Schuimblokken bad: ontwerpkenmerken

Niemand kan de voordelen van een bad voor de fysieke en emotionele gezondheid van een persoon ontkennen. Baden zijn al vele eeuwen populair bij verschillende landen. En nu geniet ze van de welverdiende populariteit. Veel mensen willen een badcomplex in hun persoonlijk gebruik, op hun site. Helaas is de bouw van een klassiek bad vanwege de relatief hoge kosten van hout niet voor iedereen betaalbaar. In dit geval kan de optie van een modern materiaal - schuimblokken helpen.

Speciale functies

Om een ​​klein bad van schuimblokken te bouwen, kan bijna iedereen. Op grond van zijn geringe gewicht kost het vrij veel ruimte om de wanden van de schuimblokken op te ruimen. Als we alle bouwtechnologie in ogenschouw nemen, zal de tijd die eraan wordt besteed ongeveer een halve maan in beslag nemen, terwijl de structuur van hoge kwaliteit en duurzaamheid zal zijn.

Schuimblokken zijn een bouwmateriaal gemaakt van een mengsel van een specifieke hoeveelheid cement en zand met de toevoeging van een luchtvormende substantie vermengd met water.

Holten in het lichaam van schuimblokken zijn een extra bron van hoge warmtecapaciteit.

Houd er rekening mee dat het bad een object is dat gebruikmaakt van een verhoogde temperatuur en vochtigheid. Rekening houdend met deze factoren zouden schuimblokken moeten worden gekocht van het merk M25, terwijl het wenselijk is dat hun dichtheid D700 was. Hun kosten zijn iets duurder, maar dit wordt gecompenseerd door de duurzaamheid en sterkte van het bad dat wordt gebouwd. Om het destructieve effect van water op het bouwmateriaal te minimaliseren, moeten de wanden ervan zeer goed waterdicht zijn vanaf de binnen- en buitenzijde.

Aan de positieve eigenschappen van het gebruik van schuimblokken in de constructie van baden zijn, zoals eerder genoemd, de kosten van bouwmaterialen. Ter vergelijking: de kosten van een houten frame zijn twee keer zo hoog als de waarde van een constructie opgebouwd uit schuimblokken.

De kracht van dit bouwmateriaal is op een positieve manier anders. Hieruit kunt u een bad op twee of zelfs drie verdiepingen bouwen.De thermische geleidbaarheid van schuimblokken kan worden vergeleken met de thermische geleidbaarheid van hout, in tegenstelling tot stenen, waarvan de prestaties drie keer slechter zijn.

Vanwege het gemak van schuimblokken als gevolg van luchtholtes in beton, kan de constructie worden uitgevoerd zonder de hulp van externe hulp en speciale apparatuur - met zijn eigen handen en relatief snel.

Een aanzienlijk voordeel is ook de milieuvriendelijkheid van het gebruikte materiaal.

In vergelijking met de meeste houtsoorten zijn schuimblokken niet-radioactief, bevatten ze geen gevaarlijke of giftige insluitsels.

Houten baden worden gekenmerkt door verhoogd brandgevaar, terwijl het schuimbetonbad integendeel niet brandt, geen verbranding aankan en ontbrandt. Het rot ook niet, knaagdieren en insecten broeden niet in schuimbetonnen gebouwen, schuimbeton wordt niet aangetast door schimmel.

Door het eenvoudige verwerkingsproces worden schuimblokken perfect gezaagd met een eenvoudige zaag, de installatie is praktisch niet moeilijk. Alle elementen van het gebouw zijn eenvoudig uit te snijden in elke vorm en grootte, waarna ze voor dit doel aan elkaar worden gelijmd met een geschikt mengsel.

Een onderscheidend kenmerk is de weerstand van het materiaal tegen vervorming., de blokken kromtrekken of barsten niet, zwellen niet onder invloed van temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid.

Helaas absorberen de poriën van het materiaal vocht, daarom is het voor dergelijke constructies nodig om blokken te verkrijgen die zijn behandeld met een speciale verbinding in de vorm van een waterafstotende primer. De kosten van dit materiaal zullen duurder zijn, maar het zal zijn vruchten afwerpen vanwege de duurzaamheid van het gebouw.

Er zijn ook enkele nadelen. Deze omvatten de lage sterkte in het geval van materiaalbuigen, de heterogeniteit van de poriestructuur, die bepaalde problemen veroorzaakt bij het vasthouden van de bevestigingsmiddelen. In dergelijke gevallen is het wenselijk om hardware (deuvels, ankers) te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor montage in poreuze structuren.

Er kunnen afwijkingen in de dichtheid van het materiaal zijn als gevolg van de verschillende technologieën die worden gebruikt voor de vervaardiging ervan en de schending van verhoudingen, evenals onvoldoende vermenging van het mengsel.

Constructie wordt aanbevolen bij positieve temperaturen. vanwege het feit dat de eigenschappen van de kleefmiddelsamenstelling aanzienlijk worden verzwakt of volledig verloren gaan onder vrieskou. Als je je aan alle aanbevelingen houdt, zal de structuur er na 10 jaar nog als nieuw uitzien en zullen de minnen onzichtbaar zijn.

Omdat de blokken vanwege hun poreuze structuur vocht absorberen, is het noodzakelijk de opgerichte wanden en scheidingswanden verder waterdicht te maken en de juiste afwerking van het gebouw aan te brengen.

project

Net zoals voor elke constructie, voordat je een bad gaat bouwen, moet je een plaats kiezen, zorgvuldig plannen, selecteren en het benodigde materiaal berekenen. Ontdek ook wat het dak zal zijn, bijvoorbeeld een schuurtje.

Het is raadzaam om je onmiddellijk voor te stellen wat je wilt zien in de planning van je bad. In de klassieke versie, in de tekeningen van bijna alle baden is er een stoombad en een gootsteen, en een rustruimte is ook wenselijk. De gebieden in verschillende gevallen worden verdeeld volgens de ontstane verzoeken. Er kunnen opties zijn met een grote stoomkamer en een kleine gootsteen, ook met een omgekeerde verdeling, een grote ontspanningsruimte en vele andere opties zijn mogelijk.

Was en stoom afzonderlijk
Stoom meer wassen
Grote woonkamer

Kies de juiste optie is niet moeilijk. Elke persoon heeft zijn eigen idee van de functionaliteit, het juiste gebruik en de organisatie van de gebouwen van de constructie die wordt gebouwd.

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de constructie van de vestibule.als u van plan bent om het bad te gebruiken voor het beoogde doel in de winter. Ook is de locatie van de deuren belangrijk, ze moeten worden gepland rekening houdend met niet te veel ruimte in te nemen.

De kachel moet worden geselecteerd rekening houdend met het volume van de stoomkamer en niet te vergeten dat deze meestal wordt verwarmd vanuit de wachtkamer, daarom wordt een deel van de warmte aan de verwarming besteed. Kies op basis van deze parameters de capaciteit van de oven.

Momenteel is het bad niet alleen voor wassen, maar wordt het ook vaak gebruikt voor emotionele en psychologische opluchting. Op basis van de vereisten wordt het bouwproject geselecteerd en geïmplementeerd.

Dit kan niet alleen de klassieke set omvatten: stoombad, wasruimte, kleedkamer, maar dit kan kamers voor ontspanningsruimten, terrassen, zolder, zwembad omvatten.

De meest economische optie zou zijn om een ​​badconstructieproject met drie kamers te implementeren.

De afmeting van dit bad is ongeveer 400x400 cm.

Badplan 4x4 stoomcabine + douche
4x4 badplan met een terras

Er zijn een groot aantal badprojecten, waaronder de meest voorkomende die waarbij de rustruimte wordt gecombineerd met een kleedkamer.Het is wenselijk om het meer te maken dan andere kamers, in verband met het plaatsen van de benodigde meubels erin.

Zeer veelvoorkomende plannen voor baden met terrassen. Terrassen zijn uitgerust met de nodige meubels in de vorm van stoelen en tafels, barbecues en barbecuekachels zijn geïnstalleerd. De structuur wordt uitgevoerd onder een enkel dak en het bijbehorende ontwerp. Het is mogelijk om toe te voegen in plaats van een terras, bijvoorbeeld een garage of een andere bijlage. Het oorspronkelijke idee is een landhuis, gecombineerd met een badgebouw.

Heel vaak is de zolder gebouwd als een tweede of derde verdieping. Dit gebouw met twee verdiepingen kan als woon- of logeerkamer zijn of om te ontspannen na de procedures. Dergelijke faciliteiten kunnen gelijkvloers zijn. De meest gebruikte dimensies zijn 6 bij 4, 3 bij 5 en ook 6x6 meter.

Met alle verantwoordelijkheid moet u de keuze van de site voor de bouw benaderen. De site moet voldoen aan alle brandveiligheidsvoorschriften en de vereisten van SNiP 30-02-97.

Bad met zolder
Badplan 3x5 m
Badplan 6x4 m
Badplan 6x6 m

Op basis van deze vereisten moet het gebouw zich op een afstand van één meter van het hek bevinden, terwijl het naburige huis minstens acht meter moet zijn, inclusief vijf meter aan de rand van het terrein.

De locatie moet worden gekozen op een droge, bij voorkeur vlakke, plek, omdat de schuimblokken hygroscopisch zijn.

materialen

Afhankelijk van welk materiaal wordt gebruikt in de constructie, hangt het af van hoe functioneel en duurzaam het zal zijn. Men moet goed letten op het tijdstip waarop de blokken werden vervaardigd. De vereiste sterkte van schuimblokken wordt ingesteld na 28 dagen vanaf het moment van vervaardiging. Dienovereenkomstig wordt het gebruik van blokken die de uithardingsperiode niet hebben doorstaan, niet aanbevolen.

Er zijn verschillende factoren om te overwegen.

 • Het is raadzaam om producten van beproefde bedrijven te kopen die hun autoriteit op prijs stellen. Deze bedrijven voeren laboratoriumtests van hun producten uit en voeren deze vervolgens uit, vergezeld van passende kwaliteitscertificaten.
 • De kosten van gekochte materialen mogen niet significant verschillen van het marktgemiddelde. Anders moet u de reden voor de korting achterhalen, zodat u geen materiaal van slechte kwaliteit koopt.
 • Let op de dichtheid van de verpakking en de opslagcondities op een droge plaats.

  Het is ook wenselijk om een ​​visueel onderzoek van het gekochte materiaal uit te voeren, terwijl het noodzakelijk is om de structuur van de poriën van de blokken te bepalen, dit is duidelijk zichtbaar op het gesplitste blok.De kwaliteit van het binnen- en buitenoppervlak van het materiaal is hetzelfde, terwijl de poriën geïsoleerd en klein van formaat zijn. Als de poriën zijn verbonden, zijn de schuimblokken hygroscopisch, met een grote poriegrootte neemt de sterkte van het product af.

  Materiaal moet grijs kopen, wat overeenkomt met GOST 25485-89Als de kleur licht is, kan dit duiden op een schending van verhoudingen en een afname in kwaliteit. U moet ook controleren hoe de juiste vorm van de gekochte producten is. Om dit te doen, twee of drie kanten dock en controleer op hiaten tussen hen. Als er openingen zijn, is een toegenomen verbruik van kleefmassa vereist.

  U kunt zelf de benodigde hoeveelheid materiaal voor de bouw berekenen. Hiervoor zijn gegevens nodig over de afmetingen van het toekomstige bad en de maateenheden van het betreffende materiaal.

  Om het totale aantal schuimblokken te berekenen, wordt eerst het aantal blokken in de muur berekend. De breedte van de muur wordt gedeeld door de grootte van de bloklengte, de hoogte van het bad wordt gedeeld door de hoogte van het schuimblok, waarna beide resultaten worden vermenigvuldigd. Op basis van het verkregen resultaat wordt de omtrek berekend.Dienovereenkomstig wordt het aantal schuimblokken in scheidingswanden berekend. Vervolgens moet u berekenen hoeveel schuimblokken raam- en deuropeningen en openingen voor de oven bevatten, deze aftrekken van het totale resultaat, alle wanden en scheidingswanden. Dus het blijkt precies de hoeveelheid materiaal die nodig is voor de bouw van het bad.

  Afzonderlijk, de berekening van het vereiste aantal balken voor spanten en vloeren, multiplex, Mauerlat, bevestigingsmiddelen, benodigde isolatie- en afwerkingsmaterialen.

  Het schuimblok kan altijd worden vervangen door een gasblok, zoals blijkt uit de getuigenissen van de bouwers. Het belangrijkste ding - dat de dikte van het materiaal correct was gekozen. Vergeet ook niet om het gebouw te verwarmen.

  Hoe bouw je met je eigen handen?

  Nadat u de benodigde hoeveelheid materiaal en de benodigde gereedschappen hebt gekozen, gaat u verder met de constructie. Dit vereist stap voor stap instructies. Zo'n constructie kan alleen worden gedaan, zelfs als je geen speciale vaardigheden hebt.

  Vanwege het feit dat de schuimblokken lichtgewicht materiaal zijn, is het mogelijk om een ​​niet erg dure stripfundering te maken, en dit zal voldoende zijn.

  Allereerst bepalen we de dichtheid van de grond op de bouwplaats, afhankelijk hiervan rekenen we op de diepte van de fundering: hoe losser de grond, hoe dieper de fundering.

  De duurzaamheid en functionaliteit van het bad hangt af van de sterkte van de fundering.

  De breedte van de leg iets meer dan de breedte van het schuimblok. Wanneer de diepte is rekening gehouden met zand en grind pad, dat direct onder het beton wordt geplaatst.

  Toen werd vastgesteld wat de diepte de basis zou moeten zijn, is het nodig om de opmaak van het toekomstige bad te maken met behulp van touw en inzet. Verder wordt afhankelijk van de grond een greppel uitgegraven: tot een meter diep en ongeveer 40 cm breed. Een zandkussen wordt aangedrukt en grind wordt er bovenop gegoten, gelegd met gekookte versterking.

  Bekisting rollen van restmaterialen, en niet te vergeten de ventilatieopeningen. Giet het voorbereide beton, bij voorkeur met een merk van niet minder dan M200. We moeten wachten tot het beton volledig is uitgehard. Als er een mogelijkheid is, wordt de waterafdichting in de vorm van dakleer of dakbedekkingsmateriaal van tevoren op de bodem van de gegraven sleuf gelegd, waardoor wordt voorkomen dat de funderingsband nat wordt van de grond.

  Voor een hoogwaardige fundering wordt in één keer een betonnen bak gemaakt, die tijdens het werk maximaal drie uur wordt onderbroken. Tijdens de eerste twee dagen wordt het beton driemaal per dag vochtig gemaakt met water om scheuren te voorkomen, het moet ook worden bedekt door zonlicht.

  De bekisting wordt na drie dagen verwijderd.

  Volledige uitharding van beton kan tot zes weken duren bij ongunstige weersomstandigheden.

  Vervolgens moet u de basis vullen voor de installatie van de oven en de bedrading van technische netwerken om de afvoer van gebruikt water te organiseren. Bereid daartoe de afvoer of rust een speciale put uit, indien mogelijk is de rioolkraan verbonden met het centrale rioolstelsel. In elk geval wordt een speciaal kanaal gecreëerd binnen het ingesloten funderingsgebied, dat een lichte helling heeft. Wanneer de vloer is gebouwd, wordt er een speciaal gat ingebouwd om gebruikt water van het terrein af te voeren. Vergeet niet dat de put of andere apparaten voor de uitstroming van water zijn uitgerust voor de contouren van het gebouw dat wordt gebouwd baden.

  Voordat u muren bouwt, moet u de fundering isoleren met polyethyleen, dakleer of dakleer.U kunt ook een coating maken met bitumenmastiek.

  Om de eerste rij te leggen, moet je een vislijn of touw op het niveau spannen, dan beginnen met het plaatsen van schuimblokken met behulp van cementmortel, een soortgelijke wordt gebruikt voor metselwerk. Het is belangrijk om de eerste rij juist te leggen, de kwaliteit van het hele gebouw hangt ervan af. Om onregelmatigheden en verschillen in de hoogte van de blokken te voorkomen, wordt een rubberen hamer gebruikt waarmee ze op de vereiste hoogte worden gehamerd.

  Vanaf de tweede rij wordt het gemakkelijker om te werken. Hier begint het gebruik van speciale lijm. Lijmvoorbereiding is eenvoudig: meng het mengsel gewoon met water en roer. De kleefstof wordt aangebracht in een gelijkmatige dunne laag, ongeveer 0,5 cm.

  Om de muren duurzamer te maken, past u om de paar rijen versterking of verstevigd gaas aan. Als de hoogte en afmeting van het bad nogal groot zijn, wordt metalen versterking gebruikt, die in speciale groeven in de blokken wordt geplaatst, bij het versterken van de hoeken en scheidingswanden, wordt de versterking afgerond zonder te snijden. Bij het verwijderen van raam- en deuropeningen worden speciale hypotheken gebruikt, die worden verkocht met schuimblokken.

  Na voltooiing van de bouw van de muur, moet je maximaal vijf dagen weerstaan ​​zodat ze volledig droog zijn, nadat je de hele structuur bedekt hebt met een speciale film. Gedurende deze tijd neemt de sterkte van de doos toe en kunt u het dak beginnen te maken.

  Voor gebouwen die zijn opgebouwd uit schuimblokken, maakt u meestal een gewoon dubbelhelling dak. Bij het kiezen van truss benen, moet u rekening houden met de breedte van het bad, de beoogde helling van de hellingen. De voeten in de schaats worden verbonden door een doorn-groefverbinding. In dit geval is het dakoverstek boven de wanden wenselijk om ongeveer 50 cm te plaatsen.

  Het dak is gebouwd van houten elementen en bedekt met golfplaten. De uiteinden zijn dichtgemaakt met dakleer of dakleer. De overlap tussen het plafond en de directe dakbedekking van binnenuit is geïsoleerd met schuimplastic vanwege de lichtheid en niet-hygroscopiciteit. Voor het verwijderen van overtollige stoom in de plafonds zijn gaten gemaakt zodat er goede ventilatie is, het is noodzakelijk om ventilatieopeningen en roosters te installeren. Voor eigenaren van gegevens moet de faciliteit niet al deze nuances vergeten.

  Interieurafwerking

  Vanwege de vochtcapaciteit van de schuimblokken, moet speciale aandacht worden besteed aan de afwerking van de muren van het bad. Hiervoor moet je een stoom verwijderen.Isolatie van het binnenoppervlak van schuimblokken wordt uitgevoerd om condensatie van warme stoom te voorkomen. Aluminiumfolie in de vorm van een reflecterend scherm voor warmte of een speciaal dampdoorlatend membraan wordt gebruikt voor isolatie. Pre-blokken moeten worden geïmpregneerd met een waterafstotend middel en worden gedroogd.

  Het is noodzakelijk om een ​​bekwaam warmwaterbad te leiden. Isolatie wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Voorverwarmde fundering en het hele gebied van de ondergrond. De ondergrond is geïsoleerd met minerale wol, terwijl de kelder is geïsoleerd door in slaap te vallen met claydite en slakken.

  Voor de decoratie van de muren in de baden gebruikt houten materiaal, kan het een plank, lambrisering en andere soorten hout zijn. Houten panelen is bevestigd aan een vast frame, waarbij de afstand van de huid aan de wand mag niet minder dan vijf centimeter. Finish wordt eveneens toegevoerd keramische tegels of pleister, die vervolgens werd geschilderd.

  Gebruik voor de vloerbedekking voornamelijk gepolijste platen en een speciale niet-gladde tegel voor de veiligheid om letsel te voorkomen. In het geval van het gebruik van planken, worden ze gestapeld op de logs.De tegel wordt op een betonnen dekvloer gelegd en vervolgens wordt vochtwerende mortel noodzakelijk op de voegen aangebracht, anders wordt de dekvloer vernietigd in het gebied van de voegen en de tegel verplaatst zich van de basis.

  Om hete stoom in het stoombad te behouden, wordt het vloerniveau ongeveer 20 cm hoger dan in de rest van het bad.

  Voor de decoratie van de wanden van de stoomruimte wordt aanbevolen om alleen hout te gebruiken.en het is wenselijk dat dit hardhout was. Dergelijke houtsoorten zijn bestand tegen rotting onder omstandigheden van hoge-temperatuurvochtigheid, indien mogelijk kunnen exotische houtsoorten worden gebruikt, waarvan vele specifieke aroma's vormen bij verhitting, en ze kunnen ook worden gebruikt om vloeren of planken in de stoomkamer te maken.

  Exterieur ontwerp

  Bereid de buitenmuren voor door de fiches, deuken en onregelmatigheden vlak te maken en te vullen met de oplossing die wordt gebruikt voor het leggen van de blokken en wrijf met een dobber.

  Stof op de muren wordt verwijderd en een eerste laag gips wordt aangebracht. Een wapeningsnet wordt aangebracht en met een metalen troffel in de verse pleister gedrukt.

  Een primerlaag wordt op het ingedrukte gaas aangebracht, wachtend tot deze is opgedroogd en wordt voltooid met een dunne decoratieve laag gips. Desgewenst krijgt het een bepaalde textuur met een troffel.

  Exterieur afwerking van het bad is uitgerust met gemonteerde geventileerde decoratieve gevels. Het gebruik van een dergelijke afwerking draagt ​​bij tot de onttrekking van overtollig vocht, het zal helpen om de wanden van de stoomkamer op betrouwbare wijze te beschermen tegen ongunstige omgevingsomstandigheden.

  Bad gebouwd. Restanten om ramen en deuren buiten te plaatsen, om banken, planken te maken. Zet de oven. Voer de eerste test uit en geniet van het resultaat.

  Prachtige voorbeelden

  • Bad van schuimblokken kan klein zijn. Zo'n structuur neemt niet veel ruimte in, maar zorgt voor maximaal plezier.
  • Zo'n structuur kan bestaan ​​uit het bad zelf, maar ook uit een prachtige veranda. Op het terras kun je thee drinken en een beetje afkoelen.
  • Als de ruimte het toelaat, kun je een heel badcomplex van schuimblokken maken.

  Over de voor- en nadelen van het schuimblok, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer