Isolatie voor het bad: de selectiecriteria

Voordat je een bad gaat bouwen, moet je je afvragen hoe je het van binnenuit kunt isoleren. Het is belangrijk om een ​​warmtemateriaal met grote verantwoordelijkheid te kiezen, omdat dit afhankelijk is van de duurzaamheid van het gebouw, evenals veiligheid en comfort in een stoombad. Op de markt aangeboden tientallen variaties van isolatie. Van de vele voorstellen moet u kiezen voor hoogwaardige isolerende grondstoffen die aan alle constructievereisten voldoen.

Speciale functies

Een homogene muur in een structuur houdt slecht warmte vast, omdat het zelf een deel van de thermische energie kan absorberen. Om het warmteverlies te verminderen, begonnen civieltechnische ingenieurs meerlagige structuren te maken die uit niet één, maar uit verschillende materialen bestonden, verschillend in dichtheid, porositeit en andere indicatoren.Meerlaagse wanden kunnen de temperatuur lange tijd "behouden".

Het creëren van een dergelijk ontwerp kan niet zonder isolatie. De juiste keuze en foutloze installatie van thermische isolatiematerialen vanuit het bad of de sauna verminderen het warmteverlies en verminderen het brandstofverbruik. U moet weten dat niet elke kachel geschikt is om een ​​stoomcabine te verwarmen. De beste oplossing zullen milieuvriendelijke producten zijn die bestand zijn tegen hoge luchtvochtigheid en bactericide eigenschappen hebben (het voorkomen en vermenigvuldigen van schimmels voorkomen).

De gebruikte warmte-isolerende materialen moeten de volgende eigenschappen hebben:

 • Lage thermische geleidbaarheid. De effectiviteit van het materiaal is direct afhankelijk van deze parameter.
 • Het vermogen niet te vervormen tijdens langdurig gebruik.
 • "Combinatie" met eerder geselecteerde bouw- en gevelmaterialen.
 • De aanwezigheid van minimale vochtopname.
 • Naleving van de hygiëne- en hygiëne-eisen en brandvoorschriften.

Om niet te worden verward met de keuze van thermisch isolatiemateriaal, moet u de voor- en nadelen van elk type isolatie onderzoeken.

Types: voors en tegens

Gebruik voor thermisch isolerende baden een verscheidenheid aan materialen in verschillende aggregatietoestanden. Het kunnen gegranuleerde producten, vezelproducten, vloeibare en extrusie-isolatie, films zijn.

Fabrikanten bieden het volgende isolatiemateriaal:

 • Penoterm - materiaal gemaakt van polypropyleen, gelamineerd met aluminiumfilm. Te koop komt op rollen. Het kan zowel voor een bad als voor een sauna worden gebruikt. Verschilt qua duurzaamheid (levensduur van minimaal 50 jaar), lichtheid, elasticiteit, milieuvriendelijkheid, betaalbare kosten. Hiermee kunt u een "thermos" -effect creëren in de stoomruimte. Isolatie geeft bij verhitting geen schadelijke stoffen af. Een van de voordelen van de warmte-isolator is ook de mogelijkheid van recycling. Er zijn geen gebreken in het materiaal.
 • Penoplex - geëxtrudeerde grondstoffen, ideaal voor framestructuren of bakstenen gebouwen. Het materiaal is bestand tegen hoge luchtvochtigheid, installatiegemak, duurzaamheid. De nadelen van Penoplex omvatten de ontvlambaarheid en de afgifte van schadelijke stoffen in geval van brand.Vanwege deze kenmerken, wordt het aangeraden om het te behandelen met brandbestrijdingsmiddelen voordat u een verwarming installeert.
 • Isover. Materiaal wordt op de markt gebracht in rollen, matten of platen. Producten zijn gemaakt van glasvezel. Geschikt voor isolatie van vloeren, wanden en daken. Izover presenteert aan klanten niet-brandbare materialen die worden gekenmerkt door hoge warmte- en geluidsisolatie. Het nadeel van isover is slechte vochtbestendigheid. Wanneer water wordt geabsorbeerd, verslechteren de isolerende eigenschappen van de grondstoffen merkbaar.
 • Producten worden ook "lopende isolatie" genoemd. "Technonikol" met dezelfde merknaam. Het bedrijf produceert verschillende soorten materialen die verschillen in eigenschappen en technische kenmerken. De meeste warmte-isolatoren zijn gemaakt op basis van niet-brandbare minerale (basalt) wol. Alle producten aangeboden door de fabrikant hebben een hoge druksterkte, brandwerendheid, lage damppermeabiliteit.

Naast de gepresenteerde verwarmers voor het bad, zijn er nog steeds veel isolatiematerialen. Ze zijn verdeeld in verschillende groepen: onbrandbaar, natuurlijk en folie.Overweeg de voors en tegens van elk van deze kachels.

onbrandbaar

Bij het kiezen van isolatieproducten voor baden, moet u allereerst letten op hun brandwerendheid. Niet-brandbare materialen bevatten verschillende opties.

 • Minerale wol. Grondstoffen zijn bestand tegen hoge temperaturen, dus is het raadzaam om het te gebruiken voor het verwarmen van stoombaden. Watten heeft echter het vermogen om verdamping te absorberen en vocht op te hopen. Hierdoor worden de isolerende eigenschappen alleen maar erger. Om de eigenschappen van isolatie te behouden, is het bij de installatie ervan noodzakelijk een dampremmende laag te installeren.
 • Basalt wol (soort minerale wol). Basaltvezels zijn bestand tegen temperaturen van 700 graden. Producten worden gekenmerkt door hoge isolerende eigenschappen, duurzaamheid, waterafstotendheid en vormbehoud tijdens langdurig gebruik.
 • Ecowool - cellulose-achtige grondstof, die aan te raden is om te gebruiken om de isolerende eigenschappen van het plafond te verbeteren. Verschilt in lage warmtegeleidbaarheid. De nadelen zijn onder meer het vermogen om vocht te absorberen (vochtopname kan oplopen tot 20%).
 • Uitgebreide klei. Hiermee maken we vloer- en plafondisolatie. Het materiaal is gemaakt van klei en verschillende additieven. Een dergelijke warmte-isolator "is bang" voor vocht, dus wanneer het wordt gelegd, is het noodzakelijk om te zorgen voor een extra laag waterdicht maken.
 • Geschuimd glas - een ideaal product voor het verwarmen van badstructuren, bestand tegen hoge luchtvochtigheid. De nadelen zijn een aanzienlijke prijs voor de producten.

Alle gepresenteerde warmte-isolatoren zijn niet alleen onbrandbaar, maar ook veilig, omdat ze bij verhitting geen schadelijke stoffen afgeven.

natuurlijk

Natuurlijke of natuurlijke isolatiematerialen worden veel gebruikt bij het verbeteren van de isolatie van badstructuren. Vilt, vlasspug en mos worden al sinds mensenheugenis door mensen gebruikt als mezhventsovy warmte-isolerend materiaal. Deze producten zijn waardevol omdat ze voor natuurlijke ventilatie zorgen. Bovendien hebben natuurlijke warmte-isolatoren bacteriedodende eigenschappen, ze rotten praktisch niet.

Andere voordelen van natuurlijke grondstoffen zijn onder andere:

 • milieuzuiverheid en onschadelijkheid voor de menselijke gezondheid;
 • lange levensduur;
 • lage kosten;
 • lage thermische geleidbaarheid.

Natuurlijke isolatie is echter niet zonder nadelen. Hun grootste nadeel is brandbaarheid. Natuurlijk kan het materiaal vóór de installatie worden voorbehandeld met vuurvaste samenstellingen, maar hierdoor zullen de grondstoffen niet volledig milieuvriendelijk zijn.

Een ander nadeel is het grote risico van schade aan de warmte-isolator door knaagdieren en vogels. In natuurlijke materialen kunnen insecten worden verkregen die de isolerende eigenschappen van isolatie kunnen "ontkennen". Sommige van de materialen kunnen ook ernstige allergische reacties veroorzaken.

verijdeld

Om de plafonds van sauna's of baden te isoleren, is het raadzaam om reflecterende materialen te gebruiken met aluminiumfolie. Dankzij een speciale coating wordt het "lekken" van infraroodstralen voorkomen. Meestal folie of reflecterende isolatie is gemaakt van polypropyleen schuim. Gepolijst aluminium of gemetalliseerde lavas wordt aan één van zijn zijden geïnstalleerd.

Vochtbestendig verijdelde isolatie:

 • niet ontvlambaar;
 • heeft dampschermeigenschappen;
 • duurzaam.

De nadelen van het materiaal zijn de hoge prijs en de "angst" van stroombelastingen, daarom moet je tijdens het werken uiterst voorzichtig zijn.

Hoe te kiezen?

Bij de constructie van baden kunnen verschillende bouwmaterialen worden gekozen: hout, blokken, stenen. Opgemerkt moet worden dat verschillende materialen moeten worden gebruikt voor de isolatie van verschillende gebouwen. Om de warmte in de stoomkamer maximaal te "sparen", is het belangrijk om het advies van professionele bouwers in acht te nemen.

Het wordt aanbevolen om minerale wolplaten te kopen voor het verwarmen van het grotbad.die van binnenuit omhulde houten muren moeten zijn. Alvorens met de weersbestendigheid van de constructie te beginnen, is het noodzakelijk om de interlogspleten met sleep of mos te sluiten. Geëxtrudeerd polystyreenschuim kan worden gebruikt om de vloer van hout te verwarmen, en een folie-reflecterende warmte-isolator wordt gebruikt voor het plafond.

Voor framestructuren is de beste oplossing om basaltwolplaten te kopen (productdichtheid moet meer zijn dan 110 kg / m3). Glasvezel wordt aanbevolen voor het plafond. Voor een baksteen-, beton- of bloksauna is een ideale keuze de isolatie van minerale vezels.

Installatie tips

Wanneer het bad is gebouwd en het warmte-isolerende materiaal is gekozen, kunt u doorgaan met de warmte-isolatie werkzaamheden.De zelfgemaakte isolatie van het gebouw is een gecompliceerd, maar heel reëel proces. Met vertrouwen in hun capaciteiten, kunt u de diensten van professionele bouwers weigeren.

Ongeacht het bad - hout, baksteen of blok, het isolatieproces zal hetzelfde zijn. Voordat u de isolatie van de kamer start, moet u nadenken over de dampremmende laag. Dit is een belangrijk punt, want zelfs bij het kiezen van een vochtbestendige isolatie zijn er grote risico's op voortijdige schade als gevolg van de ophoping en penetratie van condensaat door de beschermende lagen.

Om het binnendringen van vocht te voorkomen, wordt aangeraden om aluminiumfolie te gebruiken. Het is belangrijk dat de dampremmende laag monolithisch was. Het "enkele" oppervlak kan worden gemaakt door de folie te lijmen met metalen tape.

Vloerisolatie

Volgens de natuurwetten neigt warme binnenlucht altijd naar boven. Desondanks is het meeste in staat om "verloren te gaan" wanneer het in contact komt met koude vloeren. Om warmteverliezen te verminderen en de verwarming van het bad te versnellen, is het belangrijk om een ​​vloerverwarmer van hoge kwaliteit te kiezen en de installatie ervan nauwkeurig uit te voeren.

Wanneer het bad wordt gewassen, moet u allereerst beginnen met vloerisolatie. Merk op dat verschillende soorten structuren een andere isolatietechnologie vereisen. Als het bad is uitgerust met een stevige vloer, is het aan te bevelen om een ​​minvata te nemen. De warmte-isolator moet dicht bij het ruwe vloeroppervlak worden gelegd, daarna moet deze worden afgedekt met een waterdichte laag. Nadat het werk is voltooid, kunt u de afwerkvloer installeren.

Als er lekkende vloeren in het bad zijn geïnstalleerd, zal de procedure afwijken van de hierboven beschreven procedure. In dit geval moet je een kleine greppel graven (niet meer dan een halve meter) en deze met zand vullen voor 5 centimeter. De warmte-isolator wordt op de verpakte zandmassa gelegd. De gelegde verwarming moet worden gevuld met een oplossing van een cement en een schuimkruimel. Het proces wordt voltooid met de installatie van afwerking op vooropgezette houten palen.

Stadia van muurisolatie

De opeenvolging van thermische isolatie van de wanden van baden en sauna's is dezelfde als die van andere objecten. Het hele proces bestaat uit verschillende fasen.

 • De toepassing van houten kisten op het oppervlak van de muur. Het is belangrijk dat de tussenruimte kleiner is dan de breedte van de isolator. Als een thermisch isolatiemateriaal kunt u kiezen voor een minerale wol of basaltvezel.
 • Na het installeren van de isolatie, moet u een laag foliedampbarrière aanbrengen (met een reflecterend oppervlak in de sauna). Het materiaal wordt bevestigd met behulp van dunne rails. Dun kraftpapier kan ook dienen als dampscherm.
 • De laatste fase is de installatie van het bekledingsmateriaal.

Opgemerkt moet worden dat voor een beter behoud van de warmte het bad niet alleen van binnen, maar ook van buitenaf moet worden geïsoleerd. Dit geldt niet alleen voor de muren, maar ook voor de basis. Voor zijn isolatie geschikt schuimplaat of schuimplastics. Het is dus mogelijk om de kamer zoveel mogelijk te beschermen tegen externe kou, wat vooral belangrijk is in de winter. Dankzij de hoogwaardige externe isolatie worden de risico's van schimmels en onaangename geuren in de stoomruimte verminderd.

De snelste en gemakkelijkste manier om externe muurisolatie te realiseren, is het installeren van geventileerde gevels. Om dit te doen, moet het oppervlak van de muur worden bedekt met een beschermende waterdichtingslaag en vervolgens ommanteld met behulp van dakspanen, gevelbeplating of planken.

Plafondisolatie

Elke stoomkamer heeft isolatie van hoge kwaliteit nodig. Als er geen warmte-isolerende laag op het pad van warme lucht is die naar boven neigt,het zal veel brandstof vergen om het bad te verwarmen en een optimale temperatuur te behouden. Dit is echter niet het enige probleem. Bij afwezigheid van isolatie zal zich geleidelijk condensaat ophopen op het plafondoppervlak, wat na verloop van tijd het plafond zal beschadigen.

Voor het plafond is het noodzakelijk om de voorkeur te geven aan niet-brandbare materialen. Geschikte minerale wol of folieproducten. Als er een zolder in het bad is, moet een dampscherm boven de warmte-isolator worden geïnstalleerd van dunne aluminiumplaten. Installatie van isolatie is gemaakt onder of boven de spanten. Het gelegde isolatiemateriaal moet ook worden afgedekt met een waterdichte huls.

     Als er geen zolder in de stoomkamer is, is het toegestaan ​​om geëxpandeerde klei als verwarming te gebruiken. Om dit te doen, moeten ze het eerder gelegde dampschermoppervlak vullen. De geëxpandeerde kleilaag moet minimaal 25 cm zijn.

     Dankzij de keuze van hoogkwalitatieve isolatiematerialen en een goed uitgevoerde buiten- en binnendecoratie, zorgt dit niet alleen voor een aangenaam verblijf in het bad, maar ook voor de veiligheid van gepaarde procedures.Daarom moet de selectie van bouwmaterialen en de uitvoering van werken met grote verantwoordelijkheid worden benaderd.

     Over de criteria voor het kiezen van isolatie voor een bad, zie de volgende video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer