Badkuipbinnenbekleding: een stapsgewijze handleiding

Het gebruik van het bad is lang beschouwd niet alleen hygiënisch, maar ook een wellness-procedure. Mensen die het bad bezoeken, hebben minder kans op verkoudheid, hart- en vaatziekten en ziekten van het zenuwstelsel. Het traditionele houten bad wordt beschouwd: de wanden van de stoomkamer ademen in, wat bijdraagt ​​aan de verbeterde ventilatie van warme lucht.

Speciale functies

Tot op heden zijn er veel verschillende opties voor baden in binnenhuisarchitectuur - dit gas-silicaat blokken, en bakstenen, en tot nu toe wint aan populariteit magnnelite. De meest geschikte wordt echter nog steeds beschouwd als afwerking van natuurlijke materialen, namelijk - van hout. Dankzij de houten voering is er een mogelijkheid om een ​​specifiek microklimaat en een gezellige sfeer te creëren die nodig is voor een bad of sauna.Als u uw eigen handen wilt plannen om een ​​badkuip te verzweren, moet u niet alleen alle nuances in overweging nemen, maar ook de regels van een dergelijke decoratie binnen zorgvuldig volgen.

Keuze van voering en berekening van het gebied

Voor kwaliteitswerk is het noodzakelijk om het juiste materiaal te kiezen en de hoeveelheid ervan te berekenen.

Om het binnenoppervlak van een kamer, zoals een bad, te omhullen, hebt u alleen die materialen nodig die bestand zijn tegen:

 • grote temperatuurdalingen;
 • hoge luchtvochtigheid;
 • constant contact met water en verschillende stoffen.

Bordtype en materiaalkwaliteit

Tot op heden is de markt voor bouwmaterialen gevuld met een verscheidenheid aan dakspanen van verschillende fabrikanten. Lamels worden zowel in Russische als buitenlandse productie geproduceerd. Beschikbaar in voering met verschillende opties voor de doorsnede van het profiel. Ook houten voering kan variëren in kwaliteit van het oppervlak van de achterkant en voorkant van het bord, de vorm van het slot en de grootte, het type materiaal en andere even belangrijke parameters.

Gebruik meestal voering van verschillende populaire profielen.

 • Voering met duidelijke scherpe randen en naden die met het blote oog zichtbaar zijn tijdens het galvaniseren.
 • Softline met meer afgeronde hoeken.
 • Calm. De naad met een dergelijke afwerking is bijna niet zichtbaar, omdat deze geen plankgroeven heeft. Het kan hout imiteren, zowel scherp genoeg als gladdere afgeronde randen hebben.
 • Het loungehuis waarvan de voorkant niet glad is, maar met verschillende patronen. De tekening op de lamel van het lodgehuis wordt toegepast met behulp van gefigureerd frezen op duurdere materialen en het gebruik van hotstamping op goedkopere.
 • Blockhouse (zijspoor).
 • Dubbelzijdige duig. Zowel de groef als de punt van een dergelijk bord liggen precies in het midden, dus beide zijden zijn gelijkmatig vlak - je kunt er tussen kiezen. Dit materiaal heeft echter bijna geen ventilatie (het vermogen om te "ademen"), dus het is niet erg geschikt voor de binnenhuisdecoratie van dergelijke natte ruimtes zoals een bad, zwembad of sauna.

Om de kwaliteit van de gekochte voering te bepalen, kunt u de Europese norm DIN gebruiken. De moeilijkheid ligt in het feit dat veel fabrikanten verschillende GOST's en zelfs hun eigen specificaties gebruiken, dus het is in de eerste plaats noodzakelijk om naar de oppervlaktekwaliteit van het materiaal zelf te kijken, en niet naar de markering. Alle voering is gemaakt met dezelfde apparatuuren volgens een enkele technologie wordt daarom de kwaliteit van het materiaal bepaald na inspectie aan het einde van het fabricageproces.

 • Premium (of extra). Bijna perfecte voering. Op de lamellen zijn geen takken of scheuren toegestaan. Lichtblauwe tint, kleine shcherbinki, ruwheid en ongemakkelijk zijn alleen van binnenuit mogelijk.
 • Klasse A. De takken op zo'n bord mogen niet meer dan 1 cm in diameter zijn en komen niet vaker voor dan één keer in een sectie van één meter lang. De scheuren, indien aanwezig, moeten erg klein zijn en, natuurlijk, niet door. Het is wenselijk dat de fabrikant ze zelf maakt. Alle andere defecten zijn alleen aan de binnenkant toegestaan.
 • Klasse B. Knopen in diameter kunnen niet meer zijn dan een derde van de lamel, maar in elke hoeveelheid. De aanwezigheid van doorgaande scheuren en geopende zakken is ook toegestaan.
 • Klasse C - dit is de rest van de voering, die te zien is en blauwe vlekken, en een groot aantal grote knopen. Moeilijkheden kunnen zelfs aan de oppervlakte van de zijkant zijn die zichtbaar is na de installatie. Er wordt echter aangenomen dat de bekleding van deze klasse onaanvaardbaar is om te gebruiken voor het afwerken van wanden.

hout

Het bad is niet alleen een stoombad, maar ook een wasgelegenheid, een kleedkamer of zelfs een zwembad. Voor elk perceel is het raadzamer hout van een bepaalde soort te kiezen.

Hout is onderverdeeld in twee categorieën:

 • naaldhout: den, spar, ceder;
 • bladverliezend: linde, espen en anderen.

Een van de meest populaire materiaalopties voor eurolining is een kalkplaat. De linde is behoorlijk duurzaam, verandert de structuur van vezels niet lang en is bestand tegen verschillende negatieve factoren. De atmosfeer van het kalkbad is vol frisheid en puurheid.

Het is gemakkelijk om te werken met aspen clapboard, tijd maakt dit materiaal alleen maar sterker. Als het oppervlak van een dergelijke voering donkerder wordt, is het gemakkelijk voor haar om de oorspronkelijke look terug te brengen door het oppervlak te schuren. Zowel de linde als de espen worden gebruikt om de heetste en meest vochtige kamer in de sauna's af te maken - het stoombad.

Ook is het voor de decoratie toegestaan ​​om ceder te gebruiken, omdat de ceder zeer snel opwarmt, kan ongemak optreden bij het aanraken van de ligstoelen en muren van dit materiaal. Naaldbomen scheren voornamelijk in was of een wachtkamer. Dennen en sparren produceren overvloedig hars en, net als ceder,hebben een hoge verwarmingssnelheid, maar het gebruik van dit materiaal zal geld besparen en kiezen uit een uitgebreid decoratief assortiment van voering. Opgemerkt moet worden dat het naaldhout eerst moet worden ontgomd om een ​​groot aantal vlekken op de wanden te voorkomen.

Montage opties

Er zijn twee opties om voorwerpen te plaatsen wanneer u naar de sauna kijkt. Het is mogelijk om een ​​muur te bekleden door eurolining, waarbij planken zowel horizontaal als verticaal zijn geplaatst. Onder elk van de opties hebt u een bepaald type frame nodig, dat ook is gemaakt van een staaf, met elkaar verbonden met gewone nagels. Elk van de methoden heeft zowel voordelen als nadelen.

De voordelen van de horizontale versie zijn:

 • vermindering van de kans op water en stagnatie in de naden, omdat de bevestiging wordt uitgevoerd met een spits naar boven, waardoor water dat al binnen is naar beneden kan stromen;
 • het frame voor deze bevestigingsmethode van de wandpanelen is verticaal gemaakt en zorgt ervoor dat de lucht gelijkmatiger in de kamer kan circuleren;
 • zelfs het hout van de hoogste kwaliteit is onderhevig aan rotprocessen, en de horizontale methode voor het bevestigen van de lamellen maakt het mogelijk alleen het materiaal dat zich aan de onderkant bevindt te vervangen en heeft meer schade opgelopen zonder de hele wand te ontmantelen;
 • bij horizontaal leggen van de lambrisering is het uitdrogen van hout, dat onvermijdelijk optreedt bij elk type materiaal, minder opvallend.

De verticale afwerking van de sauna met eurolining is sneller en eenvoudiger dan de horizontale. Deze methode heeft ook zijn voordelen:

 • snelle vochtstroming langs verticale naden in de muur;
 • het gebruik van het groefkamsysteem vermindert het risico van stilstaand water en de vernietiging van de materiaalvezels door constante vochtigheid;
 • Deze afwerking behoudt beter de hoge temperatuur van de kamer.

Stap voor stap

Voordat u gaat platteren, moet u het oppervlak van het te bekleden oppervlak berekenen en precies kiezen hoe de wandbekleding wordt gemonteerd: horizontaal of verticaal. De vloer en het plafond van de sauna van binnenuit kunnen worden verwarmd met watten of een ander type isolatie. Het is niet alleen nodig isolatie te selecteren en te installeren, maar ook om het te bedekken met een laag isolatiemateriaal met folie om blootstelling aan vocht te voorkomen. Dergelijk materiaal moet aan de muur worden genageld voordat de lat wordt geïnstalleerd. Het is ook noodzakelijk om het ventilatiesysteem en de kachel te monteren, en alleen dan kan het raamwerk waaraan de eurolining zelf is bevestigd aan de wanden worden genageld.Allereerst installeren ze de kist en dakspaan het plafond en beginnen ze pas daarna met de muren te werken.

mantel

Na al het voorbereidende werk, kunt u overgaan tot het maken van een houten frame - kisten. Eerst moet je het hout zelf zorgvuldig voorbereiden. Het kan worden bijgesneden of in zijn oorspronkelijke vorm worden gelaten, zolang de staaf wordt behandeld met impregnaties. Rekken worden eerst gemonteerd - ze worden loodrecht op de toekomstige locatie van het wandpaneel geïnstalleerd. In sommige gevallen is het noodzakelijk om de locatie van de ligger vooraf duidelijk te berekenen, omdat de verticale en horizontale lay-outs op dezelfde wand kunnen worden gecombineerd. Het profiel kan worden bevestigd met gewone nagels, als het badhuisframe ook van hout is gemaakt, maar het is beter om het met pluggen aan de muur te bevestigen. Opgemerkt moet worden dat de lengte van het hout iets meer moet worden gemaakt dan de lengte van de isolatie die aan de muur is genageld.

Verdere rekken zijn gemonteerd op een afstand van 50-60 cm van elkaar. Voor nauwkeurigere berekeningen kunt u een loodlijn, meetlint of niveau gebruiken. Als de muur niet vlak genoeg is, kunt u een extra stuk hout bevestigen of een ophanging gebruiken voor een frame van gipsplaat.

ventilatie

Voor het volledig functioneren van het bad of de sauna en om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, is een goede ventilatie noodzakelijk.

De technologie van de installatie is als volgt.

 • Al tijdens de installatie van de draaibank is het noodzakelijk om vooraf die plaatsen te markeren die bedoeld zijn voor luchtroosters. Eén gat bevindt zich in de buurt van het plafond en de tweede - niet hoger dan 150-300 mm boven de vloer. Het is beter als het tweede gat in de buurt van de oven wordt geplaatst.
 • Voor het kanaal is het beter om aluminium golfkarton met een diameter van 100 mm te gebruiken. Het plaatsen van gaten voor het monteren van plooien moet op gemakkelijk toegankelijke plaatsen zijn om snel de toevoer van frisse lucht te kunnen regelen.
 • Het gebruik van schuim als een warmte-isolerend materiaal bij het installeren van ventilatie wordt niet aanbevolen. Het is beter om niet-brandbare materialen te gebruiken, bijvoorbeeld basalt (minerale) wol.

verwarming

Het is noodzakelijk om meer in detail stil te staan ​​bij de muurisolatie. De kamer van het bad vanwege de constant hoge luchtvochtigheid heeft speciale bevestiging en meerlaagse isolatie nodig.

Eerst moet je waterdicht materiaal op de muur leggen, zodat het vocht de isolatie niet begint te vernietigen.U kunt waterdichtheid aan de wand zelf nagelen of het bovendien met houten latten op het muuroppervlak bevestigen. De wol zelf moet tussen het frame (de staven) van de ommanteling worden gelegd met een overlap van 10 mm.

Bovenop de minerale wol moet een foliefilm worden gelegd, die niet alleen de isolatie tegen vocht en stoom beschermt, maar ook de uitgaande warmte in de kamer weerspiegelt. Deze dampremmende laag kan met een constructie nietmachine direct aan de overlapte latten worden bevestigd.

U kunt ook een eenvoudigere methode gebruiken en de wanden van de sauna isoleren met behulp van reeds verijdelde basaltwol, die met folie op de lambrisering is gelegd.

montage

Bevestiging van eurolining in baden en sauna's maakt alleen de verborgen methode. Ten eerste warmt de hardware waarmee de lamellen aan het frame zijn bevestigd zoveel op dat het pijnlijke gevoelens kan afgeven wanneer het op zijn kop wordt gehouden. Ten tweede kan de metalen bevestiging roesten door constant contact met water en het oppervlak van de lamellen beschadigen. En ten slotte, ten derde, zien deze beugels er te zorgeloos uit, vooral bij gebruik van zeer lichte kleuren.

Het afdekken van de stoomruimte in het bad moet altijd eerst aan het plafond worden uitgevoerd.Het begint bij de voordeur. De voering is op nagels of met behulp van een kleimer gemonteerd, omdat een kleine nagel niet het gewicht van de lamellen in deze positie aan het plafond kan dragen. Kleimer is een soort clip (wasknijper, beugel), die is gemaakt van roestvrij materiaal en beter beschermt het wandpaneel tegen beschadiging tijdens de installatie. De laatste planken zijn vrij moeilijk in een groef te hameren of op de klemmen te zetten, dus je kunt een verborgen spijker zonder dop gebruiken. Als je zo'n spijker scoorde, is het heel gemakkelijk om het bord zelf te raken en het te beschadigen, dus je moet een docker gebruiken. Langs de voegen met de wanden, moet een opening van 40-50 mm worden gelaten zodat de lucht vrij kan circuleren en de lamellen, enigszins zwellend van de vochtigheid, elkaar niet breken.

De wandbekleding van de stoomruimte wordt analoog aan de plafondbekleding uitgevoerd. Het is beter om vanuit de hoek te beginnen met een opening in de buurt van de vloer van 10-30 mm om te voorkomen dat de planken op de plaatsen van hun verbinding met de vloer rotten. Veel van de delen van het wandpaneel dicht op elkaar zetten bij het afwerken van een kamer zoals een bad is het niet waard. Het is beter om een ​​kleine marge te laten zodat de hele wandbekleding bij zwelling niet vervormd raakt en niet "in een golf" gaat als gevolg van constant contact met water.

De klaring is als volgt:

 • aanvankelijk wordt de lamel helemaal naar de gleuf van een reeds geïnstalleerde andere lamel geduwd, kleine markeringen worden gemaakt langs de naadlijn van de twee platen met een scherp voorwerp;
 • het bord is iets verwijderd van de noten die zijn gemaakt en geëgaliseerd door niveau;
 • het algoritme herhaalt zich met elke volgende lamel;
 • Voering gewrichten zien er meer netjes uit als je gelijke inspringing op beide muren en op de plafondbekleding ondersteunen.

Met behulp van lamellen kunt u de deuropeningen, snijplanken op de gewenste lengte inklappen. De openingen zelf kunnen later worden omlijst met platbands.

De raamhelling wordt geïnstalleerd met behulp van een startplaat die op de kunststoflamel is bevestigd. In dit geval is de houten lambrisering met een uiteinde bevestigd aan de houten balk en de resterende - aan het plastic. Deze eenvoudige optie is geschikt voor metalen ramen. U kunt ook een meer geavanceerde methode gebruiken: installeer een afzonderlijk frame op de helling en leg er houten latten op. Deze methode is zeer geschikt voor houten ramen met een behoorlijke diepte. Als de wandhelling vrij smal is, kunt u deze simpelweg betimmeren met een houten splat.

Het afwerken van de wasruimte is vergelijkbaar met het afwerken van een stoombad, maar het is absoluut noodzakelijk dat de onderste uiteinden van de planken (of de platen zelf, die op de vloer worden gelegd met een horizontale bevestigingsmethode) op een hoogte van ten minste 30 mm van de vloer worden bevestigd. Ook in de wasruimte kunt u PVC-voering of plastic panelen die met hout zijn gedecoreerd, gebruiken om één ontwerp te maken. Tegels en keramiek zijn ook geweldig in de vorm van een alternatieve afwerking.

De installatie van de kleedkamer verschilt niet van de installatie van een wasruimte, maar in de buurt van de vlamkast kan de wandbekleding niet worden gemonteerd. De muren bij de kachel moeten worden gemetseld met baksteen of steen. Gebruik vaak vellen metaal of een andere niet-ontvlambare coating. Verbind de schoorsteenleiding niet met iets anders dan een metalen scherm dat op het plafond is gemonteerd. Achter het scherm is het wenselijk om de schoorsteen te wikkelen met minerale wol.

afwerking

Zodat het hout niet donkerder, rot en verliest aantrekkelijkheid, kan het worden behandeld met speciale middelen. De voering in de stoomkamer is echter nog steeds beter niet te hanteren, anders vallen vanwege schadelijke temperaturen schadelijke dampen van dergelijke impregnaties op de huid en longen.Natuurlijk verslechteren de onbewerkte lamellen na verloop van tijd en moeten ze worden vervangen, maar dit gebeurt niet eerder dan eens in de 2 tot 5 jaar. Als de stoombehandeling noodzakelijk is, kunt u alleen speciale composities voor de sauna of het bad gebruiken.

De middelen waarmee de voering wordt behandeld zijn verdeeld in verschillende typen.

 • Speciale impregnatie en oliën - Dit zijn de populairste producten die klaar voor gebruik worden verkocht. Het is noodzakelijk om ze op het oppervlak van de lamellen aan te brengen en het hout grondig te verzadigen.
 • Normale vernis. Het is raadzaam om het gebruik van lak in de wasruimte en vooral in de stoomkamer te laten vallen, maar u kunt de bekleding in de kleedkamer met lak schilderen.
 • Akrilak - middelen bedoeld voor oppervlaktebehandeling in ruimtes met hoge luchtvochtigheid. Op de bouwmaterialenmarkt wordt vertegenwoordigd door zowel Russische als buitenlandse fabrikanten. Met de hulp van acrylac wordt een waterafstotend en vuilafstotend oppervlak gevormd, bestand tegen temperaturen tot 120 graden. De tool beschermt ook het hout tegen schimmel en kan zelfs op betonconstructies worden gebruikt.

Ontwerpideeën: voorbeelden

Dankzij de voering in combinatie met andere soorten interieurdecoratie, kunt u zelfs de meest gedurfde ontwerpoplossingen belichamen. U kunt de wandbekleding in verschillende richtingen leggen en een ingewikkeld patroon op de muren of het plafond vormen.

Het is ook belangrijk om de verlichting in de sauna te kiezen en te installeren - deze moet saai zijn en niet in het oog springen. Verlichtingsapparaten moeten hittebestendig, vochtbestendig en veilig kiezen. LED- of glasvezellampen zijn geweldig. Beschermingsklasse moet minimaal IP-54 zijn. Lampen in de stoomkamer kunnen beter onder de banken worden geïnstalleerd, omdat de apparaten hieronder stabieler zullen werken, waar de luchttemperatuur lager is. Lampen aan de muren kunnen worden versierd met een decoratief rooster.

Om te voorkomen dat de onderkant van de wandbekleding in de wasruimte regelmatig wordt vervangen door vocht, kunt u tegels leggen en houten lambrisering combineren. Keramische tegels worden gelegd op de vloer en de onderste helft van de muren, en het plafond en het bovenste deel van de muur zijn ommanteld met houten dakspaan. Het leggen van tegels voor baden en sauna's verschilt niet van het leggen in andere kamers, u hoeft alleen maar zorgvuldiger de lijm en voeg te kiezen.Ze moeten waterafstotend zijn, goed bestand tegen de gevolgen van een agressieve omgeving en niet worden vernietigd door een groot temperatuurverschil.

Zie de volgende video om te leren hoe u de badkuip van het interieur kunt maken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer