Wat is beter om een ​​bad te bouwen?

Russisch bad is een van de oudste en meest nuttige tradities in ons land, omdat het bad het symbool van gezondheid, hygiëne en ontspanning lang heeft belichaamd. Natuurlijk, als we het hebben over een huis in het land of een landhuis, is het onmogelijk je dit voor te stellen zonder een bad, omdat de foto onvolledig is. Het hebben van een bad op de site is de wens van elke eigenaar, en in dit verband zijn er vaak vragen over wat beter is om een ​​bad te bouwen, hoe het te ontwerpen, welke kenmerken van de constructie moeten worden nageleefd.

Speciale functies

Eerst moet je beslissen wat je een bad gaat bouwen. Het traditionele Russische bad omvat het gebruik van houtmaterialen, meestal geschaafde houtblokken. Vroeger waren de baden volledig van hout en de fundering en het dak waren houten.

Naald- en bladverliezende materialen werden als de beste beschouwd. De pijlers voor de stichting, zowel in de oude dagen, en nu zijn gemaakt van lariks, en sparren en linden worden gebruikt om muren en plafonds te bouwen - ze hebben het eigendom van het absorberen van geluiden en vocht. Als u een bekwame en professionele verwerking van dergelijke houtsoorten als esp of berk uitvoert, kunt u een betrouwbare vloer, plafond en wanden bouwen.

Als de eigenaar een budgetversie van een klein bad in zijn sectie wil bouwen, is een houten structuur de meest winstgevende acquisitie. De prijs van een bepaalde houtsoort kan variëren, afhankelijk van de regio, maar in het algemeen zal dit zeer acceptabel zijn. Bij het kiezen van materialen is het van belang na te gaan hoe dicht ze zijn, hun porositeit, kracht en hoe ze warm blijven.

Als het hout nat is, zal de levensduur van het bad veel minder zijn, omdat de hitte in een vochtige omgeving veel slechter is. Om dit te voorkomen, is het beter om een ​​hout als een materiaal te kiezen en de wanden langs de zijkant te laten lopen met dubbelzijdig boarden. Het is raadzaam om geschaafde, gladde en schone planken te gebruiken.

Hout kan ook worden gecombineerd met moderne soorten materialen, bijvoorbeeld met bakstenen, die vaak de wanden van baden leggen. Het is belangrijk om te weten dat de steen normaal of geperforeerd moet zijn. Kan niet worden gebruikt voor het leggen van muren met sleuven en silicaattypen van bakstenen. In dit geval worden de wanden afgezet met planken en wordt de opening tussen de muur en de bekleding aanbevolen om te laten van 3 tot 5 cm, zodat het paneel aan de achterkant goed geventileerd wordt.

Een ander specifiek kenmerk van droog houtmateriaal is de lage thermische geleidbaarheid. vanwege de constante vulling van poriën met luchtdeeltjes. Als de boom bevochtigd is, worden de poriën gevuld met water en neemt de thermische geleidbaarheid verschillende keren toe. Wanneer het water in de winter bevriest, wordt het zelfs groter (23-24 keer) en wanneer het ijsvolume een kritieke limiet bereikt, zal de boom beginnen te instorten. Vandaar de conclusie: zonder betrouwbare waterafdichtingsbescherming in de bouw van een badhuis kan dat niet.

De wanden van het bad kunnen in verschillende lagen stammen en staven worden gelegd. Het belangrijkste is om ernstige warmteverliezen in de kamer te elimineren, waardoor een goede uitwisseling van lucht en dichtheid van de hele constructie wordt gewaarborgd.Als we het hebben over hoe je de muren betrouwbaar van binnenuit kunt trimmen, moet je het vocht- en warmtevermogen van hout met een laag niveau van warmtegeleidbaarheid gebruiken.

Staven of stammen van naaldbomen zijn dragers van unieke en nuttige kwaliteiten. Ten eerste absorberen ze zeer snel stoom en het constante vochtniveau wordt op natuurlijke wijze gehandhaafd. Ten tweede, wanneer het hout doordrenkt is met stoom en vocht, begint het vrijkomen van aromatische stoffen uit vuren en dennen, die goed zijn voor de gezondheid en een onbeschrijfelijke atmosfeer creëren. Als bij bouwblokken van een ronde vorm wordt gebruikt, moet de diameter 20 tot 25 cm zijn en moet de plaatsing ervan worden gemaakt.

Gewone of puinstenen worden gebruikt als de basis voor het saunahuis. De basis is kolomvormig (afzonderlijke pijlers-steunen) of bandtype (in de vorm van een doorlopende muur). Bij het plannen van de installatie moet ook worden bekeken welke isolatiematerialen zullen worden gebruikt: beton, hout, puinsteen of baksteen. Wat de diepte van de kelder betreft, deze wordt bepaald door de diepte van de grondlagen - de natuurlijke basis voor de constructie ervan.

Het is belangrijk om de kachel juist te plaatsen - deze moet zo worden geïnstalleerd dat de stoom die eruit komt, mensen niet verbrandt. Om dit te doen, moet u rekening houden met de kenmerken van de hoogte van het plafond in het Russische bad: deze moet veel hoger zijn dan in de sauna.

De beste optie is een kachelontworpen om hout te verbranden voor een lange tijd. De kachel moet binnenshuis worden geïnstalleerd, zodat alle delen van het bad gelijkmatig worden verwarmd: de kleedkamer, het stoombad en de douche. De basis van de kachel moet niet minder dan 60-70 cm diep worden gelegd en als materiaal kunt u butobeton of baksteen gebruiken. Het is belangrijk om niet te vergeten een gat te laten tussen de fundering van de muur en de oven, die iets groter is dan 0,5 cm, en aan het einde van het werk om het met zand te vullen.

Een kenmerk van de constructie van het schoorsteenkanaal is dat de schoorsteen wordt gelegd uit een baksteen of uit een enkele asbestcementpijp met een diameter van 15 cm. Als het dak houten delen heeft, moeten deze zich op de minimaal toegestane afstand van deze buis bevinden om mogelijke brand te voorkomen.

De belangrijkste componenten van het plafond in het bad zijn balken, isolatie, vijl en haspel. Een balk of bord wordt gebruikt als balken of vloeren.Ze snijden in de top van het frame of in de bovenrand van het frame. De afstand tussen de verdiepingen kan variëren van 6 tot 10 cm.

Als het dak van het bad geveltop is, zijn de hoofddraagelementen spanten. Zoals u weet, zijn schuine daken van twee soorten: met schuine en hangende plafonds. Het uiterlijk van de spanten zal afhangen van het aantal overspanningen en hun afmetingen. Alle hangende delen moeten stevig aan elkaar worden bevestigd, omdat dit ontwerp slechts twee steunen heeft. Spanten zijn gemaakt van droge en gladde staven van naaldbomen.

De vloeren in de baden zijn gemaakt van hout of beton. Beton met een houten rooster wordt meestal gebruikt voor stoombaden en douches. Voor een wachtkamer is het optimaal om de vloer van houten planken met isolatie te leggen.

De vloer in het bad heeft ook zijn eigen kenmerken. Je kunt het lekkend maken of juist lek - het hangt af van de mogelijkheden van het drainagesysteem.

De ondoordringbare vloer wordt gemaakt door platen op logboeken te leggen die vooraf zijn gepenetreerd in een laag beton of klei. De vloer moet dichter bij het midden of eenzijdig schuin staan ​​en onder het rooster moet er een groef zijn die water opneemt.Vanuit de groef komt er water in het carter of in het riool, als er een is. Het installeren van een lekvrij vloersysteem is heel eenvoudig, maar het nadeel is dat de plankenvloer bijna altijd nat zal zijn en de vloeren koel zullen zijn.

Indien mogelijk, is het het beste om een ​​lekkend vloersysteem in het bad uit te rusten. Eerst moet je de grond met een laag zand en puin leggen en dan alle betonoplossing gieten. In dit geval moet de vloer naar de muur worden gekanteld, waar het nodig is om een ​​trechter te plaatsen waarin een luchtdichte container wordt geplaatst die water verzamelt. Het is meestal gemaakt van beton of baksteen.

De essentie van de methode is dat het eerste ding de capaciteit zelf is gebouwden dan wordt de vloer gelegd - deze wordt uitgevoerd op het moment dat het volledige afwateringssysteem al is voorbereid. Daarnaast moet je de oven voorbereiden en de basis leggen.

En de laatste functie die moet worden overwogen bij het bouwen van een bad - is de ventilatie. Natuurlijk zal het bad altijd een zone met een hoge vochtigheidsgraad zijn, dus het is belangrijk om het na gebruik goed te drogen. Het belangrijkste is om te zorgen voor een vrije luchtcirculatie onder de vloer om de luchtvochtigheid te verminderen.Installeer hiervoor een ventilator in de oven, die lager moet zijn dan het vloerniveau zelf. Blazen kan worden gecombineerd met de ondergrond, met behulp van een blikken doos, die gemakkelijk moet worden verwijderd.

Materialen voor constructie en decoratie

Een van de populairste materialen voor de constructie van baden is cellenbeton. Het omvat kwartszand, cement en converters. Om de sterkte te verhogen, worden schuimblokken onderworpen aan een speciale behandeling in autoclaven. Dit is niets meer dan een steen die wordt gesynthetiseerd met kunstmatige middelen en met verbeterde sterkte-eigenschappen. Het is handig omdat het de vorm heeft van blokken met de juiste vorm - dit versnelt het bouwproces enorm.

De belangrijkste voordelen van gasbetonblokken - verhoogde sterkte, weerstand tegen vuur in combinatie met lichtheid, zowel in gewicht als tijdens verwerking. Van de nadelen, dient te worden opgemerkt dat een dergelijk materiaal vocht kan opnemen en het binnen kan accumuleren. Om het niveau van hygroscopiciteit te verminderen, moet de samenstelling van schuimblokken bepaalde additieven bevatten. Als u van plan bent dit type materiaal te gebruiken, moet u ook maatregelen nemen voor stoom en waterdichting.

Het leggen van gasbetonblokken moet worden uitgevoerd op een speciale kleefstof, die visueel doet denken aan cement. De cementmortel zelf kan niet op het werk worden gebruikt, omdat het materiaal het zeer snel zal opnemen, het zal nat worden en de thermische isolatie-eigenschappen snel zullen verslechteren.

Een van de goedkoopste manieren om snel een bad te bouwen in het land, is het gebruik van framebouwmaterialen. Badhuizen worden snel gebouwd, ze vereisen geen zware fundering. Alle elementen zijn licht, het niveau van thermische isolatie van dit ontwerp is hoog genoeg en het is mogelijk om een ​​framebad drie keer sneller te monteren dan een gemetseld bad. Gemiddeld duurt de bouwtijd niet langer dan drie weken. Het is mogelijk om een ​​dergelijk gebouw te bouwen ongeacht het seizoen, zelfs als het winter is in de tuin en de luchttemperatuur lager is dan tien graden.

De wanden van framegebouwen zijn gemaakt van hoogwaardig materiaal, veilig voor mens en milieu. Het zorgt voor een goede luchtcirculatie, zodat het huis nooit benauwd is en het microklimaat van binnen licht en aangenaam is.

Een dergelijk ontwerp en nadelen zijn niet zonder: Meestal gaat het gebouw in de eerste twee jaar tien centimeter zitten, en om verdere inkrimping te voorkomen, moet u materialen gebruiken die de kamer kunnen drogen. Ook in het huis zal de muren verder moeten worden geïsoleerd en ingekort. De prijs van het frame is zeker zeer aantrekkelijk. Maar nadat de interne en externe decoratie is voltooid, zal het niet moeilijk zijn om te begrijpen dat de totale kosten van materialen en werk niet veel goedkoper zijn dan het installeren van een sauna uit een log of een bar.

Houd er rekening mee dat het kiezen van het juiste type isolatie niet zo eenvoudig is, omdat noch mineraalwol noch schuimisolatie past in het bad van het frame - u zult moeten zoeken naar een vochtbestendige optie die het minst waarschijnlijk in brand vliegt.

Een stenen bad kost veel meer, maar de levensduur kan tot honderden jaren of langer oplopen, in tegenstelling tot houten gebouwen. Baksteen is een vuurvast materiaal en visueel ziet dit bad er niet minder aantrekkelijk en gezellig uit dan hout. Er zijn echter ook nadelen aan een dergelijk sterk materiaal: ten eerste moet u beschikken over een solide basis van een bandtype, dat gepaard gaat met tijd en extra financiële kosten.Tijdens het vuur warmt de stenen structuur veel langer op dan hout. Om een ​​houten saunahuis te verwarmen, duurt het bijvoorbeeld niet langer dan 1,5 uur en duurt het veel langer om een ​​steen te verwarmen.

Bij het bouwen van een stenen bad is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de plaatsing van de fundering, maar ook met een goed ventilatiesysteem, omdat de steen slecht "ademt", in tegenstelling tot hout of frameconstructies. Naast de hoge prijs kan de bouwperiode zelf een tijdje worden uitgesteld, totdat de fundering uitdroogt en sterk wordt. Het leggen van muren zal hetzelfde tijdrovend zijn.

Ondanks deze problemen geven veel eigenaren de voorkeur aan baksteen - het ziet er mooi uit, serveert lang en is bestand tegen vuur. Voor de bouw worden meestal een rood materiaal en een hoogwaardige cementmortel gekozen.

Het bakstenen bad is alleen van binnen geïsoleerd, om het prachtige uitzicht van buitenaf niet te bederven.

Bad kan worden gemaakt van claydite, dat een monolithisch materiaal is. Het bevat geëxpandeerde klei en cement. Geëxpandeerde klei wordt gekenmerkt door gebrek aan toxiciteit, lage vochtopname en laag gewicht.Dit is erg handig tijdens de bouw, omdat een zware stripfundering niet nodig is. Bovendien is het niet mogelijk om een ​​dergelijk bad zo grondig te isoleren als een gasbeton.

Uitgebreide klei - het materiaal is duurzamer en duurzaamen als belangrijkste voordeel is het vermeldenswaard dat het niet krimpt. Daarnaast is het bij het leggen toegestaan ​​om gewone cementmortel of speciale mengsels op basis van lijm te gebruiken. Isolatie, meestal basaltwol met een dichte laag folie, wordt aan de binnenkant geplaatst. Zorg ervoor dat er tussen de isolatie en de muur een afstand van 2,5 cm overblijft voor de luchtcirculatie.

Een van de goedkoopste bouwmaterialen voor een bad is een sintelblok. Het wordt gevormd na het storten van beton met verbrand zaagsel, steenkool en andere stoffen. Dit is een niet-ontvlambare en gemakkelijk te gebruiken optie met een lange operationele periode, die kan oplopen tot 50 jaar. Het is een goedkope sintelblok, het is verkrijgbaar in een brede selectie van materialen, dus het kan worden overwogen in het geval dat de financiële mogelijkheden beperkt zijn.

De specificiteit van het sintelblok moet ook worden beschouwd: zoals elke poreuze substantie, het absorbeert sterk vocht, dus waterdichtende maatregelen zijn zeker nodig. Isolatie is ook nodig - goedkope units hebben niet het vermogen om warmte vast te houden. Voordat slakkenstenen worden gekocht, is het belangrijk om het belangrijkste punt te overwegen: na productie moeten ze minimaal een jaar in de open ruimte zijn. Dit is nodig om schadelijke stoffen te eroderen. Dit is natuurlijk niet de beste optie voor het bouwen van een bad, maar in sommige gevallen is het gebruik ervan ook toegestaan.

Hout is een van de meest acceptabele en traditionele opties. Het is bekend dat boomsoorten verschillend zijn en dat niet al hun vertegenwoordigers in de bouw worden gebruikt.

Om een ​​idee te hebben van welke boom het beste is om een ​​bad te bouwen, kun je de belangrijkste boomsoort beschouwen.

 • Pine. Het heeft een natuurlijke bescherming tegen schorskevers en beschimmelde schimmels. Het is gemakkelijk te vinden in de kleinhandel, het is redelijk geprijsd, maar voor een bad is dit niet de beste optie, want bij verhitting tot hoge temperaturen "huilt" de pijnboom en heeft altijd extra behandeling nodig met speciale middelen om rot te voorkomen.
 • Linden boom Goed geschikt voor een bad, gemakkelijk te verwerken, bestand tegen stoom en hoge temperaturen, wat belangrijk is. Houdt niet van vocht en heeft het vermogen om snel donkerder te worden, zo niet bedekt met vernis.
 • Aspen. Het heeft een voordeel ten opzichte van de linde dat hij absoluut niet bang is voor vocht. Bijna niet krimpen, en als het "gaat zitten", het heeft geen scheuren. Dient lang, heeft uitstekende kleureigenschappen. Verschilt in hoge kosten en complexiteit bij het verwerken omdat de dichtheid van dit ras erg hoog is.
 • Fir. Bij het bouwen van houten gebouwen, is het beter om het niet te gebruiken, omdat het snel gaat rotten en niet in sterkte verschilt.
 • Alder. Ondanks het wijdverspreide gebruik, is het duur, zoals esp. Verschilt in uitstekende kleurbeslissing: gebeurt oranje en bruin. De krimp is erg klein, de steen is gemakkelijk te verwerken en daarom geschikt voor het bouwen van een bad. Onder de tekortkomingen is het vermeldenswaard dat dergelijk materiaal in een paar jaar kan rotten en verdonkeren, dus moet u voorzien in de mogelijkheid van een speciale behandeling.

dakconstructiegeschikt voor de bouw van baden, kan worden gekleed in twee basisvormen: logs en bars.Een blokhut wordt beschouwd als een materiaal met een hoge ecologische zuiverheid. Hij zal geen afwerking nodig hebben, omdat de stammen zelf er altijd geweldig uitzien, zelfs in hun ruwe vorm. Als we het hebben over een afgeronde stam met minimale openingen in het gebied van de velgen, kunnen we garanderen dat de isolerende eigenschappen hoog op zichzelf staan. Tijdens het bouwproces kunnen boomstammen onder elke hoek worden aangesloten, waardoor de meest moedige ontwerpideeën kunnen worden gerealiseerd. Materiële nadelen: een neiging tot barsten, draaien en de mogelijkheid van hoge krimp na verloop van tijd.

Staven zijn massief of gelijmd en verschillen qua karakteristieken bijna niet van logboeken. De prestatiekenmerken van beide soorten zijn goed, vooral voor gelamineerd fineerhout: bij de vervaardiging is het geïmpregneerd met antiseptica en brandbestrijdingsmiddelen. Massief hout is echter hoger in termen van milieuveiligheid.

Een goede optie voor een goedkoop bad kan worden beschouwd als arbolit. Het wordt al heel lang in de bouw gebruikt en is sinds de Sovjettijd alom bekend. Arbolit is een set houtafvalontvangen verwerking in speciale machines en vervolgens gevuld met mortel - cement met toevoeging van calciumchloride of glas. Een dergelijke oplossing geeft een sterkte van arbolit en een lage thermische geleidbaarheid.

Het materiaal heeft het vermogen om een ​​comfortabele temperatuur in het bad te behouden, milieuvriendelijk. Als de arbolitovy blokken van goede kwaliteit, ze zijn ideaal voor de bouw van baden. Zoals in het geval van andere budgetopties, is waterdichtheid en een goed ventilatiesysteem hier vereist, en het beste is om de buitenmuren met behulp van dakspaan te fineren.

Als materialen voor het verschaffen van stoom en waterdicht maken, wordt een film van polyethyleen, aluminiumfolie of met de toevoeging van glasvezel gebruikt. In sommige gevallen is het ook toegestaan ​​om glassine en teer te gebruiken. Als er echter een hoge temperatuur in de kamer is, geeft de dakpan een stof af met een onaangename geur. Aangezien het bad een plaats is waar de temperatuur bijna altijd hoog is, moet u geen dakplaat gebruiken om waterdicht te maken. U kunt het oppervlak isoleren met een ander materiaal, het op de isolerende laag plaatsen - onder de houten panelen aan de binnenkant.

Het dak van het bad kan worden afgedekt met verschillende materialen. Een van de meest voorkomende - staal, speciaal ontworpen voor het dak. Het wordt verkocht in platen met een dikte van 0,5 tot 1,5 mm. Staalplaten kunnen worden gecoat met zink of worden verkocht zonder coating. Als gegalvaniseerd staal, gaat het dak langer mee, maar het is duurder en heeft constante zorg nodig.

U kunt meer dakbedekking met een budgetoptie doen, waardoor het uit metaal is. Het is licht van gewicht, bestand tegen hoge temperaturen, brandt niet en kan elke gewenste vorm krijgen.

Een andere optie is staal zonder zinklaag.welke bouwers 'zwart' noemen. Voordat u met dit materiaal gaat werken, moet u het fabrieksvet verwijderen en als er roest is, moet u het verwijderen. Het verwijderen van vet gebeurt met een doek, die u alleen in benzine hoeft te bevochtigen en dan op het oppervlak van lijnzaadolie aanbrengen, verf toevoegen om alle openingen duidelijk te markeren.

Voor een dak van een eenvoudiger metaal heb je bestrating of planken nodig. Zowel dat als ander materiaal blijft binnen een afstand van niet meer dan 20 cm, roosters van 10 tot 12 cm breed zijn nodig om ze onder de in horizontale volgorde geplaatste vouwen te plaatsen.Tussen deze vouwen is het toegestaan ​​om spleten open te laten tot 14 cm, en als het krat solide is, dan is het ideaal voor vloeren gemaakt van dakbedekking, die, door vocht te absorberen, corrosie van metalen oppervlakken zal voorkomen.

Het dak kan bedekt worden met opgerolde materialen. Hun voordeel is dat het werken met dakbedekking technisch veel eenvoudiger is dan met metaal. Rol, zoals reeds vermeld, is het beter om het niet te gebruiken of het te gebruiken als een tijdelijke optie. Leg je het dakbedekkingsmateriaal voorzichtig in 3-5 lagen, dan zal dit dak niet minder zijn dan gegalvaniseerd staal. Bovendien is de ruberoid veel goedkoper.

Het heeft echter één belangrijk nadeel - het is een instabiliteit voor de vlam, daarom, als u van plan bent om de dakbedekking met ruberoid te bedekken, moet u de veiligheidsmaatregelen zorgvuldiger volgen. Het is belangrijk om te weten dat de ondergrond voor dakbedekking zo soepel mogelijk moet zijn en dat het werk zelf het beste kan worden uitgevoerd in droog, warm en rustig weer. Voordat het materiaal wordt gelegd, worden alle rollen in de tegenovergestelde richting teruggespoeld.

Bij het aanbrengen van ruberoid als een meerlaagse laag, is het beter om fijn fractiemateriaal te gebruiken als binnenlaag en buiten grofkorrelig canvas.Mastiek wordt gebruikt als een fixeer- en kleefmiddel, dat heet en koud kan zijn. Voor de dakbedekking geschikt en dat en een ander soort mastik.

De oude en goedkope leisteen coatingmethode wordt nog steeds gebruikt om het dak af te knippen. Het minus van leisteen ligt in zijn relatief korte levensduur, die varieert van 30 tot 40 jaar. Slate vertegenwoordigt de golvende platen gemaakt van asbestcement. Zijn positieve eigenschappen zijn dat hij licht is en dat hij, in tegenstelling tot gegalvaniseerd staal, niet zorgvuldig hoeft te worden onderhouden. Bovendien worden resistente verven perfect op de leisteen geplaatst, zodat er een mogelijkheid is om het dak in de kleur te schilderen die de eigenaar van het bad het liefst heeft.

Als basis voor een dak in leisteen wordt een houten lat gebruikt. Het leggen van het eerste vel gebeurt met de richting van het koord rond de helling, vanaf de dakrand - zonder hoeken te snijden. Met behulp van een boor, wordt de top van de tweede golf van leisteen geboord - het gat moet groter zijn dan de diameter van de nagel met 2 mm, en het blad zelf is genageld aan de kroonlijst. In dit geval bereiken leisteennagels geen afstand van 3 tot 5 mm, en moeten ze genageld worden met pakkingen gemaakt van dakbedekking.Het aanbrengen van leisteen is zowel in lengterichting (vanaf de bodem, omhoog) als dwars (van rechts naar links) toegestaan.

Hoe de hoeveelheid materiaal berekenen?

U kunt de hoeveelheid materiaal zelf berekenen, maar in de huidige fase zal het gemakkelijker zijn om de online calculator te gebruiken, wat zal helpen om alle noodzakelijke voorlopige berekeningen te maken. Om dit te doen, moet u het formulier invullen dat wordt voorgesteld, nadat u vooraf de basismaterialen voor muren, daken en bekleding hebt bepaald.

De online calculator kan het beste worden gebruikt als het badproject gereed is.

Bij het berekenen van de hoeveelheid materiaal kan rekenmachine een goede hulp zijn.Het is echter noodzakelijk rekening te houden met enkele van de subtiliteiten die verband houden met de fundering van het bad, aangezien het de fundering is van het gebouw dat de hoofdbelasting draagt, en hoe lang het bad zal duren en hoe sterk het zal zijn hangt ervan af. Als u van plan bent om het meest tijdrovend te bouwen in de productie van stripfunderingen, dan moeten de basisbouwmaterialen worden aangevuld met hout en scherpe planken. De tapeconstructie is niet zo moeilijk uit te voeren, maar het verbruik van materialen zal meer zijn: afgewerkte planken voor bekisting moeten worden aangeschaft met een marge van minimaal één kubieke meter.Voor het correct en betrouwbaar verzamelen van de bekisting heeft u ongeveer 3 kg spijkers nodig en om waterdicht te worden, moeten ten minste twee rollen dakmateriaal van hoge kwaliteit worden aangeschaft. De fundering van een tape-type wordt gegoten met een oplossing van beton in een hoeveelheid van 6 kubieke meter. m en meer, afhankelijk van de lengte van de basis van het bad.

Afhankelijk van de kenmerken van de grond op de site, kan het plaatsen van een stripfundering optioneel zijn. De kosten van fondsen voor de bouw zijn in dit geval enorm. Ter vergelijking, het is mogelijk om vooraf te "inschatten" hoeveel materialen vereist zullen zijn om een ​​eenvoudiger fundament van het kolomtype te bouwen. Concrete oplossing hier vereist veel minder: ongeveer 3 cu. m, en het dakbedekkingsmateriaal kan voldoende zijn in de hoeveelheid van een halve rol (om de bovenste betonlaag te bedekken). Randen met planken voor een dergelijke ondergrond zijn niet nodig, behalve dat fijn snoeien nuttig kan zijn, en zelfs dan niet altijd.

Bij de berekening moet ook rekening worden gehouden met de consumptie van beschermende middelen waarmee het hout moet worden afgedekt als het bad er vanaf wordt gebouwd. Het verbruik van brandbeschermingsmiddel varieert gemiddeld van 90 tot 140 g per 1 vierkante km. m gebouwd.

We zijn een project aan het ontwikkelen

Het is gemakkelijk om een ​​Russisch bad te ontwikkelen - het is het meest gevraagd in de omstandigheden van de Russische realiteit, die te wijten is aan de culturele kenmerken van ons land. De eeuwenoude traditie heeft een hele instelling gewijd aan het Russische bad. Natuurlijk zijn er onder onze landgenoten bewonderaars van Turkse baden en Finse sauna's, maar ze kunnen niet de bron worden van die unieke geur en atmosfeer, waar het echte Russische bad om bekend staat.

Elk project van een Russisch bad is universeel omdat het met je eigen handen kan worden gerealiseerd.zonder de hulp van professionals. Het is bekend dat zo'n volwassen houten gebouw door elke volwassen man in het dorp kan worden gebouwd. In de huidige fase wordt de taak enorm vergemakkelijkt door het feit dat fabrikanten zelf bijna afgewerkte baden voltooien, waarvoor de staven en blokken traditioneel als materialen dienen. Na aflevering op de juiste plaats blijft alleen het geheel over, waardoor een bad wordt verkregen, volledig gebruiksklaar. De montagetijd is niet meer dan een dag.

De unieke kenmerken, waar het Russische bad altijd beroemd om is geweest, kunnen alleen volledig tot uiting komen als alle regels voor het bouwen van een constructie volledig zijn nageleefd.Het klassieke en het eenvoudigste project omvat slechts twee delen: een wachtkamer en een stoomcabine. Juist vanwege het kleine oppervlak blijkt de stoomruimte altijd op de gewenste temperatuur en met een minimaal brandstofverbruik te worden verwarmd. Als er slechts twee kamers in het bad zijn, zorgt dit voor een betere luchtcirculatie. Hun temperatuur ligt idealiter rond de 70 ° C bij honderd procent vochtigheid.

Zoals al vele malen genoemd, zijn de beste bouwmaterialen houtblokken of logboeken. De kwaliteit van de boom heeft rechtstreeks invloed op het ontwerp van het bad, de locatie in de buurt van het huis en het type fundering. Naast hout worden in de constructie van Russische baden vaak bakstenen of schuimblokken gebruikt. Monolithisch beton mag niet worden gebruikt omdat het onmogelijk is om het volledig te verwarmen. Het is alleen toegestaan ​​om een ​​betonnen constructie te bouwen als mensen in de buurt in een klein pension verblijven, of het project omvat een ander gebouw op de site in een ensemble met een toekomstig bad.

Ongeacht of de verhuurder zelf van plan is om een ​​bad te bouwen of zich tot professionals wendt voor hulp, u moet van tevoren bedenken waar het zal zijn.Hierbij moet rekening worden gehouden met een groot aantal subtiliteiten, bijvoorbeeld het totale landoppervlak, en op welk niveau het grondwater hier ligt - dit is wat bepalend is voor de sterkte en duurzaamheid van de toekomstige structuur.

Vanuit het oogpunt van professionele aannemers is het het beste om een ​​saunahuis aan de oever van een rivier of meer te bouwen, maar in dit geval is het noodzakelijk dat het bad zich op het podium bevindt. Het is bekend dat tijdens een overstroming in de lente overstromingen het risico van overstroming van een structuur die op de oever staat, dreigt te worden. Als de site een reservoir en een geschikte heuvel heeft, moet u ook zorgen voor de helling van het afstromende water: deze mag niet in de richting van de rivier worden geplaatst om verontreiniging door rioolwater te voorkomen.

De ramen in het bad moeten traditioneel naar het westen gaan vanwege het feit dat er aan de westkant altijd meer zonlicht is. Russisch bad - een gebouw met slechts één raam in de wachtkamer. Als u een huis met een groot aantal kamers wilt ontwerpen, mag u twee vensters maken, maar niet meer.

Niet minder belangrijke punten in het ontwerp van een badhuis zijn de regels voor brandveiligheid. Er zijn normen die strikt voorzien in de afstand van de saunaruimte tot het dichtstbijzijnde huis of huizen op de site. Natuurlijk, als de eigenaar een perceel van een klein gebied heeft, dan is het de moeite waard om de optie te overwegen van een ensemble van een woongebouw met een saunaruimte. De deur in het bad moet aan de zuidkant worden geplaatst, omdat er in de winter veel minder sneeuw zal zijn en aan de noordkant moet een goed afvoersysteem voor smeltwater aanwezig zijn.

De volgende belangrijke stap in het ontwerp is een mogelijk verwarmingssysteem voor het bad. Nu kun je het op verschillende manieren verdrinken: naast houtgestookte gasverwarming wordt vaak ook elektriciteit, steenkool en zelfs stookolie gebruikt. Uiteraard heeft houtverwarming de meeste voorkeur. Op het Russische land was het bad altijd verwarmd met hout en ze zijn goedkoop. Er zijn echter twee belangrijke nadelen. Ten eerste vereist deze methode dat iemand die brandhout gooit bijna altijd aanwezig is en ten tweede heeft het een plaats nodig om een ​​kleine schuur te bouwen waar het mogelijk zou zijn om een ​​houtstapel op te slaan.

Gasverwarmingssysteem is goed omdat de ketel, geïnstalleerd in het bad, lang soepel kan werken.Het is niet nodig om brandhout in de vuurhaard te gooien, daarom is het mogelijk om een ​​dergelijke verwarmingsoptie te overwegen. Het is minder traditioneel, maar praktischer en eenvoudiger.

Als u nog steeds van plan bent om een ​​kachel in het bad te installeren, dan kunt u deze uit een baksteen of uit een hittebestendig metaal halen. Het is onmogelijk om de steenoven te verplaatsen, daarnaast is deze ontworpen voor een goede verwarming van één en maximaal twee kamers. De metaaloven kan naar een andere locatie worden verplaatst en kan dus meerdere kamers verwarmen. De bouwsteenstructuur is echter beter geschikt voor brandveiligheidsmaatregelen, wat helaas niet gezegd kan worden over het metaal, dat een ontstekingsbron kan zijn.

Elk van de voorgestelde verwarmingsmethoden heeft zijn eigen nuances.en de toepassing ervan hangt alleen af ​​van de omstandigheden op de site. Gasverwarming is milieuvriendelijker omdat er geen uitstoot is die schadelijk kan zijn voor het milieu. Ondanks de bewerkelijkheid van het proces zelf en de opslag van brandhout, zorgt de houtverbrandingsmethode van de oven voor de prachtige atmosfeer van het Russische bad, omdat het hout bij het branden een vreemde geur afgeeft.

Afhankelijk van het materiaal dat is gekozen voor het bad, kan worden aangenomen of het een aanvullende afwerking vereist. Als het materiaal bijvoorbeeld afgedekte of afgeronde logboeken is, is nabewerking niet nodig, wat de situatie sterk vereenvoudigt. De stammen zijn eenvoudig bekleed met vernis, en zo'n structuur ziet er erg stijlvol en mooi uit. Als het bad uit een bar zal worden gebouwd, dan moet je hier afwerken met behulp van voering, tegel of zijspoor (ze kunnen ook het baksteenbad afwerken).

Om een ​​idee te krijgen hoe het toekomstige bad eruit zal zien, kunt u een driedimensionale versie van het project maken. Het is dus mogelijk om bepaalde momenten aan te passen om het niet al in het bouwproces te realiseren. Als het project van te voren gedetailleerd wordt uitgewerkt, zal het het hele bouwproces vereenvoudigen en zo snel mogelijk laten uitvoeren.

Het is even belangrijk om van tevoren te beslissen over de grootte van de badkamers: stoombaden, kleedkamers en wasruimtes. Het is raadzaam om de belangrijkste dimensies te plannen aan de hand van het feit dat er tegelijkertijd twee tot vijf mensen in huis zijn. Bath is niet alleen een plek om waterprocedures te volgen, maar ook een recreatiegebied en gezelligheid. Als u niet van plan bent om het met het huis te combineren, moet de totale oppervlakte van het saunahuis minstens 10 vierkante meter zijn.m.

Wat de grootte van de stoomkamer betreft, zijn de optimale parameters 6 tot 10 m2 en de was- en kleedkamer 6-7 m2. Het is wenselijk om een ​​kleine vestibule te hebben die de koude lucht niet doorlaat in het herfst- en winterseizoen. In kleine baden worden wasfaciliteiten vaak gecombineerd met stoombaden, maar als de ruimte apart moet worden gebouwd, is de aanwezigheid van een wachtkamer verplicht. Het moet worden geïsoleerd volgens alle regels en het is wenselijk om het raam te ontwerpen met een hoge vensterbank met een hoogte van minstens 150 cm boven het vloerniveau.

In de kleedkamer moet er voldoende ruimte zijn voor hangers, kolen en brandhout, en direct erachter kun je een douche ontwerpen.

Tips en trucs

Ongeacht of de verhuurder van plan is om zelf een badhuis te bouwen of zich tot professionals wendt voor hulp, U kunt verschillende tips gebruiken die nuttig kunnen zijn.

 • Voordat het hoofdwerk wordt gestart, moet het proces zo worden georganiseerd dat de eerste fasen van de bouw zo eenvoudig mogelijk zijn. We hebben het over de fundering, die niet altijd zwaar en monolithisch hoeft te zijn, - de grondsoorten op de site zijn altijd anders.Het is aannemelijk dat we ons kunnen beperken tot een eenvoudigere variant van de stichting, waardoor zowel inspanning als geld wordt bespaard.
 • Voordat u berekeningen maakt en begint met de bouwwerkzaamheden, moet u alle materialen duidelijk definiëren, zodat er geen extra berekeningen plaatsvinden.
 • Het is noodzakelijk om elke constructie te beginnen met een duidelijk idee van welke badkamer het beste is voor het gezin en zijn gasten. Het bad kan 'in haast' worden gebouwd, heel eenvoudig, maar het kan verrassend zijn qua afmetingen en gemak, terwijl het uit verschillende secties bestaat, waar de douche en het stoombad van elkaar zijn gescheiden. Bij het plannen van een groot bad, is het raadzaam om een ​​zomerterras vooraf in te richten als uitbreiding.
 • Als wordt besloten om een ​​klein houten badhuis te bouwen, moet ten minste één persoon die bekend is met het ambacht van een timmerman aanwezig zijn in de brigade. Zonder goede vaardigheden van het snijden van muren en een scherp oog is niet genoeg.
 • Het project moet duidelijk de locatie van het toekomstige bad worden aangegeven op een manier dat het de eigenaren van de locatie niet hindert onder de omstandigheden van zijn kleine omvang.
 • Als het bad wordt gebouwd als een vrijstaand huis, is het belangrijk om rekening te houden met een dergelijk concept als het reliëf van het landperceel om de mogelijkheid van waterstroming te bieden. Als dit mogelijk is, moet voor dit doel elke geschikte bodembias worden gebruikt.
 • De beste optie is altijd de locatie van het bad samen met een woonhuis - het is handig, functioneel en comfortabel.
 • Houd bij het plannen van de locatie van het bad rekening met de wensen van de buren, om ze niet te beschadigen.

Prachtige voorbeelden

De klassieke en populairste optie is de constructie van hout, die naast het dichtstbijzijnde reservoir kan worden geplaatst. De baden van de ronde boomstammen, verwerkt met behulp van speciale zeer ecologische composities, zien er bijzonder mooi uit en als u de elementen van het dak met houtsnijwerk decoreert, creëert dit een onbeschrijfelijke sfeer, niet alleen in het bad, maar ook buiten.

De baden gebouwd van bars zien er veel bescheidener en minder "fantastisch" uit, maar het hout, zowel verlijmd als geprofileerd, is veel goedkoper dan houtblokken.Een bad met staven bouwen is technisch gezien veel eenvoudiger en in moderne omstandigheden kan deze optie in elke omgeving passen vanwege een meer neutraal uiterlijk. De balk wordt veel gebruikt in gevallen waar het de wens is om een ​​klein, maar "atmosferisch en traditioneel" houten bad te bouwen, waarvan de kwaliteiten maximaal worden bewaard.

Als er een wens en mogelijkheid is, kunt u een zeer origineel uiterlijk van een bad met een barbecue-oven ontwerpen en bouwen. De barbecueruimte zelf bevindt zich in hetzelfde complex als de sauna en ziet eruit als een ruim terras. Het "hoogtepunt" van dit project is de ingebouwde kachel, die aan één kant tegenover het badhuis staat, en de andere is ontworpen voor het koken van de barbecue en verwarmt bovendien het recreatiegebied, vooral tijdens het koele seizoen.

Bad met een zwembad - het project is minder origineel, maar veel populairder. Als u een klein zwembad op de juiste manier plant zonder een verwarmingssysteem, dan zijn de kosten acceptabel. Het is natuurlijk mogelijk om zo'n constructie alleen in het warme seizoen te gebruiken, maar het idee zelf is veel eenvoudiger belichaamd dan het op het eerste gezicht lijkt.

Recreatie gebied met een bad kan worden uitgerust in de vorm van een klein complex, dat een ruimte voor het spelen van biljart zal omvatten. In de regel is het bij het plannen hier de moeite waard om te beginnen met de minimale grootte van de biljartzaal op 20 vierkante meter. Tegelijkertijd moet het badgedeelte zich op de begane grond bevinden en biljart comfortabel en handig zijn op de tweede verdieping, wat wordt aanbevolen als een zolder.

Velen vragen naar wat te doen als er niet genoeg ruimte op de site is.en om een ​​houten badhuis te bouwen, traditioneel verwarmd door hout, wil ik echt graag. Om de ruimtebesparing te maximaliseren en de opslagruimte voor brandhout in te trekken, kan een houtstapel direct aan de stoomkamer worden bevestigd. Prachtig en netjes opgevouwen brandhout ziet er heel authentiek en gezellig uit - de eigenaar krijgt zowel een eenvoudige ontwerpoplossing als besparingen in bruikbare ruimte.

Zelfs op zes hectare kunt u zo'n originele oplossing uitrusten als een tonvormig bad. Finland wordt beschouwd als de geboorteplaats van een vatbad, maar gezien de Russische realiteit van kleine landpercelen, wordt zo'n 'draagbaar' bad steeds populairder.De vorm van de constructie zorgt voor een snelle verwarming en de warmte wordt gedurende een optimale tijd bewaard.

Elk type bad, ongeacht de grootte van het gebouw, moet anders zijn en de harmonie van het uiterlijk. Natuurlijk moet in de eerste plaats de kwaliteit van de constructie van gebouwen en de juiste locatie op de locatie zijn, maar de esthetische kenmerken mogen ook niet worden verwaarloosd. Het is het beste van alles als het bad goed wordt gecombineerd met het algemene beeld van de omringende ruimte, er organisch in past en niet de indruk wekt van visueel ongemak.

Er is herhaaldelijk gezegd dat de mooiste sauna's vaak zijn opgebouwd uit logs of bars. In dit geval is een belangrijke factor de juiste keuze van houtmaterialen - deze moeten qua dikte en kleur identiek zijn, omdat anders de kwaliteit van de constructie veel te wensen overlaat en het gebouw zelf er onhandig en raar uitziet.

Bij het bouwen van een bad van moderne, goedkope materialen, is het belangrijk om zorg te dragen voor de kwaliteit en het ontwerp van wandbekleding. zowel van binnen als van buiten. Slakkensteen of -steen kan het beste worden geroot met gevelbekleding of tegels, waardoor de kamer een afgewerkte look krijgt.Siding is een van de moderne varianten van de voering, die een bepaald element van nauwkeurigheid en eenvoud draagt.

Het is ook belangrijk om na te denken over hoe de verlichting van het bad binnen en buiten zal worden uitgevoerd. Goede en goed doordachte verlichtingsmethoden kunnen de kenmerken van elke structuur onderscheiden, zelfs de kleinste, natuurlijk alleen als deze organisch in de omringende ruimte past. Een geweldige optie - dit zijn lampen met LED-lampen. Hun brede selectie stelt u in staat om de beste kit te kiezen die geschikt is voor de constructie van elk type.

Als extra verlichting zijn decoratieve lampen in verschillende kleuren ideaal. Dankzij deze gelegenheid kan de eigenaar zijn badhuis aan de gasten presenteren als een fantastisch huis. Natuurlijk moet straatverlichting niet alleen mooi zijn, maar ook voldoen aan de eisen van vocht- en hittebestendigheid. Met betrekking tot verlichting in het bad, moet het licht worden gedempt, zwak en kalm - dit is de beste manier om te ontspannen en te rusten.

Het interieurontwerp van het bad - ruimte voor de meest gedurfde en originele ideeën.Als er bijvoorbeeld een oude ijzeren gieter van grote afmetingen rond de dacha lag, kun je er een mooie douche van maken door hem aan de muur in de wasruimte te hangen. De gieter kan in zijn oorspronkelijke vorm worden achtergelaten, maar hij kan ook worden geverfd met acrylverf in elke kleur, waardoor hij een tweede leven krijgt.

Oude houten vaten mogen niet worden weggegooid. - als de boom in goede staat verkeert, kunt u van zo'n vat alles bouwen voor een bad, variërend van een pittoreske wastafel en eindigend met originele meubels in een recreatiegebied, dat zich naast de saunaruimte bevindt. Als je wilt, kun je een soort grappig klein zwembad uit het vat bouwen door het met water te vullen en het op de straat naast het stoombad te plaatsen.

Een oude tinnen bende met twee handvatten, zelfs als er sporen van verf of roest op zitten, kan niet alleen een uitstekend kunstobject worden, maar ook een echte lampenkap worden voor een soort lamp. Het belangrijkste ding - om elektriciteit op de juiste manier te brengen en deze prachtige kroonluchter zo veilig mogelijk op te hangen. Lekkende bendes hoeven ook niet te haasten om te gooien - als ze goed zijn schoongemaakt en tegen de muur zijn beveiligd, kun je een uitstekende plank krijgen voor het opbergen van handdoeken en andere badaccessoires.

Als er in de dacha schuur herten hoorns waren die lang uit de mode zijn geraakt en niet thuis worden gebruikt als een hanger voor hoeden, dan kun je ook een uitstekende kroonluchter van hen maken, de hoorns bedekken met vernis en plaatsen uitrusten voor verschillende lampen in hun takken. Natuurlijk moet je sleutelen aan de bedrading, maar waarom geef je het tweede leven geen ander ding?

Omdat een klein bad de aanwezigheid van slechts één venster impliceert, kunt u het versieren met behulp van reserveonderdelen van een oude wasmachine, waardoor het raam in een grappig venster verandert. Als de deur van de wasmachine zijn technische kenmerken heeft behouden, wordt het venster goed gesloten en wordt het bad zelf onbewust een plaats om zo'n origineel en leuk "glazen ruitje" te installeren.

  Bad kan overal worden gebouwd: op een klein en op een groot perceel. Het belangrijkste is om alles correct te berekenen en de basisbouwmaterialen te selecteren zodat ze zich niet kunnen veroorloven en uiteindelijk het beste resultaat kunnen garanderen. Na een ongecompliceerd advies kan elke persoon een bad bouwen, dat lang zal dienen en zowel de trots van de eigenaar zal worden als een waardige versiering van zijn site.In de laatste fase van de bouw is het nooit overbodig om oude dingen op te lossen die een bron kunnen zijn voor de meest gedurfde ontwerpideeën, nuttige functies in het bad uitvoeren en een goed humeur bieden.

  Zie de volgende video voor meer informatie over het maken van een bad met frames.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer