Watertank in het bad: soorten en installatie-opties

 Watertank in het bad: soorten en installatie-opties

Badprocedures hebben een zeer positief effect op de menselijke gezondheid. Ze verwarmen de spieren, gewrichten perfect, voorkomen verkoudheid en verbeteren de bloedcirculatie. Maar voor een comfortabele en gezonde vakantie moet het bad goed worden uitgerust.

Meestal zijn er in het standaardmodel van het Russische bad twee watertanks. Een van hen is ontworpen voor kou en de ander, respectievelijk, voor warm. Comfortabele rust in het bad hangt direct af van wat voor soort warm watertank is geselecteerd, hoe het is geïnstalleerd en welk volume het heeft. Behandeling van deze problemen moet zorgvuldig en op verantwoorde wijze gebeuren.

Speciale functies

Hoewel er vandaag de dag verschillende verwarmingsapparaten voor water zijn, blijft de gebruikelijke warmwatertank in het bad nog steeds relevant. Een groot voordeel van dit apparaat is een behoorlijke besparing op waterverwarming door gas of elektrische apparaten. Een van de positieve aspecten van een warmwatertank in een stoombad is ook dat deze de luchtvochtigheid verhoogt.

Het belangrijkste ding voor het kopen van een tank is niet te misrekenen met zijn volume. Enkele belangrijke regels zullen u helpen om de tank correct te kiezen voor de daaropvolgende betrouwbare en langdurige werking. In het bijzonder is het de moeite waard om dat te overwegen per persoon in het bad heeft u 20 tot 25 liter warm water nodig. Daarom, als het saunastoombad klein is en is ontworpen voor twee personen, dan is de standaardcapaciteit van vijftig liter voldoende. En in het geval dat u zich als volledig bedrijf kunt ontspannen in het badgedeelte, dan is er een onmisbare tank van honderd meter lang.

types

Tanks voor warm water worden gepresenteerd door verschillende modellen. Een van de meest voorkomende soorten structuren uitstoten ingebouwde tank, draagbare en tank op de pijp.Elk van de gepresenteerde modellen heeft zijn eigen positieve en negatieve kanten.

ingebouwd

Voorheen werden de ingebouwde typestructuren direct in de baden gemaakt tijdens hun constructie. Het onderste deel van de watertank was verbonden met de oven en vervolgens werd de vloeistof verwarmd van het vuur in de kachel. Dit is een bekend en standaard ontwerp dat al lang wordt gebruikt. Het grote voordeel is dat het water in de tank vrij snel opwarmt en het heeft niet veel moeite met de mogelijkheid om het water te verwarmen. Vloeistof uit een dergelijk reservoir wordt genomen met behulp van een schep, het opheffen van het deksel of het monteren van een kraan in het vat. Een dergelijke tank kan echter een kleine capaciteit hebben. Het volume hangt in dit geval direct af van de afmetingen van de kachel of van de ketel. Evenals het grootste deel van de hitte van de oven gaat precies naar de verwarming van de tank met vloeistof, die het niveau van warmteoverdracht in de stoomkamer vermindert.

extern

Het belangrijkste gemak van dit type ontwerp is dat de tank overal kan worden geïnstalleerd, afhankelijk van het gemak. Plaats een dergelijke container het vaakst in de gootsteen of in de douche bij de stoomcabine. Als verwarmingstoestel wordt hier een warmtewisselaar gebruikt, die zich in de kachel bevindt, die met behulp van koperen en koperen leidingen op de tank is aangesloten.Het principe van de werking ligt in het feit dat koud water wordt toegevoerd door de warmtewisselaar, en het hete water stijgt terug.

Op de buis

Deze modellen moeten worden gebruikt wanneer de stoomruimte gedurende een lange tijd wordt gebruikt. In dit geval bevindt de watertank zich boven de buis. Installatie van dit ontwerp is moeilijker dan andere, maar het heeft meer voordelen. Watertank wordt meestal op de zolder geïnstalleerd. Het verwarmde water behoudt zijn warmte nog lang, zelfs nadat de oven is gestopt. Het ontwerp zelf maakt de ruimte in het bad niet rommelig, net als op zolder. Dit ontwerp is goed te gebruiken in een bad met een groot aantal mensen.omdat de tank een grote hoeveelheid water bevat en het opwarmen ervan in een extreem korte tijd wordt uitgevoerd.

Een andere heetwatertank op de pijp wordt Samovar genoemd vanwege het werkingsprincipe. Meestal wordt roestvrij staal gebruikt voor de productie van samovarsystemen. Dankzij dit materiaal warmt het water in de tank erg snel op. Maar het is uitermate belangrijk om geen kokende vloeistof in de tank toe te staan. Deze regel is van toepassing op alle soorten systemen.

Ook vrij populaire model tanks zijn gemonteerd type. Dit is een zeer handig ontwerp dat direct boven de kachel wordt geïnstalleerd, waarmee u het water kunt opwarmen. Deze tank is erg handig om in een klein bad te gebruiken, omdat de watertank weinig ruimte inneemt. Maar hun meest typische nadeel is dat mensen in een stoombad per ongeluk hete wanden van de tank kunnen aanraken en ernstige brandwonden kunnen krijgen. Bovendien is het volume van dergelijke tanks niet altijd groot en kan het water daarin snel koken. Om dit te doen, wordt aanbevolen om het water periodiek af te tappen en koud te gieten. Bovendien zijn dergelijke tanks uitgerust met kranen voor het aftappen van water.

Er is een hoekwatertank geïnstalleerd in de hoek van de stoomcabine. Dit is een pluspunt, omdat een dergelijk ontwerp de ruimte in het bad niet opruimt.

Horizontale watertanks hebben een ovale vorm en lijken meer op een ton.

Er zijn ook tanks met de zogenaamde TENG. TENY zijn de verwarmingselementen voor verwarming van water uit elektriciteit. TENY heeft recent ook een bijzondere populariteit gekregen. Zelfs veel badkachels werken nu niet met hout, maar met behulp van deze apparaten.Hun toonaangevende fabrikanten zijn bedrijven. "Harvey" "Helo"en van binnenlandse fabrikanten is de campagne populair "Ermak". Daarnaast zijn er complexe apparaten, het water waarin zowel van het elektriciteitsnet als van de hitte van de kachel kan worden verwarmd.

Een ander vermeldenswaardig is een dergelijk model als expansievaten. De hoofdfunctie van een dergelijke inrichting is het compenseren van de overdruk in het verwarmingssysteem. Dit gebeurt altijd wanneer de watertemperatuur stijgt. Dat wil zeggen, het punt is dat een dergelijke cumulatieve tank helpt de optimale druk in het systeem te handhaven. vaak expansievaten gebruikt voor grote verwarmingssystemenBijvoorbeeld voor openbare baden.

De toegevoegde warmwatertank wordt ook als een van de meest gewilde beschouwd. Om het water te verwarmen, wordt de tank eenvoudig aan de ovenwand bevestigd en wordt het water daarin verwarmd.

materialen

Bij het kiezen van een tank in het bad of wanneer het onafhankelijk wordt gefabriceerd, is het uiterst belangrijk om het materiaal voor de fabricage ervan zonder fouten te kiezen. Hiervan hangt af van de tijd van het verwarmen van de vloeistof, de periode van afkoeling en de duur van de werking van de inrichting zelf.Van de meest gebruikte materialen worden gietijzer, roestvrij staal en geëmailleerd staal massaal gebruikt.

Voorheen werden alleen gietijzertanks gebruikt voor warmwatertanks. Gietijzertanks getest door de tijd en hebben een aantal positieve punten. In het bijzonder zal de gietijzertank het water lang warm houden. Er is geen corrosie op ze en het water in deze tank zal altijd schoon zijn. Dergelijk materiaal is zeer bestand tegen temperatuurveranderingen. En tenslotte is de houdbaarheid van een gietijzertank erg lang, omdat dit materiaal niet onderhevig is aan corrosie. Momenteel zijn niet veel fabrikanten betrokken bij de vervaardiging van gietijzertanks. Maar het is mogelijk om een ​​gebruikte tank tegen een lagere prijs te kopen. In dit geval zult u de verwerking ervan moeten maken en het een leuke uitstraling moeten geven.

Van de minnen kun je vrij lang de nadruk leggen op het verwarmen van het water in de tank. Gietijzertanks zijn zwaar en moeten soms op een speciale ondergrond worden geïnstalleerd. Als de tank boven de kachel staat, heeft de bevestiging extra versterking nodig. Een dergelijke tank zelf maken zal ook een zeer problematische gebeurtenis zijn.

Roestvrij stalen tanks nu vrij vaak gebruikt. Dit materiaal heeft de gietijzertanks vervangen. De eigenaars van de baden waardeerden hun hoge positieve kwaliteiten. Deze tanks vereisen geen extra bescherming tegen hoge luchtvochtigheid. Het water in de roestvrijstalen tank wordt in een extreem korte tijd verwarmd. Roestvast staal heeft een goede weerstand tegen snelle temperatuurveranderingen en roest daarom niet, wat al volgt uit de naam. Van de minnen, kan alleen worden opgemerkt dat het water erin snel afkoelt.

Geëmailleerde stalen tanks - ook een populaire versie van dit ontwerp. Speciale emaillaag op deze tanks beschermt ze op betrouwbare wijze tegen de gevolgen van corrosie. Het belangrijkste ding - om schade aan het glazuur te voorkomen, anders kan de tank gaan roesten. Hoewel het nogal problematisch is om de glazuurlaag te beschadigen, omdat een dergelijke coating bestand is tegen allerlei soorten schade. Indien nodig kan de tank van een dergelijk materiaal zeer gemakkelijk worden gereinigd. Emaille van verschillende kleuren is vertegenwoordigd op de markt.

Voor koud water worden afzonderlijke tanks nu niet vaak gebruikt, omdat deze meestal via het watertoevoersysteem in de kamer komen.Maar als het nodig zou zijn om de tank voor koud water te leveren, dan doet zich veel minder gedoe voor dan bij een warmwatertank, omdat er geen bijzonder strikte eisen aan zijn. Je kunt zelfs gebruiken houten tanks, zoals eiken vaten. Populair en geniet ervan plastic containers voor koud water. Maar dergelijke containers kunnen niet in de stoomruimte en vooral bij de kachel worden geplaatst, omdat plastic gevoelig is voor hoge temperaturen en bij verwarming kan vervormen. Ook kan een dergelijke tank volledig met uw eigen handen worden gemaakt.

Zelfgemaakt vermogen kan worden gelast van verschillende vellen aluminium. Er kunnen ook gegalvaniseerde oppervlakken worden gebruikt, die de tank bovendien beschermen tegen de gevolgen van corrosie.

Je eigen handen maken

Een flink aantal badmeesters met ervaring raden aan roestvrijstalen containers te maken. De meeste van zijn voordelen zijn hierboven opgesomd en ze geven allemaal een groot gemak aan bij het gebruik van dergelijk materiaal. Maar het is de moeite waard om te overwegen dat er verschillende merken roestvrij staal zijn en niet iedereen kan geschikt zijn voor de productie van containers met water in het bad. Een van de beste opties is het merk 08 X 17 (430) en 812 X 18Н10 (304).Dit zijn zeer betrouwbare oppervlakken die geen speciale zorg vereisen en een lange levensduur hebben.

Meestal hebben gekochte tanks een wanddikte van 1 mm. Maar bij de productie van capaciteit is het het beste om metalen platen iets dikker te gebruiken. Plaatmaten worden geselecteerd op basis van de tankcapaciteit.

Vaak maken ambachtslieden gebruik van een roestvrijstalen buis. In dit geval is de capaciteit vergelijkbaar met een vat. En dit is nogal een handige optie, omdat u niet veel tijd hoeft te besteden aan het berekenen van de grootte en het aansluiten van de bladen. Voor de vervaardiging van een dergelijk ijzeren vat, moet u de volgende stappen uitvoeren:

 • Eerst moet je het benodigde stuk pijpmolen afsnijden.
 • Plaatsen van snijbuizen moeten zorgvuldig worden verwerkt. Hiervoor kunt u een normaal bestand gebruiken. Om de taak te vergemakkelijken en veel tijd te besparen, helpt u de boormachine met speciale spuitmonden.
 • Dan is het noodzakelijk om door te gaan met de installatie van de bodem en de bovenklep van de container. Eigenlijk moet je daarvoor een stuk roestvrij staal vinden. Meestal is de dikte van de bovenste en onderste delen groter dan de wanden van de tank zelf. Op het blad moet je een platte cirkel tekenen in overeenstemming met de diameter van de pijp. Noodzakelijke cirkels worden gesneden en opnieuw verwerkt.Als een schoorsteen door de tank gaat, worden er extra gaten gemaakt in de onderste en bovenste delen, afhankelijk van de diameter van de pijp van de kachel.
 • De volgende fase van het werk is de verbinding van de uitgesneden delen met het grootste deel van de toekomstige container. Hiervoor wordt een lasmachine of soldeermethode gebruikt (wat veel gecompliceerder en langer is). Na de verbinding moet u de lassen opnieuw goed verwerken. Trouwens, indien nodig, en voor het gemak, is het bovenste deel niet noodzakelijkerwijs gelast. Het kan aan de behuizing worden vastgeschroefd of in de vorm van een kap worden gemaakt, zodat het kan worden verwijderd. Dit gebeurt wanneer de tank niet is aangesloten op de watertoevoer en het water handmatig wordt gegoten.
 • De volgende fase van het werk is de meest zorgvuldige. Het is noodzakelijk om een ​​kraan en spuitmonden op de container te installeren. Om dit te doen, moet roestvrij staal vanaf de bodem en bovenkant boren op plaatsen waar er kranen zullen zijn. Soms worden de buizen gewoon aan de container gelast om geen speciale draad te maken.
 • Werk dan aan de installatiecapaciteit. Meer over hen hieronder.

Hoe te installeren en verbinden?

Tijdens het installeren en verbinden van de tank in het bad, is een van de belangrijkste prioriteiten om te beslissen hoe het water in de tank zal worden verwarmd.Het water in de tank kan worden verwarmd door de hitte van de oven in de stoomkamer of met behulp van verwarmingselementen. Hier is de belangrijkste factor het aantal mensen dat de stoomcabine bezoekt en hun behoefte aan warm water. De dikte van de tank zal ook de snelheid van de waterverwarming beïnvloeden.

Aansluitschema's voor watertanks kunnen verschillen. Als er een watertoevoer in de kamer is, is het noodzakelijk om een ​​watertoevoersysteem van het gesloten type te gebruiken. Voor dit doel is het het beste om een ​​oven te gebruiken die een spoel heeft en die op zijn beurt verbinding maakt met de watertank en de vloeistof verwarmt. De capaciteit zelf kan aan de muur worden uitgerust. Soms worden tanks direct boven de ovens gemonteerd, maar bij dit type installatie is het het beste om lichtere en kleinere constructies te gebruiken. Voor tanks met een watercircuit wordt vaak roestvrij staal of gegalvaniseerd blik gebruikt.

U moet verbinding maken met behulp van de volgende instructies:

 • De tank zelf moet in de stoomkamer worden geïnstalleerd en met een spoel op de leidingen worden aangesloten.
 • Voor een goede circulatie is het noodzakelijk om het bovenste deel van de tank te verbinden met de bovenste tak van de spoel en het onderste deel van de tank, respectievelijk met de bodem.Om deze reden zal er koud water van de bodem stromen en zal warm water van de bovenkant stromen.
 • Op de plaats waar koud water in de tank zal stromen, wordt een veiligheids- en terugslagklep gebruikt.
 • Daarna is het noodzakelijk om voor kleppen de drempeldruk in te stellen waarop ze zullen werken. De tekeningen worden hieronder weergegeven.

Vanwege dit werkingsprincipe wordt de vloeistof in de tank verwarmd met een spiraal. En nadat het is gebruikt, wordt de tank weer gevuld met koud water.

Als het warme water lange tijd in de tank blijft, verhoogt dit de druk. Maar in dit geval wordt de zogenaamde "shooter" op de tanks geïnstalleerd, waardoor de druk automatisch wordt opgeheven.

Handige aanbevelingen

Veel eigenaren van baden hebben de noodzaak om de watertank te schilderen. Vooral als dit een handgemaakt product is, dan moet je het zeker een mooie en representatieve uitstraling geven. Om te beginnen is het aan te raden om het oppervlak van de container grondig te reinigen voor het schilderen zowel binnen als buiten. Hiervoor kunt u verschillende schuurmiddelen gebruiken. Ook moet het oppervlak worden ontvet, zodat bij de daaropvolgende lak een goede hechting van het oppervlak en de verf is gewaarborgd.Als een oude container wordt gebruikt, bevat deze zeker roestresten. U kunt dit aan met een metalen borstel of een elektrische boormachine met een speciaal mondstuk. Boren kan tijd en moeite besparen en de roest grondiger reinigen.

Direct voor het schilderen moet ervoor worden gezorgd dat het oppervlak van de tank volledig droog is en dat de primer is aangebracht. Voor het schilderen is het om veiligheidsredenen noodzakelijk om vooraf een gasmasker en rubberen handschoenen te maken. Voor het proces zelf, kunt u een penseel of spray nemen.

Verf moet in meerdere lagen worden aangebracht. Dit beschermt het oppervlak tegen de indringing van water in zijn structuur.

Momenteel bieden fabrikanten een breed scala aan verschillende verven voor alle oppervlakken. Veel verven bevatten ook stoffen die de container helpen beschermen tegen corrosie. Daarom zorgt het schilderen van de tank voor extra bescherming en een langere levensduur. Het is beter voor het bad om een ​​verf te kiezen met hittebestendige eigenschappen. Dergelijke verven creëren een speciale laag op het oppervlak van de tank, die hem beschermt tegen hoge temperaturen en het uiterlijk van roest.Daarom is het geen probleem om een ​​verf voor een tank te kiezen en de prijzen zijn redelijk.

Voor koud water wordt vaak een verzameltank gebruikt, die op basis van een pomp water naar binnen pompt. Als de tank vol is, wordt de pomp automatisch uitgeschakeld. Het is belangrijk om op te merken dat dergelijke structuren lawaai veroorzaken tijdens de werking. Daarom wordt voor een comfortabel verblijf niet aanbevolen om cumulatieve tanks in de stoomkamer te installeren. Vooral omdat een hoge luchtvochtigheid een dergelijk systeem kan schaden.

Een zeer belangrijke factor voor de tank is de juiste uitrusting voor waterwinning. Hij moet speciale aandacht schenken en buizen van hoogwaardig materiaal kiezen, zodat ze niet lekken. Anders zal het water constant leeglopen en heeft het geen tijd om goed op te warmen.

Ook is het noodzakelijk om het afvoerwater uit de stoomkamer op de juiste manier te installeren. Om dit te doen, maken ze meestal een afvoergat op straat en wordt er een afvoerleiding in het bad geïnstalleerd. De vloer in de wasruimte is onder een kleine hoek gemaakt zodat al het water in de buis stroomt.

Tussen de oven en de metalen tank is het het beste om een ​​kleine scheidingswand te maken. U kunt een blad van asbest gebruiken. Dit zal de wanden van de tank niet met hoge temperaturen van de kachel beschadigen, waardoor de levensduur van het metaal aanzienlijk zal aanhouden.

Als het gewicht van de oven en de tank groot is, moet u eerst een speciale ondergrond voorbereiden. Het wordt meestal gedaan wanneer het gewicht van de constructie 600 kg overschrijdt. Voor het metselwerk van de ovens wordt geen cementoplossing gebruikt. Zand en klei worden in plaats daarvan gebruikt. Klei wordt gedrenkt in water en er wordt zand aan toegevoegd.

  Dus boven werden verschillende modellen van watertanks in het bad beschouwd. Elk ontwerp heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daarom hangt de keuze van het ontwerp af van de individuele voorkeuren van de eigenaar van het bad. Om de juiste watertank in de badkamer te kiezen, moet u beslissen over het ontwerp en het volume van de tank. Ze kunnen worden ingebouwd, op afstand en samovar op de pijp. Onder de populaire materialen zijn gietijzer en roestvrij staal. Het is heel goed mogelijk om zelf een container te maken, zonder veel moeite en tijd en geld te verdienen.

  Zie de volgende video voor meer informatie over het maken van een draagbare watertank.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer