. Er zijn opties voor een enkel ontwerp van het hele complex met hetzelfde afwerkingsmateriaal, bijvoorbeeld tegels. Het is beter om de dekking van de muren, de vloer en het plafond in verschillende functionele gebieden te kiezen volgens de technische parameters, maar in dezelfde stilistische richting.

De binnenvoering moet bestand zijn tegen hoge luchtvochtigheid, niet-brandbaar zijn en geen schadelijke stoffen bij hoge temperaturen uitstoten. Saunamaterialen zijn bij voorkeur duurzaam, met goede prestaties, gemakkelijk te onderhouden, met een hoge mate van hygiëne.

De afwerking moet antislip zijn, zonder scherpe uitsteeksels, met een aangename textuur. Groot belang wordt gehecht aan esthetische kwaliteiten.

Bij het regelen van de sauna is in de eerste plaats het voldoen aan de regels van de brandveiligheid. Hete delen van de kachel en de schoorsteen mogen niet in contact komen met de houten bekleding. Het maakt gebruik van een combinatie van hout en baksteen of keramische tegels. Goede isolerende eigenschappen hebben voering van roestvrij staal of decoratieve steen. De isolatie moet 50 centimeter boven de behuizing van de kachel liggen en de schoorsteenpijp is gevuld met geëxpandeerde klei in het plafond.

Alle saunaruimtes zijn uitgerust met ventilatiesystemen om de toegang van frisse lucht te garanderen en overtollig vocht te verwijderen. Verlichting is wenselijk om dim te gebruiken voor betere ontspanning, maar voldoende voor een goede zichtbaarheid. Van hoge temperaturen, iemands bewustzijn vertraagt ​​en verspreidt zich, dus beweging in de kamer moet comfortabel zijn. De zone van actieve beweging is niet rommelig, waardoor er genoeg ruimte overblijft voor badprocedures.

Behandeling met vernis of verfoppervlakken in de stoomkamer is niet toegestaan ​​vanwege schadelijke emissies in hete lucht. Houten onderdelen worden behandeld met olie of was en speciale formuleringen tegen rot en schimmel.Afwerkingsmaterialen hebben de voorkeur boven lichte kleuren, het vergroot visueel de ruimte en voegt licht toe. Beglazing ziet er prachtig uit. De inrichting van de stoomkamer is minimaal, maar de ontspanningsruimte is versierd met kunstaccessoires volgens de gekozen stijl.

materialen

Het traditionele materiaal voor het afwerken van de sauna van een bar is natuurlijk hout. Het is bestand tegen hoge temperaturen en brandt niet bij aanraking, wat belangrijk is voor de apparaatbanken in de stoomkamer. Beschikt over vochtbestendige flexibiliteit. De elastische structuur van het hout wordt niet vervormd door vocht. Dit materiaal is milieuvriendelijk en geeft na het verwarmen genezende essentiële oliën af.

De prachtige structuur van houtvezels heeft hoge esthetische kwaliteiten. In de eerste plaats in termen van prestaties, de schoonheid van lichtroze hout zonder knopen, met een glad oppervlak is Afrikaans eiken - abash. Dit is een vrij dure en waardevolle houtsoort. De sauna van Abasha zal vele jaren meegaan met deze duurzame, barstvrije vochtwerende coating. Vanwege de hoge kosten kan Abash worden gebruikt voor het maken van kachelbanken en -banken in de stoomkamer en de rest van de bekleding kan worden gemaakt van andere houtsoorten tegen een betaalbare prijs.

Populaire afwerkingsmaterialen zijn gezaagd hardhout - linde, els, esp. Naast de esthetische uitstraling en de aangename kleur van het hout, hebben deze boomsoorten een helende werking. Bij verhitting komen genezende etherische oliën vrij. Hardhout is hittebestendig, vormt geen scheuren, is vochtbestendig. Het prijsbereik verwijst naar het middensegment.

De beste soorten voor het afwerken van de sauna zijn ceder en lariks. Duurzaam, met een prachtig patroon van houtvezels, hebben ceder en lariks geen extra decor nodig. Hoge weerstand tegen vocht en hittebestendigheid maken ze onmisbaar voor het stoombad van de sauna. De helende eigenschappen van etherische oliën zijn niet minderwaardig aan linden. Als alle bovengenoemde houtsoorten worden gebruikt voor wandbekleding en plafond, dan is lariks ook geschikt voor vloeren als het meest duurzame vochtbestendige materiaal.

Pine - het meest betaalbare materiaal op de binnenlandse markt, heeft een lichte weerstand tegen vocht. Harsen bij verhitting vormen lelijke druppels op het oppervlak van het hout. Dit materiaal is beter toe te passen in het ontwerp van de ontspanningsruimte.Houten afwerkingsmaterialen worden geproduceerd in de vorm van lambrisering met verschillende profielen.

De bekleding van de muren en het plafond met een blokhuis is een uitstekende nabootsing van een solide blokhut. Gebruik voor de banken en de overkapping een snijplank met een dikte van minimaal 4 centimeter met een rechthoekig profiel. Het plafond is dichtgenaaid met clapboard met een rechthoekig of cilindrisch profiel. De vloer is gemaakt van gegroefde planken.

Geconfronteerd met natuursteen of baksteen zal stevigheid toevoegen aan de sauna. De combinatie van steen en hout wordt als een klassieker beschouwd. De kachel-kachel en sommige van de stoomkamers en wasruimte, gemaakt van steen of baksteen, hebben een nobele uitstraling. Steen is het meest duurzame materiaal, het verbrandt niet, vervormt niet van water. Voor een rustruimte kunt u een kunststeen gebruiken, het is niet minderwaardig in zijn esthetische kwaliteiten en prestatiekenmerken dan zijn natuurlijke tegenhanger, en overtreft het soms.

Niet alle soorten steen zijn geschikt voor stoom, alleen jadeïet, talkokhlorit, serpentijn. Dit type afwerking accumuleert perfect warmte, houdt de optimale temperatuur in de stoomkamer voor een lange tijd. De prachtige korrelige textuur van de steen zal de muren van de kamer versieren.De spoel heeft hoge esthetische kwaliteiten, de gelaagde structuur heeft genezende eigenschappen.

De organisatie van het licht geeft de verfijnde functies aan het interieur van de sauna.

Praktische afwerking van de wanden en de vloer van de sauna met keramische tegels is een goede oplossing voor de douche en het zwembad. De tegel is perfect bestand tegen vocht, heeft goede brandwerende eigenschappen. Het is het meest handige en hygiënische materiaal in de zorg. Een verscheidenheid aan tegels, afmetingen, kleurenpalet, speciale antislipstructuren geven u de mogelijkheid om de juiste ontwerpoptie te kiezen. Imitatie van luxe van marmeren, graniet of oosterse mozaïekdetails zal een stijlvolle kleur geven aan de sauna.

Budget optie eindigt - plastic panelen. Ze onderscheiden zich door installatiegemak en een verscheidenheid aan ontwerpen. Plastic is goed bestand tegen vocht. Het is eenvoudig om het schoon te houden, het is genoeg om het te wassen met gewone reinigingsmiddelen. Het nadeel is lage hittebestendigheid, schimmelgevoeligheid en een korte levensduur in omstandigheden met hoge vochtigheid. Kunststof bekleding wordt gebruikt voor rustruimtes en het plafond in de douche.

Stijl en ontwerp

Het ontwerp en de selectie van afwerkingsmaterialen is afhankelijk van het algemene ontwerp van de sauna.Kleine stoombaden moeten op dezelfde manier worden gestileerd. Tegenwoordig wordt een droogstoombad een noodzaak in het intense ritme van het stadsleven. Met moderne technologie kunt u een sauna installeren in een stadsappartement. Het wordt onderdeel van een kleine ruimte met behulp van glazen wanden en elementen van het totale ontwerp van de woonkamer in een minimalistische stijl.

Miniatuur saunacabines worden vaak in de badkamer geplaatst., dan is haar ontwerp op elkaar afgestemd. De Scandinavische stijl van de hele kamer is het meest geschikt voor een sauna, ingericht met natuurlijk hout. De lichte tint van de muren en de witheid van de leidingen worden harmonieus gecombineerd met de geelachtige kleur van het hout. Doucheontwerpen van licht glas rommel de kamer niet op en maken de badprocedures comfortabel. Monochromatische vloer van grote porseleinen tegels verenigt de ruimte, grote ramen zorgen ervoor dat u de natuur kunt bewonderen en een helder, aangenaam interieur kunt creëren.

De open ruimte van het hok is niet verdeeld in aparte ruimtes. Glazen wanden delen voorwaardelijk de sauna, de badkamer en de slaapkamer. De maakbaarheid van alle componenten en ultramoderne apparatuur geven futuristische functies aan het hele interieur.Sauna, gelegen aan de achterkant van de kamer, wordt een element van inrichting. Dit onderstreept het gemak voor regelmatig gebruik.

Met alle voordelen van saunaruimtes, is niets te vergelijken met een bad in een landhuis. Hier kunt u uw verbeelding de ruimte geven en het huis naar eigen wens inrichten. Een klein bad uit een ronde boomstam omvat het ontwerp in de traditionele landelijke stijl. Kleine ramen met houten platbands, een breed massief tafelblad en een bakstenen fornuis zullen landelijke charme toevoegen. Om een ​​droge stoom te creëren, wordt het stoombad geïsoleerd met een massieve houten deur, de wasruimte in de middelste kamer, het entreegebied wordt gevormd door de kleedkamer, gecombineerd met de rustruimte.

De inrichting in de ontspanningsruimte is gestileerd om rustiek te zijn - stabiele banken, een tafel met een samovar, een kist. De muren zijn versierd met voorwerpen van het boerenleven. Bezems op de muren, houten emmers in de wasruimte, eenvoudige lampen met lampen van het gele deel van het spectrum zullen geschikt zijn. Unieke tradities van de nationale cultuur komen tot uiting in de opzettelijke grofheid van afwerkingsmaterialen, de moderne maakbaarheid van apparatuur is verborgen achter de traditionele landelijke inrichting.

binnen

Ruime sauna's in een privéhuis hebben meerdere kamers, die elk in een specifieke stijl ingericht kunnen worden. De stoomkamer binnen kan worden ingericht in een high-tech stijl. LED-kleurverlichting voegt futuristische functies toe aan het interieur. Soepele winkellinies modelleren ongewoon de ruimte. De eenvoud van het decor wordt gecompenseerd door het concept van verlichting en kromming van de muren.

Rust kamer

De lounge in zijn functies kan dienen als een gewone kleedkamer of een plaats voor thee na badprocedures. Moderne comfortabele lounges zijn afgewerkt als woonkamers en worden aangevuld met een plaats om te koken, een tv en een pooltafel. Afwerkingsmaterialen worden hier niet blootgesteld aan intense vochtigheid of hitte, maar moeten toch hygiënisch, gemakkelijk in onderhoud, goede decoratieve eigenschappen hebben. In de intervallen tussen het bezoeken van de stoomkamer, wordt het grootste deel van de tijd doorgebracht in de ontspanningsruimte. Het zou leuk moeten zijn om hier te zijn, dus de muren en ramen zijn ingericht in een bepaalde stijl.

Een populaire afwerkingoptie is chaletstijl. De rustruimte moet grote ramen hebben met een prachtig landschap.De muren zijn bekleed met natuurlijke houtmaterialen of gepleisterd en geschilderd in een monochroom lichtkleurenschema, versierd met jachttrofeeën of schilderijen met scènes van de jacht. De vloer is gemaakt van gegroefde platen of keramische granieten tegels. De ovenkachel is gemaakt in de vorm van een openhaard en wordt naar een ontspanningsruimte gebracht.

De toepassing van Kohler om structurele elementen in de Scandinavische stijl te benadrukken, ziet er prachtig uit. De achtergrondverlichting vormt een mooie weergave van de ruimte. Houten gevelbekledingselementen worden gecombineerd met steen, wat stevigheid aan de ruimte geeft. Live-brandkachel wordt aantrekkelijk ontspanningscentrum. De vloer moet worden afgewerkt met granieten tegels, die de kleur en textuur van de muurdecoratie steen herhaalt.

doucheruimte

De douchekamer is het meest kwetsbaar vanuit het oogpunt van vochtbestendigheid, daarom zal de toepassing van tegels, steen, glas en metaal hier optimaal zijn. De apparatuur in de douchepool is populair geworden. Het is traditioneel afgewerkt met tegels. In de douche wordt een belangrijke rol gespeeld door de organisatie van verlichting voor het versieren van de ruimte. Zacht licht op een plafond met meerdere niveaus imiteert de weerkaatsing van water en creëert een dieptewerking.

Keramische tegels met de textuur van het houten oppervlak verbinden de afwerking van de stoomkamer met een douche en een zwembad. Een donkergekleurde vloertegel kan goed worden gecombineerd met een soortgelijke wandtegel. Het is beter om de afwerkingen uit één collectie te kiezen, zodat het hele complex er harmonieus uitziet. Natuurlijke verzadigde tonen lijken niet somber vanwege het grote gebied van raamopeningen. Eenvoudige rechthoekige ontwerpen krijgen een stijlvolle charme.

Mooie voorbeelden van interieurs

Het zal helpen om te beslissen over het afwerken van je eigen sauna, het bestuderen van de aanbevelingen van professionele ontwerpers en de beste voorbeelden van sauna-ontwerp. Het uitzicht op het hightech zwembad met verlichting van de binnenkant van het dubbele compartiment creëert een futuristisch panorama.

Originele Kamenka in de vorm van een bal opgehangen aan een ketting op de achtergrond van een paneel van natuursteen.

Sauna in Japanse stijl.

Sauna geïntegreerd in het natuurlijke landschap.

Sauna in de stijl van minimalisme.

Je kunt meer nuttige informatie vinden over het afwerken van sauna's en baden in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer