Badbinnenland: ontwerp en ontwerpopties

Op de sites van landhuizen zijn vaak baden. Het interieur in hen is niet minder belangrijk dan het ontwerpproject van het huis zelf. Gewoonlijk bestaat het bad uit meerdere aangrenzende kamers - een stoomkamer, een doucheruimte, een rustruimte en een wachtkamer. Naar het interieur van al deze kamers zag er harmonieus uit, was interessant en stijlvol, het is de moeite waard om na te denken over hun ontwerpproject.

Ontwerpvereisten

Bij het afwerken van het bad moet niet alleen speciale aandacht worden besteed aan de esthetiek van die of andere beslissingen, maar ook aan hun functionaliteit. Allereerst moet het bad een gezellige en comfortabele plek zijn om te ontspannen.

Bij het ontwerpen van een ontwerp moet u zich houden aan bepaalde vereisten.

 • Het is niet nodig om metalen structuren in de stoomkamer te installeren, waar u gemakkelijk aan kunt branden.Decor met metalen elementen in de wachtkamer of in de rustruimte is aanvaardbaar, maar een dergelijk ontwerp kan vaak in strijd zijn met de afwerking van de stoomkamer.
 • Zorg ervoor dat de gebruikte materialen hypoallergeen zijn en geen toxines afgeven bij hoge temperaturen. Het is de moeite waard plastic producten te weigeren.
 • Welnu, als de afwerking voldoende duurzaam is en bestand tegen temperatuurveranderingen en hoge luchtvochtigheid.
 • Het is noodzakelijk om te zorgen voor het gemak van schoonmaken in het bad. Het is belangrijk dat de vloer en muren gemakkelijk te reinigen zijn.
 • Aangezien, vooral, in de decoratie van de baden, hout wordt gebruikt dat niet is gelakt, is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat alle planken en staven zorgvuldig worden gepolijst, zodat ze geen splinters achterlaten.
 • Besteed aandacht aan de grootte en indeling van uw bad. Als je een kamer uitruilt voor meerdere mensen, zou je geen problemen moeten hebben. Als u echter gasten wilt ontvangen en de grootte van het bad is relatief klein, moet u nadenken over de maximale besparingen in de ruimte. Vermijd onnodige accessoires, extra meubilair, scherpe hoeken en uitstekende decoratieve elementen, evenals smalle gangpaden.
 • De vloer van het bad mag niet glad zijn.De beste optie zou zijn om het in hout af te werken. Ook toegestaan ​​en weergeven van matte keramische tegels of mozaïeken. Onaanvaardbaar in termen van veiligheid zijn de vloeren van gladde keramische tegels, bekleed met marmer of gelakt.
 • Esthetisch afwerkingsbad is ook erg belangrijk. Als je denkt aan het ontwerp van een klein bad in het land of in een privéhuis, moet je een overvloed aan kleine details vermijden en eenvoudige vormen kiezen. Als u een ruime kamer heeft, kunt u zorgen voor decoratieve elementen en accessoires.

Vooral voor het ontwerp van het bad kiezen bars of houten planken. Dit materiaal is absoluut milieuvriendelijk en kan, afhankelijk van het houttype, een aangenaam aroma hebben. Voor douches en lounges wordt hout ook vaak gecombineerd met metselwerk, marmer of keramische tegels. Dergelijke ontwerpoplossingen kunnen er heel interessant uitzien.

Ondanks het feit dat het traditionele interieur van het bad vrij eenvoudig is, is het heel goed mogelijk om moderne ongewone ideeën in het ontwerpproject te implementeren. U kunt bijvoorbeeld donker en licht hout combineren - dergelijke oplossingen zien er erg stijlvol en ongebruikelijk uit.Je kunt ook een gebeeldhouwd decor maken of de banken van een abstracte gestroomlijnde boomvorm versieren.

Materialen en afwerkingsfuncties

Materialen voor het plaatsen van een bad moeten worden gekozen rekening houdend met alle nuances - hoge temperatuur, vochtigheid, de noodzaak om nat te reinigen. Het is belangrijk dat de afwerking van uw bad zo natuurlijk en milieuvriendelijk mogelijk is, niet brandt en niet glad is.

Omdat elk bad uit meerdere kamers bestaat, de nuances van afwerking in de kleedkamer, in het stoombad, in de wasruimte en in de ontspanningsruimte kunnen sterk variëren. Keramiek is bijvoorbeeld vaak kenmerkend voor een wasruimte, met hout en steen in de stoomkamer en de kleedkamer. Bij het regelen van een rustruimte kunt u uw verbeeldingskracht maximaliseren, omdat deze ruimte niet anders is dan elke kamer in een huis of appartement.

Wachtkamer

Een wachtkamer is een ruimte waar je naar andere kamers kunt gaan. In de kleedkamer kleden mensen zich meestal uit, dus je moet op zijn minst een bankje, kluisjes of kapstokken en planken voor handdoeken plaatsen. Er zijn geen speciale vereisten voor de decoratie van de wachtkamer.Veel mensen geven er echter de voorkeur aan om het hele bad in ongeveer dezelfde stijl te plaatsen, daarom blijven hout, steen en keramiek de meest voorkomende materialen hiervoor.

Overweeg de basisopties voor het afwerken van kleedkamers met verschillende afmetingen en indeling.

 • De eenvoudigste en meest populaire optie is om de hele kamer in te korten met planken of staven. Voor een kleine kleedkamer is het aan te raden om lichte houttinten te kiezen. De nuances van decoratie hangen af ​​van de stijl waaraan u zich wilt houden: u kunt gladde wanden maken van grote houten elementen of metselwerk leggen. Het is goed als in een kleine kamer de meubels ook in de kleur van de afwerking zijn, zodat de kleedkamer visueel ruimer lijkt. Als je een ruime kamer hebt, kun je experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld in moderne ontwerpprojecten vaak stijlvolle borden van donker hout of decoratieve elementen met interessant houtsnijwerk.
 • Vaak is de kleedkamer versierd met baksteen of metselwerk. Nu is er een andere tegel die een steen imiteert. U kunt kiezen voor lichtbeige tinten voor kleine kamers of terracotta en bruine opties die het interieur van een ruime kleedkamer zullen diversifiëren.Onder andere zijn de meeste opties voor decoratief metselwerk uitstekend gecombineerd met hout, zodat u een interessante combinatie van gecombineerd kunt maken.
 • Soms is de kleedkamer ingericht met keramische tegels. Ze kan de vloer of muren neerleggen. Met houten elementen kunnen matte tegels er ook geweldig uitzien. Bovendien kunt u tegels van verschillende tinten en formaten kiezen, en er stijlvolle ornamenten van maken. Let op het feit dat de tegel niet glad is en vermijd ook diepe groeven waarin zich vuil kan verzamelen.

Rust kamer

De recreatieruimte kan op uw eigen manier worden ingericht. Houd er rekening mee dat behang vrij zeldzaam wordt gebruikt - vocht uit de stoomkamer zal onvermijdelijk in de rustruimte doordringen, wat na verloop van tijd zal leiden tot slijtage van de behangbedekking.

Het schilderen van muren is niet zo populair in de baden.In de restruimte is het echter mogelijk om de muren op dezelfde manier in te korten. De wanden worden zelden geverfd, omdat dit interieur misschien niet past in het totale ontwerpconcept. Tegelijkertijd, als u kleuren combineert met houten versieringselementen, zal een dergelijke rustruimte volgens de versieringsstijl volledig worden gecombineerd met een stoombad.

Vaak is de rustruimte ook volledig getrimd met hout.Meestal eindigt deze optie perfect met de stoomkamer. Houten balken aan de muren helpen om in het bad een unieke en speciale sfeer te creëren, genieten van de kwaliteit van milieuvriendelijke materialen en voelen complete eenheid met de natuur.

Soms laten ze in de ontspanningsruimte een of meerdere muren van natuursteen achter, soms trimmen ze de muren met tegels die stenen nabootsen. Zulke opties kunnen zeer divers zijn qua textuur en kleur. Bovendien is het een stijlvolle en moderne oplossing die er harmonieus uit zal zien in combinatie met een houten decor.

De vloer in de ontspanningsruimte is meestal gemaakt van hout. Als u het met tegels oplegt, is het op blote voeten lopen koud en linoleum en laminaat kunnen bij hoge luchtvochtigheid worden beschadigd. Tapijten door vocht worden ook niet gebruikt. Bovendien, als u een ruime recreatieruimte heeft waarin u een aparte keukenruimte kunt selecteren, kunt u in dit deel van de kamer de vloertegels leggen, die worden gecombineerd met hout.

Plafondafwerkingen zijn niet erg gevarieerd. Als je het hele bad met dezelfde houten planken neerzet, zou de inrichting van het plafond geschikt zijn met precies dezelfde elementen.Als u de gecombineerde afwerkingsopties maakt, de muren beschildert of met steen instelt, is gewoon wit krassen geschikt om het plafond af te werken.

doucheruimte

De inrichting van de doucheruimte in het bad kan op de decoratie van een badkamer in een huis of appartement lijken.

De eenvoudigste optie is om de hele kamer af te maken met keramische tegels. Voor een kleine doucheruimte moet je monochrome varianten gebruiken en in een ruime kamer kun je veilig proberen om twee of drie kleuren te combineren. Kies matte tegels in discrete kleuren. Heldere kleuren moeten worden gebruikt, behalve als kleine accenten, anders kunnen ze irritatie veroorzaken.

Houten decor voor de douche een beetje minder praktischomdat het hout kan verslechteren als gevolg van directe binnendringen van water. In dit geval is het heel goed mogelijk om een ​​soortgelijk ontwerp te combineren met tegels - bijvoorbeeld de muren bij de douchecabine en de vloeren moeten worden voorzien van een keramische coating en de tegenoverliggende muur bij de spiegel kan van hout zijn.

Stone trim kan ook succesvol zijn voor de douche. Zo'n eenvoudig en stijlvol ontwerp zal perfect worden gecombineerd met het ontwerp van het hele bad in een traditionele stijl.Kies voor dit decor meestal alle soorten tegels met een speciale textuur, die op een steen lijkt.

Vaak zijn doucheruimtes ingericht met nu populaire marmeren mozaïeken. U kunt de voltooide producten op het raster kiezen - ze combineren kleine vierkanten van twee of drie vergelijkbare toonkleuren. Een dergelijke beslissing maakt het interieur stijlvol, modern en onopvallend. Ook op de vloer of aan de muren kunt u meer complexe ornamenten en zelfs hele afbeeldingen van mozaïek maken, terwijl het de moeite waard is om te overwegen dat de vloer met een vergelijkbare afwerking glad wordt wanneer vocht binnenkomt.

Stoomruimte

De stoomcabine is traditioneel afgezet met hout. Dit materiaal voldoet het best aan de veiligheidseisen en hout is bij een juiste verwerking bestand tegen veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Ontwerp kan bijna alles zijn: je kunt donker, licht en mahonie combineren, en de planken elke gewenste vorm geven. Onder andere hebben veel houtsoorten een aromatherapie-effect. Dit zorgt voor de nodige sfeer in de stoomkamer en echt ontspannen.

Linden wordt beschouwd als een van de meest populaire houtsoorten voor het afwerken van de stoomkamer. Het is goedkoop hout met een aangename lichte schaduw. Deze boom warmt snel op en koelt langzaam af. Wanneer verwarmde platen een subtiel zoet aroma uitstralen. Houd er rekening mee dat de geur in de loop der jaren zwakker zal worden. Ook heeft linden de neiging enigszins donker te worden in de loop van de tijd, zodat lichte ongebruikelijke platen in een paar jaar niet zo opvallen.

Aspen is een ander ras dat vaak wordt gebruikt voor decoratie. De prijs is laag, vooral in de noordelijke regio's van Rusland. Deze boom heeft geen uitgesproken geur, maar heeft bacteriedodende eigenschappen. Bovendien is het een zeer duurzaam materiaal waaruit moderne designliefhebbers dunne en elegante stabiele ontwerpen kunnen uitsnijden.

Alder heeft een aangename gouden kleur. Het is gemakkelijk om ermee te werken vanwege het feit dat het een vrij zachte boom is. Dergelijk materiaal is bij uitstek geschikt voor traditionele opties voor het afwerken van een zweetruimte. Alder heeft een goede warmtecapaciteit, heeft een aangename textuur en een licht houtachtig aroma.

Relatief onlangs verscheen een nieuwe trend in het ontwerp van stoombaden - houten bekleding, die abash wordt genoemd.Dit is een vrij zeldzaam en duur ras dat vanuit Afrika naar ons is gekomen. De voordelen hiervan zijn dat het niet donkerder wordt in de loop van de tijd. Bovendien warmt het hout bij hoge temperaturen praktisch niet op - de temperatuur zal zo dicht mogelijk bij de temperatuur van het menselijk lichaam blijven, in tegenstelling tot andere populaire rassen voor decoratie.

Accessoires en verlichting

Accessoires in het bad zijn ook belangrijk. Met hun hulp kunt u heldere accenten aanbrengen en is het interessant om het interieur te diversifiëren. Tegelijkertijd is het ontwerp van de stoomkamer zelf vaak heel beknopt. Omdat deze kamer voor praktische doeleinden zo comfortabel mogelijk moet zijn, moet deze niet overladen worden met details. Desondanks kunt u interessante en nuttige houten producten ophalen: emmers, gangs, wokken, hoofdsteunen en hangers. Bezems, aromatische oliën en een thermometer kunnen ook nodig zijn om de kamertemperatuur te controleren.

De kleedkamer kan op uw eigen manier worden ingericht. Er kunnen organisch uitziende schilderijen, een klein tapijt, een miniatuurtafel, horloges en kapstokhaken. Met al deze kleine details kunt u een stijlvol en uniek, zelfs het eenvoudigste binnenbad maken.

De rustruimte heeft meestal ramen, dus je hebt gordijnen of jaloezieën nodig. Zeer populaire houten versies van bamboe. Het is ook de moeite waard om keukengerei naar eigen goeddunken te kiezen, het kan keramische of houten gebruiksvoorwerpen zijn. Muren kunnen worden gedecoreerd met schilderijen, wandtapijten, dierenhuiden of knuffelbeesten. Het kan er ook goed uitzien als voetenbankjes en kasten gemaakt van echt leer.

Als u een douche uitrust, kunt u een stijlvol tapijt, zeepkist, opbergdozen voor cosmetica en een gordijn voor de douche kopen. Voor een kleine douche is het beter om een ​​minimumaantal accessoires te gebruiken. Als u een ruime kamer heeft, kunt u decoratieve vazen ​​met gedroogde bloemen regelen, pakkende handdoekhaken ophangen, de muren of de deur decoreren met glas-in-loodramen.

Wat betreft verlichting, kies voor het bad meestal de lampen ingebouwd in het plafond, die zo onopvallend mogelijk zijn. Hang soms ook extra armaturen aan de muren. Dergelijke verlichtingsopties zijn typerend voor de kleedkamer, het stoombad en de doucheruimte. Heldere kroonluchters worden bijna nooit gebruikt, ze kunnen geschikt zijn, behalve in een rustruimte die is ingericht in een moderne stijl.

Voorbeelden van interieurontwerp

Het interieur van het bad moet mooi en praktisch zijn. Niet alle moderne ideeën kunnen worden gerealiseerd in een Russisch badhuis in een land, maar er zijn altijd manieren om een ​​appartement binnen te ontwerpen. Als u van plan bent om een ​​bad te bouwen voor uw privéwoning, kunt u verschillende actuele ontwerpoplossingen overwegen.

Heel interessant kunnen rustruimtes in landelijke stijl zijn. Houten balken aan het plafond, lambrisering en eenvoudige meubels zullen in harmonie zijn met het traditionele ontwerp van de stoomkamer. Om zo'n interieur origineel te maken, kun je ramen of deuren decoreren met glas in lood, en donker en licht hout combineren.

Het ontwerp van de stoomkamer ziet er misschien modern uit. U kunt bijvoorbeeld een kamer in de stijl van minimalisme arrangeren. Dit helpt je geschilderd in zwart hout, dat kan worden gecombineerd met licht hout. Bovendien kunt u een highlight maken in het interieur en een ongewone verlichting maken. Houd er rekening mee dat het ontwerp van de stoomkamer moet worden gecombineerd met het ontwerp van de kleedkamer en andere kamers.

De douche wordt meestal afgezet met tegels. Tegelijkertijd is het mogelijk om de tegel van de belangrijkste discrete kleur te combineren met levendigere elementen, waardoor accenten kunnen worden geplaatst. Als u ook natuursteen in het interieur wilt gebruiken, kunt u de gootsteen versieren met graniet of marmer. Spiegels vergroten visueel de ruimte van een kleine douche.

Je kunt een masterclass bekijken over het installeren van planken in een bad met je eigen handen in deze video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer