Interieurafwerking bad: stoombad, douche en ontspanningsruimte

Opstelling van het badcomplex vereist de juiste aandacht voor de kleinste nuances. Het bad wordt pas een ideale plek om te rusten na een zorgvuldige studie van het theoretische gedeelte en de volgorde van de acties. En het werk met uw eigen handen doen, versterkt alleen maar het positieve effect van het krijgen van badprocedures.

Speciale functies

Het belangrijkste kenmerk van het Russische bad is natte stoom. Om dit te creëren, wordt een bepaalde vochtigheid in de stoomkamer gehandhaafd. De vochtigheids- en stoombalans wordt bereikt door de volledige afwezigheid van ventilatie.

Opties voor het afwerken van badfaciliteiten een enorme hoeveelheid. De keuze is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en wordt beperkt door financiële mogelijkheden. Kenmerken van de interieurinrichting moeten traditioneel rust en geestelijk genot hebben. Daarom is het belangrijkste in de inrichting van kamers natuurlijkheid, gemak, minimalisme.

Bijvoorbeeld een uitstekende natuurlijke inrichting voor het stoombad - een natuurlijk blokhut. De nieuwste bouwtechnologie omvat echter het gebruik van modernere methoden voor het bouwen van een bad, zodat de gebouwen vaak afwerkingsmaterialen vereisen.

Aanvullende materialen mogen de basisvereisten voor het bad niet nadelig beïnvloeden:

 • stoomkamer, douchekamer, rustruimte moet een mooi en praktisch ontwerp hebben;
 • in de stoomkamer is de aanwezigheid van hete maar niet kokende stoom belangrijk;
 • onder de douche is belangrijk en gemak en veiligheid.

Goed geselecteerde materialen hebben een positieve invloed op de functionele kenmerken van het bad. Ze hebben ook invloed op de duur van de muren, de vloer en het plafond van het gebouw. Het is belangrijk om materialen in de gewenste kwaliteit te kiezen in overeenstemming met de kenmerken van de badkamers.

Een stoombad bijvoorbeeld wordt gekenmerkt door de constante aanwezigheid van hete stoom, die in een geconcentreerde vorm komt en vrij compact is. Bovendien worden de temperatuurdalingen en hoge luchtvochtigheid genoteerd in deze kamer.

Veel materialen zijn niet bestand tegen zo'n extreme situatie. De moderne markt biedt echter veel interessante afwerkingsopties,welke het beste past bij de omstandigheden van de stoomkamer.

De afwerkingen van functies voor de stoombad moeten als volgt zijn:

 • de mogelijkheid hebben om op te warmen en geen warmte te verzamelen;
 • zijn vochtbestendig;
 • goede esthetische kenmerken hebben;
 • bestand tegen schimmel en meeldauw;
 • hebben de mogelijkheid om de lucht te reinigen.

De wasruimte omvat niet alleen wassen, maar ook rust. De klassieke keuze is hout, keramische tegels. Voor het wassen van bijvoorbeeld geschikt naaldhout. Ze heeft een hoge waterafstotendheid. Bovendien hebben coniferen een mooie uitstraling. De vloer in deze kamer moet antislipeigenschappen hebben, evenals een aangename temperatuur. Om te helpen bij het bereiken van het resultaat, kan keramiek worden betegeld.

Als betrouwbaar materiaal voor de vestibule en ontspanningsruimten, kunt u kiezen:

 • keramisch graniet;
 • gips;
 • natuursteen;
 • Wallpaper.

Grotere esthetiek en gebruiksgemak kan worden bereikt door deze afwerkingen te combineren. In het bad, gecreëerd met zijn eigen handen, is het mogelijk om de meest niet-standaard ideeën te belichamen. Kies de beste soorten afwerkingen en hun variaties.

materialen

  Traditionele decoratie in het bad van hout.De meest geschikte houten basis voor decoratie - voering.

  Deze speciale afwerkingspanelen hebben de belangrijkste voordelen:

  • goede luchtcirculatie;
  • nul condensaat;
  • mooie verschijning;
  • eenvoudige installatie;
  • redelijke prijs.

  Het beste uitgangsmateriaal voor voering zijn: lariks, linden, els, essen. De wanden van hardhout warmt sneller op, terwijl de externe temperatuur van de muren comfortabel blijft voor de menselijke huid.

  In tegenstelling tot zachthout stoten hardhout geen teer uit, zodat ze als ongevaarlijk worden beschouwd voor het decoreren van de wanden van het stoombad.

  Voering gemaakt van grenen, bijvoorbeeld, is niet geschikt voor stoombaden. Deze base zal bij verhitting giftige stoffen afgeven en is ook bedekt met hars, dat van de muren en het plafond kan druppelen en brandwonden kan veroorzaken.

  wanden

  Opties voor het type afwerking dat verschillende klassen bekleedt. Klasse C heeft bijvoorbeeld een lage kostprijs, geschikt voor wandtamboer. Klasse B is uitgerust met contrasterende vlakken, scheuren, kleine beschadigingen. Elke 1,5 meter van de lengte van een dergelijk wandpaneel suggereert de aanwezigheid van een bepaald aantal knopen. Voering is geschikt voor het ontwerp van een rustruimte in natuurlijke stijl,en ook voor de vestibule.

  Klasse A-voering zorgt voor enkele kleine scheurtjes. Het laat echter geen zichtbare kernen op de snede toe. Met een lengte van 1,5 meter kan er ten minste één knoop zijn. Een klasse A-voering is geschikt voor het afwerken van de wanden van sommige delen van de stoomkamer.

  Premium duig heeft een uitstekende uitstralingmaar de bijbehorende prijs. Het materiaal kan de wanden van het stoombad, de rustruimte, het wasgoed bijwerken. Uitstekende decoratie van de muren zal dienen als een kalkplaat. Het materiaal staat geen oververhitting toe, geeft geen teer af. Linden-panelen zullen dienen als hoogwaardige geluidsisolatie, u kunt ze toevoegen aan onedgedrukt karton.

  Basalt minerale wol aanbrengen, een folie in de vorm van een film tot dampscherm van een stoomkamer. Folieschede en wanden en plafond voor waterafdichting. Om de oven in de stoomkamer te isoleren, is het toegestaan ​​om te gebruiken voor het afwerken van bakstenen en zout.

  In het bad is het gebruik van Himalayazout toegestaan. Het zoutbad combineert de positieve eigenschappen van een droge stoombad en een genezingskamer, wat een gunstig effect op de persoon heeft.

  plafond

  Plafondgerelateerd werk begint met de installatie van isolatie op de zolder.Om te voorkomen dat er stof in de kamer komt, moeten alle openingen tussen de platen bedekt zijn. Gebruik als materiaal voor een kachel een baksteenkruimel, andere losse opties.

  Het plafond van het bad moet bestand zijn tegen temperatuurbelastingen. Afwerkingsmaterialen moeten bestand zijn tegen stoomstromen. Kies niet voor het afwerken van de plafondmaterialen die bij verhitting giftige stoffen afgeven.

  Daarom wordt het van binnenuit niet aanbevolen om materialen zoals multiplex of spaanplaat te gebruiken - deze bevatten zaagsel dat ontvlambaar is. Kies geen isolatieschuim of polystyreenschuim, polyethyleenfolies, ze zijn bang voor hoge temperaturen.

  Constructiebases die relevant zijn voor het plafond van het bad zijn balken van vuren of grenen voor balken en plafonds, ongebonden plank of tong voor het eerste plafond, bekleding van linden van klasse A of B - de plafondbekleding aan de binnenkant. Aluminiumfolie, membraanfilms kunnen worden gebruikt voor dampbarrière, membraanfilms voor waterafdichting. Sheathe stoom kan linden zijn met een bast.

  Linden croaker met een schors - ideaal voor het afwerken van het plafond van het bad in een natuurlijke stijl.

  Paul

  De optimale keuze voor de vloer van alle badkamers, met uitzondering van de stoomkamer - keramische tegels. Een tegelblok in een stoombad kan aanwezig zijn in de buurt van de kachel. Met een verscheidenheid aan moderne collecties zonder enige moeite kunt u het juiste ontwerp kiezen voor een rustruimte of een wasruimte. Tegelijkertijd zijn afwerkingspannen niet alleen comfortabel en esthetisch, maar ook praktisch en duurzaam.

  De vloer van de stoomkamer kan worden gemaakt van beton of hout. Betonnen of stenen vloeren zijn koud. Daarom, vaker boom. Houten vloeren omvatten de voorbereiding van de fundering waarop de balken worden gelegd, latten worden erop gelegd. De holtes tussen de balken en de lagers zijn gevuld met isolatie, die wordt gekozen als geëxpandeerde klei. Een dampscherm en waterafdichting worden over de isolatie gelegd, waarna de afwerkvloer wordt aangebracht.

  Betonnen vloer omvat de opstelling van de basis van grind en klei. Dakbedekkingsmateriaal en bitumineuze mastiek dienen als afdichting. Isolatie kan minerale wol of geëxpandeerde klei zijn. De afwerkingslaag van de vloer wordt op het isolerende oppervlak gelegd.

  ontwerp

  Russisch bad - een oase van nationale countrymuziek.Gedrukte eenvoudige gordijnen voor de ramen, foto's gemaakt met hun eigen handen zijn hier geschikt. Vaak belichaamt het bad de jachtstijl, andere opties voor natuurlijk design.

  Bijvoorbeeld, een stoombad wordt beschouwd als een echt hart van het bad, en daarom moet het interieur ervan levend en ademend zijn. Niet toegestaan ​​om synthetische materialen te gebruiken, vooral in de buurt van de kachel. Alle items in de stoomkamer moeten van hoge kwaliteit zijn en van natuurlijke zuiverheid zijn.

  Vooral design in de stoombad zal eruit zien als combinaties van dergelijke afwerkingsmaterialen zoals lambrisering en stenen, stenen en granieten platen, blokhuis. Naast schoonheid moet het interieur van de stoomcabine absolute veiligheid dragen. Daarom is het ontwerp van een stoombad vaak een compromis van keuze. In de saunaruimte zijn een strikte kromming van de planken, verborgen licht en een edelsteen achter de kachel effectief.

  Als een aparte kamer beschikbaar is in het bad voor de gasten, dan is alle aandacht in het ontwerp voor comfort. In de eerste plaats is hier dezelfde natuurlijkheid. In het ontwerp is passend en gordijnen met volants, en strikte blinds op de ramen. Deze badkamer is meestal compact, maar licht.

  Er zijn echter geen speciale vereisten voor registratie.Het is wenselijk dat alles is ingericht in vrij rustige kleuren, die bevorderlijk zijn voor een comfortabel tijdverdrijf.

  Modern bad omvat de opstelling van de wasruimte. Hier mag een volledig sanitair worden geïnstalleerd. Vaak is deze plaats een verzameling van onvoorstelbare vormen. Bij het ontbreken van ruimte voor de opstelling van het zwembad in de wasruimte geregeld douche. Stijlvolle moderne douches en plaatsen zullen niet veel kosten, en in het bad zal het goed passen. Voor de douche is het niet nodig om een ​​aparte kamer toe te wijzen.

  De inwendige was in het Russische bad was rondom de kachel, in de stoomkamer, uitgerust. Eenvoudige wasbakken en dippers dienden als wasobjecten. Rekening houdend met de mogelijkheden van moderne materialen, kan dit alles worden belichaamd in de huidige badhuizen.

  Het ontwerp van het bad kan worden verbonden met de persoonlijke perceptie van kleuren en hun combinaties. Deze functie hangt af van de fysiologische structuur van de ogen, de staat van de zenuwen en de levenservaring. Psychologen zeggen dat voor vrouwen kleur belangrijker is dan vorm, en voor mannen is inhoud belangrijker. Tegelijkertijd heeft iemand het vermogen om altijd iets met iets te associëren.

  Badontwerp - de keuze is puur individueel, moet alleen gebaseerd zijn op een persoonlijk idee van de rest.

  Hoe doe je het zelf?

  De basis van het Russische bad is een kachel. De beste materialen voor de kachel - natuurstenen, stenen.

   Een gezoomd bord is toegestaan ​​voor de installatie van de vloer en het werk zelf bevat verschillende fasen.

   Stap voor stap instructies:

   1. Verwijdering van alle afval, nivellering van de ondergrond.
   2. Voorbereiding van een koppeling uit beton. Deze fase kan worden overgeslagen als de ruwe basis al voldoende is uitgelijnd. De basis mag in slaap vallen met zand.
   3. Het leggen van de basissen van een baksteen die een steun voor een logboek zal zijn. De hoogte van de basis van baksteen is gelijk aan de hoogte van de vloer.
   4. Attachment lag aan de berichten. Lags - boards met een doorsnede van 25x25 in stappen van 100 cm.
   5. Het leggen van vloerplanken. Werken moeten worden gestart vanuit een hoek in de kamer ten opzichte van de deuropening. Voor bevestigingsmiddelen passen schroeven. Het is belangrijk om bij het schroeven de dop volledig in hout te verdrinken.
   6. De vloerconstructie moet een afvoer bevatten.

   Na het leggen is de vloer klaar. Voor het plaatsen van opgezette framebasis. Framemateriaal - hout of eenvoudige latten. Het is belangrijk om rekening te houden met het belastingsniveau.Schappen zijn bijvoorbeeld vaak aan de muren bevestigd, de lamellen zullen er niet tegen. De richting van het frame moet loodrecht op de lambrisering staan.

   Richtlijnen voor de fasen van het werk:

   1. Installeer de eerste en laatste rail op de muur met schroeven. De steek van de geleiders wordt gekozen in overeenstemming met de afmetingen van de isolatiematerialen.
   2. Versterking van het waterdichtmakende materiaal over het frame.
   3. Begin met isoleren (bijvoorbeeld minerale wol).
   4. Leg een laag dampscherm. Afzonderlijke vellen materiaal kunnen beter worden bevestigd met een constructiet nietmachine.
   5. Ga verder met de indeling van de wandpanelen, te beginnen vanaf het verre gedeelte van de kamer.

   Na het uitplaten van verticals ga je naar het plafond. Voering is ook toegestaan ​​voor het plafond. Een randplank of hout kan als een frame worden gebruikt. De steek van het frame komt overeen met de grootte van de isolatieplaten. Het frame is op dezelfde manier als de muren geïnstalleerd.

   Gefaseerde instructies:

   1. Bevestig een laag waterafstotende rug over het frame.
   2. Vul vervolgens de gaten met isolatie (bijvoorbeeld basaltwol).
   3. Lijn de platen voorzichtig uit.
   4. Bevestig bovenop de isolatie de dampschermlaag met behulp van een constructiet nietmachine. Zorg voor een overlapping van 20-30 cm.Lijm de verbindingen met aluminiumtape.
   5. Ga naar de installatie van de wandpanelen.

   Installatie van banken in het bad moet op voldoende afstand van de verwarming worden uitgevoerd. Het is belangrijk om een ​​comfortabele afstand voor een persoon te handhaven. Het moet bijvoorbeeld minstens 50 cm van de kachel zijn, er moet een opening van maximaal een meter zijn tussen de vloer van het bad en de bovenste plank.

   Hoe je de afwerking van een zweetruimte uitvoert, kijk in de volgende video.

   Tips en trucs

   Het is goed om te beginnen met het bouwen van een badversieringsproject wanneer het al is gebouwd en alle kamers zijn verdeeld. Omdat het handiger is om materialen te kiezen om te vertrouwen op bekende gegevens over het oppervlak van het gebouw van het bad.

   Voor een bepaalde kamer kun je verschillende opties maken, dus er is een keuze. Bepaal de beste optie, en pas dan het tellen van de benodigde afwerkingsbasissen. Vergeet niet dat u naast de afwerkingsbodems hydro-, stoom- en thermische isolatie nodig heeft. Beslis over verlichtingsarmaturen. Ze moeten veilig zijn voor het bad, maar helder genoeg.

   Bekijk de volgorde van afwerkingsactiviteiten:

   • Installatie van elektrische bedrading. Draden worden door hydro- en dampisolatie geleid.
   • Bepaling van de plaats voor de oven. De afwerking is gemaakt rekening houdend met brandvrije technologieën.
   • Installeer kratten op de muren en het plafond en monteer de eerste laag dampscherm.
   • Isolatie installeren. Materialen kiezen die het minst reageren op verhoogde temperaturen en vochtigheid.
   • Plaats een tweede laag dampscherm over de isolatie.
   • Bevestig de folie of ander materiaal met reflecterende eigenschappen.
   • Leg de basis en de wanden voor de kachel.
   • Leg de vloer neer.
   • Installeer de doos en de deur.

   Houd bij het installeren van elektriciteit rekening met de uniforme verdeling van apparaten in alle kamers van het bad. Verlichting moet worden afgedicht, beter indien beschermd tegen vochtige lampen. Als een bescherming kan dienen als houten plafondscherm. Ze behouden de algehele natuurlijke stijl en dimmen het felle licht van de lampen.

   Mooie voorbeelden in het interieur

   Leer meer interessante voorbeelden van badkuipen voor het interieur.

   • Het originele stoombad in het bad met sierduig van hardhout. Interessant element - een rond raam met uitzicht op het meer.
   • Een klassieke stoomruimte met een normale bordafwerking. Hout is net zo comfortabel in afwerking, net als voering. Het creëert een sfeer van comfort.
   • Een variant op het gecombineerde gebruik van materialen: planken en wandbekleding. Merk op dat er een regelmatige, goed uitgelijnde betonnen balk op de vloer ligt.
   • Recreatieruimte in natuurlijke stijl. Niets meer: ​​banken, tafel, helemaal van hout. Het is toegestaan ​​om coniferen te gebruiken.
   • Het gebruik van stoomkamer met gemengde materialen. Natuursteen maakte de muur bij de kachel af.
   • Optioneel wassen in natuurlijke stijl. Zoals het geval is met de restroom - niets overbodigs. Er is een veilige tegel op de vloer, in plaats van een stilstaande douchecabine is er een douchehoek.
   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer