Schoorsteen voor een bad: apparaat en installatie

Een juiste constructie van een pijp voor het verwijderen van rook zal de kwaliteit van de werking van het bad verbeteren. Een dergelijk apparaat zal tijdig roken, zal de oven niet te snel laten afkoelen. De juiste schoorsteen kan met uw eigen handen worden ontworpen. Overweeg de functies van het apparaat en de juiste installatie.

Speciale functies

Werkzaamheden aan de plaatsing van de schoorsteen kunnen niet beginnen zonder kennis van de ontwerpkenmerken. Elke fabrikant van een badkachel beveelt bijvoorbeeld zijn eigen diameter en hoogte van de schoorsteen aan. Technische indicatoren vereisen maximale naleving van bepaalde vereisten. De werking van het apparaat zal niet beter zijn als de stuwkracht sterker is dan de vereiste normen.

Met een sterke hete gassen geen tijd om de kachel te verwarmen, zullen ze verdampen in de pijp. In het geval van onvoldoende inname, zal er weinig zuurstof in de oven aanwezig zijn. De kamer zal worden gevuld met rook, wat zal leiden tot het ongemakkelijk vinden van een persoon in het bad en de mogelijkheid van koolmonoxidevergiftiging.

Tractie - een belangrijke indicator voor de schoorsteen, die de beweging van rook in de structuur weerspiegelt.

De lucht in de schoorsteen beweegt naar boven. Om de juiste bewegingsrichting te controleren, gebruikt u een kaars of een verlicht vel papier dat naar de oven moet worden gebracht. Het vuur moet naar binnen worden getrokken. Als de schoorsteen niet correct is geïnstalleerd, treedt vaak achteruitrijden in werking. Het belangrijkste gevolg van dit fenomeen is een onaangename geur van rook en verbranding in het gebouw. Rook en rook hebben een negatief effect op de gezondheid van mensen, muurbekledingen, plafond en kamermeubilair.

De ideale schoorsteen moet strikt horizontaal zijn. De constructie van een dergelijke structuur is echter niet altijd mogelijk. Als de schoorsteen een andere richting vereist, breng dan de zogenaamde knie aan. Moderne fabrikanten bieden een enorme selectie apparaten, verschillend in de verhouding van hoeken en windingen. De aanwezigheid van knieën in de schoorsteen maakt het moeilijk schoon te maken. Daarom is het raadzaam om deze optie te gebruiken wanneer het mogelijk is om een ​​horizontale structuur in te delen.

Een ander kenmerk van de badschoorsteen is de mogelijkheid om structuren binnen en buiten het gebouw te installeren. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen. Er wordt aangenomen dat de externe schoorsteen minder brandbaar is in vergelijking met de interne structuur. Het is gemakkelijker om de volgende schoonmaakbeurt te installeren, te beveiligen en uit te voeren. Het grootste nadeel van de externe schoorsteen zijn grote warmteverliezen.

Als de schoorsteen intern is, wordt het concept van warmteverlies automatisch uitgesloten. De installatie van dit ontwerp is echter gecompliceerder. Bovendien is dit ontwerp niet helemaal brandveilig. Er zullen minder tekortkomingen zijn in de externe en interne schoorsteen, als moderne materialen worden gebruikt in het werk. Kenmerken van de gebruikte grondstoffen en elementen moeten voldoen aan de kenmerken van het bad. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de temperatuur in de kamer, sanitaire normen, de structuur van het bad zelf (bij voorkeur de aanwezigheid van houten materialen).

types

Varianten van schoorsteenontwerpen worden geselecteerd afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt bij de constructie van het bad. Het is toegestaan ​​om alle elementen van het apparaat in afgewerkte vorm te kopen of om het zelf te bouwen.Tot voor kort was het belangrijkste materiaal van de schoorsteen een baksteen. Het verschilt in ideale eigenschappen, duurzaamheid, brandveiligheid.

Voor de bouw van een stenen pijp vereist speciale kennis en vaardigheden. Deze optie is niet geschikt voor elk bad. Zonder het gebrek aan praktische ervaring bij het leggen van bakstenen buizen, is het bijna onmogelijk om de juiste schoorsteen te bouwen. De bakstenen structuur heeft kenmerkende ruwe gebieden die roetafzetting in de schoorsteen veroorzaken, wat leidt tot een snelle verstopping van de constructie. Bovendien kunnen roetafzettingen vonken veroorzaken wanneer de oven wordt ontstoken, wat onveilig is.

Moderne meesters kiezen vaker voor een schoorsteen van roestvrij staal voor een kachel. Het grote voordeel van een dergelijk apparaat is een snelle installatie. Bovendien zijn metalen schoorstenen vrij van problemen die zich kunnen voordoen in een bakstenen ovenconstructie. Roestvrijstalen schoorstenen zijn vaak sandwichconstructies. Het is eenvoudig om een ​​rechte ijzeren schoorsteen met uw eigen handen te installeren.

De binnenkant van de stalen buis heeft een glad oppervlak. Ontbrekende randen en ruwheid dragen bij tot een betere verwijdering van rook uit de oven. Maar met temperatuurveranderingen, verschijnt het condensaat op de staalpijp. Met een gesloten isolatiebuis van dit fenomeen komt niet voor. Dit effect moet worden onthouden wanneer u de indeling van de structuur met uw eigen handen organiseert.

Een ander type schoorsteen voor kachelsbaden - keramiek. Dit ontwerp is bestand tegen vuur, betrouwbaarheid. Moderne keramische buizen zijn geschikt voor verwarmingsketels op vaste brandstoffen en apparaten die op vloeibare brandstof werken.

De belangrijkste verschillen van deze ontwerpen van andere typen:

 • universeel systeem (de mogelijkheid om verschillende diameters te selecteren);
 • gemak van het verwerken van schoorsteen, zelfs met een zijpassage;
 • water- en dampdichtheid (beschikbaarheid voor kachels met verwarming);
 • mechanische sterkte.

Rassen van keramiek, metalen modellen en baksteenproducten impliceren de verplichte aanwezigheid in de structuren van de basis, een tank voor het opslaan van condensaat, een T-stuk voor reiniging en inspectie.

De gronden voor elke schoorsteen moeten perfect vlak en strikt horizontaal zijn.

Varianten van apparaatontwerpen

Opstellingopties vereisen berekeningen die rekening houden met de hoeveelheid inkomende lucht die brandstofverbranding verschaft. Er zijn complexe en vereenvoudigde berekeningsmethoden.

Voor de eerste berekening zijn optimale eigenschappen van de badschoorsteen nodig:

 • gastemperatuur aan de uitlaat van de buis +120;
 • de minimale bewegingssnelheid is ongeveer 2 m / s;
 • aanbevolen lengte - 5 meter;
 • brandbare brandstof met één lip in de oven - 10 kg / uur.

Voor het berekenen van de diameter van de schoorsteen is er een formule: D = √ (2 & 4xVr / 3.14x2)

Hier is D de diameter van de pijp en Vr de hoeveelheid lucht.

Bij het berekenen van de hoogte van de schoorsteen kan worden betrokken bij de geometrie van de sectie. Maak voor deze berekening het schema. De grafische berekening omvat het verwarmingsgebied en het buisgebied. De eerste waarde moet worden gedeeld door de tweede en het percentage bepalen.

Met een doorsnede gelijk aan 10%, zal de minimale hoogte van de schoorsteen zijn:

 • 7 m. - met een ronde buis;
 • 9 m. - met een vierkante buis;
 • 11 m. - met een rechthoekige buis.

Alle waarden zijn geldig voor de constructie van een directe schoorsteen. In de meeste gevallen vereisen schoorsteenpijpen roterende structuren die de trekkracht verminderen.Om dit te voorkomen, kan bij het berekenen van de schoorsteen met kromming de resulterende diameter enigszins worden verhoogd. Als de saunakachel wordt gekocht, kan de fase met de berekening van de diameter van de schoorsteen volledig worden overgeslagen. Alle noodzakelijke parameters voor schoorstenen worden meestal door de fabrikant opgegeven in de instructies voor een bepaald model.

Interne pijpleidingen worden berekend op basis van de kracht van de kachel. De standaard badkuip is 150-200 mm. Het is de moeite waard om te bedenken dat met de toegenomen omvang van de constructie de warmte in de oven niet blijft hangen. Met een kleine doorsnede zal er niet de nodige stuwkracht zijn. Bij het bouwen van een geprefabriceerde constructie moet er rekening mee worden gehouden dat de diameter van de buissecties niet kleiner mag zijn dan die van de uitlaat van de kachel.

De exacte waarde van de hoogte van de buis hangt samen met de locatie van de constructie op het dak. Als de buis zich in het midden van de helling bevindt, moet de constructie tot een hoogte van een halve meter boven de rand worden opgetild. Deze parameter hangt nauw samen met de locatie van de oven aan de binnenkant. Als er meer dan één kachel in het bad is, moet elk van hen worden uitgerust met een eigen schoorsteensysteem. Anders zal de normale trekkracht niet werken.

Specialisten raden aan om in extreme gevallen een dissectiesysteem op te zetten. Voor haar zijn er speciale parameters die maximale naleving vereisen.

Om de warmte in de stoomschoorsteen te bewaren, moet deze dichter bij de binnenwand worden geplaatst. Hier zal de stuwkracht het meest effectief zijn. Bij het ontbreken van een dergelijke mogelijkheid, moeten de wanden solide en solide zijn. Met dunne wanden van het bad, kan de warmte binnen nooit worden gewacht.

Elementen van het schoorsteensysteem

Standaardkits omvatten:

 • cilindrische buizen of panelen;
 • adapters;
 • T-stukken;
 • bevestigingselementen (beugels en klemmen);
 • aftakleidingen;
 • eindelementen van verschillende vormen;
 • laterale elementen.

In sommige gevallen zijn extra onderdelen van toepassing. Bij het samenstellen van een schoorsteen, is het belangrijk om te worden geleid door bouwvoorschriften en brandveiligheidseisen. Alle onderdelen van de buis die in contact komen met de vlam of de rookgassen, moeten gemaakt zijn van plaatstaal met vuurvaste eigenschappen. Equivalent aan vergelijkbare materialen is acceptabel.

Op producties kunnen elementen van een schoorsteenconstructie worden onderverdeeld in twee groepen. De eerste omvat dubbele buizen, sandwichpanelen. Elementen omvatten buiten- en binnenbanden met verschillende diameters.Tussen hen zijn ze geïsoleerd met niet-brandbare thermische isolatie. Dit ontwerp zorgt voor snellere en betere warmte. Dit beïnvloedt de temperatuurstijging in korte tijd boven het dauwpunt, waardoor minder condensaat ontstaat, wat vaak corrosie veroorzaakt.

Elementen van de eerste groep worden gebruikt bij de constructie van ventilatie- en rookkanalen die door onverwarmde delen van het bad lopen (bijvoorbeeld door de zolder). Dit ontwerp is toepasbaar voor externe opstelling van de schoorsteen. Verticalen van de tweede orde, die niet in contact staan ​​met de vlam en gassen, zijn toegestaan ​​vanaf gegalvaniseerde basis of roestvrij staal. De tweede groep elementen van de schoorsteen is meestal een circuit met een diameter van 80 tot 400 mm.

Gewoonlijk is roestvrij staal acceptabel voor de installatie van schoorstenen in afwezigheid van isolatie. Het heeft een zacht aanvoelend oppervlak.

Met speciale elementen kunt u onbeperkte hoogte, plaats en methode van installatieontwerp verzamelen, waaronder:

 • muursteunen;
 • installatieplaatsen;
 • dempers;
 • kranen;
 • telescopische beugels;
 • klemmen, vonkenvanger, warmtewisselaar.

Bij de installatie is het onmogelijk om dubbele buizen te gebruiken als het oorspronkelijke structurele element.

Het eerste onderdeel dat op de uitlaat van de kachel is geïnstalleerd, moet een enkele buis zijn met een toegestane lengte van maximaal één meter en een metaaldikte van 1,0 mm. Een uitzondering kan een oven met een tank onder water zijn. Om van het ene type element naar het andere te gaan, worden start-sandwiches toegepast.

Hoe te installeren?

Voor de plaatsing van de schoorsteen met hun eigen handen is een ideale materiaalvariant metalen buizen. Ze verlagen de bouwkosten en de arbeidskosten. De installatie van de schoorsteen begint bij de oven die al in het bad is geïnstalleerd. Voor de eerste knie is een gewone ijzeren pijp geïnstalleerd. Een goede bevestiging zorgt voor speciale ontwerpen met vuurvaste eigenschappen.

Het eerste deel is bevestigd aan de pijp van de oven. Installeer onmiddellijk de poort - de klep, die het mogelijk maakt om de tractiekracht toe te voegen of te verminderen. Vervolgens wordt een gat gemaakt in het dak, dat vierkant kan zijn. Verzamel vervolgens de metalen doos met een doorgaand gat dat overeenkomt met de grootte van de constructie. Hierdoor wordt de schoorsteen naar de zolder gebracht.De hoogte van de doos moet groter zijn dan de plafondmaterialen.

De doos is stevig in het plafond bevestigd. De vrije ruimte van de doos is gevuld met minerale wol of geëxpandeerde klei. Op de zolder is de constructie afgesloten met een deksel met een gat voor de buis. Op het moment van doorgang van de schoorsteen een plaat van hittebestendig materiaal fixeren. De bovenbuis is beschermd met platen minerale wol of asbest. Als thermische isolatie wordt een speciale waterdichte manchet gebruikt. Hiaten kunnen worden behandeld met kit.

Nog minder arbeidskosten vereisen de installatie van een externe metalen schoorsteen. Het apparaat gaat ervan uit dat er een geschikt gat in de muur is (niet in het dak). Om de pijp van de oven te draaien, krijgt u een speciale knie. Bochten zijn anders, kies de juiste optie voor jezelf.

De tak die op de pijpfornuis wordt geplaatst. Vervolgens van de buitenkant een tee zetten. Hieruit wordt de schoorsteenafvoer langs de muur omhoog gevoerd, indien nodig naar beneden. Als muurisolatie is het correct om een ​​soortgelijke metalen doos te gebruiken die is gevuld met onbrandbaar bulkmateriaal.

Buiten moet de constructie van de schoorsteen over de gehele lengte worden bevestigd. Gebruik hiervoor speciale houders.Ze kunnen worden gemaakt van geïmproviseerde niet-brandbare materialen.

Bij het plaatsen van de buitenstructuur is het belangrijk dat deze 50-60 cm boven de rand uitsteekt: een dergelijke installatie garandeert een goede tractie. Om de schoorsteen tegen puin en regen te beschermen, wordt er een speciale paraplu op geplaatst.

Bakstenen schoorstenen kunnen inheems of gemonteerd zijn. De beste optie voor saunakachels is wortel. Als de oven is gemaakt van baksteen, bevestig dan het ontwerp van hetzelfde materiaal. Als de oven van metaal is, is de bakstenen schoorsteen met een speciale buis verbonden met het mondstuk.

De bakstenen schoorsteen is gerangschikt in de vorm van een vierkante pilaar, die is voorzien van een goed gevormde sectie. De grootte van de doorsnede is gerelateerd aan de capaciteit van de badkachel: het kan een halve baksteen, een baksteen of twee stenen zijn. De basis voor een bakstenen constructie is een fundament van gelijke dikte met een badkachel, die er een geheel mee vormt. De buis wordt naar de gewenste hoogte gebracht, waar de klep is geïnstalleerd.

Markeer onmiddellijk de ruimte voor structuren aan het plafond en in het dak. Gebruik een niveau voor het naleven van strikte verticalen. Begin met het werk door een gezaaid deel te leggen waarvoor er al een punt op het fornuis is. Voer passages van stenen rijen soepel uit: eventuele onregelmatigheden zullen de tractie verbeteren.Bepaal de locatie van elke rij. Ter controle past een uitgerekte draad tussen de hoek van de eerste rij en de hoek van het gat in het dak.

Om het plafond te beschermen tegen pluizen van vuurstapels. Demping is een verlenging van de buitenwanden van de buis, wat ook de stabiliteit van de structuur garandeert. Het breedste gebied van pluizen moet op het niveau van het plafondmateriaal worden geplaatst. Na voltooiing van de installatie wordt de fuzzy chimney gefixeerd met kantbanken. Verder is de fuzz versmald, de pijp is uitgelijnd met de beginwaarde.

De buitenomtrek van de schoorsteen ligt vóór het dakmateriaal. Boven het bouwen van een structuur die zal dienen om regenwater af te voeren. Het heeft een grotere afmeting van ongeveer een kwart steen. Verspreid het ontwerp op hetzelfde principe met pluis. De hoogte is verbonden met de hellingshoek van het dak.

Er moet rekening worden gehouden met een belangrijke nuance: het begin van de constructie moet worden geplaatst vanaf de onderkant van het dak en in meerdere rijen boven het bovenste punt uitsteken.

Leg vervolgens de hals van de schoorsteen uit. Bovenop de structuur is een metalen kap toegestaan. De voegen van de gemetselde schoorsteen en dakconstructie, het is belangrijk om zorgvuldig te sealen.Kies werkmethoden en aanvullende items, afhankelijk van het type dakbedekkingsmateriaal. De methoden van dit werk zijn anders, beslissingen over de toepassing van een of andere methode worden genomen op de plaats van de installatie van de pijp.

Een bakstenen schoorsteen op de juiste manier installeren met hun eigen handen is moeilijk. Bovendien is het ontwerp duur. Ga daarom niet verder met het metselwerk, als je alleen een steen en een troffel in de video zag. Moderne materialen maken de constructie van eenvoudigere en efficiëntere buisstructuren voor het bad mogelijk.

Reinigingstips

Na de constructie van de schoorsteen, evenals enige tijd van gebruik, is het belangrijk om zorg te dragen voor een regelmatige reiniging van het systeem. De meest beproefde manier om de schoorsteen te reinigen, is om mechanische gereedschappen te gebruiken. Om dit te doen, past u speciale kleden, gewichten, in sommige gevallen schroot en voorhamer.

Het werk van een schoorsteenveger is een vuile zaak, omdat iedereen het van tevoren uit het bad haalt, de oppervlakken zijn bedekt met kranten of films:

 • De eenvoudigste methode is om een ​​speciale borstel te gebruiken waarmee de schoorsteen kan worden gereinigd. Het is voldoende om de borstel in de buis te steken en vervolgens voorzichtig naar boven te duwen totdat de weerstand als gevolg van opgebouwde roet uitdroogt.Het mag niet rond de as worden geroteerd, anders bestaat het risico dat het in de buis vast komt te zitten, en het moet onderdelen krijgen.
 • Een andere effectieve methode voor het reinigen van de schoorsteen is het verbranden van espenhout. De methode helpt met een kleine hoeveelheid roet op het oppervlak van de buis. Bij het verbranden van boomstammen wordt de beste trekkracht gecreëerd, die in staat is om roet uit de pijp te verwijderen.
 • Vergelijkbare eigenschappen hebben aardappelschillen. Maar om de juiste hoeveelheid materiaal voor te bereiden, moet u grip krijgen op het reinigen van meer dan een kilo groenten.
 • Moderne methoden om pijpen te beschermen tegen roet met chemicaliën komen vaak voor in gebruik. Moderne medicijnen bevatten speciale ingrediënten die na verbranding roet na zich dragen. De componenten kunnen fungeren als een roetscheider, waardoor deze van de buiswanden zelf zal vallen.

Er wordt aangenomen dat de beste tijd om de schoorsteen schoon te maken - na de regen. In een vochtige omgeving is het eenvoudiger om voor de buis te zorgen. Een tijdige reiniging van de leidingen zal een garantie zijn voor een hoogwaardige verbranding van brandhout. Dit houdt de warmte in het bad.

Hoe je de juiste schoorsteen voor het bad maakt, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer