Baden uit de afgeronde stam: voor- en nadelen

Gedurende vele jaren wordt het belangrijkste materiaal voor de constructie van baden beschouwd als een boom. Houten baden werden verliefd op het unieke interieur en de warme huiselijke sfeer. Bijzonder indrukwekkend zijn de constructies gemaakt van massief hout, waarvan een van de varianten baden van afgeronde (gecalibreerde) boomstammen zijn.

Speciale functies

Hout is en blijft het populairste materiaal dat wordt gebruikt bij de bouw van het bad. Geen andere optie is in staat om te vergelijken met zijn kenmerken en prestatie-eigenschappen. Bovendien zal de bouw van houten baden vele malen goedkoper zijn dan baksteen, met een langere levensduur.

Het is mogelijk om een ​​houten bad te bouwen vanuit een afgeronde stam met uw eigen handen. Als je al ervaring hebt met het bouwen van huizen, zal dit proces niet zo omslachtig lijken. Bovendien doet het enigszins denken aan de montage van de ontwerper - het belangrijkste is om het principe van het bevestigen van boomstammen te kennen en in staat te zijn om met de bouwapparatuur om te gaan.

Projecten van dergelijke baden komen steeds vaker voor. Dit materiaal is geliefd voor een relatief betaalbare prijs en milieuvriendelijkheid. Als u echter de bouw van gebouwen start vanaf de kalibratie, is het de moeite waard om enkele functies van dit materiaal te kennen.

Ten eerste, zoals bij elk hout, is zo'n blok gevoelig voor verval, dus moet speciale aandacht worden besteed aan de impregnatie van het materiaal met speciale antischimmelverbindingen. Ten tweede, als niet-naleving van de regels van de bouw van baden is er een risico op het blazen van muren. U kunt dit voorkomen door het ontwerp en de constructie toe te vertrouwen aan professionals die op deskundige wijze de montage van het gebouw uitvoeren en zorgen voor een hoogwaardige isolatie van het blokhut.

Houten baden vragen niet alleen aandacht tijdens de bouw, maar ook tijdens de werking: Het is vereist om regelmatig gaten te isoleren en af ​​te dichten die kunnen ontstaan ​​door vervorming van de stammen.

Bad - een kamer waarin de luchtvochtigheid voortdurend verandert.Om te voorkomen dat muren verrot raken, moet de ruimte worden uitgerust met een goed ventilatiesysteem.

Een ander belangrijk aspect is de brandbaarheid. Omdat de oven regelmatig wordt verwarmd en vaak hoge temperaturen bereikt, is het noodzakelijk de werking van het bad strikt te controleren en te voldoen aan brandpreventiemaatregelen.

Voors en tegens

Het bad uit de ronde stam heeft veel voordelen:

 • Milieuvriendelijkheid. Hout geeft geen schadelijke stoffen af ​​tijdens het verwarmen, en zelfs houtbaden worden zelfs als heilzaam beschouwd voor de gezondheid, en verblijf in de stoomkamer is gelijk aan wellnessprocedures. Sommige houtsoorten bevatten natuurlijke etherische oliën die een gunstig effect hebben op het zweefproces.
 • Lage thermische geleidbaarheid. Badhuizen, zoals houten huizen, zijn koel in de zomer en warm in de winter. Door de afdichting van het blokhut kunt u snel de kamer verwarmen en de gewenste temperatuur gedurende lange tijd handhaven.
 • Natuurlijke ventilatie. Hout heeft een vezelachtige structuur en heeft unieke "ademende" eigenschappen. Hierdoor circuleert de lucht en verzadigt de kamer met zuurstof.
 • Lange levensduur. Als het ontwerp en de constructie volgens de normen werden gehandhaafd, zal het bad tientallen jaren meegaan. Het meest duurzame hout wordt beschouwd als houtsoorten zoals esp en lariks.
 • Redelijke prijs. Vergeleken met de constructie van baksteen of steen kost een houten bad meerdere malen goedkoper.
 • Snelle en eenvoudige installatie. Dankzij een eenvoudig bevestigingssysteem "doorngroef" is het bad opgevouwen als een ontwerper.

Van de minnen kunnen de volgende factoren worden geïdentificeerd:

 • een vrij lange periode van inkrimping van het gebouw;
 • de kans op vervorming van stammen tijdens krimp;
 • hoge luchtvochtigheid tijdens bedrijf in het eerste jaar.

Opgemerkt moet worden dat dergelijke tekortkomingen zich aan het begin van de operatie manifesteren. Gebouwen uit een gekalibreerd blok dienen minder dan gebouwen uit een "wild" blokhut.

Door de constructie toe te vertrouwen aan professionals, is het echter mogelijk om een ​​mooi bad van hoge kwaliteit te krijgen, waarvan de verdiensten al meer dan tien jaar kunnen worden genoten. De esthetische kenmerken van de binnen- en buitenkant van de baden van de afgeronde stam kunnen niet worden vergeleken met andere soorten van deze erecties.

materialen

Afgeronde houtblokken van kamer drogen worden geproduceerd door hele houten stammen te behandelen met behulp van speciale apparatuur. Het resultaat is een log van standaarddiameter (180 mm) met voorbereide groeven voor installatie. Traditionele ronde dikte - van 18 tot 32 mm. Indien nodig kunt u de vervaardiging van logboeken voor individuele parameters bestellen.

Verwijder tijdens het verwerken een zachte, natte laag hout - spinthoutdie onderhevig is aan snel rotten en barsten. Voor de vervaardiging van houtblokken worden alleen de kernels van bomen gebruikt, die hoge sterkte-eigenschappen hebben. Hierdoor wordt hout duurzamer en duurzamer.

In sommige gevallen, als gevolg van het verwijderen van het spinthout, is geen afwerking vereist - ze zijn al gepolijst en klaar voor kalibratie.

Technische kenmerken van de afgeronde log:

 • Hoge weerstand tegen externe irriterende stoffen. Tijdens de verwerking worden de boomstammen geïmpregneerd met speciale antiseptica en schimmelwerende middelen die nodig zijn om te beschermen tegen schimmels, vocht, insecten en vuur.
 • De warmtecapaciteit van gekalibreerde houtblokken overtreft die van bakstenen en beton met vijf keer.Dus, houten huizen en baden blijken warm en goed te zijn, en nog belangrijker, bestand tegen schommelingen in temperatuur en vochtigheid.
 • Het natuurlijke vochtgehalte van een boom kan 70% bedragen. Baden vanaf "cilindering" duurt ongeveer een jaar.
 • Esthetische uitstraling. Dankzij moderne technologie zijn fabrikanten erin geslaagd om het bereik van dit materiaal uit te breiden. Tegenwoordig zijn er stammen met verschillende diameters en lengtes te koop. Hout wordt gepresenteerd in verschillende tinten: van roodachtige naar lichtgele kleurvariaties met een uitgesproken patroon dat er bijzonder mooi uitziet. Bovendien kunt u kiezen voor een interieurdecoratie ten gunste van een milieuvriendelijk interieur.

Een afgeronde stam kan twee soorten groeven hebben: Lunar en Fins. De vorm van de eerste lijkt op een halve maan, maar de Finse groeven zijn niet alleen verschillend van vorm - hun breedte is veel groter, waardoor je een efficiënter thermisch slot kunt maken. Dit vermindert op zijn beurt de kosten voor het verwarmen van de kamer aanzienlijk, wat een belangrijke factor is bij de constructie van baden.

De speciale vorm van de groef kan aanzienlijk besparen op de kalkafzetting.In sommige gevallen vervangt de master deze procedure voor het verwerken van logboeken volledig met een speciale kit.

Een van de soorten Finse groove is Noors. De vorm is meer hoekig, waardoor de stammen dichter bij elkaar passen, waardoor de warmtecapaciteit van de kamer toeneemt.

Voordat u venster- en deurstructuren gaat installeren, moet u ongeveer zes maanden wachten. Het gebruik van logboeken met een Finse groef vermindert de krimptijd tot 3 maanden.

Experts raden het gebruik aan van houtblokken met een diameter van 22 tot 26 cm. Het gebruik van hout met een kleinere diameter wordt niet aanbevolen - dit zal de thermische geleidbaarheid van het hele gebouw nadelig beïnvloeden.

Voor de productie van ronde boomstammen geschikt hout van dergelijke soorten als vuren, grenen, ceder en lariks.

Uiteraard heeft dennenhout de beste eigenschappen, omdat de vochtweerstandsindicatoren duidelijk beter zijn in vergelijking met andere houtsoorten. Het verandert zijn eigen eigenschappen niet met frequente schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Ook niet minder populair in de bouw van baden zijn hardhout espen en elzen.

Weinig mensen weten dat het hout van één variëteit een verschillende dichtheid kan hebben, afhankelijk van de plaats van groei.

Wanneer u materiaal voor de bouw van baden koopt, moet u rekening houden met de volgende factoren:

 • weerstand tegen splijten;
 • lage thermische geleidbaarheid;
 • lage warmtecapaciteit;
 • geen harszakken;
 • weinig of geen knopen;
 • aangename geur.

Om het bad sterk en duurzaam te maken, moet de constructie zeer zorgvuldig worden benaderd. De aanname van zelfs een kleine fout kan leiden tot het kraken van houtblokken of de vorming van scheuren, wat op zijn beurt de duur van het gebouw zal beïnvloeden.

lay-out

Elk bad uit de "cilinder" ziet er mooi en indrukwekkend uit. Bijzonder sierlijk is het bad met een terras waar u kunt ontspannen na een waterbehandeling en kunt genieten van de frisse lucht. Vaak is de planning van een terras gepland in de ontwerpfase en wordt de constructie uitgevoerd op een gemeenschappelijke fundering en onder een gemeenschappelijk dak.

Vooral populair zijn baden met twee verdiepingen met een terras of een zolder. Op de tweede verdieping kunt u een ontspanningsruimte met kamers voor spabehandelingen of een logeerkamer uitrusten en op het terras en de veranda kunt u een barbecue of BBQ plaatsen.Dergelijke sauna's zijn meestal onderdeel van entertainmentcomplexen en zijn ontworpen voor een hoge doorvoer en regelmatig gebruik. Vaak, op het grondgebied van het badcomplex zijn elegante tuinhuisjes, zwembaden, verschillende decoratieve items.

Parameters van baden uit een gekalibreerd logboek kunnen verschillen. Standaardprojecten impliceren een basisstructuur van 4x6 m. Een terras of veranda wordt meestal 3x4 m gemaakt - net als een keuken. Grote gebouwen kunnen de maten 5x5 of zelfs 6x6 m bereiken met een wachtkamer van 3 tot 4. Meestal zijn ze bevestigd op de grootte van 1,5x4 m, die kan worden gebruikt als een rustruimte.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hoe groter de extensie, hoe moeilijker het project zal zijn en hoe interessanter architecturale oplossingen kunnen zijn.

Het ontwerpen van baden met een zwembad is een complex en tijdrovend proces.in plaats van gewone projecten te maken. Bij het opzetten van een dergelijk project wordt rekening gehouden met veel factoren: het uiterlijk van het gebouw, de vorm, het type fundering, de locatie van nutsvoorzieningen, het waterdicht maken van muren en nog veel meer. Het zwembad kan in het bad en buiten worden geplaatst. In het laatste geval wordt meestal verwarming gebruikt.

Varianten van complexen met een buitenbad worden als een meer economische optie beschouwd en zijn niet zo moeilijk te implementeren. Het zwembad kan onder hetzelfde dak liggen met een bad en er is een gemeenschappelijke technische communicatie mee. In dit geval heeft u echter een groot gebied nodig om alle gebouwen te huisvesten en het volume van grondverzetwerkzaamheden zal meerdere malen groter zijn.

Beoordelingen van eigenaren

De meeste consumenten die een afgeronde stam kiezen voor de constructie van baden, spreken positief over dit materiaal. Vooral onderscheidt het zich van analoge materialen door degenen die onafhankelijk bezig zijn met de bouw van een bad. De eenvoud en het gemak van de constructie worden genoteerd, wat helemaal niet verrassend is, omdat een gekalibreerd blok comfortabel in elkaar past en het installatieproces vergemakkelijkt.

Sommige sauna-eigenaren hebben voor dit materiaal gekozen. voor zijn externe gegevens en redelijk goedkope prijzen. Door de lage kosten van het log kunt u het ontwerp van het bad op een grote manier benaderen.

Er zijn beoordelingen over de afwezigheid van warmteverlies in de stoomkamer, wat belangrijk is voor een bad. Bovendien besparen de eigenaars van het bad uit een gekalibreerd logboek op verwarming,als correct gemonteerde staven de mogelijkheid uitsluiten om muren te blazen.

Veel mensen maken zich zorgen over het feit dat houten baden brandgevaarlijk zijn en bang zijn om gebouwen te bouwen uit een afgewerkt houtblok. De angsten zijn echter volkomen tevergeefs, omdat moderne methoden voor houtverwerking het mogelijk maken om een ​​uitstekende brandwerende coating te realiseren die de wanden van het gebouw goed beschermt tegen ontbranding.

Sommige eigenaren klagen over lange krimp van boomstammen., vanwege wat het bouwproces vertraagd is. Het is vermeldenswaard dat dit niet helemaal waar is, omdat in veel opzichten de tijd van krimp afhangt van de specialisten die zich bezighouden met de bouw van het gebouw. Correct ingerichte boomstammen, een competente aanpak en de ervaring van vakmensen zullen de periode tot enkele maanden verkorten.

Prachtige voorbeelden

Een sauna met een binnenzwembad aan de binnenkant is een geweldige plek om te ontspannen op elk moment van het jaar. Om de rest comfortabel en aangenaam te maken, moet er op worden gelet dat er hoogwaardige waterdichtings-, reinigings- en verwarmingssystemen worden geïnstalleerd. De vorm van het zwembad kan elk zijn: rond, ovaal, rechthoekig of samengesteld.

Baden met één verdieping - klassieke optie voor een kleine site.De originele constructieoplossing compenseert de grootte van het gebouw.

Terrasbaden zien er bijzonder mooi uit. Het terras in ecostijl, aangevuld met vintage lampen, wordt een favoriete vakantieplek. Bovendien kunt u hier een barbecue-oven of grill plaatsen.

Herziening van het bad van de logs, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer