Sauna op het balkon: soorten en kenmerken van opstelling

 Sauna op het balkon: soorten en kenmerken van opstelling

Nou, als je een zomerhuisje en een bad hebt. En wat als u in een appartement woont? Het is zo enthousiast om te ontspannen en kracht te krijgen na een zware dag op het werk in je eigen sauna. Er is een uitweg - om het uit te rusten op het balkon of de loggia.

Als u de eigenaar bent van een groot balkon, kunt u hier een badkamer reserveren., uiteraard, voldoen aan alle eisen van de wet in de uitvoering van herontwikkeling. In uw eigen sauna zult u altijd kalm en zeker zijn dat de hygiëne wordt gehandhaafd, en de kamer is schoon, en u hoeft geen tijd op de weg door te brengen en te betalen voor dit dure genoegen in andere etablissementen.

Natuurlijk kunt u een kant-en-klare mini-sauna kopen, maar deze moet aanzienlijk worden uitgegeven. Het is gemakkelijker om de constructie van een mini-stoombad op het balkon uit te rusten met uw eigen handen. Typisch, de afmetingen van een compacte sauna bereiken 80 cm in de breedte en 2 m hoog. Als u bouwvaardigheden bezit en een stoomkamer met uw eigen handen wilt maken, gebruik dan de gedetailleerde instructies op internet en geïmproviseerde middelen of huur een bekwame expert in voor professioneel advies.

Verschillen van Russische stoom- en Finse sauna's

Voordat u een structuur op het balkon bouwt, beslist u wat het zal zijn. Als bijvoorbeeld de interne structuur van het Russische stoombad en de Finse sauna bijna hetzelfde is, zijn de verwarmings- en verwarmingssystemen compleet anders. In het Russische bad zijn het klassieke brandhout en stenen, die van water worden voorzien, waardoor natte stoom wordt verkregen. En, natuurlijk, is het noodzakelijk om een ​​bezem te hebben waarmee het lichaam zal worden schoongemaakt. Maar meer moderne Finse sauna's zijn meestal uitgerust met elektrische ovens en geven droge stoom.

Natuurlijk is een droge stoomkamer een eenvoudiger en praktischer optie.wanneer het niet nodig is om extra ruimte te nemen voor brandhout en de as in de kachel en op de vloer schoon te maken, en stenen die worden verwarmd door een elektrische haard zullen de temperatuur in de kamer in slechts enkele minuten stijgen.Maar de Russische stoombad heeft zijn eigen "ziel" en wie wil niet stomen met een geurige garde. De keuze van het type sauna - alleen voor u.

Voordelen en voordelen van een compacte stoombad

Het idee van een sauna op het balkon is ideaal en vrij eenvoudig te implementeren. De meeste beoordelingen over zo'n sauna zijn positief, en er zijn tal van voordelen en voordelen verbonden aan het ontwerp van de stoomkamer op het balkon:

 • minimale financiële kosten;
 • het effect van deze sauna;
 • kleine maten;
 • het gebruik van brandhout is niet vereist;
 • snelle verwarming van de kamer;
 • persoonlijke hygiëne en veiligheid (eigen stoomcabine beschermt tegen ziekten die op openbare plaatsen kunnen worden overgedragen);
 • gemak (u hoeft niet thuis uit te gaan, u kunt op elk moment van de dag of de nacht stomen).

Hoe een minibad op het balkon te bouwen

Aangezien de toevoer en afvoer van water vanaf het balkon zeer problematisch en kostbaar is, is het noodzakelijk om het paar procedures in de mini-sauna te beperken en in de badkamer of douche te blijven water geven. Vóór de start van de bouwwerkzaamheden is het wenselijk om de constructie van het balkon met steunen te versterken en vervolgens de isolatie van de kamer van binnen en van buiten te verzorgen. Het is beter dat de sauna grenst aan de muren van het gebouw en niet minstens één kant op de straat uitgaat.Immers, als de warmteverliezen te hoog zijn, zal de ruimte niet kunnen opwarmen tot de vereiste temperaturen.

De muren van het stoombad maken "doof", en in de "wachtkamer" (beglaasd gedeelte van het balkon) ramen met dubbele beglazing. Vergeet niet om een ​​plaats voor ventilatie te bieden. Zorg ervoor dat de stoomruimte is uitgerust met een ontluchting met een "plug" -type. Na elke badprocedure moet de kamer goed worden geventileerd om overtollig vocht kwijt te raken, of tijdens het wassen, als het nodig is om de temperatuur in de stoomkamer te verlagen.

Benodigde materialen

Voor het installeren van de sauna zijn minimaal 2 personen nodig. de volgende bouwmaterialen:

 • isolatie (minerale wol rond de omtrek van het gehele gebouw);
 • balken langs de hoogte van het balkon;
 • waterdicht membraan;
 • asbest karton;
 • folgizol;
 • kabel;
 • lambrisering;
 • pipe;
 • schuim kunststof;
 • boord;
 • metalen mouw;
 • hulpgereedschap.

Sauna isolatie

Samen met betrouwbare kunststof ramen, die zullen helpen de temperatuur in de "wachtkamer" zo goed mogelijk te houden, zijn extra isolatie en isolatie van de stoomkamer nodig. Voor het isoleren van het plafond van de kamer, is een isolatiemateriaal zoals minerale wol geschikt. Het is duurzaam en absoluut veilig in gebruik.Aan het plafond worden staven ongeveer 35 cm uit elkaar bevestigd en wordt minerale wol in de ruimte daartussen geplaatst en vervolgens wordt folgoisol gefixeerd.

Voordat u de muren gaat bewerken, moet u de bedrading van de meter naar de sauna installeren. Het is de moeite waard om een ​​speciale hittebestendige kabel te gebruiken. Om het gedeelte van het balkon buiten te bewaren, moet het worden geïsoleerd met schuim. Binnenstaven worden verticaal 50x50 mm op een afstand van ongeveer een halve meter opgelegd. De ruimte ertussen voor isolatie is gevuld met minerale wol. Vervolgens zijn de wanden bedekt met folgoisol, waarop de lamellen vervolgens worden genageld. Aan het einde is deze constructie omhuld met clapboard of ander houtmateriaal. Perfect voor het afwerken van platen met een krimp van minder dan 10%.

Voordat u de vloer isoleert, moet u er rekening mee houden dat de vloerconstructie zelf met een helling naar de straat moet worden gemonteerd, zodat condens en vocht zich niet ophopen in de kamer en geen problemen opleveren voor u en uw buren. Lakt 30 cm uit elkaar op de vloer en gevuld met minerale wol. De vloer wordt eerst bedekt met waterdichting en vervolgens met planken. En in de stoomkamer is de vloer minstens 10 cm hoger dan in de rest van de ruimte, om extra uitstroom van vocht te bieden.

Installatie van verwarmingselementen

Het belangrijkste verwarmingselement in de saunastoombad is een elektrische saunafornuis of een fabriekstoestel. Als u een elektrische haard kiest, zal de infraroodbrander de kamer verwarmen. De stenen container bovenop helpt niet alleen om de kamer snel op te warmen, maar geeft ook stoom af. Overigens mag het totale gewicht van de stenen niet hoger zijn dan 15 kg - dit is voldoende om het stoombad op te warmen. De kachel is via zijn eigen RCD op de 25A verbonden met een apart stopcontact.

Kies verwarmingselementen die zijn aangepast aan de omstandigheden van de sauna en zijn beschermd tegen het binnendringen van condensaat. Op dergelijke ovens bevinden de terminals zich gewoonlijk aan de achterkant en worden beschermd tegen vocht. Naast de kachel, is het wenselijk om een ​​brandbare grill en een speciale bak voor water te hebben. Om veiligheidsredenen moet het oppervlak rond de kachel worden afgewerkt met asbestkarton, dat een hoge hittebestendigheid heeft.

verlichting

Houd bij het installeren van de kamer in de stoomkamer speciale aandacht aan waar de elektrische bedrading zal plaatsvinden. Vanuit het distributiepaneel is om de kabel met de automatische beveiliging te leggen. Maar uit de verkooppunten en distributeurs in de sauna moet om veiligheidsredenen worden afgezien.Voor verlichting in de stoomkamer worden gesloten armaturen van het spottype gebruikt, bijvoorbeeld apparaten van klasse IP54 met bescherming tegen water.

Lees de instructies voor de lamp - de werktemperatuur moet worden opgegeven met ten minste 120 C. Zodat het licht niet in de ogen slaat en niet interfereert met zitten, monteer de lampen in de hoek op de achterwand. In de winkels vindt u allerlei houten lampenkappen - deze passen perfect in het ontwerp van de saunaruimte.

Afwerking in de sauna

Het materiaal voor het afwerken van de stoomkamer is het meest geschikt voor hout van lariks, linden, populieren of esp. Het gebruik van overdreven harsachtige stenen wordt het best vermeden, omdat hars bij bijzonder hoge temperaturen uit hout kan vrijkomen en een te sterke geur kan veroorzaken.

Afhankelijk van het type sauna dat u kiest (hoek of muur), is het belangrijk om de locatie van de stoelen en kachels rationeel te plannen. De compacte stoomkamer op het balkon is meestal ontworpen voor 2 personen en de schappen zijn klein, de breedte van het balkon. Voor de constructie van 2 lagen worden de staven op de vloer en onderling bevestigd en vervolgens worden de stoelen met een minimale afstand tussen hen gemaakt - 50 cm.

Na fixatie worden alle oppervlakken gemalen en bedekt met een oplossing om zwelling van vocht en drogen van te hoge temperaturen te voorkomen. De deuren van de stoomkamer kunnen van hout of hittebestendig glas zijn. Om ruimte te sparen, moeten de deuren noodzakelijkerwijs naar buiten toe opengaan. En je moet geen slot op de deur gebruiken, want als iemand ziek wordt in de sauna, moet de toegang open zijn. En nog een belangrijke nuance: zorg ervoor dat alle schroeven in de stoomkamer met hout worden afgedekt. Dit zal u helpen om mogelijke brandwonden van het hete metaal te voorkomen.

Saunadecoratie

Aan het einde van de bouw is het de moeite waard om op een mooie en praktische manier de ruimte voor het stoombad en de "wachtkamer" te regelen. Kleerhangers kunnen met uw eigen handen worden gemaakt. Ontvang een speciale thermometer om het thermisch regime in de stoomkamer te regelen. Houd er rekening mee dat u in de sauna decoratieve elementen uitsluitend van hout of andere natuurlijke hittebestendige materialen moet gebruiken.

Aangezien gezondheid grotendeels afhankelijk is van hygiëne en netheid, vergeet dan niet om de sauna na elke sessie schoon te maken en te drogen, en wanneer u elektrische apparaten en een fornuis gebruikt om veiligheidsmaatregelen te nemen.

conclusie

Lange tijd zijn balkons en loggia's niet langer uitsluitend een plaats voor een rookpauze, een opslagruimte voor voorbereidingen voor de winter en een voorraadhuis met onnodige spullen. Meer en meer moderne mensen proberen deze ruimte in het appartement te gebruiken met voordeel, waardoor functionele kamers zoals een keuken, een kamer of zelfs een sauna buiten de balkons worden gemaakt. Iemand 'bad' op het balkon lijkt een onmogelijke taak. Maar dat is helemaal niet het geval, vooral omdat de meerderheid van de Russen in kleine appartementen woont en ze simpelweg niet de mogelijkheid hebben om een ​​stoombad te nemen.

Je zult er zeker geen spijt van krijgen als je precies de saunaoptie op de loggia kiestEen dergelijke procedure helpt immers niet alleen om te ontspannen, maar ook om de gezondheid te verbeteren, omdat stoom gifstoffen uit ons lichaam verwijdert. Als je niet zo veel tijd en geld besteedt, kun je je droom realiseren, en dan zul je de eigenaars van privéhuizen niet hoeven benijden. Hoe leuk het is om te ontspannen na een lange werkweek, "herlaad de batterijen" en vermaak je gewoon met je familie en vrienden in je eigen sauna.

Herziening van de sauna op het balkon, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer