Verwarmde baden met hun eigen handen

Het bad wordt al lang niet alleen gebruikt om de zuiverheid van zijn lichaam te behouden, maar staat ook bekend om zijn kwaliteiten om vermoeidheid perfect op te lossen, het lichaam te genezen en geeft het de gelegenheid om plezier te maken. En in onze tijd is er geen betere optie dan om uw eigen bad op uw site te hebben. Daar kun je de hele dag met plezier doorbrengen, de bezoeken aan de stoomkamer veranderen met thee drinken en kletsen met vrienden. Het belangrijkste is dat het stoombad niet snel afkoelt en goed warm blijft. En daarvoor moet je het badhuis goed verwarmen, zodat het hele interieur snel kan opwarmen en lang warm kan blijven.

Speciale functies

In de goede oude tijd werden badhuizen gebouwd van rond hout en kwamen niet uit met verwarmende materialen. De indicator van warmte was een zorgvuldig geselecteerd hout, een hoogwaardig houten huis en dicht gegroefde groeven tussen de kronen.Vervanging van isolatie werd toen uitgevoerd met behulp van mos, slepen of jute en gebotteld in twee stappen - bij het vellen van het blokhuis en na het krimpen.

Velen in onze tijd geven de voorkeur aan natuurlijke isolatie, hoewel drogen is vereist voordat het wordt gebruikt, maar het is een milieuvriendelijk materiaal. Dit opwarmen is erg arbeidsintensief en lang, vereist een bepaalde vaardigheid en vaardigheid. Slecht gestikte naden zullen warmte overbrengen en vocht zal zich gaan ophopen in de groeven, wat zal bijdragen tot het verval van hout en de snelle afvoer van warmte uit de stoomkamer.

Moderne technologie heeft ons in staat gesteld meer dan één alternatieve isolatiemethode te vinden.

Als gevolg van thermische isolatie hebben goed verwarmde baden een aantal onbetwistbare voordelen:

 • zo'n bad wordt langer warm, maar koelt ook lang;
 • heeft het laagste warmteverbruik;
 • het bereikt het gewenste microklimaat;
 • er is controle over vochtigheid;
 • beschermd tegen schimmel en meeldauw.

En om dergelijke resultaten van het bad te bereiken, is het noodzakelijk om eerst en vooral dit proces op een competente manier te benaderen, hoewel er op het eerste gezicht niets gecompliceerds aan is. Voor meer efficiëntie wordt het bad zowel van binnen als van buiten opgewarmd.Externe plaatsing van thermische isolatie draagt ​​bij aan de bescherming van het materiaal waaruit het bad is vervaardigd. Maar buitenisolatie alleen zal niet genoeg zijn. In verschillende delen van het bad moet je een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad handhaven. Hiervoor is inwendige verwarming voorzien en voor elke afzonderlijke kamer wordt een geschikt materiaal gekozen.

Soorten isolatie

In de moderne markt van bouwmaterialen zijn er verschillende soorten isolatie. En voordat u een keuze maakt ten gunste van een bepaalde persoon, bedenk dan dat het verkrijgen van een genezend effect rechtstreeks afhankelijk is van het materiaal dat u kiest.

Binnen moet de voorkeur worden gegeven aan natuurlijke en veilige materialen. De isolerende laag moet milieuvriendelijk zijn. In het bad heeft elke kamer zijn eigen specifieke temperatuurregime en bij hoge snelheden kunnen isolatoren giftige stoffen afgeven. Dit moet heel voorzichtig gebeuren.

Voldoende lage hygroscopiciteit en warmtegeleidbaarheid - een belangrijke vereiste voor de afwerking, want hoe lager, hoe minder materiaal warmte doorlaat.

Alle verwarmingselementen die beschikbaar zijn op de bouwmarkt zijn verdeeld in verschillende groepen.

organisch

Ze staan ​​al lang bekend. Zelfs onze grootvaders en overgrootvaders om warmte in het bad te bewaren en te behouden, gebruikten dit geïmproviseerde materiaal.

Gebruik bij de productie van organische kachels natuurlijke natuurlijke grondstoffen:

 • met linnen of met hars behandelde kabel;
 • mos;
 • zaagsel van houtverwerking;
 • vilt of jute.

Hun onbetwistbare voordeel is dat ze allemaal van natuurlijke oorsprong zijn, en het nadeel is een hoge mate van vochtopname, brandgevaar, problemen bij het aanbrengen en kwetsbaarheid voor knaagdieren en schadelijke micro-organismen.

semi-biologisch

Bij de productie van dit materiaal met behulp van natuurlijke grondstoffen, maar het proces gebruikt kleefstoffen. Deze isolatie is niet geschikt voor het afwerken van stoombaden. Deze omvatten spaanplaat- en veenplaten.

synthetisch

Ze zijn verdeeld in verschillende typen.

 • polymeerWaaronder polyfoam, polystyreenschuim, penofol, polyurethaanschuim. Het is ten strengste verboden om dergelijke materialen te gebruiken bij het afdichten van de stoomkamer en bij de kachel, omdat ze gemakkelijk vlam kunnen vatten en bij het branden schadelijk gas kunnen afgeven.Maar wanneer gebruikt in aangrenzende kamers, zijn ze zeer geschikt. In stoombaden mag alleen penofol worden gebruikt, dat bedekt is met een laag aluminiumfolie en warmteverlies voorkomt.
 • Minerale wol - deze omvatten glaswol en basaltwol. Ze hebben uitstekende brandwerende eigenschappen en zijn bestand tegen hoge temperaturen. Hun enige nadeel is dat ze vocht opnemen. Basalt-katoenwol wordt aanbevolen voor gebruik in de stoomkamer.

Momenteel hebben vooraanstaande fabrikanten van thermische isolatiematerialen een geschikte optie gevonden voor het verwarmen van baden en stoombaden. Speciale minerale wol op basis van steen of glasvezel wordt nu geproduceerd. Het wordt gebruikt voor het isoleren van oppervlakken gemaakt van enig materiaal. Dit product wordt geproduceerd door moderne technologie en is gemaakt van gebroken glas en zand.

Bij de productie van steenwol gebruikte stenen vergelijkbaar met de gabbro-basaltgroep. Deze grondstof wordt gesmolten bij een hoge temperatuur en vezels worden verkregen uit de vloeibare massa, die dan worden gevormd tot platen van verschillende groottes. Het resulterende product smeult niet, er is geen rook uit, er komen geen giftige stoffen vrij en het voorkomt de verspreiding van vuur.

Op glasvezel gebaseerde minerale vezels hebben elastische en horizontale vezelsHierdoor is het product elastisch en elastisch. Het is gemakkelijk in de structuur te monteren en kan alle gebieden met lege ruimte vullen. De levensduur van dit product is minstens 50 jaar, maar na een tijd krimpt het. Dit komt door werk van slechte kwaliteit. Steenwol is niet vatbaar voor vervorming, met een bekwame installatie, kan het 50 jaar meegaan, en sommige soorten tot 100.

Momenteel worden glasvezelmatten van fabrikanten zoals Ursa, Isover, Knauf en Rockwool en TechnoNIKOL isolatiematerialen die op de Russische markt worden aangetroffen, op grote schaal gebruikt.

Bij het verwarmen van stoombaden moet het materiaal bestand zijn tegen hoge temperaturen en niet worden beïnvloed door vuur, daarom is het beter om foliepanelen te gebruiken. Het oppervlak waarop een laag aluminiumfolie wordt aangebracht, moet in de kamer worden gericht. Het isoleert het materiaal om warmte weer te geven en voorkomt dat het materiaal nat wordt. Tijdens de installatie is het niet nodig om een ​​dampremmende laag te gebruiken.

Het is de moeite waard op te merken dat vandaag de dag meestal baden worden geïsoleerd van blokken minerale wol, penoplex, schuimglas en eco-wol. U kunt de meest geschikte optie voor u kiezen.

Stap voor stap

Het proces van isolatie en installatie van het materiaal zelf is niet moeilijk. De isolatie is in opgerolde rollen of gepresenteerd in de vorm van platen van verschillende afmetingen. Geleiders zijn bevestigd aan het oppervlak en tussen hen is isolatie aangebracht. Voor deze bewerking zijn houten blokken nodig, waarvan de dikte gelijk moet zijn aan de dikte van de matten die worden gemonteerd. Als u besluit een verwarmingselement met een dikte van 10 cm te leggen, moeten de staven de juiste maat hebben. Staven kunnen worden bevestigd met schroeven, pluggen of ankers, dit hangt af van het materiaal van de muur.

De hoofdrekken worden op een afstand van 50 cm van elkaar aan de tegenregel bevestigd. om een ​​luchtkussen te creëren tussen de dampscherm en de huid. Deze methode wordt gebruikt voor zowel interne als externe isolatie. Het enige verschil tussen de isolatie buiten is in het materiaal dat wordt gebruikt bij de constructie van het bad.

Bij het kiezen van isolatie buiten en isolatiemethode, zal het belangrijke punt zijn welk materiaal werd gebruikt tijdens constructie en klimatologische omstandigheden in de regio. Een houten bad is niet nodig om van de straat te verwarmen.Houtmateriaal kan dit probleem aan, het houdt perfect warmte vast en isolatie tussen de rijen is een goede thermische isolatie. Maar na verloop van tijd gaat een houten blokhut zitten en vormen er spleten tussen de rijen, die bijdragen aan de afvoer van warmte. Om deze gaten te verwijderen, is het noodzakelijk om de openingen tussen de randen te snijden met natuurlijk materiaal of basaltwol te gebruiken. De structuur stelt u in staat om het gewenste microklimaat te behouden en helpt de boom te 'ademen'. Deze methode is geschikt voor die soorten baden die zijn samengesteld uit een conventionele staaf, een balkbalk, een conventionele en afgeronde stam.

Om warmte aan het bad van het frame te geven, wordt het aanbevolen om zachte soorten isolatie met hoge dichtheid te gebruiken die zijn beschermd tegen vocht, omdat ze in het frame zijn gemonteerd. U kunt een mengsel van zaagsel, houtspaanders, gips en kalk gebruiken, dat als een uitstekende barrière voor warmte zal dienen.

Bakstenen van baksteen, hoewel ze een hoge thermische geleidbaarheid hebben, om die te zien zijn niet ongewoon. Een muur van baksteen, zonder een goede interne verwarming, kan snel bevriezen. En in de baden, zoals u weet, is er in de winter geen constante verwarming.Om dit nadeel te elimineren wordt in de meeste gevallen een raamwerk van houtmateriaal geconstrueerd binnen dergelijke baden, dat dan wordt afgewerkt en dient als decor.

Vaak worden bij het bouwen van baden, schuimblokken en gasblokken gebruikt. Dit materiaal kan dankzij de porositeit goed warm blijven, maar het heeft geen aantrekkelijk uiterlijk en het kan vocht opnemen. In dit geval vereist dit materiaal externe isolatie. Het belangrijkste kenmerk van het isolatieproces is het zorgen voor ventilatie tussen de muur en isolatie. Daarom wordt het in dergelijke baden aanbevolen om de producten te laten staan.

Interne muurisolatie in het bad is direct gerelateerd aan het doel van deze of gene kamer. Het meest elementaire onderdeel van het bad is de stoomkamer. De temperatuur in de stoomkamer van een Russisch bad kan oplopen tot 90 graden, en sauna's tot 130. Het is moeilijk om deze warmte een bepaalde tijd te handhaven als het stoombad geen hoogwaardige isolatie heeft. Bij het uitvoeren van dit proces in ruimtes wordt aanbevolen om alleen natuurlijke, natuurlijke materialen te gebruiken die geen schadelijke stoffen bij hoge temperaturen uitstoten.In dergelijke gevallen perfecte basaltwol of natuurlijke isolatie.

Bij het opwarmen van een oppervlak in een bad van schuimbeton, is het noodzakelijk om geleiders te bevestigen van een staaf of een metalen profiel. Met een kleine hoogte kun je alleen verticale standen gebruiken en watten met een dichtheid van 65 kr / m aanbrengen. cu. De breedte tussen de verticale lamellen moet 15-20 mm minder zijn dan de breedte van de gestapelde wol.

In de stoomkamer met een framestructuur moet alleen houtmateriaal worden gebruikt. Om de temperatuurverschillen op de houten balken van het frame gelijk te maken, is het noodzakelijk om verticale sneden te maken, waardoor de staaf met een stuk hardware aan het oppervlak wordt bevestigd. De aanwezigheid van dergelijke groeven draagt ​​bij aan de geleider om langs de wand te gaan tijdens krimpen, als het bad is samengesteld uit houtmateriaal. Een dampschermfolie is bevestigd aan de binnenkant van de structuur.

In de stoomkamer in de vorm van een dampremmende laag is het wenselijk om penofol te gebruiken, dat in de kamer wordt geplaatst met een reflecterende laag. De aanmeerplaats moet worden gelijmd met folie. Vervolgens wordt de minerale wol gemonteerd op de reflecterende laag, die dan wordt bedekt met een dampdichte folie. Een rail van 25-30 mm wordt op het frame zelf genageld om lucht door te laten tussen de film en het materiaal waarmee het oppervlak wordt verwijderd.En op het laatste moment wordt de isolatie afgesloten met een afwerkmateriaal, meestal in een bad is het een materiaal van hout.

In het bad van hout of ander materiaal van de boom binnen wordt gebruikt voor het verwarmen van jute. Deze procedure wordt uitgevoerd met behulp van een houten hamer - een hamer, een beitel en een schep voor het breeuwen. Jute legt de opening tussen de rijen op en wordt er met deze apparaten strak naartoe gereden.

Wasruimte, kleedkamer of rustruimte kan worden verwarmd met schuim, omdat deze kamers niet relatief heet zijn. Het proces is vergelijkbaar met het vorige, het framework is ook geïnstalleerd. De afstand tussen de verticale stijlen moet gelijk zijn aan de breedte van het schuim, zodat hij ertussenin komt. Het is niet nodig om het schuim tegen vocht te beschermen, daarom wordt de film niet gebruikt. U kunt deze vellen ook met lijm aan de muur bevestigen, maar deze optie is alleen geschikt voor baksteen- of schuimbetoncoatings. Nadat het schuim is gefixeerd, kunt u beginnen met afwerken.

Het wordt aanbevolen om de muur naast de vuurhaard alleen te verwarmen met basaltwol en met de voorwaarde om er een metalen plaat omheen te gebruiken.

Een belangrijke plaats in de opwarming van het bad is het opwarmen van het dak. Hierdoor kan een grote hoeveelheid warmte achterblijven. Voor de isolatie passen alle isolatiemateriaal dat kan worden gelegd op de vloer van de zolder. Dit proces is vergelijkbaar met het proces van muurisolatie.

Begin het proces van het afdichten van het bad tegen warmteverlies, evenals thuis, moet van het plafond zijn. Alle warmte gaat naar het plafond, dus slecht geïsoleerd, het kan een koud bad veroorzaken. De technologie van dit proces hangt af van het gebruikte materiaal. De beste optie voor het afdichten van het plafond in het bad is het gebruik van basaltwol. Het wordt op dezelfde manier gelegd als weatherization van de muur, te beginnen met de frame-uitrusting.

Als u besluit om het te isoleren met zaagsel of geëxpandeerde klei, moet u een skelet maken tussen de plafondbalken op de zolderverdieping en het verstrekte materiaal daar plaatsen. Er moet aan worden herinnerd dat de schoorsteen naar de zolder gaat, dus het is noodzakelijk om er basaltwol omheen te leggen, omdat deze hoge brandwerende eigenschappen heeft en niet kan worden verbrand en een beschermend scherm van roestvrije metalen platen kan installeren.

De vloer in het bad kan worden gemaakt van hout en beton.Om te voorkomen dat koude lucht via de vloer in het bad komt, wordt het verwarmd met geëxpandeerde klei of schuim. Bij isolatie met geëxpandeerde klei is het noodzakelijk de ondervloer te demonteren en de aardlaag 40-50 cm onder de drempel te verwijderen. Vervolgens wordt de waterdichtheid aangebracht, hiervoor is een gewone film of dakbedekking geschikt. Aan de zijkanten moeten de uiteinden van dit materiaal buiten het oppervlak van de vloer uitsteken.

De volgende stap is een voorontkrullingsdekvloer. of een kussen van puin en zand van 15 cm wordt gemaakt waarop geëxpandeerde klei wordt gegoten. De minimumlaag moet 30 cm zijn, anders zal het juiste effect van de kou niet zijn. Cementmortel met een dikte van 5-7 cm wordt gegoten op het oppervlak van de geëxpandeerde klei, en de hellingshoek ten opzichte van de afvoer moet in aanmerking worden genomen. En in de laatste fase verspreidt de beursvloer zich. In principe kan claydiet worden gegoten in een vooraf samengesteld skelet van planken en er kan een waterbestendige laag op worden gelegd, waarna een afwerkende afdekking van een houten plank kan worden gelegd. Maar deze isolatie is niet geschikt voor het stoombad en het wasstation, waar er een hoog vochtgehalte is.

Maar als u wordt geconfronteerd met de keuze om de vloer in het bad te isoleren, moet u de keuze op de betonnen vloer onder de vloertegel stopzetten, op voorwaarde dat dit een wasruimte of een rustruimte is, of op een houten kamer, maar het verdient de voorkeur om deze in de stoomruimte te leggen.Maar de vloer van beton is veel beter bestand tegen vocht, dus de duur van het gebruik is meer van hout.

Er is een meer praktische methode van vloerisolatie - het wordt gebruikt als verwarming voor penoplex. Maar in de stoomkamer is dit type isolatie niet geschikt, omdat dit materiaal bij hoge temperaturen schadelijke stoffen afgeeft. Daarom is het beter om het in minder warme kamers te gebruiken. Om deze optie te implementeren, moet u de oude dekvloer of houten afdekking verwijderen en de grond raken. Vervolgens vullen we de voorbewerkingsvloeren met een dikte van niet meer dan 10 cm en leggen penoplex of andere isolatiematerialen van dit type op een vlak oppervlak. We leggen een metalen rooster op de gevoerde isolatie en maken een cementdekvloer van 5-10 cm dik. En na het harden van de oplossing, voeren wij vloeren van de afgewerkte vloerbedekking uit.

Er is een andere manier om de vloeren in het bad te verwarmen en het vindt een toenemend aantal aanhangers - het "warme vloer" -systeem. Dit proces bestaat erin dat buizen in de betonvloer worden gestort, warm water er doorheen circuleert en de vloer wordt verwarmd. Maar in dit geval gaat het niet om hoe te verwarmen, maar om de vloeren te verwarmen, en dit zijn iets andere concepten, maar de essentie is hetzelfde.

Opwarming van de deur en raamopeningen vanaf de voorzijde helpt ook om de warmte in de kamers aanzienlijk te verhogen. Daartoe doen de deuren in het bad zo min mogelijk, vooral in de stoomruimte. De ramen zijn zo dicht mogelijk bij de vloer gemonteerd en dichte ramen zijn geïnstalleerd, terwijl de afdichtingen rond de omtrek van de deuren en ramen zijn geplaatst.

In de stoomkamer om warmte te besparen, moet je de aanwezigheid van een raam volledig opgeven en in de wasruimte kun je een kleine installeren om deze vochtige kamer te ventileren.

Handige aanbevelingen

Voor het snijden van plakken minerale wol, wordt een gewoon scherp mes gebruikt. Het wordt niet aanbevolen om de isolatie tijdens de installatie af te dichten, want hoe minder volume het heeft, hoe minder isolerende eigenschappen.

Als de vloer in de stoomkamer is gemaakt met tegels en zelfs als deze niet veel opwarmt, hebt u houten steunen voor de poten nodig.

De muren verwarmen met hun eigen handen in de buurt van de kachel is alleen voorzien van basaltwol met beschermende schermapparatuur met behulp van een metalen plaat van roestvrij staal.

    Tussen het afwerkingsmateriaal en de dampremmende laag moet er een afstand van 1-2 cm zijn, ook worden kleine openingen op de rand van het plafond en aan de onderkant van de muur achtergelaten.

    Degenen die graag goed opstomen, mogen moderne opwarmingsmaterialen niet weigeren. Als u deze negeert, heeft dit invloed op de kwaliteit van het proces.

    Bij het verwarmen van een bad, ongeacht het materiaal waaruit het is gemaakt - hout, sintelblok, cellenbeton of geëxpandeerde klei-betonblokken, vergeet niet de juiste ventilatie van de kamers. Dergelijke reparaties zullen niet alleen een positief effect hebben op uw gezondheid, maar ook op de duur van het gebruik van afwerkingsmaterialen, omdat ze geen condensaat zullen verzamelen.

    Hoe je het plafond in het bad kunt opwarmen, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer