Hoe maak je een ventilatie in het bad met je eigen handen?

Tijdens de bouw en reparatie van baden wordt vooral aandacht besteed aan constructiematerialen, ovens, isolatie en waterdichting. Er wordt verondersteld dat de natuurlijke luchtcirculatie voldoende is voor hoogwaardige ventilatie van kamers in het bad. Maar dit is absoluut niet het geval, en als men de zaak oppervlakkig benadert, kan men ernstige problemen tegenkomen.

Speciale functies

Ventilatie in het bad kan op verschillende manieren worden uitgevoerd.

Van haar aanwezigheid hangt af:

 • distributie van warmteflux binnen;
 • comfort en veiligheid wasbaar;
 • de periode van exploitatie van het gebouw.

Water en stoom worden daar continu geconcentreerd, de boom absorbeert ze actief. Zelfs als je het gebouw periodiek droogt, zonder de constante beweging van de lucht aan te passen, zal het effect niet sterk genoeg zijn.Om vocht te voorkomen, is het nodig om een ​​paar ventilatievensters te maken - één dient om frisse lucht van buiten naar binnen te brengen, en de andere helpt de verwarmde, geabsorbeerde veel water. Door de locatie van de openingen te selecteren, veranderen ze gebieden die bijzonder intensief worden geventileerd. Het gebruik van een paar uitgangen in de stoomkamer en de kleedkamer verbetert soms de oriëntatie van de luchtstroom in de gewenste richting.

Natuurlijk zijn de grootte van elk venster en de mogelijkheid om de speling aan te passen van groot belang. Ze zetten kleppen, geheel of gedeeltelijk open. De berekening van het volume van de ventilatieopeningen wordt allereerst afgeweerd van het gebied van de badkamers. Als je ze te groot maakt, zal de mal nooit op de vloer en in de gootsteen verschijnen, maar het stoombad zal heel lang opwarmen en er zal een buitengewone hoeveelheid brandstof of elektrische energie worden verbruikt. Te smalle vensters laten de binnenlucht niet afkoelen of worden droger.

Alle afwijkingen van de normale parameters zijn strikt onaanvaardbaar., die het optreden van krachtige temperatuurverschillen uitsluiten - dit veroorzaakt niet alleen ongemak,maar het kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is onmogelijk om het verschil in temperatuur van de stromen volledig te elimineren, het is alleen nodig om hun waarde te beperken. Normale ventilatiesystemen worden gevormd tijdens de constructie van het bad, terwijl kanalen worden gemaakt en openingen worden gemaakt. Vensters worden pas gemonteerd nadat de bouwpanelen zijn voltooid. Daarom is het noodzakelijk om het project van badinformatie in te voeren op het apparaat van ventilatiekanalen.

In de meeste gevallen worden de ventilatieopeningen exact hetzelfde gemaakt. De uitlaat kan groter worden gemaakt dan de inlaat, maar volgens de veiligheidsvoorschriften kan deze niet minder zijn dan de eerste. Gebruik om dezelfde redenen soms ook gepaarde uitvoervensters. Als bedieningselementen is het de moeite waard om niet de deuren te gebruiken, maar kleppen, die in gesloten toestand de gaten niet kunnen behouden. Wanneer de stoomkamer voor de eerste keer wordt verwarmd, worden de kleppen op 100% vergrendeld totdat de lucht de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Het gebruik van elementen met een gecontroleerde positie is ook nuttig omdat de hoeveelheid luchtstroom moet worden aangepast aan het seizoen. Als er buiten negatieve temperaturen zijn, brengt zelfs een heel klein stroompje veel kou mee. Daarom is het niet nodig om de ventilatievensters volledig te openen.De doorsneden van dergelijke ramen moeten gemiddeld 24 vierkante meter zijn. cm tot 1 cu. m intern volume. Maar dit zijn slechts voorlopige cijfers en als u twijfelt over het behaalde resultaat, is het de moeite waard om contact op te nemen met gekwalificeerde installateurs voor berekeningen.

Het is strikt onmogelijk om de ventilatieramen op dezelfde hoogte of zelfs recht tegenover elkaar te plaatsen, omdat hierdoor niet alle lucht in het bad voldoende kan worden opgewarmd. Bovendien zal dit ontwerp de luchtmassa niet gelijkmatig mengen, en daarom zal het noodzakelijk zijn om de nauwkeurigheid van de locatie van de ventilatie-elementen grondig te berekenen. Uitlaatramen worden aanbevolen om net onder het plafond te plaatsen, omdat de lucht direct na het opwarmen van de verwarming naar boven komt.

Typen ventilatiesystemen

Het apparaat van ventilatie in het bad varieert afhankelijk van het ontwerp van de kamer en het totale volume. Natuurlijke ventilatie is gebaseerd op het verschil in temperatuur en druk binnen en buiten. Om het efficiënt te laten werken, zal de luchtinlaat nabij de oven worden georganiseerd op een hoogte van 25-35 cm vanaf de vloer. De uitlaat is gemaakt op tegenovergestelde muren ongeveer 15-25 cm onder het plafond.Maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat een dergelijke regeling niet goed genoeg is voor stoombaden, omdat het daar relatief koud is en altijd warm boven.

Natuurlijke luchtbeweging in een dergelijke situatie is te moeilijk om te organiseren., het zal nodig zijn om de componenten van het ventilatiesysteem zeer zorgvuldig en zorgvuldig te positioneren. Geforceerd circuit vereist niet altijd het gebruik van elektronische regelsystemen, met complexe panelen, enzovoort. Er zijn eenvoudigere opties wanneer het ventileren van op een speciale manier geplaatste ramen wordt aangevuld met een afzuigventilator. De combinatie van dergelijke componenten is vooral effectief wanneer het bad zich in het huis bevindt, de ramen niet in de buitenmuur zijn geplaatst, maar via een lange kast zijn verbonden met de uitgangen voor ventilatie. Kanaalventilatoren moeten zeer zorgvuldig selecteren, omdat de omstandigheden van hun werking in de baden afwijken van de gebruikelijke parameters.

De eigenaardigheid van dergelijke apparaten bestaat uit een verhoogde waterdichtheid van elektrische circuits en mechanische hoofdonderdelen, om zich aan te passen aan het werk bij hoge temperaturen zonder gevolgen voor apparatuur. De toestand van de inlaatventilatie en de inrichting ervan in elke kamer zijn aangepast aan de individuele kenmerken en aan het type bad.Hieruit volgt dat de tijd die wordt besteed aan berekeningen en het doordenken van het project niet wordt verspild - het zal veel geld en tijd besparen, en snel het beste resultaat krijgen.

Zoals bekend, omvat het grootste deel van de projecten de locatie van de openingsvensters bij de ovens op 0,25-0,35 m van de vloer. Met dit ontwerp draagt ​​de kachel warmte over aan de lucht die van buiten komt en ontstaat er een stroming in de richting van de uitlaat. Over de hele afstand bedekt, bestrijken de hete en straatstromen uiteindelijk het gehele volume van de stoomkamer, en het gedeelte waar de bovenste plank zich bevindt, is het meest verwarmd.

In de tweede versie is het mogelijk om, door een afzuigventilator te installeren, de inlaat- en uitlaatopeningen aan één wand te monteren. De luchtstroom wordt eerst naar de verwarmer gericht. Nadat hij een warmtepuls heeft ontvangen, begint hij naar het plafond te stijgen en beweegt hij zich in een wijde boog die de hele kamer bedekt. Deze benadering is effectief als het bad in het huis is ingebouwd en slechts één buitenmuur heeft, terwijl het ventilatiekanaal niet hoeft te worden geplaatst.

Als een bad wordt gemaakt met een lekkende vloer, wordt het inleidingsvenster op dezelfde plaats geplaatst als in het eerste geval.direct naast de kachel.Wanneer de verwarmde lucht warmte afgeeft in het bovenste gedeelte van de stoomkamer, koelt het af en valt het op de vloer, verlaat het door de gaten in de vloer. Deze techniek verbetert de verdamping van water dat zich ophoopt aan de onderkant en stelt u in staat de uitgang van de houten vloer uit het systeem te vertragen. De afzuigkap wordt in de volgende ruimte geplaatst of in geïsoleerde kanalen waardoor de lucht niet naar de stoomkamer kan terugkeren. De complexiteit van het stroompad maakt het gebruik van een ventilator verplicht. Deze optie wordt zeer zelden gebruikt, omdat het moeilijk is om alles nauwkeurig te berekenen, om de details correct te verstrekken.

Een ander type voorziet in een continu werkende oven, waarvan het blaasgat de kap vervangt. Voor de instroom wordt een venster gemaakt onder de plank tegenover de oven zelf en op hetzelfde niveau. De koude lucht verplaatst de verwarmde massa naar boven en wanneer de warmte die de opgegeven warmte heeft afgegeven naar beneden stroomt, gaan ze het blaaskanaal in. Er zijn zelfs meer complexe systemen wanneer een paar luchtinlaten en een paar ventilatieopeningen voor de uitlaat worden geplaatst (altijd met een geforceerde circulatie). Het is nogal moeilijk om gecompliceerde complexen aan te passen, maar hun efficiëntie is hoger dan in de eenvoudigste gevallen.

Het Bastu-systeem is de plaatsing van de luchtinlaten (met verstelbare kleppen) achter de kachel of eronder. De organisatie van openingen onder de oven is niet vereist, hoewel het zeer wenselijk is. Door deze openingen dringt lucht vanuit de ondergrond van het bad de ruimte binnen, die door middel van de fundering met de buitenatmosfeer verbonden is. Als het bad klaar is in de eerder voorbereide kamer, moet je een kamer kiezen met een paar buitenmuren; bij het voorbereiden van de kelder kiest u een hoek die aan dezelfde eisen voldoet. De afmetingen van de inlaat en uitlaat worden berekend volgens de algemene regels.

Hoe te doen?

Installatie van ventilatie houdt in dat wanneer de buis naar buiten wordt gebracht, deze wordt beschermd tegen het binnendringen van sneeuw, modder, regenwater en smeltwater. Als dit niet lukt, kun je een ventilatiekanaal organiseren of de pijp naar de bovenkant richten, door het plafond en het dak. In het laatste geval is het kanaal bedekt met een paraplu om de penetratie van dezelfde sedimenten en vallende bladeren te voorkomen. Hoogwaardige ventilatie regelen: ventileer en droog alle ruimtes, structurele delen van muren, vloeren, zolders en dakbedekkingen.

Stap-voor-stap installatiehandleiding voor ventilatie in het bad is gemakkelijk te vinden.De eenvoudigste optie is echter het gebruik van buizen en roosters van asbestcement, geselecteerd op basis van de diameter van het kanaal. Als we het hebben over de technische prestaties, is de meest effectieve en handige uitvoering in de wanden van het frametype het gebruik van inlaatkleppen. Eerst wordt de klep gedemonteerd en omcirkeld aan de muur met een cirkelmarkering waar toekomstige ventilatiekanalen doorheen gaan. Om gaten in de behuizing te krijgen, gebruikt u een boor en neemt u een boor met grote diameter, waarin het decoupeerzaagmes rustig zal passeren.

Volgende:

 • gebruik de puzzel om de cirkel door te snijden;
 • verwijder houten delen;
 • verwijder warmte-isolerend en paroizolyatsionny materiaal;
 • gebruik een lange boor door de buitenhuid (dit moet worden gedaan om fouten te voorkomen bij het plaatsen van de buitenste kleplob);
 • markeer een geschikt gat buiten en maak het gebruik van lange oefeningen;
 • snijd de dikte van de klepbuis af van de muur.

Dan moet je de buis met je eigen handen in het gat monteren en het binnensegment van het ventiel met zelftappende schroeven bevestigen, pas dan kun je het buitenste deel van het product plaatsen. Installatie van kleppen wordt aanbevolen in het wascompartiment en in de kleedkamer.

Bij het voorbereiden van een nieuw gebouw, is het noodzakelijk om zowel de grootte van de openingen als het vereiste ventilatorvermogen te berekenen. De ventilatie kan worden aangepast, zelfs als deze niet oorspronkelijk is gemaakt. Een veel voorkomende fout is om te vertrouwen op salvo-ventilatie en het gebruik van oventractie om de lucht te ontvochtigen. In principe werkt dit schema, maar het heeft ernstige nadelen. Dus, bij het openen van ramen en deuren, in plaats van het verlagen van de temperatuur, wordt stoom vrijgegeven in aangrenzende kamers.

Hij gaat niet de straat op, maar verandert in condensaat. Luchtverwarming daalt slechts voor een korte tijd, en zeer snel in het bad wordt het weer ongemakkelijk. Om het effect van de schoorsteentrek voor ventilatie te gebruiken, zijn gaten nodig, maar deze moeten alleen aan de onderkant worden uitgevoerd. Dit zorgt voor de luchtstroom vanuit de aangrenzende kamers, waar verse delen van buitenaf zullen stromen. De poort en de deur van de oven zelf helpen om de ventilatie aan te passen, ze worden tot het uiterste geopend om de stroom te vergroten en gedeeltelijk afgedekt om los te raken (om koolmonoxide te vermijden).

Een eenvoudige berekening kan alleen worden gemaakt voor geforceerde ventilatie.en de natuurlijke luchtstroom is veel complexer en onderhevig aan een verscheidenheid aan verschillende factoren. Onder hen moet speciale aandacht worden besteed aan de kracht en richting van de wind, die in een bepaald gebied waait. Als de uitlaat zich aan de kant bevindt van waaruit harde wind wordt gericht, kan dit leiden tot instroom van inlaatmassa (het zogenaamde omgekeerde stuwkrachteffect of het kantelen ervan).

Het voorkomen van zo'n negatief fenomeen lijkt eenvoudig - het is de verlenging van de kanalen die in de juiste richting worden getrokken of het gebruik van bochten erin. Maar elke bocht bemoeilijkt het werk en verlaagt de snelheid van afgifte of binnenkomst van lucht. De oplossing is de oriëntatie van de instroomingang naar de zijde van waaruit de wind meestal waait, wanneer de uitlaat aan de tegenovergestelde kant of op het dak wordt geplaatst (met een hoge buis).

Gebruik het ventilatiekanaal niet in de blokmuurIn dergelijke gevallen is het gemonteerd op de binnenmuur en scheidingswand. Volgens deskundigen is het beste luchtkanaal dat is opgebouwd uit gegalvaniseerde buizen. Plastic constructies kunnen met zorg worden gemonteerd, waarbij zorgvuldig het toegestane temperatuurbereik wordt geëvalueerd.De opening van de buis tot de wanden van het gat gevuld met minerale wol of modernere kachels. Het montageschuim helpt openingen in de inlaat en uitlaat te elimineren.

De methode voor het bevestigen van de ventilatieroosters wordt geselecteerd op basis van het materiaal. Het is heel eenvoudig om de kwaliteit van de ventilatie te controleren - een brand of een rookobject wordt in het gat gebracht. Dit zal verder verduidelijken hoe snel de lucht beweegt. Plaats in de kleedkamer vaak alleen de kap, aangevuld met een ventilator.

Wanneer de oven in de kleedkamer wordt gebracht, moet een speciaal ventilatiekanaal worden gemaakt op basis van gegalvaniseerd staal, dat onder de schone vloer wordt geleid en lucht rechtstreeks aan de ovendeur wordt toegevoerd. Het is noodzakelijk om het kanaal te creëren voordat de afwerkingsvloer wordt gelegd. Eén rand van de buis wordt in het gat ingebracht en daarin met schuim gefixeerd, afgesloten met een rooster. Op de rand, geschikt voor de oven, stel een verstelbare dop in.

Goede ventilatie is er een die condensatie op het plafondoppervlak vermijdt. Wat betreft de ondergrond begint het werk met het voorbereiden van een cementdekvloer,die naar het riool is gekanteld. De basis is uitgerust met een paar gaten (in tegenoverliggende wanden, maar niet direct tegenover elkaar). Luchtstromen moeten langs de meest ingewikkelde paden onder de vloer gaan. De gaten zijn afgesloten met kleppen, waarmee u de snelheid van beweging van de jet in overeenstemming met het huidige seizoen kunt aanpassen.

In het bad, dat oorspronkelijk zonder vloerventilatie werd gebouwd, moet een betonnen fundering tot op de grond worden geboord. Dit zal een behoorlijke vervanging zijn voor volledige afwatering, wanneer er geen zin is om aan de installatie van afvoerleidingen te werken. De geventileerde vloer moet worden ontworpen met bruggen, die gebruik maken van buizen of een houten bar met een sectie van 11x6 of 15x8 cm .De lagers zijn bedekt met behandelde en goed gepolijste eiken planken.

Hoe te kiezen?

In het Russische bad, in tegenstelling tot de gebruikelijke was, het is noodzakelijk om met behulp van ventilatie aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • temperatuur in het stoombad - van 50 tot 60 graden;
 • de relatieve vochtigheid is niet lager dan 70 en niet hoger dan 90%;
 • zeer snel drogen van elk houten oppervlak na het wassen;
 • snelle vermindering van vochtigheid met uitsluiting van tocht en openende deuren;
 • dezelfde luchtkwaliteit in de stoomkamer, als in de rustruimte, ongeacht het seizoen;
 • behoud van alle traditionele eigenschappen van het Russische bad.

Geen ventilatie-apparaten helpen om te ontsnappen uit koolmonoxide.als er een constante instroom is. Het is noodzakelijk om de volledigheid van de verbranding van brandhout continu te controleren, en pas na de demping van alle kolen om de schoorsteen te blokkeren. De organisatie van de luchtstroom in het gehakte houtblok vindt plaats via de randen van de wanden.

Deze benadering, om voor de hand liggende redenen, is niet geschikt voor bakstenen constructie. Wanneer muren worden ommanteld met planken of clapboard, is het noodzakelijk om ventilatieopeningen te gebruiken, anders zal het negatieve effect van vocht buitengewoon sterk zijn. In de meeste gevallen is een gat van 200x200 mm voldoende om de leidingen naar de straat te brengen. De keuze van kunststof of metaal moet worden gemaakt in overeenstemming met het specifieke project en de bedrijfsomstandigheden van het ventilatiesysteem.

Bad met schuimblokken moet worden geventileerd en binnen de muren. Lagen van waterdichting en beplating worden gescheiden door een ventilatiegleuf, voor externe bekleding is het 40-50 mm, en binnenin het bad is 30-40 mm.Een typisch ontwerp omvat het gebruik van kratten, die al helpen om de gevelbekleding te behouden. Naast intra-wandventilatie zijn alle kamers uitgerust met een luchtinlaat onderaan (meestal achter kachels) en een uitlaat (direct aan het plafond). Het voordeel van een actief luchtverfrissingssysteem is dat het overal kan worden geplaatst.

In de meeste gevallen worden baden uit schuimblokken op een salvo manier geventileerd, dat wil zeggen dat tegelijkertijd de voordeur en het meest ver verwijderde venster worden geopend. Alleen professionele berekening is gegarandeerd om te bepalen of kunstmatige ventilatie noodzakelijk is of dat een natuurlijke circulatie van luchtmassa's voldoende is.

Componenten en materialen

De luchtverhitter voor het bad moet een bepaalde mate van thermische bescherming hebben (niet lager dan IP44), het omhulsel is altijd gemaakt van hittebestendig materiaal. Moderne apparaten hebben een zeer hoog vermogen en werken vrijwel geruisloos, het volume is niet meer dan 35 dB.

In de rol van ventilatiegaten op zolders, kunt u gebruik maken van:

 • speciale ramen;
 • beluchters;
 • binnendozen.

Meestal wordt natuurlijke luchtcirculatie gebruikt in gebouwen gemaakt van CIP-panelen. Maar als het in de huizen nog steeds mogelijk is om het constante verlaten van de warmte naar buiten te verwerken, is dit totaal onaanvaardbaar voor baden. Derhalve worden schema's met inverse warmtetoevoer, of, met andere woorden, warmtebehandelingsinstallaties van het gebruikstype, op grote schaal gebruikt. Het gebruik van metalen buizen is gecontra-indiceerd omdat ze veel lawaai veroorzaken en de isolatie in de kamer verslechteren. Natuurlijke luchtcirculatie kan alleen worden gebruikt voor gebouwen met één verdieping, maar als er twee verdiepingen zijn of als een gebied erg groot is, zijn hulpapparatuur nodig.

Mechanische kleppen geplaatst tijdens de bouw of afwerking moeten worden gemaakt van kunststof of asbest-cement buizen. Wat betreft het rooster voor badventilatie, moeten ze duidelijk worden verdeeld in externe en geïnstalleerde binnenkant. In het eerste geval is het toegestaan ​​alleen aluminiumconstructies te gebruiken die zijn uitgerust met een rooster (om verstopping te voorkomen) en verwarmingsmiddelen.

Het gebruik van rioolbuizen voor uitlaat lijkt alleen vreemd en onnatuurlijk. Van alle beschikbare opties wordt aanbevolen om in de eerste plaats aandacht te besteden aan oplossingen die zijn gemaakt van polypropyleen, PVC en polyethyleen.Eenvoudige installatie (door de rubberen afdichting van de moffen) en hoge weerstand tegen destructieve stoffen zijn ongetwijfeld voordelen van dergelijke constructies. Wanneer u componenten voor ventilatie koopt, moet u ook letten op de eigenschappen van de pluggen en de kenmerken van de schoorsteen.

Handige aanbevelingen

In de winter is het beter om het gebruik van toevoerventilatoren te weigeren, omdat deze bijdragen aan het inademen van te koude lucht. Als de buitenlucht erg vies is, moet u speciale filters gebruiken. Bij het berekenen van het vereiste vermogen van ventilatieapparaten, moet u zich concentreren op de vereiste om alle lucht in het bad in maximaal 15 minuten bij te werken. In de stoomkamer zijn de aan- en afvoerinrichtingen bij uitstek geschikt, maar in de wachtkamer en de rustruimte kunt u zich veilig beperken tot de natuurlijke circulatiemodus. Bij het kiezen van de locatie van de producten buiten het gebouw, moet u letten op de esthetische kwaliteiten van de constructie, dezelfde eis geldt voor de buizen die naar buiten worden verplaatst, naar de beluchterschimmels en kleppen.

     Als een zwembad is uitgerust in een bad, moet de lucht in dit deel 2-3 graden warmer zijn.dan in andere delen van de kamer, en de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 55-60%.Het gebruik van flexibele kanalen wordt als een betere oplossing beschouwd dan het gebruik van pijpen met een stijve constructie. Rekening houdend met al deze aanbevelingen, kunt u eenvoudig een ventilatiesysteem met uw eigen handen of controlespecialisten creëren.

     Hoe je met je eigen handen in het bad kunt ventileren, zie de volgende video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer